REVISTA PRESEI 20.09.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 20 septembrie 2011

ADEVARUL

USL pierde antenele lui Dan Voiculescu

Deranjaţi de faptul că Opoziţia nu-l susţine pe Piedone la Primăria Capitalei, conservatorii au anunţat că vor merge singuri la alegerile locale de anul viitor, exceptând judeţele deja negociate cu USL. Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, le-a transmis liberalilor să nu se mai aştepte la o "mediatizare gratuită" a candidaţilor USL. Partidul Conservator a decis să candideze singur la alegerile locale din anul 2012, în toată ţara, a anunţat ieri preşedintele PC, Daniel Constantin. El a precizat că partidul său va candida separat la localele din 2012, la primării şi la consilieri, cu excepţiile negociate deja în cadrul USL. Până în prezent, în cadrul USL, conservatorii au primit dreptul de a candida la şefia unui Consiliu Judeţean (Maramureş) şi la cinci primării reşedinţe de judeţ (Arad, Piatra Neamţ, Sibiu, Deva, Târgovişte).

PNL, alergic la numele Băsescu

PNL i-a arătat ieri uşa lui Teodor Meleşcanu pentru că acesta a făcut declaraţii care contravin deciziei partidului de a nu colabora cu Traian Băsescu. Senatorul afirmase că este posibilă o "coabitare" cu Băsescu, dacă USL va câştiga alegerile din 2012. Ludovic Orban, un alt "disident" din PNL, s-a solidarizat cu Meleşcanu. Spiritele liberalilor s-au aprins ieri în şedinţa Biroului Politic Central (BPC) după ce aceştia au citit declaraţiile lui Teodor Meleşcanu referitoare la "coabitarea" cu Traian Băsescu. La finalul BPC, vicepreşedintele Mihai Voicu a declarat că toţi liberalii care doresc să coabiteze cu şeful statului sunt invitaţi să o facă în afara USL.

Creditorii nu mai păsuiesc Grecia

UE şi FMI au prezentat Guvernului elen o listă cu 15 măsuri de austeritate pe care trebuie să le pună în aplicare urgent pentru a-i debloca următoarea tranşă de bani. Executivul grec s-a conformat şi s-a reunit de urgenţă, duminică, promiţând măsuri draconice pentru a evita falimentul şi pentru a obţine bani de la UE şi FMI. Guvernul de la Atena trebuie să înceapă să concedieze funcţionarii din sectorul bugetar, să reducă sau să îngheţe salariile şi pensiile, să crească accizele la păcură, să închidă companiile de stat cu pierderi, să reducă cheltuielile din domeniul sănătăţii şi să accelereze privatizările, scrie Reuters.

SUA: reduceri de 3.000 de miliarde de $

Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat ieri un plan de reducere a deficitului bugetar, bazat pe tăierea unor beneficii sociale, pe creşteri de taxe şi pe economii privind cheltuielile de război. Intenţia este de a reduce cheltuielile guvernamentale cu peste 3.000 de miliarde de dolari în următorii 10 ani. Obama va cere creşteri de ­taxe de 1.500 de miliarde de dolari, mai ales pentru cei bogaţi, printr-o combinaţie de măsuri ce se referă la închiderea unor "portiţe" legale ce permiteau mai multe deduceri de la plata taxelor pentru cei cu venituri mari. Propunerile mai includ ajustări de 580 de miliarde de dolari ale programelor sociale şi de sănătate. Planul mai ia în calcul o economie de 1.100 de miliarde provenită din încheierea misiunii de luptă americane în Irak şi din retragerea trupelor americane din Afganistan.

Marea Britanie: "Gaură" de 14 miliarde de euro la buget

Miniştrii guvernului britanic vor fi anunţaţi toamna aceasta că în proiecţia bugetară a apărut un deficit suplimentar de 12 miliarde de lire sterline, (13,8 miliarde euro). Acest anunţ ameninţă să pună în pericol strategia coaliţiei de guvernare de a reduce deficitul bugetar, scrie "Financial Times". Ziarul britanic a simulat metoda de calcul a împrumuturilor guvernamentale folosite de Biroul pentru Responsabilitate Bugetară (OBR) - un organism independent cu rol consultativ pentru Ministerul de Finanţe - şi a descoperit că deficitul bugetar pentru anul fiscal 2011-2012 este cu 12 miliarde de lire (aproape 14 miliarde de euro) mai ridicat decât proiecţia anterioară, ­respectiv cu 25% mai mare.

Aurul, noul refugiu al băncilor centrale

În ultimul an, băncile centrale din Europa au cumpărat mai mult aur decât au vândut, fenomen ce nu a mai fost observat de mai bine de două decenii. Volatilitatea cursurilor de schimb şi criza datoriilor de stat din zona euro au determinat băncile centrale din Europa să renunţe la rezervele valutare în favoarea aurului. Băncile centrale europene şi-au majorat rezervele cu 0,8 tone de aur în ultimul an (septembrie 2011 faţă de septembrie 2010), potrivit datelor Băncii Centrale Europene şi ale Fondului Monetar Internaţional. Din 1999, bilanţul arată însă că băncile centrale din Europa şi-au micşorat rezervele cu aproximativ 400 de tone în fiecare an.

Cum au ajuns americanii să bea vin românesc

Şase producători autohtoni de vinuri (Murfatlar, Cramele Recaş, Carl Reh Winery-Crama Oprişor, Senator Wine, Domeniul Coroanei Segarcea şi British Halewood România) s-au unit pentru a câştiga o cotă din cea mai mare piaţă de profil din lume: Statele Unite ale Americii. Impunerea României ca ţară producătoare de vin pe o piaţă care ne cunoaşte doar prin Ceauşescu şi Nadia Comăneci nu va fi deloc uşoară, spun reprezentanţii companiilor. Iniţiativa producătorilor vine ca parte a celui mai amplu proiect de promovare a vinului românesc. În decurs de trei ani, 2,5 milioane de euro (80% provin de la UE şi Guvern, iar 20% este contribuţia producătorilor) vor fi investite pentru informarea industriei de profil din SUA despre producţia românească.

Cristian Constantinescu nu a primit avizul comisiilor pentru şefia CSA

Candidatul PDL pentru funcţia de preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Cristian Constantinescu, nu a primit avizul comisiilor parlamentare reunite de buget-finanţe din cele două Camere. Pentru numirea lui Constantinescu au fost 14 voturi "pentru" şi 25 "împotrivă". Cristian Constantinescu a oferit, de-a lungul timpului, o serie de declaraţii extrem de acide, sugerând chiar iminenţa unor falimente de asigurători în România. Antipatia marilor companii de asigurări i se trage însă de la criticile la adresa înfiinţării PAID, despre care Constantinescu a afirmat că a fost gândit în folosul actualei conduceri a CSA.

UBS renunţă la campaniile sale publicitare, din cauza pierderilor de 2,3 miliarde dolari

Gigantul elveţian bancar UBS a anunţat luni că a suspendat toate campaniile sale publicitare, ca urmare a pierderilor de 2,3 miliarde de dolari cauzate de tranzacţiile neautorizate ale traderului Kweku Adoboli. Reprezentanţii băncii au declarat că în contextul actual nu este potrivită o campanie publicitară care are slabe şanse să-şi atingă obiectivul iniţial, acela de a atrage noi clienţi.

Actualul deceniu este cel mai periculos din perioada 1950-2050, pentru economia mondială

Pe o perioadă de 100 de ani, între 1950 şi 2050, actualul deceniu va rămâne ca fiind cel mai periculos pentru că atât ţările emergente, cât şi cele dezvoltate trec prin transformări radicale pentru a se adapta la o poziţie dominantă a Asiei, consideră Anil Gupta, profesor de strategie la University of Maryland. "Văd acest deceniu ca unul de curbură. Economiile dezvoltate reprezintă încă 70% din PIB-ul mondial, dar până în 2020 vor reprezenta mai puţin de 50%. După 2020, problemele cronice ale economiilor dezvoltate vor avea implicaţii mai puţin serioase pentru economia globală. Până în 2025, PIB-ul Asiei va fi mai mare decât cel al SUA şi Europa la un loc, în timp ce impactul global al oricăror turbulenţe va fi mai mic", a declarat Gupta citat de CNBC.

Grecia se gândeşte la recuperarea datoriilor istorice

Informaţiile despre intrarea în incapacitate de plată a Greciei se înteţesc, iar la Atena se ia în discuţie recuperarea datoriei istorice pe care o are Germania faţă de Grecia. Germania ar datora Greciei nu mai puţin de 70 de miliarde euro, de circa opt ori cât tranşa pe care o aşteaptă acum Guvernul elen de la FMI, UE şi BCE pentru a evita falimentul de stat. La 6 aprilie 1941, Wehrmacht-ul Germaniei naziste a invadat Iugoslavia şi Grecia. Iar Atena a trebuit să suporte cheltuielile ocupaţiei hitleriste, care în 1942 ajunseseră la 2,5 miliarade de Reichsmark, notează "Die Welt". La aceasta se mai adaugă profiturile din exporturile greceşti, care au mers în bugetul Germaniei.

CURENTUL

După ANI, şi justiţia l-a găsit incompatibil pe Mircea Diaconu

Puţine anchete de presă îşi mai regăsesc astăzi finalitatea printr-o decizie a instanţelor din România. Totuşi, atât timp cât vor exista şi astfel de decizii care să ne reamintească că statul de drept primează în faţa unor profitori politici, parcă demersurile jurnalistice nu mai par tocmai în van. Concret, este vorba despre senatorul-mim al PNL Mircea Diaconu care a aflat azi că îi este imposibil să mai tragă la două căruţe şi să încaseze două salarii de bugetar, deşi legea nu îi permite acest lucru. Curtea de Apel a decis, ieri, că Diaconu este incompatibil cu funcţia de director de teatru, fiindu-i astfel respinsă contestaţia în cazul deciziei Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).

Papa şi Vaticanul - reclamaţi la Curtea Penală Internaţională pentru crime contra umanităţii

Papa Benedict al XVl-lea şi Vaticanul însuşi au fost reclamaţi la Curtea Penală Internaţională de la Haga, instanţa specializată în judecarea crimelor contra umanităţii. Concret, Vaticanul este acuzat că a "tolerat şi a acoperit în mod sistematic violurile şi actele sexuale comise împotriva minorilor, în întreaga lume". În ultimii ani, victimele abuzurilor sexuale comise de preoţii catolici s-au adunat în cadrul SNAP, prescurtare mai lungului nume oficial "Survivors Network of Abused by Priests"- Reţeaua Supravieţuitorilor Abuzaţi de Preoţi- organizaţie care are cîteva mii de membri proveniţi din Germania, Statele Unite, Olanda şi Belgia.

Războiul lalelelor continuă

"Războiul lalelelor" a continuat şi ieri cu runda a doua. Sesizaţi de faptul că mai multe transporturi de flori provenite din Olanda au fost reţinute la vamă sub motivul că ar fi contaminate cu microrganisme, Ambasada Olandei la Bucureşti a anunţat, într-o declaraţie de presă, că a luat notă de măsurile luate de autorităţile române de a stopa transporturile de flori, seminţe şi bulbi care urmează să fie importate din Regatul Ţărilor de Jos. "Olanda consideră că toate măsurile implementate de autorităţile române trebuie să fie în conformitate cu cadrul juridic al UE", subliniază Ambasada Olandei la Bucureşti într-o declaraţie de presă.

CURIERUL NATIONAL

Cum vom deveni iar grânarul Europei?

Olteanu (UNPCPR): Producţia de grâu din acest an se datorează lui Dumnezeu şi fermierilor care au crescut productivitatea. "Ministrul Valeriu Tabără ar trebui să se îngrijească de irigaţii, de subvenţii pentru producători şi de o politică de susţinere echitabilă a sectoarelor din agricultură". Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, la sfârsitul săptămânii, la Bistriţa, că producţia de grâu din acest an este de peste opt milioane de tone, din care peste patru milioane de tone sunt disponibile pentru export, afirmând că acest lucru face ca România să redevină "grânar". "Producţia scriptică la grâu este de peste 7,2 milioane de tone. În realitate, producţia la grâu este de peste opt milioane de tone, o spun cu toată răspunderea. Asta înseamnă un disponibil pentru export de peste patru milioane de tone", a spus Tabără.

Măsuri de austeritate ce vor zgudui întreaga Grecie din temelii

Guvernul s-a angajat să ia decizii dure pentru a evita intrarea în default, însă nu a anunţat noi măsuri de austeritate pentru a-şi asigura fondurile internaţionale de salvare. Grecii trebuie să se trezească la realitate deoarece măsurile de corecţie impuse de UE şi FMI sunt unele foarte dure. Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană (UE) au propus Guvernului elen o listă cu 15 măsuri de austeritate care vor trebui implementate cât mai repede cu putinţă pentru a putea debloca următoarea tranşă din ajutorul extern destinat statului elen, transmite Reuters.

S-au tranzacţionat SIF-urile pe baza informaţiilor privilegiate?

Asociaţia Investitorilor solicită CNVM să investigheze schimburile care au avut loc pe aceşti emitenţi înainte de anunţarea acordului privind participaţiile la BCR. Analistul financiar Radu Ciofu spune că maniera de tranzacţionare lasă o astfel de impresie în piaţă. În afară de perspectiva ridicării pragurilor de deţinere, imaginaţia investitorilor în acţiuni SIF a mai fost captată, atât în anii de boom, cât şi în perioada recentă, de valorificarea participaţiilor importante pe care cele cinci societăţi de investiţii financiare le au la Banca Comercială Română (BCR). Materializarea acestor aşteptări odată cu oferta făcută de acţionarul majoritar al băncii, holdingul financiar austriac Erste, nu a avut însă un efect semnificativ imediat în piaţă. Rulajele pe respectivii emitenţi nu au fost ridicate decât în prima sesiune de tranzacţionare care a urmat anunţului privind acordul semnat de Erste cu patru dintre SIF-uri, iar avântul cotaţiilor s-a stins după doar două zile.

EVENIMENTUL ZILEI

Cum l-a dat afară Ponta pe Voiculescu din USL

Decizia PC de a merge singur la locale încununează planul preşedintelui PSD, Victor Ponta, de disociere a USL de imaginea liderului Dan Voiculescu. Conservatorii sunt cu un picior în afară şi cu unul încă în ograda USL după ultimul afront primit din partea colegilor din această alianţă. Flancat de un Crin Antonescu pasiv faţă de interesele PC, Ponta a avut grijă ca în ultimele luni să tot sape la baza răbdării conservatorilor, pentru a-i determina să se poftească singuri din alianţă. Conform unor surse social-democrate, disocierea USL de PC, în fapt de imaginea controversatului lider de onoare, Dan Voiculescu, legată de activitatea fostei Securităţi comuniste, ar constitui numai o parte dintr-o strategie.

Băsescu către Guvern: Fiţi curajoşi sau mă voi distanţa de voi

Noul Ministru al Muncii, Sulfina Barbu, a depus jurământul în faţa şefului statului, Traian Băsescu. Acesta s-a folosit de prilej pentru a cere Guvernului, în ansamblul său, să acţioneze cu curaj, subliniind că altfel se va disocia de acesta. "Aveţi o singură obligaţie, să creaţi locuri de muncă. (...) Vă cer un singur lucru: curaj. Mulţi preferă să spună: de ce să mă leg la cap când poate să îmi treacă uşor mandatul, fără să mă critice presa. Pe vremuri de criză, cine nu are curaj trebuie să plece din guvern", le-a spus Băsescu membrilor Executivului prezenţi la Cotroceni cu ocazia ceremoniei.

Ce afaceri în franciză se simt bine în România

Antreprenorii români care optează pentru o afacere la cheie se orientează spre sectorul alimentar, deoarece îşi recuperează rapid banii. La noi, există circa 370-400 de francize şi de master francize, ceva mai multe faţă de 2010. E adevărat că o mare parte din ele sunt străine şi că românii se îndreaptă, cu precădere, spre domenii de activitate precum fastfood sau servicii, unde investiţia se recuperează relativ repede, potrivit lui Constantin Anton, preşedintele Asociaţiei Române de Franciză (ARF).

Milioane de conturi au dispărut în ultimii doi ani. Vezi câţi bani mai au românii în bănci

Numărul total al conturilor deschise de clienţii persoane fizice ai băncilor din România se ridica la finele lunii iunie 2011 la 14.390.000, cu peste 360.000 mai puţin decât la sfârşitul lui martie şi cu peste 3 milioane mai puţin decât la jumătatea lui 2008, arată datele furnizate capital.ro de către Fondul de Grantare a Depozitelor din Sistemul Bancar. De altfel, numărul conturilor active în sistemul bancar se aflla la jumătatea acestui an la cel mai mic nivel din 2005 până în prezent. Cu toate acestea, valoarea totală a depozitelor persoanelor fizice reuşeşte să crescă lună de lună atingând la 31 iunie peste 100 de miliarde de lei. În aceste condiţii, fenomenul reducerii numărului de conturi active este explicat de specialişti în primul rând ca efect al consolidării economiilor.

JURNALUL NATIONAL

Războiul Schengen, faza pe lalele. Doi oficiali olandezi vorbesc despre şantajul României

Ambasada Olandei la Bucureşti a cerut informaţii României despre motivele care au dus la măsura de a bloca la graniţă toate tirurile cu flori şi seminţe din Olanda. Toate transporturile de seminţe şi flori din Olanda sunt verificate în toate vămile din ţară, în contextul în care există suspiciunea că acestea ar fi purtătoare a unor bacterii periculoase. Măsura autorităţilor române vine după ce Guvernul olandez a acordat vineri un vot negativ aderării în acest moment a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

Americanii se înghesuie să facă din România o platforma regională de gaze

Fondul privat de investiţii First Reserve Corporation vrea să construiască o platformă în domeniul gazelor şI petrolului în Europa Centrală şI de Est şI a achiziţionat pachetul de control din Amromco Energy, al treilea producător de gaze din România după Romgaz şI Petrom. Firma nu a dat detalii despre valoarea tranzacţiei sau procentul exact preluat. Amromco a fost fondată în 2002, are 200 de angajaţi şI are ca principală activitate achiziţia de proiecte în domeniul explorării şi producţiei de petrolului şi gazelor naturale în ţările emergente în vederea reabilitării. Regiunea Central Europeană are aproape 60 de miliarde de barili echivalent petrol de resurse de gaze nedezvoltate, spune Anastasia Deulina, director First Reserve.

Regele Mihai, refuzat în Parlament

Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au respins ieri solicitarea PNL de organizare a unei şe­din­ţe solemne a Parlamentului pentru a celebra aniversarea a 90 de ani de viaţă a Regelui Mihai, a anunţat preşedintele Camerei, Roberta Anastase. Ea a spus că membrii PDL din Birourile permanente au votat împotriva pro­punerii liberalilor, având în ve­de­re faptul că în şedinţă so­lem­nă a Parlamentului pot rosti me­saje doar şefi de stat în funcţie. Ea a admis însă că a existat o excepţie - Strauss Kahn (fostul şef al FMI) a vorbit Parlamentului deoarece a fost "perceput ca având rang de şef de stat şi (era - n.r.) în funcţie".

NATIONAL

Voiculescu nu mai are bani pentru politica

Dan Voiculescu a ajuns la fundul sacului alocat USL-ului si il pune pe Crin Antonescu sa scoata banu", daca mai vrea acces liber la Antene. Imperiul media condus de Dan Voiculescu a fost argumentul forte folosit de Crin Antonescu pentru a inchide gura liberalilor deloc amatori de insotirea cu "Felix". Avantaj spulberat acum vreo trei saptamani, cand Dan Voiculescu i-a comunicat sec lui Antonescu, partenerul sau de ACD si USL, ca s-a terminat cu pomana si trebuie sa plateasca pentru aparitiile lungi si dese pe Antene.

Berlusconi a cerut fetite la intalnirea cu Tariceanu

Premierul Italiei, Silvio Berlusconi, isi aranja intalniri cu fetite, in cursul reuniunii interguvernamentale italiano-romane din 2008. Potrivit stenogramelor unor interceptari telefonice, la intalnirea cu fostul premier Calin Popescu Tariceanu, Berlusconi l-a sunat pe omul de afaceri Gianpaolo Tarantini (anchetat pentru ca furniza dudui pentru petrecerile bunga bunga) intr-o pauza a reuniunii interguvernamentale desfasurata la Vila Madama la 9 octombrie 2008, in prezenta acestuia. Tarantini l-a asigurat pe premierul italian ca are "doua fetite, foarte dulci si extrem de frumoase" si o tanara femeie de afaceri.

Louis Vuitton parieaza pe lux

Lumea luxului va iesi invingatoare din batalia cu criza. Cel putin asa sustine Yves Carcelle, seful diviziei de moda a producatorului Moet Hennessy Louis Vuitton. Yves Carcelle a declarat ca producatorul de bunuri de lux LVMH nu anticipeaza scaderea cererii in Europa sau Statele Unite, in pofida conditiilor economice dificile. "Chiar si in perioade de criza, oamenii vor sa se rasfete. Nu vedem semne de scadere a cererii in Europa sau America.

PUTEREA

Sorin Oprescu sparge USL

Zi istorică pentru Opoziţie. Fix în ziua în care este anunţată, oficial, susţinerea candidaturii independentului Sorin Oprescu pentru un nou mandat la Primăria Capitalei, Uniunea Social Liberală cunoaşte prima mare schismă: Partidul Conservator anunţă că va candida pe liste proprii la alegerile locale de anul viitor. Sorin Oprescu, actualul primar al Capitalei, va candida la alegerile din 2012 pentru un nou mandat, ca independent, în parteneriat cu Uniunea Social Liberală. Mai exact, cu Uniunea PSD-PNL.

Aşteaptă voturi de la 30% din români

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis, astăzi, înregistrarea Partidului Poporului-Dan Diaconescu (PP-DD), zeci de susţinători ai realizatorului tv primind decizia instanţei cu aplauze şi urale. Decizia Curţii de Apel este definitivă. După aflarea deciziei, Dan Diaconescu a declarat că prin această hotărâre s-a admis înfiinţarea celei de-a doua formaţiuni politice a ţării ca mărime şi şi-a exprimat speranţa să ajungă prima putere politică, bazându-se pe votul a 30% dintre români. "Sunt 765.000 de oameni care aşteptau această decizie, sperăm să fim milioane, pentru a depăşi pragul electoral. De abia de acum încolo urmează o viaţă frumoasă pentru români - rămâneţi cu noi, pentru că nici nu ştiţi ce pierdeţi", a mai spus Dan Diaconescu.

Aeroportul Timişoara a dat în judecată Wizz Air

Deşi Tribunalul Timiş a decis, la sfârşitul lunii august, că sprijinul acordat de Aeroportul Timişoara operatorului aerian Wizz Air este ajutor de stat şi solicită anularea acestuia, ministrul trasporturilor, Anca Boagiu, nu va putea "tăia capete"din conducerea aerogării din Timişoara. După ce a decis neplata unor taxe de aeroport în valoare de 2,6 milioane de euro de către Wizz Air, Aeroportul Timişoara a dat în judecată operatorul aerian pentru recuperarea ajutorului de stat.

"Cămătarii legali" fac bani pe seama disperării românilor

În contextul crizei economice care nu se mai termină, întreprinderile financiare nebancare (IFN-urile) din România îşi cvadruplează portofoliile de credite. IFN-urile, numite neoficial şi "cămătari legali", oferă credite pe termen scurt aproape oricui. Clienţii trebuie să ramburseze, în total, aproape de trei ori valoarea creditului. Analiştii financiari consideră că această evoluţie fulminantă a portofoliilor de credite ale IFN-urilor se datorează disperării românilor de a face rost de bani cu orice preţ.

SCENARIU: Piedone, candidatul Albei ca Zăpada pentru Capitală

Cristian Popescu Piedone ar putea candida la Primăria Generală, însă, nu numai din partea Partidului Conservator, ci şi din partea altor formaţiuni politice. Surse din mediul politic spun că partidul Albă ca Zăpada, despre care tot vorbeşte Sebastian Lăzăroiu, ar miza pe Piedone la Primăria Capitalei. Piedone nu confirmă, dar nici nu neagă informaţia că ar putea primi susţinere de la alte partide politice în afară de PC. "Sunt ca un indice la bursă. Văd că sunt tot mai mulţi care vor să parieze pe mine. În două zile o să fac o conferinţă de presă ca să clarific situaţia. Mâine vindeţi acţiunile cu Oprescu şi cumpăraţi acţiuni Piedone", ne-a declarat primarul Sectorului 4.

ROMANIA LIBERA

Johnny, la jam session cu îngerii

Deşi ameninţa de multă vreme "mă car, bă, mă car, mâine-poimâine n-o să mă mai vedeţi" nimeni nu putea să-l creadă pe Johnny Răducanu altfel decât nemuritor. Era mereu prezent la mai toate marile evenimente culturale. Ultima dată a putut fi văzut la spectacolul lui Gigi Căciuleanu "Noche Bach", pe 4 septembrie, prilej cu care a şi pus la cale un proiect cu marele coregraf care-i era bun şi vechi prieten. Pe numele său adevărat Creţu Răducanu, cel ce avea să reinventeze jazz-ul în partea noastră de lume s-a născut pe 1 decembrie, chiar de ziua României, 1931, la Brăila, într-o familie de lăutari: "Am un arbore genealogic plin de lăutari faimoşi. Bunicul din partea mamei, Stroe, era cel mai bun lăutar din Viziru şi toţi fraţii mamei erau muzicanţi, zic muzicanţi pentru că ei cântau cu toţii după note.

Proiectul Johannis 2 - pe cine va salva de fapt Oprescu?

Pentru USL, adjudecarea Primăriei Capitalei la localele din 2012 este hotărâtoare. E drept, victoria poate cel mult să promită, dar nu să garanteze succesul total, adică un scor excelent, ulterior, la legislative. O înfrângere, în schimb, va cântări cât un cataclism pentru Uniune şi pentru speranţele tripletei Voiculescu-Ponta-Antonescu. Tocmai pentru că miza este uriaşă, iar liderii din PNL, PC şi PSD conştientizează de pe acum repercursiunile în caz de eşec, soluţia candidaturii lui Sorin Oprescu merită întoarsă pe toate feţele, până la epuizare.

Ucraina şantajează Europa cu închiderea conductelor de gaz

Ucraina ameninţă că ar putea suspenda sistemul său de tranzit al gazelor, prin care Rusia alimentează Europa. "Operăm cu un dispozitiv uriaş de conducte, compresoare şi personal. Toate acestea duc la pierderi pe care n-ar trebui să le suportăm noi. Ne gândim să renunţăm la acest sistem. Nu noi vom suporta consecinţele", a afirmat premierul ucrainean, Mikola Azarov, într-o conferinţă la Yalta. Ucraina solicită, de asemenea, revizuirea acordului de furnizare de gaze semnat în 2009 de fostul premier Iulia Timoşenko şi Vladimir Putin, considerat de Kiev drept ilegal.

ZIARUL FINANCIAR

Topul celor mai mari 100 de companii controlate de antreprenori români

Grup Servicii Petroliere (Gabriel Comănescu), RCS&RDS (Zoltan Teszari), InterAgro (Ioan Niculae), Oscar Downstream (Alin şi Costina Niculae) şi Dedeman (Dragoş şi Adrian Pavăl) sunt cele mai mari cinci companii controlate de antreprenori români şi au împreună peste 10.000 de angajaţi. ZF a realizat pentru al doilea an consecutiv topul celor mai mari 100 de companii în care acţionar majoritar este un român, iar datele arată că primele zece firme locale au avut anul trecut afaceri cumulate de peste 14 mld. lei (3,4 mld. euro), în creştere cu 36% faţă de 2009.

Care sunt criteriile după care trebuie ales managementul privat al companiilor de stat

"Managerii care vor veni la conducerea marilor companii de stat trebuie să aibă experienţă pe poziţii de vârf în companii aflate în topul celor mai mari jucători de pe o piaţă. Ei trebuie să fie suficient de puternici pentru a face restructurări masive, dar destul de sensibili în aşa fel încât să poată gestiona schimbarea, să menţină un climat organizaţional bun în companie. De asemenea, ei trebuie să aibă experienţă de peste 10- 15 ani în companii diferite, pe pieţe diferite, să fi lucrat în ţări emergente sau în statele din centrul şi estul Europei", este de părere headhunterul de origine germană Werner Stein, care conduce firma de executive search Stein&Partner, cu afaceri de peste 360.000 de euro anul trecut.

Discreţie maximă: Gheţea ţine secrete propunerile bancherilor la proiectul BNR de înăsprire a creditării

Astăzi expiră termenul până la care Banca Naţională acceptă comentarii şi propuneri asupra proiectului de regulament prin care acordarea de credite în valută persoanelor fizice urmează să fie restricţionată drastic, însă Asociaţia Română a Băncilor (ARB) nu doreşte să facă publice amendamentele bancherilor. Radu Gheţea, preşedintele ARB, consideră că propunerile nu trebuie discutate în presă, ci doar între bănci şi BNR. "Aceste propuneri nu sunt pentru a fi discutate public. Am transmis o serie de sugestii la banca centrală. Le-am discutat. Vom primi de la BNR punctul de vedere, îl discutăm. Poate revenim cu alte sugestii. Este un proces mai delicat."

S-a găsit ţapul ispăşitor pentru criza financiară - statul

Recent Ziarul Financiar a publicat o opinie referitoare la contextul actual al crizei financiare conform căreia guvernele, din cauza faptului că sunt supraîndatorate, au contribuit mai mult decât pieţele financiare la situaţia complicată în care ne aflăm astăzi. În plus, se susţine că această criză, a datoriilor publice, şi criza financiară sunt două crize distincte, fiind rezultatele independente ale evoluţiilor paralele începute în anii '80 în sectorul privat şi în cel public. Este o optică nefondată, în contradicţie atât cu datele reale din economia mondială, cât şi cu opiniile marilor economişti ai lumii (Roubini, Krugman sau Stiglitz - laureaţi ai Premiului Nobel pentru economie) care susţin că un factor important al crizei datoriilor publice a fost chiar criza financiară.

UBS ar putea fi forţată de politicieni să separe divizia de investiţii

Presiunea din interiorul băncii elveţiene UBS creşte după descoperirea de săptămâna trecută a unor pierderi de 2,3 miliarde de dolari cauzate de tranzacţiile neautorizate efectuate de traderul Kweku Adoboli. Banca ar putea fi nevoită să majoreze numărul de concedieri, bonusurile ar putea dispărea, iar scaunul directorului executiv se clatină serios, scrie Bloomberg. In momentul descoperirii fraudei aveau deja loc dezbateri parlamentare cu privire la modalităţi de a preveni prăbuşirea unor instituţii considerate "prea mari pentru a da faliment" şi alimentează discuţiile cu privire la rolul pe care îl joacă diviziile de investiţii în cadrul UBS şi Credit Suisse, având în vedere riscurile pe care acestea le au asupra economiei elveţiene. Astfel, cresc presiunile făcute de politicieni ca grupul să îşi reducă divizia de investiţii sau chiar să o separe de restul operaţiunilor.

Trezoreria revine la scadenţe scurte din cauza dobânzilor mari

Ministerul Finanţelor a revenit în septembrie la emisiunile de titluri de stat cu scadenţele sub un an, planificând împrumuturi pe nouă luni sau chiar pe şase luni, în condiţiile în care s-a confruntat cu presiuni de creştere a randamentelor, iar analiştii apreciază că strategia va continua până la sfârşitul anului. Pare să se repete astfel situaţia din a doua jumătate a anului 2010, când Trezoreria plafona constant randamentele acceptate sau vindea titluri sub nivelurile programate, în condiţiile în care ofertele băncilor erau prea scumpe. La licitaţia de ieri Finanţele au atras 657,1 mil. lei prin vânzarea de certificate de trezorerie cu scadenţă la nouă luni, după mai bine de un an de pauză, peste nivelul programat de 500 mil. lei. Randamentul plătit a fost de 6,74%. Ultima dată Trezoreria a atras împrumuturi pe nouă luni la jumătatea lunii august de anul trecut.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. I Prezentul nu s-a impacat cu istoria

    Regele este dizident in tara lui iar mineriada continua. 

    IIDesi salariile au fost reduse ,salariul minim pe economie nu face doi bani si ar fi de asteptat ca masa monetara sa nu fie cine stie ce, preturile din hiper super magazine nu scad deloc facand in continuare profituri pentru mamele lor de aiurea...Multe din IFN -uri au in spate chiar capital din banci .D-l Isarescu este ocolit  

    pe scurtaturi iar romanii ar trebui sa invete sa mearga la piata cu lista de cumparaturi nu sa puna la magazin in cos si aia si ailalta ca de, pot sa ia bani cu credit

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb