REVISTA PRESEI 20.09.2014

Willy Homner
Revista Presei / 20 septembrie 2014

ADEVARUL

Victor Ponta, la Adevărul Live: Cineva care crede că eu duc România spre Rusia dă dovadă de puţină inteligenţă

Premierul Victor Ponta, candidatul PSD-UNPR-PC la Preşedinţie, a vorbit, vineri, la Adevărul Live, printre alte subiecte, despre unirea cu Republica Moldova, despre proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc, despre manualele şcolare, despre relaţia cu Rusia, precum şi despre predarea religiei în şcoli. "Avem un obiectiv care poate părea ambiţios, ca Moldova să fie membră UE până în 2019. Asta am spus la Alba Iulia şi spun în continuare. Faptul că Moscova s-a supărat nu mă împiedică să afirm obiectivul de politică europeană al României. Sunt pentru o Uniune în care ţările să renunţe la suveranitatea naţională. Cred de mult timp în Statele Unite ale Europei. Criza traversată de Europa are o soluţie: mai multă integrare. Dacă mergem pe ideea să dăm dreptate catalanilor, scoţienilor, finalul acestui drum ar fi dizolvarea Europei. Nu există europeni de rangul unu şi de rangul doi, aici mai avem mult de lucru."

Propagandă, numele tău e al Treilea Război Mondial

Dacă până la Vladimir Putin, războiul a fost pe trei sferturi agresiune militară şi doar pe sfert propagandă, ce se întâmplă sub ochii noştri este un război informaţional, aproape în totalitate. Observaţia îi aparţine unui profesor de jurnalism din Rusia, iar investiţia parţială în acest nou tip de cucerire a fost recent estimată la 82 de milioane de euro. "Toţi cretanii sunt mincinoşi şi tot ce spun eu este adevărul" sunt cuvintele cu care filozoful cretan Epimenide îi încurca îngrozitor pe grecii din antichitate. Interpretată oricum, această afirmaţie se autocontrazice, e paradoxală. "Dacă vroiam, în două zile, aş fi putut să am trupe nu doar la Kiev, ci şi la Riga, Vilnius, Talin, Varşovia şi Bucureşti", i-ar fi spus, într-o discuţie privată, Putin lui Poroşenko. Este însă total irelevant dacă ameninţarea lui Putin este adevărată sau falsă. Ştergerea graniţelor dintre adevăr şi minciună reprezintă însăşi esenţa războiului informaţional, fără precedent, care a cuprins estul Europei. Un război care înseamnă, în special, dezinformare, minciună, scurgeri de informaţii sau sabotaj cibernetic.

Alex Salmond va demisiona din funcţia de premier al Scoţiei

Premierul scoţian va demisiona din poziţia de lider a Partidului Naţional Scoţian (SNP) după ce tabăra de "NU" a câştigat referendumul privind independenţa Scoţiei cu 2,001,926 de voturi, comparativ cu 1,617,989 pentru "DA". Rezultatele au arătat că 55% au votat pentru rămânerea în Uniune, în timp ce doar 45% şi-au dorit independenţa. "Pentru mine, ca lider, timpul s-a scurs, dar pentru Scoţia campania continuă şi visele nu vor muri niciodată", mărturiseşte Alex Salmond în cadrul unei conferinţe de presă. "Sunt foarte mândru de campania dusă de < DA Scoţia >, şi în special de cei peste 1,6 milioane de votanţi care s-au alăturat cauzei", a declarat Salmond de la Bute House din Edinburgh, reşedinţa oficială a prim-ministrului. Salmond a adăugat că "există candidaţi calificaţi şi foarte potriviţi pentru rolul de lider", deşi actualul premier adjunct Nicola Sturgeon, de asemenea vicepreşedinte al SNP-ului, este văzut drept principal candidat, conchide BBC.

Moise Guran: "Mă ofensează gândul că ar putea Victor Ponta să mă dea afară"

Moise Guran a oferit explicaţii după ce ieri a apărut în presă informaţia potrivit căreia emisiunea pe care o realizează, "Biziday", ar putea fi scoasă din grila de toamnă a Televiziunii Publice şi după ce preşedintele-director general al TVR Stelian Tănase a recunoscut că este supus unor presiuni venite din PSD pentru a scoate anumiţi ziarişti de pe post. Întrebat dacă se consideră o ţintă sau o victimă colaterală, realizatorul emisiunii "Biziday" a precizat că nu ştie dacă este vizat în mod direct, dar nici nu se consideră o victimă pentru că este conştient că atunci când "spune tot ce-i trece prin cap" îşi asumă riscul de a fi dat afară. Totodată, Guran a mărturisit că îşi va face emisiunea pentru luni, fiind alegerea Televiziunii Publice dacă va fi sau nu difuzată, menţionând că "nu va da cu pietre" în TVR. "Eu nu sunt victimă şi, sincer, mă şi ofensează gândul că ar putea Victor Ponta să mă dea afară de undeva pentru că eu mă consider profesionist în domeniul meu, ceea ce cu greu se poate spune despre prim-ministrul României din momentul de faţă.

Emisiunile cu Moise Guran, Sorin Avram, Dragoş Pătraru şi Cornel Nistorescu rămân în grila TVR

Emisiunile "Biziday", cu Moise Guran, "Vorbeşte liber", cu Sorin Avram, "Foc încrucişat", moderată de Alina Stancu şi al cărei invitat permanent este Cornel Nistorescu, şi "Starea Naţiei", cu Dragoş Pătraru, îşi vor păstra locul în grila postului public. Astfel, începând de luni, 22 septembrie, canalele TVR vor funcţiona în baza grilelor de programe aprobate prin Programul de Redresare economică şi Memorandumul din 2012, după cum se precizează în document. Decizia a fost luată ieri de Comitetul Director (CD) şi va fi înaintată, spre informare, luni, 22 septembrie, Consiliului de Administraţie (CA) al TVR. Măsura a fost discutată în cadrul unui grup de lucru înfiinţat prin hotărârea Consiliului de Administraţie, grup alcătuit din membri CA şi CD, care s-a întrunit ieri, într-o primă şedinţă.

Ponta îşi lansează astăzi candidatura

Premierul Victor Ponta îşi lansează astăzi, chiar de ziua sa de naştere, candidatura la Preşedinţie. Evenimentul, care se anunţă fastuos, va avea loc pe Arena Naţională, începând cu ora 16.00. Premierul îşi va ţine discursul în faţa a circa 70.000 de simpatizanţi PSD, UNPR şi PC. Traficul din jurul Arenei Naţionale este restricţionat încă de vineri seară.

Gigantul chinez Alibaba a obţinut 21,8 miliarde de dolari la listarea din New York, sumă-record pe piaţa americană

Grupul chinez de comerţ electronic Alibaba Group a atras 21,8 miliarde de dolari din vânzarea a 320,1 milioane de acţiuni în cadrul ofertei publice iniţiale pe bursa din New York, cea mai mare sumă obţinută vreodată la o listare a unei companii pe bursa americană. Recordul mondial aparţine băncii chineze Agricultural Bank of China, care a obţinut 22 miliarde de dolari la listarea pe bursă în 2010. Titlurile Alibaba au fost vândute la un preţ nominal de 68 de dolari. În urma listării, grupul asiatic este evaluat la 167,6 miliarde de dolari, depăşind rivalii Amazon din SUA şi Tencent Holdings din China în funcţie de valoarea de piaţă. Yahoo, care a vândut 140 de milioane de acţiuni Alibaba în cadrul ofertei, a obţinut un câştig brut de 9,5 miliarde de dolari, potrivit MarketWatch. Yahoo a plătit, în 2005, aproximativ 1 miliard de dolari pentru acţiunile pe care le deţine în Alibaba. Gigantul asiatic acoperă aproape 80% din vânzările online din China.

EVENIMENTUL ZILEI

Liderii politici, împotriva proiectului privind autonomia Ţinutului Secuiesc prezentat de UDMR

Proiectul de autonomie prezentat de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, nu a fost bine primit de către oamenii politici, care, mulţi dintre ei, s-au arătat nemulţumiţi de felul în care a fost tratat subiectul. Proiectul Uniunii privind autonomia Ţinutului Secuiesc prevede ca regiunea să fie condusă de un Consiliu regional şi unul executiv cu preşedinte care să participe la şedinţele Guvernului României la care sunt tratate probleme care privesc regiunea. Elena Udrea, Monica Macovei, Liviu Dragnea, dar şi alţi lideri politici sunt împotriva proiectului de autonomie. Doleanţele legate de autonomie ale maghiarilor datează de la Unirea de la 1918 şi proiectul de autonomie nu este unul separatist, a precizat Kelemen Hunor. Astfel, regiunea formată din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş ar trebui să se constituie ca o regiune autonomă având personalitate juridică în cadrul statului unitar şi indivizibil România, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constituţie şi prezentului statut.

Consiliul Fiscal: România încasează circa jumătate din taxele şi impozitele datorate

Aproximativ jumătate din taxele datorate statului au fost, efectiv, achitate anul trecut. Gradul de conformare la plată s-a îmbunătăţit uşor, în 2013, după ce, în anul anterior, s-a aflat la minimul ultimilor 12 ani. Gradul de conformare la principalele taxe şi impozite, ca raport între veniturile încasate şi veniturile teoretice, a fost de 55,8%, în 2013, potrivit calculelor Consiliului Fiscal. Cel mai ridicat grad de colectare a fost în 2006, de 73,9%. Cel mai puţin se plăteşte TVA, respectiv 40,38% din obligaţiile potenţiale. "Se remarcă în cazul TVA, ca dealtfel şi la accize şi taxa pe viciu la alcool şi tutun o uşoară deteriorare a gradului de conformare în perioada 2012-2013", precizează Consiliul Fiscal, în raportul anual.

IRAK. Franţa a lansat primele LOVITURI AERIENE împotriva JIHADIŞTILOR

Franţa a lansat vineri dimineaţa primele sale lovituri aeriene în nord-estul Irakului, distrugând "un depozit logistic" al jihadiştilor din Statul Islamic (SI), a anunţat preşedinţia de la Paris într-un comunicat citat de AFP. Obiectivul a fost atins, depozitul fiind distrus în întregime", a precizat sursa citată de Agerpres. "Alte operaţiuni vor urma în zilele următoare", a menţionat preşedinţia franceză în comunicatul său. Preşedintele francez François Hollande a anunţat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că a autorizat lansarea de atacuri aeriene în cadrul luptei împotriva jihadiştilor din Statul Islamic în Irak, precizând că Franţa nu va trimite trupe la sol şi nu va interveni în Siria. Preşedintele american Barack Obama a salutat decizia Franţei, subliniind că o coaliţie împotriva jihadiştilor începe să se contureze.

Rusia şi China doresc să renunţe LA DOLAR!

Rusia şi China examinează posibilitatea creării unui sistem similar cu SWIFT pentru decontări reciproce. Aceasta potrivit anunţului făcut zilele trecute de vicepremierul, Igor Şuvalov după negocierile de la Beijing cu reprezentanţii cercurilor de afaceri. Şuvalov a menţionat că partea chineză a sprijinit iniţiativa şi acum departamentele corespunzătoare examinează posibilitatea punerii ei în aplicare. Ideea creării un analog propriu al SWIFT a apărut după ce ţările UE au ameninţat să deconecteze Rusia de la acest sistem mondial de plăţi inter-bancare din cauza evenimentelor din Ucraina. Deocamdată, cererea de a deconecta Rusia de la SWIFT are mai degrabă un caracter politic. Este puţin probabil că Rusia va putea fi deconectată de la sistemul financiar mondial aşa cum s-a procedat la vremea sa cu Iranul, după cum subliniază Vocea Rusiei.

JURNALUL NATIONAL

UEFA a decis: Bucureştiul va găzdui patru meciuri la Campionatul European din 2020!

Euro 2020 va fi organizat, în premieră, în 13 ţări, iar România va fi una dintre acestea. Arena Naţională din Bucureşti, cu o capacitate de 55.600 locuri, urmează să găzduiască trei meciuri din faza grupelor EURO 2020 şi unul din optimile de finală ale competiţiei. Semifinalele şi finala EURO 2020 urmează să se se dispute pe stadionul Wembley din Londra. Oraşele Munchen, Roma, Baku şi Sankt Petersburg vor organiza câte trei meciuri din faza grupelor şi unul din sferturile de finală, în timp ce Copenhaga, Amsterdam, Dublin, Bilbao, Budapesta, Bruxelles, Glasgow, alături de Bucureşti, au fost desemnate să găzduiască fiecare câte trei meciuri din grupe şi unul din optimile de finală.

A început distribuirea cardurilor de sănătate

Asiguraţii cu vârste peste 18 ani din Bucureşti vor primi începând de ieri cardurile de sănătate, livrarea acestora fiind asigurată de Poşta Română. Conform înţelegerii dintre Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Poşta Română, vor fi preluate în reţeaua poştală câte 6-700.000 de carduri pe zi, în cinci tranşe pentru fiecare judeţ. Poşta Română s-a obligat să distribuie cardurile în termen de 20 de zile de la recepţionarea lor. Procesul de distribuire va continua în luna octombrie pentru cei aproximativ 12,5 milioane de asiguraţi pentru care au fost tipărite cardurile, precizează CNAS, într-un comunicat. Cardul de sănătate va fi înmânat numai titularului, în baza unui act de identitate şi a semnăturii de primire. Avizul pe care operatorul poştal îl lasă la domiciliul asiguratului în cazul în care nu va fi găsit va conţine numărul de telefon al factorului poştal, astfel încât asiguratul să îl poată contacta pentru a stabili intervalul orar în care factorul poştal poate reveni. Dacă în intervalul celor 20 de zile cardul nu a putut fi predat, asiguratul poate să îşi ridice personal cardul de sănătate de la casa de asigurări în a cărei evidenţă se află.

Regina Elisabeta a Marii Britanii a făcut apel la înţelegere, după referendumul privind independenţa Scoţiei

Regina Elisabeta a Marii Britanii a declarat vineri că este sigură că scoţienii vor putea convieţui într-un spirit de respect reciproc, după ce referendumul organizat joi cu privire la independenţa Scoţiei a decis rămânerea acesteia în interiorul Regatului Unit, transmit Reuters şi AFP. ''Mulţi din Scoţia şi din alte părţi nutresc astăzi sentimente şi emoţii contrastante - în rândul prietenilor, familiei şi vecinilor. Aceasta este, desigur, natura tradiţiei democratice solide de care ne bucurăm în această ţară. Dar nu am nicio îndoială că aceste emoţii vor fi temperate de o înţelegere a sentimentelor celorlalţi. 'Acum, trebuie să ne amintim că, în pofida unei multitudini de opinii care au fost exprimate, avem în comun dragostea durabilă pentru Scoţia, care este unul dintre lucrurile ce ne ajută să fim toţi uniţi.'', a adăugat Regina Elisabeta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb