REVISTA PRESEI 20.02.2016

Willy Homner
Revista Presei / 20 februarie 2016

ADEVARUL

Mitingul Antena 3 din Piaţa Constituţiei: Defăimarea unei ţări

Peste 2.000 de persoane s-au strâns la mitingul pentru susţinerea Antenei 3, în Piaţa Constituţiei. Timp de trei ore, angajaţii trustului media căruia îi expiră mâine termenul de evacuare au spus ce-au vrut despre justiţie, Constituţie, Parchet, judecători şi procurori, au jonglat cu "democraţia" şi "comunismul" cum au vrut, au vorbit despre regimul opresiv şi martirii libertăţii de exprimare. Niciun concept n-a fost prea puternic: situaţia a fost comparată cu războiul, foametea, stalinismul. Oamenii ridicau pumnii strânşi în aer: "Nu mor câinii când vor caii!", strigă o femeie. "Invers", o corectează alta, care şi continuă: "Dar nici câinii când vor stăpânii!". Pe la şase fără un sfert, lumea începe dintr-o dată să se îndrepte spre ieşire. Pe scenă încă vorbeşte Gâdea. Unii pleacă în grupuri, cum au venit. "Antena 3 e aici!", mai strigă o dată.

Klaus Iohannis face un pas înapoi în cazul Antena 3

Preşedintele Klaus Iohannis a revenit, vineri seara, la Bruxelles, asupra declaraţiilor făcute cu privire la intervenţia ANAF de la sediul trustului Intact. Fostul şef al statului a arătat că a înţeles mesajul transmis pe Facebook, unde a fost aspru criticat pentru afirmaţiile făcute. Iohannis a mai precizat că nu a avut intenţia să apere Antenele în faţa legii.

Codruţa Kovesi sesizează CSM cu privire la emisiunile postului Antena 3

Direcţia Naţională Anticorupţie a trimis mai multe precizări privind o serie de afirmaţii făcute joi seara de moderatorii postului Antena 3, privind o serie de declaraţii făcute de procurorul-şef Laura Codruţa Kovesi într-un interviu pentru "Adevarul Live", care au fost scoase din context. Procurorii DNA au sesizat Consiliul Superior al Magistraturii în acest caz. Potrivit DNA, în data de 18 februarie 2016, la emisiunea "Sinteza zilei" transmisă de postul de televiziune Antena 3, s-au formulat o serie de afirmaţii referitoare la punerea în executare, de către organele fiscale, a unei hotărâri judecătoreşti definitive, afirmaţii reduse la concluziile potrivit cărora ,,Kovesi dă dreptate Antena 3" şi "Şefa DNA recunoaşte că Antena 3 nu trebuie evacuată" - titluri care au apărut persistent pe ecran, pe parcursul emisiunii.

Judecătoarea Camelia Bogdan cere CSM să-i apere reputaţia profesională

Judecătoarea Camelia Bogdan de la Curtea de Apel Bucureşti, preşedintele completului care a decis condamnarea lui Dan Voiculescu în dosarul "Privatizării Institutului de Cercetări Alimentare", cere Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să-i apere reputaţia profesională după ce activitatea ei a fost subiectul unor dezbateri în mai multe emisiuni ale postului Antena 3. Magistratul susţine că a fost linşat mediatic. Mai exact, Camelia Bogdan explică în primul rând în scrisoarea trimisă către CSM că persoanele care o denigrează (Mugur Ciuvică, Mihai Gâdea) sunt datoare, într-o formă sau alta, lui Dan Voiculescu - "îi sunt datori, direct ori indirect, într-o formă ori alta, persoanei condamnate de mine". Mihai Gâdea, realizator al emisiunii Sinteza Zilei, are o datorie de 785.000 lei la Dan Voiculescu (conform declaraţiilor de avere ale acestuia).

Cum poate evita România să lase Petrom să intre pe mâna ruşilor

Orice tranzacţie care implică siguranţa naţională poate fi blocată de către CSAT, iar licenţele de exploatare nu pot fi transferate fără acordul ANRM şi fără Hotărâre de Guvern. România poate bloca orice tentativă a grupului OMV în cazul în care va ceda către Gazprom diverse active din cadrul Petrom, potrivit experţilor consultaţi de către "Adevărul". Cele două grupuri au semnat încă de anul trecut un acord privind un schimb de active, dar lista nu a fost nici până acum definitivată, iar presa a speculat că Gazprom doreşte inclusiv părţi din Petrom. Astfel, ruşii ar dori să pună mâna pe rafinăria Petrobrazi sau perimetrele de ţiţei şi gaze naturale din Marea Neagră, conform Hotnews.ro. În Austria, presa a scris că OMV ar putea ceda ruşilor două rafinării, una de lângă Viena şi alta din landul Bavaria, Germania, în schimbul obţinerii accesului la o serie de zăcăminte din Siberia.

Klaus Iohannis, mulţumit de ce a obţinut România din negocierile UE-Marea Britanie

Preşedintele României, Klaus Iohannis, s-a declarat mulţumit de rezultatul negocierilor privind rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, precizând că România a obţinut amendarea mai multor puncte ale acordului în favoarea cetăţenilor români aflaţi la muncă în Marea Britanie sau care îşi propun asta pe viitor, în cadrul unei conferinţe de presă ţinută la Bruxelles la sfârşitului reuniunii Consiliului European. "Este un lucru foarte important pentru că astfel vor fi evitate situaţii în care se ia o decizie pur politică fără o motivaţie foarte serioasă", a anunţat şeful statului ţn cadrul declaraţiilor susţinute în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Exerciţii militare de amploare în Norvegia

Tancuri, unităţi artilerie şi echipamente militare americane stocate în peşteri din Norvegia vor fi folosite la exerciţiile militare Cold Reponse-2016, relatează postul de televiziune CNN. Aproximativ 6.500 de arme şi echipamente americane sunt stocate în peşteri din Norvegia şi urmează să fie folosite la aceste exerciţii. Ele au fost stocate în ţara scandinavă în baza unui program lansat de Pengaton în 1981, în contextul Războiului Rece. După destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, programul a fost finanţat de autorităţile norvegiene. "Orice tip de material mobilizat în avans reduce cheltuielile financiare şi timpul necesar pentru susţinerea operaţiunilor pe timp de criză", a explicat pentru CNN purtătorul de cuvânt al Marinei SUA, colonelul William Bentley. Exerciţiile Cold Reponse-2016 vor dura până la 22 martie.

EVENIMENTUL ZILEI

Liderii europeni au ajuns la un ACORD privind termenii menţinerii Marii Britanii în UE

Liderii statelor membre UE au ajuns la un acord, vineri seară, privind termenii menţinerii Marii Britanii în Uniunea Europeană, documentul conţinând o clauză care va permite limitarea indemnizaţiilor sociale ale angajaţilor comunitari străini, în anumite condiţii. Anunţul a fost făcut de mai mulţi lideri prezenţi la discuţii şi confirmat de Donald Tusk, preşedintele Consiliului European. După ore lungi de negocieri, liderii UE au ajuns la un acord privind termenii menţinerii Marii Britanii în Uniunea Europeană, iar Brexit-ul pare pentru moment evitat. Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a confirmat vineri seară, prin Twitter, că s-a ajuns la un acord privind termenii menţinerii Marii Britanii în Uniunea Europeană. Premierul David Cameron a declarat, vineri seară, la Bruxelles, că a obţinut un statut special al Marii Britanii în Uniunea Europeană.

După Argeş, sindromul hemolitic uremic a apărut la Bacău

Un copil din Bacău care a fost diagnosticat cu sindrom hemolitic uremic a fost transferat, în cursul serii de vineri, de la Spitalul Judeţean Bacău la Spitalul de Pediatrie din Iaşi. Starea copilului s-a înrăutăţit încă de ieri, fiind internat pe 19 februarie. Situaţia de la Bacău intervine în contextul în care, de la începutul acestei luni s-au înregistrat mai multe cazuri de bebeluşi, cu vârste de până la un an şi jumătate, cu boală hemolitică uremică. Toţi însă erau din judeţul Argeş. Trei dintre ei au murit, primul deces fiind înregistrat la 4 februarie. Până acum nu se cunoaşte sursa îmbolnăvirii acestor copii. Potrivit recomandărilor Ministerului Sănătăţii, DSP Bacău a început investigaţia epidemiologică efectuând inclusiv anchetă alimentară. Copilul a ajuns la Spitalul de Pediatrie Iaşi cu aproximaţie la ora 20:00, urmând sa fie recoltate probe pentru a se stabili clar cauza apariţiei sindromului. Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să asculte recomandările medicilor cu privire la respectarea regulilor de igienă în această perioadă.

Deutsche Welle: UE - Schengen sau sârmă ghimpată?

Politica sârmei ghimpate dorită de statele din grupul Vişegrad sporeşte tensiunile în zona Schengen. Ce poziţie au faţă de noile evoluţii din criza refugiaţilor ţările care nu fac parte din Schengen: Bulgaria, Croaţia şi România? Cele patru state din aşa-numitul grup Vişegrad - Polonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria - sunt în prezent cei mai vehemenţi critici ai politicii faţă de refugiaţi aplicate consecvent în UE de cancelara germană Angela Merkel. Cele patru ţări resping repartizarea refugiaţilor în interiorul Uniunii conform unor cote fixe şi ameninţă acum cu izolarea totală, prin ridicarea de garduri de sârmă ghimpată la graniţele lor. Aceste ţări ar putea primi ajutor de la Bulgaria şi Macedonia, care s-au declarat deja dispuse să ridice bariere din sârmă ghimpată la frontierele lor cu Grecia, dacă Atena nu va reuşi să aducă sub control situaţia refugiaţilor pe care îi lasă să tranziteze teritoriul elen.

Laura Kovesi, dorită pentru încă un mandat în fruntea DNA

Într-un interviú acordat postului B1TV, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a lăsat să se înţeleagă că actualul procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) va fi reînvestit în funcţie, argumentând că "meritele lui Kovesi sunt recunoscute şi la nivel international şi că sunt un reper în funcţionarea instituţională". Mandatul de trei ani al Laurei Codruţa Kovesi în fruntea DNA expiră la jumătatea lunii mai, iar până acum s-au făcut tot felul de speculaţii în ceea cea priveşte rămânerea ei ca procuror şef. "Legea prevede posibilitatea reînvestirii. Mă gândesc că e absolut logic ca cineva care a avut rezultate care sunt cunatificabile, statistice, reiesc din bilanţul anual, trebuie să nu fim ipocriţi şi să ne jucăm de-a procedura. Aştept bilanţul DNA. Toate datele mă determină să cred că ceea ce am de făcut e un lucru simplu. Să aplic legea şi să-l reînvestesc pe procurorul şef", a declarat ministrul Justiţiei, Raluca Prună.

JURNALUL NATIONAL

ANAF începe demersurile pentru scoaterea la licitaţie a sediilor televiziunilor trustului Intact

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va începe demersurile pentru scoaterea la licitaţie a bunurilor confiscate în urma sentinţei pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti în cazul lui Dan Voiculescu, respectiv sediile televiziunilor trustului Intact, a anunţat, vineri, ANAF, în urma întâlnirii conducerii ANAF cu reprezentanţii Antena TV Group SA, se arată în comunicatul instituţiei. "Conducerea ANAF a răspuns solicitării făcute de reprezentanţii Antena TV Group SA şi a avut o întâlnire la sediul instituţiei. În cadrul discuţiei, au fost prezentate stadiul procedurii de valorificare a imobilelor potrivit sentinţei definitive nr.888 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti în data de 08.08.2014 şi continuarea procesului de validare a executării acesteia. În conformitate cu OG. 14/2007 şi în cadrul procedurii de valorificare a imobilelor, ANAF va începe demersurile pentru scoaterea la licitaţie a bunurilor confiscate", se arată în comunicat. AGERPRES

Cât costă să trimiţi copilul să studieze în străinătate

Tot mai mulţi români sunt dezamăgiţi de sistemul educaţional românesc şi caută soluţii alternative în străinătate. Mai ales că şcolile din Europa au devenit mai ieftine ca niciodată şi nu trebuie să fii bogat pentru a avea acces la o educaţie aleasă. Cei dornici pot avea acces la subvenţii, burse sau credite în condiţii avantajoase. Statele dezvoltate ale Europei înţeleg importanţa sistemului de învăţământ şi acordă subvenţii importante şcolilor în funcţie de importanţa domeniului respectiv, a declarat pentru Jurnalul Naţional Ana Maria Papp, Manager Departament Universităţi în cadrul IntegralEdu. "Statul britanic, de exemplu, a extins creditul pentru studii acordat studenţilor, de 10.000 de lire sterline pe an, şi pentru cei care vor să facă un master. Până acum era acordat doar celor care îşi dădeau licenţa", a explicat Papp. Banii vor fi daţi înapoi după terminarea studiilor, doar dacă nivelul salariului depăşeşte cifra de 21.000 de lire sterline pe an, în Marea Britanie.

România a reuşit să obţină protecţia şi recunoaşterea europeană pentru 'Salamul de Sibiu'

România a reuşit să înregistreze la nivel european 'Salamul de Sibiu' ca produs de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), acesta fiind cel de-al doilea produs după Magiunul de Prune Topoloveni în anul 2011, a declarat, vineri pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. "Romania are deja protejat 'Salamul de Sibiu' la nivel european, dar protecţia intră oficial în vigoare la 20 de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, aşa cum prevede regulamentul european. Este pe ultima linie şi Telemeaua de Ibăneşti care ar fi putut fi protejată mai repede pentru că din punct de vedere cronologic s-a depus documentaţia înaintea 'Salamului de Sibiu', dar a fost o contestaţie a Greciei ca să nu afecteze telemeaua lor. Am clarificat situaţia şi cred că într-o lună cel mult vom primi şi pentru acesta. Urmează Novacul afumat", a precizat ministrul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb