REVISTA PRESEI 20.08.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 20 august 2012

ADEVARUL

Câţi români trebuie "ucişi" în listele electorale: fix 1.374.360

Minsterul Adminsitraţiei şi Internelor urmează să facă publice azi rezultatele "minirecensământului instituţional" organizat după referendum, spre a le transmite Curţii Constituţionale, care decide mâine asupra valabilităţii scrutinului. Minirecensământul s-a realizat pe baza unui memorandum al Guvernului, prin care urmau să fie identificate nouă categorii de persoane, ce ar trebui, în opinia Executivului, eliminate din listele electorale permanente. Scopul Guvernului este de a scurta semnificativ listele electorale permanente, în aşa fel încât numărul cetăţenilor care s-au prezentat la vot să fie mai mare decât cvorumul necesar pentru validarea referendumului.

Listele electorale vor fi modificate drastic. Vezi aici câţi cetăţeni "dispar"! Analiză pe judeţe

Ministrul delegat pentru Administraţie, Radu Stroe, a declarat duminică că au fost primite toate datele cerute administraţiilor locale şi că situaţia de la Curtea Constituţională s-ar putea "răsturna" pentru că sunt modificări majore în listele electorale permanente. Astăzi trebuie să se finalizeze centralizarea datelor din listele electorale permanente, însă chiar înainte de termen, se pare că, datele demonstrează că multe persoane nu ar trebui să se regăsească pe liste şi vor "dispărea" de acolo. "Este o categorie importantă de cetăţeni ale căror acte de identitate sunt expirate de ani de zile, nu de o lună, două, ci de doi, cinci sau şapte ani. Mai sunt apoi cei de afară. Vor fi modificări majore", a spus Radu Stroe.

Mircea Duşa: Noi nu actualizăm listele electorale, ci facem o evaluare a diferitelor categorii de persoane care trebuiau radiate

Ministrul de Interne Mircea Duşa a declarat că MAI nu actualizează listele electorale, ci doar trimite la CCR un raport cu evaluarea diferitelor categorii de persoane care trebuiau radiate din liste. "Noi nu actualizăm listele electorale. Listele electorale nu sunt la Guvern şi nici la MAI. Listele electorale sunt cele pe care s-a votat şi au fost transmise la BEC. Noi nu operăm în liste, că nu avem niciun drept. În liste trebuia să opereze cei abilitaţi de lege, nu Ministerul de Interne, nu prefecturile, ci primarii şi cei de la oficiile de stare civilă care trebuia să transmită certificatele de deces, de naştere, de căsătorie către evidenţa informatizată", a declarat Duşa pentru Mediafax, precizând că MAI face doar o evaluare a diferitelor categorii de persoane care trebuiau radiate din listele electorale până la termenul de referinţă.

Istoria jafului de la Hidroelectrica

Hidroelectrica, cea mai importantă companie deţinută de stat, a intrat în insolvenţă în luna iunie a acestui an din cauza vânzărilor de energie către "băieţii deştepţi", dar şi a altor factori importanţi, potrivit raportului administratorului judiciar al companiei, Euro Insol. "Probabil mulţi se aşteptau ca acordurile cu aşa zişii < băieţi deştepţi > să fie cauzele exclusive ale insolvenţei. Îmi pare rău să-i dezamăgesc, mai sunt alte opt cauze", a declarat într-o conferinţă de presă Remus Borza, şeful Euro Insol. În opinia administratorului judiciar, pe lângă contractele directe, insolvenţa Hidroelectrica a mai fost cauzată de achiziţiile de energie de la terţi, vânzările de pe piaţa reglementată, costurile cu apa uzinată, seceta, contractul colectiv de muncă, investiţiile neperformante şi managementul deficitar.

Industriaşii cer stabilitatea preţurilor

Menţinerea costurilor în limite rezonabile, predictibilitatea legislaţiei şi fiscalităţii, ca şi reducerea birocraţiei sunt vitale pentru afacerile industriaşilor. Companiile cu profil de producţie sunt principalii angajatori, plătitori de contribuţii bugetare şi investitori în tehnologie, iar marile combinate sunt vârfurile de lance ale exporturilor româneşti. Asta ar putea însemna că le "merge", în general, bine, dar vom vedea că, în industrie, problemele cu care se confruntă de obicei oamenii de afaceri sunt resimţite mult mai acut decât în alte domenii. În primul rând, stabilitatea mediului economic, care să permită industriaşilor un control optim al costurilor de producţie, este o premisă esenţială pentru asigurarea supravieţuirii şi profitabilităţii acestor companii.

Fuia confirmă demisia şi anunţă că înfiinţează un partid care să meargă singur în alegeri

Stelian Fuia a confirmat, astăzi, la Realitatea TV, că a demisionat din PDL, motivând că vrea să pună bazele unui partid, alături de fermieri din toată ţara. "N-am demisionat pentru că am vrut să plec, ci pentru că eu sunt fermier, mă întorc către fermieri şi în agricultură. Deşi toată lumea susţine că agricultura e o prioritate, nimeni n-a făcut o prioritate din agricultură, numai fermierii o mai pot face. Probabil, împreună cu fermierii din toate zonele ţării, vom iniţia o platformă agrariană, un partid politic. Sper sa se regăsească pe listele electorale. Intenţia este ca această structură să meargă în alegeri singură", a spus Fuia

Ministrul german de finanţe exclude un nou acord pentru Grecia: Există limite!

Ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schaeuble, a exclus posibilitatea încheierii unui nou acord de finanţare externă pentru Grecia în prelungirea celui actual, de 130 miliarde euro, chiar dacă ţara este într-o situaţie foarte dificilă. "Nu se poate, nu putem face încă un program. Există anumite limite", a declarat duminică Schaeuble, cu ocazia zilei porţilor deschise la ministerul Finanţelor de la Berlin, transmite Bloomberg, preluat de Mediafax. Schaeuble a adăugat că Produsul Intern Brut al Greciei a scăzut cu peste 20% în ultimii patru-cinci ani, iar şomajul a urcat la cote record.

CAPITAL

BNR apără cursul, dar riscă scumpirea creditului în lei

Măsura BNR de a plafona lichidităţile din piaţa monetară a dus la aprecierea leului, dar a crescut nivelul dobânzilor, fenomen problematic pe termen lung. La începutul săptămânii trecute, BNR a plafonat la doar cinci miliarde lei lichiditatea oferită pentru o săptămână băncilor comerciale, în schimbul garanţiei cu titluri de stat, după o scădere prealabilă de la nivelul de şase miliarde de lei. Este prima dată când BNR recurge la o astfel de măsură de plafonare a sumelor de la licitaţiile Repo, în condiţiile în care împrumuturile zilnice ale băncilor ajunseseră şi la 12 miliarde lei.

Al doilea model Ford care ar putea fi produs la Craiova este aşteptat pe piaţa din SUA

Jurnaliştii de la AutoWeek au susprins un model EcoSport camuflat pe străzile din suburbiile Detroitului. Ei consideră că, deşi a fost destinat în special pieţelor din Asia şi America de Sud, micul SUV ar putea ajunge şi în America de Nord. Având la bază platforma Fiesta ca şi B-Max, EcoSport poate fi al doilea model pe care Ford îl va asambla la Craiova.

Cum va încasa Germania sume uriaşe de bani de la anul

Concomitent cu intrarea în vigoare, anul viitor, a acordului elveţiano-german privind combaterea evaziunii fiscale, Elveţia intenţionează să-i permită autorităţii fiscale germane să cerceteze şi tranzacţiile mai vechi ale clienţilor germani care şi-au plasat banii în conturile secrete ale băncilor elveţiene şi transferă aceşti bani în terţe ţări înaintea intrării în vigoare a acordului - relatează revista germană "Focus". Guvernul cancelarului german Angela Merkel afirmă că, după intrarea în vigoare a acordului elveţiano-german, Germania va putea conta pe încasări fiscale uriaşe. Se apreciază că cetăţenii germani au plasat în conturile bancare elveţiene aproximativ 150 de miliarde de euro.

CURENTUL

Patriarhia Română vrea să pună monopol pe moarte

Milioanele de euro ce ajung anual în conturile Bisericii Ortodoxe Române au ajuns să fie insuficiente. Deşi se spune că "banul este ochiul dracului" , religia s-a transformat într-un adevarat business, astfel că Patriarhia Română declanşează şi lupta pentru veşnicie. Are în plan să managerieze toate locurile de veci şi să elimine iniţiativa privată. Proiectul este unul cu bataie lungă şi odată ce omul primeşte groapa de la biserică, va apela la serviciile unui preot agreat care îi va recomanda, desigur, şi serviciul de pompe funebre înfiinţat cu binecuvântarea Bisericii Ortodoxe Române.
Mai întâi, credincioşii au fost rugaţi să se închine doar la icoane produse în atelierele Bisericii, apoi nici lumanarea de Înviere n-a mai fost agreată dacă nu purta ştampila oficială.

Euroins, Carpatica Asig şi Astra au cumulat peste 60% din reclamaţiile înregistrate la CSA în 2011

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a primit anul trecut 7.570 de reclamaţii privind serviciile asigurătorilor şi brokerilor, număr în scădere cu 0,15% faţă de anul precedent, majoritatea vizând asigurările auto şi societăţile Euroins, Carpatica Asig şi Astra. Din numărul total de reclamaţii analizate de autoritatea de reglementare, 98,23% au fost îndreptate împotriva societăţilor de asigurare şi 1,77% au vizat brokerii de asigurare. De asemenea, la CSA au fost înregistrate anul trecut un număr de 163 de reclamaţii depuse de unităţi de reparaţii auto, din care 136 au fost finalizate prin plată de către companiile de asigurări.

CURIERUL NATIONAL

De ce are nevoie sistemul sanitar de coplată?

Chiar dacă autorităţile spun că scopul introducerii mecanismului este limitarea excesului, coplata este ultima şansă pentru a rezolva subfinanţarea din sistem. Alexandrescu (APMA): Coplata este o necesitate pentru că sistemul nu este capabil să crească preţul pe care îl oferă pentru serviciile medicale. "Ea va oferi o gură de aer acelor furnizori de servicii medicale, aproape în totalitate privaţi, care azi stau pe buza insolvenţei".

Pentru prima oară în acest an, în luna iulie, contrabanda cu ţigări a scăzut

Novel Research: Valoarea totală a comerţului ilicit cu ţigarete a scăzut sub 13% din piaţă. Această tendinţă a fost dată de volumul redus provenit din Ucraina, care a scăzut cu 7%. Serbia rămâne cea mai mare sursă de produse de tutun de contrabandă.

Este piaţa de publicitate online încă un "Vest Sălbatic" pentru branduri?

Poziţionarea greşită a unei reclame şi lipsa unor date precise privind site-urile unde va rula o campanie determină anumite companii să ocolească Internetul. Cum poate un brand să fie sigur că prin campaniile sale online ajung la consumatorii pe care îi targetează şi că aceştia îşi dedică 100% din timpul lor acestora? De necontrolat, neprimitor şi năucitor, aşa ar suna o descriere a Vestului Sălbatic, în care fiecare este singur atunci când vine vorba de siguranţă. Această descriere poate fi aplicată şi Internetului, care este în continuare un loc plin de pericole pentru branduri, chiar dacă reglementările impuse acestui mediu sunt în creştere.

Industria petrolieră românească revine în atenţia pieţei de capital

La un an de la eşecul ofertei publice derulată de Guvern la OMV Petrom, companiile din sector par a suscita din nou interesul investitorilor. Fondurile administrate de Franklin Templeton şi-au reluat vineri achiziţiile de acţiuni SNP, cumpărând pachete în valoare de 2,6 mil. lei la societatea petrolieră. Statul vrea să transfere acţiunile Conpet de pe piaţa Rasdaq la una din categoriile BVB.

EVENIMENTUL ZILEI

MAI mai pregăteşte o mare farsă cu listele electorale. Când aţi minţit: înainte sau după Referendum?

Organizatorii "mini-recensământului" ilegal intră pe strada cu sens unic ce duce la Parchet. Sute de mii de români sunt scoşi de pe listele electorale. Uniunea Social Liberală nu ştie să piardă. Jocul nu mai e democratic. Pentru a câştiga bătălia deschisă în vederea suspendării preşedintelui Traian Băsescu, Guvernul PSD-PNL, responsabil pentru organizarea şi desfăşurarea Referendumului, a schimbat strategia, disperat să ridice procentele astfel încât să întrunească cvorumul de 50 la sută plus unu. Curtea Constituţională a României (CCR) a fost o dată blocată în atribuţia ei de a da un verdict cu privire la Referendum, atunci când - de o manieră subversivă - chestorul Constantin Manoloiu a retras încrederea în cifra dată oficial de ministrul de Interne Ioan Rus - 18.292.514 de persoane înscrise în listele electorale, deşi chiar el transmisese către Biroul Electoral Central o adresă cu acelaşi număr al cetăţenilor cu drept de vot.

Mona Pivniceru, şanse mici să devină ministru

Judecătorul Adrian Toni Neacşu a cerut să se verifice dacă Pivniceru a promis unora funcţii în justiţie. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va lua act de demisia judecătoarei Mona Pivniceru din funcţia de membru ales în acest for, miercuri, în partea a doua a zilei. Încă nu a fost pusă pe ordinea de zi problematica privind posibilitatea unui magistrat de a fi numit ministru al Justiţiei. Unii consideră că un magistrat nu poate fi ministru, aceasta fiind o funcţie eminamente politică, ori atât Constituţia, cât şi legile magistraţilor interzic acest lucru. Alţii susţin că, după modelul secretarilor de stat, n-ar fi o problemă să avem un ministru cu robă. Ce va spune CSM?

Cum a întărit leul Mugur Isărescu

BNR apără moneda fără a mai vinde euro din rezerva naţională. Însă, cresc dobânzile la lei, scumpindu-se creditele. După ce luni în şir a cheltuit sume impresionante din rezerva valutară pentru a sprijini leul, fără mare succes, BNR a schimbat strategia. A decis să nu mai dea băncilor suficienţi bani, scăzându-le apetitul de a paria împotriva monedei naţionale. Banca a scăzut sumele plasate periodic către bănci, de la 12 miliarde de lei, la mai puţin de jumătate. Consecinţa? Leii devin mai rari în piaţă, valoarea lor creşte, moneda se întăreşte. Cursul a reuşit să iasă din zona maximelor istorice de peste 4,6 lei/euro şi a ajuns la 4,48 lei/euro. Dobânzile plătite de toţi cei care au nevoie de lei cresc însă şi ele. Ce înseamnă, concret, asta?

JURNALUL NATIONAL

Un român a demonstrat că Gioconda este Leonardo Da Vinci tânăr. Povestea pictorului sărac care i-a şocat pe spanioli

Pe măsură ce te dai înapoi, chipul Giocondei se transformă din femeie, în bărbat. Ai o Gioconda mai urâţică şi apoi, dintr-o dată, devine chipul lui Leonardo, tânăr. Nu e loc de dubiu, trăsăturile se văd foarte, foarte clar. Dacă priveşti posterul rulat din dreapta, îţi apare la fel, o femeie cu trăsături masculine, apoi devine jumate femeie, jumate bărbat. Probabil că de aceea a fost Gioconda atât de disputată în întreaga lume, fiindcă subconştientul înregistrează că ascunde ceva, ca e ceva în neregulă cu ea", povesteşte pictorul slătinean Ştefan Stoenică, 57 de ani. S-a dus imediat cu descoperirea sa la autorităţile spaniole şi în câteva luni Registrul de Proprietate Intelectuală din Madrid a cercetat, a studiat, l-a verificat şi într-un final i-a acordat drepturi de proprietate intelectuală pentru descoperirea sa.

Wiener Zeitung: "Pentru Guvernul Ponta, întoarcerea preşedintelui suspendat va fi un coşmar"

În aşteptarea deciziei Curţii Constituţionale, într-un moment de relativă linişte, jurnalistul independent Keno Verseck lansează un nou atac de denigrare a României în ediţia online a revistei germane Der Spiegel. Cititorului i se prezintă o imagine apocaliptică într-un articol intitulat " Ruşinea Europei". "În România domnesc condiţii insuportabile. Clici politice prăduiesc ţara, Guvernul încalcă cu nonşalanţă legi, dar şi opoziţia stă sub suspiciunea corupţiei. Recent, şeful Curţii Constituţionale a solicitat ajutor la Bruxelles", scrie Verseck în preambulul articolului. Analiza începe cu nelipsitele opinii ale europarlamentarului Monica Macovei, care se arată profund îngrijorată de felul în care percep omologii străini situaţia din România.

Presa străină - Următoarea mutare a lui Băsescu: destituirea lui Ponta

Jurnaliştii occidentali fac deja scenarii post-21 august, cu ochii pe ocupantul fotoliului prezidenţial. După aproape două săptămâni petrecute în România, corespondentul pentru sud-estul Europei, Norbert Mappes Niedieck, activ în publicaţii precum Frankfurter Rundschau, Berliner Zeitung, Die Zeit sau Der Standard (Austria), susţine într-un interviu video acordat Kleine Zeitung din Graz (Austria) că următoarea mutare a preşedintelui Traian Băsescu va fi destituirea premierului Victor Ponta.

Germania se pregăteşte pentru o "situaţie excepţională de amploare catastrofală"

Curtea Constituţională din Germania a autorizat folosirea armatei pe teritoriul naţional, împotriva unor eventuale ameninţări teroriste, informează antena3.ro. Decizia este o premieră după cel de-al doilea război mondial şi a fost precedată de intense dezbateri. Până acum, armata avea doar misiuni de apărare naţională, iar menţinerea siguranţei interne revenea exclusiv forţelor de poliţie. Curtea Constituţională a precizat că armata nu va acţiona pe teritoriul ţării decât "în situaţii excepţionale de amploare catastrofală". Militarii nu vor putea, în niciun caz, să intervină împotriva unor manifestanţi.

O bancă din România este în top 10 cele mai sigure bănci din Europa Centrală şi de Est

Global Finance a actualizat lista celor mai sigure bănci din lume şi dat publicităţii un nou clasament. În ceea ce priveşte regiunea din care face parte şi România, dacă anul trecut singura bancă din ţară care figura în top 10 al celor mai sigure bănci a fost BCR (Banca Comercială Română), anul acesta BRD este cea care figurează în top. BCR ocupa anul trecut poziţia a şaptea, iar BRD ocupă anul acesta locul zece. Global Finance ţine cont în realizarea clasamentului de calificativele bancilor pentru împrumuturi pe termen lung acordate de agenţiile de rating Moody's, Standard & Poor's şi Fitch, dar şi de analiza valorii bunurilor celor mai mari 500 de banci din lume.

NATIONAL

Generalul Balint, "calul troian" din trupele speciale ale lui Ponta

Razboiul dintre cele doua mari tabere politice se poarta cel putin la fel de crancen si pe frontul nevazut al serviciilor secrete. Insa aici pare o confruntare inechitabila. Cel putin daca tinem cont de situatia hilara in care unul dintre combatanti nici macar nu stie ce forte de elita are la dispozitie. Este cazul lui Victor Ponta, cel care habar nu are - sau ignora cu buna stiinta - ca Brigada Speciala de Interventii a Jandarmeriei este catalogata prin lege si regulamente militare ca "forta strategica aflata la dispozitia prim-ministrului". "Ciomagarii" Ministerului de Interne continua sa fie condusi de generalul de brigada Zoltan Balint, care este cunoscut de toata lumea drept finul sefului SPP, Lucian Pahontu. Practic, este ca si cum Traian Basescu si l-ar lua pe Dan Sova avocat!

Analiza Bloomberg: Bancherii occidentali? Duca-se!

O analiza a specialistilor de la Bloomberg, bazata pe date furnizate de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), arata ca retragerea unor bancheri este pozitiva pentru ca ajuta la inchiderea deficitelor bugetare si de cont curent, dar si la apararea impotriva baloanelor speculative. Sectorul bancar din regiune este dominat de banci din Vest, in frunte cu UniCredit (Italia) si Erste (Austria). Grupurile financiare straine controleaza 75% din activele industriei bancare est-europene. Investitorii care urmaresc regiunea s-au aratat ingrijorati de retragerea bancilor straine. N-au de ce, asigura economistii.

PUTEREA

Numai Codul Numeric Personal actualizează listele electorale permanente de Mihai Pâlşu

Marţi, 14 august, Puterea a primit de la MAI un document oficial din care rezultă că la data de 11 iulie 2012 am fost în viaţă 22.258.186 de români. Evident, s-a solicitat MAI să transmită şi numărul cetăţenilor cu drept de vot care au fost în viaţă la data de 11 iulie 2012, conform CNP. La această întrebare încă nu s-a primit răspuns, din motive care scapă. Poate că astăzi domnul chestor Constantin Manoloiu va găsi timpul necesar să răspundă la întrebare! Conform legii, cetăţenii români cu domiciliul în România sunt înregistraţi în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor (R.N.E.P.), pe baza Codului Numeric Personal (CNP) atribuit în mod unic. Art. 5, alin. 2, din Legea 105/1996 privind evidenţa populaţiei: "Codul Numeric Personal reprezintă un număr semnificativ ce individualizează o persoană fizică şi constituie singurul identificator pentru toate sistemele informatice care prelucrează date cu caracter personal privind persoana fizică".

Firmele şmecherilor trec şi prin Plumb

Ministerul Mediului face afaceri pe bani europeni cu o firmă abonată la contractele de consultanţă finanţate cu fonduri comunitare. Societatea aparţine unor foşti angajaţi ai Ministerului Mediului, iar unul dintre ei a fost pus sub învinuire într-un răsunător scandal de corupţie. Ministerul Mediului şi Pădurilor a atribuit, luna aceasta, un contract de 70.000 de euro singurului ofertant, respectiv firmei Interdevelopment SRL, din Bucureşti, care va trebui să acorde asistenţă tehnică privind sprijinirea implementării cerinţelor Uniunii Europene privind Organismele Modificate Genetic. Societatea comercială bucureşteană este patronată de Mihai Mircea Cozariuc şi Dan Radu Păunescu, doi foşti angajaţi ai Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor.

Tribunalul Bucureşti se pronunţă luni în dosarul Rompetrol

Magistraţii Tribunalului Bucureşti se vor pronunţa luni în dosarul Rompetrol, în care omul de afaceri Dinu Patriciu a fost trimis în judecată alături de 12 inculpaţi pentru săvârşirea unor infracţiuni economice. La ultimul termen al procesului din 18 iulie, procurorul de şedinţă a cerut judecătorilor condamnarea lui Dinu Patriciu la o pedeapsă orientată spre maximul prevăzut de lege, respectiv 20 de ani de închisoare. De asemenea, reprezentantul Parchetului a cerut ca prin decizia ce va fi pronunţată judecătorii să-l oblige pe Alexandru Bucşă să plătească, în solidar cu Dinu Patriciu, suma de 85 de milioane de dolari Ministerului Finanţelor Publice.

ROMANIA LIBERA

Interviu cu Mircea Popa, secretar general al Fundaţiei România-Rusia: "Moscova aşteaptă o schimbare la vârf în România care să-i fie favorabilă"

Mircea Popa, 72 de ani, secretar general al Fundaţiei România-Rusia, crede că USL va avea o relaţie mai bună cu Moscova după ce va avea în mâini întreaga putere. Articolele difuzate în ultimele două luni de Vocea Rusiei, post de radio finanţat de guvernul de la Moscova, au apărut la sugestia Kremlinului - crede Mircea Popa, care în perioada regimului Ceauşescu a fost probabil singurul disident din România care a cerut azil la Moscova. Mai mult decât atât, strategi ai Kremlinului i-au ajutat pe cei de la Vocea Rusiei cu analize specializate astfel încât mesajele transmise să fie cât mai credibile.

Washingtonul pregăteşte o lovitură pe piaţa petrolului

Surse anonime, citate de Reuters, susţin că Statele Unite au în vedere recurgerea la rezervele lor strategice de petrol pentru a stopa creşterea preţului aurului negru. O măsură rară, care s-ar putea lua împreună cu unele state europene. Casa Albă a confirmat că recurgerea la petrolul din rezervele strategice ale Statelor Unite este o idee aflată în studiu şi că este sub supraveghere evoluţia cursurilor petrolului pe pieţele mondiale. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat că problema este în studiu şi a precizat că "aliaţii asiatici ai Washingtonului şi Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) au dubii în ce priveşte rezultatele unei astfel de strategii".

Farsa Diavolului: Demonizarea DNA şi a Anticorupţiei

"Cea mai mare farsă a Diavolului a fost să convingă lumea că nu există", sună o maximă celebră a lui Baudelaire, devenită încă şi mai celebră o dată cu filmul-cult The Usual Suspects. Dar, în regimul orwellian instaurat prin tirania majorităţii de USL prin cele două braţe înarmate - Crin Antonescu şi Victor Ponta -, s-a realizat un "salt calitativ": Românii sunt supuşi unui bombardament de minciuni şi manipulări care au drept scop să-i convingă că una din puţinele instituţii ale statului care le apără în mod concret şi eficient interesele - Direcţia Naţională Anticorupţie - le este cel mai mare duşman.

ZIARUL FINANCIAR

Românii ar trebui să cumpere astăzi euro sau să aştepte decizia Curţii Constituţionale?

Ajutată de contextul regional şi de semnalul pozitiv de la FMI, BNR a reuşit să readucă leul la nivelul de dinaintea suspendării preşedintelui. Leul a recuperat în ultimele două săptămâni toată pierderea înregistrată în raport cu euro începând de pe 6 iulie când Parlamentul a votat suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, Banca Naţională inversând dintr-o dată trendul de depreciere al leului şi anunţând de la o zi la alta parităţi mai bune. Cât de solidă este însă această nouă tendinţă de revenire a monedei naţionale şi ce impact va avea decizia de mâine a Curţii Constituţionale care este aşteptată să se pronunţe în privinţa validităţii referendumului de suspendare a preşedintelui Băsescu?

Cele mai importante şantiere de autostrăzi pe final de vară: ritmul de construcţie a încetinit faţă de lunile de primăvară

Cele mai importante zece şan­tiere de autostrăzi din ţară au înaintat, în medie, cu circa 5% în perioada 1 iunie - 1 iulie, po­trivit unei analize a ZF pe baza datelor transmise de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Deşi luna iunie a adus vreme bună, favorabilă lucrărilor de construcţie, ritmul în care au avansat aceste şantiere s-a redus comparativ cu ultima lună de primăvară, mai. La acea vreme, aceleaşi şantiere înaintau, în medie, cu circa 7%, potrivit calculelor ZF.

Fiscul pregăteşte penalităţi usturătoare: 30% din datoriile nedeclarate şi stabilite de inspectori

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală vrea să instituie o penalitate spe­cia­lă de 30% din obligaţiile fiscale nede­cla­rate de contribuabilii persoane juri­di­ce şi stabilite în urma inspecţiilor fis­cale, care se adaugă la dobânzile şi pena­lită­ţile aplicate pentru întârzierile la plată a da­toriilor, ducând procentul la peste 50%. Consultanţii fiscali consideră însă că măsura este contraproductivă din perspec­tiva atractivităţii mediului de afaceri, având în vedere că dobânzile şi penalităţile actuale sunt deja foarte mari.

Jean-Claude Juncker, şeful Eurogroup: Grecia nu va ieşi din zona euro. Tot mai mulţi economişti cred acelaşi lucru, iar Atena face eforturi să păstreze euro

În pofida bombardamentului continuu cu veşti descurajante din Grecia şi de mesaje pesimiste propagate în media, tot mai mulţi economişti cred că viitorul statului elen este totuşi în zona euro. Lor li se adaugă şi lideri europeni grei precum Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogroup, care a asigurat că Atena ar trebui să-şi încalce toate promisiunile de reformă pentru a fi luat în considerare Grexitul. Însă Grecia se apropie încet, deşi pe ocolite, de cerinţele impuse de creditori, de banii cărora depinde supravieţuirea financiară a ţării. "Nu se va întâmpla. Poate doar dacă Grecia ar încălca toate cerinţele şi nu ar respecta niciun angajament. În cazul unui astfel de refuz total privind restructurarea bugetului şi reformele structurale se poate lua în considerare problema", a declarat Juncker pentru publicaţia austriacă Tageszeitung, preluată de Thomson Reuters.

Angajaţii Hidroelectrica sunt mai bine plătiţi decât bancherii şi IT-iştii

Un angajat al Hidroelectrica, firmă controlată de stat intrată în insolvenţă, ajunge să câştige în medie un salariu brut de 1.643 euro/lună, potrivit administratorului judiciar al companiei, Euro Insol, mai mult decât cei din telecom, IT şi banking, care sunt în mod tradiţional cele mai bine remunerate sectoare din economie. Potrivit INS, în luna iunie cei mai bine plătiţi angajaţi au fost cei din telecom, cu un salariu mediu brut de 1.126 euro/ lună, urmaţi de cei din IT, care câştigă în medie 1.050 euro/ lună, iar un bancher ajunge să câştige circa 918 euro/lună. "Contractul colectiv de muncă în Hidroelectrica are multe anomalii, este împovărător pentru indicatorii financiari ai companiei şi încurajează nemunca. Este atipic, n-am mai auzit nicăieri în lumea asta. Mai mult de jumătate dăm pe altceva decât pe muncă", spune Remus Borza, şeful administratorului judiciar al Hidroelectrica.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb