REVISTA PRESEI 22.10.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 22 octombrie 2013

ADEVARUL

ANTIŞISTUL Cum se infiltrează Biserica, pe şest, la protestele anti-şist

Biserica Ortodoxă Română (BOR) a devenit unul dintre principalii jucători în problema explorării pentru gaze de şist. Deşi, oficial, instituţia nu a prezentat până acum un punct de vedere, în realitate, a dezvoltat o adevărată structură, condusă şi de preoţi, prin care incită spiritele în stradă. Reprezentanţii BOR au declarat, în repetate rânduri, că preoţii implicaţi în protestele din Vaslui, legate de problema gazelor de şist, nu reprezintă oficial părerea instituţiei de cult. Până acum, însă, niciunul dintre angajaţii BOR care s-au ridicat la Bârlad sau la Pungeşti ca lideri de opinie, purtând straie preoţeşti, n-a fost sancţionat de către superiorii ierarhici. Mai mult, chiar prelatul care reprezintă interesele Bisericii în zona frământată de proteste a avut, în urmă cu două zile un mesaj ambiguu şi voalat, centrat pe românii şi străinii care ar vrea "răul".

Ponta, din SUA: Toţi cei care exploatează resursele vor plăti redevenţă, trebuie să păstrăm limita UE. Premierul a vorbit şi despre listarea Romgaz

Premierul Victor Ponta a dat asigurări în faţa marilor companii americane că România este o ţară sigură din punct de vedere economic. Totodată, Ponta a anunţat că investiţiile americane vor continua în România. Premierul a discutat, de asemenea, si despre listarea Romgaz. Victor Ponta, aflat într-o vizită oficială de trei zile la Washington, a discutat şi despre listarea Romgaz, precizănd că nu suma care va fi obţinută va conta cel mai mult, ci mai degrabă mesajul pe care România îl va da cu privire la acceptarea capitalului privat în piaţa energiei, potrivit Mediafax. Premierul a asigurat că investiţiile Chevron şi Exxon vor continua în România. Premierul a explicat că România are nevoie de investiţiile acestor companii pentru că nu are capitalul necesar exploatării. Liderul liberalilor, Crin Antonescu, nu s-a arătat prea încântat de vizita partenerului său de coaliţie,Victor Ponta, în SUA, declarând că evenimentul va putea fi cântărit abia după întoarcerea lui Ponta, în funcţie de rezultatul discuţiilor.

PSD, majoritate la Senat fără PNL

Senatorul Ştefan Stoica a continuat şirul dezertărilor din PPDD şi a anunţat marţi, în plenul Senatului, că se va alătura grupului parlamentar al PSD, grupul social-democraţilor ajungând astfel la 70 de membri, iar o alianţă cu PC şi UDMR ar schimba majoritatea parlamentară. În Senat, la acest moment, grupurile parlamentare au următoarea componenţă numerică: grupul PSD - 70 de membri, grupul PNL - 50 de membri , grupul PDL - 23 de membri, grupul PPDD - 14 membri, grupul PC - 9 membri, grupul UDMR - 8 membri. Noua majoritate, care prinde tot mai mult contur în Parlament, şi-a arătat deja colţii. Membrii PSD, PC şi UDMR din Biroul Permanent al Senatului şi-au dat mâna săptămâna trecută şi au respins dezbatere pe starea justiţiei, propusă de preşedintele PNL Crin Antonescu. La finalul şedinţei, liderul liberal s-a recunoscut învins de colaborarea între cele trei partide. "Doriţi să păstrăm virginitatea acestei incinte, o putem face", a fost reacţia lui Crin Antonescu.

Troc pe legea Roşia Montană: PSD votează contra proiectului Roşia Montană, cu condiţia ca PNL să semneze noua lege a minelor

Parlamentarii PSD urmează să voteze pentru respingerea proiectului de lege al Guvernului privind exploatarea de la Roşia Montană în următoarea şedinţă a acestui for, însă principala condiţie pusă parlamentarilor PNL vizează semnarea în comun a unei noi legi care ar viza exploatările miniere. Potrivit surselor citate, în şedinţa USL de vineri, liderii PSD şi PNL ar fi optat pentru respingerea proiectului Guvernului, în condiţiile în care va fi iniţiată o nouă lege care să reglementeze un cadru general asupra exploatărilor miniere. Discuţia a apărut în urma unor amendamente susţinute de PSD şi promovate în comisia specială, fără votul PNL, prin care era amendat proiectul Guvernului. În acelaşi timp, PNL a optat pentru adoptarea unui raport de respingere a iniţiativei guvernamentale.

Micii investitori îşi vând din portofolii pentru a subscrie la oferta Romgaz

Bursa a scăzut cu 0,68% în şedinţa bursieră de azi, într-o piaţă unde unii mici investitori au continuat să vândă acţiuni din portofoliu pentru a face rost de lichidităţi cu care să subscrie la oferta Romgaz, care va începe marţi. Piaţa a scăzut cu 1% şi în şedinţa de vineri, după ce au fost anunţate preţurile la care se va derula oferta prin care statul vrea să vândă 15% din acţiunile Romgaz. La ora 16.50,sistemele Bursei de Valori Bucureşti (BVB) indicau o scădere de 0,44% în dreptul acţiunilor Fondului Proprietatea, care a fost cea mai lichidă acţiune. Următoarele în topul tranzacţiilor de azi sunt SIF Transilvania, ale cărei titluri au scăzut cu 0,93%, în vreme ce Petrom a bifat un minus de 1,38%. În topul scăderilor conduce Carbochim, ale cărei titluri au scăzut cu 14,44%, în vreme ce creşterea cea mai consistentă vine de la Turbomecanica, ale cărei acţiuni au urcat cu 2,33%.

Raport BNR asupra Stabilităţii Financiare: "Sectorul bancar este destul de bine protejat de şocuri". Ce spune testul de stres

Sectorul bancar românesc a continuat să fie bine protejat faţă de diversele evoluţii nefavorabile care s-au manifestat atât pe plan local, cât şi pe plan internaţional, arată Banca Naţională a României (BNR) în ultimul său Raport asupra Stabilităţii Financiare, dat ieri publicităţii. Potrivit BNR, nivelul şi calitatea fondurilor proprii s-au menţinut în parametri corespunzători: * rata de solvabilitate s-a menţinut la un nivel adecvat (14,7% în iunie 2013), semnificativ peste valoarea minimă reglementată (8%) * fondurile proprii sunt formate în proporţie semnificativă din elemente având calitate bună şi foarte bună (rata fondurilor proprii de nivel 1 fiind de 13,6% în iunie 2013) * BNR a decis păstrarea filtrelor prudenţiale pentru calculul fondurilor proprii şi al indicatorilor de prudenţă bancară pe parcursul anului 2013 (astfel că, de facto, indicatorii de solvabilitate continuă să fie cu aproximativ 4 puncte procentuale mai mari comparativ cu nivelurile raportate), urmând a se renunţa gradual la aceste filtre în perioada implementării cerinţelor suplimentare de capital aferente Basel III (intervalul 2014-2017).

CURENTUL

Mirel Palada şi institutul acestuia, SocioPol, luaţi la pachet de Ponta la guvern

În urmă cu numai câteva zile, Ponta schimba purtătorul de vorbe al Palatului Victoria. După aproape de un an de bâlbe şi neprofesionalism total, Andrei Zaharescu, a fost trimis la relaxare în însorita Africa de Sud. În locul său, Ponta a adus un sociolog cu un trecut încurcat şi la fel de pătat de imaginea lui Felix Voiculescu ca şi predecesorul său, adică pe Mirel Palada. Asta nu ar fi nimic pe lângă faptul că Ponta a dat drumul la o serie de sondaje manipulatoare făcute SocioPol, un institut de sondare creat de Palada după despărţirea de CCSB-ul (Compania de Cercetare Sociologică şi Branding) al cărui acţiuni au fost vândute lui Felix. Aşadar, chiar în ziua când aparea ultimul sondaj al SocioPol legat de personalităţile politice din România, Palada era uns ca purtător de vorbe al Palatului Victoria.

Manifestaţiile de protest scot la iveală o nouă generaţie de top a României - Neam Unit Scris de George Roncea

După aproape două luni de proteste împotriva încălcării Constituţiei de către Victor Ponta prin promovarea proiectului goldsteinilor, proiect de distrugere a Roşiei Montane, respins chiar de către juriştii Ministerului Justiţiei, s-a cristalizat în stradă o mişcare a unei noii generaţii de tineri cu o orientare clar anticomunistă şi o remarcabilă responsabilitate civică. Poate acesta ar putea fi în perspectivă singurul câştig real al manifesaţiilor care tind să se subţieze, să-şi piardă energia şi vigoarea în mare parte datorită acţiunilor diversioniste a unei mici haite de neocomunişti şi agenţi ai puterii înfiltraţi de USL între manifestanţi. Membrii acestor grupări, reprezentaţi de alde Bumbeş, Crăciun etc. sunt stipendiaţi din greu chiar de către miliardarul evreu Geroge Soros, el însuşi un extremist de stânga şi unul dintre artizanii găştii goldsteinilor implicaţi în proiectului de nimicire a Apusenilor şi de smulgerea aurului lăsat românilor de Dumnezeu.

CURIERUL NATIONAL

Incapacitatea de plată a doborât 20.220 firme în 9 luni

În ciuda creşterii economice anunţate cu mare tam-tam de autorităţi şi a predicţiilor acestora pentru întreprinderile mici şi mijlocii, tot mai multe societăţi au intrat anul acesta în insolvenţă, numărul lor fiind, potrivit datelor Registrului Comerţului, cu aproximativ 6% mai mare decât în perioada similară a anului trecut. Astfel, numărul firmelor care au intrat în insolvenţă în primele nouă luni ale anului a crescut cu aproape 6%, la 20.220, în luna septembrie 1.734 de societăţi ajungând în situaţia de a nu-şi mai putea plăti datoriile. Potrivit datelor publicate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), în primele nouă luni ale anului 2012 s-au înregistrat 19.118 firme intrate în insolvenţă la nivelul întregii ţări.

Ratăm şi eficientizarea energetică a clădirilor

La mai puţin de o săptămână de când Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva României, reclamând lipsa informaţiilor privind stadiul implementării Directivei 2010/31/EU referitoare la eficienţa energetică a clădirilor, asociaţiile patronale ale producătorilor de polistiren şi ale constructorilor reclamă o serie de alte probleme legate de execuţia lucrărilor, legislaţie şi lipsa consultărilor cu organizaţiile de profil. ROMEPS: Dacă nu reabilitează corect clădirile, ţara noastră nu poate reduce consumul de energie cu 20 de procente până în 2020, aşa cum a promis. ARACO: Autorităţile ar trebui să găsească, împreună cu patronatele, cele mai bune soluţii de eficientizare, astfel încât lucrările să fie unele de calitate.

IPO Romgaz, o ofertă bună, dar...

Profitabilitatea Romgaz s-ar putea îmbunătăţi semnificativ dacă se va respecta calendarul liberalizării preţurilor, însă acesta depinde de factorul politic. Zăcămintele de gaze ale companiei care nu garantează producţia actuală decât pe 10 ani reprezintă o incertitudine legată de viitorul emitentului. Oferta publică prin care sunt puse în vânzare 15% din acţiunile Romgaz SA Mediaş începe astăzi, investitorii putând realiza plasamente în titlurile societăţii, cât şi în GDR-uri (certificate de depozit având ca activ suport titlurile companiei) ce urmează să fie listate la Londra. Preţul orientativ de vânzare a fost stabilit între 24 şi 32 de lei pe acţiune (între 7,38 şi 9,84 dolari pentru GDR-uri), echivalent al unei capitalizări a producătorului de gaze de naturale între 9,25 şi 12,33 miliarde de lei (între 2,84 şi 3,79 miliarde dolari), potrivit anunţului companiei sosit ieri pe adresa redacţiei.

În Marea Britanie se construieşte prima centrală nucleară din ultimii 30 de ani

Compania de utilităţi Electricité de France (EDF) va construi, în parteneriat cu Areva (Franţa), China General Nuclear şi China National Nuclear, o nouă centrală nucleară în Marea Britanie, prima din ultimii 30 de ani, la un cost total de 16 miliarde de lire sterline (25,9 miliarde de dolari). Anunţul grupului de investitori vine după doi ani de negocieri intense cu autorităţile britanice, considerate un test al viabilităţii economice a energiei nuclerare în Europa de Vest, potrivit Wall Street Journal. Grupul condus de EDF va construi două noi reactoare la Hinkley Point, în sud-vestul Angliei, unde deţine şi operează alte două reactoare. EDF va deţine 45-50% din proiect, compania de inginerie nucleară Areva va controla 10%, iar China General Nuclear şi China National Nuclear vor avea o participaţie de 30-40%, alţi parteneri putând prelua până la 15% din acţiuni.

Moţiune simplă pe tema privatizării CFR Marfă

Conducerea PDL a decis să depună, astăzi, moţiune simplă la Camera Deputaţilor pe tema privatizării CFR Marfă cu titlul "Cronica unei alte privatizări eşuate", a anunţat purtătorul de cuvânt al PDL, Adriana Săftoiu. Ea a precizat că PDL aşteaptă prin această moţiune răspuns la trei întrebări - ce se va întâmpla cu cei 11.000 de angajaţi ai CFR Marfă, cine îşi asumă răspunderea pentru hotărârea de Guvern care a dus la eşuarea privatizării şi când va fi reluat procesul de privatizare. Ea a adăugat că se impune şi demisia, cel puţin de onoare, a ministrului Transporturilor, Ramona Mănescu.

3 milioane de euro pentru construcţia unui depozit GPL

Traderul de produse petroliere Petrolexportimport Bucureşti (PEI) va investi, în perioada 2014-2015, aproximativ 3 milioane de euro pentru construcţia unui depozit de gaz petrolier lichefiat (GPL) şi extinderea unei unităţi de stocare existente deja, în localitatea Popeşti-Leordeni, informează Mediafax. "Valoarea totală a investiţiei este de circa 3 milioane de euro, finanţată din credit bancar şi cu aport financiar propriu şi se va derula în perioada 2014-2015. Prin realizarea acestei investiţii se asigură condiţiile necesare pentru creşterea cifrei de afaceri şi a profitului realizat", potrivit unui comunicat al companiei transmis luni Bursei de Valori Bucureşti (BVB). În comunicat se precizează că managementul companiei a optat pentru construcţia depozitului de GPL întrucât piaţa de profil este "într-o creştere constantă", de aproximativ 12% anual, susţinută de preţul cu 50-60% mai scăzut decât al benzinei sau motorinei.

EVENIMENTUL ZILEI

Ponta, aflat în SUA: "Independenţa energetică este un obiectiv naţional, Guvernul va sprijini toate explorările de gaze neconvenţionale"

Premierul Victor Ponta şi-a început astăzi vizita oficială în Statele Unite, care se va încheia miercuri. Luni, Ponta s-a întâlnit cu reprezentanţii companiilor Motorola, HP, Chevron şi ExxonMobil. Şeful Executivului a afirmat că asigurarea indepedenţei energetice este un obiectiv naţional pentru România şi a adăugat că Guvernul României va sprijini exploararea gazelor de şist. "Preţul la gaze din SUA este la o treime din Europa şi 1 milioan de locuri de muncă au fost create în domeniul gazelor de şist", a afirmat premierul Victor Ponta. "Chevron nu intenţionează să se retragă din România, ci să comunice mai clar avantajele tehnologice, metodele de protecţie a mediului.(...) O parte dintre cei care sunt împotrivă sunt dispuşi să asculte argumente, în urma cărora "va rămâne o minoritate radicală care nu va asculta niciun argument, oricât de raţional, dar care nu poate impune majorităţii renunţarea la un proiect naţional", a mai adăugat premierul Ponta.

Comparaţie Boc - Ponta. Când a mers economia mai bine?

Situaţia s-a înrăutăţit sub guvernul Victor Ponta, deşi a moştenit o economie care îşi reluase creşterea. Dacă planurile sale sunau ambiţios, realitatea e mai dură pentru premierul Victor Ponta. Şomaj record - Indicatorul a ajuns la jumătatea acestui an la o cotă întâlnită doar în plină criză, respectiv 7,5% în lunile iulie şi august. Asta deşi vara, în mod normal, angajările sezoniere duc la o rată mai mică a şomajului. "Noi în perioada verii am avut un maxim de şomaj, aşa că e de văzut la cât va ajunge rata şomajului în iarnă", a declarat economistul Radu Crăciun. Creşterea economică prea slabă, de doar 2% (prognoză 2013), nu poate genera noi locuri de muncă. În plus, restructurările din sectorul de stat, dar şi din cel privat îşi spun cuvântul. Lipsa reformelor se vede în numărul insolvenţelor companiilor, care a crescut în mandatul lui Ponta. Una dintre cele mai grave erori a guvernului USL a fost scăderea fondurilor pentru investiţii.

JURNALUL NATIONAL

EXCLUSIV Găsiţi nevinovaţi după 8 ani. ACHITARE SPECTACULOASĂ primită de DNA pe un rechizitoriu confirmat de Lucian Papici

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a pierdut ieri un proces penal, constituit în urma unui rechizitoriu confirmat de Lucian Papici, în calitatea sa de şef de secţie, şi realizat de procurorii Claudiu Dumitrescu şi Paul Petrovan. Claudiu Dumitrescu este acum şeful Secţiei a II-a din DNA. Judecătorii au decis achitarea a două persoane, Burlan Dragoş şi Călburean Marius, care au fost trimise în judecată în decembrie 2009, fiind acuzate de infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene. Potrivit avocatului Viorel Spânu, urmărirea penală şi judecata au durat opt ani. Interesant de precizat faptul că, în faza de recurs, procurorii DNA au cerut pentru cei doi o pedeapsă între 7 şi 12 ani de închisoare cu executare. În schimb, atât la judecata pe fond (Judecătoria Sectorului 3, magistrat Mihaela Stoian), cât şi la recurs (Curtea de Apel Bucureşti, magistraţii Nicolae Stanciu, Vasile Bejan, Daniel Panioglu), soluţia a fost de achitare.

Ion Sandu, director ANM: Iarna se instalează în România după 20 noiembrie

Directorul ANM, Ion Sandu, a anunţat, în această dimineaţă, în cadrul şedinţei la MAI, că iarna se va instala în România după data de 20 noiembrie. Sandu a precizat că, cu excepţia lunii decembrie, restul lunilor de iarnă se vor încadra în normele obişnuite ale temperaturilor. "Pe baza informaţiilor de care dispunem, condiţiile de instalare a iernii în România pot fi îndeplinite după 20 noiembrie. Ca să vorbim de instalarea iernii, trebuie să avem temperaturi în jurul valorii de 0 grade, uşor pozitive ziua şi negative noaptea. Acest lucru se va întâmpla după data de 20 noiembrie, nu spun că ninge pe 20 noiembrie, spun că după această dată precipitaţiile pot fi sub formă de zăpadă. A doua observaţie este că după data de 1 noiembrie nu excludem posibilitatea unui episod de ninsoare la munte. Deci nu vorbim de instalarea iernii în toată ţara, dar la munte este posibil din aceleaşi motive logice să vină zăpadă", a explicat directorul ANM.

NATIONAL

FMI pregateste taxarea averilor inclusiv in Romania

Cel mai recent raport al FMI ar trebui sa-i puna serios pe ganduri pe toti romanii care si-au depus economiile in banci sau contribuie la fonduri de pensii administrate de institutii bancare. FMI ia foarte in serios posibilitatea aplicarii "Solutiei Cipru", respectiv sechestrarea banilor populatiei de catre statele care au probleme cu datoria externa si cu deficitele bugetare. In raportul Fiscal Monitor, intitulat - ingrijorator pentru contribuabili - Taxing Times (e vremea taxarii, in traducere libera), FMI lasa sa se inteleaga ca modelul cipriot, de "arestare" a banilor populatiei si firmelor in banci ar putea fi extins la nivel mondial. Astfel, tarile care s-au supraindatorat ori au cumparat obligatiuni ale unor state care au devenit insolvabile (vezi SUA, in primavara anului viitor, dar sa nu anticipam...) pot iesi dintr-o iminenta incapacitate de plata prin folosirea banilor aflati in banci, depusi de populatie si de catre firme.

Udrea si Tariceanu, favoritii dreptei la prezidentiale

Chiar daca nu si-au anuntat intentia de a intra in cursa pentru Cotroceni, democrat-liberala Elena Udrea si liberalul Calin Popescu Tariceanu au reusit sa le ia fata "prezidentiabililor" Crin Antonescu, Catalin Predoiu si Mihai Razvan Ungureanu. Dupa ce a demonstrat in repetate randuri ca are capacitatea de a se lupta de la egal la egal cu orice adversar politic, Elena Udrea a inceput sa fie perceputa de electorat ca un candidat viabil pentru prima functie in stat. O arata un recent sondaj de opinie, in care democrat-liberala si-a adjudecat locul fruntas. Astfel, 28,48% dintre respondenti sustin ca fostul ministru al Turismului este principalul candidat al dreptei la prezidentiale, in timp ce 26% dintre ei l-au nominalizat pe Razvan Ungureanu. Urmatoarele pozitii sunt ocupate de Catalin Predoiu (17%) si Emil Boc (8,95%).

Rebeliune liberala la Ministerul de Interne!

Profitand de "visul american" trait de catre Victor Ponta pentru trei zile, Radu Stroe a incercat un joc dublu prin care sa "fure" definitiv Internele de sub nasul "partenerilor" pesedisti. Astfel ca, in timp ce transmitea prin presa, cu glas mieros, ca va pune neabatut in practica indicatiile sefului Guvernului cu privire la reinstaurarea ordinii publice si respectarii legalitatii pe bulevardele Capitalei, ministrul de Interne a declansat o adevarata rebeliune, facand presiuni fara precedent pentru organizarea de urgenta a unor concursuri prin care sa fie numiti pe posturi de conducere a diverse structuri vitale pentru siguranta nationala chestori "de casa" ai liberalilor. Virulenta prin care Stroe ar fi incercat sa schimbe cu japca organigrama MAI a fost de-a dreptul disperata. Singura explicatie posibila este ca toate schimbarile ar fi trebuit sa aiba loc in doar cele cateva zile cat premierul lipseste din tara.

Ungureanu: Basescu este usor credul

In loc sa stranga randurile si sa puna de-o dreapta pricopsita, Forta Civica si PMP dau cep orgoliilor. Iar Ungureanu o face si mai lata, spunand ca Basescu este un naiv usor de dus de nas. In buna traditie damboviteana, fuziunea preconizata intre noile formatiuni de dreapta debuteaza cu un scandal. Motivul: atat FC-ul lui Razvan Ungureanu cat si PMP-ul lui Eugen Tomac isi clameaza importanta, fiecare vrand sa fie piua-intai. Respectiv sa "inghita" cealalta formatiune cu ocazia fuziunii. In timp ce nutreste speranta ca PMP sa se impotmoleasca la inscrierea la tribunal, Ungureanu gafeaza creionandu-i lui Basescu, "animalul politic" nr. 1 pe meleagurile mioritice, portretul unui naiv usor de dus de nas. "Imi pare rau ca, uneori, increderea lui Traian Basescu este inselata de oamenii in care si-a pus-o", da Ungureanu cu bata-n balta.

PUTEREA

Baroul Bucureşti a decis să nu îl excludă pe Adrian Năstase, în ciuda condamnării penale

Fostul premier Adrian Năstase rămâne în continuare avocat, în ciuda condamnării penale din Dosarul "Trofeul Calităţii", după ce Consiliul Baroului Bucureşti a decis, ieri, că faptele acestuia nu au afectat profesia de avocat, a declarat decanul Baroului, Ilie Iordăchescu. Este a doua decizie de acest gen în cazul lui Adrian Năstase, după ce Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) a trimis spre revizuire o hotărâre identică. Potrivit Statutului avocaţilor, cei "care se găsesc în unul dintre cazurile de nedemnitate prevăzute de lege sunt obligaţi să prezinte baroului hotărârile judecătoreşti prin care au fost condamnaţi definitiv, prin care li s-a aplicat pedeapsa interdicţiei de a exercita profesia, prin care au fost declaraţi faliţi, frauduloşi sau prin care au fost condamnaţi definitiv pentru fapte săvârşite în legătură cu exercitarea profesiei".

Cancelarul Merkel vrea modificarea tratatelor comunitare pentru un Bruxelles mai puternic

Cancelarul german Angela Merkel îţi doreşte o Comise Europeană mai puternică în plan economic şi fiscal. În consecinţă, Ministerul de Finanţe de la Berlin propune modificări concrete la protocolul 14 al tratatelor fondatoare ale Uniunii Europene. Modificările operate de Berlin privesc noi reguli de control colectiv asupra bugetelor şi politicilor economice într-un stat comunitar, scrie Agerpres. Astfel, Comisia Europeană ar trebui să poată încheia acorduri cu orice stat european privind creşterea competitivităţii şi a disciplinei fiscale şi atragerea investiţiilor, susţin autorităţile germane. Pentru a uşura monitorizarea aceste acorduri vor fi foarte clar detaliate. Pe de altă parte, statul european aflat în discuţie va avea acces la ajutor financiar suplimentar, anunţă Berlinul.

ROMANIA LIBERA

Harta gazelor de şist din România

Cu începere din anul 2000, guvernele care s-au succedat la conducerea ţării au semnat nu mai puţin de 59 de acorduri petroliere ce fac posibilă, în viitor şi în anumite condiţii, exploatarea gazelor de şist. Dezbaterile ce au început zilele acestea, după ce localnicii din comuna Pungeşti din judeţul Vaslui s-au revoltat împotriva companiei americane Chevron, s-ar putea extinde în viitor în multe din judeţele ţării, în condiţiile în care lucrări de explorare ce au loc în 60 de perimetre vor indica prezenţa gazelor de şist şi se va apela la metoda fracturării hidraulice pentru extragerea acestora. Suprafaţa perimetrelor în cauză nu e mică. Unele din acestea au suprafeţe ce ocupă cam cât 1-2 judeţe. Lista ANRM include 59 de acorduri petroliere semnate (gaze sau ţiţei). Un număr de zece dintre acestea sunt amplasate în bazinul Mării Negre. Restul sunt teoretic candidate în categoria posibilelor explorări de gaze prin fracturare hidraulică.

Franţa, în tentaculele "caracatiţei" NSA

Parisul a convocat luni ambasadorul SUA pentru a protesta contra acuzaţiilor publicaţiei Le Monde privind spionarea la scară amplă a cetăţenilor francezi de către Agenţia Naţională de Securitate a SUA. Aceste dezvăluiri riscă să ducă la o dispută diplomatică, în timp ce secretarul de Stat american, John Kerry a sosit la Paris, etapă de debut al unui turneu european privind Siria. Potrivit documentelor NSA obţinute de Le Monde, comunicaţiile telefonice ale cetăţenilor francezi au fost interceptate în mod masiv. Documentele dezvăluite în iunie de Snowden descriau tehnicile utilizate pentru captarea ilegală a secretelor sau a vieţii private a francezilor. Documentele oferă suficiente explicaţii pentru a concluziona că ţintele NSA privesc atât persoane suspecte de legături cu anumite activităţi teroriste cat şi indivizi vizaţi pentru simpla lor apartenenţă la lumea afacerilor, politicii sau administraţiei franceze.

ZIARUL FINANCIAR

ZF lansează astăzi cea de-a şasea ediţie a anuarului "Who's Who in business": Cine sunt cei mai importanţi 1.000 de manageri din businessul românesc

Un sfert dintre cei mai importanţi manageri din economia locală sunt străini, iar 150 de executivi de top au fost promovaţi sau şi-au schimbat jobul în 2013. ZF publică astăzi cea de-a şasea ediţie a anuarului "Who's Who in Business - Cei mai importanţi 1.000 de oameni din business", un catalog de 150 de pagini care îi prezintă pe cei mai puternici manageri şi antreprenori din economia românească. "Anuarul prezintă într-un singur document ce s-a mai întâmplat < la zi > cu cea mai mare parte a oamenilor importanţi din economie, pentru că unele schimbări îţi scapă, dacă ai ratat ediţia respectivă din ZF, de exemplu. De aceea, este un instrument util pentru cei din mediul de business, care poate fi folosit de către cei care fac headhunting, până la cei care formează forţa de vânzări din companii", este de părere Sergiu Neguţ, partener în cadrul firmei de consultanţă Wanted Transformation Consultancy.

Ponta susţine că a primit "intenţii foarte clare" de investiţii din partea companiilor americane. Ponta a discutat şi de listarea Romgaz

Semnalele primite de către reprezentanţii Guvernului din partea companiilor americane, în discuţiile de la Washington, au fost de intenţii foarte clare pentru investiţii în România, oamenii de afaceri cerând stabilitate şi predictibilitate, nu neapărat scăderi de taxe, a afirmat premierul Victor Ponta. "Am dorit foarte mult ca prima zi a vizitei să fie dedicată în mod special întâlnirilor economice. Am avut ocazia să prezint situaţia actuală a României, o ţară care iese după câţiva ani de crize şi de dificultăţi şi care poate fi pentru companiile americane nu doar o piaţă naţională, ci şi un partener regional. Sincer, toate reacţiile pe care le-am primit de la companiile care au participat la această întâlnire - companii care, adunate, au o cifră de afaceri de vreo 5-6 ori Produsul Intern Brut al României - au fost de încredere şi de satisfacţie pentru stadiul actual al investiiilor şi de intenţii foarte clare pentru viitor", a spus Ponta. El s-a întâlnit la Washington cu reprezentanţii companiilor Motorola, Hewlett-Packard, HP, ExxonMobil, Chevron, IBM.

BNR: Creditele neperformante şi dezintermedierea sunt principalele probleme, dar sunt gestionabile

Nivelul ridicat al creditelor neperformante, scăderea creditării şi accelerarea procesului de dezintermediere sunt principalele vulnerabilităţi cu care se confruntă sectorul bancar, dar acestea rămân în limite gestionabile, astfel că stabilitatea financiară rămâne robustă, se arată în Raportul de Stabilitate Financiară 2013 publicat de BNR. "Menţinerea stabilităţii financiare s-a realizat în condiţiile persistenţei provocărilor la adresa acesteia, manifestate pe fondul unui context internaţional care a rămas dificil, chiar dacă balanţa riscurilor a înregistrat îmbunătăţiri în ceea ce priveşte evoluţiile macroeconomice interne", potrivit specia­liştilor BNR. Băncile au pierdut anul acesta linii de finanţare de 2,5 miliarde de euro de la băncile-mamă, compensate într-o anumită măsură de creşterea depozitelor atrase de la clienţii locali.

Romgaz, pariu pe liberalizarea preţului la gaze

Potenţialul acţiunilor Romgaz vine din liberalizarea preţului la gazele naturale din producţia internă şi alinierea la preţurile de pe piaţa europeană. Altfel spus, o creştere a preţului la gaze va influenţa pozitiv profitul com­pa­niei şi indirect evoluţia acţiunilor pe bursă. România s-a angajat să realizeze o liberalizare totală a preţului gazelor din producţia internă precum şi a preţurilor clienţilor finali. În februarie, guvernul a demarat punerea în aplicare a unui plan de dereglementare a preţurilor la gaze prin creşterea preţurilor gazelor cu 5% pentru clienţii noncasnici. Conform planului, dereglementarea totală a preţului se va realiza până la data de 1 oc­tombrie 2014 pentru clienţii noncasnici şi până la 1 octombrie 2018 pentru clienţii casnici.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb