REVISTA PRESEI 20.02.2014

Willy Homner
Revista Presei / 20 februarie 2014

ADEVARUL

Războiul rece dintre Est şi Vest a aprins Ucraina

Cel puţin 26 de persoane au murit marţi şi miercuri la Kiev, ca urmare a unui conflict alimentat de marile puteri care înconjoară Ucraina. Acum, UE promite sancţiuni dure guvernului pentru violenţe, iar Rusia şantejează regimul cu miliardele de euro promise. La numai o zi după intrarea în vigoare a primului armistiţiu în trei luni de protest neîncetat, Piaţa Independenţei din Kiev a devenit scena celor mai sângeroase confruntări de până acum. Până miercuri seară au fost confirmate 26 de decese, printre care şapte poliţişti şi un jurnalist. Întreaga noapte de marţi spre miercuri, Euromaidanul a ars, presărat de cocteiluri Molotov, proiectile improvizate, bolovani aruncaţi de protestatari şi tunuri cu apă folosite de forţele de represiune. Obiectivul era dispersarea mulţimii din piaţă, scop în care trupele militare au lansat mai multe atacuri. Spitalele din capitala ucraineană au fost copleşite de cei peste 1.000 de răniţi, iar voluntarii au organizat unităţi medicale de campanie în biserici şi corturi pentru a îngriji victimele.

Băsescu: Îi propun public premierului Ponta să cedeze la solicitarea PNL de a-l avea pe Iohannis vicepremier

Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut public premierului Victor Ponta să-l numească pe Klaus Iohannis în funcţia de vicepremier, deoarece este singura modalitate prin care Guvernul poate redeveni funcţional. Principalele declaraţii ale şefului statului: Şi dezbaterea publică, dar şi realităţile mă obligă să cer Parlamentului revocarea conducerii ASF. ASF este o cloacă unde şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici, altfel profund incompetenţi şi nepregătiţi pentru această muncă, fie că vorbim de Ruşanu, Dăianu, Ursache, soţia domnului Chiţoiu, Dan Mircea Popescu, fie că vorbim de soţia domnului Zgonea, de consilierii premierului, toată această cloacă trebuie curătată de la ASF. Ruşanu nu are nicio legătură cu piaţa de capital. Iar taxele impuse pieţii de capital pentru a-şi putea susţine salariile pe care şi le-au dat sunt nepermise şi fac viaţa grea firmelor. Dacă priviţi la clientela şi incompetenţa din ASF, parcă e arborele genealogic al USL acest ASF, îi găseşti cu toată lista de clientelă. Fac un apel la cei doi lideri ai USL să revină la raţiune, pentru că nici unii, nici alţii nu vor să se despartă, dar au orgolii. Îi propun public premierului Ponta să cedeze la solicitarea PNL de a-l avea pe Iohannis vicepremier, ceea ce ar uşura lucrurile, ar debloca lucrurile şi Guvernul ar deveni rapid funcţional.

România este pregătită să preia 3.500 de refugiaţi din Ucraina

3.500 de refugiaţi din Ucraina ar putea fi preluaţi, în caz de nevoie, în spaţiile de cazare din România, potrivit declaraţiilor de miercuri seară făcute de preşedintele Traian Băsescu. În ultimele 24 de ore, 26 de persoane au murit şi alte peste 1.000 au rănite în urma protestelor de la Kiev. "În ceea ce priveşte Ucraina, am avut o discuţie despre cazare pentru refugiaţi cu factorii de execuţie, structuri de informaţii care veghează la siguranţa frontierei, şi Ministerul de Externe", a spus Băsescu. Potrivit acestuia, aprecierea generală este că România trebuie să arate deplină stabilitate. "România e pregătită dacă va fi un flux de imigranţi să-i preia, sigur, în faza initiala circa 3.500", a spus preşedintele.

Scrisoarea de intenţie convenită FMI, blocată de lipsa unui ministru de Finanţe

Scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) la ultima misiune de evaluare, din ianuarie-februarie, nu a fost aprobată de Guvern în şedinţa de miercuri, din cauza lipsei unui ministru titular al Finanţelor, portofoliul PNL, au declarat surse guvernamentale, potrivit Mediafax. Vineri, premierul Ponta afirmase că documentul va fi aprobat de Guvern în şedinţa de miercuri, 19 februarie. Înaintea şedinţei de miercuri şi în urma unei discuţii dintre liderul PNL, Crin Antonescu, şi liderul PSD, premierul Victor Ponta, Daniel Chiţoiu şi-a înregistrat însă oficial demisia din funcţia de ministru al Finanţelor, iar ministerul a fost reprezentat la şedinţa Cabinetului de către un secretar de stat. După discuţia Ponta-Antonescu, Guvernul a transmis un comunicat în care arăta că preşedintele PNL a refuzat să propună un nou ministru sau un interimar, astfel că premierul Victor Ponta va prelua postul de ministru interimar al Finanţelor.

BNR "urechează" băncile pentru cazurile în care clienţii descoperă la scadenţa depozitelor că au mai puţini bani în cont decât atunci când le-au constituit

Banca Naţional a României (BNR) solicită băncilor să adopte măsuri dacă există situaţii în care, din cauza scăderii dobânzilor şi majorării comisioanelor, deponentul retrage din depozite la termen mai puţini bani decât a plasat la constituire, invocând riscul reputaţional şi mediatizarea fenomenului. "La nivelul Băncii Naţionale a României s-au primit o serie de sesizări care vizează aspecte privind modalitatea prin care unele instituţii de credit procedează la modificarea dobânzilor bonificate la sursele atrase la termen de la populaţie în sens descrescător concomitent cu majorarea nivelului comisioanelor practicate generând, astfel, situaţii în care suma care revine deponentului (depozit plus dobândă aferentă) la momentul lichidării este sub valoarea depozitului la data constituirii. Mai mult, astfel de informaţii au fost intens mediatízate", se arată în circulara trimisă de BNR în sistemul bancar, şi citată de Mediafax.

CURENTUL

Sociologul de casă al social-democraţilor, Vasile Dâncu, îşi ia tainul de la PSD via FRF

Pesediştii au pus la cale o nouă afacere de partid care vine să îndestuleze pe toată lumea la masa banului public, respectiv modernizarea stadionului "National Arena", inaugurat în urmă cu doar doi ani de zile pentru finala Europa League. Pe lângă acest lucru, PSD-ul îi va "omeni" pe toţi băieţii de casă ai Kiseleff-ului. Este vorba în special de sociologul ideologo-politruc al PSD, Vasile Dâncu, un băiat deştept din gaşca combinatorilor din Ardeal, denumită generic "Grupul de la Cluj". Dâncu, şef peste Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), va fi cel care se va ocupa personal de un contract de consultanţă din partea Federaţiei Române de Fotbal (FRF) pentru candidatura României la organizarea turneului final al Campionatului European de fotbal din 2020, eveniment ce va fi ţinut în 13 oraşe europene. Asta după ce guvernul Ponta a decretat această candidatură drept "obiectiv de interes naţional".

Investitorii avertizează: Situaţia politică afectează stabilitatea mediului economic

Situaţia politică din România afectează stabilitatea mediului economic pentru care populaţia României a plătit prin taxe mai mari şi salarii mai mici şi face dificilă atragerea de investitori străini, a declarat Steven van Groningen, secretarul general al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României. "Este clar pentru toată lumea că România a făcut un efort foarte mare pentru a avea un mediu economic stabil, iar populaţia a plătit scump pentru asta, prin creşteri de taxe, scăderi de salarii. Prin mediul politic creăm acum un mediu instabil şi care are impact asupra predictibilităţii. Avem nevoie de investiţii pe mediu lung, în infrastructură, în producţie, iar acestea vin dacă există predictibilitate. Nu poţi, ca investitor, să faci o investiţie din care să scoţi bani după şapte ani şi să se schimbe legislaţia pe neaşteptate. România are nevoie de strategii sectoriale, ca schimbările legislative să se facă în cadrul acestei strategii, cu analiză de impact şi cu un timp rezonabil de implementare, 6-12 luni", a declarat Steven van Groningen.

Tupeu de ministru! Mariana Câmpeanu i-a acordat soţului său pensie şi cel mai mare grad de invaliditate

Actualul ministrul al Muncii, Mariana Câmpeanu, i-a acordat, în 2005, soţului său Iulian Câmpeanu, pensie şi indemnizaţie de însoţitor ca urmare a încadrării în gradul I de invaliditate. Gradul de invaliditate şi indemnizaţia de însoţitor a fost acordată de Casa de Pensii Ilfov,al cărui şef era atunci Mariana Câmpeanu. În 2014, Iulian Câmpeanu primeşte în continuare aceste beneficii acordate de soţia sa, deşi a fost filmat în timp ce mergea singur pe stradă. Iulian Câmpeanu primeşte în urma unei decizii a soţiei sale, Mariana Câmpeanu, pensie de invaliditate şi indemnizaţie de însoţitor, se arată într-o investigaţie a Centrului de Investigaţii Media în colaborare cu B1 TV. În 2005, la o zi după ce i s-a desfăcut contractul de muncă, Iulian Câmpeanu s-a prezentat la Casa de Pensii Ilfov, deşi era domiciliat în Bucureşti, pentru a depune o cerere de acordare a pensiei de invaliditate.

CURIERUL NATIONAL

În farma se fac bani şi cu supradoză de taxe

Anul acesta se estimează că se vor vinde medicamente compensate de 8,6 miliarde, din care statul va acoperi 6,6 mld. lei, iar taxa clawback va urca la 2 mld. lei. Producătorii din sector însă continuă să aibă marje importante de profit, şi nu protestează prea tare în condiţiile în care statul le cumpără jumătate din producţie. Bogdan Glăvan, profesor de economie: Relaţia dintre stat şi producători este una clientelară, în care industria farma câştigă mai mult decât ar câştiga într-o piaţă liberă. Actualizarea listei de medicamente compensate se va face din banii producătorilor de medicamente, care, în ciuda miliardelor plătite pentru taxa clawback, fac în continuare profituri importante. Într-un proiect de Ordonanţă de Guvern se specifică faptul că impactul financiar al introducerii de noi medicamente pe lista compensatelor va fi suportat tot din taxa clawback.

Cum se transformă criza politică din Ucraina în dezastru economic

Investitorii continuă să se retragă în masă din Ucraina, în contextul escaladării violenţelor dintre protestatari şi forţele de ordine loiale preşedintelui Viktor Ianukovici, cu scăderi puternice pentru grivnă şi costuri de finanţare aproape de maxime-record. Tranşa de 2 miliarde de dolari plătită, marţi, de Rusia, Guvernului ucrainean, parte a împrumutului de 15 miliarde de dolari convenit în decembrie anul trecut, a avut efecte minime pe pieţele financiare. În acest context, costurile de finanţare ale Ucrainei au scăzut uşor, timp de numai o oră, după încasarea tranşei de la Rusia. Obligaţiunile guvernamentale cu maturitatea în luna iunie a acestui an s-au apreciat cu 1,4% la începutul şedinţei de tranzacţionare de marţi, însă au pierdut întreg câştigul pe parcursul zilei şi au închis în scădere cu 0,2%, după ce autorităţile au lansat un ultimatum pentru protestatarii din Piaţa Independenţei din Kiev.

Service-urile nu mai primesc asigurări făcute la Astra

Intrarea în administrare specială a societăţii Astra Asigurări va avea efecte nefaste asupra asiguraţilor, în ciuda tuturor garanţiilor date de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Contactat telefonic, Cristian Muntean, preşedintele Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI), a afirmat pentru Curierul Naţional că, începând de ieri, niciun service care face parte din asociaţie nu va mai primi maşinile asigurate la ASTRA, fie că este vorba despre segmentul RCA, fie despre cel CASCO. ASSAI: Service-urile şi furnizorii de piese se tem că nu-şi vor mai recupera banii, pentru că întâietate în recuperarea creanţelor au băncile. Asociaţia Concesionarilor Dacia, Renault, Nissan (ACODAREN), care deţine aproximativ 100 de reprezentanţe la nivel naţional şi este formată din 55 de membrii, a cerut ASF, printr-o adresă, să clarifice situaţia Astra din punct de vedere al asigurărilor aferente contractelor de leasing. Cele două asociaţii deţin, la nivel naţional, aproape 400 de service-uri şi reprezentanţe Dacia, Renault, Nissan.

Petrolul românesc îi îmbogăţeşte pe austrieci

Petrolul românesc îi îmbogăţeşte pe austrieci, în condiţiile în care Petrom a avut şi în 2013 o contribuţie importantă la profitul acţionarului său majoritar, OMV. Activând pe o piaţă nereglementată, un nivel al redevenţelor foarte mic şi preţuri în creştere la carburanţi, România este un loc "prielnic" în care corporaţiile să facă profit şi pe care să îl transfere proprietarilor din alte ţări. Petrom a anunţat astăzi un profit net record de aproape 1,1 miliarde de euro, în creştere cu 13% faţă de 2012. Din cele 1,085 miliarde euro profit atribuibil acţionarilor, compania austriacă cu deţinere majoritară la Petrom, OMV, va primi circa 553 milioane euro, iar statul român şi Fondul Proprietatea, care au fiecare câte 20%, vor primi câte 217 milioane euro. Restul acţionarilor, care au în total 9,35% din SNP, vor împărţi aproximativ 100 mil. euro.

Creşterea salariului minim în SUA ar lăsa şomeri sute de mii de angajaţi

Creşterea salariului minim în Statele Unite, susţinută de preşedintele Barack Obama, ar cauza pierderea a 500.000 de locuri de muncă în economia americană până în cea de-a doua jumătate a anului 2016, potrivit unui raport al agenţiei pentru buget din Congres. Congresional Budget Office (CBO) este o agenţie fără afiliere politică, subordonată Congresului Statelor Unite, care este însărcinată să furnizeze date şi analize economice către Legislativ. Preşedinţia SUA susţine majorarea salariului minim, în trepte, în următorii ani, cu scopul de a reduce diferenţa de venituri dintre bogaţi şi cea mai săracă pătură a populaţiei. Preşedinţia a propus majorarea salariului minim impus de guvernul federal la 10,1 dolari pe oră, în etape, în următorii doi ani, urmând ca ulterior indicatorul să fie indexat cu rata inflaţiei. În prezent, salariul minim federal este de 7,25 dolari pe oră, nivel care nu a mai crescut începând din 2009.

EVENIMENTUL ZILEI

AVERTISMENTUL lui Barack Obama către Ucraina: "Vor exista consecinţe dacă vor fi depăşite limitele"

Preşedintele SUA a declarat că, în opinia sa, principala responsabilitate pentru escaladarea violenţelor de ieri, de la Kiev, soldate cu moartea a 26 de persoane şi rănirea câtorva sute, îi revine administraţiei preşedintelui Victor Ianukovici, potrivit NBC News. Un mesaj similar a transmis miercuri şi vicepreşedintele american, Joe Biden, care i-a spus preşedintelui Ianukovici, într-o convorbire la telefon, că SUA sunt "preocupate serios" de situaţia din Ucraina. Reacţii dure la adresa administraţiei de la Kiev au venit şi din partea liderilor din Uniunea Europeană. De altfel, UE ar putea adopta astăzi sancţiuni la adresa Ucrainei, interzicând călătoriile oficialilor în statele membre şi îngheţând conturile lor din străinătate. La rândul său, înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Navi Pillay, a condamnat violenţele sângeroase şi a cerut "o anchetă urgentă şi independentă". Pe de altă parte, preşedintele Ucrainei a anunţat, miercuri seara, că a încheiat un "armistiţiu" cu opoziţia şi că este dispus să reia negocierile.

Guvernul Ponta 2 e pe ducă. Urmează Ponta 3

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, i-a dat premierului Victor Ponta un ultimatum, cerându-i să decidă, până luni, dacă vrea un guvern USL, caz în care vor continua guvernarea, sau un guvern USD, caz în care el va cere demisia premierului. Ca răspuns, Ponta a numit interimari la ministerele PNL: pe sine la Finanţe şi pe Constantin Niţă la Economie. Zilele USL sunt numărate, iar PNL este deja aproape ieşit de la guvernare. EVZ a analizat costurile acestui gest pentru liberali. În afară de cele nouă poziţii în guvernul Ponta - şase miniştri şi trei miniştri delegaţi - plus 20 portofolii de secretar de stat şi 15 prefecţi, liberalii pierd controlul peste instituţii şi companii care administrează bugete de miliarde de euro. Ieşirea de la guvernare nu se va dovedi fără costuri pentru liberali. Dincolo de posturile de miniştri şi de secretari de stat din guvern sau de fotoliul de preşedinte al Senatului pentru Crin Antonescu, liberalii pierd şi poziţiile din consiliile de administraţie şi adunările generale ale acţionarilor din mai toate marile companii de stat, precum şi controlul asupra instituţiilor din subordinea Parlamentului.

Culisele trimiterii Astra în administrare specială

Măsura declanşată în cazul celui mai mare asigurator de pe piaţa locală, Astra Asigurări, ascunde mai multe elemente, care implică atât contracte de credit, cât şi operaţiuni de reasigurare. Împrumuturi intragrup, daune fără acoperire, contracte de reasigurare sunt doar câteva din elementele care ar fi adus, potrivit criticilor, Astra Asigurări în această situaţie. "În ultimii trei ani, Astra a făcut împrumuturi intragrup în valoare de 110 milioane lei, din care 102 milioane către Medien Holding SRL, cunoscută ca România Liberă. Vom încerca să aflăm cine sunt beneficiarii acestor împrumuturi şi de ce nu au fost returnaţi banii", a declarat Dan Radu Ruşanu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, în cadrul conferinţei în care anunţa declanşarea administrării speciale la Astra. Potrivit surselor EVZ, şi BNR ar fi avut un rol important în declanşarea administrării speciale la Astra, precum şi o daună de mai multe sute de milioane de lei, pentru care Astra nu are acoperire.

DEUTSCHE WELLE Elveţia-UE: înapoi la începuturi

Elveţienii au decis cu o săptămână în urmă, în cadrul unui referendum, să limiteze imigraţia din ţările UE. Consecinţe ale votului îşi fac deja treptat apariţia. Mulţi elveţieni speră încă într-o reacţie mai blândă a UE. Că norii care s-au adunat deasupra ţării lor se vor risipi. Dar iată că, potrivit unui purtător de cuvânt al Comisiei Europene, negocierile în vederea încheierii unui acord de cercetare vor fi sistate iar programul de schimburi academice "Erasmus Plus" va continua în absenţa Elveţiei. "Mă tem că populaţia, în parte, încă nu realizează ce înseamnă asta", a declarat creştin-democrata Kathy Riklin, membră a Consiliului Naţional din Elveţia. "Vor exista însă şi alte urmări dureroase", a adăugat ea. Dacă se va ajunge totuşi la o denunţare masivă a acordurilor bilaterale, decisă unilateral de UE, ar fi vorba de "o grea lovitură aplicată economiei elveţiene", afirmă Riklin. Iar dacă UE se va arăta fermă pe poziţie, atunci cetăţenii elveţieni se vor vedea nevoiţi să cedeze. La urma urmei, n-ar fi prima dată că se supune la referendum pentru a doua sau a treia oară o chestiune de aşa mare importanţă.

JURNALUL NATIONAL

Astra, scandal politico financiar. Banii companiei, daţi pentru propaganda băsistă

Milioanele de plătitori ai poliţelor de asigurare află acum, chiar şi din puţinele date oferite de ASF, că la Astra banii au fost sifonaţi sub formă de împrumuturi uriaşe spre alte afaceri ale domnului Adamescu. Pentru susţinerea în picioare a ziarului România Liberă, devenită o oficină a Palatului Cotroceni, au fost plasate nu mai puţin de 23 de milioane de euro într-o perioadă scurtă de timp. Aşadar, asiguraţii plăteau fără să ştie pentru propaganda lui Băsescu zi de zi. Domnul Adamescu primea şi el tainul de la regim prin comenzi de asigurări la cele mai mari firme ale statului, în special din domeniul transporturilor. Companii aeriene, aeroporturi, dar şi alte activităţi din sistemul de siguranţă naţională aveau contracte cu Astra, acum aceste afaceri devenind prin nesiguranţa companiei de asigurări descoperite în caz de evenimente intrate sub incidenţa daunelor. Familia miliardarului îşi consumă gusturile exotice profitând de încrederea milioanelor de plătitori disciplinaţi.

Ponta: Nu demisionez, în niciun caz. Nu-l voi lăsa pe Băsescu să mai facă vreo nominalizare pentru funcţia de prim-ministru

Premierul a afirmat categoric că nu va demisiona în niciun caz, chiar dacă PNL iese de la guvernare, argumentând că nu doreşte să-i dea posibilitatea lui Traian Băsescu să facă altă nominalizare pentru funcţia de prim-ministru. De asemenea, Victor Ponta a răspuns declaraţiei preşedintelui PNL Crin Antonescu, spunând că nu e nevoie să aştepte până luni, alege USL şi este gata să-i numească pe toţi patru miniştrii liberali, în frunte cu Klaus Iohannis. " Eu am dat mai multi pasi inapoi, am renuntat la ideea ca PC sa aiba un vicepremier, asa cum au celelalte partide. Mai fac o precizare, se punea problema de revocare a domnului Nicolaescu. Nu se pune problema niciunei revocari de ministri. Eu am hotarat deja. Propunerea si decizia noastra este de a avea guvern USL. Nu va exista un alt guvern decat in situatia pe care nu mi-o doresc, ca domnul Antonescu sa-si retraga ministrii. Categoric nu vom rupe noi USL-ul si nu vom scoate niciun ministru PNL de la guvernare", a declarat prim-ministrul Victor Ponta.

Băsescu, despre colaborarea Ioanei cu NIS Petrol: Fiica mea a procedat perfect legal

Preşedintele Traian Băsescu susţine că fiica sa Ioana a procedat "perfect legal" în privinţa colaborării pe care a avut-o, în calitate de notar, cu firma NIS Petrol. "Am vorbit şi este legală. Nu este nimic de reproşat, este absolut legală cooperarea, chiar am şi verificat. (...) Fiica mea a procedat perfect legal", a spus şeful statului, întrebat de reporterul Antena 3 dacă a vorbit cu fiica sa, notarul Ioana Băsescu, despre colaborarea acesteia cu NIS Petrol, o subsidiară a Gazprom. Întrebat dacă este moral ce a făcut fiica sa, Băsescu a întrebat retoric dacă a face ceva legal este şi imoral.

Antonescu: Afirmaţia lui Băsescu privind criza artificială - pertinentă. Vede că Iohannis este cheia blocajului

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a calificat miercuri drept pertinentă afirmaţia şefului statului, Traian Băsescu, privind existenţa unei crize artificiale, punctând că acesta a observat că numirea lui Klaus Iohannis în Guvern este cheia blocajului. "Nu cred că este vorba de nicio mână de ajutor. Nu cred că dl Traian Băsescu este cel mai dornic om din această ţară să ne dea nouă, liberalilor, mie sau dlui Ponta vreo mână de ajutor. Să începem, cum cred că este corect, cu observaţia pertinentă pe fond a preşedintelui că într-adevăr este o criză artificială care ar trebui rezolvată cât mai repede, mai ales dacă o corelăm aşa cum cu abilitate, dar şi cu dreptate dl Băsescu o face conjugând-o şi raportând-o la perspectiva unor observatori externi în contextul fierbinte de la graniţele noastre, din Ucraina", a spus Antonescu, la Digi 24. El a susţinut, răspunzând acuzaţiilor şefului statului, că în cazul său şi al premierului Victor Ponta nu este vorba de lipsă de responsabilitate.

NATIONAL

Cum l-a binecuvantat protectorul Daniel Chitoiu cu 10 milioane de euro pe secretarul de stat Bogdan Badea

Pana sa-si bata joc de eforturile de revitalizare a industriei de armament secretarul de stat de la Ministerul Economiei, tanarul liberal Bogdan Badea,s-a fofilat in grupul asa-numitilor baieti destepti din energie. Astfel ca pana de curand a condus o firma de consultanta cu lipici la fondurile europene, via oficialii de la Bucuresti, companie specializata in proiecte de energie din surse regenerabile, parcuri eoliene si solare sau centrale electrice pe biomasa. Iar din aceasta postura, Bogdan Badea a pritocit un proiect pentru realizarea unei astfel de centrale in Horezu. Iar "absorbtia" a aproape 10 milioane de euro a mers ca pe roate. Totul s-a dovedit a fi o afacere in sanul familiei liberale. Astfel, cel care a dat verde accesarii respectivelor milioane a fost Daniel Chitoiu, pe cand acesta conducea Ministerul Economiei. Responsabilii din minister pentru implementarea proiectului si verificarea cheltuirii banilor erau de asemenea tineri liberali, in timp ce "partenerul public" a fost primarul liberal din Horezu, la randul sau bun prieten cu Badea.

"Buldogul" Blaga latra la roata USL: Liberali, afara de la guvernare!

Ca musca-n lapte. Asa a picat pedelistul Vasile Blaga, in plin scandal pesedisto-liberal. PNL trebuie sa iasa de la guvernare. Nu o spune nici Crin Anronescu si nici premierul Victor Ponta, ci presedintele PDL, Vasile Blaga. In loc sa profite criza din USL si sa atraga capital politic pentru partidul sau, democrat-liberalul s-a apucat sa-i scrie o scrisoare despre nimic liderului liberal. Epistola democrat-liberalului, pe langa faptul ca este inutila, a ajuns si cu o mica intarziere, Antonescu anuntand ca penelistii lui au fost deja matrasiti de premier.

PUTEREA

PNL aşteaptă lunea neagră pentru a afla dacă mai există USL

Uniunea Social Liberală este bine pe hârtie, dar în moarte clinică, în realitate. Cei doi copreşedinţi fug ca dracul de tămâie de anunţul decesului USL, pe care nici unul dintre ei nu vrea să şi-l asume. După 13 zile de criză profundă, liberalii, prin Antonescu, au dat un nou ultimatum: luni, miniştrii PNL depun armele dacă premierul Victor Ponta şi PSD nu dau curs cererilor liberalilor. Surse parlamentare au susţinut că luni şi marţi preşedintele Senatului, Crin Antonescu, s-ar afla la Viena, locul său urmând să fie ţinut de Klaus Iohannis. Lunea neagră vine după ce în marţea neagră din decembrie, odată cu adoptarea pe şest a proiectului privind amnistia şi graţierea, au început să apară primele neînţelegeri între liberali şi social-democraţi. Însă, până la expirarea ultimatumului dat de PNL, premierul va petrece: şefii PSD din teritoriu au fost convocaţi la Bucureşti, joi, pentru a sărbători, alături de liderii de la centru, împlinirea a patru ani de când Victor Ponta este preşedintele partidului.

TVR achiziţionează 140 de autoturisme de la BCR Fleet Management

Societatea BCR Fleet Management a fost desemnată câştigătoarea licitaţiei organizată de TVR pentru cumpărarea, în leasing, a 140 de autoturisme, valoarea totală a contractului fiind de 2,4 milioane euro, fără TVA. Surse din Televiziunea Română au declarat pentru Mediafax că respectivul contract nu poate fi semnat din cauză că Societatea Română de Televiziune (SRTv) nu are în prezent un Consiliu de Administraţie. Licitaţia a fost demarată de fostul CA al TVR, care era condus de preşedintele-director general al televiziunii publice, Claudiu Săftoiu. Fostul CA a fost demis pe 10 decembrie 2013 de Parlament, odată cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012. Ulterior, la conducerea TVR a fost numit Stelian Tănase, acesta fiind director general interimar al Televiziunii Române. Contractele care au o valoare de peste 25.000 de euro trebuie să fie validate de Consiliul de Administraţie al TVR.

ROMANIA LIBERA

Butoiul balcanic fierbe din nou

Luptele de stradă din Ucraina nu sunt singurele manifestări publice de nemulţumire populară care se petrec în apropierea graniţelor României. Cele mai îngrijorătoare sunt cele din fosta Iugoslavie, în special din Bosnia-Herţegovina, care au început să se extindă recent şi în Muntenegrul vecin. Începute ca un protest împotriva unei privatizări dubioase în oraşul Tuzla, manifestaţiile s-au extins rapid în principalele oraşe din zona populată de cei ce astăzi sunt numiţi simplu "bosniaci" şi care, în perioada conflictului din prima parte a anilor '90 se numeau "musulmani bosniaci": Zenica, Sarajevo şi Mostar (împărţit cu comunitatea croată). Protestele nu au avut un caracter etnic, ci unul social. Ţintele le-au constituit instituţiile de forţă şi politice. Pe lângă sedii ale poliţiei, au fost atacate şi arse clădirile administrative, inclusiv sediul preşedinţiei din Sarajevo. Majoritatea insurgernţilor sunt persoane sărace, şomeri şi pensionari, dar şi tineri (şomaj de peste 55%),care au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva neacordării ajutoarelor de şomaj şi pensiilor, împotriva corupţiei generalizate a politicienilor "escroci şi hoţi" şi a inegalităţii. Dar, ceea ce a fost mai puţin mediatizat, împotriva modelului societate impus de Occident.

Impactul economic al depresiei

Un studiu realizat recent la nivel european asupra impactului economic al tulburărilor neuropsihice arată că, în 2010, costurile totale generate de aceste afecţiuni au fost de 798 miliarde euro la nivel european şi de 11 miliarde euro în România. În Europa, costul mediu pentru impactul bolilor neuro-psihice este de 5.550 euro anual per capita, iar în România, de 525 euro. La nivel european, în fiecare an, 1 din 15 persoane suferă de un episod depresiv major (aproximativ 6%). Dacă sunt luate în considerare şi tulburările anxioase şi toate formele de depresie, această cifră ajunge la 4 din 15 (26%). Mai mult, tulburările depresive sunt răspunzătoare pentru 12,4% din totalul anilor de incapacitate generaţi de toate bolile fizice şi psihice, ceea ce face ca depresia să fie boala cronică cu cel mai mare impact profesional, social şi economic la nivel european. Impactul negativ cel mai semnificativ al depresiei este cel asupra economiei reale.

ZIARUL FINANCIAR

Petrom valorează 10 miliarde de euro după profitul record anunţat ieri, de 1 mld. euro. Pe Bursă, cea mai mare companie românească are o capitalizare la jumătate pentru că acţiunile sunt ilichide

Petrom, cea mai mare companie din România, a raportat ieri un profit record pe 2013 de 1,09 miliarde de euro, care multiplicat cu media multiplilor de profit ai companiilor din sector, de circa 10, ar conduce la o valoare a Petrom de peste 10 miliarde de euro. Totuşi, valoarea companiei din prezent de pe bursa de la Bucureşti este de aproape două ori mai mică, respectiv 5,8 miliarde de euro. Analiştii spun că principalul motiv pentru care Petrom se tranzacţionează la un multiplu mai mic de profit este faptul că free-float-ul (acţiunile libere la tranzac­ţionare) Petrom este prea mic, astfel că fondurile cu mulţi bani ocolesc compania. "Acţiunile Petrom se tranzacţionează la multipli de profit mai mici decât alte companii din sector în principal din cauza faptului că este ilichidă şi nu este cotată pe o bursă internaţională prin intermediul GDR-urilor, motiv pentru care nu intră în atenţia marilor fonduri de investiţii. Noi am evaluat compania la 6,35 miliarde de euro corespunzător unui preţ ţintă de 0,5027 lei/acţiune", spune Tamas Pletser, analist la Erste Group.

Furtuna de pe pieţele emergente loveşte dur rubla, hrivna şi forintul

Rubla rusească a atins ieri minimul istoric faţă de euro, forintul ungar s-a apropiat de cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, iar hrivna ucraineană s-a afundat până la minimul ultimilor cinci ani faţă de dolar într-un nou puseu al crizei financiare de pe pieţele emergente în care China, banca centrală a Rusiei şi cea a Ungariei şi violenţele din Ucraina au fost factori agravanţi. Forintul a pierdut ieri 1,3% din valoare în raport cu euro, la 312,56 de unităţi pentru un euro, la o zi după ce banca centrală a Ungariei a redus, spre surprinderea pieţelor, dobânda de politică monetară de la 2,85% la 2,7%, cel mai scăzut nivel din istorie, potrivit Thomson Reuters. Continuarea politicii de relaxare monetară contravine trendului care se accentuează pe pieţele emergente în care băncile centrale ale unor state precum Turcia au început să majoreze accentuat dobânzile. Ungaria este cel mai îndatorat stat din Europa de Est. Lira turcească, randul sud-african şi rupia indiană, monedele unor economii emergente dependente de capitalul străin, s-au depreciat toate faţă de dolar.

Atenţie la acţiunile de la Depozitar! Brokerii pot să vi le vândă fără să ştiţi, iar nimeni nu-şi asumă răspunderea

Un despăgubit de la Fon­dul Proprietatea care primise peste un milion de acţiuni FP de la stat a rămas fără acţiunile pe care le avea la Depozitarul Central după ce firma de brokeraj prin intermediul căreia solicitase un extras de cont de la De­pozitar i-a vândut după numai câteva ore toate acţiunile fără să-l anunţe. Păgubitul, care nu avea deschis un cont de brokeraj, a aflat că nu mai are acţiunile în valoare de 825.000 de lei (183.600 de euro) la Depozitar abia după şase luni, în condiţiile în care Depozitarul nu-i anunţă pe cei care au acţiuni depozitate că cineva le-a mutat acţiunile în contul propriu sau că le-a vândut. Oficialii Depozitarului Central spun de asemenea că n-au nicio responsabilitate în verificarea faptului că brokerul care mută acţiunile din contul clientului în contul propriu are acordul acestuia pentru a realiza operaţiunea, totul ba­zându-se pe buna-credinţă a brokerului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb