REVISTA PRESEI 20.08.2016

Willy Homner
Revista Presei / 20 august 2016

ADEVARUL

Viitorul Europei se decide luni? Întâlnirea simbolică de la Ventotene

În pregătirea Summitului asupra viitorului Europei care va avea loc pe 16 septembrie la Bratislava, liderii politici ai Germaniei, Franţei şi Italiei se vor întâlni luni pe insula Ventotene. Transmiţând astfel un mesaj simbolic de cea mai mare importanţă, deoarece locaţia respectivă a fost insulă-închisoare pe timpul regimului fascist al lui Mussolini, aici fiind trimişi intelectualii oponenţi ai puterii. Printre ei se afla şi Altiero Spinelli, care, împreună cu Ernesto Rossi, deţinut şi el pe insulă, elaborează în 1941 documentul fondator al federalismului european: "Manifestul pentru o Europă liberă şi unită". În termenii jocului politic la nivel foarte înalt, faptul că acest mini-summit de luni are loc la Ventotene, aduce în joc simbolistica "reîntoarcerii la surse" şi conţine un mesaj extrem de clar. E vorba despre faptul că cei trei doresc să sublinieze că vor merge mai departe pe proiectul anunţat imediat după BREXIT, adică de salvare a proiectului european.

Dacian Cioloş, atac la adresa Guvernului Ponta pe tema fondurilor europene

"Absorbţia efectivă pentru 2014 - 2020 a început în mai 2016, la aproape doi ani şi jumătate de la începerea exerciţiului bugetar, după ce am desţelenit buruienişul lăsat de cei care acum strigă de pe margine", a declarat premierul Dacian Ciolos pentru HotNews.ro. "Când am preluat guvernarea, am constatat foarte repede că, pentru pregătirea programelor pentru 2014-2020 nu se făcuse mai nimic pentru ca absorbţia să poată începe anul acesta. Acesta este încă un motiv pentru care o discuţie despre absorbţie azi este deplasată, mai ales când criticile vin de la reprezentanţi ai fostului guvern. În timp ce alte state efectuau acreditarile necesare pentru Autorităţile de Management, România bătea pasul pe loc. Pregătirile ar fi trebuit să înceapă cel mai târziu în 2013. Nu s-a întâmplat aşa. Ele au început, în cea mai mare parte, odată cu venirea noastră, la sfârşitul lui 2015", a spus Dacian Cioloş.

Armata germana face recrutări inclusiv in Romania si oferă salarii de 10 ori mai mari ca in tara

Armata Germana are de gând să recruteze personal militar din toata Europa, inclusiv din Romănia. Anunţul a fost făcut in noua Carte Alba a politicii de securitate germane si vizează specialişti IT, medici si ingineri. Salariul pleacă de la 2.300 de euro, iar in cazul unui ofiţer poate ajunge si la 4.000 de euro pe luna. Oferta suna foarte bine, in condiţiile in care in armata noastră un ofiţer câştiga aproximativ 1.500 de lei. Cu aproximativ 250.000 de militari activi, Germania si-a dat seama ca are deficit de personal in spitalele militare sau in domeniul IT si anunţă că va face angajări masive. Salariile de mii de euro pe luna promise ar putea sa însemne pentru tara noastră o mulţime de specialişti pierduţi.

Ţările care oferă cea mai mare recompensă pentru un aur olimpic

Taiwan şi Singapore au fost statele care au pus la bătaie cei mai mulţi bani pentru obţinerea celei mai strălucitoare medalii la Rio, de zeci de ori mai mult decât Statele Unite, China sau ţări europene cu tradiţie sportivă. Astfel, halterofila taiwaneză Hsu Shu-ching, care a câştigat titlul olimpic la categoria de 53 de kg, va pleca cu nu mai puţin de 952.000 de dolari pentru aurul olimpic. Înotătorul singaporez de 17 ani Joseph Schooling va primi o bursă de 746.000 de dolari pentru că a reuşit să câştige primul aur olimpic din istoria statului asiatic. Printre statele care oferă premii de peste 200.000 de dolari pentru un aur olimpic mai regăsim Indonezia, Thailanda, Malaiezia, Kazahstan, Azerbaidjan, Filipine şi Kîrgîzstan, dar şi ţara gazdă Brazilia.

Mitropolitul Teofan, reţinut de enoriaşi hotărâţi la ieşirea din biserică: "Ne-aţi unit cu toţi sataniştii"

ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost încolţit de un grup de credincioşi care i-au cerut să se dezică de documentele semnate cu ocazia Sinodului din Creta. Enoriaşii i-au numit pe creştinii catolici şi pe cei protestanţi "satanişti", catalogându-l inclusiv pe mitropolit drept "Arie" şi ameninţându-l pentru că a participat la Sinodul din Creta pe care îl numesc "tâlhăresc". Pe fondul neînţelegerilor provocate de o serie de documente semnate de delegaţia română care a participat la Sinodul din Creta, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost acuzat de nişte credincioşi din Neamţ că nu-şi apară credinţa şi că a semnat pentru "unirea cu celelalte confesiuni".

Scrierile ciudate ale noului şef al Administraţiei Prezidenţiale ruse

Noul şef al Administraţiei Prezidenţiale a lui Vladimir Putin, Anton Vaino, a pretins într-un articol publicat într-o revistă ştiinţifică din Rusia că a patentat un dispozitiv care poate "studia conştiinţa colectivă a umanităţii" şi "înregistra nevăzutul prin scanere spaţiale", relatează "The New Yorker" şi "Moscow Times". Săptămâna trecută, liderul de la Kremlin l-a schimbat pe şeful Administraţiei Prezidenţiale, fostul KGB-ist Serge Ivanon, cu mai tânărul şi puţin cunoscutul Anton Vaino - nepotul primului secretar al Partidului Comunist Estonian, Karl Vaino. Pe lângă motivele probabil politice ale numirii, Vaino are în spate o cariera academică cel puţin ciudată - printre temele abordate fiind "modelarea relaţiei spaţiu-timp" sau utilizarea principiilor din sambo (o artă marţială inventată în timpul Uniunii Sovietice) pentru obţinerea victoriilor militare şi economice pe plan geostrategic.

Vladimir Putin vizitează Crimeea

Aflat în vizită în Crimeea, peninsula anexată de Rusia de la Ucraina în martie 2014, preşedintele rus Vladimir Putin le-a transmis liderilor ucraineni să dovedească simţul realităţii în ceea ce priveşte soluţionarea tensiunilor care au izbucnit recent între Moscova şi Kiev, după o presupusă incursiune a unor "sabotori" ucraineni în peninsula de la Marea Neagră pentru orchestrarea unui atac. "Sper ca această incursiune să nu fie ultima alegere şi ca simţul realităţii să câştige. Nu vom întrerupe relaţiile diplomatice, în ciuda refuzului autorităţilor ucrainene de a menţine legături complete la nivelul ambasadorilor", a declarat liderul de la Kremlin, potrivit Reuters şi news.ro. Putin a precizat că analizează implementarea unor noi măsuri de securitate în Crimeea. Preşedintele rus a ajuns vineri dimineaţă la Sevastopol, unde participă la o întâlnire a Consiliului de Securitate.

EVENIMENTUL ZILEI

Atenţie şoferi! Nu plecaţi noaptea spre Litoral

Cine şi-a propus să plece noaptea către Litoral pentru a evita aglomeraţia, ar face bine să abandoneze planurile. Şoferii se vor confrunta cu blocaje pe Autostrada Soarelui şi, mai departe, până la Vama Veche, din cauza unui transport agabaritic (de mari dimensiuni) ce va fi organizat în această perioadă. Mai precis, ieri, oficialii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) au anunţat că circulaţia va fi întreruptă între Vama Veche - Pod nou Agigea - A2 - Drajna - Călăraşi până miercuri, 24 august, pentru că un transport agabaritic va pleca din zona Litoralului. Specialiştii CNADNR ne-au explicat că trailerele vor circula doar pe timpul nopţii.

Primul oraş din România cu autobuze electrice

Cluj-Napoca va deveni, la anul, primul oraş din România care va avea autobuze electrice. Autorităţile clujene au început deja procedura de achiziţie pentru 30 de autobuze electrice pe fonduri elveţiene. Autobuzele, care vor costa în jur de 71 de milioane de lei, vor circula pe cele mai aglomerate patru trasee din oraş. Primele autobuze electrice ar trebui să ajung pe străzile din Cluj-Napoca la anul. Ca să convingă edili din toată lumea să renunţe la vehiculele clasice, o echipă româno-maghiară a plecat acum două luni într-o călătorie în jurul globului. Autobuzul electric a trecut până acum prin Portugalia, Canada, SUA, China, Kazahstan, Rusia, Ucraina şi a ajuns în România. Echipa a ajuns zilele acestea la Cluj Napoca.

Scandal monstru in ARMATĂ. Mai mulţi soldaţi aduceau droguri şi făceau trafic chiar în unităţi

Incredibil, dar adevărat: în cadrul armatei române s-a făcut trafic de droguri de mare risc, aşa cum arată DIICOT, care a arestat mai mulţi membri ai unei reţele ce opera atât în unităţile militare, cât şi în afara lor. În legătură cu informarea transmisă de DIICOT, Ministerul Apărării Naţionale face următoarele precizări: "Această acţiune de investigare a fost iniţiată de Direcţia Generală de Informaţii a Apărării, în urma coroborării unor informaţii culese prin mijloace proprii referitoare la posibile activităţi infracţionale de trafic şi consum de droguri desfăşurate de personal militar. Direcţia Generală de Informaţii a Apărării a monitorizat activitatea persoanelor suspecte, reuşind identificarea cu precizie a reţelei infracţionale. În desfăşurarea procedurilor legale, DGIA a colaborat şi s-a coordonat cu DIICOT - Serviciul Teritorial Bucureşti şi cu Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti - Serviciul Antidrog."

Cum suportă Bogdan Olteanu VIAŢA ÎN AREST?

Avocatul Constantin Durgheu a vorbit vineri despre viaţa din arest a clientului său, Bogdan Olteanu, fost viceguvernator al BNR. Conform Agerpres, Bogdan Olteanu este deranjat de condiţiile proaste din arest. "E pozitivă (n.r. - starea de spirit). Nu se plânge de nimic. Conştientizează faptul că, fiind în faţa organelor judiciare, într-o procedură judiciară, acestea sunt condiţiile. Nu are nimic de obiectat. (...) I s-a respectat dreptul la apărare. Nu pot să răspund despre problemele lui sentimentale. Pot să spun un singur lucru: în acest moment orice om ar fi afectat. Domnia sa este supus unor acuzaţii. Nu le discutăm, fondate, nefondate. Parchetul are tot dreptul să facă aceste acuzaţii. Domnul Bogdan Olteanu are dorinţa şi tot dreptul de a se apăra. În schimb, în stare de arest preventiv este mult mai greu să facă acest lucru. (...) Această stare, coroborată cu acuzaţiile aduse, evident că îi dau o stare cel puţin de disconfort", a declarat Constantin Durgheu.

Putin pregăteşte ceva

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ajuns în Crimeea o zonă strategică foarte importantă, unde a fost aşteptat de cei mai importanţi membri ai Consiliului de Securitate al ţării. Conform Agerpres, la sosirea în Crimeea, Putin a discutat despre "măsurile suplimentare de securitate pentru cetăţeni şi obiectivele de infrastructură din Crimeea, în contextul preîntâmpinării de către serviciile de securitate ruse a unor atentate teroriste în peninsulă". Totodată, serviciul de presă al Kremlinului a anunţat că au fost analizate în amănunt "scenariile de măsuri pentru securitate antiteroristă pe graniţa terestră, maritimă şi în spaţiul aerian ale Crimeii", în condiţiile în care autorităţile de la Moscova au acuzat recent Kievul că a efectuat incursiuni "teroriste" în peninsula anexată de Rusia în 2014.

Investitorii de la Rompetrol avertizează statul român: "Vom lua TOATE MĂSURILE pentru a ne proteja investiţiile"

Vicepreşedintele grupului KMG International, Azamat Zhangulov, a făcut recent declaraţii care au rolul de a trage un semnal de alarmă pentru autorităţile române. O eventuală naţionalizare a rafinăriei Petromidia reprezintă un scenariu care poate interveni în relaţia dintre statul român şi compania KazMunayGas din Kazahstan, dar Azamat Zhangulov a precizat că interesul său este altul. "Dacă acest scenariu se adevereşte, vom lua toate măsurile pentru a ne proteja investiţiile în instanţele internaţionale... Toate planurile noastre pentru piaţa românească vor avea de suferit", a declarat vicepreşedintele grupului KMG International, conform News.ro. Conducerea KMG International crede că în cele din urmă va ajunge la o înţelegere cu statul român privind limitarea impactului determinat de sechestrul instituit recent de DIICOT asupra afacerilor din România.

JURNALUL NATIONAL

Unde se află Zaher Iskandarani, dat în urmărire internaţională de Poliţia Română

Zaher Iskandarani, dat în urmărire internaţională de Poliţia Română, după ce Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat la cinci ani de închisoare, îşi bea liniştit cafeaua în Liban, la terasă. Iskandarani a fost surprins la o terasă, bând cafea şi fumând o narghilea, în Liban. Zaher Iskandarani, explică Răzvan Dumitrescu, a plecat din ţară chiar cu câteva zile înaintea de decizia Curţii de Apel Bucureşti. România nu are tratat de extrădare cu Liban.

În ţara civililor fără arme, Poliţia Română cumpără echipament antiglonţ de două milioane de euro

Aproximativ două milioane de euro este dispus Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) să cheltuiască din bugetul propriu, pentru a achiziţiona, înaintea alegerilor parlamentare de la sfârşitul acestui an, echipamente de protecţie antiglonţ. Luptătorii din trupele speciale şi de intervenţie vor beneficia, în urma acestei achiziţii, de 1.000 de căşti antiglonţ, 1.000 de veste antiglonţ şi antiînjunghiere, aproximativ 500 de maiouri antiglonţ şi 135 de scuturi noi de protecţie antibalistică. Poliţia a demarat, deja, potrivit unui anunţ publicat pe SEAP, procedurile de achiziţie a acestor produse, urmând ca viitorul contract, ce se va derula pe o perioadă de doi ani, să fie încheiat cu o singură companie producătoare sau furnizoare de astfel de echipamente. Intenţia achiziţionării acestor mijloace tehnice de luptă vine la mai puţin de un an după ce Poliţia Română a achiziţionat, în octombrie 2015, muniţie neletală, dar şi de război, în valoare de 3,4 milioane de euro.

Maşini şi utilaje, vedetele vânzărilor

BCR Leasing IFN a înregistrat o creştere cu 46% a vânzărilor în primul semestru al anului 2016, faţă de perioada similară a anului trecut, compania raportând evoluţii pozitive pe principalele categorii de bunuri finanţate. Cele mai importante creşteri au vizat segmentele de vehicule comerciale uşoare şi autoturisme, unde volumele finanţate au crescut cu 77% respectiv 43% faţă de primul semestru 2015. Valoarea totală a finanţărilor acordate în prima jumătate a acestui an a fost de 119 milioane de euro, în timp ce profitabilitatea companiei a atins 14,5 milioane lei conform standardelor IFRS. Configuraţia portofoliului BCR Leasing IFN la finele perioadei de raportare era de 79% leasing auto şi 21% leasing pentru echipamente şi utilaje.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb