REVISTA PRESEI 22.08.2017

Willy Homner
Revista Presei / 22 august 2017

REVISTA PRESEI 22.08.2017

ADEVARUL

Liviu Dragnea: Guvernul Tudose a depăşit stadiul implementării programului de guvernare

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, la finalul întâlnirii pe care a avut-o cu premierul Mihai Tudose, că printre temele de discuţie s-au numărat priorităţile legislative ale Guvernului, nivelul încasărilor la buget şi creşterea ecoonomică, el fiind foarte mulţumit de faptul că miniştrii au depăşit stadiul implementării programului de guvernare. Liderul PSD a susţinut că s-a stabilit şi un grafic pentru adoptarea proiectelor de lege iniţiate de Guvern. "Sunt multe proiecte de lege şi am stabilit un oarecare grafic şi o oarecare ritmicitate, în aşa fel încât să fie adoptate într-un ritm firesc. Totodată, am discutat şi despre proiectul de buget", a subliniat preşedintele Camerei Deputaţilor. În ceea ce priveşte Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, Dragnea a spus că proiectul a intrat în circuitul de avizare.

Compania Tarom, în picaj şi fără pilot

Pierderile uriaşe ale Tarom au iscat un scandal de proporţii, soldat cu demisia directorului general Eugen Davidoiu. Eugen Davidoiu, numit director general al Tarom la începutul lunii februarie a acestui an, şi-a dat demisa din funcţie, convins fiind însă că a fost "foarte eficient" şi că Tarom nu a înregistrat pierderi în timpul mandatului său, fiind vorba doar despre o "lipsă de venituri". Datele financiare prezentate de companie săptămâna trecută îl contrazic însă: în primul semestru, pierderile înregistrate au fost de peste 104 milioane lei, adică 23 de milioane euro, de aproape patru ori mai mari faţă de perioada similară a anului trecut când s-au înregistrat pierderi de 28,6 milioane lei, respectiv 6,37 milioane euro.

Florin Susanu, numit director general interimar al Tarom de către consiliul de administraţie

Consiliul de administraţie al companiei de stat Tarom l-a numit, luni seară, în funcţia de director general interimar pe Alexandru Susanu - un director cu vechime în companie, responsabil cu operaţiunile de zbor -, după ce a luat act de demisia fostului director, Eugen Davidoiu, au declarat surse din domeniul transporturilor. Susanu are contract de mandat de o lună, a fost desemnat şi accountable manager şi îşi va păstra responabilitatea de post holder flight operations. Accountable manager într-o companie aeriană are responsabilitatea generală pentru a furniza toate necesităţile financiare şi de personal obligatorii pentru a garanta operarea în siguranţă.

Decizia secretă a Sinodului: Corneliu Bârlădeanu, plătit în continuare de BOR

Retras din funcţia de episcop în urma scandalului sexual ce îl are în centrul atenţiei, Corneliu Bârlădeanu, fostul episcop al Huşilor, nu va fi un "simplu călugăr", aşa cum anunţau reprezentanţii Patriarhiei Române, după şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR). Fostul episcop de Huşi va fi un monah privilegiat, el urmând a fi plătit în continuare de BOR, decizia în acest sens fiind luată chiar de Sinod. Potrivit reprezentanţilor Episcopiei Devei şi Hunedoarei, Corneliu Bârlădeanu va locui într-o casă din localitatea Hăţegel, comuna Denuş, pusă la dispoziţie de de Preasfinţitul Daniil, episcop locţiitor al Episcopiei Daciei Felix pentru românii din Serbia. Casa se află în apropierea unui schit, unde fostul episcop de Huşi poate participa la slujbe ca orice alt enoriaş.

Telenovela USR continuă. Referendumul intern va fi discutat în Consiliul Politic

Elek Levente, preşedintele interimar al USR, a declarat pentru "Adevărul" că organizaţia Caraş-Severin solicită convocarea Consiliului Politic al partidului pentru a analiza referendumul intern, care a decis că USR trebuie să se poziţioneze pe tema familiei tradiţionale. Consiliul Politic a mai întors un vot pe această temă în favoarea lui Nicuşor Dan. Surse din USR vorbesc chiar despre o candidatură a lui Nicuşor Dan la Congres, dacă rezultatul refrendumului va fi invalidat de Consiliul Politic. Chiar dacă a pierdut la refrendumul intern, votul unui Congres i-ar putea fi favorabil lui Nicuşor Dan, în condiţiile în care nu votează toţi membrii de partid, ci doar 240 de delegaţi.

Bucureştenii ar afla în ultima clipă de un atac aerian

Dacă Bucureştiul ar fi ţinta unui atac aerian, locuitorii Capitalei ar afla mult prea târziu pentru a se mai adăposti. Ultimul exerciţiu făcut de pompieri luna aceasta arată că, din cele aproape 400 de sirene, au funcţionat doar 18. Cu toate astea, pompierii nu au dat amenzi primăriilor de sector care au în grijă sistemele de alertă. Iniţial, în Bucureşti din cele aproape 400 de sirene au funcţionat aproape 60, iar pompierii au constatat că între timp s-au mai stricat 41. Chiar şi aşa, angajaţii ISU spun că primăriile nu au primit amenzi pentru că nu au reuşit în aproape şase luni să îndrepte deficienţele.

Tudose, întrebat despre demisia şefului Loteriei: Nu intră în atribuţiile mele sau ale lui Dragnea să-l demitem

Premierul Mihai Tudose a comentat, luni, demisia şefului Loteriei Române, spunând că nu intră în atribuţiile sale sau ale preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, să schimbe conducerea Loteriei, în condiţiile în care există un Consiliu de Administraţie. La rândul său, Dragnea a negat că schimbările în conducerea agenţiilor şi autorităţilor sunt făcute politic, spunând că dacă ar fi fost aşa, ar fi ştiut şi el.

RADET isterizează populaţia ca să reducă debranşările

Pentru a se debranşa de la încălzirea furnizată de Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice din Bucureşti (RADET), bucureştenii sunt obligaţi să completeze un formular prin care să ceară acordul vecinilor. Obligaţia acestui acord este o cerinţă stipulată de lege. Cei care vor să se deconecteze de la sistem trebuie să primească, pe de o parte, acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală cât şi pe verticală, şi, pe de altă parte, pe cel al asociaţiei de proprietari, privind intenţia de realizare a unui sistem individual de încălzire. "Pericol de explozie! Plătiţi mai mult! Afectează instalaţia blocului! Respiraţi aer poluat!", sunt avertismentele prezentate în formularul RADET.

BANCHERUL

Profitul băncilor atinge un record istoric

Sistemul bancar românesc, format din 36 de instituţii de credit (35 de bănci, dintre care două bănci pentru locuinţe si 8 sucursale ale băncilor străine, plus cooperativa de credit Creditcoop) a realizat un profit net de 2,7 miliarde lei in prima jumătate din acest an, in creştere cu 12%, echivalentul a 300 milioane lei, fată de aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-a ridicat la 2,4 miliarde lei, conform indicatorilor BNR. Profitul obţinut de bănci in prima jumătate din acest an a atins, astfel, un vârf istoric, fiind mai ridicat chiar decât câştigul de 1,9 miliarde lei din prima parte a anului 2008, in plina euforie economica înainte de criza.

Costul unui cont curent pentru firme la Raiffeisen este dublu fata de ING

Cele mai mici comisioane pentru operaţiunile aferente unui cont deţinut de firme le găsim la ING, iar cele mai mari la Raiffeisen Bank, rezultă din analiza unui număr de 19 tipuri de comisioane si operaţiuni bancare practicate de cele mai mari şapte bănci romaneşti: BCR, BT, BRD, Raiffeisen, Unicredit, CEC si ING. Astfel, cele 19 comisioane standard însumate se ridică la 151 de lei lunar la ING Bank, in timp ce la Raiffeisen costul acestora se dublează, până la 295 de lei. Exista diferenţe foarte mari intre comisioanele standard, nu cele din diverse pachete de cont, practicate de cele doua bănci: de exemplu, comisionul lunar de administrare a unui cont la Raiffeisen este 20 de lei, iar abonamentul la internet banking este 40 de lei lunar, plus 5 lei pentru mobile banking, cele trei comisioane fiind 0 la ING.

COTIDIANUL

Ministrul Pulifrici - Cornel Nistorescu

Ştiţi care este opera ministrului Culturii, dar a celui de la Educaţie? Însumate, operele celor doi dau zero absolut. Cifra absolută rămîne curată şi dacă adăugaţi operele premierului şi ale ministrului Muncii. Şi nu se clinteşte dacă o adăugaţi şi pe a altora din acelaşi guvern, din precedentele, de la putere sau de la opoziţie. Un mare zero de carieră, de operă, de proiecte. Pe zi ce trece, elevii sunt mai slabi pentru că diriguitorii domeniului sunt mai slabi. Şi calitatea asistenţei medicale scade nu pentru că doctorii ar fi mai încuiaţi, ci pentru că aceiaşi conducători ai sistemului de sănătate se împiedică de gîndirea lor. Dacă ministeriatul la Educaţie sau la Cultură poate fi acoperit cu corvezi politice, cu pulifrici şi cîrpaci, cu activişti mărunţi şi cu sfertodocţi, ne-a bătut Dumnezeu. Avem măsura exactă a celor care ne conduc şi, vrem, nu vrem, a destinului nostru ca popor.

CFR Călători îi dă peste nas lui Tudose

CFR Călători a comunicat, luni, pe pagina de Facebook, un profit de 64 de milioane de lei, în primele şapte luni din 2017, după ce premierul Mihai Tudose a criticat compania pentru pierdere financiară, vineri, în şedinţa de guvern. Tudose i-a reproşat ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, vineri, în şedinţa de guvern, pierderile pe care le înregistrează companiile aflate în subordinea ministerului precum Tarom şi CFR. "104 milioane pierdere pe şase luni (n.r. a companiei Tarom), CFR Marfă - pierdere, CFR Călători - pierdere. Înţeleg că este o echipă foarte bună, dar nu mergeţi în direcţia care trebuie", spunea Tudose la începutul şedinţei de guvern de vineri.

Rabinul şef al Barcelonei: "Europa e pierdută"

Rabinul şef al Barcelonei, Meir Bar-Hen, i-a îndemnat pe evrei să plece în Israel şi să părăsească astfel Spania, pe care a numit-o "un centru al terorismului islamist pentru toată Europa", transmite agenţia MIA, citând cotidianul britanic The Independent, preluat de Agerpres. Avertismentul rabinului vine după cele două atacuri teroriste din provincia spaniolă Catalonia, revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic şi în care au fost ucise 15 persoane şi rănite alte peste 100. "Evreii nu sunt aici pentru totdeauna. Le spun membrilor congregaţiei mele: 'Nu vă gândiţi că suntem aici pe vecie'. Şi îi încurajez să cumpere proprietăţi în Israel. Acest loc este pierdut. Nu repetaţi greşelile evreilor algerieni, ale evreilor venezueleni. Mai bine (plecaţi) mai devreme decât prea târziu", a declarat rabinul Bar-Hen, într-un interviu pentru agenţia de ştiri JTA (Jewish Telegraphic Agency).

CURENTUL

Ca să poată cumula pensia cu un salariu de peste 10.000 de lei lunar, fostul şef al Gărzii de Mediu a minţit în CV că e profesor universitar

Acum în vârstă de 73 de ani, fostul comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu din timpul guvernului Tăriceanu, Gheorghe Constantin Rusu, a obţinut în 2015 prin semnătura Graţielei Leocadia Gavrilescu (ALDE) posibilitatea de a cumula pensia cu un salariu de 10.301,58 lei lunar, fiind numit de aceasta, la 71 de ani şi la 4 ani de la pensionare, în funcţia de Director General Adjunct la AN Apele Române. Prietenul lui Tăriceanu minte în CV, scriind că în perioada 1971- prezent a ocupat funcţia de profesor universitar la Facultatea de Hidrotehnică, fiind "titular de curs" pentru 8 materii. Facultatea de Hidrotehnică, in răspunsul sau spune că dl. Rusu are doar gradul de conferenţiar universitar.

CURIERUL NATIONAL

Manevră spaniolă în transporturi

Mai multe firme spaniole de transport îşi mută sediile în România şi în Bulgaria, pentru a evita plata unor taxe. Un alt motiv este forţa de muncă ieftină din aceste două ţări, aşa cum notează şi ,,El Confidencial". Într-un singur birou din Cluj-Napoca au ajuns să funcţioneze nu mai puţin de nouă firme. Aşa cum notează şi ,,El Confidencial", activitatea acestor firme nu este nouă, dar nou este refuzul Spaniei de a alătura luptei comune a UE pentru a opri această fraudă. Nouă ţări din Uniunea Europeană, între care Franţa şi Germania, s-au organizat într-o alianţă care să împiedice activitatea acestor firme, care nu fac altceva decât să dezechilibreze piaţa, oferind preţuri imposibil de egalat. Autorităţile spaniole şi-au motivat decizia prin faptul că un astfel de demers ar dăuna economiei.

Mii de firme, obligate de stat să plătească mai mulţi bani la buget

Prin ridicarea pragului de la care o firmă este declarată microîntreprindere, 85% din firmele din Dolj au ajuns să plătească la stat impozit de 1% din venitul realizat, indiferent dacă fac sau nu profit. Prin această "manevră" fiscală, statul colectează mai mulţi bani tocmai de la IMM-uri, care sunt motorul economiei. Unele dintre ele abia rezistă pe piaţă, dar sunt nevoite să plătească la stat impozit pe cifra de afaceri. Un antreprenor privat povesteşte cum a ajuns să dea mai mult la stat decât a câştigat el din propria firmă, ca urmare a modificărilor fiscale făcute peste noapte.

Venit operaţional net de 24,7 milioane euro pentru AFI Europe România în primele şase luni ale anului 2017

AFI Europe România a publicat rezultatele financiare obţinute în T2 şi în primul semestru al anului 2017, înregistrând un venit operaţional net (NOI) din activele sale generatoare de venit din România de 12,5 milioane de euro în T2 şi de aproape 25 de milioane de euro în primul semestru, ce reprezintă o creştere de 10,4% în trimestrul 2 şi de 11,5% în primele şase luni ale lui 2017, comparativ cu perioadele similare din 2016. Numărul vizitatorilor din AFI Cotroceni, cel mai mare şi de succes centru comercial din România, a crescut cu 4% în cel de-al doilea trimestru al anului faţă de aceeaşi perioadă din 2016, reprezentând o medie de 50.000 de persoane pe zi.

15 agenţi economici din Centrul Vechi, sancţionaţi cu suspendarea activităţii

Peste 15 restaurante şi cluburi din Centrul Vechi al Capitalei au fost sancţionate, la sfârşitul săptămânii trecute, de inspectorii din cadrul Direcţiei Control a Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti. Agenţii economici au fost amendaţi, iar activitatea acestora a fost suspendată din cauza faptului că au fost găsiţi fără autorizaţie de funcţionare, fiindcă şi-au extins terasele pe domeniul public fără a avea vreo aprobare sau pentru că au depăşit nivelul de zgomot admis în zonă. De remarcat este faptul că valoarea sancţiunilor pentru agenţii comerciali, depistaţi că au încălcat prevederile O.U.G. 195/2005 privind protecţia mediului, a fost de peste 120.000 de lei. Pe lângă societăţile cărora li s-a suspendat activitatea, alţi 25 de agenţi economici au fost găsiţi de către inspectorii Direcţiei Control cu diferite nereguli, iar reprezentanţii acestora au fost chemaţi la sediul D.

Donald Trump "ar putea demisiona în această toamnă, dacă nu chiar mai devreme"

"Laţul se strânge în jurul lui Donald Trump cu o viteză extraordinară", scrie în postarea sa pe Twitter Tony Schwartz, a cărui carte a contribuit cu ani în urmă la consacrarea lui Trump ca reputat om de afaceri. "Trump", spune din nou Schwartz, "va demisiona înainte de terminarea mandatului său de preşedinte, probabil chiar în această toamnă". Această previziune este întemeiată pe ancheta federală derulată de procurorul special Robert Mueller şi pe anchetele a două comisii ale Congresului american privind ingerinţa Rusiei în procesul electoral din 2016, mai exact bănuiala privind realizarea unei înţelegeri - în perioada campaniei prezidenţiale - între apropiaţi ai lui Trump şi responsabili ruşi, precum şi acuzaţia adusă lui Trump de a fi împiedicat justiţia să facă anchetele de rigoare.

EVENIMENTUL ZILEI

Sfârşitul pensiilor speciale, anunţat de Olguţa Vasilescu

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat schimbări radicale în privinţa pensiilor speciale. Totuşi, procedura se anunţă una care va naşte controverse. Lia Olguţa Vasilescu a avut luni o întâlnire de lucru cu reprezentanţii Confederaţiei Sindicale Meridian. Ministrul Muncii a anunţat că pensiile speciale vor fi eliminate printr-o lege ce nu va putea fi atacată la Curtea Constituţională. "Varianta care va fi aprobată de coaliţie va fi transformată în lege. Absolut toţi participanţii au cerut să se renunţe la pensiile speciale. Cum va arăta varianta finală este clar că vom putea să comunicăm abia când se va întâmpla" a declarat Olguţa Vasilescu la România TV.

Dragnea ESTE GATA! Previziunea sumbră pentru liderul PSD

Liderului PSD, Liviu Dragnea, i se pregăteşte o lovitură decisivă şi aproape imposibil de parat. Cel puţin aşa susţine unul dintre cei mai apreciaţi economişti din România, Ilie Şerbănescu. Un mesaj destul de alarmant îi transmite economistul Ilie Şerbănescu lui Dragnea. În editorialul publicat în Cotidianul, acesta aminteşte că România nu va avea un viitor tocmai fericit, mai ales că în prezent nu este decât "o colonie". Noroc că vinovaţii sunt deja pregătiţi: PSD, Liviu Dragnea, dacă nu şi fiul său, fosta nevastă, cei cu acelaşi nume şi, bineînţeles, votanţii de la referendumul din 2012!".

Tudose anunţă APOCALIPSA BĂNCILOR

Băncile sunt la un pas să primească o lovitură care să consemneze sfârşitul unui sistem care a acoperit, decenii la rând, neregulile din sistemul bancar. Nereguli care, întodeauna, s-au răsfrînt asupra cetăţenilor cu credite. În lupta pe care o duce împotriva băncilor, Mihai Tudose a anunţat că urmează să facă publică o listă a instituţiilor bancare care au declarat că nu au profit. Astfel, a subliniat premierul României, cetăţenii sunt în pericol şi aceştia trebuie să fie feriţi. "Dacă băncile nu-şi vor regla comportamentul faţă de România şi faţă de români, cred că suntem datori să spunem românilor care sunt băncile unde există pericol să-şi ţină banii în depozite. Dacă o bancă nu are profit şi va continua să nu facă profit, înţeleg că are o problemă", a declarat premierul Mihai Tudose.

JURNALUL NATIONAL

Academia Română, punct de vedere la legea vaccinării

Academia Română a dat publicităţii un document al Secţiei de Stiinţe medicale asupra Legii vaccinării. Academicienii felicită Guvernul pentru curajul de a promova acest proiect legislativ cu largă implicare în starea de sănătate a populaţiei. Documentul are însă şi o serie de recomandări pentru îmbunătăţirea acţiunii de vaccinare cât şi regretul că o serie de propuneri ale Academiei Române nu au fost incluse în lege. Documentul este publicat pe pagina oficială de internet a Academiei Române.

Şeful fondului pentru IMM-uri nu are încredere în bănci

Administratorii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) câştigă sute de mii de lei pe an, au case şi terenuri, iar cumulul de funcţii bine plătite la stat este ceva absolut firesc în această breaslă exclusivistă, a finanţiştilor. Cu atâţia bani în mână, parcă e şi firească reticenţa preşedintelui FNGCIMM, care nu are nici un leu în bănci, preferând să ţină totul la saltea. Tot la acest fond, aflăm de o administratoră al cărei soţ, de asemenea şef prin finanţe, are un salariu net lunar de peste 60.000 de lei. Ion Ghizdeanu este preşedintele CA-ului la FNGCIMM, dar şi preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP).

Mobilierul românesc, preferat de nemţi şi francezi

Fabricile de mobilă din România au vândut mobilier în valoare de 2,5 miliarde de euro în 2016. Apropae 90% din producţie a fost exportată în special în Germania, Franţa sau Italia. Maramureşul este principalul motor al exporturilor de mobilă, în special pentru paturi, noptiere şi saltele. Principala ţară de export pentru mobila românească este Germania, aici ajung circa 20% din produsele fabricate în România. Pe locul doi se situează Franţa, unde producătorii români livrează mobilă în valoare de 325 milioane de euro, iar pe a treia poyiţie este italia inde frabricile româneşti trimit canapele în valoare de 253 milioane de euro.

NATIONAL

Atenţie! Carne infestată cu Hepatita E în Europa

După scandalul provocat pe piaţa UE de ouăle contaminate cu insecticid Fipronil, asupra europenilor planează acum suspiciunea îmbolnăvirii cu hepatita E din cauza unor produse din carne de porc. Produsele cu pricina au fost vândute de un lanţ de supermarketuri din Marea Britanie iar conform unor cercetători ai serviciului de sănătate publica din această tară este posibil ca mii de persoane sa fi fost infectate cu hepatita E - forma care duce la ciroza. Cert este ca 60 de persoane au contactat hepatita de tip E după ce au mâncat produse de carne vândute de respectivul lanţ de magazine. Si asta in condiţiile in care o investigaţie făcută in perioada 2014 - 2016 a constatat ca 150.000 - 200.000 de britanici sunt infectaţi anual cu virusul acestui tip de hepatită.

Rareş Bogdan, revoluţie in contratimp

Domnule, nu e de glumă cu biscuitul fardat care apare seară de seară la postul de televiziune cu cele mai mari datorii la stat. De Rareş Bogdan zic, iar biscuit nu e o jignire. E dulcele care ne-a încântat tuturor copilăria, mai ronţăiam la el, mai molfăiam printre gingii dat pe răzătoare si apoi, eu cel puţin, îl scuipam. Nu ştiu de ce îmi aduc aminte cum scuipam, taman acum, când vorbesc de Rareş Bogdan. Poate că, până la urmă, domnul Bogdan nu e chiar biscuit. Dar are un aer de fermitate când îşi pune celebra lui batista la piept si face vocalize patriotice. O fermitate pe care doar la biscuiţi o întâlneşti, când sunt expiraţi si nu se mai sparg decât dacă-i calci in picioare.

PUTEREA

Dragnea LAUDĂ Guvernul Tudose: "Au depăşit planul, ceea ce îmi dă de GÂNDIT"

După o discuţie de patru ore la Guvern cu premierul Mihai Tudose, şeful PSD Liviu Dragnea s-a declarat mulţumit de stadiul rezultatelor obţinute de executiv în ultima perioadă. "N-am mai vorbit de două săptămână cu premierul, am discutat acum despre CEX, despre stadiul de implementare al programului de guvernare, au început să-l depăşească, ceea ce îmi dă de gândit; despre nivelul de încasări, creşterea economică, cea mai mare parte a întârzierilor s-a recuperat. Primul subiect: am stabilit un grafic pentru multe iniţiative venite de la Guvern, dar si proiectul de buget, actele normative care vor intra in vigoare anul viitor să fie cuprinse in proiectul de buget, să fie aduse in Parlament în luna octombrie." a declarat Liviu Dragnea.

Anunţ de ULTIMĂ ORĂ venit dinspre Casa Regală

Potrivit unui comunicat transmis de Palatul Elisabeta, regele Mihai I şi principesa moştenitoare Margareta, Custodele coroanei, au luat cunoştinţă de intenţia fiului principesei Elena, Nicolae Medforth-Mills, de a se căsători: "Regele a răspuns nepotului său, urându-i fericire şi pace sufletească, precum şi puterea de a lua decizii corecte. Majestatea Sa a menţionat, încă o dată, că decizia de a retrage titlul de principe al României şi calificativul de Alteţă Regală, precum şi decizia de a scoate pe Nicolae din linia de succesiune rămân neschimbate, după căsătoria acestuia".

ROMANIA LIBERA

Ţeapă românească: Firmele lui Ghiţă iau banii şi contractele de la stat, dar păcălesc alte firme să le facă munca, fără plată

Firme controlate de fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă au ţepuit subcontractorii pe care i-au antamat pentru realizarea unor softuri pentru Ministerul Afacerilor Externe şi Inspecţia Muncii. Miza - peste 13 milioane de euro: şapte de la Externe şi peste şase de la Inspecţia Muncii. Contractul de la Externe, finanţat cu aproximativ 7.000.000 euro din fonduri europene, a fost pasat printr-un sistem de tip suveică între firmele lui Ghiţă. Pentru că nu au fost în stare să realizeze softul, oamenii lui Ghiţă au angajat o firmă din Bucureşti. Care, la finalizarea contractului, nu şi-a mai primit banii cuveniţi. Softurile, deci, s-au produs, firmele lui Ghiţă şi-au luat banii de la stat, dar cei care au muncit se chinuie să îşi recupereze banii în instanţă.

Experţii avertizează Ministerul Finanţelor: Deficitul bugetar va exploda!

Ultimele date şi semnale oficiale privind situaţia deficitului bugetar sunt contradictorii. Ele portretizează o administraţie guvernamentală preocupată de găsirea soluţiilor pentru închiderea bugetului pe un deficit de cel mult 3% din PIB. Dar acest lucru pare o misiune destul de dificilă. La începutul ultimei decade a lunii iulie, Ministerul Finanţelor susţinea că România se va încadra în ţinta de deficit bugetar de 3% din PIB, în acest an. Era o replică la informaţiile furnizate de Eurostat. Acesta anunţa că România are deficitul bugetar pe primul trimestru mai mare de 3% din PIB. Dacă nu se fac corecţii rapide, riscăm să depăşim cu mult 3%, poate chiar spre 4%", a spus "României libere" expertul Ionuţ Dumitru.

ZIARUL FINANCIAR

De ce avem creştere economică bazată pe consum?

Profi a dezvoltat şi vândut 500 de magazine. Ce-ar fi fost să dezvolte şi să vândă 500 de abatoare/carmangerii? Micul fermier român a ajuns să mănânce cârnaţi din Germania şi porumbul său zace în curte. Creşterea economică de 5,9% de pe trimestrul II, cu 0,2 puncte procentuale mai mare decât cea din trimestrul I, arată că spaţiul de oportunitate pentru intrarea pe o nouă spirală a dezvoltării se prelungeşte. Se acumulează în schimb riscuri pe zona de execuţie bugetară, unde decizia guvernului de a creşte accizele şi insistenţa privind plata defalcată a TVA arată că pândesc dezechilibre serioase. Capturarea creşterii economice în taxe şi impozite rămâne un deziderat şi pentru acest guvern.

În Olanda, agricultura este la superlativ

Ingredientele succesului: educaţie agricolă, investiţii în cercetare, tehnologie de vârf şi cel mai mare port al Europei. În scandalul ouălor olandeze contaminate cu Fipronil se pune accent pe impactul pe care acesta l-ar putea avea asupra fermierilor din Olanda. Un blocaj al consumului ar fi fatal pentru un sector care reprezintă cel mai mare producător de ouă al UE. În ceea ce priveşte sectorul agricol olandez, multe lucruri sunt la superlativ. Olanda este, spre exemplu, cel mai mare exportator de legume din lume. Este cel mai mare exportator de ceapă. Ocupă locul doi în lume la exportul de bere. Fermierii olandezi exportă mai mulţi porci vii decât oricare alţii. După SUA, Olanda exportă mai multă mâncare decât oricare altă ţară de pe planetă, o performanţă incredibilă având în vedere că are o suprafaţă de 230 de ori mai mică decât cea a SUA.

China este pe cale să devină principalul rival economic al Germanei

Un grup din China, Great Wall, s-a arătat interesat să achiziţioneze în întregime sau o parte din producătorul auto italiano-american Fiat Chrysler. Prima incursiune a Great Wall pe piaţa auto europeană a fost producţia de maşini prin parteneriatul Litex Motors din Bulgaria şi s-a încheiat cu un dezastru. Litex Motors şi-a cerut falimentul la începutul acestui an. Alte proiecte chineze din Europa au avut mai mult succes. În Germania, compania chineză Midea a cumpărat producătorul de roboţi Kuka, emblematic pentru tehnologia germană. Afacerile Kuka prosperă. Prosperau şi înainte de preluare, dar Midea va deschide nemţilor accesul pe uriaşa piaţă a Chinei. China va beneficia în măsură poate mai mare de tehnologia nemţească.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Tare de tot portretul schitat numitului Rares Bogdan

    Aceasta persoana cu aere de supersavant se pare 

    ca e certat rau cu gramatica limbii romane . L-am 

    auzit spunand fara sa clipeasca : De la Cluj la Bu- 

    curesti am facut d o i s p r e z e c e ore ! Repet ; 

    doisprezece ore ! Asa ceva este inadmisibil , dar 

    nimeni nu i-a atras atentia acestui semidoct cu 

    ifose , asa incat a tot repetat enormitatea ... 

    Cum bine spunea domnul Andrei Plesu canva : 

    omul a cam luat-o pe aratura ... 

    1. Regret , eu mi-am dat numele : Adrian Prodan .

      Nu ma ascund niciodata dupa pseudonime sau,

      mai rau, dupa ascunderea totala a numelui ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb