REVISTA PRESEI 21.10.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 21 octombrie 2016

ADEVARUL

Marian Munteanu a fost sursa "Ioan" a Securităţii

Marian Teofan Dragoş Munteanu, liderul formaţiunii politice Alianţa Noastră România, cu care s-a înscris în cursa electorală pentru alegerile parlamentare din decembrie, a fost sursa "Ioan" a Securităţii, a scris note informative şi a fost remunerat de fostul regim pentru contribuţia sa ca "persoană de sprijin". Dosarul lui Marian Munteanu a fost prezentat în exclusivitate de ziarul "Adevărul", în luna iunie, iar un document al CNSAS, dat publicităţii joi, 20 octombrie, stabileşte că, deşi nu a făcut poliţie politică, fostul lider din Piaţa Universităţii a semnat angajamentul cu Securitatea şi a dat note informative.

Stephen Hawking crede că specia umană este in pericol de extincţie

Stephen Hawking avertizează că rapiditatea cu care se dezvoltă inteligenta artificială ar putea duce la extincţia speciei umane. Fizicianul englez a preconizat un scenariu apocaliptic pentru rasa umana, unde robotii ii subjugă pe oameni, potrivit The Sun. Aflat la o conferinţă al cărui subiect a fost viitorul inteligentei artificiale, la centrul Leverhulme din Cambridge, Hawking a declarat ca proiectarea unor maşinării care ar gândi singure, având posibilitatea de-a deveni mai inteligente decât oamenii, ar duce la preluarea controlului de către ele. "Pe scurt, crearea inteligentei artificiale poate fi cel mai important eveniment din istoria civilizatiei noastre, dar ar putea fi ultimul, daca nu evitam riscurile. In viitor, inteligenta artificiala ar putea dezvolta o constiinta proprie, care s-ar putea intoare impotriva omenirii", a spus el.

Dezbaterea finală dintre Donald Trump şi Hillary Clinton

Cea de-a treia dezbatere şi ultima a prezidenţiabililor americani - democrata Hillary Clinton şi republicanul Donald Trump - a avut loc la Universitatea din Nevada, Las Vegas. Într-un dialog presărat cu ciocniri pe o serie largă de probleme, inclusiv relaţiile cu Rusia, controlul armelor şi drepturile de avort, Donald Trump a declarat că nu poate garanta că va accepta rezultatul alegerilor, dacă el pierde. Candidata democrată Hillary Clinton a câştigat dezbaterea electorală de miercuri împotriva republicanului Donald Trump, ceea ce înseamnă a treia sa victorie consecutivă în înfruntările cu omul de afaceri new-yorkez, arată un sondaj CNN/ORC.

20% din cifra de afaceri cumulată a companiilor româneşti este conectată cu societăţi din paradisuri fiscale

Firme româneşti şi multinaţionalele şi-au deschis conexiuni solide în ţările offshore, unde taxele plătite statului sunt mai mici sau chiar inexistente, astfel că aproape 20% din cifra de afaceri cumulată a companiilor înregistrate în România a ajuns să aibă legături cu paradisurile fiscale, arată o analiză realizată de KeysFin. Barbados, Antilele Olandeze, Bahamas şi Belize sunt doar câteva dintre destinaţiile preferate de oamenii de afaceri mai ales pentru business, nu numai pentru turism. Peste 5.300 de companii înregistrate în România aveau în 2015 cel puţin un acţionar persoană juridică cu regim offshore. Aceste companii au derulat anul trecut afaceri de 48 miliarde de euro, sumă care reprezintă aproximativ 20% din totalul cifrei de afaceri la nivel naţional.

Armistiţiu de 11 ore în Alep

La Alep, în Siria, a intrat în vigoare armistiţiul "umanitar" decretat de Rusia pentru a permite populaţiei civile şi rebelilor să părăsească oraşul, aflat sub un intens bombardament de mai multe săptămâni. Armistiţiul intervine la două zile după ce armata siriană şi aliaţii ruşi au suspendat raidurile aeriene de bombardament asupra cartierelor estice ale oraşului, unde se pare că mai locuiesc circa 250.000 de persoane. Moscova a anunţat miercuri că armistiţiul intrat astăzi în vigoare va dura 11 ore şi tot miercuri la Berlin, preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat dispus să prelungească "pe cât este posibil" acordul de încetare a focului.

Fostul deputat Mihai Tânjală, unul dintre fondatorii Doi şi-un sfert, a fost extrădat din insulele Cayman

Fostul deputat Mihai Tânjală, fost ofiţer de contrainformaţii din "Doi şi-un sfert", a fost extrădat în România, pentru a ispăşi o condamnare la cinci ani de închisoare pentru corupţie. Acesta era căutat din 2012 şi a fost reţinut, anul trecut, în insulele Cayman. Mihai Tânjală a fost găsit şi arestat în 2 decembrie 2015 în insulele Cayman, un teritoriu britanic din Marea Caraibelor. Fostul deputat a făcut apel la decizia de extrădare, declarând că este nevinovat şi că procesul său din România a fost motivat politic, dar acest apel a fost respins.

Mama primarului Cherecheş, validată de PNL pentru a deschide lista la Senat în Maramureş

Liberalii s-au reunit, joi, pentru a valida peste jumătate din listele pentru parlamentare. Prin analiza şi votul conducerii centrale au trecut listele a 35 de filiale unde nu sunt probleme, în timp ce o a doua serie de validări va avea loc luni, zi în care PNL va prezenta şi echipa pe care o va propune pentru Bucureşti. Liderul PNL Maramureş a declarat că deschiderea listei de Camera Deputaţilor a organizaţiei PNL Maramureş va fi făcută de mama lui Cătălin Cherecheş, primar reţinut de DNA pentru luare de mită cu puţin timp înaintea începerii campaniei electorale de la locale.

Colegiul psihologilor: Anulaţi concursul pentru funcţia de directori de şcoli

Colegiul Psihologilor din România (CPR) solicită reluarea concursului de directori din învăţământul preuniversitar, pe motiv că Ministerul Educaţiei nu are dreptul legal să testeze aptitudinile cognitive şi competenţele manageriale. În replică, oficialii de la Educaţie susţin că psihologii sunt într-o gravă eroare, deoarece testul aplicat profesorilor nu a vizat evaluarea unor abilităţi psihologice.

Scoţia a făcut public un proiect de lege privind organizarea unui nou referendum pentru independenţă

Guvernul regional scoţian a publicat joi un proiect de lege controversat pe tema unui nou referendum privind independenţa, într-un moment în care Marea Britanie se confruntă cu un viitor nesigur din cauza Brexitului, notează France-Presse. Textul este asemănător cu cel care a fost folosit la referendumul privind independenţa în septembrie 2014 şi pune următoarea întrebare: "Trebuie să fie Scoţia o ţară independentă?". Într-un comunicat în care prezintă proiectul de lege, premierul scoţian, Nicola Sturgeon, şefa Partidului Naţional Scoţian (SNP), explică faptul că "recentele declaraţii ale guvernului britanic privind modul în care va aborda ieşirea din UE ridică îngrijorări serioase", notează agerpres.ro.

BANCHERUL

Parlamentul Poloniei a cerut avizul BCE la legea de conversie a creditelor in CHF

In timp ce parlamentarii noştri se pregăteau să adopte legea conversiei in lei, la cursul istoric, a creditelor in franci elveţieni, scrisă de avocatul Gheorghe Piperea, la fel ca legea darii in plata, Parlamentul Poloniei respecta procedurile europene, cerând avizul Băncii Centrale Europene in privinţa legii lor de rezolvare a problemei creditelor in CHF, care prevede rambursarea către clienţii băncilor a marjei de curs valutar (diferenţa dintre cursul de cumpărare si cel de vânzare) achitată de aceştia la obţinerea împrumuturilor si la plata ratelor lunare. Polonezii au renunţat la soluţia rambursării creditelor in CHF la cursul istoric, din cauza impactului foarte mare pe care l-ar putea avea asupra băncilor străine, in special a celor italiene si germane.

CURENTUL

Informaţii cheie din culisele falimentelor din piaţa românească de asigurări - de Andreea Paul

Săptămâna aceasta am primit dovada clară a transferului cheltuielilor cu asigurările obligatorii RCA de pe umerii transportatorilor pe umerii şoferilor persoane fizice, după ce am avut alte dovezi clare de transfer ale tuturor poliţelor de asigurare dinspre companiile cu capital românesc spre cele cu capital străin. ASF a cerut falimentul societăţilor ASTRA în data de 27 august 2015 şi CARPATICA în 27 iulie 2016. La acel moment, cele două companii deţineau un portofoliu de asigurări RCA reprezentând peste jumătate din totalul poliţelor RCA vândute în România de către companiile de asigurări. Prin aceste decizii, acţionarii principali au fost scutiţi de obligaţia recuperării prejudiciului, până când instanţa se va pronunţa într-o soluţie definitivă. În schimb, aceste prejudicii au fost trecute în sarcina Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA).

Şpăgarii din MS au inversat comisiile

Degeaba a încercat tânărul ministru al Sănătăţii să se lupte cu Mafia din minister că dinozaurii l-au îngenunchiat. Supărat că la examenul de medic specialist se manipulează numele şi prenumele candidaţilor pentru ca examinarea să se realizeze de către o comisie sau alta, ministrul a dispus verificarea "la sânge" a listelor. Dar ce să vezi? Subalternii din minister au inversat comisiile între ele astfel încât şpăguitorii să ajungă să fie examinaţi de comisia promisă. Cu siguranţă a venit momentul ca Vlad Voiculescu să sesizeze DNA-ul pentru acest examen pentru că e prea pe faţă. După ce s-au corectat numele candidaţilor, comisiile 1 şi 2 au fost schimbate între ele la cardiologie şi respectiv la ortopedie la Bucureşti.

CURIERUL NATIONAL

Lovitura de stat - caracteristici, istorie

Evenimentele din Decembrie 1989 sunt în continuare comentate şi analizate diferit. Nu s-a formulat definitiv o exegeză istorică privind fenomenul revoluţionar din 1989. Nici după 27 de ani nu există un acord, iar interpretările diferă în funcţie de viziunea şi crezul ideologic al comentatorilor. Se înfruntă în prezent două păreri mai importante. O primă interpretare, reţinută în prezent de majoritatea analiştilor, exprimă mesajul revoluţionarilor, care au antrenat masele în evenimentele dureroase din Timişoara, Bucureşti, Cluj şi Sibiu. Aceste înfruntări sunt urmarea unor tendinţe de tip revoluţionar, lichidarea regimului comunist fiind urmarea unui antagonism soluţionat brutal. O justificare mai complexă este oferită de un alt grup de analişti, care au reţinut formula "lovitură de stat", considerând revolta maselor drept rezultat al unor conspiraţii interne şi chiar externe.

Misiunea Mosul: Liderii ISIS şi-ar fi luat tălpăşiţa din zonă

Forţele speciale irakiene şcolite de ofiţerii de operaţiuni speciale americani au intrat în bătălia pentru Mosul joi dimineaţă la prima oră, atacând în partea de est a oraşului. Noile forţe implicate anunţă o iminentă intensificare a luptelor pentru recucerirea din mâinile ISIS a celui de-al doilea oraş ca mărime din Irak. "În deschiderea" atacului forţelor speciale irakiene au fost în scenă artileriştii americani care au "măturat" zona şi elicopterele de atac care au trecut şi ele "prin sită" locurile în care se ascundeau luptătorii ISIS. Generalul Maan Al-Saadi a declarat că, cu sprijin american, forţele irakiene au avansat în oraşul Bartella.

GfK: În România, situaţia economică este mai bună decât atitudinea consumatorilor

Deşi economia a crescut cu aproape 6 procente în al doilea trimestru al acestui an, consumatorii sunt sceptici în ceea ce priveşte următoarele luni. Totodată, mulţi se tem că economia românească ar putea intra într-un nou declin. "Aşteptările economice au scăzut cu 3 puncte din luna iunie, ajungând la 1,2 puncte în septembrie. Cu un an în urmă, indicatorul arăta 18,5 puncte în plus", se arată într-un comunicat remis redacţiei de către GfK România. "Majoritatea copleşitoare a populaţiei îşi permite în continuare să cumpere numai articolele esenţiale pentru traiul zilnic. Produsele şi serviciile cu o valoare ridicată rămân în continuare în afara posibilităţii de cumpărare a majorităţii consumatorilor", afirmă analişti de la GfK.

EVENIMENTUL ZILEI

Ion Cristoiu demonstrează cotitura istorică din dosarul revoluţiei

Ion Cristoiu abordează în Gândul de Joi de pe blogul său redeschiderea Dosarelor Revoluţiei şi Mineriadelor, declarându-se cunoscător al cazului despre care au curs râuri de cerneală în presă. Jurnalistul este de părere că redeschiderea Dosarului Revoluţiei are toate şansele să obţină un final în care să fie stabilită responsabilitatea pentru cele petrecute. Ion Cristoiu ajunge la concluzia că Armata, care la momentul decembrie 1989 deţinea controlul situaţiei, este de vină pentru "actul de terorism", concluzie care contrazice flagrant teza lui Ion Iliescu, cea a "vidului de putere de după 22 decembrie 1989", variantă foarte dragă fostului preşedinte pentru că-l scotea din orice culpă.

Economia supersonică: PIB-ul României a crescut cu 300% în 18 ani!

PIB-ul pe cap de locuitor s-a majorat de patru ori începând din 1998. Ţara noastră se află pe locul opt în lume şi pe locul doi în Europa după viteza cu care a evoluat economia în ultimele două decenii. Mulţi români au tendinţa de a-şi considera ţara drept unul dintre cele mai nepotrivite locuri pentru a duce o viaţă decentă. Totuşi, este corect să vedem şi jumătatea plină a paharului. Există, de exemplu, o faţetă a României pe care tindem să o ignorăm sau chiar să o negăm, respectiv aceea de membră de frunte a clubului celor mai performante economii din lume în ultimele două decenii. Cel puţin aşa indică datele seci ale Băncii Mondiale, care arată că produsul intern brut pe cap de locuitor (ajustat cu paritatea puterii de cumpărare - PPP, pentru a face comparaţia cu alte state cât mai corectă) a crescut de patru ori în România în perioada 1998-2015 (respectiv cu 303%).

Cea mai amplă operaţiune a Rusiei, după Războul Rece

Rusia a decis să mute singurul său portavion, Amiral Kuznetsov, plus alte şapte nave ale flotei sale staţionate în Marea Nordului, la Severomorsk, spre sud... la război. Liderul de la Kremlin nu are neapărată nevoie de portavion pentru a transporta avioane în Siria, dacă voia, putea folosi foarte bine bazele aeriene pe care i le pune la dispoziţie preşedintele Bashar al-Assad, mai ales că în acest fel operaţiunea este mult mai costisitoare şi riscantă. Este vorba, în principal, de dorinţa Moscovei de a impresiona şi a depăşi Washingtonul în capacităţi militare, implicate săptămâni sau luni la rând în operaţiuni complexe. Şi, desigur, de a reaminti ţărilor din nordul Europei, că Moscova este o putere regională care nu poate fi ignorată.

Băsescu: Şi eu am primit o CUCUVEA DE LA AMERICANI

Traian Băsescu, fostul preşedinte al României, a explicat la Naşul TV că şi el a primit o cucuvea de la americani, atunci când a fost preşedinte. Întrebat de moderatorul emisiunii dacă el a primit vreun mail de la adresa "cucuveaua mov", fostul preşedinte a negat acest lucru, şi s-a arătat surprins de faptul că o astfel de adresă de mail există. Dar Traian Băsescu a explicat că şi el a primit o cucuvea de la americani, chiar o cucuvea de cristal.

Uimitor! Are patru ani şi vobeşte fluent şapte limbi străine

O feţiţă de doar patru ani a impresionat juriul şi publicul de la un concurs de talente, unde aceasta a dat dovadă de un talent extrem de deosebit. În timp ce alţi copii învaţă să facă lego sau să mănânce singuri, Angelina Bella Devyatkina ştie să vorbească şapte limbi. Cum mama fetiţei este profesoară de engleză, iar de-a lungul celor patru ani de viaţă, fetiţa a avut bone din diferite părţi ale lumii, aceasta a învăţat rapid cele mai diverse limbi, scrie Click. Fetiţa a trecut testele traducătorilor invitaţi în emisiune, comunicând în engleză, germană, franceză, spaniolă, chineză, arabă şi rusă, iar juriul s-a declarat de-a dreptul uimit.

Madonna: "Dacă votaţi pentru Hillary Clinton eu vă voi face SEX ORAL!

MADONNA a făcut o promisiune care a şocat lumea! A promis "Sex oral pentru cine o votează pe Hillary Clinton''. Starul pop le-a făcut o ofertă celor care vor alege să o voteze pe candidata democrată, Hillary Clinton, la scrutinul de pe 8 noiembrie: sexul oral. "Dacă votaţi pentru Hillary Clinton eu vă voi face sex oral - şi mă pricep la asta", a declarat Madonna în cadrul unui eveniment din New York, informează The Independent. De altfel, artista nu a făcut niciodată un secret din simpatiile sale politice şi a avut de multe ori afirmaţii care au stârnit controverse cu privire la acest subiect.

NATIONAL

Gabriela Firea si-a făcut coafor in Primărie!

Gabriela Firea a delegat din atribuţiunile sale cam tot ce se poate delega, predând competentele oficiale de primar către oamenii săi de încredere din Primărie. Iar însărcinările pe care nu le-a putut "externaliza" din biroul său rămân pur si simplu neasumate, întrucât Firea aproape că nu semnează nimic, pentru a nu-si asuma astfel vreo responsabilitate proprie in aceste vremuri atât de tulburi. "Arma secreta" a Partidului Social Democrat, inclusiv pentru şefia viitorului guvern, nu face chiar nimic la birou. După cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, Gabriela Firea are o camera speciala, destinata exclusiv "aranjării" sale, astfel ca primarul general îşi omoară cea mai mare parte a timpului stand la coaforul amenajat ad-hoc chiar in incinta Primăriei Capitalei. Asta ca să fie gata, la orice oră, pentru descinderile in studiourile de televiziune.

Dragnea îşi face şoferul deputat

Puterea, atunci când ajunge la circumvoluţiunile materiei cenuşii aduce cu ea idei năstruşnice. Spre exemplu, Liviu Dragnea si-a pus pe listele deputaţilor de la Bucureşti propriul şofer. Că aşa vrea muşchii lui! Pestele de la cap se-mpute si se curăţă de la coadă. Ca sa nu se dezmintă ca om politic de vaza si nici să lipsească din galeria dictatorilor din toate timpurile, Liviu Dragnea s-a înscris pe linia unei celebre anecdote scrise de Păstorel Teodoreanu care suna aşa: "Caligula Imperator si- făcut din cal senator! - Domnul Groza, mai sinistru, si-a făcut din bou - ministru!". Si noi o continuam aşa, "iară Dragnea posedat a tunat ca vrea şofer deputat".

Vanghelie: M-au făcut Ponta, Oprea si cu Ghiţă

Marian Vanghelie susţine că a ajuns client al Justiţiei doar ca urmare a ajutorului "tovărăşesc" dat de foştii săi colegi de partid Victor Ponta, Gabriel Oprea si Sebastian Ghiţă. "Echilibrat" in timpul "cantonamentului" petrecut după gratii, Marian Vanghelie a pus cap la cap totul si a descris, in direct la TV, tabloul operaţiunii soldate cu livrarea lui pe mâinile Justiţiei: "Am o consecventa de acum 15 ani in declaraţii. Am spus aşa: Gabriel Oprea, Victor Ponta si Sebastian Ghiţă erau in echipa... Oprea era cel mai frumos la un moment dat. Oprea mi-a făcut dosarul tovărăşeşte. A fost o competiţie. Ponta a zis ca se duce el să-l păcălească pe Băsescu cu nişte propuneri: Kovesi, Nitu si Alina Bica.

DNA anulează prescripţia!

Dincolo de speţa propriu zisă, rechizitoriul prin care fostul vice-guvernator al BNR a fost trimis in judecata reprezintă o miza cu adevărat uriaşa pentru cei de la DNA. Care, astfel, au reuşit sa anuleze prescripţia pe care se baza Bogdan Olteanu pentru a nu mai putea fi tras la răspundere pentru comiterea traficului de influenta din urma cu opt ani. Numai ca, găselniţa juridica găsita miraculos de către procurori nu doar ca i-a venit de hac lui Olteanu, dar ea poate fi folosită de acum înainte cu succes, daca va fi însuşită de către instanţele de judecată, si pentru anularea prescripţiilor invocate de alţi "clienţi" cu nume sonore ai DNA.

PUTEREA

În loc de taxă de mediu, taxă pe consum: 2 lei în plus la fiecare plin şi impozit pe poluare

Timbrul de mediu este ilegal, a declarat ministrul Mediului. Drept urmare, are o alternativă: taxarea fiecărui plin de combustibil şi impozitarea în funcţie de norma de poluare. Acesta ar urma să fie de aproximativ 2 lei pe fiecare plin, la care se va adăuga o impozitare diferenţiată a maşinilor în funcţie de norma de poluare a motorului, a spus ministrul Cristiana Paşca Palmer. Ea este surprinsă de propunerea PSD, care solicită eliminarea timbrului de mediu, arătând că acest tip de taxă a fost instituit în 2013, în timpul guvernării social-democrate.

Primăriile de sector ţin proiectele de dezvoltare la secret

Prezentare pompoasă a europarlamentarului PSD Claudia Ţapardel, care a organizat la Parlamentul European, în parteneriat cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov, evenimentul "Oportunităţi de Dezvoltare Regională şi Urbană". Singurul primar care şi-a dezvăluit proiectul cu care a plecat la Bruxelles este Daniel Florea. Restul primarilor au ţinut secretă deplasarea, probabil ca să nu li se ceară proiectele de dezvoltare pe care ar fi trebuit să le prezinte. Nici Agenţia pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov nu a vrut să fie mai transparentă, deşi susţine că aici s-au făcut înscrierile.

ROMANIA LIBERA

Ieri, profesor de economie marxistă, azi, ministru european de Externe

În anul 1981, actualul ministru Lazăr Comă-nescu semna cartea "Relaţii interna-ţionale, documente. România şi noua ordine internaţională" care conţinea 500 de citate din Nicolae Ceauşescu. Opt ani mai târziu, manualul de "Economie mondială" semnat de Lazăr Comănescu conţinea 65 de citate din fostul dictator, dar şi altele din Karl Marx, Friedrich Engels, Vladimir Ilici Lenin sau din programul Partidului Comunist Român.

Ucraina trimite etnici români în cele mai periculoase zone de conflict, locuite de rusofoni

Guvernul de la Kiev trimite cetăţeni ucraineni de etnie română să lupte în cele mai periculoase zone de conflict din estul ţării, locuite de rusofoni, au declarat, pentru România Liberă, surse medicale. Soldaţii de naţionalitate română trimişi în estul Ucrainei se confruntă atât cu ostilitatea populaţiei locale, rusofone, cât şi cu luptătorii separatişti, susţinuţi de la Moscova. În calitate de cetăţeni ai Ucrainei, tinerii de etnie română sunt obligaţi să îndeplinească serviciul militar în armata Ucrainei. Drept urmare, mulţi dintre militarii armatei ucrainene care se întorc răniţi sau traumatizaţi psihic din regiunile separatiste sunt etnici români.

Pierderi de 132 de milioane de lei pe zi. Cifrele dezastrului de la Radet

Pagubele de la regia de termoficare a Capitalei sunt atât de mari, încât ieşirea din criză este extrem de dificilă. Deşi soluţii există, autorităţile nu au făcut până în prezent nimic pentru a rezolva situaţia. "România liberă" a pus câteva întrebări RADET, precum câtă apă se pierde zilnic în Bucureşti, în sezonul rece? Expertul în management Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizării, ne declarase că zilnic, în Capitală, se scurg în pământ 24.000 de tone de apă caldă. RADET arată, într-un răspuns oferit redacţiei, că "în sezonul rece, respectiv în lunile cuprinse între noiembrie 2015 - martie 2016, pierderea medie de apă de adaos a fost de 1.100 de tone/oră". Altfel spus, chiar mai mult decât precizase expertul, cu 2.400 de tone în plus zilnic.

Filipine se separă militar şi economic de SUA şi se reîmprieteneşte cu China

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a anunţat joi "separarea" de Statele Unite şi realinierea ţării sale cu China, transmit agenţiile internaţionale de presă. El a adăugat că Filipinele şi China au convenit să îşi rezolve prin negocieri disputa teritorială privind Marea Chinei de Sud, transmite Agerpres. Duterte a făcut declaraţiile respective la Beijing, unde a condus o delegaţie de peste 200 de oameni de afaceri, pentru a deschide calea unei noi alianţe, în locul celei tot mai deteriorate cu SUA, transmite Reuters. Ministrul filipinez al comerţului, Ramon Lopez, a anunţat că pe parcursul vizitei vor fi semnate acorduri în valoare de 13,5 miliarde de dolari.

ZIARUL FINANCIAR

Rewe închide la finalul anului cele 8 magazine XXL Megadiscount

Grupul german Rewe, care mai deţine pe piaţa locală reţelele Penny Market şi XXL Megadiscount, face o nouă mutare strategică pe piaţa din România, după ce la finalul anului trecut a vândut supermarketurile Billa către Carrefour. Cele 8 magazine XXL Megadiscount, deschise pe format mare de discounter, vor fi închise la 31 decembrie 2016, potrivit surselor din piaţă. Două dintre acestea, cele din Sibiu şi Galaţi, se vor vinde, iar celelalte şase se vor reorganiza, urmând a avea o suprafaţă de vânzare mai mare, mai spun sursele din piaţă. Rewe a mai vândut în 2010 şi reţeaua de magazine cash&carry Selgros într-o tranzacţie internaţională.

Afacerile RCS&RDS au crescut cu 26% în primul semestru, până la 1,6 mld. lei

Compania de cablu se îndreaptă spre afaceri anuale de 3 mld. lei în România, pe fondul expansiunii puternice pe segmentul de telefonie mobilă. Compania de cablu RCS&RDS, cel mai mare jucător de pe piaţa locală de servicii de televiziune şi internet fix, a înregistrat în primul semestru din acest an în România afaceri de 1,58 mld. lei (353,5 mil. euro), în creştere cu 26% faţă de anul precedent - cel mai mare avans semestrial al busi­nessului înregistrat de opera­tor din anul 2012 în­coace. Compania a înregistrat profit net în primele şase luni ale acestui an, în creştere cu aproape 300% faţă de aceeaşi perioadă din 2015.

Cel mai faimos site închirieri de locaţii din lume a listat Castelul lui Dracula pentru Halloween

Două persoane curajoase vor avea ocazia să-şi petreacă noaptea de Halloween în impunătoarea fortăreaţa medievală din Transilvania. Airbnb organizează un concurs la nivel global prin care poţi să câştigi o noapte de cazare la Castelul Bran pentru două persoane în data de 31 octombrie. Pentru a câştiga competiţia, vânătorii de vampiri trebuie să scrie un text scurt despre ce i-ar spune Contelui Dracula dacă s-ar întâlni faţă în faţă cu el. Bram Stoker, un autor classic al secolului al XIX-lea, a scris un roman despre şederea lui Dracula în Castelul Bran deşi el nu a vizitat niciodată România, potrivit telegraph.co.uk. Oaspeţii vor fi întâmpinaţi de Dacre Stoker, nepotul autorului irlandez, despre care Airbnb spune că este "un respectabil expert în vampiri şi un avocat pasionat de romanul unchiului său".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb