REVISTA PRESEI - 21.05.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 21 mai 2010

ADEVĂRUL

Guvernul taxează şi mâncarea din import

Importatorii care achiziţionează cereale, carne, zahăr, peşte sau fructe şi legume din Uniunea Europeană vor plăti TVA în România. Combaterea evaziunii fiscale va însemna, de fapt, tot majorări de taxe. Produsele de lux vor redeveni accizabile, iar preţul alimentelor s-ar putea majora. Proiectul de ordonanţă prin care Guvernul vrea să combată evaziunea fiscală are atâtea neajunsuri încât oamenii de afaceri şi liderii asociaţiilor din domeniile afectate sunt convinşi că măsurile astfel preconizate vor avea, de fapt, efecte adverse în economie.

Acciză pe coada vulpii

Statul va reintroduce accize la produsele considerate a fi de lux, cum ar fi iahturile, armele, bijuteriile şi blănurile naturale, altele decât cele de oaie şi capră. Această măsură face parte din proiectul pentru ordonanţa de urgenţă privind combaterea evaziunii fiscale.

Printr-o astfel de măsură, Guvernul urmăreşte să aducă mai mulţi bani la bugetul de stat pentru a putea echilibra diferenţa dintre veniturile încasate şi cheltuielile efectuate, adică deficitul bugetar.

Boc taie pensii şi salarii sau nu le dă deloc

După trei ore de "negocieri", guvernanţii şi liderii sindicali au ieşit ieri de la întâlnirea din Ministerul Finanţelor la fel de inflexibili în ceea ce priveşte poziţia faţă de Memorandumul cu Fondul Monetar Internaţional. Emil Boc a declarat la ieşire că, dacă nu se taie 25% din fiecare salariu şi 15% din fiecare pensie, s-ar putea ca, în luna decembrie, pensiile şi salariile să nu mai poată fi plătite. Potrivit declaraţiilor făcute de Bogdan Hossu, Emil Boc i-ar fi avertizat că nu renunţă la aceste diminuări chiar dacă rezultatul va fi căderea Guvernului.

Băsescu cere Coaliţiei să nu schimbe planul Boc

Criticile la adresa Guvernului s-au înmulţit în interiorul coaliţiei după anunţul privind asumarea răspunderii pe pachetul legislativ referitor la reducerea salariilor şi a pensiilor. Preşedintele Traian Băsescu a solicitat ieri reprezentanţilor partidelor care susţin Executivul să fie solidari în aplicarea măsurilor anunţate.

Lotul Bancorex cere statului daune de milioane de euro

Fostă directoare a sucursalei Bancorex-Lipscani, Ana Capetti cere instanţei să oblige statul român să-i plătească daune morale şi materiale în valoare de 1,6 milioane de euro. Fosta directoare a Bancorex-Lipscani a scăpat de închisoare ca urmare a prescrierii faptelor, şi nu ca urmare a constatării nevinovăţiei sale.

Ei trebuie să aleagă: rector sau parlamentar

Camera Deputaţilor a păstrat în legea Educaţiei incompatibilitatea în care se află senatorii Ecaterina Andronescu şi Nicolae Robu şi deputaţii Ştefan Drăgulescu şi Florian Popa. Nepotismele vor fi însă interzise numai la stat, nu şi la universităţile particulare, cum era proiectul iniţial. Prevederea potrivit căreia rectorii care deţin funcţii de demnitate publică sau de conducere în cadrul unui partid politic sunt în incompatibilitate a rămas în actul normativ adoptat de deputaţi.

Lupta Germaniei cu speculatorii divizează Uniunea Europeană

Cancelarul german a aruncat în aer cooperarea europeană deoarece nu şi-a consultat partenerii din UE înainte de a anunţa interzicerea anumitor speculaţii financiare. Singurul aliat al Angelei Merkel este preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, care a evocat posibilitatea unor prevederi similare în alte state.

Rusaliile aduc profit operatorilor din turism

Agenţiile de turism profită că luni va fi sărbătoare mare şi nu se va lucra şi au lansat oferte de weekend prelungit, în ţară şi în străinătate, începând de la 81 de lei. Cele mai mari cereri pentru minivacanţa de la sfârşitul acestei săptămâni sunt pentru staţiunile montane şi zonele rurale, unde sunt aşteptaţi peste 50.000 de turişti.

CURENTUL

Sfidând istoria proprietarul Palatului Ştirbei vrea daune pentru că nu e lăsat să ridice un mall

Proprietarul Palatului Ştirbei dovedeşte încă o dată că nu dă doi bani pe istorie şi pe valorile arhitectonice naţionale, atåtea cåte ne-au mai rămas. Palatul Ştirbei a suferit, de cånd se află în proprietatea sa, numeroase mutilări, care au determinat proteste masive din partea societăţii civile care se luptă cu distrugerea monumentelor istorice de patrimoniu. Beneficiind de complicitatea unor funcţionari extrem de amabili cu oamenii cu mulţi bani, Ovidiu Popescu şi-a propus să ridice în zona complexului arhitectural Palatul Ştirbei, pe care l-a demolat în mare parte, un mall şi un hotel de lux, ca să intre în lumea bună a proprietarilor de imobiliare centrale.

Dileme de Tia Şerbănescu

În urma marelui miting pentru apărarea salariilor şi pensiilor, au rămas două anunţuri importante: guvernul îşi va asuma răspunderea pentru "reducerea cheltuielilor bugetare" de la 1 iunie iar sindicatele vor intra în grevă generală tot de atunci. Cele două veşti au fost întâmpinate cu satisfacţie de opoziţie: dnii Ponta şi Antonescu au anunţat moţiune de cenzură contra guvernului şi sprijin pentru greva generală, în deplină solidaritate cu criza la care au contribuit şi partidele lor ridicând salariile şi pensiile la un nivel nesustenabil.

Piaţa băşcăliei

Încercările unor televiziuni de a ne demonstra că sărăcia a pus stăpânire pe ţară şi că foamea i-a scos pe români în stradă la marele miting din Piaţa Victoriei au fost trimise în derizoriu chiar de către invitaţii lor, cu largul concurs al participanţilor la revolta populară. Astfel, principalul invitat al Antenei 3 la dezbaterea privind starea politico-economico-socială a ţării a fost soţul Mihaelei Rădulescu, încornoratul Elan. Pe un ton atotcunoscător, Elan dădea sfaturi despre politicile guvernamentale, propunea soluţii economice, dându-şi cu părerea, bineînţeles, şi despre politică.

CURIERUL NAŢIONAL

Combatem sau inflamăm evaziunea?

Specialiştii susţin că proiectul de ordonanţă de urgenţă privind combaterea evaziunii fiscale este ineficient şi va creşte şi mai mult corupţia. Sorin Minea: Guvernanţii au înţeles să combată evaziunea omorând firmele care-şi plătesc la timp taxele. Gabriel Biriş: Acest document vine mai degrabă în ajutorul corupţiei decât să o combată. Potrivit proiectului, achiziţiile intracomunitare de cereale, legume, fructe, carne, peşte, flori, zahăr şi materiale de construcţii vor avea TVA, iar pentru tranzacţiile în interiorul ţării cu aceleaşi produse, la care se adaugă pâinea, va fi aplicată taxarea inversă, respectiv la beneficiar.

1,66 mld. lei, investiţiile în creşterea vitezei trenurilor la 160 km pe oră

Repararea structurii feroviare costă anul acesta Ministerul Transporturilor 823 mil. lei fără TVA. Anul acesta sunt alocate 110 mil. lei fără TVA de la buget şi 16,1 mil. dolari din credite externe . Starea dezastruoasă a infrastructurii feroviare şi necesitatea alinierii la cerinţele europene au determinat Ministerul Transporturilor să întocmească un act adiţional la Contractul de activitate al Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA pentru perioada 2008-2011.

Bugetarii au luat credite de la bănci de aproape 5 miliarde de euro

Dacă în anii trecuţi angajaţii din sectorul public se bucurau de atenţia băncilor atunci când vroiau să contracteze un credit, în acest moment instituţiile financiare vor fi nevoite să îşi schimbe strategiile în condiţiile în care numărul de şomeri a crescut de la o lună la alta, iar perspectivele nu sunt deloc îmbucurătoare, dacă luăm în considerare măsurile anunţate de guvernanţii noştri. În acest context, potrivit datelor centralizate de Banca Naţională a României, se pare că o cincime din creditele destinate populaţiei au fost acordate de bănci salariaţilor din sectorul public, ceea ce reprezintă aproximativ 20 de miliarde de lei (4,8 miliarde euro).

EVENIMENTUL ZILEI

Mai bine pensionar decât bugetar

Speriaţi de iminentele disponibilizări şi tăieri salariale anunţate de executiv, sute de bugetari au luat cu asalt, în ultimele două săptămâni, casele de pensii ca să-şi depună dosarele de pensionare anticipată, "îngheţată" şi ea de la 1 iunie. Aşa susţin reprezentanţii instituţiilor subordonate Ministerului Muncii, din Capitală şi din mai multe judeţe, unde numărul cererilor de pensionare anticipată, venite în principal din partea profesorilor şi a personalului sanitar, a ajuns chiar să se tripleze faţă de lunile anterioare.

Dacă dolarul va egala euro, o vom simţi în preţuri

Vom importa mai multă inflaţie dacă moneda europeană va ajunge la o valoare similară cu cea a dolarului. Criza din Grecia, dar mai ales cea mondială ar putea aduce în viitorul apropiat moneda americană la o valoare echivalentă cu cea a euro, spun analiştii.

Dacă paritatea dintre cele două monede ar fi de 1 la 1, ne putem aştepta ca, per total, în zona euro să fie o scădere a valorii producţiei industriale, aşa cum se întâmplă în acest moment în Germania, spune Dan Bucşa, economist senior la Bancpost.

Lupta statului cu evaziunea scumpeşte viaţa românilor

: Producătorii şi vânzătorii de tutun, alcool, parfumuri, haine de blană şi arme spun că preţurile vor creşte, consumul va scădea, iar evazioniştii o vor duce mai bine decât până acum. Grăbiţi-vă să vă faceţi stocul de parfumuri, bijuterii, pahare de cristal sau chiar arme de vânătoare, dacă intenţionaţi să cumpăraţi astfel de produse în perioada următoare. Toate acestea, la fel ca şi iahturile şi majoritatea hainelor de blană naturală se vor scumpi, după ce guvernul va reintroduce accizele pentru produsele de lux.

UE finanţează 100% micile firme

Microîntreprinderile nu vor mai fi obligate să asigure o cofinanţare de 30% a proiectelor. Microîntreprinderile din România care depun proiecte de finanţare UE prin Programul Operaţional Regional (POR) vor primi fonduri nerambursabile în proporţie de 100%.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a anunţat ieri că măsura este valabilă doar pentru proiectele care necesită o finanţare în limita sumei de 200.000 de euro.

Boc îşi trimite şeful de catedră la Curtea Constituţională

Mircea Minea, de la Cluj, este propunerea PDL pentru CC. Majoritatea ar putea sta însă în mâinile progresiştilor lui Gabriel Oprea, cărora democrat-liberalii nu exclud să le cedeze un loc la Curte. Emil Boc este pe cale să extindă curentul de la Cluj şi la Curtea Constituţională (CC). PDL i-a trimis ieri Camerei De putaţilor propunerea ca, în locul lui Ioan Vida al cărui mandat expiră pe 7 iunie, să fie numit judecător la CC Mircea Ştefan Minea, cu mandat de 9 ani.

FINANCIARUL

Bancherii preferă concedierile în locul tăierii salariilor bugetarilor

Bancile comerciale au acordat angajatilor de la stat credite in valoare de aproximativ 20 de miliarde de lei (o cincime din total), potrivit datelor centralizate de BNR. In aceste conditii, bancherii spun ca solutia reducerilor salariale pentru toti bugetarii este mai putin periculoasa decat concedierile colective, intrucat clientii care raman fara loc de munca au nevoie de un timp mai indelungat pentru a gasi o noua sursa de venit.

Soluţie la criză: reformarea întregului sistem economic şi financiar

Patronatele si sindicatele considera ca in cel mult o luna vor fi majorate cota unica si TVA daca se aplica masurile Cabinetului Boc Programul antievaziune discutat ieri de guvern nu va face decat sa sufoce oamenii de afaceri bun-platnici.

Piaţa de carburanţi va scădea cu 10% în 2010

Consumul de carburanti a scazut cu 10%-12% in primele trei luni ale acestui an, dand peste cap estimarile companiilor petroliere care se asteptau la o contractie de 5%. Rainer Schlang, responsabil cu activitatea de marketing din Petrom si director general al OMV Romania, a declarat ieri ca pana la finele anului piata va raporta o scadere de 10%, fiind influentata in mare masura de deciziile guvernului de taiere a cheltuielilor.

GÂNDUL

Cum a anunţat Boc că România nu mai are bani decât până în decembrie

Măsurile de reducere a salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15% se menţin. Guvernul este hotărât să adopte, miercurea viitoare, scrisoarea de intenţie cu FMI în termenii negociaţi deja, iar, joi, să-şi angajeze răspunderea în faţa Parlamentului. După nici o jumătate de an de la momentul la care anunţa că nu vor exista probleme cu plata pensiilor şi salariilor, premierul Emil Boc a dat două alternative românilor de rând: ori acceptă să le fie micşorate, ori să-şi ia adio de tot de la aceste venituri, din luna decembrie, căci statul român nu va mai avea cu ce să le plătească.

Jeffrey Franks: Acordul cu FMI se poate renegocia. Adrian Vasilescu: Creşterea taxelor ar însemna o inflaţie de 10%

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, consideră că o majorare a TVA cu 5%, de la 19% la 24%, ar duce la o inflaţie de 10% .

Şeful delegaţiei Fondului Monetar Internaţional în România, Jeffrey Franks, consideră că acordul pe care Guvernul îl are cu FMI poate fi negociat, dar a avertizat că autorităţile române nu îşi pot permite luxul să nu aplice nici o măsură de austeritate.

Guvernul vrea să concedieze 14% dintre salariaţii din Sănătate, din august

Guvernul vrea să dea afară 14% dintre salariaţii din Sănătate, începând cu luna august, potrivit unui document oficial obţinut de Mediafax. În acest moment, se analizează posibilitatea concedierii a peste 1.100 de angajaţi din unităţile subordonate Ministerului Sănătăţii, dintr-un total de aproximativ 7.870 de posturi finanţate. Aici sunt incluse posturi de funcţionari publici, dar şi de personal contractual.

JURNALUL NAŢIONAL

Înapoi în Evul Mediu!

Paradoxul Insulei HarCov: Să te rogi în română fără să ştii boabă româneşte

Camera Deputaţilor a aprobat pro­iec­tul Legii educaţiei naţionale cu un ar­ticol care permite, pe viitor, ridica­rea unui nou zid între etnicii români şi cei maghiari. Una dintre cele mai periculoase prevederi este aceea care spu­ne că Istoria şi Geografia Ro­mâ­niei vor fi predate în limba mi­no­ri­tă­ţilor naţionale la toate nivelurile, de la şcoala primară până la liceu.  

Afacerile cu locuinţe au căzut

Piaţa chiriilor rezidenţiale din Capitală funcţionează mai bine decât cea a vânzărilor de locuinţe, în ciuda programului guvernamental "Prima Casă". Criza, nesiguranţa locului de muncă, scăderea veniturilor salariale au determinat tinerii să rămână chiriaşi în aşteptarea unor vremuri mai bune.

Directorul de bancă devenit călugăr

Ion Dan a absolvit Facultatea de Comerţ, secţia Relaţii Economice Internaţionale, ASE Bucuresti,  în 1980. S-a angajat la ONT Litoral Mamaia, apoi, câţiva ani a lucrat la Direcţia Generală a Vămilor. În "90, după o scurtă prezenţă la Departamentul pentru Reformă din cadrul Guvernului României, a intrat în mediul bancar. Filialele constănţene ale Bancorex, Banca Turco-Română, OTP Bank au fost conduse de el până în 2007, când şi-a dat demisia. În februarie 2009 a fost tuns în călugărie, devenind "fratele Ilarion", iar în aprilie, acelaşi an, a fost hiorotonit.

Emil Constantinescu: "Traian Băsescu este ofiţer acoperit"

Fostul preşedinte al României, a declarat miercuri seara, la emisiunea "Vorbe grele" cu Victor Ciutacu de la Antena 2, că Traian Băsescu este ofiţer activ al serviciilor secrete. Constatinescu susţine că există dovezi ale colaborării cu Securitatea şi că dovezile au fost publicate de CNSAS. "Dar nu discutăm de faptul că a fost ales un preşedinte care... toată viaţa a fost în Securitate, informator, colaborator, cu acte şi cu documente. (...) Actele că a fost informator şi colaborator există şi au fost publicate de CNSAS", a precizat el.

ROMÂNIA LIBERĂ

Cât de mult au căzut preţurile la terenuri

Preţurile la terenuri s-au prăbuşit în ultimii doi ani. Cât de mult? Un răspuns general valabil este greu de dat, având în vedere că în aceeaşi localitate preţurile au variat şi variază foarte mult în funcţie de numeroase criterii. România Liberă face o comparaţie folosind preţuri cerute în 2008 şi acum, pentru aceleaşi loturi.

Revoluţia de la un"şpe la unu

În lipsa unor soluţii autentice la situaţia actuală, politicienii, sindicatele şi oligarhii mimează revolta publică într-o explozie de demagogie demnă de Caragiale. Atunci când te pronunţi asupra treburilor ţării, e onest să porneşti de la fapte. Or, faptele sunt acestea: 1. Nu mai avem bani. 2. Nu ne mai putem împrumuta din afară. De ce nu ne mai putem împrumuta? Simplu, pentru că am făcut datorii la datorii pe care le-am tot rostogolit până când cei care au banii au zis că povestea asta keynesiană cu împrumut pe termen nelimitat de la viitor în virtutea principiului că "pe termen lung toţi suntem morţi"" nu mai poate ţine pentru România. Faptul pur şi simplu este că nu ne mai dă nimeni bani până nu ne punem casa în ordine.

Boc nu cedează, sindicatele în grevă generală

Pensiile şi salariile vor fi tăiate fără excepţie. Nici greva generală, nici moţiunea de cenzură nu par să-l înduplece pe Emil Boc, conştient de faptul că Guvernul nu este "simpatizat". După mai bine de două săptămâni de incertitudini, Guvernul a spulberat ieri orice ur­mă de îndoială că măsurile de austeritate vor fi mai blânde în varianta finală a scrisorii pentru FMI. "Scrisoarea către FMI va fi înaintată în forma actuală", le-a transmis sindicaliştilor ministrul Muncii, Mihai Şeitan.

ZIARUL FINANCIAR

Bancherii au dat de trei ori mai puţine credite în agricultură decât în imobiliare

Pariul pe imobiliare va costa scump bancile, in timp ce fermierii nu au bani nici pentru cofinantarea fondurilor europene. Inmultirea cazurilor de esec in mari proiecte imobiliare finantate de banci, atat rezidentiale, cat si comerciale, ridica un semn de intrebare in privinta modului in care bancherii si-au calibrat portofoliile de credite, atat timp cat imobiliarele au ponderi de pana la 10% in bilanturi, iar un domeniu cu desfacere asigurata precum agricultura - doar 3%.

Vlădescu şi Boc nu cedează în discuţia cu sindicatele

Ministrul finantelor Sebastian Vladescu sustine ca modificarea scrisorii de intentie catre FMI ar fi o eroare si a ramas pe aceasta pozitie in cursul rundei de discutii cu sindicatele care a avut loc ieri la Finante cu participarea premierului Emil Boc. Pe parcursul intalnirii care a durat circa trei ore, partile au incercat fara succes sa se convinga reciproc ca au solutii mai bune pentru redresarea bugetului public.

Statul a găsit lei pe şapte ani la o dobândă de 7% pe an

Statul reuseste sa se imprumute tot mai ieftin pe piata locala, in ciuda tensiunilor sociale si a deteriorarii situatiei pe pietele financiare internationale. Trezoreria a vandut ieri integral o emisiune de obligatiuni cu scadenta in 2017 in valoare de 700 de milioane de lei (166 mil. euro), titlurile aducand investitorilor o dobanda medie de 7% pe an.

Nivelul este usor mai mic decat cel obtinut la licitatia similara din aprilie, cand media a fost la 7,02% pe an. Aceea a fost prima data dupa o pauza de doi ani cand Trezoreria a emis titluri cu scadente atat de lungi.

Ce efecte ar putea avea creşterea răspunderii administratorilor: avalanşa de insolvenţe şi demisii în lanţ

Guvernul vrea ca printr-o ordonanta de urgenta sa forteze administratorii firmelor sa declanseze procedura de insolventa in termen de 30 de zile de la aparitia starii. Ce consecinte ar putea avea aceasta masura? Noi cazuri de insolventa, dupa o crestere cu 88% a numarului firmelor intrate in procedura in primele trei luni ale anului.

Anunţaţi cu două zile înainte dacă vreţi să scoateţi mai mult de 5.000 de euro de la bancă

Clientii care vor sa retraga de la banca mai mult de 10.000 de euro trebuie sa anunte acest lucru cu cel putin o zi inainte, in unele cazuri fiind necesar chiar ca acestia sa se deplaseze la banca pentru a depune o cerere in scris. Unele banci trebuie anuntate chiar si pentru retrageri de numai 3.000 de euro sau 10.000 de lei. Bancherii sustin ca impunerea acestor limite tine de securitate

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb