REVISTA PRESEI 22.09.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 22 septembrie 2014

ADEVARUL

Robert Turcescu recunoaşte că a fost ofiţer acoperit

Jurnalistul Robert Turcescu a confirmat, în emisiunea Sorinei Matei, la B1TV, că documentele pe care le-a publicat pe blogul personal şi care arată că a fost locotenent-colonel sub acoperire sunt reale. "Nu sunt nişte aşa-zise documente. Eu le-am pus astăzi pe blogul personal. E o mărturisire publică. În ceea ce priveşte documentele, sunt dispus, oricând voi fi chemat de judecători, să spun adevărul despre ceea ce ştiu eu despre aceste lucruri. Nu sunt postate de altcineva. Sunt lucruri pe care mi le asum: eu le-am urcat pe blog, eu am scris lucrurile acelea. Sunt documente reale. Anunţ un singur lucru care e foarte important pentru mine: nu am trăit o eliberare mai mare, o sărbătoare mai mare, nu am auzit lucruri mai frumoase în sufletul meu decât astăzi după ce m-am eliberat de povara asta. Mi-am dat seama că e necinstit faţă de Dumnezeu, de mine, de familia mea, de voi toţi, e necinstit, nu pot să vă mai mint, trebuie să spun, să mărturisesc, indiferent ce m-ar costa asta.

ANALIZĂ Cum a dat Gazprom târcoale României

De-a lungul anilor, Rusia şi-a dorit preluarea Petrom, Romgaz şi Distrigaz Sud, însă aceste planuri au eşuat. România a început să importe gaze naturale din Rusia în 1980. În 1980, România a importat doar 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale, potrivit datelor furnizate pentru "Adevărul" de către Institutul Naţional de Statistică. De atunci, cantităţile au crescut progresiv, pe măsură ce producţia internă a scăzut, iar industria devenea tot mai mult energofagă. Astfel, în 1989, România a ajuns să importe nivelul maxim din Rusia: 7,4 miliarde de metri cubi. Ţara noastră s-a mai apropiat de aceste cantităţi abia în anii 1995 şi 1996, când Rusia furniza 6 miliarde, respectiv 7,1 miliarde de metri cubi de gaze. Trebuie menţionat că, înainte de 1989, Gazprom nu exista, compania fiind urmaşa fostului Minister al Gazelor de la Moscova. Începând cu anii 2000, România a avut o relaţie mult mai complexă cu Gazprom, mai ales după ce ţara noastră nu a mai importat direct gaze, ci prin intermediari agreaţi de gigantul rus.

Europarlamentarul german Elmar Brok: "Putin visează la gurile Dunării"

Preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din cadrul Parlamentului European, Elmar Brok, a declarat , într-un interviu acordat publicaţiei ucrainene "Evropeiska Pravda", că este posibil ca trupele ruse să continue agresiunea împotriva Ucrainei şi să atace Odessa. Întrebat dacă noul val de sancţiuni din partea UE şi SUA îl vor face pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, să dea înapoi, europarlamentarul german a declarat că este de părere "că Rusia va continua agresiunea, care va include un atac asupra Odessei şi preluarea întregii coaste a Mării Negre şi zonei Deltei Dunării". Oficialul european a subliniat că "trebuie depuse toate eforturile posibile pentru a-i explica lui Putin că asemenea acţiuni îl vor costa mult", dar tot el se întreabă "dacă preşedintelui rus îi pasă de acest preţ".

Băsescu, după ce a semnat pentru Elena Udrea

Preşedintele Traian Băsescu a semnat duminică pentru candidatura Elenei Udrea la alegerile prezidenţiale. Şeful statului a tratat ironic modul în care Victor Ponta şi-a serbat ziua de naştere şi a lansat un atac către premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, mare susţinător al premierului României. "Premierul Leancă a fost până în octombrie 89 în Ambasada URSS la Bucureşti. Poate nu aţi ştiut. Am văzut lansarea la jurnale, pentru că îmi era greu să urmăresc un astfel de eveniment care seamănă cu ce am văzut la Kim Jong-Un, care pare foarte atractiv pentru Ponta. Să faci asta de ziua ta, înseamnă că ţi-ai pierdut controlul. Va fi vai de capul nostru cu un astfel de candidat. Udrea este mult mai inteligentă decât Ponta, şi mult mai cinstită", a mai spus Băsescu

Alegeri prezidenţiale: Teodor Meleşcanu vine la spartul târgului

Directorul Serviciului de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu, şi-ar putea anunţa luni candidatura la alegerile prezidenţiale. Deocamdată, din postura de independent. Ulterior, la nevoie, l-ar putea înlocui chiar pe Iohannis. Şeful SIE a declarat vineri, întrebat dacă ia în calcul o candidatură la prezidenţiale, că va da luni răspunsul final. "Dacă aveţi puţină răbdare, luni dimineaţă o să avem răspunsul la toate. Dacă vor fi întrunite condiţiile, luni dimineaţă o să vă dau un răspuns", a spus el, citat de Mediafax. Condiţiile la care se referă şeful SIE înseamnă cele 200.000 de semnături necesare candidaturii. Potrivit unor surse politice, Meleşcanu este hotărât să candideze, iar mai multe sindicate din România, printre care Blocul Naţional Sindical, dar şi ONG-ul Alternativa Naţională, coordonat de colonelul rezervist Mircea Dogaru, i-au strâns deja semnăturile necesare.

Avocatul Poporului consfinţeşte măcelul din Educaţie

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a decis că noua legislaţie a educaţiei, promovată prin ordonanţă de urgenţă, produce efecte pozitive şi nu conţine elemente de neconstituţionalitate, ca atare nu va sesiza CCR. Experţii vorbesc de un control politic, consacrat acum şi instituţional, asupra educaţiei din România. Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anunţat sâmbătă că "nu se impune" sesizarea Curţii Constituţionale a României (CCR) cu privire la ordonanţa de urgenţă aprobată în iunie, prin care legea educaţiei este modificată radical, în ciuda nenumăratelor sesizări primite de acesta, inclusiv de la preşedintele ţării.

Grup Feroviar Român câştigă noi licitaţii în competiţia cu CFR Marfă

Grup Feroviar Român (GFR), deţinut de Gruia Stoica, a câştigat o nouă licitaţie de transport al cărbunelui pentru termocentrale Craiova şi Cernele, devansând CFR Marfă. Transportatorul feroviar de stat contestase procedura iniţială, câştigată tot de GFR, cele două companii având mai multe litigii pe licitaţii de transport marfă. Compania Grup Feroviar Român a semnat un contract de transport de cărbune, cu o durată de circa două luni, cu termocentralele Craiova şi Cernele. GFR a fost desemnată câştigătoarea licitaţiei publice pentru atribuirea contractului, a semnat contractul vineri, 19 septembrie, şi a efectuat deja primele transporturi", se arată într-un comunicat al companiei. Cea de-a doua licitaţie organizată pentru atribuirea contractului după ce procedura iniţială, la care compania GFR a fost de asemenea declarată câştigătoare, la data de 4 septembrie, a fost contestată de către celălalt ofertant, compania CFR Marfă", se mai spune în comunicat. Valoarea contractului câştigat de către GFR este de circa 5,3 milioane RON.

BANCHERUL

De ce doar Romania si Bulgaria vor in Uniunea Bancara

Romania si Bulgaria, cele mai sarace tari din UE si gemene si la rata creditelor neperformante din sectorul bancar, cu cate 22% fiecare la inceputul acestui an, au ales (sau au fost alese) sa faca parte din Uniunea Bancara, inaine de a adopta moneda euro, in timp ce vecinele noastre mai dezvoltate, primite mai devreme decat noi in UE, au adoptat politica "waint and see". De ce oare? Pentru ca se pare ca-si permit acest lux de a ramane pentru moment in afara Uniunii Bancare, astfel incat sa-si poata administra singure, mai eficient, sistemele bancare, asa cum isi permit sa ramana deocamdata departe si de zona euro, spre deosebire de noi, care ne grabim sa adoptam moneda euro in 2019. Cu siguranta se gandesc la ce a patit Grecia si alte tari periferice, inclusiv Slovenia, dupa trecerea la euro. Stim acum care a fost greseala acestor tari. S-au repezit sa adopte o moneda a tarilor dezvoltate europene fara ca economiile lor sa fie restructurate si la fel de performante ca ale lor.

Summit-ul G20 din Sydney: Economia mondiala se confrunta in continuare cu o persistenta cerere scazuta

Ieri, la finalul Summit-ului G20 din Sydney, ministrii de finante ai celor mai puternice economii mondiale au emis un comunicat in 10 puncte in care caracterizeaza situatia economiei mondiale si masurile necesare pentru stimularea cresterii economice anemice din prezent. Iata primele 3 puncte din comunicatul G20: 1. Creşterea economica la nivel global este neuniformă şi rămâne sub ritmul necesar pentru a genera în mod corespunzător locurile de muncă atât de necesare. 2. De importanta principala este a dezvolta noi măsuri care au ca scop de a creste PIB-ul colectiv cu peste 2 la sută până în 2018, peste traiectoria implicată de politicile în vigoare la momentul Summit-ului din St Petersburg în 2013. Reformele structurale vor fi importante în acest sens. 3. Politica monetară în economiile avansate va continua să susţină redresarea economică şi ar trebui să abordeze, în timp util, presiunile deflaţioniste acolo unde este necesar, în conformitate cu mandatele băncilor centrale.

CAPITAL

O afacere 100% românească

În 12 ani, Rom Paper a devenit unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa locală de produse de hârtie. Ideea înfiinţării companiei Rom Paper a prins contur în 2002, pe când Nicoleta şi Claudiu Puchin erau profesori universitari. Pentru că îşi doreau o afacere proprie, cu 10.000 de dolari împrumutaţi de la rude şi prieteni şi cu un plan clar, au pornit pe drumul antreprenoriatului. Şi au făcut acest lucru în clipa în care producţia de şerveţele trecea la categoria "de nişă". În acest fel a apărut Rom Paper, unul dintre cei mai importanţi producători de şerveţele din România. Fabrica s-a dezvoltat la câţiva kilometri de Braşov, în localitatea Cristian. În cei 12 ani de prezenţă în această piaţă, s-ar putea spune despre familia Puchin că a trecut prin multe etape, unele caracterizate prin refuzuri din partea unor "potenţiali finanţatori", altele "încununate de succes". Iar EximBank a avut un rol important în toată această poveste: a sprijinit businessul încă din primii ani.

În 2050, bogaţii vor putea trăi pe termen nelimitat

Prestigiosul istoric israelian Yuval Noah Harari susţine că în anul 2050 cei bogaţi ar putea fi nemuritori, în timp ce săracii vor continua să moară şi, în timpul vieţii, se vor consola cu droguri şi jocuri, scrie ziarul spaniol 'La Vanguardia', într-un comentariu referitor la volumul 'Despre animale şi zei: scurtă istorie a umanităţii', care s-a vândut în 300.000 de exemplare în versiunea sa originală, iar în prezent este în curs de traducere în aproximativ 20 de ţări. Autorul, care este specialist în istorie medievală şi militară, este convins că progresele ştiinţei vor permite', 'schimbarea pentru prima dată a 4 miliarde de ani de evoluţie, care, până acum, depindea de procesul lent de selecţie naturală'. 'Din secolul al XXI-lea, acest proces va trece în mâinile omului, care a început deja să creeze viaţă şi să o manipuleze', afirmă el, estimând că unul dintre cele mai extraordinare efecte ale acestei manipulări va fi acela că oamenii vor putea fi 'amortali'. Specialistul explică acest termen prin aceea că oamenii suficient de bogaţi îşi vor putea 'face, la fiecare zece ani, o revizie tehnică totală a corpului lor, ceea ce le va permite să evite moartea din cauza vârstei, considerată drept logică, până acum'.

Cum au câştigat firmele lui Sebastian Ghiţă 20 mil. euro de la o instituţie de stat condusă de un fost angajat Asesoft

Firmele lui Sebastian Ghita au castigat de la Agentia pentru Protectia Mediului un contract IT de 20 de milioane de euro prin procedura de licitatie restransa accelerata, declansata in 2009, exact atunci cand Elena Udrea era ministru interimar la Mediu. Beneficiarul celor 20 de milioane de euro este un consortiu format din companiile Asesoft International, TeamNet International si Star Storage. Primele doua erau controlate in anul 2009 direct de Sebastian Ghita, actual deputat PSD de Prahova.

S-a pronunţat divorţul lui Dinu Patriciu post-mortem

Instanţa ilfoveană a decis la începutul acestei săptămâni închiderea dosarului de divorţ dintre Dana Rodica Patriciu şi Dan-Costache Patriciu, ca urmare a decesului omului de afaceri. În motivarea soluţiei la închiderea dosarului, judecătorii precizează că instanţa "ia act de încetarea căsătoriei prin decesul apelantului reclamant. Dispune închiderea dosarului. Irevocabilă". Dinu Patriciu a murit la vârsta de 64 de ani, pe 19 august, la Spitalul Royal Free din Londra. Mogulul era căsătorit, din 1994, cu Dana Patriciu. Cei doi aveau, fiecare, copii din căsnicii anterioare: Ana (31 de ani) şi Maria (26 de ani) erau fiicele lui Dinu din mariajul cu Sabina Roşianu, în timp ce Andrei Ştefan (36 de ani) era fiul Danei din căsătoria cu arhitectul Dinu Ştefan. În România soţul supravieţuitor rămâne automat cu jumătate din bunurile dobândite în timpul căsătoriei şi primeşte şi un sfert din cealaltă jumătate, restul revenind copiilor, în Marea Britanie acesta rămâne doar cu jumătate din bunurile sau sumele de bani deţinute în comun.

Şeful Bundesbank critică planul BCE de stimulare a economiei din zona euro

Guvernatorul Băncii Centrale a Germaniei, Jens Weidmann, a criticat recentele decizii ale Băncii Centrale Europene de a reduce dobânda de bază la un nou minim record, 0,05%, şi de a achiziţiona obligaţiuni, afirmând că astfel au fost eliminate presiunile asupra guvernelor de a implementa reforme, transmite Reuters. Într-un interviu acordat, duminică, publicaţiei germane 'Der Spiegel', Jens Weidmann, care este şi membru în Consiliul director al Băncii Centrale Europene, a explicat că deciziile BCE depăşesc precedentele încercări de a încuraja băncile să acorde mai multe credite, iar riscurile pe care şi le asumă băncile ar putea fi impuse acum plătitorilor de taxe.

CURENTUL

Arena circului - de Tia Serbanescu

PSD a făcut învăţământul varză, sănătatea zob şi economia sinistrată dar când e vorba de distracţie te poţi baza pe el. Organizată în cinstea zilei de naştere a marelui conducător şi a galaxiei sale, festivitatea de lansare a lui Ponta în cursa spre Cotroceni a avut loc pe Arena Naţională în prezenţa a 70.000 de microbişti - aduşi cu microbuzele din toată ţara. Unii au primit câte o sută de lei. Bucuria li se citea pe faţă. De la colegul Rizea, sărbătoritul a primit icoana Sf.Gheorghe cu care rizibilul i-a găsit (iartă-l, doamne!) unele asemănări. De la Geoană a primit urarea "să câştige alegerile indiferent de onomastică (sic!), să rămână concentrat pe guvernare şi să stea pe mesaj" iar de la Vanghelie a primit un ghiont: "dacă nu candida acum, nu mai avea posibilitatea fiindcă viaţa se mişcă". O dată-n viaţă împlineşte tovarăşul 42 de ani de viaţă şi 15 ani de activitate!

CURIERUL NATIONAL

Herculane, model de faliment de stat

Banii obţinuţi de pe Bursă de municipalitatea Băile Herculane prin emisiunea de obligaţiuni din 2007 au mers către studii de fezabilitate ale unor proiecte neimplementate vreodată. De peste un an primăria a rămas restantă, fiind în executare faţă de unii creditori, şi aşteaptă o restructurare de la BCR, care deţine 70% din creanţe. Reprezentanţii primăriei spun că încearcă din răsputeri să plătească, însă încasările nu o permit: "E foarte greu cu veniturile; merge foarte greu". Coşmarul adus în Europa de criza elenă, perspectiva falimentului de stat, are o plăsmuire şi în România. O entitate publică, municipalitatea din Băile Herculane, este în incapacitate de plată pe emisiunea de obligaţiuni de 3,15 milioane lei, listată la Bursa de Valori Bucureşti în decembrie 2009 şi având maturitatea în anul 2020.

Sistemul de achiziţii, drastic revizuit

Statul va da contracte şi pe alte criterii decât preţul mic. Guvernul pregăteşte o modificare de amploare a sistemului de achiziţii, cu noi reguli care vor permite statului să nu mai acorde contracte strict pe criteriul preţului cel mai scăzut, ci să ia în considerare şi alţi factori, ca livrarea, costul pe ciclul de viaţă, consultanţa, materialele, angajaţii. O primă variantă a noilor reguli va fi redactată până la sfârşitul acestui an şi se va baza pe recentele recomandări formulate în domeniu de către Comisia Europeană, au declarat surse oficiale. "Comisia Europeană nu interzice folosirea criteriului privind preţul cel mai mic la atribuirea contractelor de achiziţii publice, dar permite statului să aibă posibilitatea să folosească şi alte criterii pentru un raport preţ-calitate cât mai bun, astfel încât să fie selectată o ofertă cât mai avantajoasă economic, tratată într-un sens mai larg", au arătat sursele.

Euro 2020 ajunge şi în Bucureşti - ce obligaţii are România şi care sunt beneficiile

Capitala României a fost aleasă alături de alte 12 mari oraşe din Europa pentru a găzdui prima ediţie transcontinentală a Campionatului European de Fotbal. Odată cu dreptul de a găzdui 4 meciuri de la Euro 2020, autorităţile se obligă să rezolve şi câteva probleme de infrastructură. Pe lângă imagine, Bucureştiul va avea de câştigat de pe urma turiştilor care vor veni după naţionalele lor. Forul suprem care administrează fotbalul de pe Bătrânul Continent a acordat capitalei României dreptul să găzduiască meciuri de la Campionatul European de Fotbal din 2020, când va fi organizată prima ediţie transcontinentală a turneului final. Bucureşti intră astfel într-un grup select de oraşe alături de Londra, Munchen, Baku, Sankt Petersburg, Roma, Dublin, Bilbao, Budapesta, Bruxelles, Amsterdam, Glasgow şi Copenhaga.

Conversia creditelor în lei nu ar avea impact asupra clienţilor băncilor

Un proiect de lege aflat în procesul de avizare la Comisiile din Camera Deputaţilor prevede că moneda în care s-a contractat un împrumut poate fi convertită în lei, dar numai la valoarea din ziua conversiei. Piperea şi Asociaţii: Aceste completări aduse OUG 50/2010 nu înseamnă nimic pentru clienţii băncilor. Cel mult, se evită un eventual risc viitor Casa de Avocatură Coltuc: În forma actuală, proiectul este lipsit de efect. Conversia ar fi trebuit realizată la valoarea valutei de la data încheierii contractului.

Patru posturi au primit aprobare de la CNA săptămâna trecută

CNA a aprobat săptămâna trecută licenţele pentru patru noi posturi de televiziune, Orange, RCS, Lucian Mândruţă şi producătoarea Ruxandra Ion primind acordul autorităţii supreme din audiovizualul românesc să-şi deschidă propriile posturi TV. RCS ar primit acordul pentru lansarea Digi Info, care va fi transmis exclusiv pe platformele sale de cablu şi televiziune prin satelit, fiind disponibil doar pentru abonaţii companiei. Lucian Mândruţă va lansa postul laştiri.ro care va intra în segmentul televiziunilor de ştiri din România, după ce a primit de la CNA licenţa audiovizuală prin satelit şi prin reţele de comunicaţii electronice. Se pare că Mândruţă a ajuns deja la un acord cu operatorul de cablu UPC. Producătoarea Ruxandra Ion va lansa canalul Happy Channel care va putea fi transmis atât prin reţelele de retransmisie prin satelit dar şi prin reţelele de comunicaţii electronice, televiziunea primind licenţe separate pentru ambele moduri de transmisie.

EVENIMENTUL ZILEI

"Fantoma" lui Vîntu la Sulina

Cândva era un complex turistic tare frumos, acum nu s-a ales nimic din el. L-a cumpărat Sorin Ovidiu Vîntu cu mulţi ani în urmă şi l-a lăsat în paragină. "Am auzit că ar fi ipotecat la o bancă din străinătate", suspină, nostalgic, o localnică în timp ce aruncă o privire spre hotelul "Sulina" din localitate. Hotelul pare bântuit. Năpădit de buruieni, fără garduri şi fără pază, imobilul de pe malul Dunării este încremenit în trecut. La intrare, aproape ştearsă, o sigla tricoloră dezvăluie vechiul propritar: Ministerul Turismului. Cheiul din faţa fostului hotel este acoperit de stuf. Cu greu se desluşesc una sau două locuri de acostare, înguste cât o barcă modestă de pescar. Praful s-a ales din gloria de altădată a complexului. Un câine închis este stăpân în interior, iar un taur păzeşte la exterior ce a mai rămas din moşia lui Vîntu. Hotelul "Sulina" este pus sub sechestru de procurori în dosarul "Petromservice", în vederea recuperării unei pagube de 83 milioane de euro.

FRAUDĂ URIAŞĂ în ograda PRIMARULUI "CARE ESTE"

Cincisprezece afacerişti, printre care un apropiat al primarului de la sectorul 5, Marian Vanghelie, au fost arestaţi pentru 30 de zile sub acuzaţiile de evaziune fiscală şi spălare de bani. Printre ei se regăseşte şi Marin Dumitru, amicul primarului Vanghelie, care a primit într-o singură zi contracte de la primărie în valoare de 20 de milioane de euro. Un număr de 15 persoane au fost arestate pentru că au spălat bani, prin intermediul unor documente false şi înregistrări contabile fictive, prejudiciul adus bugetului de stat ridicându-se la 42,4 milioane de lei. Conform Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în perioada 2009 - 2014, Marian Dumitru Marin şi Victor Ţene - care controlează două societăţi comerciale - au contractat lucrări de reabilitare termică, dar şi alte lucrări de construcţii - în principal, în urma câştigării unor licitaţii organizate de instituţii publice. Lucrările de construcţii şi reabilitare termică au fost subcontractate pentru sume mult mai mici sau au fost executate cu angajaţii proprii.

Reacţia lui CTP după ce a aflat că Robert Turcescu a fost ofiţer acoperit

"Tot ce pot să analizez e prestaţia televizată a lui Robert Turcescu pentru că am văzut-o. E cel puţin stranie, dacă nu aberantă. Turcescu, pentru nişte păcate pe care nu le cunoaştem, pentru că asta cu ofiţer acoperit, da, sigur e o problemă din punct de vedere mediatic, din punct de vedere al meseriei de jurnalist, e o problemă gravă care loveşte în cariera de jurnalist a lui Turcescu ca o torpilă. Pentru că am discutat problema pe când eram la Clubul Român de Presă, s-a pus problema ofiţerilor acoperiţi de presă şi e o rezoluţie a Clubului acceptată de toţi membrii de atunci prin care hotăram, făceam o recomandare tuturor jurnaliştilor să nu aibă această calitate de ofiţer sub acoperire, practicând în acelaşi timp meseria de jurnalist", a declarat Cristian Tudor Popescu.

Papa Francisc în ALBANIA

Papa Francisc a elogiat, ieri, la sosirea sa la Tirana, coexistenţa paşnică între religiile din Albania, afirmând că nimeni nu poate "folosi pretextul religiei" pentru a justifica violenţa. "Nimeni să nu gândească că poate să-şi facă din Dumnezeu un scut când plănuieşte şi comite acte de violenţe şi dispreţ! Nimeni să nu folosească pretextul religiei pentru a duce la îndeplinire propriile acţiuni contrare demnităţii umane şi drepturilor fundamentale", a spus el, în faţa liderilor albanezi, prezentând sistemul politic albanez şi coexistenţa armonioasă între religii drept "un model", scrie AFP. Papa Francisc a adus un elogiu marcant atitudinii responsabililor politici şi religioşi albanezi. "Climatul de respect şi de încredere reciprocă între catolici, ortodocşi şi musulmani este un bun preţios pentru ţară şi dobândeşte o semnificaţie specială în epoca noastră. În fapt, sensul religios autentic este "trădat de grupurile extremiste, care deformează şi instrumentalizează diferenţele între diferite confesiuni şi fac din el un factor periculos de înfruntare şi de violenţă".

JURNALUL NATIONAL

Comisia Europeană, ţinta unui complot terorist

Comisia Europeană figurează printre ţintele posibile ale jihadiştilor care se întorc din Siria, a anunţat radioteleviziunea publică olandeză NOS, conform AFP, citată de Agerpres. Potrivit NOS, cel puţin două dintre persoanele arestate de autorităţile belgiene au venit de la Haga. "Ele pregăteau un atentat. O ţintă era clădirea Comisiei Europene din Bruxelles. Comisarii nu erau vizaţi individual", a anunţat NOS. "Suntem la curent cu informaţia. Suntem siguri că autorităţile naţionale urmăresc cazul adecvat", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Comisiei. În clădirile Comisiei din Bruxelles lucrează mii de funcţionari, printre care înalţi responsabili de gestionarea zilnică a Uniunii celor 28 de ţări. La Bruxelles se află de asemenea cartierul general NATO şi mai multor altor companii şi organizaţii internaţionale.

NATIONAL

Ioan Rus detoneaza "bomba" lui Sova cu "genistii" MAI

Ioan Rus, avand in spate o experienta demna de luat in seama, si-a luat toate masurile pentru a nu se arde si el cu focul lasat in urma de catre predecesorul sau, Dan Sova. Asa ca, pe sestache, a facut un transfer de marca, aducandu-l pe Nicolae Chesnoiu drept consilier personal. Sau, mai bine spus, acesta este de cateva saptamani eminenta cenusie fara de care nu misca niciun document si nu se semneaza nicio foaie in tot Ministerul Transporturilor. Iar dupa cum "National" a anuntat in exclusivitate, este de asteptat ca Ioan Rus sa nu-i faca niciun favor mai tanarului sau coleg de partid si sa il lase pe Sova, fara prea multe mustrari de constiinta, pe mana DNA. Chiar daca pentru asta a fost nevoit sa desparta cel mai trainic cuplu de consilieri din MAI, cel format din "nemuritorii" Nicolae Chesnoiu si Nicolae Matei Stanciuc.

Cum ii spoliaza statul roman pe soferi pentru o firma de apartament

Printre zeci de biruri legale, de departe cele mai hulite sunt cele incasate pentru infrastructura rutiera din tara noastra. Care or fi ea sublima, dar lipseste cu desavarsire. Asa ca, anual, zeci de mii de soferi romani suduie cu necaz atunci cand trebuie sa plateasca amenzile pentru "rovinieta", desi multi dintre ei se jura ca aparatura este smenuita pentru a inregistra defectuos situatia reala de pe drumurile patriei. Insa culmea este ca, dupa ce au platit amenda din procesul verbal, oamenii s-au trezit ca sunt executati silit, chiar si dupa trei-patru ani, pentru plata unei a doua "taxe de smecherie", pentru comiterea aceleiasi "infractiuni". Plus ca trebuie sa plateasca sute de lei fiecare, consultanta pentru un birou de executori judecatoresti caruia CNADNR i-a pus mana in cap.

CEC Bank, acuzata de reclama inselatoare

Asociatia Proiect Urban sustine ca videoclipul de promovare a imaginii CEC Bank este de natura sa induca in eroare publicul, prin animarea unei fotografii a lui Constantin Brancusi si adaugarea unei voci care nu apartine marelui sculptor. Proiect Urban a inaintat o adresa in acest sens catrre Consiliul National al Audiovizualului si semnaleaza ca, pentru a marca implinirea a 150 de ani de la infiintarea CEC Bank - conducerea acestei institutii financiare a comandat un videoclip. Toate bune, doar ca videoclipul, care alatura valoarea operelor celui mai mare sculptor al Romaniei cu aceea a CEC Bank (trebuia si institutia sa se revendice de la ceva, cineva...) mistifica, pe ici pe colo, adevarul istoric.

Real Madrid vinde "Santiago Bernabeu" pe 500 de milioane de euro

Campioana Europei este pe punctul de a da o lovitura din punct de vedere financiar. Datoriile de 600 de milioane de euro ar putea disparea ca prin vis daca presedintele Florentino Perez va castiga alegerile din toamna. Vestea ca Real Madrid are datorii de 602 milioane euro i-a naucit, vineri, pe sustinatorii "blanco", asta in timp ce "socios" deja se gandeau la o schimbare a conducerii clubului. La nici 24 de ore, situatia s-a schimbat radical, dupa ce ziarul "Marca" a anuntat ca presedintele Florentino Perez este pregatit sa incheie cea mai tare afacere din istoria fotbalului: numele stadionului pe care joaca acasa "galacticii" va fi vandut arabilor pentru urmatorii 20 de ani, pe o jumatate de miliard de euro!

PUTEREA

Escrocheria "Aşezământul Ghica". Tei Lake Residence, înălţat pe teren furat de la stat

O serie de documente din Arhivele Naţionale obţinute de ziarul PUTEREA relevă faptul că rechinii imobiliari Virginica Tanţi Dumitrescu, Adrian Ciorobea şi Marin Goştin au pus mâna pe 22 de hectare de teren ale Aşezământului Ghica în condiţiile Legii 10/2001 pentru retrocedarea imobilelor preluate abuziv de regimul comunist, deşi administratorul (epitropul) acestui domeniu fusese expropriat şi despăgubit în 1938 de către Primăria Municipiului Bucureşti cu peste 10 milioane de lei pentru o parte din aceste proprietăţi, după ce autorităţile interbelice au decis că sunt de utilitate publică, în vederea lucrărilor de regularizare a râului Colentina.

România a exportat produse agroalimentare de 2 miliarde euro în S1

România a exportat produse agroalimentare în valoare totală de 2,03 miliarde de euro în primul semestru din acest an, în creştere cu aproape 10% (180,9 milioane de euro) faţă de aceeaşi perioadă din 2013, în timp ce importurile, totalizând 2,32 miliarde de euro, au depăşit cu 1,1% (25,7 milioane de euro) valoarea înregistrată în semestrul I din 2013. Principalul produs exportat a fost porumbul (1.074.400 tone), cu 66% mai mult decât în perioada similară din 2013. Volumele superioare exportate au generat venituri suplimentare la ţigări, animale vii (ovine sau caprine), nuci şi produse de brutărie-patiserie, scrie Agerpres. În topul importurilor s-au menţinut, în primele şase luni, carnea de porc şi preparatele alimentare, cu o valoare de 118,8 milioane de euro pentru 66.000 de tone, respectiv 81,7 milioane de euro (23.700 tone).

ROMANIA LIBERA

Iaşi-Ungheni funcţionează doar electoral

Iurie Leancă a venit sâmbătă la Bucureşti pentru a participa la mega-lansarea candidaturii la preşedinţie a prietenului său Victor Ponta. "Noi ne legăm speranţele de viitorul preşedinte al României, Victor Ponta, a proclamat Leancă, care a ţinut să sublinieze că Ponta ar fi "un om care se lansează în proiecte când ştie că le poate duce la îndeplinire". Această trăsătură a prim-ministrului de la Bucureşti este o noutate pentru români, care nu ar putea identifica nici să vrea un proiect "dus la îndeplinire" de Guvernul Ponta. Un eşec major riscă să devină şi proiectul gazoductului Iaşi-Ungheni inaugurat de cei doi pe 27 august când au vorbit despre o nouă eră a independenţei energetice faţă de Rusia. Atmosfera festivă s-a risipit şi la aproape o lună de la această inaugurare, realitatea i-a ajuns din urmă pe cei doi lideri şi scoate la lumină cât de lipsite de conţinut au fost declaraţiile patriotarde de pe 27 august.

ZIARUL FINANCIAR

Drama actuală a antreprenorilor români

Întrebarea adresată antreprenorilor români - care sunt problemele voastre acum? Nu avem vânzări, nu avem piaţă internă, nu avem personal calificat pentru că s-au distrus şcolile profesionale, nu avem o strategie naţională, nu ştim încotro ne ducem şi să ne ducem, nu putem singuri (antreprenor din Timişoara), lipsa capitalului, nu suntem capitalizaţi. Acestea sunt o parte dintre răspunsurile oferite de antreprenori români la întâlnirile dintre ZF, Volksbank şi comunităţile de business locale, în cadrul proiectului "România, pe profit". Pentru antreprenorii de după anii 2000 lipsa capitalului a ajuns principala problemă. Ei nu au apucat să facă bani ca oamenii de afaceri de la începutul anilor '90, iar criza începută în 2008 i-a prins descoperiţi. Mulţi au pierdut banii în business şi au rămas cu datorii pe cap. Acum, dacă vor să continue, băncile le dau foarte greu credit, iar în schimb le cer să vină cu garanţii sau să aibă capital propriu. Şi nu prea mai au de unde, iar frustrarea a ajuns la cote maxime.

România este pe locul doi la producţia de porumb în Europa, după Franţa

România este pentru a cincea oară în ultimul deceniu pe al doilea loc la producţia totală de porumb în UE, după Franţa. Fermierii locali strâng în medie 4,4 tone/hectar de pe 2,6 milioane de hectare, iar francezii 9,5 tone/hectar de pe 1,7 milioane de hectare. Fermierii au reuşit în trei din ultimii patru ani să aibă o recoltă de porumb peste 11 mil. tone, rezultat ce a consolidat postarea României pe a doua poziţie în Uniu­nea Europeană şi a permis economiei locale să îşi facă loc în spatele Rusiei şi Canadei pentru a ocupa a douăsprezecea poziţie în topul celor mai mari producători din economia mondială. "Eu nu am mai văzut niciodată atât de mult porumb şi am rămas uimit de lanurile pe care le-am văzut anul acesta", spune Mihai Anghel, proprietarul Cerealcom Dolj, o afacere de 100 mil. euro/an din producţia şi comerţul de materii prime agricole. Producătorii urmează să strângă 11,5 milioane de tone de porumb în această toamnă, o cantitate similară cu cea de anul trecut

Companiile din energie au dat în clocot pe bursă: câştiguri şi de 12% în septembrie

Acţiunile companiilor din energie şi utilităţi au început toamna în forţă, cu creşteri de până la 12%, susţinute în principal de informaţii privind posibile preluări ale activelor grupului Enel. "Piaţa de acţiuni are de câştigat de pe urma contextului actual caracterizat de dobânzi mici la depozite şi randamente la titlurile de stat aflate la minime istorice. Capitalurile îşi caută adă­post acum în active remunerate cu randamente mai mari", a spus analistul Mihai Căruntu, şeful departamentului de cercetare al BCR. Transelectrica conduce plutonul creşterilor cu un avans de 12,5% în septembrie şi un raliul de 66% de la începutul anului. În centrul atenţiei au fost acţiunile grupului de distribuţie Electrica (EL), care au crescut cu 11,67% în primele trei săptămâni ale lunii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb