REVISTA PRESEI 21.11.2018

F.B.
Revista Presei / 21 noiembrie 2018

REVISTA PRESEI 21.11.2018

Adevărul

A. Zegrean: Situaţia cu Olguţa - dacă a fost nepotrivită acolo, o fi potrivită dincoace?

Adevărul scrie că Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale, a analizat la o problema juridică şi constituţională privind interpretarea situaţiei Olguţei Vasilescu. Respinsă de Klaus Iohannis pentru portofoliul de la Transporturi, ea a fost propusă de conducerea PSD, în şedinţă de urgenţă, pentru funcţia de ministru al dezvoltării. "Dacă Olguţa Vasilesczu era nepotrivită prima oară, e potrivită acum? Se consideră a doua propunere dacă e vorba de aceeaşi persoană pentru acelaşi portofoliu", a spus Augustin Zegrean.

Ieşirea din situaţie ar fi aşa - Curtea a spus că preşedintele poate cere premierului să se răzgândească, ar trebui să existe un dialog între cele doua funcţii ale statului. Nu e o joacă formarea guvernului. Răspunsul la toate întrebările pe care ni le pun aceşti domni care guvernează se găseşte în Constituţie, totul e să îl caute, să îl aplice şi să colaboreze loial", a explicat Augustin Zegrean.

Bancherul

Consiliul Concurenţei vine cu propuneri trăsnite pentru bănci: refinanţarea creditelor fără evaluarea riscurilor clienţilor şi cu garanţii de stat

Publicaţia Bancherul arată că două măsuri antagonice spiritului unei pieţe bancare libere au fost propuse de Consiliul Concurenţei. Ele par mai degrabă specifice unui sistem tot mai reglementat şi controlat de stat, ceea ce nu corespunde normelor europene.

Pe de o parte, autoritatea de concurenţă propune că băncile să accepte refinanţarea creditelor fără a mai analiză riscurile clienţilor, adică fără să le facă aşa-zisul scoring. Două probleme evidente are această propunere, de-a dreptul năstruşnică şi surprinzătoare pentru o instituţie de o asemenea importantă într-un stat:

Nimeni nu poate obliga băncile să acorde credite decât aşa cum ele consideră să o facă, din simpul motiv că vorbim de firme private, care împrumută propriii bani, dacă nu cumva chiar banii altora, adică ai deponenţilor.

Chiar dacă Banca Naţională a României (BNR) ar propune băncilor, la sugestia Consiliului Concurenţei, că pot face refinanţări fără analiză bonităţii clienţilor, nicio banca nu ar face asta, din simplul motiv că ar reprezenta un act de iresponsabilitate.

Cotidianul

CCR a decis! Ce se întâmplă cu persoanele vizate că sunt interceptate

Publicatia Cotidianul notează că, ieri, Curtea Constituţională a decis că Legea privind protecţia persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal este constituţională. Sesizarea la CCR a fost depusă de către PNL. Legea prevede obligaţia pentru operatori să informeze persoanele vizate că sunt interceptate, în maximum 60 de zile calendaristice.

"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea privind protecţia persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal de către autorităţile competente în scopul prevenirii, descoperirii, cercetării, urmăririi penale şi combaterea infracţiunilor sau al executării pedepselor, măsurilor educative şi de siguranţă, precum şi privind libera circulaţie a acestor date, în ansamblul său, precum şi, în special, dispoziţiile art.12 alin.(1)-(5), art.13, art.14, art.15 alin.(1)-(5) şi art.16 din aceasta, sunt constituţionale în raport cu criticile formulate. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României", se arată într-un comunicat al Curţii Constituţionale.

Legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor pe 10 octombrie, în calitate de for decizional, şi prevede obligaţia pentru operatori să informeze persoanele vizate că sunt interceptate, în maximum 60 de zile calendaristice.

Curierul Naţional

Piaţa imobiliară din România dă semne de prăbuşire

Curierul Naţional scrie că vânzările de locuinţe au scăzut drastic în mai multe oraşe din ţară, iar în unele locuri s-au vândut cu 50% mai puţine imobile faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. La finalul lunii septembrie încă mai erau bănci care acceptau dosare pentru programul Prima Casă, deşi anul trecut în august fondurile erau deja terminate. Asta deşi în 2017 volumul construcţiilor rezidenţiale a crescut cu circa 70%.

Dezvoltatorii au pus scăderea vânzărilor din august pe seama concediilor şi se aşteaptau la o revenire a acestora pe luna septembrie. Piaţa, însă, şi-a continuat căderea. Astfel, în cele două luni, vânzările de locuinţe au scăzut cu 30% în toată ţara.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb