REVISTA PRESEI 20.01.2105

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 20 ianuarie 2015

ADEVARUL

Autorităţile au găsit soluţia la criza francului: falimentul personal

Leul şi-a continuat luni declinul în faţa francului elveţian, moneda din "Ţara Cantoanelor" atingând un nou maxim la cursul afişat de BNR, de 4,4716 lei pentru un franc. Deprecierea a fost un nou imbold pentru politicieni, atât de la Putere, cât şi din Opoziţie, să caute urgent soluţii pentru rezolvarea acestei mini-crize, după ce peste 75.000 de români au fost afectaţi de aprecierea francului elveţian cu circa 20% în ultimele zile. Liderul PNL Alina Gorghiu a cerut convocarea de urgenţă a Parlamentului pentru adoptarea legii insolvenţei persoanei fizice. "Legea insolvenţei persoanei fizice oferă clientului care nu mai poate achita ratele o soluţie de reeşalonare a ratelor şi poziţia corectă de negociere cu banca, pe baza veniturilor pe care le obţine. Spre deosebire de alte reglementări propuse care nu acţionează retroactiv, aceasta poate fi pusă în aplicare imediat", a explicat ea. Premierul Victor Ponta s-a declarat degrabă de acord cu această idee.

Oficial. Iohannis nu mai pleacă la Chişinău

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a amânat vizita programată în Republica Moldova, până în momentul în care la Chişinău se va instala un nou Guvern. Cele trei partide proeuropene, PDLM, PDM şi PL nu au reuşit să ajungă până în acest moment la o înţelegere, astfel încât, la Chişinău, se vorbeşte că Partidul Comunist, condus de Vladimir Voronin, ar putea vota în Parlament un Guvern PLDM-PDM, în schimbul unor funcţii de rând secund în administraţie. Preşedintele Klaus Iohannis şi-a amânat în mod oficial vizita la Chişinău programată la sfârşitul acestei săptămâni, după o discuţie telefonică cu Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova, care i-a prezentat situaţia politică de peste Prut.

Cristian Sima, noi dezvăluiri: Cum a ajuns prinţul Dimitrie Sturdza să sponsorizeze studiile lui Năstase jr.

Brokerul Cristian Sima a susţinut, într-o postare publicată pe Facebook, că fiul cel mic al fostului premier Adrian Năstase, Mihnea, a fost singurul beneficiar al unei "burse" plătite de prinţul Dimitrie Sturdza. "În 2007 prinţul Dimitrie Sturdza (strănepotul lui Dimitrie Sturdza , liberalul, de 4 ori prim-ministru al României înainte de Primul Război Mondial) inventa o bursă de studii pentru un copil român care să studieze la liceul Alpinum de aici. Taxa la liceu pe un an - 80.000 chf. Bursa o cîştiga Mihnea Năstase care studiază aici în 2007-2011. Bursa a fost apoi desfiinţată, a avut un singur beneficiar. Încă îmi povestesc colegi si fostul director, cum venea tata Adrian să bată cu pumnul în masă la ei, obişnuit ca la Bucuresti, ori de cite ori Mihnea nu avea notele dorite. La sfirsit, Mihnea nu a putut sa meargă la Cambridge, unde dorea tata, si tata Adrian a făcut un scandal monstru in liceu.", povesteşte Sima.

Specialistii estimeaza mii de morti in cazul unui cutremur ca in 1977

Activitatea seismica intensa din ultima perioada impinge autoritatile de la spate. In Bucuresti mai multe scoli au fost deja dotate cu paturi de campanie si sunt pregatite sa devina oricand zone de prim ajutor. Masura face parte dintr-o strategie mai ampla care prevede, in Capitala, si saparea unor puturi de mare adancime. Pregatirile vin in contextul in care specialistii estimeaza ca mii de romani si-ar putea pierde viata in cazul unui cutremur, precum cel din 1977. Potrivit celui mai negru scenariu programul gandit de autoritati prevede ca, in fiecare sector, sa existe cate doua scoli pregatite sa preia sinistratii. 12 scoli din Bucuresti au primit dotari. In cazul unei situatii de urgenta salile de sport ale acestor unitati de invatamant vor fi transformate in tabere pentru sinistrati, in care pot fi adapostiti aproximativ 4500 de oameni.

Balcanii riscă să devină noua scenă pentru planurile lui Putin

Moscova deţine multe pârghii prin care poate destabiliza statele balcanice, în încercarea de a sparge unitatea fragilă din UE privind sancţiunile economice împotriva Rusiei. Balcanii ar putea fi următorul loc de joacă pentru preşedintele rus Vladimir Putin şi pentru politica sa de destabilizare. Cancelarul german Angela Merkel ia în serios un asemenea scenariu. Kremlinul s-ar putea retrage din estul Ucrainei în încercarea de a-şi îmbunătăţi relaţiile cu Occidentul, şi ar putea încerca să crescă presiunea asupra liderilor europeni pentru a-idezbina în privinţa menţinerii sancţiunilor economice împotriva Rusiei după anexarea Criemii , scrie analistul bulgar Ivan Krastev, în publicaţia "Financial Times".

De ce a ieftinit Volksbank francul elveţian

Volksbank, banca din România cu cea mai mare expunere pe franci elveţieni, este prima care reacţionează în actuala criză a tot mai puternicei monede exotice, printr-o măsură suprinzătoare. Volksbank România a decis să menţină în următoarele trei luni, până la 17 aprilie, cursul de schimb de 3,8035 lei/franc folosit de bancă la 31 decembrie 2014,pentru a ajuta clienţii cu credite în moneda elveţiană. "Prin intermediul acestei măsuri, le oferim clienţilor noştri cel mai bun suport până la stabilizarea condiţiilor de pe piaţa valutară, anulând în întregime efectul negativ al exploziei recente înregistrate de francul elveţian. În acelaşi timp, această ofertă ne va acorda timpul necesar pentru a elabora o soluţie pe termen lung cu care să venim în întâmpinarea clienţilor noştri, în vederea clarificării problemei legate de împrumuturile în franci elveţieni. Aceste iniţiative au fost aduse la cunoştinţă şi potenţialului nostru cumpărător, Banca Transilvania", a declarat Benoit Catel, preşedintele Volksbank.

Procurorii anticorupţie cer pedepse peste medie în dosarul afaceristului Dan Adamescu

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie le-au cerut luni magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti, la ultimul termen al procesului în care Dan Adamescu este judecat pentru corupţie, să îi condamne pe judecătorii Elena Rovenţa, Sorin Viziru, Mircea Moldovan şi Ion Stanciu, dar şi pe oamenii de afaceri Dan Adamescu şi Iosif Armaş, la închisoare peste media prevăzută de lege. Judecătorii au luat în discuţie ieri ultimul termen din dosarul în care patru judecători de la Tribunalul Bucureşti şi alte 16 persoane, printre care şi afaceristul Dan Adamescu sunt acuzaţi de fapte de corupţie.

Aritmetica bogăţiei: când 1 e mai mare decât 99

Se va întâmpla în 2016, anul în care cei mai bogaţi 1% dintre oameni vor ajunge să deţină o parte mai mare din averea globală decât restul de 99%. "Nivelul inegalităţii globale este uimitor. În pofida problemelor care apar pe agenda globală, diferenţa dintre cei mai bogaţi oameni şi restul se măreşte", a afirmat Winnie Byanyima, director executiv al organizaţiei Oxfam, citat de Mediafax. Astfel, avuţia celor mai bogaţi oameni din lume va depăşi 50% din averea globală. Anul trecut, cei mai importanţi miliardari ai lumii deţineau 48% din averea mondială, în creştere faţă de anul 2009, când această cotă se situa la 44%.

CURENTUL

REMUS BORZA recunoaşte că la Hidroelectrica a încalcat legislaţia privind achiziţiile publice

Într-un drept la replică halucinant trimis ziarului CURENTUL de av. dr. Remus Borza, practician coordonator al administratorului judiciar al HIDROELECTRICA SA, acesta recunoaşte încălcarea dispoziţiilor legale în pregătirea caietului de sarcini la licitaţia organizată pentru achiziţionarea de către Hidroelectrica a unui Sistem Informatic Integrat de tip ERP. Borza recunoaşte că "pregătirea caietului de sarcini s-a efectuat prin consultarea cu reprezentanţi ai principalilor producători de tehnologie ERP, atât locali cît şi internaţionali", susţinând că acesta este "un procedeu de altfel legal, relativ uzitat în cadrul licitaţiilor din sistemul public". Adică, deşi legislaţia prevede obligativitatea "garantării tratamentului egal şi nediscriminarea operatorilor economici" Borza susţine că s-a consultat doar cu principalii producători de tehnologie ERP, nu cu toţi. Dar cel mai grav lucru este că legislaţia, în mod evident, nu permite consultarea cu potenţialii participanţi la licitaţie.

CURIERUL NATIONAL

Piaţa auto, cu un picior pe acceleraţie şi unul pe frână

Cele două segmente ale pieţei auto au tras anul trecut în direcţii diferite, cel al vânzărilor de vehicule noi urcând cu peste o cincime, în timp ce pe sectorul maşinilor rulate, mult mai consistent, a consemnat o scădere de un procent. Pe de o parte, programul Rabla, o uşoară creştere a economiei şi o revenire a optimismului au dus la prima creştere a cumpărării de maşini noi din 2007 încoace, iar pe de cealaltă parte, timbrul de mediu a "intoxicat" piaţa second hand, mai ales cea a cumpărări de maşini deja înmatriculate în România. Anul trecut înmatriculările de maşini noi au crescut cu 21,6%, la 70.172 de maşini noi înmatriculate, potrivit datelor site-ului de anunţuri de vânzări autovehicule, Autovit.ro., principalul motor al pieţei fiind programul Rabla. Vânzările de maşini rulate s-au menţinut aproape la acelaşi nivel ca şi în 2013, scăzând cu un procent, la aproape 220.000 de unităţi.

Creditele în franci elveţieni (I). Cum s-a ajuns aici

Până la a vedea ce este de făcut, ar trebui să vedem cum s-a ajuns aici. Pe scurt, băncile au vândut un produs scump pe care l-au ambalat ca fiind un produs ieftin. Debitori cu o educaţie financiară rudimentară s-au repezit în ceea ce părea a fi singura cale accesibilă către un împrumut cu dobândă suportabilă într-un răstimp în care contrapartea dindărătul tarabei bancare nu i-a avertizat că lucrurile se pot întoarce taman pe dos. Muşteriii pot cere orice, însă, înainte de toate este responsabilitatea băncilor cum plasează capitalul încrediţat de deponenţi, acţionari şi terţi creditori. Se presupune că bancherii ar trebui să aibă expertiza profesională necesară pentru a şti ce împrumut este bun şi unde banii vor fi risipiţi aproape matematic. În cazul creditelor în franci elveţieni se pare, însă, că băncile au uitat o lege de bază a economiei de piaţă, şi anume aceea că ce scade cândva trebuie să mai şi crească, în cazul nostru moneda naţională helvetă. Fotografia francului elveţian de la momentul precriză a fost însă luată de bănci şi extrapolată pentru zeci de ani. Rezultatul îl vedem astăzi.

Top cinci vânzări mondiale Renault: trei locuri, ocupate de modele Dacia. Nr. 1- Duster!

Dacia continuă să ducă în spate Renault. Situaţia nu este nouă. De ani buni acest lucru reiese din rezultatele anuale anunţate de constructorul francez. Concret, şi în 2014, brandul românesc aflat acum în curtea francezilor a mers "aţă" faţă de cei de la Renault. Chiar francezii au făcut ieri cunoscut un top 5 al vânzărilor din 2014 pe toate modelele grupului. Deloc surprinzător, vedeta vânzărilor este Duster cu aproape 400.000 de unităţi! Pe locul doi apare Renault Clio IV cu 378.526 de bucăţi vândute. Pe locurile 3 şi 4 urmează două "românce" , noul Logan şi noul Sandero cu 234.766 şi, respectiv, 227.036 unităţi. Aici trebuie menţionat că Duster, Logan sau Sandero se vinde pe unele pieţe sub brand Renault din motive de marketing. Este vorba de pieţe ca Rusia sau Brazilia. În fine, Renault reuşeşte să mai intre în top cu un model propriu abia pe locul 5 cu destul de reuşitul Captur care a reuşit să se vândă în 196.592 de unităţi.

Operaţiunile antiteroriste se multiplică în Europa

Percheziţii, arestări, schimburi de focuri au loc aproape în toată Europa. Echipaje ale forţelor de poliţie, dotate cu armament greu, au "vizitat" în ultimele zile ale săptămânii trecute preşedintele presupuşilor djihadişti din Paris, Berlin, Bruxelles şi alte localităţi din Belgia. Ameninţarea teroristă este deja de anvergură continentală, justifică corespondentul la Bruxelles al postului de televiziune France 2 amploarea operaţiunilor împotriva djihadiştilor în Europa. După dezmembrarea, joia trecută, a unei celule teroriste din Belgia aflată pe punctul de a declanşa un periculos atentat, acţiune soldată cu arestarea a nu mai puţin de 13 persoane dintre care 5 au fost deja inculpate, şi doi morţi, autorităţile belgiene continuă să menţină starea de alertă cea mai severă, pe scara 3 din 4 cote posibile.

Companiile au migrat în 2014 în clădirile de birouri din zonele de nord ale Capitalei

Aproximativ 76% din companiile din Bucureşti, au închiriat în zonele de centru-nord şi nord. Companiile au fost atrase de noile clădiri livrate în 2014, de accesul la metrou şi inaugurarea unui nou mall în zonă. Chiriaşii au fost atraşi şi de pachetele de beneficii atractive puse la bătaie de proprietarii clădirilor. 2014 a fost anul unei "migraţii" masive a companiilor către zonele de centru-nord şi nord ale Bucureştiului, acolo unde proprietarii au reuşit să scoată în evidenţă facilităţile oferite de aceste zone, dar şi prin pachete de beneficii atractive oferite chiriaşilor, se arată într-un studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară ESOP.

Angajat al unei bănci, acuzat de fraude bancare cu un token al unui client

Procurorii de la Crimă Organizată şi ofiţeri de Poliţie Judiciară au efectuat ieri patru percheziţii domiciliare pe raza judeţului Ilfov şi a municipiului Ploieşti într-un caz în care la data de 14 ianua­rie au dispus începerea urmăririi penale faţă de un angajat al unei bănci din Bucureşti, suspectat că, solicitând un nou token pe numele unui client, ar fi făcut diverse transferuri de bani din contul acestuia în scopul obţinerii ilegale a sumelor respective.

EVENIMENTUL ZILEI

DEZASTRU! România, nepregătită pentru inundaţii şi cutremure

Un raport al Curţii de Conturi, obţinut de EVZ, arată cât de nepregătite sunt autorităţile în caz de calamităţi: utilaje stricate, milioane de euro date degeaba şi oameni care riscă să-şi piardă viaţa pentru că nu există suficient personal de intervenţie la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Nici în caz de cutremur, nici în caz de inundaţii - Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) nu are personal suficent şi nici cu ce să acţioneze. După ce EVZ a dezvăluit cât de dezarmate sunt autorităţile în cazul unui seism puternic, acum am aflat că nici pentru viituri nu suntem pregătiţi. Concluzia: autorităţile reacţionează greu în faţa puhoaielor, nu au dotările necesare ca să facă faţă unor astfel de evenimente, iar comunicarea dintre cei de la Bucureşti şi autorităţile locale este haotică. Acestea sunt concluziile unui raport al Curţii de Conturi privind "Eficienţa şi eficacitatea programelor şi măsurilor întreprinse atât în scopul de a preveni, cât şi de a înlătura efectele inundaţiilor pe teritoriul României", obţinut de EVZ.

Corupţii nu vor scăpa cu averea neatinsă

Recenta decizie a Curţii Constituţionale (CCR) privind legalitatea unui articol din Codul Penal, cu condiţia ca aceasta să se aplice din 2012, nu are nicio legătură cu hotărârile deja luate în cazurile Dan Voiculescu sau Marian Iancu. Expertul Laura Ştefan explică pentru EVZ cum li se confiscă infractorilor bunurile acumulate prin încălcarea legii. Laura Ştefan: Decizia CCR priveşte o instituţie introdusă în 2012: confiscarea extinsă. Prin utilizarea ei, judecătorul poate să confişte, pe lângă bunurile dobândite prin infracţiunea pe care o judecă şi averea nejustificată a infractorului, dacă ajunge la concluzia că această avere a fost dobândită din infracţiuni de acelaşi tip cu cea pe care o judecă. Confiscarea extinsă se va pronunţa mereu doar corelativ condamnării pentru o infracţiune gravă şi va viza averea nejustificată a infractorului, iar nu bunurile obţinute din infracţiunea pentru care se pronunţă condamnarea.

Europa se mobilizează împotriva islamismului

Miniştrii de Externe din UE au discutat, ieri, despre metodele de contracarare a ofensivei islamiste în Europa, în contextul atacurilor din Franţa şi al atentatelor dejucate, săptămâna trecută, în mai multe state europene. Pe agenda reuniunii s-a aflat şi problema întoarcerii europenilor radicalizaţi, care au luptat în Irak şi Siria. Secretarul britanic pentru Externe, Philip Hammond, a declarat că oficialii UE sunt hotărâţi să facă "tot ce este necesar" pentru a apăra Europa în faţa ameninţărilor teroriste. El s-a referit la măsuri specifice, cum ar fi păstrarea unui registru cu numele pasagerilor curselor aeriene în Europa şi securitate cibernetică. Decizii pe această temă vor fi luate la summitul liderilor europeni din 12 februarie. Comisia Europeană susţine planurile naţionale privind confiscarea documentelor de călătorie ale jihadiştilor suspectaţi. Mai multe guverne au întărit legislaţia în domeniu, permiţând confiscarea paşapoartelor, pentru a-i opri pe cetăţenii europeni să călătorească în Siria şi Irak şi să lupte alături de militanţii islamişti.

JURNALUL NATIONAL

România poluată de austriecii de la Kronospan

Ardelenii împreună cu bănăţenii au început protestele împotriva poluării produsă de compana austriecă Kronospan în Sebeş. Duminică după amiaza s-au strâns în faţa primăriei din Sebeş peste 1500 de oameni care au solicitat relocarea fabricii de formaldehidă în afara oraşului, la o distanţă de cel puţin 50 de km. Protestele împotriva companiei austriece vor continua duminică. Organizatorii protestului susţin că "manifestările de solidaritate cu protestele de la Sebeş s-au extins atât în ţară cât şi în Diaspora, precum şi în alte ţări unde Kronospan are puncte de lucru. Au fost organizate evenimente de sprijin în faţa sediului Ministerului Mediului din Bucureşti, în Cluj Napoca, Reghin, Braşov, dar şi în Mississauga, Ontario (Canada), Alcala de Henares (Spania), Wurzburg (Germania) sau Ufa (Rusia)".

Cand va merge presedintele Iohannis in Germania si in Franta?

Presedintele Klaus Ionannis va vizita Germania si apoi Franta in perioada 6-9 februarie, conform unor surse diplomatice. Presedintele Romaniei a anuntat ca va face o vizita in care va cupla cele doua tari, neprecizand insa data. Asa cum Jurnalul National a anticipat Klaus Iohannis va participa si la Conferinta pentru Securitate de la Munchen - momentul cel mai substantial al vizitei sale in Germania. Conferinta, o intalnire selecta a numerosi lideri politici ai lumii, va fi centrata pe subiecte de maxim interes - problema terorismului sau relatia din estul european in contextul crizei din Ucraina. La conferinta participa si Cancelarul Angela Merkel, astfel incat intalnirea cu liderul roman pare sa fie inclusa in marja Conferintei care se desfasoara in perioada 6-8 februarie. Duminica 8 februarie, presedintele Romaniei pleaca in Franta unde sunt incluse intalniri cu presedintele Hollande si premierul Vals.

NATIONAL

Structuri ale statului implicate intr-un megascandal de coruptie cu minute incluse

Noul front de lucru al procurorilor anticoruptie ar fi fost deschis, fie si involuntar, de catre fosta sefa a DIICOT, Alina Bica fiind deja arestata de catre DNA in ancheta privind restituirile frauduloase. In urma monitorizarii acesteia, se pare ca procurorilor le-a picat si un alt pont, care acum poate rasturna cu susul in jos atat mediul de afaceri, cat si mai multi conducatori ai unor institutii extrem de importante. Concret, numele Alinei Bica apare in toiul unui veritabil razboi pe viata si pe moarte intre marile companii telefonice pentru preluarea unei "felii" cat mai mari din "tortul" miliardelor care se platesc de la buget pentru convorbirile angajatilor de la stat. Fosta sefa a DIICOT nu este singura care, inexplicabil, a flituit, cu o incapatanare demna de o cauza mai buna, o oferta mult mai avantajoasa. O buna parte din itele intregii afaceri duc la STS, un alt mare beneficiar al deconturilor de la stat, "razboiul telefoanelor" se anunta deja unul dintre cele mai spectaculaose dosare ale anului 2015!

Stolojan ii bate obrazul presedintelui

Spre deosebire de multi analisti, liberalul Theodor Stolojan vede cu ochi buni coabitarea Iohannis - Ponta, cu conditia ca presedintele sa sanctioneze derapajele Executivului. Theodor Stolojan este de in total acord cu instituirea unei relatii de cooperare presedinte - premier: "Indiferent ce relatie ai, personala sau de partid, ideologica, cu un prim-ministru, primul-ministru cu presedintele trebuie sa coopereze". Coabitarea nu trebuie insa sa-i inchida presedintelui gura atunci cand premierul o ia pe miristea legislativa, avertizeaza Stolojan. Iar ca exemplu concret, europarlamentarul Opozitiei critica lipsa de reactie a lui Iohannis in cazul ordonantei de urgenta menita sa spele CV-ul lui Ponta de pata plagiatului.

PUTEREA

Premierul propune pact pe cinci teme alături de Blaga şi Gorghiu

Premierul a făcut o listă de teme şi pentru fiecare vrea să încheie câte un pact politic. Cele cinci subiecte sunt legislaţia financiară, revizuirea Constituţiei, sistemul electoral, Master Planul pe Transport şi legile siguranţei. Pentru acestea, Ponta a anunţat că îi cheamă la discuţii pe şefii opoziţiei, Vasile Blaga şi Alina Gorghiu. Preşedintele social-democraţilor a cerut luni în BPN al PSD mandat pentru a-i invita la dialog pe cei doi copreşedinţii ai noului PNL. Ponta a susţinut că prima temă de discuţie vizează revizuirea Constituţiei, iar a doua se referă la sistemul electoral, unde, conform prim-ministrului, dacă nu există nişte decizii politice, discuţiile nu au cum să progreseze. A treia temă priveşte Master Planul pe Transport, a patra se referă la legile siguranţei naţionale, în timp ce a cincea temă se referă la posibilitatea în care Parlamentul şi Executivul pot interveni în legislaţia financiar-bancară.

Poliţia Timiş, decapitată de DNA

Poliţia din Timiş şi filiala locală a PSD riscă să fie "decapitate" de DNA, în urma unui scandal privind măsluirea ultimelor alegeri prezidenţiale. Practic, şeful Poliţiei Judeţene, Sorin Muntean, şi adjunctul acestuia, Florin Bolboş, precum şi şeful de la Rutieră, Marcel Crăciunescu, au "căzut pe tehnică" într-un dosar de corupţie în care principalul ascultat era primarul din Recaş, Teodor Pavel. Acesta, ales primar PNL, s-a "predat" la PSD în septembrie 2014, profitând de Ordonanţa lui Ponta care a permis migraţia aleşilor locali, fără însă a-şi pierde mandatul. Nici mai mult, nici mai puţin, el a cerut Poliţiei Rutiere să-i ierte pe şoferii indisciplinaţi de amenzi contra votului pentru Victor Ponta.

Liga Habitat face propuneri concrete Guvernului pentru urgentarea consolidării blocurilor

Liga Asociaţiilor de Proprietari Habitat a sintetizat câteva date, probleme şi soluţii pentru urgentarea operaţiunilor de consolidare a imobilelor din Capitală. Potrivit actualelor normative, dacă un singur proprietar se opune consolidării, proiectul nu se poate realiza. În plus, oamenii trebuie să încheie cu Primăria Capitalei un contract prin care se obligă să plătească timp de 20 de ani lucrările de consolidare executate. Practic, este o ipotecă la care bucureştenii se obligă pentru 20 de ani. Specialiştii propun înăsprirea legislaţiei prin sancţionarea proprietarilor care se opun consolidării, dar şi a autorităţilor locale dacă nu pun la dispoziţie locuinţe pe perioada consolidării. De asemenea, să fie amendate primăriile, firmele, asociaţiile şi proprietarii care blochează consolidarea. De asemenea, se cere eliminarea birocraţiei pentru obţinerea cărţilor tehnice ale clădirilor de la Arhivele Naţionale.

ROMANIA LIBERA

Războiul francului produce o falie între politicieni şi bancheri

Legea insolvenţei persoanelor fizice pare a fi din ce în ce mai mult soluţia acceptată de clasa politică la criza creditelor în franci elveţieni. Măsura este nedorită de bancheri şi de BNR, însă, odată promovată, va scoate din ananghie nu doar titularii creditelor în franci ci şi oricare alţi debitori aflaţi în dificultate. Afirmaţiile din ultimele zile potrivit cărora românii sunt lipsiţi de educaţie financiară, dovadă fiind angajarea de către aceştia de credite denominate în franci elveţieni, nu stau în picioare. Practic, principalul dator în monede exotice, categorie în care este inclus şi francul şi care desemnează monedele cu evoluţie imprevizibilă, este statul. Potrivit Ministerului de Finanţe, în luna octombrie 2014 datoria publică guvernamentală exprimată în franci elveţieni se cifra la echivalentul a 72 de milioane de lei, după ce a atins un maxim de 600 de milioane de lei în 2003, cu câţiva ani înainte ca acest tip de credite să explodeze în rândul persoanelor fizice.

Ca să nu piardă toţi banii UE, Guvernul umblă la fondurile din privatizare

Deşi nu există nici o garanţie că Bruxelles-ul va returna întreaga sumă, Executivul a decis să aloce 1,42 miliarde de lei din venituri obţinute din privatizare, pentru rambursarea cheltuielilor efectuate de beneficiarii fondurilor UE. Cea mai mare sumă, respectiv 560 milioane de lei, va ajunge la cei care au implementat proiecte în cadrul Programului Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice au fost repartizate 460 milioane de euro, iar pentru Programul Operaţional Regional 400 milioane de euro. În actul normativ se prevede că aceste sume urmează să fie restituite Ministerului Finanţelor din banii pe care Comisia Europeană (CE) îi va rambursa României până la 30 mai 2015. "Nu există nici o garanţie că România va primi aceşti bani de la CE. Există un risc ca Bruxelles-ul să nu autorizeze la plată toate cererile trimise de la Bucureşti.", spune Laurenţiu Dinu, partener EU Advisors.

ZIARUL FINANCIAR

În 1990, România a desfiinţat liceele industriale. Astăzi, sunt considerate "salvarea" pentru piaţa muncii

Multe companii spun astăzi că vor candidaţi care să ştie o meserie, cum este cea de sculer-matriţer, sudor sau electrician, programatori sau vorbitori de o altă limbă străină decât engleza (care, oricum, este obligatorie). Volumul cel mai mare de cereri este de meseriaşi, acutizat şi de desfiinţarea şcolilor profesionale în 2009 de către ministrul educaţiei de atunci, Ecaterina Andronescu (pe motiv că nu mai erau tineri doritori să înveţe o meserie). Deşi acest sistem de învăţământ a reînviat în 2012, numărul elevilor înscrişi în prezent în şcolile profesionale (de circa 26.000) este insuficient, fiind de peste 11 ori mai mic decât în anul 1995.

Primăria Capitalei începe lărgirea străzii Fabrica de Glucoză

Unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură care vor fi demarate de Primăria Capitalei în 2015 vizează lărgirea străzii Fabrica de Glucoză, a declarat la ZF Live Ion Dedu, directorul pentru infrastructură din Primăria Capitalei, referindu-se la ruta pe care vin şi pleacă de la muncă miile de corporatişti care lucrează în zona Pipera. "Este una dintre cele mai dificile zone. Proiectul va ameliora şi situaţia actuală de pe strada Dimitrie Pompeiu. Zona se va aglomera şi mai mult în următorii ani pentru că vor fi finalizate încă 3-4 clădiri de birouri, plus un cartier rezidenţial. Plus că toată zona dincolo de şoseaua Petricani este antamată pentru un proiect imobiliar de mari dimensiuni. Este nevoie neapărat de această lărgire", a explicat Dedu. Oficialul primăriei a adăugat că proiectul se află în faza de achiziţie a lucrărilor, etapă care se va încheia probabil în luna aprilie, iar lucrările prevăd extinderea de la două la patru benzi.

Criza francului elveţian. Fiecare este pe cont propriu. Austriecii şi polonezii "plâng"

Băncile din România au început să ofere propriile soluţii românilor care au probleme în a-şi plăti ratele la credite în franci elveţieni, în lipsa unei soluţionării la nivel de sistem. Volksbank, care are o expunere de sub un miliard de franci elveţieni, a decis să îngheţe cursul francului la nivelul de 3,8 lei/franc, pentru plăţile următoarelor trei rate lunare, după ce OTP a redus marja de dobândă cu până la 1,5 puncte procentuale. Ce vor face Raiffeisen, Piraeus Bank şi Banca Româ­nească, care au şi ele portofolii importante de credite în franci elveţieni? Între timp, românii se înghesuie să cumpere franci la casele de schimb valutar, unii de teama că moneda elveţiană îşi va continua aprecierea, iar alţii pentru a specula creşterea. În Europa de Est băncile cele mai vulnerabile la criza francului elveţian par a fi cele din Polonia unde oficialii băncii centrale încep să propună soluţii pentru susţinerea celor pentru care plata ratelor la creditele în franci elveţieni a devenit o povară prea mare.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb