REVISTA PRESEI 21.09.2013

Willy Homner
Revista Presei / 21 septembrie 2013

ADEVARUL

Weekend fierbinte în Capitală. Mii de biciclişti, tabără de manifest şi încă un marş de amploare vor da peste cap viaţa oraşului pentru două zile

Capitala României va avea parte de un weekend aglomerat, având în vedere că cel puţin două proteste de amploare vor avea loc sâmbătă şi duminică. De-o parte, sunt cei 10.000 de biciclişti care au anunţat că vor mărşălui 18 kilometri prin oraş, cerându-i demisia primarului Oprescu, pe de altă parte, protestatarii din Piaţa Universităţii se pregătesc pentru o nouă acţiune de amploare organizată duminică. Comunitatea Bicicliştilor din Bucureşti (CBB) împreună cu Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ din România (OPTAR) organizează, sâmbătă, un protest de amploare ce se va întinde pe circa 18 kilometri, traversând centrul oraşului. Adunarea se va face de la ora 14.30 în Parcul Herăstrău, intrarea Charles de Gaulle.

ANRM şi constructorul conductei Iaşi-Ungheni dau asigurări că lucrările vor fi încheiate în decembrie

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi consorţiul care construieşte conducta de gaze Iaşi-Ungheni, format din companiile Habau PPS Pipeline Systems Austria, Inspet şi IPM-Partners din România, susţin că termenul de 20 decembrie, fixat pentru terminarea lucrărilor la gazoduct, va fi respectat. "Adevărul" a scris că şantierul de lucru a dispărut imediat după inaugurarea lucrărilor, făcută de către premierii Victor Ponta şi Iurie Leancă, iar preşedintele Traian Băsescu a organizat ieri o vizită-fulger pe şantier, unde nu a găsit muncitori, ci doar un paznic. Cele trei firme arată că "o mică parte a materialului tubular" a fost disponibilă în stocuri la începerea proiectului, iar partea principală de ţeavă va fi livrată în intervalul 23-28 septembrie.

PNL schimbă iar modificările la Codul Rutier. Alba-neagra cu noile propuneri de modificare a legislaţiei pe şosele

Sancţiunile din noua legislaţie rutieră au fost modificate substanţial faţă de proiectul de act normativ iniţial, cea mai mare amendă fiind stabilită la 9.600 lei, faţă de 16.000 lei, iar suspendarea permisului, după un accident grav, urmând să vizeze o perioadă de cel mult doi ani, faţă de cinci. Liberalii s-au întâlnit vineri, la Palatul Parlamentului, în cadrul şedinţei lunare a Biroului Politic Naţional. Ministrul Radu Stroe a fost criticat de o parte dintre colegii săi din cauza noilor reguli din Codul Rutier. La finalul şedinţei, Antonescu a infirmat faptul că Stroe ar fi primit critici şi a precizat că proiectul privind noul Cod Rutier nu se va regăsi pe agenda Guvernului în următoarele două săptămâni. Antonescu a declarat vineri că BPN al PNL a luat decizia politică ca proiectul ministrului de Interne, Radu Stroe, să nu fie introdus pe ordinea de zi a Guvernului în următoarele două săptămâni,.

Antonie Solomon, fostul primar al Craiovei, s-a predat Poliţiei, fiind condamnat la trei ani de închisoare: "Nu mă voi mai întoarce în viaţa publică"

Antonie Solomon s-a predat, vineri seară, Poliţiei Craiova, după ce, în aceeaşi zi, a fost condamnat de Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie la trei ani de închisoare cu executare. Decizia dată la 11 iulie, în dosarul "Mita de la PIC", nu a fost definitivă şi a fost imediat atacată cu recurs la un Complet de cinci judecători de la Instanţa Supremă. "După ce îmi voi ispăşi pedeapsa, nu o să mă mai întorc niciodată în viaţa publică", a declarat Solomon când a ajuns la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Craiova. Până miercuri, 25 septembrie, Solomon va fi ţinut în arestul Poliţiei, după care va fi transferat la Penitenciarul Craiova.

Academicianul Augustin Buzura, dezamăgit de USL şi speriat de nivelul de educaţie al societăţii, în ansamblu

"Mă doare ţara, mă doare cumplit. Acum lipseşte educaţia, asta e tot, dacă ne mirăm toată ziua de ce se intâmplă în ţară... Educatia e egală cu demnitatea naţională. E mai rău ca în vremea fanarioţilor care mergeau la Înalta poartă", a arătat scriitorul şi academicianul Augustin Buzura, joi seară, într-un interviu acordat Realitatea TV. Buzura a făcut o radiografie a României, arătând că sunt două aspecte actuale care îl îngrozesc. "Cozile imense la cadourile făcute de UE; puţină pâine, grâu, zahăr, ulei. Îmi aduc foarte bine aminte de cozile din 46, lipsea pâinea, grâul, se mânca de Paşte şi de Crăciun. E cu totul nedrept să stea oamenii la cozi, să nu aibă medicamente. Iar cel mai trist- cum recurg televizunile la ajutorarea unor copii, instituţii, bolnavi, e ingrozitor, ce ţară este aceea care nu e în stare să-şi ajute bolnavii", a opinat Buzura.

Agenţia pentru protecţia mediului din SUA impune reguli mult mai dure pentru centralele nucleare

Washingtonul continuă să facă eforturi pentru reorientarea industriei energetice dinspre sursele care poluează spre resursele verzi. Pentru prima dată, Agenţia pentru Protecţia Mediului (EPA) a înăsprit standardele pentru centralele nucleare, impunând limite mult mai mici pentru emisiile de dioxid de carbon ale acestora. Măsura este menită în primul rând să descurajeze construirea de noi centrale nucleare. Schimbările anunţate ieri de EPA reprezintă prima măsură concretă aplicată după ce, în iunie, preşedintele Barack Obama a anunţat o reformă amplă asupra sectorului energetic din Statele Unite, principalul obiectiv fiind reorientarea către resursele regenerabile. Atunci, Obama a anunţat pregăteşte un proiect de lege care va limita nivelul emisiilor de dioxid de carbon ale producătorilor de electricitate. În timpul unui discurs susţinut la Berlin, Barack Obama a vorbit şi despre nevoia de a combate schimbările climatice şi poluarea la nivel mondial, însă nu a dat mai multe detalii despre măsurile pe care intenţionează să le aplice.

Ungaria vrea să naţionalizeze companiile de utilităţi şi are de gând să le transforme în entităţi non-profit

Guvernul maghiar negociază răscumpărarea a 6-7 companii de utilităţi privatizate în trecut de statul, parte a unei strategii a guvernului de a reduce tarifele, a declarat premierul Viktor Orban, citat de cotidianul Portfolio. Preluarea furnizorilor de utilităţi ar putea avea loc în 1-2 ani, adăugând că se gândeşte de mult timp la trecerea acestor companii sub controlul statului. Printre măsurile similare adoptate până în prezent, premierul a menţionat cumpărarea furnizorului de servicii de apă şi canal din Pecs, precum şi negocierile pentru compania Fogaz, care aprovizionează cu gaze naturale capitala. Orban nu a furnizat detalii despre răscumpărarea celor 6-7 companii. Printre marii operatori din sectorul de utilităţi din Ungaria se află RWE EDF şi GDF Suez - Franţa, precum şi ENI - Italia. Anterior, guvernul maghiar a răscumpărat şi cota deţinută de gigantul rus Surgutneftegaz la compania petrolieră MOL. În primăvară, statul maghiar convenit cu E.ON a răscumpărarea distribuţiei de gaze deţinută de grupul german şi a depozitelor subterane de gaze.

Adevărata măsură a şomajului din România: rata de ocupare arată că doar şase persoane din zece lucrează şi au venituri

Rata şomajului a fost de 7,5% în trimestrul al doilea, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), iar rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă, între 15 şi 64 de ani, s-a ridicat la 60,2%. "Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de 20-64 ani a fost de 60,2%, la o distanţă de 5,6 puncte procentuale faţă de ţinta naţională de 70% stabilită în contextul Strategiei Europa 2020", se arată într-un comunicat trimis de instituţie. Nivelul este cu 0,2 puncte procentuale mai mare decât trimestrul corespunzător al anului 2012 şi cu 2,1 puncte procentuale. În trimestrul al doilea populaţia activă era de 10,1 milioane de persoane, din care 9,345 milioane erau ocupate, iar 758 mii erau şomeri. Alţi 8 milioane de români având între 15 şi 64 de ani sunt populaţie inactivă.

EVENIMENTUL ZILEI

SALVAT DE FILMULEŢE. Iar s-a pitit edilul Oprescu. ASPA şi Primăria Capitalei rezolvă problema câinilor maidanezi doar din vorbe

La trei zile după ce EVZ a relatat că maidanezii agresivi adoptaţi riscă să ajungă iarăşi în stradă, şi a prezentat cazul concret al unui astfel de câine, procurorii au dispus blocarea adopţiilor şi verifi că sterilizările. În ultimele zile, atenţia opiniei publice a fost acaparată de înregistrările în care micuţul Ionuţ sfârşea atacat de o haită de comunitari, în zona Parcului Tei. Nimeni n-a mai amintit despre responsabilitatea edilului-şef, cel care trebuie să gestioneze câinii fără stăpân. Şi nici primarul general n-a mai avut nicio reacţie, după ce a încercat, teatral, să verse câteva lacrimi pentru copilul de patru ani. La trei zile după moartea tragică a lui Ionuţ, când s-a întors din vacanţă. Acum, procurorii au blocat adopţiile şi sterilizările de la adăpostul Mihăileşti şi au ridicat fişele medicale ale patrupedelor, iar Băncescu s-a întâlnit ieri, din nou, cu aceştia. Potrivit surselor EVZ, procurorii verifică dacă sterilizările au fost făcute, într-adevăr, cum s-au făcut adopţiile dar şi cum a fost gestionată problema câinilor fără stăpân de către mai marii ASPA.

Antonescu nu se lasă. Codul Rutier, noua temă de opoziţie în cadrul puterii

Pentru a doua oară în două săptămâni, preşedintele PNL îi arată preşedintelui PSD cum se face politica la televizor. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, îşi continuă politica de a câştiga capital electoral pe seama lui Victor Ponta. După Roşia Montană, Antonescu a găsit în noul Cod Rutier un subiect care ar putea să-i aducă procente în sondaje, de noul proiect fiind nemulţumiţi un număr mare de oameni - şoferi şi transportatori. Este a doua oară când Victor Ponta află de la televizor despre o decizie importantă a liberalilor. Fără să-l prevină pe premier, Crin Antonescu a anunţat public că noul Cod Rutier nu va fi pe agenda Guvernului în următoarele două săptămâni, pentru că l-a convins pe ministrul de Interne, liberalul Radu Stroe, să-l retragă. Potrivit unor surse din partid, liberalii ar vrea de fapt ca noul Cod Rutier să nu fie adoptat prin OUG, ci prin proiect de lege în Parlament. Ponta, care îi ceruse lui Stroe amenzi mai dure, este din nou în off-side. Coincidenţă sau nu, ieri, imediat după anunţul liderului PNL, pe site-ul Ministerului de Interne a apărut o nouă variantă a proiectului, care micşora amenzile cu 40%.

Devine evident: Facebook se îndreaptă cu paşi mici dar siguri către dispariţie

Nu cu mult timp în urmă circula o vorbă potrivit căreia "dacă nu eşti pe Facebook, nu exişti". Acum, milioane de utilizatori din SUA şi Marea Britanie au renunţat la serviciile reţelei sociale Facebook şi şi-au şters paginile, în urma dezvăluirilor făcute de fostul asistent tehnic al CIA, Edward Snowden, şi portalul WikiLeaks privind supravegherea electronică la scară largă dusă de serviciile secrete din SUA, în colaborare cu alte ţări occidentale. Astfel, aproximativ 9 milioane de persoane în SUA şi circa 2 milioane în Marea Britanie şi-au eliminat conturile de pe Facebook. Karsten Gerloff, preşedintele Fundaţiei Europene a Software-ului Liber (FSFE), a criticat marile companii multinaţionale, asigurând că "unele corporaţii fură" informaţii de la useri şi "alimentează, fără avertisment prealabil, serviciile secrete", notează ziarul ABC.

Ludovic Orban: "Sunteţi NEBUN, domnule Ponta?"

Victor Ponta fie este "nebun", fie "îşi urăşte semenii" pentru că vrea să introducă impozitul forfetar, a scris pe Facebook liberalul Ludovic Orban, care cere, din nou, înlocuirea premierului. "Parcă şi-a vârât necuratul coada la Palatul Victoria. Nu trece săptămână fără că Ponta să n-o comită. Parcă este într-o goană nebună să îşi încalce promisiunile electorale şi poziţiile publice din perioada de opoziţie. Ultima isprava: impozitul forfetar", a scris Ludovic Orban pe contul său de Facebook. Orban arată că impozitul forfetar a fost introdus de PDL iar USL a fost împotriva acestei taxe la vremea respectivă. Mai mult, acest impozit a făcut rău economiei româneşti. "Sunteţi nebun, domnule Ponta? Sau îi urâţi pe romani? Pentru că numai un nebun sau un om care îşi urăşte semenii ar încerca să mai introducă impozitul forfetar după un asemenea bilanţ dezastruos. Mă obligaţi la încă un vot împotriva şi îmi dat încă un motiv pentru a îmi susţine solicitarea de înlocuire a premierului", încheie parlamentarul PNL.

FORD OPREŞTE producţia fabricii de la Craiova

Producţia fabricii a fost oprită de vineri şi până pe 7 octombrie, angajaţii fiind trimişi în şomaj tehnic. "Ca răspuns la situaţia precară a pieţei europene, Ford România are în plan oprirea producţiei de autovehicule pentru 13 zile în luna octombrie. În situaţia în care piaţa auto va continua să scadă, este posibil să existe astfel de zile şi în lunile noiembrie şi/sau decembrie", a anunţat compania. Măsura afectează aproximativ 2.500 de angajaţi ai departamentului Operaţiuni Vehicule, care vor fi în şomaj în perioada respectivă şi vor primi 80% din salariu.

JURNALUL NATIONAL

Corijent în România, premiant în SUA. A picat capacitatea după care a ajuns în stafful unei universităţi americane de top!

Povestea unui tânăr cercetător român ce s-a realizat abia după ce a părăsit România şi a ajuns în străinătate. "Oamenii, la noi, sunt apreciaţi fie după ce trec graniţa, fie după ce trec în nefiinţă", remarca unul din cei care au aflat povestea lui Iulian Gherghel. Deficienţe ale sistemului de învăţământ românesc scoase în evidenţă de un şcolar picat la capacitate acum cercetător de elită în Statele Unite. "Învăţământul românesc promovează învăţatul pe de rost al formulelor şi al teoriilor predate de profesori depăşiţi de timp!", este de părere cercetătorul român Iulian Gherghel. Încă din şcoală el a demonstrat că e capabil şi că se poate şi fără programe învechite şi profesori obtuzi: s-a clasat primul la faza naţională a unei sesiuni ştiinţifice, fiind singurul care nu avea ca îndrumător un profesor. Şi cu toate acestea a picat la examenul de capacitate. Acum, Iulian Gherghel este research assistent la University of Oklahoma, departamentul zoologie.

Ponta şi Antonescu, despre prietenie şi trădare

Premierul României, Victor Ponta (41 de ani), şi preşedintele Senatului României, Crin Antonescu (54 de ani), îşi sărbătoresc pe 20, respectiv 21 septembrie, ziua de naştere. Victor Ponta: "Cred în continuare în prietenie, am prieteni, este adevărat foarte puţini în politică, dar cred şi nici nu aş putea să trăiesc fără prieteni. Nu, nu îmi place nici trădarea, nici trădătorii şi înţeleg că în politică există şi această armă însă, nu pot să spun vreodată că am încurajat-o sau că am apreciat-o"; Crin Antonescu: "Da, la 54 de ani, mai cred în prietenie, dar nu în prietenie politică. Nu iubesc nici trădarea, nu îi iubesc nici pe trădători. Trădarea o simţi cu aceeaşi intensitate la toate vârstele". Victor Ponta: "Cred că trădarea a durut întotdeauna la fel"

Climatolog ANM: Afirmaţia că vine cea mai grea iarnă din ultimii 100 de ani-nefundamentată ştiinţific

Contactată în legătură cu ştirile apărute în ultimele două zile potrivit cărora meteorologi ruşi, dar şi unii europeni ar anticipa iarna cu cele mai scăzute temperaturi din ultimul secol, Roxana Bojariu, şeful Secţiei Climatologie din ANM, a spus că "nu este fundamentat ştiinţific să se facă o astfel de afirmaţie" şi că, din câte ştie, aceasta nu aparţine unui serviciu naţional de meteorologie, omolog al Autorităţii Naţionale de Meteorologie (ANM). Ea a mai arătat că nu pot fi previzionate temperaturile şi precipitaţiile care se vor înregistra în iarnă cu atâta timp înainte, existând deocamdată doar indicaţii în acest sens, care nu sunt suficiente pentru o predicţie. O indicaţie importantă este oscilaţia nord-atlantică - fenomenul prin care se face transferul de căldură şi umiditate în emisfera nordică, explică Bojariu. Aceasta are două faze, pozitivă şi negativă, care alternează în timpul iernii. Aceasta a precizat că, în prezent, temperaturile din Atlanticul de Nord ar sugera predominanţa fazei negative, dar "tabloul va fi mult mai clar în noiembrie".

Putin nu exclude o candidatură la Preşedinţie în 2018

Vladimir Putin a afirmat joi că este posibil să candideze pentru un al patrulea mandat de preşedinte la alegerile din 2018. Declaraţia a fost făcută la o întâlnire cu experţi şi jurnalişti din cadrul forumului "Valdai", care s-a desfăşurat joi în regiunea Novgorod, din Rusia, relatează BBC. Şeful statului rus a reuşit să vorbească pe subiecte legate de cele mai variate teme, începând cu situaţia din Siria şi integrarea europeană a Ucrainei şi terminând cu problema căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. Când liderul de la Kremlin a fost întrebat dacă ar mai încerca să obţină un nou mandat de preşedinte, el a răspuns: "Nu exclud acest lucru". Ulterior, secretarul de presă al lui Putin, Dmitri Peskov, a fost nevoit să le explice reprezentanţilor mass-media că, "răspunzând la o întrebare neactuală şi neoportună, preşedintele a spus că într-adevăr nu exclude acest lucru". "La o întrebare retorică a fost dat un răspuns corespunzător", a declarat Peskov.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb