REVISTA PRESEI 20.04.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 20 aprilie 2012

ADEVARUL

Trecerea la euro, bătută-n cuie: 2015

Guvernul a aprobat Programul de Convergenţă 2012, care prevede că peste mai puţin de trei ani vom adopta moneda unică. Până atunci, vom avea de îndeplinit criterii drastice de aderare. Cea mai ambiţioasă ţintă economică a României, după aderarea la Uniunea Europeană din 2007, este adoptarea euro ca monedă naţională şi intrarea în clubul select al Zonei Euro în anul 2015. Este o ţintă dificil de atins nu atât prin criteriile pe care va trebui să le îndeplinim, cât prin viteza de acţiune pe care o presupune aderarea în 2015.

Prognoze optimiste

Principalul obiectiv prevăzut în documentul guvernamental este reducerea deficitului structural sub 0,7% din PIB până în 2014. "Cadrul macroeconomic prognozat se bazează pe creşteri ale PIB-ului între 3,1 şi 3,9%, cu circa un punct peste potenţial, având în vedere contribuţia pozitivă adusă de investiţii şi, mai ales, a atragerii de fonduri europene. Cererea internă va reprezenta principalul motor al creşterii economice pentru 2012, îmbunătăţirea ocupării şi o inflaţie mai redusă vor susţine o creştere a veniturilor şi vor contribui la revigorarea consumului privat. Pentru acest an, inflaţia este de aşteptat să se menţină la un nivel redus, la sfârşitul anului undeva la 3,5%, în intervalul-ţintă al Băncii Naţionale", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, la finalul şedinţei de miercuri.

În ce părţi ale lumii au mai deschis magazine marii retaileri globali, în 2011

Regiunea cu cele mai căutate oraşe de către retaileri este Europa, cu 48% din noile intrări realizate de marile lanţuri internaţionale, urmată de Orientul Mijlociu şi Africa (22%) şi Asia (14 %). Pe oraşe, Almaty (Kazakhstan) a fost cel mai căutat oraş anul trecut, beneficiind de intrarea a 18 noi retaileri. Marile lanţuri de retail globale s-au extins pe o gamă largă de pieţe anul trecut, astfel încât, în 74% dintre ţările analizate în raportul anual despre globalizarea sectorului retail realizat de CBRE, s-a înregistrat intrarea a cel puţin unui nou retailer.

Insulele greceşti, vândute de către familiile moştenitoare din cauza noilor taxe

Insulele greceşti au început să fie scoase la vânzare de către familiile moştenitoare, după introducerea unor taxe usturătoare pe proprietate în cadrul programului de austeritate, primii cumpărători fiind membri ai familiilor regale arabe, potrivit cotidianului elen "Kathimerini", notează Mediafax. Surse din piaţa imobiliară au declarat pentru ziarul grec că mai mulţi proprietari, în special familii care au moştenit insulele, încearcă să le vândă rapid pentru a evita noile taxe, acceptând preţuri mai mici şi concesii substanţiale. Potrivit sursei citate, insula Oxeia din Marea Ionică, moştenită de familia greco-australiană Stamoulis, a fost vândută recent unor membri ai familiei regale din Emiratul Qatar pentru 5 milioane de euro, după ce fusese cotată iniţial la 6,9 milioane de euro.

Construcţiile, un sector GROGGY după 4 ani de criză, nu dau semne de revenire

Construcţiile sunt un sector care a pierdut controlul luptei în urma loviturilor primite din partea crizei, iar efectele se văd în continuare la nivelul angajărilor. În România, gradul de ocupare al forţei de muncă în construcţii continuă să scadă şi încă într-un ritm accelerat, fiind printre puţinele ţări din Europa în care nu au apărut semne de stabilizare. Potrivit unor statistici Eurostat, ocuparea în sectorul construcţiilor din România a scăzut accelerat, de la minus 2% în 2008 la minus 10% în 2011.

Tăriceanu: "Ungureanu a greşit acceptând postul de premier"

Călin Popescu Tăriceanu consideră că Mihai Răzvan Ungureanu a făcut o greşeală acceptând să preia funcţia de prim-ministru, susţinând că acesta "nu are o experienţă politică suficientă pentru a acţiona în deplinătatea forţelor" ca premier şi că are un sprijin "precar" în arcul majorităţii. Fostul premier liberal a răspuns, la Digi 24, afirmaţiilor lui Ungureanu legate de demisia sa, în 2007, din funcţia de ministru de Externe, la cererea lui Călin Popescu Tăriceanu. "Nu împărtăşesc punctul lui de vedere", a spus Tăriceanu, respingând afirmaţiile potrivit cărora i-ar fi căutat "nod în papură" lui Ungureanu.

Coreea de Nord a supărat şi China, şi SUA

Autorităţile chineze au hotărât să nu mai repatrieze refugiaţii Coreii de Nord. Prin această decizie, Beijingul dă curs unei cereri pe care Coreea de Sud i-a făcut-o cu mult timp în urmă şi pedepseşte Phenianul pentru lansarea rachetei intercontinentale, chiar dacă aceasta a explodat în timpul testării. Zilnic, circa 30 de oameni fug din Coreea de Nord în China. Beijingul a arătat Phenianului cine este şeful, dar, pe de altă parte, nu s-a abţinut să livreze armament regimului nord-coreean. China este suspectată că ar fi furnizat lansatorul mobil al rachetei cu rază lungă de acţiune pe care Coreea de Nord l-a prezentat în cursul paradei militare de duminică, scrie "Washington Times". Vehiculul cu 16 roţi, cunoscut sub numele de "transportor-înălţător-lansator" pare să aibă la bază un design chinez, spune Ted Parsons de la revista "Jane's Defense Weekly". Tot drept pedeapsă pentru testul cu racheta, Statele Unite au suspendat asistenţa alimentară pentru Phenian.

CURENTUL

Silviu Mănăstire, consilierul "divident" al lui Bode, fals în declaraţia de avere

Ministrul Economiei, Lucian Bode, iese din nou în evidenţă prin consilierii săi dalmaţieni, tocmai când credea că scăpase. Scăpase însă doar de Radu Cristescu, fostul şef al ADS recuperat în armata sa de consilieri personali după ce fusese demis de ministrul Agriculturii pentru grave nereguli, inclusiv pentru protejarea afacerilor firmei Grivco înfiinţate de Dan Voiculescu. A scăpat de Cristescu la mai puţin de 24 de ore după ce noi am dezvăluit implicarea sa în afaceri necurate. Am dezvăluit, zilele trecute, un nou exemplu de consilier năzdrăvan al lui Bode, Adriana Slav, o expertă în economie... de budoar, adică în sexualitate, relaţii de cuplu şi consum de droguri. Din aceeaşi serie este şi Silviu Mănăstire, un fost jurnalist a cărui pregătire, dar şi trecut, nu-l recomandau pentru o asemenea demnitate. Nu poţi să fii consilierul unui ministru, mai ales al Economiei, dacă tu nu ştii nici măcar cum se scrie cuvîntul "dividend".

Ministerul de Finanţe sabotează măsurile Guvernului

Decizia guvernului de a da o mână de ajutor primăriilor îngropate în datorii , prin deblocarea unor sume importante de la Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia executivului, este pe cale să stârnească mari nemulţumiri tocmai în rândul primarilor care aşteptau de multă vreme acest ajutor, pentru a scăpa de arierate. Problema nu este legată de sumele primite, întrucât în vremuri de criză banii sunt întotdeauna mai puţini şi trebuie cheltuiţi cu atenţie şi chibzuinţă. Cel care a dat peste cap sistemul , sabotând practic bunele intenţii ale guvernului, este chiar Ministerul de Finanţe care, după ce le-a dat primăriilor banii în teritoriu, s-a gândit, cu întârziere de circa două săptămâni să le trimită o adresă, prin intermediul Direcţiilor Generale ale Finanţelor Publice din teritoriu , în care să le explice cum trebuie cheltuiţi banii, deşi Hotărârea de Guvern 255/03.04.2012 este cât se poate de clară.

CURIERUL NATIONAL

Cruciada fondurilor europene

5 programe operaţionale cu fonduri europene ar putea fi suspendate dacă autorităţile române nu iau măsuri de corectare, până la sfârşitul lunii iunie. Leonard Orban spune că angajamentele pe care şi le-a luat România sunt în stadiu avansat de îndeplinire şi speră că riscul de suspendare va fi evitat. "Sunt multe condiţionări, de la elemente legate de achiziţiile publice până la chestiuni care ţin de nerespectarea unor recomandări făcute de misiunile de audit".

Campania prezidenţială din Franţa ia astăzi sfârşit: Hollande este dat deja învingător

Un nou sondaj de opinie realizat de institutul CSA pentru postul de televiziune BFMTV îl creditează pe candidatul socialist François Hollande cu 29 la sută din intenţiile de vot la primul tur de scrutin de duminică. În schimb, pe Nicolas Sarkozy - cu doar 24 la sută, ceea ce i-a determinat pe analiştii de la "Le Point", l'Expansion" sau "20 Minutes" să-l dea deja învingător pe candidatul socialist. Sondajele referitoare la cel de-al doilea tur de scrutin - din 6 mai - continuă să-l dea învingător tot pe Hollande; cu 58 la sută din intenţiile de vot, faţă de doar 42 la sută în favoarea lui Nicolas Sarkozy. Potrivit aceluiaşi sondaj, candidata Frontului Naţional, de extremă dreapta, Marine Le Pen, a câştigat în ultimele două zile încă două procente din intenţiile de vot, ajungând la 17 la sută.

Este 2012 anul cumpărătorilor de case?

Imobiliarii spun că au apărut semnale de revenire a pieţei, în prezent fiind scoase la vânzare foarte multe case, la preţuri mult mai mici. Aceştia susţin că anul acesta este unul bun pentru a cumpăra, iar cumpărătorii sunt favorizaţi în procesul de negociere şi achiziţie. Totuşi, ultimele studii arată că scăderea preţurilor din imobiliare nu s-a oprit şi nu se poate estima foarte clar evoluţia preţurilor. Proprietarii au scos spre vânzare în Bucureşti cu 24% mai multe decât în anul 2006, iar preţurile solicitate în prezent au scăzut la jumătate faţă de cele din perioada de boom de la sfârşitul anului 2007, relevă un studiu realizat de către portalul imobiliar HomeFinders.ro.

Ţara vacii sfinte: India, pe cale să devină cel mai mare exportator de... carne de vită

India va deveni în acest an al treilea cel mai mare exportator de carne de vită din lume. În timp ce cea mai mare parte a exporturilor din India este reprezentată de carnea de bivol pentru Orientul Mijlociu şi pieţele din Asia de Sud-Est, clasa de mijloc în creştere din ţările arabe a declanşat o nouă poftă pentru carnea de vită. Creşterea cererii ar putea face din India cel mai mare exportator mondial de carne de vită până în 2013, conform USDA. Cu toate acestea, există îngrijorări potrivit cărora tradiţiile hinduse ar putea afecta creşterea industriei de carne de vită. Multe din cele 24 de state ale Indiei interzic sacrificarea vacilor, forţând astfel ca acest tip de comerţ să se facă ilegal

Poliţişti şi gardieni, acuzaţi de furt din conducte petroliere

150 de persoane sunt cercetate de procurorii argeşeni, după ce au sustras în repetate rânduri produse petroliere din conductele OMV Petrom din împrejurimile oraşului Piteşti. Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, printre acestea se află şi gardieni care aveau în supraveghere sondele, dar şi cinci poliţişti.

Fluierături în biserica Fed

Invitat să conferenţieze la Rezerva Federală din New York, reputatul analist James Grant a contestat politica actuală a băncilor centrale de menţinere a unor dobânzi scăzute şi tipărire de bani. El spune că Fed a deviat periculos de la mandatul iniţial şi a trecut la planificarea centralizată a economiei. Dacă ar ajunge la şefia instituţiei, Grant ar normaliza politica monetară, ar abandona fobia de deflaţie şi ar institui din nou standardul aur

Miliardarul rus Usmanov a devenit cel mai bogat om din Rusia

Magnatul Alisher Usmanov, cu afaceri în sectorul minier, a devenit cel mai bogat om din Rusia în acest an, cu o avere de 18,1 miliarde de dolari, după ce în ediţia anterioară a topului realizat de Forbes Rusia s-a situat pe locul cinci, cu 17,7 miliarde de dolari. Usmanov, proprietarul grupului Metalloinvest, şi un acţionar important al clubului britanic de fotbal Arsenal, l-a depăşit pe Vladimir Lisin, care a deţinut prima poziţie în 2010 şi 2011. Averea lui Lisin, aflat acum pe locul doi, a scăzut de la 24 de miliarde de dolari anul trecut la 15,9 miliarde de dolari, potrivit RIA Novosti citat de Mediafax.

EVENIMENTUL ZILEI

Târgul care îngroapă USL la Capitală

O înţelegere încălcată de Crin Antonescu face ca PSD şi PNL să se îndrepte spre candidaturi separate. Pentru a nu se trezi după alegerile locale cu trei primari de sectoare de la PSD, Crin Antonescu a preferat să încalce târgul făcut cu Victor Ponta. Potrivit unor surse social-democrate, îngrijoraţi de escaladarea conflictului la nivelul USL Bucureşti, liderii PSD i-au cerut explicaţii lui Ponta de ce susţine un conservator, pe Ştefan Florescu, la primăria sectorului 6. Ponta le-a comunicat că aşa a fost înţelegerea iniţială cu Antonescu: susţinerea senatorului Cristian Bâgiu drept candidat USL la şefia CJ Buzău, în schimbul cedării către PSD a candidaturii la primăria sectorului 6. Ştefan Florescu era parte a târgului făcut de Ponta cu Piedone. Acesta a condiţionat revenirea la USL de susţinerea lui Florescu la 6.

Tarifele cântăreţilor electorali: de la 1.500, la 15.000 de euro

Cel mai scump e Horia Brenciu, care a cerut 15.000 de euro, transport şi 10 camere de hotel. Dar un concert tot trebuie în campanie, să te voteze lumea! Majoritatea cântăreţilor ar acceptat să performeze pentru un partid politic, iar onorariile pentru prestaţiile lor sunt neschimbate din 2009, de la alegerile prezidenţiale. EVZ a făcut un experiment: a invitat vedete din showbiz să cânte la un presupus miting electoral organizat pe 5 mai la Iaşi.

Avizul pentru Roşia Montană, pe ultima sută de metri

Decizia privind proiectul minier va fi luată în următoarea perioadă. Peste 5.000 de oameni vor lucra la mină. Cu toate că premierul Mihai Răzvan Ungureanu a cerut miniştrilor responsabili să îi spună unde s-a blocat proiectul Roşia Montană şi dacă se poate face sau nu proiectul, aceştia dau din umeri şi nu zic nici da, nici ba. Secretarul de stat din cadrul ministerului Mediului, Marin Anton, cel care este şi preşedintele Comisiei de Avizare Tehnică a proiectului minier, spune că mai aşteaptă un aviz de la ministerul Culturii.

De unde mai stoarcem bani la buget?

Contribuţiile sociale şi cota unică de impozitare par cele mai promiţătoare surse suplimentare de venit. O altă sursă de bani poate fi majorarea impozitelor pe venitul personal şi pe profit. În medie, acestea aduc 10,4% din PIB la buget în ţările UE, în timp ce în România sunt la doar 5,8%. Ţinta de 40% din PIB avansată de prim-ministrul Mihai Răzvan Ungureanu pentru încasările bugetare este una îndrăzneaţă, dar tot nu ne-ar aduce până la media europeană, de 44,1%. În 2010, cu 34% din PIB, eram pe antepenultimul loc din UE, şi tot este bine faţă de 2009, când am ocupat ultimul loc, cu venituri bugetare de doar 32,1% din PIB. Este o problemă sistemică pentru România, în ultimii ani fiind mai mereu pe penultimul loc la acest capitol, înaintea Lituaniei.

JURNALUL NATIONAL

Guvernul anunţă Comisia Europeană că va reîntregi salariile bugetarilor în 2012

Guvernul anunţă Comisia Europeană că în acest an va decide recuperarea integrală a diminuărilor salariale aplicate în 2010 angajaţilor din sectorul bugetar, ceea ce va conduce la o uşoară creştere a cheltuielilor de personal, dar cu tendinţă de scădere a acestora pe termen mediu. Recuperarea integrală a diminuărilor salariale este prevăzută în Programul de convergenţă aprobat miercuri de Guvern, la capitolul privind politica bugetară pentru acest an, "puncte cheie ale bugetului pe 2012".

Angajările în sectorul bugetar rămân blocate până în 2015. Guvernul promite doar mai multă flexibilitate

Guvernul va continua şi în următorii ani să reducă numărul de salariaţi în sectorul public, prin angajarea unei singure persoane la şapte posturi vacantate, sistem care va fi însă aplicat cu mai multă flexibilitate pentru ca blocajele generate de lipsa de personal să fie eliminate. Angajamentul de a continua politica de îngheţare a angajărilor în sistemul public, cu mici excepţii, a fost introdus în Programul de convergenţă pentru perioada 2012-2015, la capitolul "Obiectivele pe termen mediu".

Comisia Europeană ar putea rambursa României peste 14 miliarde de euro până la sfârşitul lui 2013

Suma estimată a fi rambursată României de către Comisia Europeană în perioada 2012-2013, pe principalele fonduri post-aderare, este de peste 14,068 miliarde euro, conform Programului de Convergenţă pentru 2012-2015. Pentru 2012 este estimată a fi rambursată de CE o sumă de circa 5,873 miliarde euro, iar în 2013 - 8,196 miliarde euro. Astfel, pe Fonduri Structurale şi de Coeziune ar urma să fie rambursate 8,97 miliarde euro, pe fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală - 2,808 miliarde euro, pe fondul European pentru Pescuit - 116,63 milioane euro şi pe Fondul European de Garantare Agricolă - 2,174 miliarde euro.

Încălzirea globală poate fi contracarată cu bidineaua. Măsura care echivalează cu eliminarea tuturor automobilelor din lume pentru 50 de ani

Vopsirea acoperişurilor clădirilor în alb şi folosirea unor materiale de culoare deschisă pentru şosele şi pavaje nu numai că ar face oraşele mai răcoroase pe timp de vară, dar ar duce şi la scăderea emisiilor de carbon cu 150 de miliarde de tone, la nivel global - o măsură la fel de eficientă ca eliminarea tuturor automobilelor din lume timp de 50 de ani, spun cercetătorii canadieni. Una dintre cele mai simple şi eficiente soluţii de combatere a încălzirii globale ar fi creşterea capacităţii de reflexie a suprafeţelor urbane, astfel încât radiaţiile solare să fie reflectate înapoi în spaţiu.

RAFO Oneşti, abandonată de ruşi. Ce soartă va avea rafinăria

Patronii ruşi au renunţat oficial la planul de 330 de milioane de euro de modernizare a rafinăriei. Salariaţii nu ştiu ce se va alege în continuare de RAFO. Patronul rus al rafinăriei RAFO Oneşti a respins toate planurile de modernizare şi de investiţii construite tot de el în ultimii ani şi ia în calcul inclusiv divizarea sau lichidarea societăţii, potrivit unui raport trimis Bursei. Astfel, procesul de modernizare al rafinăriei început acum patru ani şi care a costat, până acum, 50 de milioane de euro, este blocat iar salariaţii nu ştiu ce se va întâmpla cu RAFO şi nici cu ei. În Adunarea Generală a Acţionarilor care s-a ţinut miercuri la sediul societăţii din Oneşti, preşedintele Miroslav Dermendjiev a votat împotriva planului de afaceri de 70 de milioane de euro pentru modernizarea rafinăriei, împotriva contractării unui împrumut extern de 60 de milioane de euro cu garanţia statului şi împotriva alocării de 10 milioane de euro de la acţionarul majoritar Petrochemical Holding din Elveţia.

NATIONAL

Incepe razboiul impotriva regimului Basescu

O adevarata forta politica in trecut, presedintele Traian Basescu pare ca este tinta unui atac lansat din toate partile. Adversarii il desfiinteaza ori de cate ori au ocazia, omologii externi il ignora, democrat-liberalii s-au cam dezis de el, justitia il sfideaza, iar premierul in exercitiu joaca stramb. Aceasta este situatia in care se afla seful statului in acest moment. Constient de faptul ca lucrurile i-au cam scapat de sub control, Traian Basescu a incercat sa-si aranjeze o iesire triumfala din scena. Asa se explica scrisoarea transmisa liderilor opozitiei prin care anunta ca-si depune mandatul in cazul in care conditiile sale sunt indeplinite, dar si incercarile de a se aseza cu reprezentantii PNL si PSD la masa negocierilor. Justitia da tonul ca Basescu nu mai e la putere.

PDL il asteapta pe Mesia Ungureanu!

Rol in care democratii l-au distribuit deja pe Razvan Mihai Ungureanu si asteapta, pentru incoronarea lui, doar sa treaca alegerile locale. Proiectul "MRU" este de fapt sosia bietei "Alba ca Zapada", decedata din multiple cauze: expunere mediatica prematura, lipsa unui lider carismatic, intrarea pedelistilor in marsarier dupa declansarea razboiului dintre garda veche si noii veniti etc. Adus la zi, dupa descoperirea providentialului Ungureanu, premierul cu pedigree liberal, scenariul prevede acum intronarea noului lider in fruntea fortelor reunite ale dreptei mioritice, imediat dupa localele din iunie. Ceea ce va coincide cu sacrificarea lui Emil Boc.

Kelemen Hunor a luat frica parlamentarelor

Liderul UDMR nu exclude o posibila ratare a Parlamentului in acest an si le cere maghiarilor sa stranga randurile pentru a contracara pericolul. Primul care a tras semnalul de alarma a fost Gyorgy Frunda, care de vreun an tot insista ca UDMR sa lase balta guvernarea, cu toate masurile ei de austeritate, si sa-si refaca potentialul electoral in cel mai simplu mod: criticand guvernul. Hotarat sa nu bage pumnul in gura nimanui, liderul udemerist l-a lasat pe Frunda sa vorbeasca, dar a facut cum l-a taiat capul.

PUTEREA

A intrat frica în vulturul MRU

Mihai Răzvan Ungureanu s-a trezit cu o lovitură peste mâna întinsă către PNL - liberalii nu îl recunosc drept membru de partid. Şi pe bună dreptate, deoarece, conform Statutului PNL, actualul premier şi-a pierdut de multă vreme calitatea de liberal cu acte în regulă. Ungureanu încearcă să îşi găsească puncte de sprijin după ce Puterea a pierdut majoritatea în Senat, având acum doar 65 de senatori faţă de cei 67 ai Opoziţiei. Astfel că au apărut motive serioase de îngrijorare privind soarta actualului Guvern. Premierul a făcut ieri un tur al partidelor din arcul guvernamental în încercarea de a se asigura că fotoliul de la Palatul Victoria nu îi este periclitat.

Danielescu, atac la foştii proprietari

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a finalizat controlul promis de şefa Dorina Danielescu. Concluzia generală este că activitatea instituţiei a fost dominată de debandadă, fără reguli şi fără responsabilităţi din partea funcţionarilor ANRP. Chiar dacă autoritatea a fost zguduită de arestări la nivel înalt pentru corupţie, auditul intern nu a găsit nimic cu iz penal. Potrivit calculelor înaintate de ANRP, ar fi nevoie de cel puţin 6 ani pentru soluţionarea cererilor. Auditul ANRP a scos la iveală modul haotic în care s-a lucrat până acum. Concluziile arată că nu au existat reguli cu privire la întocmirea acestor liste, cazurile medicale fiind cele mai interesante. Ca motiv de despăgubire cu prioritate s-au luat în calcul boli precum tahicardie, infecţie urinară sau cardiopatie, pentru un "fost fumător şi consumator de etanol", se arată în raportul auditului.

ROMANIA LIBERA

Solurile României "se topesc" sub ochii noştri. Grânarul Europei devine un imens pustiu

Calitatea solurilor româneşti se degradează accentuat. Spre exemplu, humusul- cel mai valoros "ingredient" al solului- s-a înjumătăţit în doar trei decenii. În acelaşi timp, românii aplică de cinci ori mai puţine îngrăşăminte decât media UE. Ce efecte va avea sărăcirea solului românesc? "Trebuie întotdeauna să aplici parcelei atâta cantitate de elemente nutritive încât să asiguri necesarul plantei şi un mic excedent. Unul mic, dar ăla mic de-a lungul anilor ajunge să îmbogăţească solul". Mihail Dumitru, directorul Institutului de Cercetări pentru Pedologie şi Agrochimie.

Evreii şi comunismul

Din cauza prigoanei, mulţi evrei au devenit comunişti, cu toate că întreaga lor tradiţie era legată de sistemul de proprietate privată. Mulţi se întreabă şi azi cum de-au ajuns mulţi evrei să se apropie şi să susţină cu înfocare comunismul, când această utopie, care de-abia se fabrica în mintea unor Marx şi Engels, era contrară intereselor acestei etnii. Membrii ei fiind, în marea lor majoritate, mici meseriaşi, industriaşi, bancheri, investitori, mai toţi erau legaţi organic de sistemul particular de producţie şi servicii. Cauza o găsim în faptul că Ţarul şi instituţiile lui au transformat evreii în ţap ispăşitor, orientând spre aceştia nemulţumirea populară.

Magistraţi cu pensii nesimţite: Florin Costiniu, judecat pentru corupţie - 16.000 lei

Fost şef al Secţiei Civile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, trimis în judecat de DNA pentru complicitate la trafic de influenţă, Florin Costiniu primeşte o pensie de 16.063 de lei, informează postul public de televiziune, citat de HotNews.ro. Florin Costiniu s-a pensionat în 2010. El a fost arestat preventiv pentru trei zile în 2010 şi acum este judecat în libertate pentru corupţie în dosarul senatorului PSD Cătălin Voicu. Procurorii DNA l-au trimis în judecată pentru complicitate la trafic de influenţă. Fostul procuror general adjunct al României, Gabriela Ghiţă, condamnată în primă instanţă la doi ani de închisoare cu suspendare, primeşte o pensie de 6604 lei, iar procurorul Sterian Guli, condamnat şi el în primă instanţă, a solicitat să fie pensionat înainte de o decizie definitivă pentru a beneficia de o pensie de 9271 lei, potrivit TVR.

Romgaz licitează pentru gazele din Irak

Ministerul Petrolului din Irak a publicat lista finală cu 47 de companii precalificate să participe la o licitaţie pentru drepturi de explorare a 12 perimetre de gaze şi petrol, printre acestea figurând şi Romgaz. Printre companiile precalificate pentru licitaţie se numără BP şi Shell (Marea Britanie), Chevron (SUA), CNOOC şi CNPC (China), Eni (Italia), Gazprom, Rosneft şi Lukoil (Rusia), Glencore (Elveţia), Statoil (Norvegia) şi Total (Franţa). Companiile selectate se vor putea asocia în consorţii pentru explorarea perimetrelor scoase la licitaţie. Gigantul american Exxon Mobil, cea mai mare companie petrolieră listată din lume, nu mai apare în varianta finală a listei.

ZIARUL FINANCIAR

Ce preţuri mai cer pe apartamentele noi dezvoltatorii imobiliari care au reuşit să evite falimentul: între 23.000 şi 750.000 de euro

Dezvoltatorii de apartamente care au reuşit să evite în ultimii trei ani blocarea proiectelor şi intrarea în insolvenţă sau în faliment au scos la vânzare peste 1.200 de aparta­mente în ansambluri situate în Bu­cu­reşti sau împrejurimi, în cadrul târgului imobiliar tIMON organizat la acest sfârşit de săptămână în Capitală. Preţurile încep de la 23.000 de euro pentru o garsonieră de 31 de metri pătraţi, situată la mansarda unui bloc din Militari, şi pot ajunge la 750.000 de euro pentru un apar­tament penthouse cu cinci camere, situat de asemenea la ultimul etaj, dar al unui bloc din zona Şoseaua Nordului, lângă parcul Herăstrău.

Cine e omul care vrea să vândă pe bucăţi Fondul Proprietatea. Grecii se tem de el, Argentina îi datorează 2 mld. dolari, iar adversarul lui Obama îl are ca sfătuitor. Ce face însă cu FP-ul?

În România deţine 14% din Fondul Proprietatea şi vrea să vândă tot portofoliul bucată cu bucată ca să se distribuie bani acţionarilor. În cercurile financiare internaţionale i se spune "bestia neagră" sau "vulturul de pe Wall Street" pentru modul în care a câştigat miliarde de dolari profitând de companii şi naţiuni falimentare. Banii şi sfaturile lui sunt cruciale pentru republicanul Mitt Romney, contracandidat al lui Obama pentru preşedinţia SUA. Este vorba despre Paul Singer, fondatorul fondului de hedging Elliott Management, cu active de 19 miliarde de dolari şi al nouălea ca mărime din Statele Unite ale Americii.

România este un datornic mai sigur decât Spania, Italia sau Ungaria - raport

România a coborât în primul trimestru cinci locuri în topul ţărilor cu cele mai riscante datorii, până pe poziţia 21, şi se plasează mai bine decât Spania, Italia sau Ungaria, după ce costul asigurării datoriei de stat împotriva riscului de neplată a scăzut puternic, potrivit datelor CMA. De asemenea, România este considerată mai puţin riscantă decât Portugalia, Irlanda, Islanda, Croaţia, Slovenia sau emiratele Bahrain şi Dubai. Prima poziţie în top semnifică riscul cel mai ridicat de intrare în incapacitate de plată în următorii 5 ani. Costul asigurării datoriilor României împotriva riscului de neplată, exprimat prin contracte de tip credit-default swap (CDS) la cinci ani, a scăzut la 314,2 puncte de bază (3,142 puncte procentuale) în primul trimestru, faţă de aproximativ 445 puncte de bază (4,45 puncte procentuale) în trimestrul al patrulea al anului trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb