REVISTA PRESEI 21.12.2017

Willy Homner
Revista Presei / 21 decembrie 2017

REVISTA PRESEI 21.12.2017

ADEVARUL

Iohannis, despre legile Justiţiei: Este un risc evident să ajungem în situaţia Poloniei. Mă gândesc la referendum

Într-o discuţie de final de an cu jurnaliştii, preşedintele Klaus Iohannis a spus că PSD se grăbeşte să adopte legile Justiţiei pentru că au intrat "penalii în panică", în condiţiile în care a trecut un an de când au preluat puterea cei din PSD şi ALDE. Şeful statului susţine că România ar putea fi sancţionată de Comisia Europeană exact după modelul Poloniei din cauza legilor Justiţiei. "Dacă cineva crede că modificările netransparente la legile Justiţiei nu vor avea urmări, înseamnă că e căzut din lună", a declarat Klaus Iohannis la întâlnirea cu jurnaliştii acreditaţi la Cotroceni. Comisia Europeană a declanşat miercuri o procedură ce ar putea duce la suspendarea dreptului de vot al Varşoviei în cadrul UE.

Comisia Europeană pedepseşte Polonia pentru schilodirea legilor justiţiei

După luni de avertismente, Comisia Europeană a declanşat miercuri o procedură împotriva Poloniei de care nu s-a făcut uz până acum şi care poate merge până la privarea acestei ţări de drepturile sale de vot în cadrul Uniunii Europene. Asta dacă Polonia nu va renunţa la controversatele sale reforme în domeniul justiţiei, care, potrivit Bruxelles-ului, ameninţă statul de drept. Concret, Executivul comunitar a anunţat că declanşează procedura de activare a articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene, calificat adesea drept "opţiunea nucleară" în rândul sancţiunilor posibile în cadrul Uniunii. "Cu inimă grea am activat" acest articol, a declarat vicepreşedintele Comisiei, Frans Timmermans. "Dar faptele nu ne dau de ales, nu avem altă opţiune", a continuat el.

Guvernul împrumută 1 miliard de euro pentru finanţarea deficitului, refinanţarea datoriei publice şi infrastructura mare de transport

Guvernul a adoptat Legea privind împrumutul de 1 miliarde de euro de la BEI, destinat finanţării deficitului, refinanţării datoriei publice şi pentru infrastructura mare de transport. Proiectul de lege supune aprobării contractul cadru de finanţare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii (România UE cofinanţare pentru transport 2014-2020), în valoare de 1 miliard euro, prin care Ministerul Transporturilor este desemnat să implementeze Programului operaţional infrastructură mare, să furnizeze informaţiile tehnice şi financiare necesare alocării subproiectelor eligibile şi să monitorizeze şi raporteze către Ministerul Finanţelor Publice şi Banca Europeană de Investiţii stadiul fizic şi financiar al acestora.

Şerban Sturdza către Gabriela Firea: Schimbările peste noapte nu duc la nimic bun

Preşedintele filialei Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor, Şerban Sturdza, i-a adresat primarului Capitalei Gabriela Firea o scrisoare deschisă în care ironizează graba acesteia de a redenumi o parte din Şoseaua Kiseleff şi Parcul Herăstrău Regele Mihai I şi o avertizează că "schimbările acestea peste noapte nu duc la nimic bun", bucureştenii întrebându-se deja "unde va fi bulevardul Ion Iliescu, piaţa Şerban Nicolae sau parcul Nicolicea". El îi sugerează Gabrielei Firea, despre care afirmă că deţine titlul de "Naş General al Bucureştilor", ca, "printre eforturile onomastice", să se aplece şi asupra celor "peste 20 de adrese oficiale, rămase fără răspuns, ale OAR Bucureşti", adresate în ultimul an şi jumătate.

Primăria unuia dintre cele mai depopulate oraşe dă bani locuitorilor să facă copii

Consiliul Local al Reşiţei a aprobat miercuri, 20 decembrie, proiectul consilierului PSD Mirel Sabo şi al primarului Ioan Popa, prin care proaspeţii părinţi să fie recompensaţi de către primărie cu suma de 500 de lei. Mirel Sabo spune că această sumă a fost gândită ca un cadou, nu ca un ajutor social, pentru ca să poată beneficia de ea toate familiile indiferent de veniturile avute. "Singura condiţie este ca unul din cei doi părinţi să fie avut domiciliu stabil în Reşiţa, în ultimii doi ani, înainte de a se naşte copilul. Am pus cu doi ani înainte, pentru ca să evităm cazurile în care să se mute în Reşiţa, cu domiciliu, atunci când află că este însărcinată, doar ca să primească aceşti bani", spune Mirel Sabo, iniţiatorul proiectului.

Ordin al Ministerului Sănătăţii. Persoanele care NU vor mai putea obţine permisul auto

Cardiacii şi diabeticii care au o formă gravă a bolii nu vor mai putea să obţină permisul de conducere, iar cei aflaţi într-un stadiu mai uşor vor avea nevoie de avizul medicului specialist. Toate aceste reglementări apar într-un ordin al Ministerului Sănătăţii care îşi propune să alinieze legislaţia din România cu cea a Uniunii Europene. Medicii spun că măsură este bună pentru că într-adevăr aceste afecţiuni pot duce la producerea de accidente rutiere cu urmări grave. Cei care vor dori să îşi ia permisul de conducere sau să îl reînnoiască trebuie să completeze în fişa medicală dacă suferă de o boală cardiovasculară sau diabet zaharat. În această situaţie îl vor putea obţine doar cu avizul medicului specialist.

Principesa Margareta şi fostul premier britanic Gordon Brown, o iubire ca-n filme

Despre fostul premier britanic Gordon Brown se spune că nu şi-a revenit niciodată după povestea de dragoste cu Principesa Margareta. Cei doi au fost colegi la Universitatea din Edinburgh, s-au iubit timp de cinci ani, dar s-au despărţit la sfârşitul studiilor. "A fost singura mare iubire din viaţa lui", a declarat un prieten al fostului premier. Povestea lor de dragoste părea desprinsă din cărţile de poveşti. Toţi apropiaţii îi vedeau căsătoriţi, iar despre Margareta foştii colegi au declarat pentru publicaţia britanică The Telegraph că era "dulce şi drăguţă şi cu siguranţă era pregătită să devină o soţie bună. Era şi inteligentă, deşi nu se compara cu el, dar păreau făcuţi unul pentru celălalt". Din păcate, relaţia s-a destrămat la sfârşitul facultăţii. Gurile rele spun că Margareta s-ar fi săturat să audă numai discuţii despre politică.

Costul real al Brexitului pentru Marea Britanie: 350 de milioane de lire pe săptămână

Conform unui recent studiu realizat de Financial Times, Brexitul a costat economia Marii Britanii circa 350 de milioane de lire pe săptămână - exact aceeaşi sumă pe care campania pro-Brexit a susţinut că Marea Britanie o va primi înapoi după părăsirea Uniunii Europene. Economiştii ce au susţinut acest proces au prezis o creştere a produsului inter brut cu 2.7 % în anul 2017. Oficialii de la Banca Angliei şi Trezorerie s-au aşteptat la o uşoară recesiune. Ambele tabere par să se fi înşelat, acum, la 18 luni după votul în favoarea Brexitului şi cu datele economice detaliate ale ultimelor 15 luni - rata de creştere economică a Marii Britanii pare a fi încetinit la 1.5% într-un moment în care economia globală se întăreşte.

BANCHERUL

Piperea pierde încă un proces colectiv in care a cerut conversia creditelor in CHF ale OTP Bank la cursul istoric

Avocatul Gheorghe Piperea si asociaţia sa, Parakletos, au pierdut la Curtea de Apel Bucureşti încă un proces colectiv in care au cerut judecătorilor, in numele unui grup de 150 de clienţi ai OTP Bank cu credite in franci elveţieni (CHF), conversia acestora in lei, la cursul istoric, din data acordării, încă o data mai mic decât cel din prezent. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată la Înalta Curte de Casaţie si Justiţie a României, instanţa care are o practica neunitara in cauzele privind creditele in CHF. Eşecul lui Piperea vine la scurt timp după încă o înfrângere, de răsunet, la Curtea de Apel Oradea, in celebrul dosar Andriciuc vs. Banca Românească, ajuns si la Curtea Europeana de Justiţie, care si-a exprimat opinia ca împrumuturile in valută trebuie rambursate la cursul zilei, nu la cel istoric, daca a existat o informare adecvată a consumatorilor cu privire la riscul valutar pe care aceştia trebuie să-l suporte.

COTIDIANUL

Protestul judecătorilor sună prost - Cornel Nistorescu

Protestul judecătorilor este la fel de neobişnuit ca al familiei regale din Marea Britanie, ca al electricienilor de la scaunul electric sau ca al miniştrilor dintr-un guvern bine plătit. Este de privit lung, cu ochii mari. România se întrece în idei stupide. Nu mai rămîne decît un protest stradal al generalilor din SRI, STS şi SPP. Ar arăta ca dracu' şi ne-am face cruci pînă cînd ne-ar durea încheieturile. Aşa şi cu protestul judecătorilor şi al procurorilor. Oamenii de care depinde viaţa noastră, bine plătiţi, protejaţi de instituţii, ies în stradă şi protestează la adresa deciziilor din Parlament.

Şefi de servicii din Poliţia Locală, suspendaţi din funcţie

Şefii serviciilor Achiziţii, Juridic, Buget şi Contabilitate din cadrul Poliţiei Locale Bucureşti au fost suspendaţi din fucţie, după ce procurorii DNA i-au trimis în judecată pentru abuz în serviciu, pentru că au externalizat, în mod ilegal, serviciile de ordine publică, anunţă Primăria Capitalei. Fostul director al Poliţiei Locale Bucureşti, Ion Ţincu, alături de alţi şefi din această structură, au fost trimişi în judecată, miercuri, de DNA, pentru abuz în serviciu, după ce au externalizat, în mod ilegal, serviciile de ordine publică şi au prejudiciat Municipalitatea cu 380.000 de euro.

CURENTUL

Sub ochii procurorului Dan Voinea, probe importante au fost distruse după 1989

Procurorii militari au anunţat cu două zile în urmă că "după anul 1989, probe importante, de natură să stabilească adevărul privind Revoluţia, au fost distruse sau alterate, ceea ce face dificilă stabilirea, cu claritate, a unui raport de cauzalitate între anumite conduite, acţiuni sau inacţiuni şi consecinţele deosebit de grave ale evenimentelor din decembrie 1989." Principalul anchetator de după 1989 în dosarul Revoluţiei a fost procurorul ceauşist Dan Voinea care a încasat din pensie până acum peste 15 miliarde de lei şi dacă va trăi până la 80 de ani, acesta va încasa din pensii peste 1 milion de EURO. Acesta s-a pensionat cu 18.500 de lei lunar. Codruţa Kovesi afirma că nu trebuia aprobată decizia de pensionare deoarece acesta a săvârşit grave abateri constând în încălcarea dispoziţiilor legale.

CURIERUL NATIONAL

Viitor riscant în comerţ

Se doreşte ca uniformizarea ambalării să nu încurajeze consumul la tineri. În industria băuturilor alcoolice şi nealcoolice este estimat un impact de 300 de miliarde de dolari. În cazul recent al plain packaging-ului la ţigări, s-a remarcat o creştere a contrabandei şi a contrafacerii. Plain package sau ambalarea fără branding este astăzi o poveste globală riscantă care înseamnă schimbări de multe miliarde de dolari în marketing, arată un raport recent cu acelaşi titlu, publicat luna aceasta.Consumatorilor li se oferă în continuare produsele care au potenţial nociv, dar ambalate nediferenţiat, în scopul reducerii consumului. Această manieră de a prezenta comercial orice tip de marcă în acelaşi fel de ambalaj pentru diminuarea consumului produselor care pot dăuna sănătăţii este într-un fel transpunerea filosofiei "corectitudinii politice" în marketing.

Varoufakis, fostul ministru elen de Finanţe, în război cu BCE şi cu instituţiile europene

Yanis Varoufakis dă în judecată Banca Centrală Europeană, sub acuzaţia că şi-a depăşit atribuţiile îngheţând în 2015 lichidităţile, absolut vitale băncilor elene. Reducând lichidităţile sectorului bancar grec pentru a forţa guvernul Tsipras să opereze tăieri de pensii, să majoreze impozitele şi să vândă pe nimic întreprinderile publice, a explicat Fabio De Masi, BCE şi-a depăşit mandatul. Fostul ministru grec de Finanţe Yanis Varoufakis, acompaniat de eurodeputatul german Fabio De Masi (membru al grupului politic Stânga Unită din PE) au decis să deschidă o acţiune judiciară împotriva Băncii Centrale Europene la Curtea Europeană de Justiţie.

Inspectorii fiscali, stimulaţi să dea amenzi usturătoare?

Controlorii fiscali ar putea încasa 15% din amenzile aplicate firmelor, din sumele constatate în plus în timpul controalelor fiscale, precum şi din sentinţele judecătoreşti penale definitive, iniţiate de ANAF sau de Finanţe. În acelaşi timp, firmele private se tem că, dacă măsura se va adopta, ar putea urma un val de controale dure pentru economie şi că inspectorii vor fi subiectivi în stabilirea sumelor de plată în plus de la firme către bugetul de stat. Proiectul de ordonanţă de urgenţă care incriminează stopajul la sursă ca infracţiune ascunde câteva prevederi inedite, îngrijorătoare pentru mediul de afaceri.

EVENIMENTUL ZILEI

Cine a creat Statul Paralel în România?

Fostul premier al României, din perioada 2000-2004, Adrian Năstase, a făcut declaraţii incendiare, în direct la TVR 1, despre statul paralel, definindu-l ca o republică a procurorilor, care a fost înfiinţată de Monica Macovei, în 2005. Adrian Năstase a precizat, în cadrul emisiunii "România 9" că este prima victimă a statului paralel: "Statul paralel este denumirea pentru republica procurilor care funcţionează din 2005 şi care a fost înfiinţată de Monica Macovei. La un moment dat aceşti procurori au început să colaboreze cu Serviciile Secrete şi apoi să ia decizii în numele societăţii. Acesta este statul paralel şi eu am fost prima lui ţintă. În cazul meu scopul a fost să fiu scos din jocul politic". Adrian Năstase a mai precizat că România ar trebui să îşi schimbe forma de guvernământ, dintr-una semi prezidenţială în una prezidenţială, după model american.

Olguţa Vasilescu îşi bate joc de poliţişti şi promovează crima de la metrou

Olguţa Vasilescu, Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale a promovat, pe Facebook, un filmuleţ al PSD Craiova care populariza modificările aduse Codului Penal. Profitând de crima de la metrou, controversatul material pleacă de la ipoteza unei crime, în urma căreia "poliţia incompetentă" nu reuşeşte identificarea criminalului. Filmuleţul sugerează că orice om ar putea fi scos "ţap ispăşitor" de către poliţişti şi procurorii "incompetenţi", în baza unor probe video neconcludente. Poliţiştii consideră că, prin acest text promovat de Ministrul Muncii , toţi, au fost împroşcaţi cu noroi, direct de Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu

Scenariu apocaliptic pentru Dragnea. Se ştie numele celui care ar putea prelua şefia partidului!

Dezvăluiri fără precedent în ceea ce priveşte soarta liderului PSD! Un parlamentar din opoziţie a lansat o ipoteză uluitoare. Mai exact, acesta a devoalat la România TV numele viitorului preşedinte al PSD. Nume care nu este cel al lui Liviu Dragnea. Mai mult, parlamentarul-surpriză care a emis ipoteza susţine că actualul şef al PSD nu ar mai avea viaţă lungă la conducerea partidului. PMP-istul Corneliu Bichineţ crede că Liviu Dragnea nu mai are viaţă lungă la şefia PSD. Mai mult, Bichineţ ştie şi cine îi va lua locul acestuia. "Dupa ce Dragnea va pierde tot, si nu mai e mult, Şerban Nicolae o să fie preşedinte la PSD", a pronosticat Corneliu Bichineţ.

Andrei Bădin, ACHITAT

"Andrei Bădin a fost achitat în procesul cu Duicu. Timp de trei ani, a fost considerat penal, şpăgar, a fost jignit, pus la zid. Hotărârea nu e definitivă, ştiu, dar nici a lui Orban nu e, nici a lui Berbeceanu, nici a altora. Vreunul dintre cei care l-au marginalizat şi l-au jignit are bunul simţ să-i ceară scuze? Mă îndoiesc. Din 2011, susţin, mai întâi în calitate de membru CNA, apoi din afară, prezumţia de nevinovăţie şi oprirea acuzării excesive a unei persoane, cu toate detaliile dintr-un dosar oferite de anchetatori. Orice om are dreptul la demnitate, indiferent de calitatea pe care o are. Declaraţia fundamentală a drepturilor omului nu face distincţie între oameni", a scris Narcisa Iorga pe contul personal de socializare.

JURNALUL NATIONAL

Ministrul Justiţiei, despre o revocare din funcţie a şefei DNA, Laura Kovesi

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus miercuri, la Antena 3, că o eventuală decizie de revocare a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu îi aparţine în totalitate. "Decizia nu poate fi decât una în limitele competenţelor legale care sunt partajate. Ministrul Justiţiei poate să facă acea evaluare, să ajungă la o concluzie sau alta şi să propună revocarea sau menţinerea. Prin urmare, nu ministrul Justiţiei probabila revocare, competenţele sunt partajate între ministrul Justiţiei şi preşedintele republicii. Vă asigur că eu îmi voi îndeplini competenţele mele. În forul meu interior, am luat decizia", a spus ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, miercuri, la emisiunea Sinteza zilei, de la Antena 3.

Criminala de la metrou a atacat trei gardience în puşcărie

Magdalena Şerban, femeia care a aruncat în faţa metroului o tânără, are un comportament agresiv şi în spatele gratiilor. Criminala de la metrou a atacat trei gardience în puşcărie. Aceasta ar fi rupt şi spart tot ce a găsit în celula de la Spitalul-penitenciar Jilava. Din fericire, toată scena ce se putea termina într-una sângeroasă s-a terminat în scurt timp, în ajutorul gardiencelor atacate sărind şi alţi angajaţi ai puşcăriei de la marginea Capitalei, acolo unde se află pentru expertiza psihiatrică. Ca urmare a celor întâmplate, ea va fi cercetată şi pentru ultraj.

OMV vrea sa dezvolte proiectul "Neptun" din Marea Neagră

OMV va discuta cu partenerul american Exxon despre proiectul "Neptun" din Marea Neagră, pentru ca în 2018 să se ia decizia finală de investiţie, iar acest lucru este inclus în calendar, a declarat miercuri directorul general al OMV, Rainer Seele, la o întâlnire cu jurnaliştii. În opinia lui Rainer Seele, proiectul "Neptun" este deosebit de important pentru OMV Petrom deoarece îi va îmbunătăţi rezervele şi îi va majora producţia de gaze naturale. Dificultatea acestui proiect este legată de vânzarea volumelor mari de gaze, care sunt atât de mari încât "nu pot fi consumate nici măcar de piaţa românească". De aceea, directorul OMV susţine că este necesar ca Guvernul român să acorde o licenţă de export. "Fără export, dezvoltarea zăcământului de gaze nu este posibilă", subliniază directorul OMV.

Deprecierea leului afectează deja 4 din 10 societăţi

Mai mult de jumătate dintre companiile care au credite în lei spun că nu ar putea face faţă unei creşteri cu trei puncte procentuale a ratei dobânzilor, potrivit unui sondaj efectuat de BNR în luna septembrie 2017. În plus, aproximativ 39 la sută dintre importatori ar fi afectaţi de o posibilă depreciere a leului faţă de euro. Trei puncte procentuale în plus peste un nivel al ROBOR-ului de circa 1% (valoarea de la momentul realizării studiului) este limita maximă pe care multe firme locale şi o pot permite. 57% dintre firmele care au participat la sondajul BNR, circa 11.000 de companii, indică faptul că rata medie a dobânzii la creditele în lei pe care le au contractate se situează în intervalul 3-5%.

NATIONAL

Serviciile au scos Dubele Negre pe străzi!

După câteva luni bune de când fuseseră retrase din orice misiune operativă, după dezvăluirile colonelului Daniel Dragomir cu privire la înregistrările ilegale ale unor structuri informative fără atribuţii in acest sens, iată că întreaga "flotă" de "dube negre" ale celor două servicii secrete a fost scoasă din nou pe străzi. Mai mult, ca in vremurile de aur ale statului paralel, băieţii de la "tehnic" au ajuns sa urineze din nou in sticle, băgând ore suplimentare la greu, neavând timp să-si abandoneze nici măcar o clipa locurile de munca din Mercedes Vito sau Volkswagen Multivan, autoturismele in care se afla cea mai performantă tehnica de interceptare si bruiaj din tara noastră.

Două miliarde de dolari pentru CME, inclusiv Pro TV

Compania chineză CEFC si grupul financiar ceh Penta Investments au depus o ofertă comună pentru a prelua Central European Media Enterprises, proprietarul Pro TV, de la gigantul media american Time Warner: 2 miliarde de dolari! E drept, preţul final încă nu a fost stabilit, deşi tranzacţia este aproape de finalizare, susţin unele surse. Anterior, CEFC a achiziţionat de la Penta o clădire de birouri in Praga, dar are si alte investiţii in Cehia. La închiderea şedinţei bursiere de luni, capitalizarea CME se ridica la 637,8 milioane de dolari. Time Warner controlează 46,5% din drepturile de vot la CME, însă, pe baza unor certificate care pot fi exercitate până in luna mai 2018, controlează 75% din acţiunile CME.

Carrefour concediază 5000 de oameni. Urmează România?

De Crăciun, nu va fi sărbătoare la cel mai mare retailer european si al doilea din lume. Gigantul distribuţiei este ameninţat de o masiva grevă a angajaţilor care se mobilizează împotriva unui plan de restructurare. Confederaţia generala a muncii (CGT) sindicatul francez al salariaţilor a cerut mobilizarea in ajunul Crăciunului. Angajaţii Carrefour sunt chemaţi la proteste, din 22 si până in 24 decembrie, contra măsurilor de restructurare pe care compania le va prezenta in luna ianuarie, in condiţiile in care sindicatul cere "un statut unic" pentru toţi angajaţii grupului si oprirea restructurărilor.

ROMANIA LIBERA

Preşedintele Poloniei a promulgat două legi controversate, în ciuda opoziţiei Comisiei Europene

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a promulgat miercuri două legi controversate prin care se sporeşte controlul puterii executive asupra sistemului judiciar, sfidând practic decizia luată cu câteva ore înainte de Comisia Europeană. Comisia Europeană lansase anterior procedura de activare a articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene contra Poloniei, transmite, miercuri, Reuters citată de Agerpres. Cele două legi, adoptate de parlamentul polonez săptămâna trecută, se referă la Curtea Supremă şi la Consiliul Superior al Magistraturii, iar forma în care au fost adoptate şi promulgate este cea prezentată în septembrie de preşedintele Duda, care s-a opus prin veto, în luna iulie, versiunilor lor iniţiale.

Trump vrea să taie ajutorul financiar pentru ţările care susţin Rezoluţia ONU privind Ierusalimul

Preşedintele american, Donald Trump, a ameninţat miercuri cu tăierea ajutorului financiar pentru ţările care vor vota în favoarea proiectului de rezoluţie a Naţiunilor Unite care cere Statelor Unite să renunţe la decizia de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului. "Ei iau sute de milioane de dolari şi chiar miliarde de dolari, iar apoi votează împotriva noastră. Ei bine, vom urmări acele voturi. Lăsaţi-i să voteze contra noastră ! Vom economisi foarte mult. Nu ne pasă", le-a spus Trump reporterilor la Casa Albă. Adunarea Generală a ONU este chemată, după vetoul american luni în Consiliul de Securitate, să voteze joi asupra unui proiect de rezoluţie condamnând recunoaşterea unilaterală de către Statele Unite a Ierusalimului drept capitală a Israelului.

ZIARUL FINANCIAR

Unde sunt dosarele privind devalizarea Bancorex, a Băncii Agricole sau a Oltchim?

Unde sunt anchetele privind devalizarea Bancorex? De ce, dacă s-a spus că Oltchim a fost furată, nimeni nu este întrebat astăzi ce s-a întâmplat cu sutele de milioane de euro credite care au dispărut în aşa-zisa sa retehnologizare? Cu un sistem puternic de oprire a abuzurilor bine construit încă din anii "90, cu oameni de elită în structurile ne­ce­sare şi nu haite de partid, România ar fi avut astăzi un PIB de 1.000 mld. euro, nu de 200 mld. euro, şi un salariu minim de 1.000 de euro pe lună. Un PIB aşa cum resursele sale natu­ra­le unice în Europa de Est şi înzestrarea poporului român îl cer. Creşte astăzi un sentiment de impunitate pentru cei care şi-au împărţit pur şi simplu activele după 1990 fără să dea socoteală în faţa nimănui. Dar o linie se va trage.

Marii angajatori încă îşi fac calculele pentru revoluţia fiscală

Marii angajatori au decis să menţină veniturile nete ale angajaţilor în 2018, fie prin majorarea salariilor brute, fie prin acordarea de bonusuri lunare, arată datele centralizate de ZF. CGS (servicii de externalizare), Medicover (servicii medicale), Adecco (recrutare) şi Coca-Cola HBC (băuturi răcoritoare) se numără printre angajatorii care au anunţat că vor menţine aceleaşi venituri nete ale angajaţilor şi în 2018, dar ezită să spună prin ce metodă. Furnizorul american de servicii de externalizare Computer Generated Solutions (CGS) România, care are peste 3.350 de angajaţi pe plan local, a decis să menţină veniturile nete ale angajaţilor în 2018 la acelaşi nivel cu cele din 2017, pe fondul transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

Pentru că a dezamăgit, Angela Merkel pierde sprijinul liderilor din business

Alegerile de acum trei luni au arătat că nemţii de rând au început să fie dezamăgiţi de politicile cancelarului Angela Merkel. În ultima vreme, rupând tradiţia tăcerii, şi liderii din business au comunicat deschis că îşi pierd încrederea în cancelar, pe care-l critică pentru stilul autocrat şi lipsa de idei mari sau de voinţă pentru reforme. Hans-Werner Sinn, un economist conservator şi fostul preşedinte al institutului de cercetare economică Ifo, a spus despre Merkel că "a pierdut contactul cu realitatea". În încercarea de a obţine cel de-al patrulea mandat, Merkel a condus o campanie lipsită de entuziasm, iar acum, la trei luni de la alegeri, încă nu are un guvern, scrie Handelsblatt.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb