REVISTA PRESEI 22.10.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 22 octombrie 2012

ADEVARUL

INTERCEPTĂRI Traian Băsescu şi Sorin Blejnar au vorbit pe o linie publică

Discuţia telefonică dintre preşedinte şi fostul şef al ANAF vizând datoriile Rompetrol către stat s-a purtat, potrivit STS, pe o linie telefonică nesecurizată, deşi tema era una de siguranţă naţională. Contactat de "Adevărul", purtătorul de cuvânt al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), colonelul Adrian Fulea, a explicat cum a putut fi interceptată o convorbire a preşedintelui Băsescu. "Nu preşedintele Traian Băsescu a fost interceptat, ci Sorin Blejnar. Convorbirea s-a purtat de la un telefon din reţeaua publică, aparţinându-i lui Sorin Blejnar, către un telefon din reţeaua publică existent la Administraţia Prezidenţială. STS protejează numai mijloacele de telecomunicaţii speciale din reţelele proprii", a declarat colonelul Fulea pentru "Adevărul".

Dueluri electorale, turul preliminar

USL încearcă să-i blocheze pe liderii ARD din drumul spre Parlament, numind candidaţi-surpriză care să câştige în colegii ostile. Cele două mari forţe politice, Uniunea Social Liberală şi Alianţa România Dreaptă, au repartizat colegii care să le netezească drumul spre Parlament membrilor cu "greutate" ai partidului. USL caută, însă, candidaţi incomozi prin care speră să-şi anihileze adversarii în colegii unde e slab cotată. Conducerea USL a decis astfel s-o trimită pe Lavinia Şandru să candideze în acelaşi colegiu din Arad în care ARD l-a repartizat pe Mihail Neamţu. Candidata USL, renumită pentru traseismul politic, va participa la parlamentare din partea UNPR, partid aflat în Alianţa de Centru-Stânga alături de PSD. USL încearcă aceeaşi manevră şi pentru colegiul lui Mihai Răzvan Ungureanu, care candidează tot la Arad pentru un mandat de senator, şi a decis să-l arunce în luptă pe Ovidiu Marian.

Guvernul va cheltui mai mult din bani mai puţini

Veniturile bugetului de stat vor fi mai mici cu peste un miliard de lei, în timp ce cheltuielile vor creşte cu 307 milioane de lei, se arată în proiectul ordonanţei care prevede rectificarea bugetară. Proiectul ultimei rectificări bugetare pe care o pregăteşte acest Guvern anticipează că principalele surse de finanţare ale statului - încasările din TVA, impozite pe venituri şi salarii, dar şi intrările de fonduri de la UE - vor fi tot mai "subţiri". Per total, minusul este de 1,095 miliarde de lei. În schimb, nevoia de bani e tot mai mare, aşa că vor fi majorate cheltuielile cu 307 milioane de lei, mărindu-se astfel deficitul bugetar cu 1,3 miliarde de lei. Raportat la PIB însă, deficitul bugetar se va menţine în ţinta de 2,2% stabilită cu FMI pentru acest an.

Jerzy Buzek, fost preşedinte al Parlamentului European: Dacă ar fi unită, UE ar negocia puternic cu Gazprom

Venit la Bucureşti pentru Congresul PPE, fostul premier polonez pledează pentru o Uniune Europeană mai puternică, care să-şi apere interesele strategice. "Dacă am avea măcar un politician cu prestanţa lui, altfel ar arăta situaţia în România". Asta e impresia pe care ţi-o transmite polonezul Jerzy Buzek, primul cetăţean ale unei ţări ex-comuniste ales preşedinte al Parlamentului European - funcţie pe care a îndeplinit-o circa doi ani şi jumătate, până în luna ianuarie 2012. Îmbrăcat impecabil, distins şi sobru, Buzek are (la 72 de ani!) o alură de actor care nu lipseşte de la fitness. (Poate nu întâmplător fiica sa, Agata, este una dintre marile actriţe ale ţării sale). Venit la Bucureşti pentru Congresul PPE de săptămâna trecută, el a acordat un interviu pentru "Adevărul".

Cum comanzi "fetiţe‟ la un hotel de fiţe

Reporterii "Adevărul" s-au deghizat în turişti străini şi au filmat cu camera ascunsă angajaţi de la două hoteluri de lux din Bucureşti care au răspuns prompt dorinţei lor de a li se aduce "fetiţe", ba, mai mult, le-au dat de unde să aleagă. Jurnaliştii şi-au încercat norocul la hoteluri prestigioase din Capitală şi au cerut să li se aducă prostituate. În cazul unora dintre hoteluri au fost refuzaţi ferm, însă în cazul altora, care se întâmplă să fie unele de renume internaţional, au avut succes. Angajaţi precum bellboy-ul, recepţionerul sau ospătarul satisfac "dorinţele‟ clienţilor şi le furnizează chiar şi "fetiţe‟, dacă aceştia se arată interesaţi de ofertă. Există, de asemenea, şi o persoană din afară, un intermediar, care face legătura dintre "peşte‟ şi angajat. Preţul prostituatelor pleacă de la 100 de euro pe oră, iar acestea fie provin dintr-o reţea de prostituţie, fie din saloane de masaj.

CAPITAL

Cât s-a lucrat în această vară pe şantierele de autostrăzi

Autorităţile au tăiat, în ultimele patru luni, panglici la 115 kilometri de autostradă, dar finalizarea lucrărilor la ceilalţi 200 km până în aprilie 2013 stă sub semnul întrebării. Autostrăzile Bucureşti-Ploieşti, Cernavodă-Medgidia şi variantele ocolitoare ale oraşelor Arad şi Constanţa au fost deschise traficului în această vară, România reuşind să treacă de pragul de 500 kilometri de autostradă. În aprilie 2013 expiră termenul de finalizare a încă 157 de kilometri de pe coridorul IV paneuropean, însă respectarea termenului este pus sub semnul întrebării, dacă ne uităm la evoluţia lucrărilor până la început de toamnă.

Cine pompează bani în economia GERMANIEI. Fără aceste companii ţara ar intra în FALIMENT

Până acum, economia Germaniei este singura din Europa care a evitat recesiunea. Printre motivele care stau la baza puterii acesteia se numără rata şomajului, invidiată de majoritatea ţărilor dezvoltate, de puţin peste 5%.. Produsul Intern Brut nominal al ţării este de 3.600 mld. dolari şi continuă să crească, chiar dacă încet. Franţa, a doua naţiune din regiune ca mărime a PIB-ului, este mult mai mică, la doar 2.800 mld. dolari. O serie de ţări din Europa sunt menţionate ca ţinte pentru viitoare ajutoare financiare externe. La celălat capăt al crizei datoriilor suverane este Germania, care are puterea financiară să susţină mare parte din fondurile necesare acestor ajutoare.

CURENTUL

Radu Cristescu, protectorul firmei lui Voiculescu, recompensat cu un post de deputat pe listele PNL

Fostul preşedinte al al Agenţiei Domeniilor Statului, demis în urmă cu un an de ministrul Valeriu Tabără pentru grave nereguli săvârşite la vârful acestei instituţii, inclusiv pentru protejarea afacerilor familiei Voiculescu, a fost recompensat de către Felix cu un post de deputat în judeţul Braşov. Şi, ca lucrurile să nu bată prea tare la ochi, Cristescu a fost plasat pe listele PNL, aliatul PC în Alianţa de Centru Dreapta. Astfel, conform deciziilor luate în cadrul Consiliului Naţional Executiv al PNL de vineri, Radu Mihai Cristescu este candidatul partidului pentru un colegiu de deputat în judeţul Braşov, fiind astfel printre cele 26 de persoane pentru care conducerea partidului a acordat derogare de vechime pentru a putea candida. Precizăm că în luna mai 2012, Cristescu era încă vicepreşedinte al PDL Sector 5, poziţie din care-i adresa o scrisoare lui Emil Boc în care-l acuza de toate relele care se întâmplau partidului.

"Fără număr", de la PSD: Radu Mazăre - mare jupân peste Portul Constanţa

Deputatul PSD Eduard Martin, împreună cu parlamentarii Manuela Mitrea, Nicolae Moga şi Alexandru Mazare, au anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, că au depus în Parlament un proiect de lege care prevede "transmiterea fără plată a 55 la sută din acţiunile Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa S.A. (CNAPM) către cinci unităţi administrativ-teritoriale locale". În acest context, Eduard Martin, a declarat că noul proiect legislativ vine în completarea demersului iniţiat în 2008, când s-a reuşit transmiterea primelor pachete de acţiuni deţinute de Ministerul Transporturilor, la CNAPM şi ale Aeroportului Internaţional Mihail Kogălniceanu, către Consiliul Local şi Consiliul Judeţean Constanţa".

Rebeliunea anti-Crin din PNL se extinde la nivel naţional

Tronul "dictatorului" Crin începe să se clatine serios în PNL după ce acesta şi-a ieşit vineri din minţi şi a decapitat conducerea filialei sector 1 din Bucureşti în frunte cu Andrei Chiliman, un veteran liberal nealiniat ideilor lui Antonescu. Totul de dragul banilor lui Gigi Becali. Apucăturile sale staliniste şi dorinţa sa de a conduce formaţiunea cu mână de fier nu mai sunt tolerate nici în Bucureşti, dar nici în ţară, acolo unde mai multe filiale locale se alătură rebeliunii împotriva lui Antonescu. Cel mai recent caz este cel al primarului liberal băimărean Cătălin Cherecheş, ales în această vară cu un scor covârşitor cu 86%. După recentele acţiuni dictatoriale ale lui Crin în interiorul PNL, tânărul primar de la Baia Mare a decis să dea un semnal puternic de revoltă tocmai din nord-vest ţării.

CURIERUL NATIONAL

Taxa de mediu sau de poluare a instanţelor?

Un grup de lucru analizează la nivelul ministerelor Finanţelor şi Mediului variantele pentru noul sistem de taxare - taxa de mediu -, care să încurajeze achiziţionarea maşinilor noi şi nepoluante. Pe rolul instanţelor există deja aproximativ 80.000 dosare deschise în 2011-2012. Guvernul este obligat să restituie aproximativ 400 mil. euro. Diferitele forme de taxare au generat nemulţumiri la nivelul Comisiei Europene şi o decizie a Curţii de Justiţie împotriva României. Niciuna dintre variantele taxei de primă înmatriculare (sau de poluare sau de mediu - cum a fost sau s-a propus a fi numită) nu a fost în concordanţă cu directivele Uniunii Europene, motiv pentru care oficialii noştri s-au gândit să mai scoată una.

Efectele destrămării zonei euro asupra economiei mondiale

Ieşirea Greciei din zona euro, urmată de părăsirea uniunii monetare şi de alte state din sudul Europei, ar avea un impact de 17.000 miliarde euro asupra economiei mondiale, cu o recesiune globală care ar lovi inclusiv Statele Unite şi China, potrivit unui centru de cercetare german, citat de CNBC. Studiul, realizat de Prognos la cererea centrului Bertelsmann, analizează patru scenarii în care Grecia intră în încetare de plăţi pe datoria suverană. În cea mai pesimistă variantă, fondurile pentru susţinerea statelor cu probleme pur şi simplu s-ar epuiza. Ar urma ieşirea Greciei, Spaniei, Italiei şi Portugaliei din zona euro, situaţie care ar determina recesiune globală şi un cost, până în 2020, de 17.200 de miliarde de euro al PIB însumat pentru 42 de economii dezvoltate. "În cifre, impactul ar fi cel mai puternic în Franţa - 2.900 miliarde de euro, Statele Unite - 2.800 de miliarde de euro, China - 1.900 miliarde euro şi Germania - 1.700 miliarde euro", arată studiul.

Imaginea negativă a României, declanşată de plângerea la Veneţia. Meleşcanu: SIE nu este o agenţie de PR, obiectivul nostru e culegerea de informaţii

Directorul SIE, Teodor Meleşcanu, consideră că momentul care a declanşat în vară evoluţia negativă a imaginii României este cel al plângerii transmise Comisiei de la Veneţia privind OUG care tăia din atribuţiile Curţii Constituţionale, arătând că partenerii înţeleg bătălia politică, dar principiile trebuie respectate, citează Mediafax. "O părere personală, nu mă ocup de asemenea analize: cred că momentul care a declanşat toată această evoluţie negativă a imaginii noastre a fost acela în care Curtea Constituţională a transmis Comisiei de la Veneţia o plângere referitoare la adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă care tăia din prerogativele CC.

Cinci motive pentru care vremurile bune nu se vor întoarce pentru această generaţie

David Rosenberg, fost economist-şef la Merrill Lynch, spune că avansul bursier din ultimii trei ani nu reprezintă începutul unui trend secular de creştere. Contracţia creditului, impasul demografic, riscurile politicii monetare neconvenţionale, restrângerea spaţiului fiscal şi indicatorii de sentiment ne arată de ce Bursa nu va performa în această decadă. Pieţele de acţiuni în niciun caz nu au în faţă o epocă de aur, iar câştigurile bursiere vor fi greu de obţinut în actualul deceniu, spune David Rosenberg, strategist la compania financiară canadiană Gluskin Sheff.

Blejnar: Stenogramele confirmă că am respectat legea

Fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, a declarat agenţiei Mediafax că stenogramele apărute în presă nu fac decât să confirme că a respectat legea şi spune că un procuror care participă alături de premierul Ponta la raliu nu are legitimitate, anunţând totodată că ar putea sesiza instituţii internaţionale. "Apariţia acestor stenograme nu face decât să confirme încă o dată că atunci când am ocupat funcţia de preşedinte al ANAF am respectat LEGEA, acţionând în interesul naţiunii române şi al instituţiei pe care am condus-o. Totodată, invit mass-media şi orice altă persoană interesată să analizeze cu atenţie şi obiectivitate toate cele 213 stenograme care se regăsesc la dosarul instrumentat de către DIICOT, pentru a constata cele afirmate anterior de mine, şi anume că nu am nicio legătură cu dosarul de evaziune fiscală instrumentat.

EVENIMENTUL ZILEI

Procurorul falsificator l-a interceptat pe Traian Băsescu în beneficiul USL

Marian Drilea, cel care a lansat stenogramele din dosarul "Motorina", a fost pus sub acuzare în dosarul naşului său, fost ofiţer SRI, pentru falsificarea unor acte strict-secrete. Detalii incredibile din dosarul în care procurorul Marian Drilea este cercetat pentru falsificarea unor documente strict secrete, dând aparenţa că sunt ale DGIPI. Descoperim manevre murdare de intimidare a unui coleg pentru a-şi da demisia din magistratură şi a renunţa la declaraţiile defăimătoare la adresa unui ofiţer SRI şi a serviciului secret. Procurorul a intrat din nou în atenţia CSM după ce convorbiri ale fostului şef al Fiscului, Sorin Blejnar şi mai mulţi reprezentanţi ai statului, printre care şi Tra ian Băsescu, au ajuns în mass-media. Marian Drilea, procuror la DIICOT- Braşov, este cel care l-a anchetat pe Sorin Blejnar şi l-a trimis în judecată în dosarul "Motorina".

ANALIZĂ EVZ: România, eşec previzibil la viitorul buget UE. Răspunde Ponta sau Băsescu? Ţara noastră riscă să i se aloce mai puţini bani pentru perioada 2014-2020.

La sfârşitul lunii noiembrie, liderii Uniunii Europene se întâlnesc la Bruxelles pentru a definitiva bugetul pentru anii 2014-2020, dar România a ratat dezbaterea şi acum nu poate decât să spere că nu va pierde bani, comparativ cu exerciţiul bugetar 2007-2013. Pe acest fond, preocuparea politicienilor români este să paseze vina de la unul la altul, în loc să încerce să mai salveze ceva. România a cheltuit până acum 9,7% din fondurile alocate pentru exerciţiul bugetar 2007- 2013. Din august, practic UE nu mai decontează nici un euro către Bucureşti. Situaţia nu numai că nu se îmbunătăţeşte, dar merge tot mai prost. Şeful Comisiei Europene i-a scris, recent, premierului Ponta, arătându-i că aşteaptă remedierea deficienţelor de sistem - de exemplu, prevenirea conflictelor de interese - nu rezolvări punctuale.

Crin îşi aduce mercenari în PNL ca să rămână preşedinte

Şeful liberalilor pune pe listele de candidaţi oameni fideli, fără vreo legătură cu liberalismul. El contează pe ajutorul lor când poziţia sa în fruntea PNL va fi contestată. Conştient că a intrat pe un trend descendent în preferinţele electoratului, Crin Antonescu plănuieşte să formeze în interiorul PNL o grupare de fideli, care să-l susţină când poziţia sa în fruntea partidului va fi contestată. Astfel poate fi explicată insistenţa sa, brutală, de a impune pe listele de candidaţi pentru alegerile parlamentare oameni care nu au avut nicio legătură cu PNL-ul. Vineri, şeful liberalilor a decapitat mai mulţi membri de partid cu vechime doar pentru că erau împotriva sa. În paralel, Gigi Becali a fost primit în PNL şi validat candidat pentru un mandat de senator.

Rechinii imobiliari hăcuiesc Kiselefful cu avizul lui Oprescu

Pe terenul care găzduieşte copia grădinilor de la Versailles va fi ridicat un ansamblu rezidenţial. Proiectul urbanistic de pe şoseaua Kiseleff 45 A include construcţii cu trei etaje pe o suprafaţă de peste 11.000 de metri pătraţi. După "istoria" demolării fostului Restaurant al Casei Regale "Flora" - imobilul de la numărul 39 al Bulevardului de promenadă Kiseleff , o altă iniţiativă ameninţă zona de protecţie a monumentelor istorice. Este vorba de proiectul imobiliar de anvergură de la numărul 45 A, deţinut în prezent de avocata Lucia Cherecheş, pentru care primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a aprobat certificatul de urbanism.

Marile manevre ale lui Putin. Moscova a organizat cele mai ample teste ale arsenalului său nuclear

Rusia a organizat zilele trecute cele mai mari manevre militare de la prăbuşirea Uniunii Sovietice în care a fost implicat arsenalul său strategic nuclear. Preşedintele Vladimir Putin în persoană a coordonat aceste exerciţii de anvergură, a recunoscut administraţia de la Kremlin. Timp de câteva zile, televiziunea de stat a prezentat imagini de la testele cu rachete balistice desfăşurate în nordul ţării în grupaje informative special concepute pentru a arăta populaţiei de rând că Rusia sub Vladimir Putin are încă un cuvânt greu de spus în geopolitica mondială. Replică la scutul american - Manevrele au vizat aşa-numita "triadă nucleară" - rachete cu rază lungă de acţiune lansate de la sol şi de la bordul navelor şi submarinelor şi bombardierele strategice.

JURNALUL NATIONAL

Ponta: De ce CSM nu s-a sesizat şi când au apărut în presă stenograme despre mine?

Premierul Victor Ponta a scris duminică, pe blogul său, că CSM a procedat corect cerând anchetarea modului în care au ajuns în presă stenogramele interceptărilor din Dosarul Motorina, în care apare şi Traian Băsescu. Ponta se întreabă, însă, de ce CSM nu a cerut anchetă şi în cazul interceptărilor în care apare numele său, într-o convorbire cu procurorul George Bălan, publicate anul acesta.

Predecesorul lui Morar îl apără pe Blejnar

Blejnar este apărat de avocatul penalist Ovidiu Buduşan, care l-a reprezentat, cu succes, şi pe omul de afaceri Dinu Patriciu, în procesul acestuia cu SRI, unde a fost vorba tot despre interceptări ilegale... Buduşan provine din magistratură, el conducând, timp de aproape doi ani (2000 - 2001), precursorul DNA - Secţia de Combatere a Corupţiei şi Criminalitatii Organizate din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Să fi băgat Buduşan spaima în CSM cu Cv-ul său? Sau are el conexiunile necesare pentru a determina o reacţie atât de promtă a înaltului for justiţiar? Sau CSM a sărit ca ars, pentru că în stenograme apare liderul suprem? Sau or fi toate astea la un loc?

Meleşcanu, de partea lui Băsescu în cazul disputei din CSAT: "La CSAT trebuie să te baţi. Susţin ideea unei diplomaţii paralele"

Şeful SIE, Teodor Meleşcanu, a confirmat cearta dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta la şedinţa CSAT din 27 septembrie, spunând că disputa a fost legată de introducerea pe ordinea de zi a unui punct legat de diplomaţia publică, informează rtv.net. Meleşcanu, a declarat, în emisiunea "După 20 de ani" difuzată duminică de ProTV, că el nu crede însă că este o problemă dacă discuţiile în CSAT sunt în contradictoriu, dimpotrivă, la CSAT "ar trebui să te baţi". Sigur că în CSAT discuţiile sunt foarte libere, preşedintele şi prim-ministrul sunt practic cei doi piloni, preşedintele şi vicepreşedintele CSAT.

De la zero lei la 109.000 de euro: şefia DNA l-a îmbogăţit pe Morar

Daniel Morar a pus deoparte o sumă destul de frumuşică în perioada 2005 - 2012, în care a ocupat funcţia de procuror-şef al DNA. În cei şapte ani în care a activat ca procuror-şef al DNA, Daniel Morar a strâns peste 100.000 de euro. Lumeajustitiei.ro a arătat cum a crescut averea lui Morar de la un an la altul. Daniel Morar a fost numit în funcţia de procuror-şef al DNA în august 2005, printr-un decret semnat de preşedintele României, Traian Băsescu. La acea dată, potrivit declaraţiei de avere din 25 aprilie 2005, Morar deţinea un teren intravilan în Cluj-Napoca, o casă de locuit în Cluj-Napoca, ambele dobândite în 2001, şi un autoturism Opel Vectra.

Criza a tăiat o treime din piaţa de construcţii. Vânzarea materialelor de construcţii a scăzut la 3,2 miliarde de euro, în acest an

Valoarea pieţei materialelor de construcţii va ajunge, până la finalul anului 2012, la 3,2 miliarde de euro. Cifra este mai mică cu o treime faţă de valoarea din anul 2008 când vânzările producătorilor de materiale de construcţii au atins un maxim de 4,5-5 miliarde de euro. În acest an vânzările au fost chiar mai mici decât arată datele statistice pentru că în valoarea pieţei intră şi o majorare de 5% a preţurilor. " Au crescut preţurile de producţie din cauza majorării tarifelor la energie electrică şi la gaze cu 1,5-1,6%, în timp ce la vânzare preţurile sunt cu circa 5% mai mari", a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR), Claudiu Georgescu.

Financial Times traduce raportul anual Moody's: Nu e chiar totul rău în România

O economie diversificată, cu un bun potenţial de creştere a veniturilor şi a competitivităţii, niveluri reduse ale datoriei publice şi o situaţie fiscală în curs de ameliorare - acestea sunt concluziile raportului anual al agenţiei de rating Moody's pentru România, un raport destul de bun pentru una dintre cele mai sărace ţări din UE, răvăşită în ultimii ani de crize economice şi politice, se apreciază într-un articol publicat în secţiunea de bloguri a Financial Times. În raportul său, Moody's afirmă că ratingul Baa3 al obligaţiunilor guvernamentale ale României este sprijinit de elementele fundamentale - ceea ce este suficient de liniştitor, chiar dacă agenţia menţine România în zona ratingurilor "negative". Raportul este îngreunat de obişnuitele obiecţii la adresa României - sectorul său public umflat, expunere la criza din zona euro, nivel redus al creşterii PIB şi predispoziţie pentru oscilaţii politice.

NATIONAL

Cine i-a fasait lui Ponta "bomba Blejnar" pregatita pentru campanie

Dupa cum "National" a dezvaluit in exclusivitate, procurorii care instrumentau unul dintre dosarele penale deschise pe numele lui Sorin Blejnar trageau de timp cu trimiterea in judecata a acestuia. Iar finalizarea cercetarilor, prognozata pentru a doua jumatate a lunii noiembrie, ar fi coincis cu "scaparea" in presa a unor stenograme care le-ar fi venit manusa liderilor USL. Numai ca, desi Victor Ponta, dupa cum sustin sursele noastre, avea gata pregatit speach-ul aducator de voturi, premierul nu va mai avea si ocazia sa-l rosteasca. Pentru ca "bomba" atat de minutios pregatita a fost "fasaita" inainte de timp.

Tariceanu i-a luat fata lui Antonescu in PNL

Intrecut in sondaje de Calin Popescu Tariceanu, Crin Antonescu demoleaza cu spor filialele pe care le banuieste ca l-ar putea trada. Multe voci liberale pun recenta decapitare a organizatiilor din sectorul 1 si din judetele Mehedinti si Dambovita pe seama fricii de care este cuprins Antonescu atunci cand vine vorba despre fostul premier Calin Popescu Tariceanu. Regretat acum, la gramada, atit de penelistii, cat si de adversarii lor, Tariceanu este vazut ca un posibil succesor al lui Crin Antonescu, mai ales dupa ce acesta a inceput sa-i taie si sa-i spanzure fara nicio noima pe liberali. Atitudine criticata deschis de Tariceanu: "Antonescu va regreta multa vreme decizia de a indeparta rand pe rand din conducerea PNL o serie de oameni care si-au adus contributia lor indelungata si statornica pentru promovarea ideilor si valorilor liberale".

Seful SIE: Omar Hassam nu e o prioritate, ci miile de cetateni romani din Siria

Seful SIE, Teodor Melescanu, a declarat, intr-o emisiune TV, ca la acest moment Omar Hayssam nu constituie o prioritate a Serviciului pe care il conduce, legat de Siria, ci miile de cetateni romani care traiesc in zona de conflict. Intrebat de realizatorii emisiunii "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la ProTV, in legatura cu situatia lui Omar Hayssam, Melescanu a raspuns ca evolutia actuala a lucrurilor in Siria "face aproape imposibila o evolutie care sa conduca la o solutionare imediata" a cazului sau. "Pe toate informatiile care au fost, era intr-o inchisoare din Siria, dar unde mai este acum, ce se intampla in actuala conjunctura, e imposibil de stiut", a precizat seful SIE.

Mugur Isarescu a dezvaluit cum tine cursul leu/euro in frau

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a dezvaluit cum regleaza Banca Nationala cursul valutar. Problema este ca efectul se manifesta prin deprecierea monedei nationale. Aflat in weekend la Varsovia, Isarescu a anuntat ca, din punctul sau de vedere, cea mai buna metoda de reglare a cursului valutar este limitarea valorii licitatiilor saptamanale prin operatiuni repo. Guvernatorul BNR sustine ca aceasta masura este mai eficienta asupra cursului ca modificarea dobanzii de referinta. Asa o fi, dar leul pierde teren in fiecare zi in fata monedei unice, ceea ce face ca ratele la creditele in euro sa fie tot mai mari.

Merkel taie finantarea bancilor falimentare din Spania

Situatia sistemului bancar din Spania, aflat in faliment, se va inrautati dupa ce cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat ca bancile spaniole nu vor primi bani de la UE. Problemele economice din Spania au inceput odata cu prabusirea bancilor sale, dupa colapsul pietei imobiliare din aceasta tara. Institutiile bancare spaniole au fost incurajate de stat si de actionari (printre care Deutsche Bank) sa ofere credite ipotecare cu garantii mici. Piata imobiliara a cazut, iar bancile au intrat in faliment. Guvernul Mariano Rajoy le-a promis ca va obtine sprijin de la UE, dar acest lucru nu se va intampla. "Bancile spaniole au un program prin care pot fi recapitalizate, nu va avea loc o recapitalizare directa retroactiva", a avertizat Angela Merkel, iar ce spune ea e lege in UE.

PUTEREA

Traian Băsescu a "căzut pe tehnică" în dosarul de evaziune al şefului ANAF. Sorin Blejnar, agent electoral

Procurorul Marian Drilea de la DIICO Braşov a reuşit performanţa unică şi în premieră românească să ofere opiniei publice o stenogramă în care preşedintele Traian Băsescu este interceptat în timp ce discută cu "urmăritul telefonic" Sorin Blejnar, şeful de atunci al ANAF. Din punctul de vedere al procurorului Drilea, discuţiile dintre Blejnar şi Băsescu merită să fie folosite în instanţă pentru că arată puterea şi protecţia de care se bucura ex-şeful ANAF. La rândul ei, Preşedinţia ne atrage atenţia că discuţiile sunt oneste şi se referă la protejarea intereselor naţionale. În contextul bătăliei directe dintre USL şi ARD, în care preşedintele Traian Băsescu este ţinta principală a unioniştilor Ponta şi Antonescu, Sorin Blejnar, acuzat de participarea la evaziuni fiscale de milioane de euro, reprezintă un excelent motiv de a denigra mişcarea ARD.

SONDAJ: 52,1 dintre români ar vota cu USL la alegerile din decembrie

Un sondaj Public Affairs dă drept câştigător USL cu 52,1% dintre voturile românilor ce se vor prezenta la alegerile din decembrie. Aceeaşi cercetare sociologică susţine că, în urma distribuirii, Uniunea va obţine 60,5% dintre mandatele din Camera Deputaţilor şi 62,6% din Senat. Veştile sunt bune pentru Coaliţia de la putere, mai puţin pentru preşedintele PNL, Crin Antonescu. Acesta apare ca fiind mai puţin popular decât "subalternul" lui din partid, Călin Popescu Tăriceanu. Iată cum ar sta situaţia la alegeri, pe partide, potrivit acestui sondaj: 52,1% dintre români ar vota USL la alegerile din decembrie, în timp ce 21,3% ar opta pentru Alianţa pentru o Românie Dreaptă. PPDD ar obţine 11,7%, iar UDMR 6%.

Termenul realist pentru ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă - primele trei luni din 2013

Termenul realist pentru ieşirea societăţii Hidroelectrica din insolvenţă este perioada din primele trei luni ale anului 2013, a declarat, Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul financiar al companiei, la aniversarea a 40 de ani de funcţionare a centralei hidroelectrice Lotru. "Este un deziderat urmărit de toată lumea - ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă la 31 decembrie 2012 - nu pot să spun că este imposibil dar este puţin probabil. Depunem eforturi, încercăm să preschimbăm termenele.

Rusia a atacat islamiştii din Caucaz

Rusia a desfăşurat o acţiune concertată în mai multe republici din Caucazul de Nord, în care au fost ucişi nu mai puţin de 49 de combatanţi. Printre aceştia se numără şi nouă şefi de gherilă. Comitetul Naţional Antiterorist din Rusia a anunţat că operaţiunea a fost de mare anvergură şi a implicat toate structurile de forţă ale statului. "Acţiunea coordonată a permis să se pună capăt activităţilor duse de mai mulţi şefi de bandă odioşi, de membri ai bandelor şi complicii lor, fiind distrus semnificativ sistemul în care ei operau", se arată într-un comunicat al Comitetului. La aceste raiduri "de mare amploare şi masive" au participat trupe federale şi locale, în total fiind distruse 90 de baze ale rebelilor,

ROMANIA LIBERA

Interviu cu Lucian Croitoru. De ce va fi 2013 un an dificil

Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, (55 de ani) spune ca sunt costuri după criza politica din această vară şi ca odată ce instabilitatea politică a fost înregistrată de investiori ca fenomen posibil, acest risc este "încorporat în decizii imediat" şi chiar "după ce riscul a fost eliminat, investitorilor le ia mult timp să-şi schimbe percepţia şi să elimine o parte semnificativă a acestui risc din procesul decizional". Lucrurile nu sunt deloc simple în viziunea lui Lucian Croitoru, care a văzut în evenimentele din luna iulie, când a fost suspendat preşedintele "semne că libertatea politică s-ar putea deteriora în mod semnificativ". Cel mai important i se pare consilierului guvernatorului BNR faptul "că dacă nu creşte libertatea economică, prin reducerea corupţiei, prin clarificarea drepturilor de proprietate şi prin reducerea dependenţei de stat, atunci cresc şansele ca libertatea politică să se altereze".

Stenogramele care au divulgat strategia CSAT de recuperare a unei datorii de 600 milioane $

Convorbirile inculpatului Sorin Blejnar, fost şef la ANAF, cu preşedintele Traian Băsescu au fost date publicităţii, deşi nu conţin indicii infracţionale, aşa cum prevede legea penală. Stenogramele descriu doar strategii CSAT de recuperare a datoriilor pe care o companie străină le are faţă de România, care au regim de secret de stat de importanţă deosebită, spun specialiştii. Dosarul a fost instrumentat de procurorul DIICOT Braşov, Marian Drilea, un apropiat al premierului Victor Ponta.

ZIARUL FINANCIAR

Cei mai buni gameri români câştigă peste 2.000 de euro lunar

Cei mai buni gameri (specialişti ai jocurilor pe calculator, n. red.) din România sunt angajaţi de echipe internaţionale, primesc salariu şi sunt trimişi la stagii de pregătire în Coreea de Sud şi concursuri în întreaga lume. În 2012 s-au organizat concursuri de sporturi electronice (termen umbrelă care reuneşte jocurile electronice în context competiţional - n. red.) cu premii de 15 mil. dolari. România are o prezenţă foarte puternică în comunitatea de jocuri online, mai ales la jocurile individuale, însă la jocurile de echipă nu excelează. Liga gamerilor din România (PGL), care are circa 3.000 de membri cotizanţi, organi­zează periodic concursuri la care premiile constau în sume de bani sau ocazia de a merge mai departe la concursuri internaţionale.

Studii la privat sau la stat? Piaţa şcolilor şi grădiniţelor private, un business anual de jumătate de miliard de euro

Cele aproape 400 de şcoli private din România formează un business anual de peste jumătate de miliard de euro, bani care provin din taxele de şcolarizare plătite de părinţii celor 47.700 de preşcolari şi elevi care învaţă în şcolile private locale. Sistemul de învăţământ de stat pierde tot mai mult teren în faţa celui privat, pentru că nu reuşeşte să ţină pasul în materie de dotări, tehnologie, programă, dar şi de pregătire a profesorilor. De aceea, părinţii sunt dispuşi să plătească anual taxe cuprinse între 5.000 de euro şi chiar aproape 20.000 de euro, chiar dacă sacrifică depozite bancare sau îşi limitează chel­tuielile în fiecare lună, pentru a-şi da copiii la şcoli private.

Deprecierea leului şi volatilitatea burselor au şters un sfert din averea românilor

Fiecare român avea la finalul anului trecut o avere financiară netă de 2.700 de euro, cu 25% mai puţin decât un vârf atins în 2007. Averea financiară netă a populaţiei - adică diferenţa între pla­sa­mentele financiare şi datoriile la bănci - însuma 220 mld. lei (51 mld. euro) la finalul anului trecut, fiind în scădere cu 25% faţă de un vârf atins în 2007, arată datele BNR, adică fiecare ro­mân are o avere finan­ciară de circa 11.600 de lei (2.700 de euro). Sumele plasate în depozite, ac­ţiuni, poliţe de asigurare de viaţă sau fonduri de pensii se ridicau la 350 mld. lei (81 mld. euro), în timp ce creditele la bănci şi celelalte datorii ale persoanelor fizice însu­mau 129 mld. lei. Averea financiară brută de­păşea 400 mld. lei în 2007 (anul eco­nomic de graţie), în timp ce datoriile erau cu 30% mai mici atunci.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb