REVISTA PRESEI 22.05.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 22 mai 2015

ADEVARUL

Ionuţ Rudeanu, ginerele lui Vasile Blaga, reţinut de procurori

Poliţiştii au descins joi dimineaţă la o firmă de pază deţinută de ginerele liderului PNL Vasile Blaga, Ionuţ Rudeanu. Prejudiciul estimat de anchetatori este de aproximativ 600.000 de euro. Rudeanu a fost reţinut de anchetatori, fiind suspectat de evaziune fiscală. Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române, "din investigaţii a reieşit faptul că, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat, reprezentanţii unei companii specializate în prestări de servicii de pază ar fi creat un circuit infracţional, format din mai multe societăţi comerciale, prin care ar fi fost evidenţiate tranzacţii fictive". În contabilitatea companiei ar fi fost înregistrate achiziţii fictive de servicii, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu aproximativ 600.000 de euro. Surse judiciare au precizat că printre firmele vizate de anchetatori ar fi şi Axis Corporate Security, deţinută de Andrei Rudeanu, ginerele copreşedintelui PNL Vasile Blaga.

Vâlcov l-a turnat pe Blaga la DNA. Schema de sifonarea banilor publici

Liderul PNL Vasile Blaga este arătat cu degetul de Darius Vâlcov drept artizanul licitaţiilor trucate de la Slatina, prin care firma Tehnologica Radion, care i-ar aparţine chiar fiicei lui Blaga, a câştigat mai multe lucrări de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare. Informaţii incendiare din rechizitoriul DNA prin care Darius Vâlcov a fost trimis joi în judecată îl plasează pe liderul PNL Vasile Blaga în centrul mecanismului de corupţie demontat de procurori. Fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov le-a povestit procurorilor cum a intervenit Vasile Blaga în licitaţiile pentru lucrările din Slatina. Cel puţin aşa reiese din rechizitoriul prin care Vâlcov a fost trimis joi în faţa instanţei pentru a fi judecat sub acuzaţiile de trafic de influenţă, spălare de bani, şi operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia. Dacă va fi găsit vinovat, Vâlcov riscă o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare.

Cum l-a lucrat Victor Ponta pe Liviu Dragnea

În ultimele şase luni, Victor Ponta şi-a eliminat rivalii, rând pe rând, din partid. Mai întâi, pe Mircea Geoană şi Marian Vanghelie, apoi pe Cătălin Ivan şi pe Liviu Dragnea. Însă cazul Dragnea se distinge prin minuţiozitatea cu care a lucrat premierul. După excluderea tandemului Geoană- Vanghelie, singura voce critică în partid mai rămăsese Cătălin Ivan, europarlamentar, fost purtător de cuvânt al partidului. În luna martie, conducerea PSD sector 1 Bucureşti l-a suspendat din partid, pentru 12 luni. După două luni în care Ivan a continuat să critice politica lui Victor Ponta, PSD Sector 1 i-a convertit suspendarea în excludere. Liviu Dragnea a demisionat din funcţia de preşedinte executiv al PSD, urmând ca partidul să-i decidă soarta ulterior. Maniera în care Dragnea a fost "executat", bazată pe trecerea timpului, este similară cu cea în care Ponta a rămas în fruntea PSD.

Cum a ajuns Catedrala Mântuirii Neamului de vânzare

Pe site-ul anuntulcorect.ro a apărut un mesaj prin care un român susţine că vinde Catedrala Mântuirii Neamului pentru 500 de milioane de euro. Anunţul i-a revoltat pe reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române (BOR) care susţin că mesajul este o postare abuzivă cu "intenţie denigratoare". "Vând catedrală la roşu în Bucureşti, în zona Cotroceni - 13 Septembrie (în curtea Palatului Parlamentului). Construcţia este făcuta din banii mei şi ai altor contribuabili la bugetul de stat (pot demonstra cu acte contabile). Se vinde aşa cum se vede şi în fotografii, cumpărătorul având ocazia să o zugravească în ce culori doreşte şi să picteze sfinţi şi îngeri cu feţe care să semene cu el. Construcţia are 38.000 metri pătraţi, cinci etaje (trei subterane şi două deasupra solului), 12 lifturi, buncăr antiatomic, 500 locuri de parcare. Preţul de 500.000.000 euro nu este negociabil. Cumparatorul îşi va putea recupera investiţia în maxim cinci ani şi nu va avea niciun fel de obligaţii financiare faţă de instituţiile statului", aşa sună anunţul care i-a revoltat pe reprezentanţii BOR.

S-a dus pe Apa Grea a Sâmbetei - moştenirea nucleară pierdută a lui Nicolae Ceauşescu

Despre programul nuclear demarat de Ceauşescu s-a speculat foarte mult, inclusiv că ar fi dorit să fabrice bomba atomică. Cert este că până în 1990 s-a investit imens, România devenind o putere nucleară capabilă să proiecteze şi să construiască o centrală nuclear-electrică, să producă din resurse interne combustibilul de fisiune şi apa grea necesară funcţionării reactorului. Până la sfârşitul anului, România va ieşi din rândul producătorilor de apă grea, deşi în prezent deţine primul loc din Europa. Guvernul a alocat la începutul acestei săptămâni ultimii bani pentru achiziţia de apă grea: 25 de milioane de lei. Bani ajung pentru finanţarea producţiei până la sfârşitul anului, şi cu economie şi ceva ajutor suplimentar din partea statului până după alegerile locale din 2016. Obţinerea apei grele este un proces tehnologic de continuitate, iar instalaţiile odată oprite se va trece la dezafectarea lor.

Crin Antonescu dă târcoale PNL

Fostul lider PNL Crin Antonescu dă semne că ar fi interesat de o reapropiere de partidul liberal. Antonescu ar urma să se alăture unui ONG iniţiat de câţiva membri din vechiul PNL care se opun fuziunii cu PDL. Bazele acestui ONG urmează să se pună duminică, la Hotel Royal din Bucureşti. Numele ONG-ului va fi Asociaţia "Clubul Liberal Ion C. Brătianu 1875", iar printre cei care vor participa la eveniment se numără şi un deputat liberal apropiat de Antonescu, Radu Zlati. Preşedinte provizoriu al organizaţiei va fi fostul deputat PNL George Şerban. Şerban a precizat, pentru site-ul Breaking News 24, citat de ziare.com, că a depus actele de înregistrare a ONG-ului la Tribunal. "Scopul acestui club, a cărui lansare este, nu întâmplător, la 24 mai, este să militeze pentru păstrarea identităţii politice a PNL, a acelui partid fără de care România modernă n-ar fi existat. Sloganul meu personal, pe care l-am ales când m-am alăturat acestui proiect, este 'Partidul National Liberal există!'.

SUA schimbă strategia în Irak, după ce jihadiştii din Statul Islamic au cucerit oraşul Ramadi

SUA îşi reexaminează strategia în Irak, după ce oraşul Ramadi a fost cucerit de gruparea Stat Islamic, a recunoscut miercuri un oficial american de rang înalt, promiţând că Washingtonul va ajuta Bagdadul să reia controlul asupra acestui oraş cât de repede posibil, relatează AFP. Oficialul din cadrul Departamentului de Stat a mai anunţat că Guvernul său le va furniza în curând forţelor armate irakiene o mie de sisteme de rachetă antitanc, pentru a lupta în special împotriva atentatelor cu maşină-capcană comise de jihadiştii din cadrul grupării Stat Islamic. În opinia sa, cucerirea la 17 mai de către gruparea Stat Islamic a oraşului Ramadi, capitala provinciei Anbar, reprezintă o "situaţie extrem de gravă", dar nu se compară cu "căderea Mosulului", pe care SI îl controlează din iunie 2014.

BANCHERUL

Politicienii si avocaţii continua sa-i manipuleze si sa-i dezinformeze pe romani

Un deputat PNL, Daniel Zamfir, si un avocat implicat in procese împotriva băncilor, Gheorghe Piperea, au anunţat într-o conferinţa de presa ca au iniţiat o lege care ar permite romanilor cu credite ipotecare sa predea casa băncii si sa scape astfel de toate datoriile. Daca ne gândim ca cele mai multe credite ipotecare au fost luate in anii 2007-2008, in plin balon imobiliar, iar de atunci valoarea caselor si apartamentelor s-a înjumătăţit, astfel încât creditul a rămas si acum, după 8 ani de plata, mai mare decât valoarea locuinţei, mulţi ar fi fericiţi sa scape astfel de datorii. Mai ales cei care si-au investit banii in mai multe case, pentru a profita de creşterea preturilor imobilelor de dinaintea crizei. Cei doi, politicianul si avocatul, recurg, din păcate, la stratageme ieftine de manipulare si dezinformare a populaţiei, pentru a câştiga popularitate de pe urma acestei legi, lăsând in acelaşi timp impresia, intenţionat sau nu, ca dispun de cunoştinţe precare de educaţie financiara sau mai degrabă de noţiuni false de cultura financiara.

Raiffeisen Bank a obţinut in primul trimestru un profit mai mic decât BCR, Banca Transilvania si BRD

Raiffeisen Bank International (RBI) a anunţat ca subsidiara din Romania a obţinut in primul trimestru din 2015 un profit net de 25 milioane euro, in creştere cu 13,5% fata de câştigul din aceeaşi perioada a anului trecut, de 22 milioane euro. Profitul grupului austriac RBI a fost in scădere cu 48%, la 83 milioane euro, fiind afectat in principal de pierderile de 82 milioane euro din Ucraina. Profitul Raiffeisen din primul trimestru (aproximativ 110 milioane lei) este mai mic decât cel obţinut de BCR (344 milioane lei), Banca Transilvania (151 milioane lei) si BRD (140 milioane lei). In 2014, Raiffeisen a fost cea mai performanta banca românească, cu câştiguri de 501 milioane lei. Sistemul bancar a avut profit de 820 milioane lei in primul trimestru din 2015. Raiffeisen si-a diminuat reţeaua de unităţi cu 12 sucursale in primele trei luni ale anului, de la 529 la 517 unităţi, iar numărul angajaţilor a scăzut de la 5.292 la 5201 la finalul lunii martie.

CURENTUL

Fostul şef BRD mutat la Paris după ce a fost şantajat de Gabriela Firea?

Surse din BRD au declarat că în toamna lui 2011 când BRD stabilea bugetele de publicitate pentru anul următor, Gabriela Firea se înfiinţează la Sorin Popa , administratorul şi directorul general delegat al BRD Groupe Société Générale, cu un plic în care erau fotografii cu acesta la diverse întâlniri. Persoanele cu care acesta fusese fotografiat erau: Bebe Ionescu (cuscrul lui Traian Băsescu), fraţii Creştin, Marius Locic, Adriean Videanu, Cătălin Vociu, Marian Vanghelie şi generalul Dragoş Diaconescu, fost ofiţer DIE şi fost şef al lui Dan Voiculescu, timp de 8 ani, pe când acesta lucra la Oficiul ARGUS. Firea i-ar fi spus lui Sorin Popa că dacă nu va aloca un buget cu 7 cifre în euro pentru grupul Antenelor, fotografiile vor fi făcute publice. Conform regulamentului intern al BRD, Sorin Popa a raportat acest incident superiorilor săi de la Paris imediat. S-a decis atunci, pentru a nu fi afectată imaginea BRD ca Popa să fie "promovat" la Paris pentru un an şi apoi să fie concediat, ceea ce s-a şi întâmplat.

Alocări - de Tia Şerbănescu

Comparând alocaţia cu "reparaţiile" lui Ponta la pensiile speciale, rezultă că toate guvernele noastre au fost şi rămân nişte părinţi denaturaţi: "asta-i viaţa, o să-i spun lui fiică-mea că i-a crescut amendamentul" a glumit Zgonea. Iniţial, Ponta a zis că nu sunt bani - veşnicul argument al taţilor care au băut banii copiilor - după care a preluat amendamentul. Dl. Iohannis a mai suferit o înfrângere în Parlament iar doamnele au prins a-şi exprima sentimentele faţă de natură: "astăzi aici am dovedit că şi românu-i frate cu Codrul" a zis Doina Pană. Dar Codu-i frate cu românul? Nici vorbă, a zis Lucia Varga: "e mai rău decât cel actual" - în timp ce Graţiela Gavrilescu a apărat discursul de lemn de orice drujbă: "azi am votat pentru progresul în silvicultură". Progresul l-a inspirat şi pe Korodi Attila: "şi unguru-i frate cu codrul, să ştiţi". Cain? Big Brother? Codule, Coduţule, ce mai tai drăguţule? Principiul Codului Silvic - şi deontologic: ce se taie, nu se fluieră.

CURIERUL NATIONAL

Cât de bună e legea falimentului personal

Abia adoptată de Camera Deputaţilor după ce trecuse în mod tacit de Senat, legea insolvenţei persoanelor fizice pare să conţină o serie de lacune care vor îngreuna aplicarea ei, specialiştii numind printre acestea faptul că lichidatorilor li se impun o serie de atribuţii, fără ca acestea să fie însă detaliate..."În această situaţie, lichidatorii s-ar putea afla în imposibilitatea îndeplinirii acestei obligaţii, neavând o clarificare a limitărilor acestor atribuţii", consideră Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR). Pe de altă parte, legea aduce şi o serie de beneficii semnificative pentru persoanele fizice, cel mai important fiind, după cum a declarat ieri Vasile Godîncă-Herlea, asociat coordonator CITR, faptul că "acordă o a doua şansă datornicilor de bună-credinţă, oferindu-le protecţie în faţa creditorilor".

Dosarul bancherilor, dosarul inflaţiei - Opinii - Adrian Panaite

Inflaţia care ne-a sărăcit a avut şi o componentă infracţională. Ceea ce simţeam cu toţii o aflăm acum din probatoriile procurorilor. În "dosarul bancherilor", numai o reţea a reuşit să aducă o pagubă de 43,5 milioane euro celei de-a doua bănci din sistem, spune Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Luau oamenii banii, se jucau de-a regii în lumea afacerilor, înapoi nu mai dădeau nimic, iar pierderile erau împrăştiate în întreaga societate. Băncile, teoretic în nucleul dur al capitalismului, sunt tot mai mult - la noi, dar şi aiurea în lume - instrumente de redistribuţie socială. Unii sunt şmecherii care au accesul la primii bani inflaţionişti, iar din urmă vine prostimea să înghită mărfurile la preţuri mărite. Cel mai dezarmant! Reglementatorul pieţei nu pare incomodat deloc de aceste scandaluri izbucnite în ograda sa. Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, părea mai degrabă iritat, întrebat cu câteva luni în urmă despre aceste cazuri.

România şi SUA, acord pentru îmbunătăţirea conformării fiscale

Guvernul a aprobat, printr-un memorandum, semnarea Acordului între România şi Statele Unite ale Americii pentru îmbunătăţirea conformării fiscale internaţionale şi implementarea măsurilor FATCA (The US Foreign Account Tax Compliance Act). Textul negociat între autorităţile române şi cele americane este în concordanţă cu modelul de Acord FATCA cu reciprocitate, ceea ce implică un schimb reciproc de informaţii între autorităţile fiscale din cele două state, prin transmiterea informaţiilor financiare raportate de instituţiile financiare prin intermediul autorităţilor fiscale. Semnarea acestui Acord va avea următoarele efecte: nu se va aplica impozit cu reţinere la sursă în SUA asupra veniturilor obţinute din SUA de către instituţiile financiare din România, iar instituţiile financiare române nu vor fi obligate să reţină impozit asupra anumitor venituri primite de cetăţeni sau rezidenţi americani care au deschise conturi financiare la astfel de instituţii financiare.

OMV Petrom a contractat un nou împrumut de 1 miliard de euro

OMV Petrom a accesat o linie de credit revolving de 1 miliard euro, multi-valută, care să înlocuiască o linie de credit contractată în noiembrie 2011, care a însumat 930 de milioane euro, cu scadenţa în 2016, se arată într-un anunţ oficial al companiei. "OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol şi gaze din sud-estul Europei, a contractat o linie de credit multi-valută în valoare de 1 mili­ard de euro, de la un sindicat format din 17 bănci. Facilitatea a fost contractată pentru a înlocui o altă linie sindicalizată, contractată în noiembrie 2011 şi neutilizată la data contractării noului împrumut", se arată într-un comunicat remis redacţiei.

EVENIMENTUL ZILEI

Misterul dispariţiei lui Crin Antonescu

La evenimentul dedicat împlinirii a 140 de ani de la înfiinţarea PNL, Crin Antonescu a stat cuminte, a ascultat discursurile, a vorbit şi a plecat. Fostul şef al liberalilor aşteaptă să i se termine mandatul de senator pentru a ieşi din politică. Este deja absent din Parlament şi colegiul său electoral de multe luni de zile. Deşi invitatul de onoare al evenimentului de la Opera Română a fost preşedintele Klaus Iohannis, toţi ochii au fost îndreptaţi marţi seară înspre fostul şef al liberalilor, Crin Antonescu. A fost una din puţinele apariţii publice ale acestuia, altădată cu prezenţe savuroase şi numeroase. În discursul susţinut cu acest prilej, Antonescu a precizat că este "ultima oară când se adresează unei asemenea adunări liberale" şi că le urează să aibă puterea de a apăra Parlamentul şi prezumţia de nevinovăţie, chiar dacă sunt arestaţi adversari politici. "E pentru ultima oară când mă adresez unei adunări liberale. N-am nici interese, nici aşteptări", a spus Crin Antonescu.

Efectele declaraţiilor generalului Dumbravă

Judecătorii şi procurorii din România cer Comisiei parlamentare de specialitate să controleze implicarea Serviciului Român de Informaţii (SRI) în Justiţie, în urma unor declaraţii făcute de generalul SRI Dumitru Dumbravă. Acesta a afirmat că SRI este implicat în actul de justiţie. Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) cere ca parlamentarii să stabilească dacă afirmaţiile generalului "reprezintă poziţia oficială a instituţiei sau, dimpotrivă, reprezintă opinia personală a acestuia, caz în care, faţă de gravele efecte ale celor spuse de acesta, se impune a se lua măsurile necesare". Orice persoană care a pierdut un proces în instanţă poate, în baza celor revelate de generalul Dumbravă, să spună acum că acest lucru nu s-a întâmplat datorită probelor, ci a implicării SRI, se mai precizează în comunicatul UNJR.

Darius Vâlcov a picat testul cu detectorul de minciuni când a fost întrebat de şpagă!

Fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov a fost supus testului poligraf în timpul anchetei DNA, însă el a picat testul atunci când a negat că ar fi primit mită de la omul de afaceri Theodor Berna. În rechizitoriul prin care Darius Vâlcov a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă, se arată că acesta a solicitat anchetatorilor să fie examinat cu tehnica poligraf, potrivit Agerpres. Potrivit raportului de constatare criminalistică din 18 mai 2015 al IGPR, lui Vâlcov i s-au pus următoarele întrebări: "Aţi primit, în mod direct, vreo sumă de bani de la Theodor Berna în legătură cu contractele încheiate între SC Tehnologica Radion SRL şi Compania de Apă Olt, la sediul Tehnilogica Radion"; "Ai spălat vreo sumă de bani provenită de la Tehnologica Radion prin societăţile SC Plus Confort, SC Cafmin, SC MKS Still Grand Serv SRL şi SC Bogmar PRO Design?"

Jihadiştii controlează jumătate din Siria, după cucerirea cetăţii Palmira

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a cucerit în totalitate oraşul antic Palmira, din deşertul sirian, gruparea extremistă extinzându-şi deja controlul asupra a peste jumătate din teritoriul sirian. "Luptătorii grupării SI se află în toate zonele din Tadmor (numele arab al Palmirei), inclusiv în apropiere de situl arheologic care se situează în sud-vestul oraşului", după cum a declarat directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, Rami Abdel Rahman. ONGul sirian a anunţat că trupele regimului sirian s-au retras de pe toate poziţiile pe care le controlau în Palmira şi la periferia acestuia. Distrugerea cetăţii antice Palmira din Siria ar fi "o imensă pierdere pentru omenire", spunea, ieri, Irina Bokova, director al UNESCO, într-un videoclip postat pe internet de organizaţia internaţională. "Palmira este situl unei extraordinare moşteniri mondiale în deşert şi orice distrugere a ei ar fi nu numai o crimă de război, ci şi o enormă pierdere pentru omenire", a spus Bokova.

JURNALUL NATIONAL

Politicienii nici nu vor să audă de canabis

Când vine vorba de droguri, în România nu există nuanţe printre politicieni. Canabisul sau heroina, consumul sau traficul de droguri, victime sau infractori, toate sunt tratate de-a valma, cu o categorică respingere, ce arată mai degrabă ignorarea problemei decât consecvenţă, iar efectele sociale negative riscă să se amplifice necontrolat. La nivel internaţional, discuţiile se poartă pe mai multe paliere. Primul vizează efectele incriminării penale a consumului de droguri. De exempu, un student găsit pe plajă la Vama Veche cu un joint de canabis riscă să facă închisoare de la 6 luni la 2 ani. Un ins altminteri perfect integrat social sau deja plătitor de taxe poate să înfunde puşcăria şi să rişte excluziunea socială pentru un moment de stupiditate sau imprudenţă. Mai gravă este situaţia celor dependenţi de droguri de mare risc cum ar fi heroina care, în loc să fie trataţi adecvat, ajung deseori în penitenciarele care nu sunt impenetrabile când este vorba de droguri, după cum se arată într-un raport al Romanian Harm Reduction Network, un ONG specializat în asistenţa oferită persoanelor dependente.

Cum îi pot disciplina asigurările auto obligatorii pe şoferii tineri

Campionul de raliu Titi Aur susţine că înregistrarea RCA-ului pe codul numeric personal al şoferului, nu pe automobil, ar creşte gradul de responsabilitate a conducătorului, pentru că persoanele, nu maşinile fac accidente. Şoferul este vinovat şi, dacă asigurarea s-ar înregistra pe CNP, interesul şoferului ar fi să nu facă pagube, ca să beneficieze de reduceri. Apoi, explică Titi Aur, nu este corect ca atunci când cineva împrumută maşina altei persoane şi face accident, RCA-ul să crească pentru proprietarul automobilului. Vârsta şoferului este şi ea extrem de importantă. Cu cât este mai tânăr, cu atât instinctul de conservare este mai mic şi asumarea riscurilor este mai des întâlnită.

NATIONAL

Mişcare năucitoare in Justiţie: Tiberiu Nitu, pe urmele Laurei Codruţa Kovesi!

Fără putinţa de tăgada, "primadona" luptei anticorupţie rămâne, de departe, DNA-ul. Iată însă ca, după o îndelungata perioada de "moţăiala" profesionala, Parchetul General pare sa se fi trezit din aceasta letargie, astfel ca procurorii aflaţi in directa subordine a lui Tiberiu Nitu au început sa lucreze in draci, cu rezultate pur si simplu uluitoare, intr-un timp extrem de scurt. Astfel ca, in paralel cu loviturile necontenite date de către oamenii Laurei Codruţa Kovesi, procurorii si poliţiştii de la "economic" detonează la rândul lor, aproape zilnic, dosare "bomba" cu privire la evaziuni fiscale care însumează miliarde bune de euro. In spatele acestor reţele de firme considerate intangibile pana acum se afla mai mereu politicieni influenţi sau miliardarii de casa ai acestora.

Ivan ii declara război lui Ponta

Exclus definitiv din PSD, Cătălin Ivan susţine ca va continua lupta "pana când Victor Ponta va pleca din politica si din PSD". Pentru început, Ivan muta ringul in instanţa, acuzându-l pe Ponta de încălcarea statutului PSD: "Îmi voi cere drepturile in instanţa". In plus, Cătălin Ivan afirma ca actualul lider social-democrat a instaurat "dictatura" in PSD si conduce partidul "prin frica": "Oricine comentează in PSD sau are alt punct de vedere este suspendat, exclus, marginalizat, isi pierde funcţiile (...) E dictatura in PSD si eu voi lupta cu Victor Ponta pana când va pleca din politica si PSD". In context, Ivan povesteste si cum Ponta i-a spus inca din 2010 (la alegerea sa in fruntea partidului) ca va pune şaua pe pesedisti, dar ca nu l-a luat in serios: "Mi-a spus: < < cine crede ca pe vreme lui Adrian Năstase era dictatura in PSD, se înşală. O sa le arat eu dictatura > >. Am crezut ca glumeşte".

Guvernul si-a mai furat o palma de la judecători

Guvernul încalcă prevederile legii prin refuzul de a organiza alegeri parţiale, a decis Curtea de Apel Bucureşti. Aceasta este cea de-a doua instanţă din tara care confirma ca echipa condusa de Victor Ponta face "exces de putere". Prin decizia de ieri, care nu este însă definitiva, instanţă obliga "paratul sa procedeze la stabilirea datei organizării alegerilor parlamentare parţiale" in 17 colegii de deputat si senator. Cu toate acestea Executivul se face ca ploua, aşa cum a făcut si după ce Curtea de Apel Cluj a dictat o sentinţa identica. La rândul ei, Autoritatea Electorala Permanenta a precizat ca demersurile pe care le-a făcut au fost ignorare de Ministerul de Interne.

PUTEREA

România va da gaze Moldovei. Premierii Ponta şi Gaburici au semnat memorandumul energetic

Premierul României, Victor Ponta, şi omologul său din Republica Moldova, Chiril Gaburici, au semnat joi la Chişinău un memorandum de înţelegere privind realizarea proiectelor necesare interconectării reţelelor de gaze naturale şi de energie electrică din cele două state. "Pentru anul 2015 sunt importante proiectele concrete şi realizabile pe termen scurt şi mediu cu privire la interconectarea energetică. Şi anume, să aveţi mereu două surse de gaze şi de energie electrică, pentru ca să aveţi posibilitatea să o accesaţi pe cea care este mai bună şi mai sigură. România are resursele necesare şi este capabilă să asigure acest lucru. Companiile noastre de energie au avut, în anul 2014, profituri importante şi putem să investim în Republica Moldova", a declarat Victor Ponta.

Petroliştii au tăiat 100 miliarde dolari din cheltuieli

Ieftinirea petrolului rescrie planurile marilor companii de energie din lume. La nivel global, s-au tăiat cheltuieli de o sută de miliarde de dolari, bani care trebuiau să alimenteze proiecte petroliere mamut. Dacă barilul de petrol Brent costa în iunie 115 dolari, în ianuarie atingea un minim de 45 de dolari, de unde a urcat între timp la 65 de dolari, totuşi încă mult sub pragurile cu care se lucra înainte. În faţa prăbuşirii preţului, industria petrolului îşi reduce drastic investiţiile, scrie Digi 24. Tăiate de pe listă sunt şi aproape 30 de proiecte uriaşe ale unor nume mari precum Shell, BP sau Statoil. Primele care cad sunt proiectele scumpe, neviabile la actualele cotaţii. Industria se curăţă singură de cei necompetitivi, dar în urmă rămân multe victime. Mii de oameni şi-au pierdut slujbele odată cu restrângerea sectorului, dar poate că marea problemă nu e că industria bate în retragere, ci că înainte se umflase artificial. Î

ROMANIA LIBERA

Viitorul Europei se amână la Riga

UE este împărţită între "precauţia" faţă de Rusia şi grija de a nu pierde definitiv Ucraina, Moldova şi Georgia. Ceea ce va rezulta va fi o confirmare de facto a statu quo-ului care convine Rusiei. Ceea ce se ştia cu siguranţă ieri, înaintea dineu­lui oficial, era că declaraţia fina­lă nu va conţine nici o menţiune privind o posibilă aderare a celor trei state la Uniunea Europeană într-un viitor apropiat sau îndepărtat şi nici măcar o condamnare explicită a anexării Crimeii. În pofida insistenţelor Kievului diplomaţii europeni nu au reuşit să convină asupra acestui din urmă punct nici măcar miercuri, când încă se mai negocia formula finală. Ieri, surse diplomatice au scurs convenabil în presă faptul că Armenia şi Belarusul se opun unei condamnări explicite, ceea ce oferă Bruxelles-ului un alibi să se spele pe mâini de orice responsabilitate şi să evite orice formulare care să provoace Rusia. De altfel, "evitarea provocărilor la adresa Rusiei" şi "precauţia" faţă de Moscova sunt cuvintele de ordine ale acestui summit, recunoscute ca atare de şefa diplomaţiei europene, italianca Federica Mogherini.

Cât te costă să te declari falit

Cei care nu-şi vor mai putea achita datoriile din cauze independente de ei vor putea să apeleze la Legea insolvenţei persoanelor fizice, punându-şi bunurile la adăpost timp de 5 ani. Condiţia - să plătească un administrator judiciar, care le va aproba cheltuielile. Legea insolvenţei persoanelor fizice a intrat la Biroul Permanent al Senatului în 2009, dar abia zilele trecute a fost aprobată de Camera Deputaţilor. Scandalul creditelor în franci elveţieni a obligat politicienii să adopte o lege pe care piaţa o cerea demult, dar căreia lumea bancară i s-a opus din răsputeri. Motivul - impactul aplicării acestei legi asupra portofoliilor de credite ale băncilor ajunge la 3,5 miliarde lei, conform preşedintelui executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Florin Dănescu. Dar ca să te declari falit te costă.

ZIARUL FINANCIAR

Topul celor mai mari companii din România - 2005 vs. 2014

În 2005 primii cinci jucători din economia locală aveau afaceri cumulate de 32 miliarde de lei, 5,5% din businessul total al companiilor ♦ Zece ani mai târziu, top cinci adună afaceri de 64 mld. lei, dar ponderea în total este aceeaşi (5,6%) pentru că şi businessul cumulat al companiilor s-a dublat la peste 1.110 mld. lei. Automobile Dacia, OMV Pe­trom SA, Rompetrol Rafinare, Kaufland şi British American Tobacco sunt cei mai mari cinci jucători din economia românească după rezultatele raportate în 2014, arată datele adunate de ZF pentru anuarul Cei mai mari jucători din economie, care va apărea pe piaţă în iunie. Aflat la a zecea ediţie, anuarul a surprins cele mai mari transformări din economia locală, a consemnat schimbările de lideri şi marile salturi din business, a relatat despre prima generaţie de antreprenori a României care acum îşi trimite reprezentanţii spre primul miliard de euro.

Un colos american revine în România cu investiţii în Romgaz

Grupul american Invesco, aflat în top 20 cei mai mari manageri de bani din lume, a cumpărat în martie un milion de ac­ţiuni la Romgaz (SNG), marcându-şi astfel revenirea pe bur­sa de la Bucureşti după mai bine de un deceniu de absenţă. Gigantul american a intrat în acţionariatul Romgaz prin intermediul a două fonduri de investiţii dedicate com­paniilor mici - European Small Com­pany şi International Small Company. Deşi producătorul de gaze este a doua cea mai mare companie locală de pe bursa de la Bucureşti, cu o capitalizare de 13,6 mld. lei, lichiditatea scăzută a acţiunilor SNG, dar şi a pieţei locale de acţiuni în ansamblu, l-a făcut pe Invesco să revină pe bursa de la Bucureşti cu fondurile dedicate companiilor mici.

Ford produce într-o lună la Craiova cât Dacia într-o zi şi jumătate

Producţia Dacia a revenit la creşterile de două cifre în luna aprilie şi a punctat un avans de 14% faţă de perioada similară a anului trecut, la 34.800 de maşini, compensând totodată şi declinul producţiei de la Ford Craiova, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importa­torilor de Automobile (APIA). La Craiova americanii au redus aproape complet turaţia în aprilie, în condiţiile în care producţia a scăzut cu 40%, la 2.500 de unităţi. Astfel, producţia Ford dintr-o lună întreagă poate fi comparată cu cea dintr-o zi şi jumătate de la Mioveni. În total, cei doi constructori au produs în primele patru luni ale anului aproape 143.500 de maşini, în creştere cu 1%, în condiţiile în care Dacia a urcat patru procente, la 124.700 de unităţi, în timp ce Ford a pierdut 15% din producţie şi a scăzut la circa 18.800 de maşini.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb