REVISTA PRESEI 21.03.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 21 martie 2012

ADEVARUL

Petrom îi răspunde lui Băsescu: Creşte redevenţa, creşte şi preţul

Directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, susţine că preţurile carburanţilor vor fi afectate de fiscalitate, dar şi de eventuala creştere a redevenţei. "În momentul în care o decizie legală despre redevenţe se va lua, noi vom respecta legislaţia, normal, pentru că aşa am făcut şi vom face întotdeauna, dar, în acelaşi timp, acest nivel de redevenţă se va reflecta în deciziile investiţionale pe care le facem şi chiar şi operaţionale", a declarat Mariana Gheorghe, într-un interviu pentru Hotnews. "Politica de preţuri este determinată, după cum ştim, de conotaţiile şi valenţele internaţionale. Noi avem produse care sunt commodities, cu alte cuvinte sunt bunuri de consum care sunt comercializate internaţional. Şi această politică de preţuri este determinată în toate ţările europene, ca să ne oprim doar la Europa, de aceste criterii foarte clar definite".

Deutshche Bank are în plan construcţia unui depozit de aur la Londra

Una dintre cele mai importante instituţii financiar-bancare din Europa, Deutsche Bank plănuişete înfiinţarea unui depozit pentru păstrarea metalelor preţioase tranzacţionabile, la Londra. Deschiderea acestuia este prevăzută pentru anul viitor. Banca răspunde astfel cererii în creştere, venită din partea investitorilor, pentru deţinerea de aur şi argint în formă fizică. Londra este centrul lumii tranzacţiilor cu metale preţioase, în special aur, iar depozitele destinate păstrării în siguranţă a acestora pentru realizarea operaţiunilor de post-tranzacţionare, încep să fie neîncăpătoare. Un număr tot mai mare de instituţii financiare şi companii de logistică cu activităţi legate de piaţa metalelor preţioase manifestă un interes în creştere pentru a intra pe această piaţă. Un trend datorat cererii în creştere de metal preţios.

Un singur lucru împiedică economia Statelor Unite să alunece în recesiune

Martin Wolf, editorialistul-şef pe teme economice la publicaţia financiară "Financial Times", susţine că un singur lucru împiedică economia globală, să alunece în recesiune. Acesta este dat, paradoxal, tocmai de deficitule bugetare masive practicate de marile economii ale lumii. Contrar teoriilor analiştilor care doresc cât mai multă austeritate şi stringenţă fiscală, Wolf consideră că deficitul fiscal masiv este singurul lucru care menţine economia la suprafaţă. În opinia acestuia, deficitele sunt calea cea mai puţin negativă disponibilă pentru a contrabalansa excesul de economii din sectorul privat şi de investiţii străine în cadrul acestor economii. Singura alternativă este reprezentată de introducerea de dobânzi negative pe termen lung".

Recolta record de bumbac din India şi Brazilia ar putea ieftini blugii

Recolta record de bumbac din India până în Brazilia va face ca oferta să depăşească cererea de pe piaţă pentru prima oară în douăzeci de ani. Asta ar putea reduce costurile de producţie pentru branduri ca Gap Inc. sau Abercrombie & Fitch Co, doi dintre cei mai importanţi producători şi distribuitori de articole de îmbrăcăminte din Statele Unite.

ANALIZĂ De ce, când, unde şi cum moare presa

Raportul "State of the News Media - 2012", realizat de Pew Research Center's Project for Excellence in Journalism, a confirmat încă o dată intrarea în moarte clinică a modului tradiţional de a face presă. Revoluţia digitală a continuat şi în 2011 să schimbe modul în care circulă informaţiile. Industria telefoanelor mobile conectate la internet se dezvoltă puternic. Patru din zece americani adulţi deţin un smartphone. Unul din cinci şi-a luat tabletă. Modelele noi de maşini au dispozitive pentru conectarea la internet. Site-urile de socializare au încins şi mai puternic reţelele de comunicare.

Cine va păzi democraţia?

Presa tradiţională nu a stat nici ea pe loc, dar mutările sunt lente. Agenţiile de ştiri s-au mişcat mai repede. Associated Press e un exemplu. Se practică la scară largă abonamentele online. Însă decăderea e vizibilă: publicaţiile de print, deşi înregistrează succes pe internet, nu mai vinde ştiri pe hârtie. Dispariţia printului are şi altfel de implicaţii. Conform unor sondaje, ziarele rămân, totuşi, prima sursă către care se orientează cititorii atunci când vor o ştire despre guvern sau despre societatea în care trăiesc. Dacă ele, ziarele, vor dispărea, nu este clar unde vor apărea acele informaţii sau dacă vor mai apărea.

Campania din Franţa, bulversată în ultima clipă

Sarkozy a renunţat la sprijinul cancelarului german în campanie, pronosticurile în privinţa primilor doi clasaţi s-au inversat, extrema-stângă creşte brusc. Cu o lună înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, campania electorală din Franţa a fost suspendată pentru câteva zile în urma atacului armat de la o şcoală evreiască din Toulouse, soldat cu patru morţi, dintre care trei copii. Presa franceză a salutat unitatea naţională de care au dat dovadă candidaţii şi le-a cerut acestora să nu se folosească de atac pentru a câştiga voturi. Este totuşi puţin probabil ca în săptămânile următoare să nu se bată monedă pe securitate, tema favorită a actualului preşedinte, care vizează un nou mandat la Palatul Elysée.

Siria: extremiştii preiau cârma

Opoziţia înarmată e acuzată de încălcări grave ale drepturilor omului, în special răpiri, torturi şi execuţii. O bătălie într-un cartier select din Damasc şi două atacuri cu bombă au zguduit Siria în ultimele zile. Luni, localnicii din cartierul Mezze al capitalei siriene au auzit focuri de armă, la câteva ore după ce o explozie a făcut ravagii printr-un cartier din Alep, al doilea oraş al ţării. Sâmbătă, două maşini-capcană au explodat la Damasc lângă clădiri ale forţelor de securitate.

FMI se teme de un impact asupra economiei mondiale în caz de întrerupere a exporturilor de petrol iranian

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a avertizat marţi în legătură cu o creştere a preţurilor la petrol care ar afecta economia mondială în caz de întrerupere a exporturilor de petrol Iranian. "Ar fi în mod clar un şoc pentru economie dacă s-ar produce o întrerupere majoră a exporturilor de petrol iranian. Aceasta ar provoca fără îndoială o creştere a preţurilor pentru un anumit timp", a declarat Lagarde într-o conferinţă de presă la New Delhi. FMI estimează că o încetare a exporturilor Iranului ar putea provoca o creştere a preţului petrolului cu circa 20 % - 30 %, timp în care ţările dependente de ţiţei caută alte surse de aprovizionare.

CURENTUL

Fraudă de 100 de milioane de euro cu banane şi mandarine. Sute de tone de fructe au fost plasate pe piaţă în Bucureşti de firme fantomă

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Bucureşti au anihilat o reţea infracţională care importa fructe prin mai multe firme fantomă şi care au adus bugetului de stat un prejudiciu estimat de 100 de milioane de euro. Poliţiştii au descins, ieri, în mai multe en-gros-uri din Afumaţi, Ştefăneşti şi Voluntari, precum şi la sediile mai multor firme. În cadrul acţiunii s-au făcut 11 percheziţii la sedii sociale, depozite şi domicilii în judeţele Ilfov şi Dâmboviţa şi în municipiul Bucureşti. Grupul infracţional era format din cetăţeni turci şi români. Potrivit unor surse judiciare, grupul numără peste 15 persoane, iar pe numele a 12 dintre ele - şapte turci şi cinci români - au fost emise mandate de aducere. Anchetatorii au descoperit că firmele fantomă importatoare nu au conturi bancare şi nici nu au făcut vreo plată la bugetul de stat, iar marfa era trecută fictiv prin mai multe firme înainte să fie scoasă la vânzare.

Furt de 10 milioane de euro din bani europeni cu ajutorul ADR Nord-Est

Furtul din bani europeni, ce face obiectul materialului nostru de azi, este o ultimă zvâcnire a fostei Securităţi, ţinând cont de faptul că şeful ADR Nord-Est, Constantin Apostol, este fost ofiţer de securitate, la fel ca şi mulţi dintre consilierii lui Iulian Dascălu, complice la tunul de 10 milioane de euro, dat prin intermediul sorei sale, Camelia Gociman, patroana firmei Valgos SRL. Printre securiştii din solda lui Dascălu, tovarăşi de preocupări cu Apostol, sunt generalii Tiberiu Simion (fost DIE), Vasile Alexoaie (fost şef de securitate la Roman) şi Gheorghe Atudoroaie (fost ofiţer de Securitate în Timişoara, implicat în represiunile din decembrie 1989 ).

CURIERUL NATIONAL

Ce redevenţe vor plăti petroliştii?

Băsescu: Petrom trebuie să ştie că din 2014 redevenţele în România nu vor fi mai mici decât în statele arabe. În Irak, Arabia Saudită şi Libia, nivelul acestora este cuprins între 80 şi 90 la sută din preţul ţiţeiului. Pârvan (CNPR): Toate redevenţele din România sunt vai de capul lor. Nu numai cele petroliere. Nivelul redevenţelor calculate în 2004 pentru compania Petrom, evaluate la preţul de-atunci al barilului, nu mai corespund deloc realităţii, ceea ce ar putea explica, în parte, profitul uriaş înregistrat de companie anul trecut. Potrivit datelor raportate de companie, în 2010, Petrom a plătit redevenţe de numai 600 milioane lei, în condiţiile unui profit de 2,19 miliarde lei obţinut în acelaşi an. Companiile care extrag petrol din Arabia Saudită plătesc o redevenţă de 85% din preţul final.

Singura etapă de liberalizare a preţului la energie din 2012 va fi în septembrie

Aceasta priveşte numai consumatorii industriali. Ministerul Economiei se aşteaptă la o scădere a preţurilor pentru că va creşte concurenţa între companii. Guvernul va rezilia contractele cu "băieţii deştepţi" dacă aceştia nu acceptă condiţiile impuse. Ministrul Economiei, Lucian Bode, a precizat ieri că singura etapă din acest an de liberalizare a preţului la energie va avea loc în luna septembrie şi va privi numai consumatorii industriali, autorităţile aşteptându-se chiar la o scădere a preţurilor datorită creşterii concurenţei între companii.

BERD pregăteşte investiţii de 400-500 milioane euro pe an în România, în următorii trei ani

Consiliul Director al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a adoptat o nouă strategie pe trei ani pentru România, care vizează ca obiectiv general dezvoltarea economiei şi abordarea provocărilor încă prezente ale tranziţiei, potrivit unui comunicat transmis ieri de instituţie. "BERD continuă să susţină România în implementarea reformelor necesare, prin investiţii şi dialog cu Guvernul român. Estimăm că vom investi anual în România aproximativ 400-500 milioane euro în următorii trei ani, având ca obiectiv sprijinirea dezvoltării economiei României", a declarat într-un comunicat directorul executiv BERD pentru Europa Centrală şi de Sud-Est, Jean Marc Peterschmitt.

Lumea internetului, pe cale să devină a cincea putere economică mondială

Peste aproximativ patru ani vor exista 3 miliarde de internauţi în lume, faţă de 1,9 miliarde în 2010, iar economia internetului urmează să reprezinte 4.200 miliarde de dolari în ţările G20. Această dezvoltare se datorează îndeosebi accesului la internet de pe telefoanele mobile şi internetului "social", în care navigarea se face în mare parte în funcţie de afinităţi. Dacă internetul ar fi o ţară, ar fi pe cale să devină a cincea putere economică mondială în 2016, după Statele Unite, China, Japonia şi India, dar în faţa Germaniei, arată un studiu realizat de Boston Consulting Group (BCG).

Guvernul va accepta orice variantă a gazoductului Nabucco

Varianta restrânsă a conductei, denumită Nabucco West, ar urma să tranziteze Turcia, Bulgaria şi România, până în Austria. Guvernul va accepta orice variantă de construcţie a gazoductului Nabucco pentru că, indiferent de soluţia pe care o va lua consorţiul care construieşte conducta, este un proiect prioritar pentru România, afirmă ministrul Economiei, Lucian Bode

Privatizarea Cupru Min continuă

Preţul de pornire a licitaţiei, stabilit anul trecut, a fost de aproape 61 mil. euro. Ministerul Economiei va continua procesul de privatizare a Cupru Min, care deţine peste 60% din rezervele de cupru ale României, şi aşteaptă oferte din partea companiilor interesate, deşi ar fi fost o variantă şi încheierea unui parteneriat public-privat, potrivit ministrului Economiei, Lucian Bode.

EVENIMENTUL ZILEI

Drumul şpăgii în cazul tunului de 1 miliard de euro

Lichidatorul combinatului din Moldova Nouă a vândut ilegal patrimoniul acestuia, o miză de un miliard de euro. Pe 19 ianuarie 2011, Adunarea Creditorilor SC Moldomin SA - care deţine o serie de mine cu rezerve de cupru de un miliard de euro - a aprobat valorificarea "la pachet" a bunurilor din patrimoniul combinatului. Tot atunci s-a hotărât că principalul creditor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (85%), să facă parte din comisia de negociere. După trei luni, lichidatorul Răzvan Train Zăvăleanu (RTZ&Partners) a schimbat ilegal regulamentul şi a modificat cu de la sine putere condiţiile de vânzare. El a împărţit patrimoniul companiei în loturi, fără să ceară aprobarea creditorilor şi fără să existe un raport de evaluare pentru fiecare bun în parte.

HARTA MONDIALĂ A VENITURILOR DIN ŢIŢEI. România încasează cele mai mici redevenţe din petrol

Statul român încasează printre cele mai mici redevenţe din lume din extracţia de petrol, de până la cinci ori mai mici decât statele din vârful clasamentului. Teoretic, redevenţa este de 3,5% până la 13,5% în funcţie de tipul zăcământului, ceea ce este din start un interval destul de scăzut. Practic, Petrom poate aplica acest procent, până în 2014, la valoarea de 26 de dolari pentru un baril, deşi preţul internaţional a depăşit 125. Aşa se face că practic întreaga producţie naţională de petrol a fost cedată anul trecut cu echivalentul a 4 dolari barilul.

In ce moneda este mai bine sa tii economiile: lei sau euro

Depozitele în moneda naţională pot aduce câştiguri frumoase românilor, daca aceasta nu scade prea mult. Deprecierea din ultimul timp a leului pune românii în faţa întrebării dacă mai are rost să îşi ţină economiile în lei. De regulă, alegerea depozitului ar trebui să se facă în funcţie de destinaţia banilor. Majoritatea tranzacţiilor mari se fac în România în euro, iar leii sunt destinaţi consumului. Specialiştii recomandă ca, pentru a elimina riscul valutar, banii să fie menţinuţi în moneda în care vor fi cheltuiţi. Există însă persoane care doresc să îşi asume riscul valutar, sperând că vor obţine un randament bun pentru economii.

JURNALUL NATIONAL

Corupţia lui Năstase, "dovedită" de DNA cu dolari din 2004, tipăriţi de Trezoreria SUA după anul 2005!

Mascarada judiciară 3 - "Zambaccian" cu probe false. Adversitatea politică aprigă dintre Năstase şi Băsescu s-a condensat în dosare ticluite de o echipă de procurori "dedicată" sarcinii asumate de Daniel Morar şi Codruţa Kovesi. Acuzele împotriva lui Adrian Năstase în dosarul Zambaccian se sprijină în principal pe mărturiile lui Ioan Păun, fostul consul al României la Shanghai, şi pe o probă "beton" - banii manevraţi pe traseul România-China pentru cumpărarea unor obiecte comandate diplomatului de către familia premierului pentru mobilarea unor imobile.

Prigoană lasă calea liberă "greilor" din PDL: Candidez la primărie, dar nu din partea PDL

Silviu Prigoană se retrage din competiţia internă a PDL pentru desemnarea unui contracandidat al lui Sorin Oprescu la Primăria Bucureşti. Prigoană a anunţat în emisiunea Ultima Oră de la România TV că nu va candida la Primăria Capitalei din partea unui partid care nu-l doreşte şi că lasă loc său "greilor" partidului. "Aştept greii partidului: domnul Baconschi, prim-vicepreşedinte, să intre în competiţia electorală, domnul ministru Paleologu sau eurodeputatul Cristian Preda, oameni grei ai partidului care sunt în structurile de conducere şi care trebuie să demonstreze şi lor şi populaţiei ce pot. Că aşa din clanţă sunt foarte tari", a declarat Silviu Prigoană la România TV.

Sindicaliştii acuză Mechel că vinde produsele prin firme-parazit

Conglomeratul rus Mechel, controlat de oligarhul Igor Ziuzin, face profit prin plasarea de firme intermediare prin care se vând produsele combinatului de la Câmpia Turzii în vreme ce materiile prime sunt achiziţionate la preţuri fixate de grup, acuză sindicaliştii. Aceştia au contestat rezultatele financiare pe 2011 ale Mechel România, susţinând că acestea ar fi fost viciate atât de preţul fixat al mărfurilor, cât şi de vânzarea producţiei prin intermediul Mechel Service, care are acelaşi acţionariat. Potrivit unei scrisori deschise trimise autorităţilor guvernamentale şi remisă presei, Mechel nu a respectat angajamentele făcute la preluarea unităţii.

Tribunalul a dat dreptate clienţilor nemulţumiţi Volksbank. Banca va face recurs

Grupul clienţilor nemulţumiţi a obţinut o primă victorie împotriva Volksbank, a anunţat Gheorghe Piperea, avocatul celor 96 de oameni care au dat în judecată banca. Tribunalul Bucureşti le-a dat dreptate şi a obligat Volksbank să le restituie banii daţi pe comisioane în ultimii trei ani. "Am câştigat cam tot ce am cerut, toate comisioanele au fost anulate, iar banca nu mai poate majora dobânda după bunul plac", a declarat Piperea. Acesta a precizat că grupul clienţilor a cerut nulitatea clauzei care permitea băncii să ajusteze dobânda după bunul plac, precum şi anularea tuturor comisioanelor, inclusiv a comisionului de risc care ajunge, uneori, la 5-6% pe an.

NATIONAL

Tsunami-ul asupra Justitiei vine din America!

Dupa cum "National" a dezvaluit in exclusivitate, procurorii DNA pregatesc o campanie spectaculoasa de arestari a unor inalti magistrati, in frunte cu "judecatorul de un milion de euro". Lucrurile par insa sa se precipite, surse din cadrul structurilor anticoruptie sustinand ca primele retineri vor avea loc in cel mai scurt timp. Mai ales ca tsunami-ul a fost declansat de nimeni altul decat ambasadorul american Mark Gitenstein, care a cerut in numele administratiei SUA, starpirea urgenta a coruptiei din Justitia romana.

Bugetul SNA declanseaza scandalul la BRAT

Lovitura de teatru a Biroului Roman de Audit al Tirajelor, care a respins bugetul pentru Studiul National de Audienta, membrii invocand faptul ca studiul ar trebui adaptat pietei actuale, atat ca proceduri, cat si ca nivel al costului, care se ridica la aproximativ 750.000 de euro. BRAT, autoritatea considerata divinitatea suprema pentru presa, intrucat datorita acestei organizatii editorii pot atrage publicitate de la companiile de stat sau de la multinationale, a luat zilele trecute o decizie istorica pentru mass-media mioritica: a respins bugetul.

Ioan Dascalu, "zburat" de la conducerea Internelor

Roata s-a intors cu totul la Ministerul de Interne, unde toti cei care au fost mutati de pe functii odata cu venirea lui Traian Igas revin acum pe posturi importante de conducere. Chestorul Petre Toba, care a condus ani de zile Politia Romana si apoi a fost exilat la secretariatul general al ministerului a fost numit acum secretar de stat pe Ordine Publica. El il inlocuieste pe Ioan Dascalu, considerat o adevarata "frana" in reformarea aparatului administrativ si demis de ministrul Gabriel Berca la solicitarea expresa a premierului Razvan Ungureanu.

Elitele bancare eutanasiaza petro-dolarul

Matematic vorbind, matricea dolarului si-a efectuat toate operatiile si-si incheie misiunea, intr-un mod spectaculos, printr-un razboi. Dolarul si-a servit stapanii cu credinta, nu poate fi lasat sa moara dupa cum vor "dusmanii", ci trebuie eutanasiat. Elitele bancare au planuit o criza globala controlata si un razboi, prin care sa-si fructifice ultimele rezerve. Dupa ce presedintele american Richard Nixon a scos dolarul din ecuatia sustinerii cu aur, a trebuit sa apara un alt mecanism de garantare a lui la nivel international. Aceasta garantie a fost petrolul, iar partenerii arabi, full de petrol, au acceptat sa creasca pretul petrolului si sa-l vanda doar pe dolari. Toti acesti dolari "reciclati" se intorceau in sistemul bancar bazat pe dolar.

SUA, atac simulat al Israelului asupra Iranului

O simulare secreta efectuata luna aceasta pentru a evalua repercusiunile unui atac israelian asupra Iranului preconizeaza ca atacul va conduce la un razboi regional amplu ce ar putea implica SUA si ucide sute de americani, au declarat oficiali americani. In final, "jocul" a relevat natura imprevizibila si necontrolabila a unei lovituri israeliene si unei contralovituri iraniene, au subliniat sursele citate.

Trupe antitero rusesti au sosit in Siria

O unitate antitero ruseasca a ajuns cu vaporul in portul sirian Tartus, ceea ce a starnit reactii puternice din partea ONU. ABC News a citat o sursa din cadrul Consiliului de Securitate al ONU, care a preferat sa nu-si decline identitatea, dar a spus ca demersul rusilor "va avea serioase repercusiuni". La nivelul serviciilor de informatii se stia doar ca nava ruseasca Iman, din Flota Marii Negre, se indrepta spre Tartus, pentru a inlocui o alta nava. Dar, odata ajunsa la destinatie, de pe Iman au coborat trupe antitero. Agentia Interfax a anuntat deplasarea trupelor rusesti, asociind-o cu declaratia oficialilor sirieni ca tara se confrunta cu o miscare insurgenta terorista. Ambasadorii rusi in SUA si la ONU au declarat ca nu au primit informatii despre aceasta deplasare.

PUTEREA

S&P a retrogradat ratingul Bucureştiului

Standard&Poor's a retrogradat ratingul Primăriei Bucureştiului de la BB+ la BB, din cauza incertitudinilor privind răscumpărarea unor obligaţiuni de 500 milioane euro cu maturitate în 2015, iar apoi a retras calificativul ca urmare a informaţiilor insuficiente necesare evaluării, informează Mediafax. Decizia de retrogradare reflectă incertitudinile referitoare la necesarul mare de refinanţare şi expunerea la datorii în valută, determinate de obligaţiunile de 500 de milioane de euro, precum şi cele privind viitoarele politici ale municipalităţii în domeniul datoriilor şi lichidităţilor, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Orban: Capitala riscă să piardă banii UE

Unele state membre ale Uniunii Europene au o poziţie dură faţă de alocarea financiară începând din 2014, ceea ce poate face ca oraşe europene cu statut de capitale să nu mai beneficieze deloc de fonduri europene, a avertizat Leonard Orban, ministrul afacerilor europene. "Pentru alocarea financiară din perioada 2014-2020, negocierea nu este dură, ci incredibil de dură. Evoluţiile sunt foarte complicate. Există o presiune uriaşă ca suma alocată prin Politica de Coeziune să fie micşorată. În plus, există o presiune enormă ca banii să fie folosiţi mai puţin pe proiecte de infrastructură şi mai mult pe alte măsuri menite să solicite inovare.

Turcia cumpără Grecia la bucată

Oficiali din Grecia se întâlnesc cu investitori din Turcia pentru a prezenta activele de stat scoase la vânzare. Atena îşi pune în aplicare programul de privatizare care are ca obiectiv obţinerea a 50 miliarde de euro din vânzarea sau închirierea activelor de stat până în 2017. Ascensiunea Turciei contrastează cu declinul Greciei, adversarul său de secole. Conform unei oferte publicate luna trecută, guvernul elen ia în considerare o vânzare combinată a DEPA, firma care gestionează livrările de gaze naturale ruseşti spre piaţa elenă, şi a companiei care operează reţeaua de gazoducte din Grecia, DESFA, sau vânzarea separată a celor două firme.

ROMANIA LIBERA

22 martie 2012. Ziua în care se vor întoarce zimbrii în pădurile din România, după o absenţă de 200 de ani

Data de 22 martie 2012 va intra în istoria României drept momentul în care ţara noastră va avea din nou zimbri în libertate, după 200 de ani de când această specie a fost exterminată de pe teritoriul nostru. Primele cinci exemplare vor fi lăsate în liberate, începând de joi, în zona montană a judeţului Neamţ. Programul de repopulare a Carpaţilor României cu zimbri este pus în aplicare de Parcul Natural "Vânători-Neamţ". Eliberarea celor cinci zimbri este o etapă dintr-un lung şir de acţiuni premergătoare. Munca specialiştilor a început încă din 2003. În acest parc natural s-a creat un sistem de tratamente veterinare pentru zimbri, s-au făcut primele tranchilizări la aceste animale, s-au realizat primele analize hematologice, biochimice, genetice, biometrice, parazitologice.

Serviciile secrete americane înregistrează zilnic 1,5 miliarde de convorbiri telefonice

Într-un deşert din Utah se clădeşte noul "centru de date" al Agenţiei Naţionale de Securitate, NSA - o construcţie a superlativelor: serverele NSA ocupă o suprafaţă de aproape un hectar şi memoria lor are o capacitate de o mie de ori mai mare decât traficul anual de date al internetului. Conform unui oficial citat de Wired, "oricine comunică este o ţintă". Aceasta este, se pare, noua deviză a NSA, adoptată după o serie de atacuri teroriste împotriva unor ţinte americane, care a umilit spionii agenţiei.

Băieţii deştepţi, alimentaţi cu miliarde de euro la robinetul achiziţiilor publice

2,5 miliarde euro intră anual, suplimentar, în buzunarele diferitor firme, în urma unor licitaţii lipsite de transparenţă organizate de stat şi autorităţile locale, afirmă Institutul de Politici Publice. Achiziţiile publice din România înregistrează grave nereguli, sunt lipsite total de transparenţă şi cauzează pierderi de miliarde de euro bugetului de stat, consideră Institutul de Politici Publice (IPP). Acestea a prezentat, marţi, studiul "Transparenţa, Eficacitatea şi Credibilitatea procesului de achiziţii publice" pentru perioada 2009-2010. Concluziile sunt rezultatul analizei a peste 161.000 de proceduri de atribuire, a activităţii a 5.000 de autorităţi contractante, trimiterea a 332 de solicitări de informaţii de interes public, intervievarea a sute de firme sau oficiali implicaţi în cheltuirea banilor de la buget.

ZIARUL FINANCIAR

Topul celor mai mari case de avocatură de business din România

Veniturile avocaţilor de afaceri au revenit pe creştere anul trecut. Litigiile au înlocuit tranzacţiile în portofolii. Şapte dintre cele mai mari zece case de avocatură de pe piaţa locală au înregistrat creşteri ale veniturilor anul trecut ca urmare a unei uşoare îmbunătăţiri a condiţiilor din mediul de business, dar şi a încasărilor realizate din litigii, reiese dintr-o analiză a ZF asupra unei pieţe în care se învârt anual circa 200 de milioane de euro. Avocaţii au un statut special, astfel că informaţiile referitoare la cifra de afaceri nu sunt publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe, ca în cazul societăţilor comerciale. Din datele obţinute de ZF până în prezent reiese că primele zece firme de pe piaţă au realizat anul trecut venituri de 79,6 milioane de euro, cu 30% mai mari decât în anul precedent.

Cât costă un cont curent: de la 1 leu la 7,5 lei pe lună

Contul curent, produsul esenţial de la care porneşte relaţia dintre client şi bancă, este văzut ca o sursă sigură de venituri, astfel că multe bănci au majorat în criză comisioanele de administrare. Băncile percep, în medie, 2 lei pe lună pen­tru administrarea conturilor cu­ren­te ale persoanelor fizice, dar la une­le bănci costurile ajung să fie du­ble sau chiar triple. Spre exemplu, UniCre­dit Ţiriac percepe un comision de 7,5 lei/lu­nă pentru administrarea contului curent, în timp ce BCR şi BRD, cele mai mari bănci locale după ac­ti­ve, au comisioane de 2,5 lei/lună, respectiv de 3 lei/lună.

Americanii accelerează în sfârşit. Ford s-a hotărât să angajeze 500 de muncitori la Craiova

Americanii de la Ford, care au preluat în martie 2008 uzina de au­to­mobile de la Craiova, au decis să lan­se­ze o campanie de 500 de angajări care ar urma să ridice numărul de salariaţi la 4.000. Este primul pas făcut de gigantul american în vederea majorării efectivelor de la Craiova spre nivelul de 7.000 promis în contractul de privati­zare semnat cu statul. "Ford România va demara săptă­mâna aceasta recrutarea a 500 de mun­citori. Vom recruta în principal opera­tori de bază pentru liniile de producţie, dar suntem interesaţi şi de aducerea unor specialişti de întreţinere", a declarat Angella Alexander, director de HR.

Băncile Transilvania şi Carpatica răscumpără acţiuni în fiecare zi

Frecvenţa acestor achiziţii a crescut în ultima perioadă, fiind raportate zilnic astfel de operaţiuni. În acest an, Banca Transilvania, cea mai mare bancă privată cu capital românesc şi a treia din sistem după valoarea activelor deţinute, a răscumpărat de pe bursă un pachet de 5,85 milioane de acţiuni în valoare totală de 6,1 milioane de lei. Achiziţiile derulate de bancă în acest an fac parte din programul de răs­cumpărare a unui pachet de 14 mi­lioa­ne de acţiuni, reprezentând 0,79% din capitalul băncii. Acţiunile răscumpărate vor fi distribuite către salariaţii băncii în cadrul unor programe de fidelizare care vor fi derulate în urmă­torii trei ani.

Analiştii BCR: Vânzarea "activ cu activ" a Fondului Proprietatea propusă de Elliott are şanse mici de a fi eficientă

Analiştii BCR atrag atenţia că vânzarea de active din portofoliul Fondului Proprietatea (FP), soluţie propusă de fondul american de hedging Elliott Associates pentru creşterea preţului acţiunilor, are şanse mici de a fi aplicată eficient. Ei spun că listarea la bursă a companiilor din portofoliul FP rămâne principala opţiune pentru reducerea discountului la care se tranzacţionează acţiunile FP. Pe 4 aprilie, acţionarii FP au fost convocaţi în Adunarea Generală pentru a-şi exprima votul asupra propunerii făcute de fondul de hedging Elliott Associates, cel mai mare acţionar cu circa 14% din capital.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb