REVISTA PRESEI 22.01.2105

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 22 ianuarie 2015

ADEVARUL

Iohannis câştigă procesul cu ANI

Magistraţii Curţii Supreme au decis definitiv, miercuri, că preşedintele Klaus Iohannis nu s-a aflat în incompatibilitate în perioada în care a reprezentat Primăria Sibiu în Adunările Generale ale Acţionarilor de la societăţile Apă Canal şi Pieţe. Mai exact, judecătorii au respins recursul formulat de Agenţia Naţională de Integritate. Decizia magistraţilor este definitivă şi nu mai poate fi atacată. La termenul trecut, avocatul ANI a declarat în faţa instanţei că decizia anterioară, prin care s-a stabilit că preşedintele României nu a fost în incompatibilitate, este nelegală şi a cerut admiterea recursului.

Fabuloasa istorie a bişniţarului Cristian Troacă, ajuns ministrul Cristian David

Cristian David, născut sub numele Troacă, este acuzat de procurorii DNA că a primit mită în valoare de 500.000 de euro. Istoria problemelor sale cu legea este, însă, mai veche. Troacă, cunoscut în lumea mondenă şi pentru căsătoria sa cu designerul Vanda Vlasov, a cunoscut ascensiunea în politică sub aripa socrului său, controversatul Mihail Vlasov, unul dintre sponsorii USL. Cristian Troacă, născut la 26 decembrie 1967, a luat numele actual în urma primei sale căsătorii, în 2001. Schimbarea numelui s-a produs după ce acesta a intrat în politica mare, iar presa de la acea vreme a pus-o şi pe seama faptului că ar fi fost o rudă apropiată a fostului general de securitate Troacă. A intrat în afaceri în 1992, ca director al firmei Van Soestbergen Import SRL, respectiv al firmei Team Import Export SRL. Tot la începutul anilor 1990, fostul ministru a intrat în PNL şi, până în 1993, a coordonat Organizaţia Tineretului Universitar Naţional Liberal. La scurt timp, Crin Antonescu, pe atunci ministru al Tineretului şi Sportului, l-a desemnat consilierul său.

Baronii au început "să mârâie" la Ponta. Oprişan: "Să nu se mai comporte ca Năstase"

Apele devin tot mai tulburi în PSD, iar nemulţumirile încep să se audă şi din zona baronilor locali. Tonul a fost dat de primarul Constanţei Radu Mazăre. Venit marţi la Bucureşti, unde avea termen într-un dosar, edilul nu a pierdut ocazia de a-şi vărsat năduhul privind situaţia tulbure din partid. Mazăre este supărat că primarii şi liderii de organizaţii judeţene sunt consideraţi ţapii ispăşitori pentru eşecul lui Victor Ponta la prezidenţiale. Întrebat de ziarişti dacă Victor Ponta ar trebui să plece din fruntea PSD, edilul Constanţei a răspuns fără ezitare: în mod normal şi onorabil, da. Deşi pentru declaraţii de acest gen, Mircea Geoană şi Marian Vanghelie au fost excluşi din PSD, de data aceasta, Ponta s-a arătat rezervat. Un alt baron deranjat de atitudinea liderilor de la Bucureşti vizavi de primarii şi preşedinţii de CJ este şeful Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan.

Kremlinul acuză Occidentul că încearcă să îl înlăture pe Vladimir Putin de la putere

Occidentalii utilizează conflictul ucrainean pentru "a izola Rusia, a asfixia economia sa şi a-l înlătura pe Vladimir Putin" de la putere, a acuzat miercuri purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, într-un interviu pentru săptămânalul Argumentî i Faktî. Pentru a zădărnici aceste planuri, Kremlinul nu a stat cu mâinile în sân, ci a luat măsuri. "Dacă nu ar fi fost Crimeea" sau estul Ucrainei "ar fi găsit altceva", a declarat Peskov pentru publicaţia rusă Argumenti i Fakti. "Ei încearcă să îl izoleze pe Vladimir Putin pe scena politică internaţională, să asfixieze economia rusă, şi toate acestea pentru a-l înlătura pe Putin" de la putere, a explicat el. "Sunt convins că Occidentul nu ne va lăsa în pace", a adăugat purtătorul de cuvânt, precizând că "izolarea Rusiei ar fi o greşeală".

Testamentul lui Dinu Patriciu a fost citit! ŞOC pentru toată lumea

Testamentul lui Dinu Patriciu a fost citit, însă, surpriză, fosta soţie milionarului, Dana, nu a moştenit un leu. Din primele informaţii, prioritate în obţinerea averii lui Patriciu sunt fetele sale din prima căsătorie, apoi Dana Patriciu. Potrivit surselor B1TV, testamentul va fi contestat. Dinu Patriciu a murit pe 19 august 2014, Londra. A fost un politician şi om de afaceri român care activa în domeniul petrolier, bancar şi imobiliar.

De ce va intra în faliment sistemul public de pensii

Lipsa de sprijin pentru familiile aflate la început de drum, infrastructura deficitară, salariile mici şi imposibilitatea de a asigura un viitor copiilor sunt câteva dintre motivele care au contribuit la scăderea natalităţii în ultimii 25 de ani. Aşa susţin specialiştii, îngrijoraţi de fenomenul declinului demografic care îşi pune amprenta pe sistemul public de pensii, sistem ce riscă falimentul. Soluţiile sunt foarte puţine, aproape spre zero. Potrivit profesorului Vasile Gheţău, directorul Centrului de Cercetări Demografice Vladimir Trebici al Academiei Române, pentru a salva sistemul public de pensii este nevoie de redresarea natalităţii. "Până nu vom analiza responsabil ce gândesc tinerele cupluri care au decis să nu aibă copii şi celelalte câteva sute de mii de cupluri care au decis să aibă un singur copil nu vom putea contura un program", a explicat specialistul în demografie.

Programul "Rabla" va continua şi în 2015

Cele mai multe tichete "Rabla" pentru maşini casate au fost eliberate anul trecut în Capitală, în judeţul Prahova şi judeţul Argeş şi, în premieră, au fost suplimentate tichetele pentru persoane juridice, programul fiind "foarte popular", astfel că acesta va continua în 2015, a declarat Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului. "Acest program este unul foarte popular, cu rezultate foarte bune anul trecut. Cu siguranţă, va continua, însă forma sa exactă în 2015 o vom cunoaşte abia după aprobarea bugetului Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), lucru care sperăm că se va întâmpla foarte curând", a declarat ministrul Graţiela Gavrilescu, potrivit Mediafax. Anul trecut au fost decontate 17.030 de tichete pentru persoane fizice şi 3.361 pentru persoane juridice. Pentru prima dată, numărul tichetelor alocate persoanelor juridice (3.000) a fost suplimentat, precizează reprezentanţii AFM.

BANCHERUL

BNR, hotaraste-te odata in privinta creditelor in CHF si pune capat haosului!

Criza francului elvetian a provocat haos si ceata in mintile oficialilor BNR si ai autoritatilor responsabile de rezolvarea problemelor clientilor pusi in situatia de a nu-si mai putea rambursa ratele la credite: BNR a facut primul pas gresit, sustinand prin vechiul si noul purtator de cuvant ca oamenii trebuie sa-si asume riscul valutar iar problema trebuie rezolvata individual intre banci si clienti, desi era evident ca nu se poate ajunge la o solutie fara interventia institutiilor statului, asa cum se intampla si in alte tari vecine. Ulterior, dandu-si seama ca problema e mult mai grava decat au prezentat-o foarte superficial purtatorii de cuvant, guvernatorul Mugur Isarescu a initiat comitete cu bancherii si cu reprezentantii guvernului pentru gasirea unor solutii. Iar cum ii sta bine oricarui comitet, rezultatul este o ceata si un haos, in loc sa se gaseasca si sa se aplice imediat o solutie unica pentru a pune capat acestei probleme. Ori conversie cu reducerea datoriei, dupa modelul Volksbank, ori electorata si falimentul personal!

CURENTUL

Zeci de milioane de RON, fără licitaţii, pentru ROMSYS

In loc să supravegheze piaţa asigurărilor, mahării din ASF, după ce şi-au acordat salarii de împăraţi, s-au apucat să achiziţioneze şi servicii fără a face vreo licitaţie, încredinţându-le direct. Astfel, Autoritatea de Supraveghere Financiara a semnat în 2014 cu firma ROMSYS, fără licitaţie, servicii de transfer de expertiză tehnică ( aşa-numitul know-how) în vederea internalizării ASF şi mentenanţă corectivă şi evolutivă aferentă sistemelor informatice în valoare de 5,264,040 lei. Asta după ce în anul 2012, ROMSYS câştiga un Contract de achiziţie servicii de mentenanţă informatică, cu alocare directă, negociere fără anunţ de participare în valoare de 5,647,963 lei de la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), predecesoarea ASF-ului de astăzi, iar în ultima zi a anului 2012, pe 31 decembrie ROMSYS semnează , tot fără licitaţie, cu negociere fără anunţ de participare tot cu CSA suma de 9,501,492 lei pentru achiziţii informatice. Dar firma cu acţionari ruşi, Romsys e abonată la contracte obţinute fără licitaţie.

Tranzit - de Tia Şerbănescu

"Ne trebuie un guvern cu alt mod de abordare, care să fie în stare să respecte un set de reguli atât cât este necesar" a declarat preşedintele Iohannis în New York Times. În general, primul pas e să ştii ce-ţi trebuie. Reiese că guvernul Ponta nu e ce trebuie. De altfel premierul nici nu mai guvernează, cere consens şi pacte şi pare să fi devenit dublura (mai agitată) a preşedintelui. Cei care luptă pe faţă pentru debarcarea lui Ponta sunt chiar foştii preşedinţi Geoană şi Vanghelie care negociază pe rupte (din PSD, PPDD) cu persoane care neagă că ar fi în tranzit. Surpriza a fost că şi Mazăre (îmbrăcat în civil de astă dată) a declarat că Ponta trebuie să plece: "în mod normal şi onorabil, trebuie să-şi dea demisia". Cu alte cuvinte, Victore, fă paşi! După 30 de zile de mandat, preşedintele Iohannis a anunţat (pe FB, fireşte) că "a parcurs primii paşi către România lucrului bine făcut: independenţa justiţiei, creşterea bugetului apărării, consolidarea parteneriatului strategic cu SUA, evoluţia admiterii în Schengen şi reconfirmarea acţiunilor ferme la nivelul NATO". Total, cinci paşi. Patru dintre ei erau gata făcuţi iar al cincilea pas (evoluţia admiterii în Schengen) e în impas. Totuşi unul din lucrurile bine făcute e să nu te lauzi singur. Ar fi primul pas înainte. Iar combinaţia cu "noul PSD" ar fi doi paşi înapoi.

CURIERUL NATIONAL

BNR o spune franc: Nu se poate prin lege

Problema celor cu credite în franci elveţieni există şi trebuie rezolvată, dar "rezolvarea printr-un act normativ nu cred că este posibilă", a declarat ieri Nicolae Cinteză şeful secţiei de supraveghere din Banca Naţională, în cadrul audierilor din Parlament pe această temă. Acesta a lăsat de înţeles că soluţia trebuie sa vină din partea băncilor expuse cu credite acordate în franci elveţieni şi a făcut referire la faptul că deja câteva dintre ele au atenuat şocul la care au fost supuşi clienţii respectivi prin reduceri de dobândă sau prin îngheţarea cursului. "Sunt convins că băncile vor avea o oarece presiune după ce decizia Volksbank, respectiv a Băncii Transilvania va fi pusă în aplicare. Nu sunt convins însă că toate vor putea să îşi susţină o eventuală decizie de acordare a unui discount la conversia creditului", a spus oficialul BNR.

Creditele în franci elveţieni (III). Soluţiile pieţei la criza debitorilor

Cea mai la îndemână cale şi cea mai normală este aceea ca băncile şi clienţii lor să ajungă la o renegociere a termenilor împrumuturilor pentru a depăşi actualul impas. "Am făcut-o lată împreună! Tot noi trebuie să o scoatem la capăt cumva, chiar dacă va fi dureros şi pentru unul şi pentru altul", trebuie să îşi spună. "Băncile nu vor să stea de vorbă", s-au plâns încă din primele zile unii debitori. Dacă Guvernul şi BNR lasă piaţa să lucreze, până la urmă, instituţiile de credit nu vor avea încotro. Restructurările sunt varianta amiabilă a pieţei, cea de dorit, chiar dacă ele se traduc prin recunoaşterea de pierderi de către bănci şi prin încă şi mai multă suferinţă admisă de debitori. O combinaţie între reeşalonare, termene de graţie şi tăieri de principal ar urma ca de la caz la caz să facă într-un fel sau altul creditele plătibile. Renunţarea benevolă la stipulaţii abuzive ale clauzelor.

Din 10 ianuarie, hotărârile executorii din România pot fi executate în toate ţările UE

Orice hotărâre ce poate fi executată în România va putea fi executată în orice stat membru, iar orice complicaţie cu procedurile de executare specifice fiecărei jurisdicţii în parte au fost eliminate, se arată în noua normă europeană intrată în vigoare la data de 10 ianuarie. "Regulamentul nr. 1215/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului este aplicabil acţiunilor judiciare intentate sau tranzacţiilor încheiate începând cu această dată. Scopul acestei acţiuni este de a asigura funcţionarea corespunzătoare a pieţei interne prin asigurarea recunoaşterii şi executării rapide într-un stat membru al Uniunii Europene a hotărârilor pronunţate într-un alt stat membru al acesteia", a informat ieri firma de avocaţi comerciali McGregor & Partners S.C.A. Practic, hotărârile judecătoreşti pronunţate într-un stat membru se recunosc şi se execută în celelalte state membre fără a fi necesară vreo procedura specială.

Fondul Proprietatea, paşaportul pieţei de capital româneşti în lumea investiţiilor mari

Astăzi se împlinesc patru ani de la listarea FP la cota BVB. Preşedintele Bursei Lucian Anghel spune că fără forţa FP reprezentanţii pieţei locale de capital nu ar fi putut avea întâlniri unu la unu cu mari manageri de fonduri din lume. După patru ani de la listarea la cota Bursei de Valori Bucureşti Fondul Proprietatea (FP) este în măsură să raporteze distribuirea de cash către acţionari în valoare de 4,4 miliarde lei, conform datelor oferite ieri de managerul Greg Konieczny, reprezentant al companiei care are în administrare Fondul, Franklin Templeton. În acelaşi răstimp, discountul cu care acţiunile FP se tranzac­ţionează faţă de activul net s-a redus la 30%, de la 60% în prima şedinţă bursieră. Compania nu este numai emitentul care atrage cea mai mare lichiditate pe piaţa de la Bucureşti, dar se constituie şi ca un veritabil paşaport al Bursei locale către lumea mare a investiţiilor.

Duşul rece al FMI

Prăbuşirea preţului petrolului, slăbirea considerabilă a monedei euro, relansarea economică în SUA, dobânzile la cel mai scăzut nivel, băncile centrale achiziţionând datorii - ce ar mai trebui în plus, se întreabă analiştii economici, pentru ca în 2015 să redemareze creşterea economică la nivel mondial? Nu vă mai lăsaţi înşelaţi!, pare să spună, în esenţă, Fondul Monetar Internaţional care, departe de a saluta elementele mai sus menţionate de susţinere a activităţii economice, îşi revizuieşte - în scădere - previziunile. Potrivit experţilor Fondului, creşterea economică la nivel mondial va fi de 3,5%, respectiv cu 0,3 puncte mai puţin decât estimările anterioare. Este o grea lovitură pentru decidenţii economici, întrucât alături de semnalele pozitive - enumerate mai sus - rămân numeroase aspecte negative: diminuarea investiţiilor, puternica volatilitate a pieţelor financiare, o încetinire a ratei de creştere în ţările emergente (cazul Chinei sau al Braziliei).

Riscul conflictului internaţional, cea mai mare ameninţare din lume

Cea mai mare ameninţare pentru stabilitatea lumii în următorii 10 ani rezultă din riscul de conflict internaţional, conform celei mai recente ediţii a raportului Global Risks 2015 care a fost lansat ieri în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos. Conform raportului, care cuprinde cele mai importante riscuri globale evaluate de experţi din întreaga lume în termeni de probabilitate şi impact în următorii 10 ani, conflictul interstatal este principalul risc în ceea ce priveşte probabilitatea şi al patrulea cel mai grav risc în funcţie de impact. Raportul Riscuri Globale 2015 a fost conceput împreună cu partenerii Marsh &McLennanCompanies şi Zurich Insurance Group, beneficiind de asemenea de colaboratori din mediul academic.

Rolul-cheie pe care China l-ar putea juca în conflictul ruso-ucrainean

China ar putea juca un rol important în conflictul ruso-ucrainean, cu precădere din perspectiva violării teritoriului şi suveranităţii, lucruri care nu pot fi acceptate, a declarat, ieri, la Beijing, E.S. Hans Dietmar Schweisgut, ambasadorul Uniunii Europene în China, în cadrul primei conferinţe de presă din acest an, alături de care s-a aflat ambasadoarea Lituaniei în China, E.S. Ingrida Levrence, ţară care deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. "Uniunea Europeană exprimă îngrijorarea cu privire la situaţia din Ucraina, relaţia cu Rusia fiind legată de când şi cum se va schimba situaţia. Aceasta nu înseamnă că nu vom continua dialogul, pentru a identifica soluţiile necesare", a declarat Hans Dietmar Schweisgut.

EVENIMENTUL ZILEI

Scandal la Cantacuzino: salariaţii reclamă o afacere imobiliară

Toamna trecută, Institutul Cantacuzino a fost trecut, printr-o ordonanţă de urgenţă, de la Ministerul Sănătăţii la cel al Educaţiei. Angajaţilor li s-a promis ştergerea datoriilor instituţiei, dar au ajuns în situaţia în care nu-şi mai iau nici măcar salariile. Protest spontan ieri la Institutul Cantacuzino, din Capitală. Sute de angajaţi au părăsit laboratoarele şi au ieşit în curtea instituţiei scandând: "Salvaţi Institutul!" şi "Vrem să muncim!". Vineţi de frig şi îmbrăcaţi în halatele de lucru, angajaţii au protestat, în reprize, exprimându-şi nemulţumi rile legate de faptul că au primit doar o parte din lichidarea pe luna decembrie (36%), dar şi pentru că instituţia are poprire pe conturi din pricina datoriilor. "Nici în şomaj nu ne putem duce şi nici la pensie, pentru că nu s-au plătit cotizaţiile", au spus unii participanţi la protest. O parte a angajaţilor susţin că în spatele falimentului institutului s-ar afla interesele mafiei imobiliare. "Noi avem teren aici, în coasta Casei Poporului, şi la Băneasa. Normal că unii le-ar vrea şi pentru asta vor să ne distrugă, a declarat un protestatar care a vrut să rămână anonim.

Numele lui Daniel Morar, vehiculat pentru funcţia de Procuror-General în Republica Moldova

Fostul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din România, Daniel Morar, pe care presa din Republica Moldova îl numeşte "spaima corupţilor din România", ar putea fi candidat la funcţia de Procuror-General în R. Moldova, informează Agora. Trebuie spus că Uniunea Europeană susţine ideea de a pune la Chişinău un procuror general din ţări UE. După consultările de marţi dintre partidele moldovene PLDM, PD şi PL s-ar fi acceptat ideea unui Procuror General consultat cu Comisia Europeană. În anumite cercuri politice europene se discuta, potrivit surselor Agora, despre candidatura lui Daniel Morar, fostul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din România, pentru poziţia de Procuror General în Republica Moldova.

JURNALUL NATIONAL

Francul a ajuns la 4,5 lei. Ce soluţii sunt pentru românii cu credite în valută?

Francul elveţian a ajuns la maximul istoric de 4,5054 lei, suficient cât să pună gaz pe focul dezbaterilor privind creditele în monedă străină. În timp ce cei 75.000 de români îşi numără ultimii bani pentru achitarea ratelor, autorităţile caută soluţii în sprijinul populaţiei supraîndatorate: restructurarea creditelor, aprobarea în regim de urgenţă a legii insolvenţei persoanelor fizice sau identificarea de soluţii punctuale între bănci şi clienţi de convertire a creditelor din valută în lei. Aprobarea oricăreia dintre aceste soluţii necesită însă timp, pe care românii care s-au trezit cu rate mai mari peste noapte nu prea îl mai au. Impunerea conversiei creditelor din franci elveţieni în lei sau în altă monedă prin intermediul unui act normativ ar putea genera falimentul mai multor bănci, iar actul respectiv ar trebui să precizeze foarte clar cine suportă pierderile generate de conversia la un alt curs decât cel al momentului, a declarat ieri directorul Direcţiei Supraveghere din Banca Naţională a României, Nicolae Cinteză.

Frăţia "boierilor" din Vrancea, decimată de DNA. Şpăgarul şef, Alexandru Lefter, a fost reţinut 24 de ore

Şeful Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare, Alexandru Lefter, a fost reţinut de procurorii anticorupţie pentru că a cerut şpagă de 25.000 de euro. Pentru aceşti bani, Lefter trebuia să îşi dea acordul pentru ca Gheorghe Ceteraş să primească o pădure. Avizarea de către ITRSV a titlurilor de proprietate privind terenurile forestiere este o condiţie prevăzută de lege. "În perioada 31 mai 2011 - 02 iunie 2011, inculpatul Lefter Alexandru, în calitate de inspector şef al Inspectoratului Teritorial Regim Silvic şi Vânătoare Focşani, a pretins inculpatului Ceteraş Gheorghe suma de 25.000 euro şi a primit de la acesta suma de 15.000 euro, în scopul semnării şi aplicării ştampilei instituţiei menţionate pe un titlu de proprietate eliberat de Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Buzău, dar şi pentru urgentarea derulării acestei proceduri", se precizează în ordonanţa de reţinere.

NATIONAL

Serviciile româneşti, in război total cu FSB-ul rusesc!

Dincolo de tradiţionalele orgolii ale liderilor politici, amânarea parca la nesfârşit a formarii unui nou guvern democratic la Chişinău are o cu totul alta explicaţie. Una foarte bine cunoscuta de către diplomaţii occidentali care fac presiuni tot mai intense asupra celor trei partide proeuropene care, împreuna, au câştigat "la mustaţă" alegerile din 30 noiembrie 2014. Este vorba despre condiţia impusa politicienilor de la Chişinău de către marile cancelarii ale lumii ca sa nu intre in viitorul executiv persoane asupra carora planeaza suspiciuni de coruptie. Iar cum structurile anticorupţie moldoveneşti sunt inca necoapte si nu au reusit pana acum sa faca mare scofala, greul identificării celor pătaţi le-a revenit, aproape in totalitate, structurilor romanesti de informatii, care au detaşat masiv, in ultima vreme, agenţi acoperiţi la Chişinău. Marea majoritate a celor deconspiraţi de către ofiţerii noştri aparţineau serviciului rus de securitate, temutul FSB.

Vanghelie pregăteşte mazilirea lui Ponta

Încurajat de ieşirea la rampa a lui Radu Mazăre, care i-a cerut lui Victor Ponta sa demisioneze, Marian Vanghelie ii cheamă pe social-democraţi la lupta. Fara sa stea prea mult pe ganduri, fostul pesedist le-a cerut colegilor sa-si ia partidul inapoi, nu oricum, ci printr-o miscare de strada: "Ponta nu poate fi schimbat nici pana in 2200 decat daca iesiti in strada si mergeti la Kiseleff. Victore, nu scapi, crede-ma te rog eu frumos! Sa nu crezi ca ai scapat de mine, de-abia de acum incolo incepem sa facem politica impreuna". Desi "Revolutia rosie" este o utopie, pesedistii nu vor lua niciodata cu asalt sediul central, Vanghelie crede cu tarie ca sfarsitul politic al lui Victor Ponta este aproape.

Liberalii zgâlţâie scaunul lui Tăriceanu

Calin Popescu Tăriceanu risca sa piardă funcţia de preşedinte al Senatului daca actuala majoritate se va destramă. O spune chiar copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, menţionând însă ca prioritatea opoziţiei rămâne debarcarea Guvernului Ponta. Data scadenta se apropie si pentru Calin Popescu Tăriceanu. Acuzat de foştii lui colegi ca a vrut sa-i predea PNL-ul la cheie lui Victor Ponta, actualul preşedinte al PLR va deveni cat de curând o tina pentru noii liberali. "Daca senatorii noştri vor spune avem majoritate si dorim schimbarea sefului Senatului, lucrul acesta se va întâmpla", a recunoscut Alina Gorghiu.

Dinu Patriciu si-a dezmostenit nevasta in favoarea amantei Melanie Chen!

Surpriza de proportii la deschiderea testamentului miliardarului Dinu Patriciu. In acesta nu este stipulat nicaieri ca i-ar lasa ceva actualei sale sotii, in timp ce 12, 5 la suta din avere ii revine amantei sale, Melanie Chen. La un moment dat, chiar Dana Patriciu, sotia in acte a miliardarului, a acuzat-o pe Melanie si pe Ana, una dintre fiicele din prima casatorie a lui Dinu, ca ar fi sustras din casa de la Snagov bunuri si bijuterii in valoare de 300.000 de euro. Ancheta politiei in acest caz nu a relevat nimic concret, dar deja se stia ca Melanie era in relatii intime cu miliardarul, ea fiind cea care l-a dus pe drumul pierzaniei pe Patriciu si in afaceri, si in privinta sanatatii . Conform surselor, averea miliardarului roman ar urma sa fie impartita cam asa: Melanie Chen - 12,5%, mama Anei si Mariei Patriciu - 5%, iar restul revine fiicelor sale.

PUTEREA

S-a închis cercul politicienilor-infractori de la Iaşi. Cristian David, primul-ministru de Interne reţinut vreodată de DNA

Cristian David, născut Troacă, este primul-ministru de Interne al României reţinut pentru corupţie. Fostul demnitar liberal completează astfel quinta de aşi ai clubului liberal de la Iaşi, apropiat politic de PSD, care înfundă puşcăria. Primul căzut a fost prietenul şi asociatul său Relu Fenechiu, condamnat definitiv în Dosarul Transformatorul, ultimul loc de muncă cunoscut Ministerul Trasporturilor, calitate ministru. Al doilea, socrul său Mihail Vlasov, arestat la domiciliu pentu mită şi trafic de influenţă, ultima funcţie fiind cea de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, iar al treilea, dar nu cel din urmă, amicul Tudor Chiuariu, condamnat definitiv cu suspendare în cazul Poşta Română, fost ministru al Justiţiei, actual preşedinte al Comisiei juridice din Senat. Cel de-al cincelea as, senatorul Varujan Vosganian, propus la Premiul Nobel pentru literatură de asociaţia scriitorilor din Armenia, şi cap al Clubului din Iaşi, este încă apărat de Parlament.

În iulie începe "Loteria bonurilor fiscale"

Persoanele fizice rezidente şi nerezidente care au împlinit deja vârsta de 18 ani şi deţin bonuri fiscale care atestă cumpărarea de bunuri sau servicii în ţară vor putea participa, din iulie, la "Loteria bonurilor fiscale", bugetul total alocat pe şase luni din acest an urmând să fie 10 milioane lei. Extragerile vor fi organizate de Loteria Română şi sunt publice, iar prima extragere lunară va fi în luna iulie 2015, fiind văzută de Guvern ca măsură pentru combaterea evaziunii fiscale şi reducerea economiei subterane. La finele anului trecut, Ministerul Finanţelor aprecia că la extragerile lunare vor fi acordate un număr de 160 de premii egale, câte 20 pentru fiecare regiune fiscală a ANAF, valoarea preconizată a fiecărui premiu fiind de 1.200 lei.

ROMANIA LIBERA

Mândria infrastructurii româneşti, viaductul Aciliu, a crăpat

După ce s-a fisurat asfaltul lotului 3 al autostrăzii Sibiu-Orăştie, la doar o săptămână după deschiderea circulaţiei, a venit rândul viaductului de la Aciliu să aibă probleme. Un raport din interiorul Companiei de Autostrăzi şi Drumuri arată că acest cel mai mare viaduct din România prezintă fisuri ale pilonilor în zona de sprijin a căii de rulare, la zeci de metri deasupra solului. După ce că sunt scumpe şi se derulează mai greu faţă de alte ţări ale UE, de lucrările de infrastructură din România sunt efectuate şi în condiţii de proastă calitate. Defectele ies la suprafaţă deseori nu după expirarea perioadei de garanţie, ci imediat după punerea în circulaţie a unei autostrăzi.

Guvernul şi serviciile, învinse, din nou, la Curtea Constituţională

După Legea Big Brother şi proiectul privind cartelele prepay, Palatul Victoria a suferit, ieri, a treia înfrângere în încercarea de a oferi mai multe instrumente instituţiilor cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale: Legea securităţii cibernetice a fost declarată neconstituţională. Printre deficienţele invocate s-a numărat lipsa avizului CSAT. Cu majoritate de voturi, judecătorii Curţii Constituţionale au decis că Legea securităţii cibernetice trebuie declarată în întregime neconstituţională, deoarece încalcă mai multe prevederi ale Legii fundamentale, are deficienţe de respectare a normelor de tehnică legislativă şi nu prezintă avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Cu alte cuvinte, nu doar că nu sunt respectate mai multe drepturi fundamentale, dar nici măcar regulile banale ce ţin de redactarea şi avizarea proiectului nu au fost respectate.

ZIARUL FINANCIAR

BNR: Conversia creditelor în franci s-ar face la cursul zilei, altfel unele bănci ar fi în faliment

Conversia creditelor în franci elveţieni la un alt curs de schimb decât cel din ziua tranzacţiei ar provoca falimentul mai multor bănci, spune Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR. "Rezolvarea printr-un act normativ care să stabilească conversia la un alt curs decât cel din ziua tranzacţiei nu este posibilă. Sunt bănci care pot da faliment dacă conversia se face la curs istoric", a declarat Cinteză, în cadrul unei dezbateri la Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor. Dezbaterea a avut loc în contextul în care cotaţia dintre leu şi francul elveţian a atins valori record ca urmare a eliminării plafonului impus de Banca Elveţiei pentru cursul dintre franc şi euro. Francul s-a apreciat cu 20% faţă de leu în ultima săp­tămână şi a ajuns la 4,5 lei. Cea mai mare parte dintre cei 75.000 de români cu credite în această monedă trebuie să suporte acum rate duble, în condiţiile în care împrumuturile au fost contractate în 2006-2007, la un curs de 2-2,2 lei/franc.

FP: Suntem pregătiţi să reducem discountul

Franklin Templeton, administratorul activelor de 13,24 miliarde de lei ale Fondului Proprietatea, este pregătit să reducă discountul de tranzacţionare la 15%, cât este ţinta cerută de fondul american de hedging Elliott, cel mai mare acţionar al FP. Intervalul de timp este însă scurt pentru că pe 15 iulie are loc prima evaluare a administratorului. Acţiunile Fondului Proprietatea se tranzacţionează la o cotaţie de 0,85 lei/titlu, cu 28% mai puţin decât valoarea unitară a activului net. Altfel spus, fondul este cu aproape 30% mai ieftin pe bursă decât averea pe care o deţine în portofoliu (pachete minoritare de acţiuni la Petrom, la Romgaz, Hi­dro­electrica, Poşta Română). De la listarea la bursă, pe 25 ianuarie 2011, acţiunile au crescut cu peste 32%, însă nu au atins niciodată pragul de un leu, reper folosit pentru despăgubirile cu acţiuni făcute de ANRP din 2006 până în mai 2011. Tot un leu pe acţiune ar fi cotaţia dacă acum titlurile FP s-ar tranzacţiona la un discount de 15%, luând în calcul activul net unitar de 1,2125 lei de la 31 de­cembrie 2014.

BCE ar putea arunca astăzi "bomba nucleară" în războiul cu deflaţia

Oaspeţii Forumului Economic Mondial de la Davos, locul unde se întâlnesc în fiecare an cei mai puternici bancheri, oameni de afaceri şi politicieni ai lumii, nu au ezitat să-i ia apărarea guvernatorului Băncii Naţionale a Elveţiei, a cărui decizie a aruncat în aer francul elveţian şi a trezit o furtună politică în estul Europei din cauza celor care şi-au văzut mărite ratele creditelor în franci elveţieni. Un alt mare bancher ar putea face istorie astăzi. Presa internaţională scrie că preşedintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi va anunţa că BCE va începe să achiziţioneze obligaţiuni suverane de 50 mld. euro pe lună timp de doi sau trei ani, ceea ce ar însemna că banca centrală a zonei euro va intra cu armamentul "nuclear" în războiul cu deflaţia. La astfel de programe, de printare de bani pentru achiziţii de active - quantitative easing, au recurs în timpul crizei Rezerva Federală americană şi banca Angliei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb