REVISTA PRESEI 22.08.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 22 august 2012

ADEVARUL

Puciul din iulie a eşuat

Curtea Constituţională a invalidat referendumul din 29 iulie şi l-a întors pe Traian Băsescu la Cotroceni. USL a pierdut acest război, dar mai poate câştiga ceva: timp pentru a "rezolva" unele probleme la Justiţie. Criza politică începută odată cu suspendarea preşedintelui Traian Băsescu în urmă cu aproximativ două luni se apropie de sfârşit odată cu decizia de ieri a Curţii Constituţionale (CCR) de a invalida referendumul din 29 iulie. Totodată, Curtea a constatat că referendumul de demitere a preşedintelui a fost valid din punct de vedere al organizării. "A fost validat referendumul, nu l-am invalidat, referendumul este valid, dar am constatat că nu s-a îndeplinit cvorumul", a explicat preşedintele CCR, Augustin Zegrean, la finalul şedinţei de ieri. Soarta plebiscitului a fost tranşată cu o majoritate de două treimi, conform legii Curţii Constituţionale, după ce şase din cei nouă judecători constituţionalişti au votat pentru invalidare.

Apelul ziarului "Adevărul" rămâne valabil

După 50 de zile de criză politică, "Decalogul" lansat de "Adevărul" este încă actual, chiar dacă ieri Curtea Constituţională a invalidat referendumul pentru suspendarea preşedintelui României. Cerem tuturor liderilor politici din România să pună capăt războiului pe viaţă şi pe moarte şi să accepte zece cerinţe (fascsimil) care să readucă atmosfera publică în limitele democraţiei şi ale bunului-simţ. Apelul nostru, al celui mai important ziar quality din România, a fost preluat de prestigioasa agenţie internaţională France Presse. S-au raliat următorii: jurnalista Ioana Avădanei, actorul Ion Caramitru, profesorul universitar Radu Carp, politologul Cristian Ghinea, actorul Marius Manole, experta anticorupţie Laura Ştefan, avocatul Adrian Vasiliu, medicul Florin Băcanu, analistul financiar Dragoş Cabat. Apelul "Opriţi-vă!" a fost munca întregii redacţii de a aduce la realitate clasa politică.

"Le Monde": "Băsescu îşi salvează scaunul"

Ştirea că referendumul din 29 iulie a fost invalidat de Curtea Constituţională a făcut rapid înconjurul lumii. Associated Press relatează că decizia Curţii îi deschide calea preşedintelui Băsescu de a se întoarce la postul său, aceasta fiind cea mai recentă rundă din bătălia pentru putere dintre Guvernul de stânga şi preşedintele populist de centru-dreapta. Aceeaşi ştire a fost preluată imediat de ziare şi posturi de televiziune importante din SUA, cum ar fi ABC, CBS sau cotidianul "Washington Post". Le Monde titra pe pagina electronică: "Preşedintele Băsescu, supranumit < Popeye Marinarul >, îşi salvează scaunul". Cotidianul francez anunţa astfel că referendumul pentru demiterea preşedintelui a fost invalidat ieri de Curtea Constituţională, astfel că Traian Băsescu, supranumit în ţara sa "Popeye Marinarul" îşi păstrează scaunul de şef al statului după ce a mai supravieţuit unui referendum în 2007. Agenţia Reuters îl citează pe judecătorul Augustin Zegrean care le-a spus reporterilor că decizia a fost luată cu "o majoritate legală de 6 la 3".

Ponta: Pot conduce România cu Traian Băsescu la Cotroceni

Premierul Victor Ponta afirmă că va putea conduce România, ca prim-ministru, avându-l la Palatul Cotroceni ca preşedinte pe Traian Băsescu. Întrebat de moderatorul televiziunii publice dacă va putea să conducă ţara, până la alegeri, cu Traian Băsescu la Cotroceni, premierul a răspuns afirmativ. "Da, voi putea să o conduc ca prim-ministru şi sunt convins că oamenii vor fi alături de USL şi de Guvern", a spus Ponta, citat de Mediafax. Victor Ponta a mai spus: Pe 11 iunie Băsescu m-a sunat şi mi-a spus pe un ton agresiv "Gata, s-a-ncheiat. De astăzi, ies la luptă". Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că el nu va fi niciodată "sclavul" preşedintelui Traian Băsescu, el precizând că nu poate fi ca Vasile Blaga, Mihail Neamţu sau Mihai Răzvan Ungureanu, şi a afirmat că este convins că Traian Băsescu este "incapabil uman" de a dialoga.

Israelul anunţă războiul cu surle şi trâmbiţe

Premierul Benjamin Netanyahu "este hotărât să atace Iranul înainte de alegerile din SUA" a transmis ieri televiziunea israeliană Channel 10 News. Dezbaterile publice în Israel în jurul unui posibil atac asupra instalaţiilor nucleare iraniene au rolul de a presa Washingtonul să sprijine mai ferm Israelul, spun analiştii. Zilnic, astfel de ameninţări sunt făcute de politicieni, generali în retragere, oficiali din sistemul de securitate şi diferiţi comentatori. Aceste dezbateri au fost însoţite de distribuirea măştilor de gaze către public, testarea unui sistem de avertizare prin SMS în caz de atac aerian, şi de speculaţii privind numărul de victime în cazul unei riposte a Iranului.

Randamentul României, de 87 de ori mai mic

Venitul realizat de Apple în anul 2011 a fost de 108,5 miliarde de dolari, compania americană utilizând forţa de muncă şi priceperea a aproape 65.000 de angajaţi şi colaboratori. Pentru comparaţie, Produsul Intern Brut (venitul) realizat de România în acelaşi an a fost de 192,8 miliarde de dolari, ţara noastră utilizând forţa de muncă şi priceperea a 9,86 milioane de salariaţi, patroni, întreprinzători şi celelalte categorii de persoane care participă efectiv la realizarea PIB - populaţia activă. Asta înseamnă că în timp ce salariaţii de la Apple au realizat un venit de 1,7 milioane de dolari per capita, românii activi au realizat un venit (PIB) de numai 19.530 de dolari per capita în 2011, adică de 87 de ori mai puţin.

CURENTUL

Un fost colonel implicat în eliberarea criminalului Gorbunov, arestat pentru luare de mită

Un colonel în rezervă, Marin Cone, fost şef al unui serviciu din cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranţă Craiova, a fost reţinut după ce a fost prins luând mită, pentru a interveni la conducerile unor penitenciare pentru schimbarea regimului de încarcerare şi punerea în libertate înainte de termen în cazul a două persoane. Potrivit Parchetului Tribunalului Dolj, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) - Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, au prins în flagrant un colonel în rezervă - fost şef Serviciu Siguranţă în cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranţă Craiova -, care a cerut şi primit de la doi denunţători diverse sume de bani, pentru a interveni pe lângă persoane din conducerile penitenciarelor din Drobeta Turnu Severin şi Târgu Jiu, unde erau încarceraţi fiul, respectiv fratele denunţătorilor.

Întoarcerea de Tia Serbanescu

Dl. Greblă, una din uneltele de bază ale USL, a explicat de ce trebuiau scoşi cei 3 mil. de români din străinătate din cvorumul patriei: fiindcă de regulă nu votează decât vreo 200.000 şi încurcă pragul electoral. Păi şi în ţară există cel puţin 10% (dacă nu 30%) din cetăţeni care nu votează. Ce facem? Îi scoatem cu grebla din cvorum? Dar logica e neputincioasă în regimul USL care elimină oamenii dar păstrează fraudele - căci procurorii care fac anchete în localităţile supravotante (150%) au fost acuzaţi de Ponta de lovitură de stat. Iar a plagiat! În aceste condiţii aprige, CCR trebuia să aleagă soluţia corectă din cele trei-patru soluţii false cu care fusese amestecat de pucişti - şi, în ciuda presiunilor şi a ameninţărilor USL, a restabilit adevărul invalidând (cu 6 la 3) referendumul.. Aşadar, dl. Băsescu revine la Cotroceni iar dl. Antonescu trece în garaj (sau chiar la fiare vechi) anunţând că nu se retrage din politică. Dar când intră? Căci până acum a făcut numai crize.

Războiul Israel-Iran ar costa 42 de miliarde de dolari

Economia israeliană ar suferi pagube de până la 167 miliarde shekeli (42 miliarde de dolari) în cazul în care Israelul ar ataca Iranul din cauza programului nuclear al Teheranului, a estimat ieri firma de cercetare BDI-Coface. Pagubele economice directe ar urma să se ridice la 47 miliarde de shekeli, echivalentul a 5,4% din Produsul Intern Brut al Israelului în 2011, susţine BDI-Coface. Pagubele indirecte ar urma să se ridice la 24 miliarde shekeli pe an în următorii trei-cinci ani ca urmarea colapsului activităţilor. BDI-Coface subliniază că cele 32 de zile de război cu Libanul în 2006 au provocat reducerea cu 0,5% a ritmului de creştere economică al Israelului.

CURIERUL NATIONAL

Punct. Şi de la capăt?

Reîntoarcerea lui Traian Băsescu la Cotroceni readuce întrebarea privind modul în care USL va putea colabora cu preşedintele. Crin Antonescu a dat ieri un semnal clar de conflict şi a spus chiar că nu exclude o nouă suspendare a şefului statului. În schimb, Vasile Blaga a spus că este timpul ca războiul politic să înceteze, iar forţele politice să colaboreze. Curtea Constituţională a constatat, în hotărârea adoptată ieri, că procedura de organizare a referendumului a fost respectată, că nu s-a întrunit condiţia de cvorum pentru ca scrutinul să fie valabil şi menţionează că la data publicării deciziei în MO Traian Băsescu îşi reia atribuţiile.

Când vor cădea băncile umflate de pe mârţoaga economiei naţionale?

Că o economie plăpândă cum este cea a României nu are cum să aibă un "sistem bancar solid" apare de la sine înţeles. Cum însă băncile de la noi s-au îngrăşat disproporţionat de mult pentru a putea pretinde să călărească mârţoaga denumită impropriu "economie naţională" ne dăm seama că sistemul financiar reprezintă o problemă încă şi mai mare decât neajunsurile de ordin economic ale societăţii româneşti. Că nu producem mai nimic este una, că există capacităţi limitate pentru aducerea de valoare adăugată consistentă iarăşi o ştim, iar că mediul de afaceri nu izbuteşte să creeze locuri de muncă este ceva cu care ne-am obişnuit în ultimii douăzeci de ani. Dar nenorocirea este că peste toată această economie nevolnică, la jumătatea deceniului trecut, a crescut nefiresc de rapid şi de mult un sistem bancar ieşit din scara de proporţii a unei Românii primitive din punct de vedere economic.

Producătorii de electricitate nu vor mai primi certificate verzi gratuite

Dispoziţia este prevăzută într-un proiect al Ministerului Mediului de modificare a HG 780/2006. Potrivit acestuia, începând de anul viitor, toate certificatele de emisii de gaze cu efect de seră care nu sunt alocate cu titlu gratuit se scot la licitaţie. Potrivit proiectului menţionat, termenul "producător de energie electrică" trebuie înţeles drept "o instalaţie care, la 1 ianuarie 2005 sau după această dată, a produs energie electrică în vederea vânzării către părţi terţe şi care nu desfăşoară nicio altă activitate enumerată în anexa I în afară de "arderea combustibililor". La începutul lunii iulie, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri anunţa că producătorii de energie electrică vor primi, cu titlu gratuit, pentru perioada 2013 - 2020, 71,4 milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, a căror valoare este cuprinsă între 1,9 şi 3,9 miliarde euro.

Grecia, noi tăieri la sânge pentru a lua bani de la FMI şi UE

Guvernul pregăteşte reducerea salariilor şi a pensiilor şi concedieri pentru a convinge creditorii să acorde următoarea tranşă din ajutorul de 31 mld. euro. Premierul Antonis Samaras trebuie să prezinte creditorilor externi un plan pentru economii suplimentare de 11,5 mld. euro în următorii doi ani. Tranşa a fost programată iniţial pentru luna iunie, dar turbulenţele politice de la Atena au determinat amânări.

Soros, acţionar important la Manchester United

Soros Fund Management LLC a achiziţionat 7,9% din acţiunile de clasă A ale clubului de fotbal Manchester United, care a realizat în această lună o ofertă publică iniţială, informează Bloomberg. Fondul lui Soros, care are în administrare 25 miliarde dolari, a participat la licitaţia pentru pachetul pus în vânzare de familia Glazer, care deţine participaţia majoritară la cel mai popular club britanic, ce deţine 19 titluri de campioană a Angliei. Manchester United a accesat de pe piaţa de capital americană 233,3 milioane dolari în cadrul ofertei derulate pe data de 9 august a.c. Preţul dat de operaţiunea de piaţă respectivă a dat clubului o capitalizare bursieră de 2,9 miliarde dolari, cu un miliard de dolari mai mult decât valoarea de piaţă a clubului Real Madrid, potrivit calculelor realizate de Bloomberg şi revista Forbes. Destinaţia sumelor încasate din ofertă urmează să fie stingerea unor datorii acumulate de club.

EVENIMENTUL ZILEI

VOTUL CCR.Surpriză pentru pucişti. Scorul real ar fi fost de 7 la 2 pentru întoarcerea lui Băsescu?

Curtea Constituţională a României a decis: preşedintele Traian Băsescu revine la Cotroceni, după 46 de zile de suspendare. Judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) au hotărât, ieri, că referendumul naţional din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu a fost corect şi legal organizat, dar că nu a fost întrunit cvorumul de 50% plus 1, necesar pentru demiterea preşedintelui suspendat. Verdictul care îl readuce în funcţie pe preşedintele Traian Băsescu a fost dat "cu majoritatea de voturi prevăzută de art.47 alin.(1) din Legea nr. 47/1992", se arată în comunicatul Curţii. Surse din interiorul CCR au precizat, pentru "Evenimentul Zilei", că scorul ar fi de "cel puţin două treimi", ceea ce înseamnă că hotărârea de ieri ar fi putut fi luată cu un vot de şapte la doi, ori poate chiar de opt la unu, caz în care judecătorul Predescu chiar că ar fi rămas "să lupte" singur.

Politicianul 2 în 1: Temperatul premier Ponta şi furiosul Victor, pesedistul

Între necesitatea de a păstra aparenţele în ochii partenerilor externi ai României şi dorinţa de a satisface electoratul USL şi pe colegii liberali, premierul are zile grele. Aşa se explică şi dedublarea pe care o suferă la nivel de discurs. Ieri, cei interesaţi l-au putut vedea la Guvern pe premierul Victor Ponta, afişând o nemulţumire bine temperată, pentru ca, peste numai două ore, să îl poată admira, în direct de la sediul USL, pe pesedistul cu acelaşi nume, aruncând insulte în stânga şi în dreapta.

Un referendum inutil care a costat 22 de milioane de euro. Cine achită moftul lui Crin Antonescu de a ajunge interimar la Cotroceni

Crin Antonescu a stat 45 de zile instalat la Palatul Cotroceni. Referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu a costat 22 de milioane de euro. Nu pot fi contabilizate: distrugerea imaginii României, reducerea dramatică a investiţiiloer străine directe, cât pierde fiecare cetăţean român prin devalorizarea leului, costurilor parchetelor cu anchetele privind fraudele uriaşe de la urne.

Cum sunt sprijiniţi marii industriaşi în UE

Măsurile de sprijinire a marilor companii sunt unele din motoarele revenirii economice în Uniunea Europeană. La nivel european, măsurile de sprijin pentru marile companii sunt de câteva feluri. În primul rând, există facilităţi fiscale pe care le acordă, de regulă, autorităţile locale pentru a atrage o mare corporaţie. Metoda este folosită mai ales în ţările din Est, care au mare nevoie de investiţii. A fost cazul Nokia şi al Ford, care au primit diverse facilităţi pentru a veni în România, şi a fost cazul Mercedes, care a ales Ungaria în defavoarea României, din motive asemănătoare. În cazuri particulare, măsurile de sprijin pot îmbrăca şi forma unor ajutoare pentru companiile aflate în dificultate (garanţii de stat, chiar şi naţionalizare). Producători auto precum Saab şi Opel, de exemplu, au beneficiat de intervenţii guvernamentale care i-au ajutat să reziste în urma falimentului General Motors.

JURNALUL NATIONAL

Aspazia Cojocaru, judecător constituţional cu trecut de falsificator

O anchetă a jurnaliştilor de la Cotidianul, publicată în 2008, releva faptul că Aspazia Cojocaru, judecatoare a Curţii Constitutionale, cea care al cărei vot a asigurat cvorumul deciziei de invalidare a referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, a fost implicată, alături de câteva rude ale sale, într-o reţea de falsificare a examenelor de admitere susţinute la Facultatea de Drept din Bucureşti. Judecatoarea Aspazia Cojocaru, soţul său, Pavel, un unchi şi o mătuşă de-a sa apar, alături de alţi inculpaţi, pe rolul unui dosar penal vechi de aproape 40 de ani, soldat cu condamnări de până la 13 ani de închisoare şi cu amenzi considerabile. Ce este cu adevărat surprinzător este că, în pofida gravităţii faptelor şi a sentinţelor mari pronunţate, condamnaţii au beneficiat de graţiere din partea lui Nicolae Ceauşescu, se pare la intervenţia unui general de Securitate, ruda unuia dintre condamnaţi.

Victor Ponta: Nu vom coabita cu chelnerii lui Băsescu. Cu chelnerul Blaga sau cu chelnerul Ungureanu

Liderii USL au susţinut o conferinţă de presă comună, în care Crin Antonescu, Victor Ponta şi Daniel Constantin au dorit să comunice "unitatea USL, mai presus de orice îndoială şi mai puternică decât oricând". Crin Antonescu: "E o zi grea pentru oamenii care cred în democraţie, pentru oamenii care cred că votul lor contează. Oamenii să nu îşi piardă încrederea, chiar dacă există astfel de momente de mare neîncredere. USL rămâne fidelă proiectelor sale politice pe care le aplică prn intermediul Parlamentului şi Guvernului. Lupta noastră cu regimul Băsescu va continua până acesta va fi eliminat. Regimul acesta reprezintă sfidarea oamenilor şi încălcarea prin forţă a unor principii. Ne vom bate până când în România nimeni nu va mai sfida opinia celor care i-au ales. Astăzi 6 politruci au învins opinia a 8 milioane şi jumătate de oameni.

Rusia o ia pe urma Greciei din cauza productivităţii mici

Rusia riscă să repete scenariul Greciei şi să se confrunte cu o criză economică de mare amploare, din cauza faptului că salariile înregistrează o creşterea mult mai mare decât productivitatea muncii, scrie publicaţia Noviie Izvestia, citată de Ria Novosti. Salariul mediu din Rusia a crescut cu 16,3% în iulie, faţă de intervalul similar de anul trecut, în timp ce avansul din ianuarie-iulie a fost de 15,2%, ceea ce arată o creştere accelerată a retribuţiilor, a declarat Maria Ivanova, analist la Economic Expert Group. "Este un avantaj pentru forţa de muncă, dar un semnal alarmant pentru economie. Creşterea salariilor nu este susţinută de evoluţii pozitive în economice. În acest caz mă refer la creşterea productivităţii, care este mult mai mică, de 6% pe an", a arătat Ivanova. Ea a precizat că acest decalaj a existat şi înainte de criză.

NATIONAL

CCR ii da aripi lui Basescu, liberalii ii cer demisia. De ce tac pesedistii?

Dupa saptamani intregi in care CCR a facut schimb de epistole cu Executivul, judecatorii au decis, ieri, ca la scrutinul din 29 iulie nu s-a intrunit cvorumul, pe cale de consecinta referendumul nu a fost valid. In timp ce liberalii ii infierau pe judecatorii constitutionali si il afuriseau pe Traian Basescu, pesedistii taceau malc. Nici picior de social-democrat prin studiourile TV, nici urma de comunicat de presa. Discret, pesedistii au mers unul cate unul la Palatul Victoria pentru o discutie cu premierul Victor Ponta. De altfel, Ponta a fost cel care a prezentat pozitia oficiala a Executivului, sustinand, la randul lui, ca decizia CCR , asa "nedreapta si ilegala" cum este, trebuie respectata.

USL- datorii de 3 milioane de lei dupa referendum, Basescu a mai ramas cu 125 de lei

Pe langa frustrarea generata de intoarcerea lui Traian Basescu la Cotroceni, liberalii si social-democratii s-au ales si cu datorii de pe urma campaniei pentru demiterea presedintelui. Potrivit datelor publicate in Monitorul Oficial, PSD a angajat cheltuieli de 1.825.729 de lei, iar PNL de 2.116.579 lei. Si asta in conditiile in care social-democratii si liberalii plecau la drum cu 1.031.534 de lei, respectiv 230.233 de lei. Culmea, nici democrat-liberalii nu stau mai bine, acestia avand un minus de 2.316.153 de lei, dupa ce au declarat 265.870 de lei si au cheltuit 2.582.023 de lei. Dintre toti actorii politici implicati in referendum, cel mai chibzuit s-a dovedit a fi chiar Traian Basescu. Presedintele suspendat nu numai ca nu are datorii, dar a reusit performanta sa mai ramana si cu 125 de lei in cont, semn ca viata in garaj este mai ieftina.

Cea mai veche banca din lume intra pe mana statului italian

Monte dei Paschi di Siena, cea mai veche banca din lume, care a rezistat sute de ani la nenumarate crize financiare, a fost pusa jos de cea actuala. Ea va deveni prima banca italiana, de dupa 1990, la care statul va deveni actionar, pe fondul pierderilor inregistrate. Monte dei Paschi di Siena a fost infiintata in 1472, de catre Magistratura din Siena, ca "munte de pietate". In prezent, are 3.000 de sucursale si peste 33.000 de angajati, fiind pe locul trei in topul bancilor italiene, cu peste 4,5 milioane de clienti in Italia.

PUTEREA

Românii au pierdut trei luni din viaţă pentru a salva democraţia de Mihai Pâlşu

Păcălicii politici din categoria Antonescu, Ponta, Fenechiu, Chiuariu, Şova se lamentează pe spinarea celor 7,5 milioane de alegători care au votat pentru destituirea lui Traian Băsescu şi cărora Curtea Constituţională nu le-a dat dreptate, pentru că legea spune cât se poate de clar că, la referendum, cvorumul este de 50% plus unu din numărul cetăţenilor cu drept de vot, fapt care nu s-a întâmplat. Simultan, alţi păcălici politici, de data aceasta din categoria Boc, Blaga, Videanu, se bucură pentru victoria obţinută de cei 10 milioane de români care nu s-au prezentat la vot şi mulţumită cărora suspendatul Traian Băsescu se poate întoarce la Cotroceni. Dar, după cum lesne observaţi, fie că sunteţi pro-USL, fie că sunteţi anti-USL, nu aţi câştigat nimic. Curentul electric, benzina, gazul, alimentele de bază, întreţinerea nu s-au ieftinit. În schimb, leul s-a depreciat periculos, şomajul a crescut, salariile au rămas, în cel mai fericit caz, la fel ca la începutul anului 2011.

Culiţă Tărâţă tot baştan în Insulă, pe firma naşului

Oficial, după ce a fost exploatată ani buni de societatea TCE 3 Brazi, a preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ, Culiţă Tărâţă, Insula Mare a Brăilei are din această lună un alt stăpân, în persoana lui Constantin Duluţe, acţionarul majoritar al SC Agricost, din Iaşi. Neoficial, acelaşi Culiţă Tărâţă se ascunde de fapt sub poala Agricost Iaşi, Duluţe fiind naşul de cununie al fiului său, George Tărâţă. Cumetrie cu un cadou de 100 de milioane de euro, cam aşa ar putea fi descrisă relaţia dintre Culiţă Tărâţă şi cel care i-a cununat fiul, Constantin Duluţe. Numai sistemul de irigaţii din Insula Mare a Brăilei, unicat în România, este estimat de specialişti la 30 de milioane de euro, başca 40 de ferme în aceeaşi locaţie.

Pivniceru rămâne la mâna CSM

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va discuta, miercuri, demisia din magistratură înaintată de judecătoarea Mona Pivniceru, propusă de premierul Victor Ponta pentru funcţia de ministru al Justiţiei, doar dacă se va aproba suplimentarea ordinii de zi a şedinţei. "Plenului CSM i se va propune, astăzi-dimineaţă, suplimentarea ordinii de zi cu cererea de demisie din magistratură a doamnei Mona Pivniceru. În măsura în care această propunere va întruni majoritatea voturilor membrilor CSM, se va proceda la suplimentarea ordinii de zi", a declarat purtătorului de cuvânt al instituţiei, Monica Prejmereanu, citată de Agerpres.

Dobriţoiu ceartă ambii preşedinţi

Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, i-a cerut preşedintelui ţării, fără a preciza dacă este vorba despre cel suspendat sau cel interimar, să îşi asume slaba dotare a Armatei Române. "Să recunoască starea deplorabilă a dotărilor din Armata României cei care au contribuit la crearea ei. Pentru slaba dotare a Armatei cineva trebuie să răspundă, pentru că chestia prin anumite funcţii, chiar supreme în stat, nu este o chestiune de bon ton", a precizat Dobriţoiu. Acesta a decorat, ieri, la Focşani, la ceremonia de repatriere din Afganistan a forţelor militare, drapelele de luptă ale Batalioanelor 280 şi 300 Infanterie Mecanizată, din compunerea Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată "Unirea Principatelor" cu "Ordinul Virtutea Militară" în grad de Ofiţer.

Creditul guvernamental s-a triplat în patru ani

Creditul guvernamental, al administraţiei centrale, administraţiilor locale, administraţiilor sistemelor de asigurări sociale, a crescut cu 366,8% de la sfâşitul lui 2008 şi până la jumătatea acestui an, precizează Banca Naţională a României (BNR), conform Agerpres. Potrivit datekir BNR, creditul guvernamental a ajuns la peste 80,624 miliarde lei. În ceea ce priveşte semestrul I din 2008, faţă de S1 din 2012, datoria este cu 628,5% mai mare. Valoarea creditelor, atât în lei, cât şi în alte valute, acordate de instituţiile de credit către populaţie şi firme a crescut, la jumătatea acestui an, cu 14,6% faţă de sfârşitul anului 2008, de la 198,085 miliarde lei ajungând la 227,086 miliarde lei. Evaluarea semestru la semestru arată că soldul creditelor era mai mare cu 27,4%, în S1 2012 faţă de S1 din 2008, când era de 178,180 miliarde lei.

Azomureş iese de la Bursă

Traderul elveţian de îngrăşăminte chimice şi cereale Ameropa Holding a primit aprobarea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru începerea delistării producătorului de îngrăşăminte chimice Azomureş (AZO). Compania elveţiană Ameropa Holding a cumpărat în luna martie a acestui an 75,87% din titlurile Azomureş de la investitorii turci care controlau combinatul, iar apoi a derulat o ofertă de preluare prin care şi-a majorat participaţia la 96,49% din titluri. În aceste condiţii, Ameropa a atins nivelul de la care poate solicita celorlalţi acţionari ai Azomureş să îi vândă acţiunile înainte de delistarea combinatului chimic.

ROMANIA LIBERA

Judecătoarea Aspazia Cojocaru: "Eu sunt magistrat, NU politician, ca să execut ordinele partidului. Şi nu permit nici unui puşti, care n-a dat un examen corect în viaţa lui, să mă critice!

Curtea Constituţională a României a hotărât, marţi, că referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui este invalid, iar Traian Băsescu va reveni la Palatul Cotroceni. Decizia Curţii a declanşat însă un mare scandal, inclusiv printre judecători. Judecatorul Ion Predescu (PSD) a anuntat presa ca balanta votului a fost inclinat in favoarea lui Traian Basescu de judecatoarea Aspazia Cojocaru(PSD). Dupa acest anunt al lui Predescu, judecatoarea Aspazia Cojocaru a fost acuzata de premierul Victor Ponta ca a tradat PSD in favoarea presedintelui Traian Basescu. Judecatoarea i-a dat replica:"Eu respect Legile, pe care le şi cunosc, spre deosebire de puştii (n.r. - cu referire la Ponta şi Antonescu) care mă critică la televiziuni. Eu sunt magistrat, NU politician, ca să execut ordinele partidului. Şi NU permit nici unui puşti, care n-a dat un examen corect în viaţa lui, să mă critice!"

Bătălia s-a tranşat. Dar războiul Băsescu - USL?

Decizia de ieri a Curţii Constituţionale, de invalidare a referendumului din 29 iulie, ar trebui să marcheze sfârşitul crizei politice şi începutul unei perioade de coabitare între Traian Băsescu şi USL. Realitatea arată însă o situaţie mai tensionată ca oricând, în condiţiile în care în principal liberalii refuză să accepte evidenţa şi au declanşat deja un veritabil război al acuzaţiilor împotriva unor judecători de la Curtea Constituţională care nu au votat după cum au sperat liderii USL, a guvernatorului Isărescu şi chiar a cancelariilor occidentale.

Turnul de Artă

Cartierul Pantelimon, celebru pentru blocurile sale şi pentru hip-hoperii care au dedicat melodii construcţiilor "made in comunism", va intra în circuitul cultural al Bucureştiului printr-un proiect artistic: Turnul de apă al Postăvăriei Române se va transforma în galerie de artă. Construcţie ridicată în anii de glorie şi de industrializare ai comunismului, Turnul de apă al Postăvăriei va deveni un spaţiu dedicat culturii începând din decembrie 2012. În jurul turnului va fi montată o scară în spirală, care va facilita accesul vizitatorilor la o panoramă a oraşului de la 30 de metri înălţime, iar bazinul din vârful turnului va fi pictat în urma unui concurs de proiecte, jurizat chiar de locuitorii cartierului.

Ungureanu: Antonescu este instigator; mă bucur că Tăriceanu şi Chiliman nu au fost lângă el la PNL

Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că vede în Crin Antonescu "un instigator, un factor toxic de divizare a naţiunii", că se bucură că Andrei Chiliman şi Călin Popescu Tăriceanu nu au fost lângă acesta la declaraţiile de după decizia CC şi că aşteaptă ca PNL să se "însănătoşească", relatează Mediafax. "PNL nu poate fi prizonierul atitudinii smucite a lui Crin Antonescu", a arătat Ungureanu. El l-a acuzat pe preşedintele interimar că incită în mod iresponsabil la dezbinarea naţiunii române.

ZIARUL FINANCIAR

Băsescu s-a bătut să revină la Cotroceni. De acum, economia îl aşteaptă să se bată pentru ea

De acum înainte Băsescu nu va avea de ales şi va trebui să colaboreze cu Guvernul Ponta pentru a ţine economia, afectată de tot scandalul politic, pe linia de plutire. Curtea Constituţională a invalidat ieri referendumul privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, deschizându-i calea să se întoarcă la Cotroceni. Decizia elimină o sursă de incertitudine şi ar trebui să pună capăt crizei politice resimţite de români în ultimele luni, însă este necesar ca preşedintele, Guvernul şi Parlamentul să găsească o soluţie de coabitare, un "modus vivendi" care să readucă încrederea oamenilor de afaceri, a pieţelor externe şi a investitorilor străini în România.

Economia românească pierde 20 de miliarde de euro pe an din migraţia angajaţilor în străinătate

Sărăcia şi lipsa locurilor de muncă au trimis în ultimul deceniu peste trei milioane de români la muncă în străinătate, iar guvernele de până acum nu au avut politici prin care să îi aducă înapoi prin atragerea de noi investiţii care să creeze locuri de muncă. Dacă cei 2,5 milioane de români aflaţi la muncă în străinătate ar lucra în România pe un salariu mediu net de 340 de euro pe lună, masa salarială totală ar creşte cu 18,5 miliarde de euro pe an, până la peste 50 de miliarde de euro anual. Din aceştia, cel puţin 8,25 miliarde de euro s-ar colecta la bugetele de stat din contribuţiile plătite de angajat şi de angajator pentru sănătate, pensii, şomaj şi impozitele pe salariu, iar restul s-ar vedea în consum.

BCR nu mai are răbdare cu restanţierii: peste 400 de apartamente şi 220 de case sunt scoase la vânzare pentru recuperarea a 30 de milioane de euro

BCR, cea mai mare bancă după active, încearcă să accelereze recuperarea pierderilor din credite restante şi aruncă pe piaţa imo­biliară un volum impresionant de locuinţe răspândite în întreaga ţară: circa 410 apartamente şi 220 de case (imobile simple de locuit, dar şi vile cu dotări moderne). Ofertele de vânzare sunt prezentate pe portalul specializat al băncii pentru valorificarea de garanţii recuperate de la clienţii care nu şi-au mai achitat creditele şi însumează circa 135 mil. lei (30 mil. euro) fără TVA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb