REVISTA PRESEI 21.06.2014

Willy Homner
Revista Presei / 21 iunie 2014

ADEVARUL

Mircea Băsescu, fratele preşedintelui ţării, a fost arestat

Tribunalul Bucureşti a decis, vineri, arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Mircea Băsescu, în dosarul în care este acuzat că ar fi primit 250.000 de euro de la Florin Anghel pentru ca, în urma intervenţiei sale la judecători, Bercea Mondial să scape de închisoare. Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au fost arestaţi preventiv de judecători pentru 30 de zile. Decizia nu este definitivă, iar avocaţii au atacat deja mandatele de arestare la Curtea de Apel Bucureşti. Procurorii DNA arată, în referatul întocmit, că Mircea Băsescu reprezintă un pericol public. În plus, aceştia susţin că fratele preşedintelui s-ar fi folosit de calitatea sa de membru al familiei Băsescu.

Mircea Băsescu, cadetul familiei

Mircea Băsescu este fratele mic al preşedintelui României Traian Băsescu. S-a născut la Murfatlar, la 27 noiembrie 1953, fiind cu 2 ani şi 23 zile mai mic decât Traian, care îşi serbează ziua de naştere la 4 noiembrie 1951. A urmat, ca fratele său, Institutul de Marină Mircea cel Bătrân din Constanţa. Aceasta a fost dorinţa tatălui lor Marin Băsescu, militar de carieră. "Aş fi vrut să devin pilot sau să construiesc avioane. Dar cu bătrânul n-a fost chip", mărturisea Mircea Băsescu când depăna amintiri. Mircea Băsescu a navigat timp de 11 ani. În 1982 a trecut printr-o mare încercare: petrolierul Unirea, pe care era îmbarcat, s-a scufundat. După ce s-a lăsat la uscat, Mircea Băsescu a început afacerile: a deschis pe rând o fabrică de îngheţată şi de iaurt, pe care le-a închis în 2002, apoi s-a retras la Agigea, fiind director al unei firme de procesare carne. În urmă cu câţiva ani, după ce patronatul străin s-a retras, firma a devenit a lui. Ea se numeşte Plusfood în Fattoria Terrantica. În fabrica din Agigea, în urmă cu doi ani se preparau 26 de tone de pasăre pe zi, având peste 60 de angajaţi.

Curtea Supremă sesizează Curtea Constituţională cu privire la suspendarea urmăririi penale a preşedintelui

Curtea Supremă a decis, vineri, sesizarea Curţii Constituţionale privind suspendarea urmăririi penale a preşedintelui Traian Băsescu, din motive de imunitate, în dosarul în care senatorul Gabriela Firea a reclamat că a fost şantajată de şeful statului. Instanţa supremă a admis, vineri, cererea formulată de senatorul PSD Gabriela Firea privind sesizarea Curţii Constituţionale, fiind reclamată astfel neconstituţionalitatea dispoziţiilor articolului 312, alineatul 2 din Codul de procedură penală, care prevede că "suspendarea urmăririi penale se dispune şi în situaţia în care există un impediment legal temporar pentru punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de o persoană", potrivit Mediafax. Sesizarea excepţiei de neconstituţionalitate a fost ridicată de avocaţii Gabrielei Firea, în raport de faptul că preşedintele beneficiază de imunitate. Instanţa supremă a stabilit următorul termen în dosar la 24 iulie.

Românii ar putea fi obligaţi să se prezinte la vot

Un grup de deputaţi PSD şi UNPR a realizat un proiect legislativ care prevede ca votul să devină obligatoriu în România, iar neprezentarea la urnele de vot va fi sancţionată cu 1.000 de lei amendă. Totodată, pe buletinul de vot se va regăsi un patrulater cu opţiunea "Niciun candidat nu corespunde", iar dacă peste 50% dintre alegători vor pune ştampila în acest chenar se va organiza un al doilea tur al alegerilor. În expunerea de motive se arată că prin introducerea votului obligatoriu se reduc şansele de fraudare a alegerilor, nu va mai exista motiv de mită electorală şi va fi greu să se cumpere voturi. Un alt argument se referă la faptul că s-ar conferi mai multă reprezentativitate în Parlament şi mai multă legitimitate Guvernului. Totodată, iniţiatorii explică şi faptul că patrulaterul alb cu menţiunea "niciunul dintre candidaţi nu corespunde" care se va regăsi în buletinul de vot lasă posibilitatea ca politicienii din România să fie mai responsabili.

Laszlo Tokes rămâne fără Ordinul "Steaua României"

Curtea de Apel Bucureşti a respins acţiunea în instanţă a lui Laszlo Tokes prin care acesta contesta decizia Consiliului de Onoare pentru Ordinul Naţional "Steaua României" de a-i retrage distincţia. Hotărârea nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Consiliul de Onoare pentru Ordinul Naţional "Steaua României" a decis, la finalul anului trecut, retragerea distincţiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes, iar acesta a atacat decizia în instanţă, considerând-o nelegală şi nefondată. Consiliul de Onoare pentru Ordinul Naţional "Steaua României" a decis să-i retragă distincţia lui Laszlo Tokes după ce a constatat, în cursul deliberărilor, o serie de aspecte temeinice, relevante, substanţiale şi convingătoare care i-a dus la concluzia că Tokes a săvârşit, prin declaraţiile sale repetate, faptele dezonorante care aduc grave prejudicii morale cavalerilor Ordinul Naţional "Steaua României".

România e una dintre ţările folosite de SUA pentru a spiona Internetul

România este pe lista "partenerilor terţi" pe care Statele Unite ale Americii îi foloseşte pentru a spiona oamenii prin intermediul Internetului. Lista de ţări ajunge la peste 30, NSA având astfel acces la acele puncte cheie pe care nu le poate controla din SUA. SUA s-au folosit de un acord internaţional cu 33 de ţări pentru a avea acces la traficul online pe care NSA să-l cerceteze în ideea protejării cetăţenilor. Documentele care informează cu privire la această problemă sunt din stocul deţinut de Edward Snowden şi din care tot apar detalii încă de anul trecut, scrie Russia Today. Prin programul RAMPART-A, NSA a reuşit să aibă acces la o cantitate mare de date. România este pe lista ţărilor care au devenit "parteneri terţi" pentru SUA în astfel de acţiuni de spionare în masă a oamenilor prin intermediul Internetului.

Transportatorii pot cere din iulie restituirea a 4 eurocenţi din acciza suplimentară la carburanţi

Transportatorii rutieri pot cere din iulie restituirea a 4 eurocenţi din acciza suplimentară la carburanţi, după ce s-au înscris în prealabil la Autoritatea Rutieră Român (ARR), administratorul acestei scheme de ajutor de stat de care ar putea beneficia peste 20.000 de firme. Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a postat vineri proiectul de Hotărâre de Guvern prin care se stabilesc condiţiile, procedura şi termenele de restituire ca ajutor de stat către operatorii de transport rutier licenţiaţi a sumei de 4 eurocenţi din acciza suplimentară de 7 eurocenţi, aplicată începând cu 1 aprilie 2014. Proiectul de HG stabileşte condiţiile şi documentele necesare pentru ca operatorii economici şi vehiculele să îndeplinească criteriile de eligibilitate pentru restituirea de accize. Aceste condiţii sunt stabilite în mod diferenţiat, în funcţie de locul în care sunt stabiliţi operatorii economici, respectiv în România sau în alte state membre, precum şi în funcţie de tipul vehiculelor.

Teodorovici: Versiunea revizuită a acordului de parteneriat pentru cadrul financiar 2014-2020 va fi transmisă Comisiei Europene zilele următoare

Versiunea revizuită a acordului de parteneriat pentru cadrul financiar 2014-2020 va fi transmisă zilele acestea Comisiei Europene, iar documentul va fi aprobat la finalul lunii august, începutul lunii septembrie, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene. "Acordul de parteneriat a fost transmis Comisiei Europene în mod formal, iar instituţia a transmis anumite sugestii pe marginea documentului. Am discutat săptămâna aceasta în Guvern asupra modului în care vom răspunde la aceste sugestii. În aceste zile, se va transmite oficial versiunea revizuită, astfel încât, aşa cum spunea purtătorul de cuvânt al comisarului european Johannes Hahn, ieri (joi - n.r.), acest document va putea fi semnat cu România la finalul lunii august, început de septembrie", a declarat Teodorovici, potrivit Agerpres.

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: România nu îşi permite în acest moment să renunţe complet la relaţia cu FMI

România nu îşi permite acum să renunţe complet la relaţia cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) deoarece trebuie să-şi îndeplinească obligaţiile pe care şi le-a asumat în domeniul reformelor structurale, pentru a da un semnal pozitiv pieţelor financiare, a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. "Este un moment dificil (suspendarea acordului cu FMI). Nu cred că România îşi permite în momentul de faţă să renunţe complet la relaţia cu FMI. Nu în acest moment. După ce expiră acordul, poate fi o discuţie în funcţie de cum evoluează lucrurile, dar în momentul de faţă cred că avem nevoie să ne îndeplinim obligaţiile pe care ni le-am asumat şi care ar fi un semnal pentru pieţele financiare că suntem serioşi şi avem un angajament ferm pentru reforme structurale", a subliniat Dumitru, potrivit Agerpres. El spune că, aşa cum arată declaraţiile oficiale, acordul este suspendat în sensul în care se reiau discuţiile în noiembrie.

Nicolescu trimite Corpul de control la ELCEN să verifice bonusul de performanţă al fostului director

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a trimis Corpul de control al Departamentului la producătorul de energie electrică şi termică Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) pentru a verifica dacă fostul director general al companiei a primit justificat bonus de performanţă. În luna martie, Dan Ştefan Cetacli a fost înlocuit din funcţia de director general al ELCEN cu un fost manager al Dalkia România, Gabriel Ignat. Cetacli a fost numit la conducerea ELCEN în 2010. Corpul de control va verifica respectarea de către ELCEN a prevederilor legale referitoare la stabilirea remuneraţiei variabile a directorului general, precum şi a criteriile şi obiectivele de performanţă pe care acesta trebuia să le îndeplinească, potrivit unui comunicat al Departamentul pentru Energie. AGA ELCEN a hotărât în 16 octombrie 2013 ca remuneraţia variabilă a fostului director general, pentru anul 2013, să fie calculată în baza unor criterii şi obiective de performanţă stabilite printr-o decizie a Consiliului de Administraţie (CA) din 2 octombrie 2013.

EVENIMENTUL ZILEI

De la început, creînd şi întreţinînd scandalul, Dan Voiculescu a vizat Justiţia întruchipată de DNA şi ÎCCJ, şi Livia Stanciu şi nu pe Traian Băsescu. Vineri, la o nouă trăncăneală cu presa, Victor Ponta i-a luat apărarea lui Dan Voiculescu faţă de jurnaliştii care au identificat în Scandal o mineriadă pusă la cale de Dan Voiculescu. I-a vorbit gura fără el? Fireşte că nu. Mineriada nu era numai a lui Dan Voiculescu. Era şi a lui Victor Ponta! Mineriada a fost stopată. Deocamdată. Cîtă vreme premier e chiar marioneta penalilor, mineriadele anti-Justiţie se vor succeda. N.B. Nimeni dintre jurnaliştii mai mult decît ageri n-a observat un fapt mai mult decît dubios: Pavel Abraham, avocatul Clanului de interlopi, Bercea mondialul, e fostul şef al Poliţiei române pe vremea cînd acest clan teroriza părţi întinse ale ţării pentru că se bucura de protecţia Poliţiei. Să fie chiar o întîmplare că Pavel Abraham, publicitat intens de Dan Voiculescu, a găsit de cuviinţă să apere Clanul Bercea Mondialu? Cîte din informaţiile domnului general (Pavel Abraham e ditamai generalul de Poliţie în rezervă, cu o pensie frumuşică pentru asta) sunt folosite în apărarea Clanurilor de interlopi? Cîţi din foştii subordonaţi din Poliţia română îi sar în ajutor domnului general, întîmplător avocat de interlopi?

Scandalul Bercea Mondialu'. Izaura, sclava lui Voiculescu. Personajele prin care Felix atacă Justiţia

Trustul lui Dan Voiculescu joacă la intimidare şi a pus în scenă un nou "spectacol" mediatic. Ţinta: decredibilizarea magistraţilor şi a şefi lor de la Curtea Supremă şi ai DNA. Scandalul de corupţie în care este implicat Mircea Băsescu, fratele lui Traian Băsescu, preşedintele României, a fost deturnat în studiourile trustului familiei Voiculescu. Imediat după punerea sub acuzare şi reţinerea lui Mircea Băsescu, jurnaliştii de la Antena 3 au trecut la atacarea prin afirmaţii defăimătoare a judecătoarei Livia Stanciu, preşedinta Curţii Supreme, şi a Laurei-Codruţa Kovesi, procurorul-şef al DNA. Totul s-a făcut prin intermediul membrilor clanului "Mondial". Fiica lui Bercea Mondial, Izaura Anghel, cunoscută ca şi "Formaţia", a fost cea care a dat startul acuzaţiilor false. Întrebată de unde au bani, Izaura a răspuns obraznic: "Nu e treaba nimănui, că suntem ţigani şmecheri". Ea a ajuns purtătorul de cuvânt al clanului, după ce tatăl, mama, fratele şi soţul ei au fost arestaţi sau condamnaţi.

Fuziunea PNL - PDL se transformă în alianţă

Comasarea celor două partide trage pe dreapta. Din motive tehnice, liberalii şi democrat liberalii intră în alegerile prezidenţiale într-o alianţă. Mult aşteptata fuziune dintre PNL şi PDL va rămâne pe hârtie cel puţin până la iarnă. Alegerile prezidenţiale îi vor prinde pe liberali şi democrat-liberali luaţi fără acte, întrucât procedurile judiciare nu le vor permite să finalizeze fuziunea până în noiembrie. Prin urmare, vor recurge la planul B, o alianţă electorală de genul celei făcute de PSD-UNPR şi PC la alegerile europarlamentare. Vor susţine un candidat unic, iar pe buletinul de vot, în dreptul numelui, vor apărea siglele PNL şi PDL. "Nu este timp suficient", a spus vicepreşedintele PDL, Ioan Oltean. Potrivit acestuia, procedura se poate întinde pe cinci-şase luni, pentru că în mod sigur vor exista contestaţii. Vom avea la prezidenţiale un candidat unic susţinut de cele două partide, PNL şi PDL", a explicat Oltean.

Războiul CNA cu jurnaliştii

Instituţia condusă de Laura Georgescu face tot posibilul pentru a ţine presa cât mai departe şi a se ascunde de opinia publică. Din cei unsprezece membri ai CNA, şase sunt foşti jurnalişti. Cu toate acestea, instituţia publică vede în presă un inamic, căruia face tot posibilul să-i închidă uşile în nas. După şedinţa de joi, prin modificarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al instituţiei, accesul presei la şedinţe a fost mult îngreuiat şi practic s-a făcut imposibilă prezenţa publicului în sală, chiar dacă astfel este sfidată însăşi Legea Audiovizualului nr.504/2002, art. 15 (2), care stipulează că şedinţele CNA sunt publice. Până acum, jurnaliştii şi publicul aveau intrare liberă. De joi, primii au nevoie de acreditare, iar publicul, de aprobări speciale. Alături de "majoritatea" din CNA, Laura Georgescu scapă astfel de martorii incomozi ce au făcut publice momente jenante din şedinţele consiliului, cum ar fi imaginile realizate de fotoreporterul EVZ Nicu Dîrdîiac, ce o surprindeau pe şefa CNA smulgând camera web de pe laptopul lui Valentin Jucan, membru CNA.

Ponta: Fără China sau Asia nu avem nicio şansă să ne dezvoltăm

România trebuie să aibă o politică de relaţii economice mai activă decât în trecut, să pună accent pe relaţiile cu China, cu ţări din Asia, din afară Uniunii Europene, a declarat premierul Victor Ponta joi, la o dezbatere privind exporturile. Reprezentanţi ai Guvernului, ai mediului de afaceri, ai sistemului bancar şi ai administraţiei publice centrale şi locale au discutat în cadrul dezbaterii, despre măsurile care se impun pentru ca economia să se menţină pe acelaşi trend şi în 2014, despre planurile guvernamentale de susţinere a exporturilor, despre agricultură, dar şi alte subiecte privind mediul de afaceri din România, conform unui comunicat al organizatorilor. Premierul Victor Ponta semnalat că această ocazie că ambasadorii români nu vorbesc suficient despre companiile româneşti, în vreme ce alţi ambasadori din statele UE cu care se întâlneşte îşi promovează de fiecare dată proiecte economice ale companiilor din ţările lor.

De ce a recunoscut SOV devalizarea Petromservice. Vîntu şi Luca au fost turnaţi de bancherul care le administra firmele din Cipru

Afaceristul Sorin Ovidiu Vîntu, creierul escrocheriei FNI, a recunoscut, în mod suprinzător, la ultimul termen de judecată, acuzaţiile procurorilor în dosarul delapidării Petromservice. Practic, SOV a admis că l-a ajutat pe fostul său tovarăş, sindicalistul Liviu Luca, la devalizarea companiei. Prejudiciul reţinut de procurori este de 83,5 milioane de euro. Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca aşteaptă sentinţa pe 24 iunie 2014, alături de nouă foşti directori sau consilieri la Petromservice. Este vorba de dosarul în care compania cipriotă Elbahold Limited (Cipru), controlată de cuplul Luca-SOV, a devenit, în 2005, acţionarul majoritar al Petromservice, prin achiziţia a 49,35% din acţiunile societăţii. Din această poziţie, Luca a ajuns să controleze deciziile în companie şi a cumpărat acţiuni cotate la bursă emise de şapte societăţi din Republica Moldova.

ŞEFUL ASF către asigurători: Nu mai încercaţi să faceţi presiune. Zilnic primesc plângeri la adresa voastră

Relaţia dintre companiile de asigurări şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) trebuie schimbată, în prezent acestea fiind în "război", a spus Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF. "Trebuie mai multă etică şi mai mult respect reciproc. Vin dintr-o piaţă, cea bancară, care a trecut prin probleme similare. Nu se poate, e un război ... Limbajul este aproape inacceptabil, poate de ambele părţi. Este o piaţă de procesomani. Uniunea şi dumneavoastră uitaţi-vă în propria casă, uitaţi-vă la standarde, uitaţi-vă la profesionalism, uitaţi-vă la valori", a spus acesta. "Nu se poate ca unul sancţionat într-o piaţă, cu o anumită reputaţie pe o piaţă europeană, să vină să îmi ceară mie să îi pun la dispoziţie corespondenţa cu autoritatea acelei ţări. Unde este respectul pentru autoritate?", a mai comentat Negriţoiu. Acesta a spus că zilnic primeşte plângeri şi contestaţii în legătură cu activitatea asigurătorilor. "Nu mai încercaţi pe alte căi, nu mai încercaţi pe presiune, pentru că nu vom avea rezultate. Trebuie să schimbăm ceva în această relaţie! Nu mai încercaţi pe presiune, pentru că nu vom avea rezultate!, a afirmat preşedintele autorităţii de supraveghere.

JURNALUL NATIONAL

Cu cât s-au ieftinit apartamentele noi în marile oraşe

Locuinţele nou-construite din marile oraşe s-au depreciat cu până la jumătate din valoarea atinsă în perioada de apogeu a pieţei, potrivit unei analize realizată de imobiliare.ro. Pe primul loc în clasamentul ieftinirilor se situează Bucureştiul, iar la polul opus Timişoara. Bucureşti: Din martie 2008 (momentul de apogeu al pieţei bucureştene), apartamentele noi din oraş au consemnat un declin de circa 53%, de la 2.576 de euro pe metru pătrat util, până la 1.204 de euro pe metru pătrat (valoarea valabilă în mai 2014). În prezent, o garsonieră poate fi achiziţionată, în medie, cu circa 45.000 de euro, în vreme ce un apartament cu două camere costă în jur de 74.000 de euro, iar unul cu trei camere ajunge la aproximativ 111.600 de euro. Braşov: Apartamentele noi s-au depreciat pe parcursul recesiunii cu aproape 51%, de la un prag maxim de 1.619 euro pe metru pătrat (atins în luna septembrie a anului 2008), până la nivelul actual de 799 de euro pe metru pătrat. Preţul mediu cerut de vânzători în momentul de faţă se ridică la circa 31.000 de euro pentru o garsonieră nou-construită.

Românii nu ştiu că economiile din bănci sunt garantate

Doar 53% din clienţii băncilor ştiu că îşi recuperează banii în cazul în care banca dă faliment, se arată într-un sondaj realalizat de Mercury Research pentru Fondul de Garantare al Depozitelor Bancare (FDCB). Două treimi din populaţia bancarizată din Romania ştiu că depozitele sunt garantate iar 32% dintre cei care au economii recunosc FGDB ca fiind instituţia care garantează economiile la bănci. Dintre cei care ştiu ca îşi pot recupera banii în caz de faliment, 10% cunosc procedura de restituire, un procent dublu comparativ cu sondajul din 2010. Deşi termenul legal de restituire a banilor în cazul falimentului bancar este de 20 de zile, respondenţii se aşteaptă să-şi recupereze banii cam într-un an. Plafonul legal de garantare, de 100.000 de euro echivalent lei, este cunoscut de 7% dintre intervievaţi. 10% cred că plafonul este mai mic de 100.000 de euro, în timp ce 26% se aşteaptă să primească toţi banii, indiferent de sumă. Presa este principala sursă de informare privind procedura de restituire a banilor din depozite, afirmă 50% dintre respondenţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb