REVISTA PRESEI 22.11.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 22 noiembrie 2011

ADEVARUL

Comisia Europeană propune < obligaţiunile comune > pentru salvarea Europei de criza datoriilor!

Emisiunea unor obligaţiuni comune către ţările zonei euro ar fi cea mai bună soluţie pentru liderii UE care au nevoie de o piaţă mai stabilă pentru finanţarea datoriilor publice, potrivit unui raport citat de cotidianul britanic Financial Times. Potrivit unui studiu care urmează a fi publicat miercuri, emiterea acestor obligaţiuni comune, numite şi "obligaţiuni de stabilizare" va asigura necesităţile de finanţare ale tuturor membrilor zonei euro şi va crea o piaţă de obligaţiuni suficient de mare pentru a putea concura cu piaţa titlurilor emise de SUA, care este în prezent o piaţă de referinţă la nivel global. Înlocuirea totală a obligaţiunilor naţionale de aşa-numitele "obligaţiuni comune" este una din cele trei opţiuni propuse în studiu. Raportul aduce la cunoştinţă că această mişcare va necesita modificări majore ale tratatelor Uniunii Europene, ceea ce ar putea întârzia implementarea cu câţiva ani.

Cum arată Cuba după un an de capitalism

Criza i-a învăţat pe cubanezi gustul capitalismului: au de acum dreptul să vândă şi să cumpere case şi maşini şi nu mai există colţ de stradă fără tarabă. Economia de piaţă le dă însă bătăi de cap şi deja mulţi au ales să se lase păgubaşi. În urmă cu un an, Raul Castro, fratele revoluţionarului Fidel Castro şi actualul preşedinte al Cubei, anunţa un set de reforme care uimeau: statul comunist urma să disponibilizeze 500.000 de bugetari, încurajându-i să-şi deschidă propriile afaceri.

Premierul grec la raport: Bruxelles-ul i-a dat lui Papademos trei sarcini clare pentru 40 de zile. Urmează Mario Monti

Finalizarea detaliilor pentru al doilea pachet de salvare pentru Grecia - valabil pe trei ani, înţelegerea cu sectorul privat care ar trebui să preia 50% din datoriile greceşti sunt chestiuni care trebuie rezolvate până la sfârşitul anului, l-a anunţat preşedintele Comisiei Europene Jose Barroso pe noul premier grec, Lucas Papademos. "Sarcina imediată constă în măsurile necesare pentru eliberarea celei de-a şasea tranşe de împrumut cât mai curând posibil. Este, de asemenea, esenţial ca noul guvern să trimită un semnal clar că nu se va abate de la obiectivul de creşetere a datoriei sale", a spus Barroso după întâlnirea pe care a avut-o, la Bruxelles, cu noul premier grec.

Ungaria ar putea semna cu FMI un acord de 4 miliarde de euro

Ungaria negociază cu FMI încheierea unui acord de precauţie care să-i permită accesul la fonduri de 4 miliarde de euro, au declarat surse apropiate procesului de negociere pentru publicaţia maghiară Portofolio.hu. Totuşi, jurnaliştii unguri spun că îndeplinirea de către Budapesta a condiţiilor necesare unui astfel de acord sunt sub semnul întrebării. Guvernul maghiar a anunţat joi că va începe negocierile cu FMI pentru un acord care să confere credibilitate situaţiei economice de la Budapesta. Presa maghiara a scris la acel moment că graba cu care Ungaria a anunţat acordul se datorează dorinţei autorităţilor de a evita cu orice preţ retrogradarea ratingului suveran în categoria "junk", care ar fi trebuit anunţată de Standard and Poor's.

Băncile străine şi-au dublat deţinerile în dolari din conturile FED

Băncile din afara Statelor Unite şi-au majorat sumele deţinute în conturile Rezervei Federale Americane de la 350 de miliarde de dolari, la finele anului 2010, la aproximativ 715 miliarde în prezent. Deasemeni a crescut şi numărul de instituţii financiare din afara Statelor Unite care deţin mai mult de un miliard de dolari în conturile FED-ului american, de la 22 la sfârşitul anului 2010, până la 47 la finele lunii septembrie 2011, potrivit unor studii citate de agenţia de presă Bloomberg. Dolarul s-a apreciat cu peste şapte procente de la finele lunii august a acestui an, momentul la care agenţia de rating Standard and Poors a redus ratingul suveran al SUA. Nici deficitul bugetar de peste 1000 de miliarde de dolari şi nici disputele aprinse din Senatul american pe marginea majorării încă o dată a limitei maxime de îndatorare nu au îndepărtat marile bănci străine de moneda americană

IPOTEZĂ-ŞOC: Franţa ar putea ieşi din zona euro

Marine Le Pen, liderul grupării politice Frontul Naţional, îşi bazează campania electorală pentru preşedinţia Franţei pe promisiunea că va scoate ţara din zona euro şi că va reveni la franc, lansând un atac dur la adresa monedei unice şi a Uniunii Europene. Marine Le Pen, considerată unul dintre favoriţii în cursa prezidenţială, şi-a prezentat ieri proiectul prin care promite să scoată economia franceză din perioada slabă pe care o traversează. Le Pen a declarat că Europa ar trebui să renunţe la euro, care "ne-a asfixiat economiile, ne-a omorât industriile şi ne-a sufocat locurile de muncă" de câţiva ani încoace şi, mai mult, a împins Franţa să acumuleze datorii cât "Himalaya".

Americanii mai au 2 zile să-şi reducă deficitul uriaş

"Super-comitetul" înfiinţat de Congresul american pentru consolidarea finanţelor ţării a eşuat. Oficialii nu se pot înţelege asupra unui plan coordonat de tăieri bugetare care trebuie aplicate pe termen lung pentru a reduce deficitul uriaş al statului, ceea ce va duce la măsuri dure pentru evitarea intrării în incapacitate de plată. După trei luni de negocieri, comisia va anunţa astăzi că nu a reuşit să ajungă la un compromis privind elaborarea unei strategii clare de reducere a deficitului bugetar pe termen lung. Acest impas va determina demararea unor tăieri drastice pentru ca statul să evite incapacitatea de plată şi pentru a câştiga încrederea investitorilor. Cei 12 membri ai comisiei aveau misiunea ca, până la 23 noiembrie, să găsească o modalitate prin care SUA să economisească cel puţin 1.200 de miliarde de dolari în următorii 10 ani.

Control mai strict al bugetelor naţionale din partea CE

Comisia Europeană (CE) va propune miercuri un control şi o monitorizare mult mai strictă a bugetelor ţărilor din zona euro. Dacă acest sistem va funcţiona, ar putea permite în câţiva ani înfiinţarea obligaţiunilor comune, potrivit unui oficial al CE, citat de Reuters. O primă reglementare propusă de Comisie se referă la posibilitatea obţinerii de împrumuturi de urgenţă din fondurile de salvare ale zonei euro, actuale sau viitoare, dar cu condiţia acceptării în prealabil a monitorizării economiei de către CE. Oficialul a spus că monitorizarea va fi chiar mai extinsă decât în cazul Greciei, Portugaliei şi Irlandei, ţări care au primit ajutor financiar de urgenţă.

Guvernul egiptean a demisionat la presiunea manifestanţilor

Guvernul egiptean a prezentat demisia Consiliului Suprem al Forţelor Armate, pe fondul protestelor de la Cairo şi din alte oraşe. Mohamed Hijazi, purtătorul de cuvânt al Executivului aflat la putere din februarie, de la înlăturarea de la putere a fostului preşedinte Hosni Mubarak, a anunţat luni seară că pe fondul protestelor de la Cairo şi din alte oraşe guvernul egiptean a prezentat demisia Consiliului Suprem al Forţelor Armate. "Cabinetul condus de Essam Charaf va continua să îşi îndeplinească în totalitate atribuţiile până când problema Guvernului va fi rezolvată" de Consiliul militar, precizează oficialul citat. Consiliul Suprem al Forţelor Armate din Egipt (CFSA) refuză să accepte demisia Guvernului, informează Televiziunea publică egipteană, citată de AFP.

USL porneşte jocul de-a suspendarea

Opoziţia îl acuză pe şeful statului de încălcarea Constituţiei, dar nu are suficiente voturi pentru a-l sancţiona în Parlament. Liderii USL au declanşat, ieri, procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. "În România s-a petrecut un proces de gravă erodare a statului de drept, de substituire a instituţiilor acestui stat de drept şi, practic, voinţa şi acţiunea politică s-au concentrat în mod neconstituţional în mâna unui singur om", a fost explicaţia oferită de liderul PNL Crin Antonescu la conferinţa de presă comună cu şefii PSD şi PC, Victor Ponta şi Daniel Constantin.

"Săptămâna Financiară" şi "Felicia" renunţă la print

Cele două publicaţii ale trustului Intact vor apărea doar în varianta online. Ieri a apărut pe tarabe ultima ediţie tipărită din acest an a publicaţiei "Săptămâna Financiară". Tot din această săptămână, revista pentru femei "Felicia" va putea fi citită doar online, potrivit unui comunicat Intact. Oficialii trustului de presă spun că publicaţiile vor apărea exclusiv pe internet "o perioadă", dar nu precizează data revenirii pe tarabe. Această mişcare vine ca efect al integrării celor două titluri sub umbrela Intact Publishing.

CURENTUL

La cererea ANI, Kovesi poate infirma toate NUP-urile date până acum

Conducerea Agenţiei a semnat, la începutul lunii, un protocol cu Parchetul General în vederea asigurării unei practici unitare în cauzele în care procurorii sunt sesizaţi de inspectorii de integritate. Un punct special din acest protocol le dă fiori pe spate tuturor celor care răsuflaseră uşuraţi după ce primiseră NUP la sesizările ANI. Este vorba de precizarea conform căreia procurorul general va avea posibilitatea de a examina legalitatea soluţiilor de NUP dispusă în cauzele sesizate de ANI, iar în situaţia în care le va considera netemeinice şi nelegale le va putea infirma. Prevederile acestui protocol, important pentru activitatea ANI, sunt valabile pentru toate cazurile în care s-a dat până în prezent NUP, inclusiv înainte de semnarea protocolului, după cum a precizat Ministerul Public, la solicitarea ziarului "Curentul":

Alin Teodorescu (IMAS): PDL are 28% iar USL este la 42%

Cele mai noi sondaje de opinie arată că USL-ul lui Ponta şi Crinuţ a coborât destul de bine sub pragul de 50%, ţintă sub care cei doi lideri stângişti nici nu concepeau să treacă. Totuşi scandalurile din PSD, legăturile nefireşti dintre cele două partide, dar şi lipsa de viziune a acestei structuri au tras în jos uniunea concepută numai pentru a prelua puterea în România fără a avea un program credibil. Moartea lentă a USL în sondaje a fost dezvăluită, duminică seară, la televiziunea lui Elan&Vântu, tocmai de sociologul USL, Alin Teodorescu. Invitat la o emisiune cu temă politică, sociologul a precizat că în cel mai recent sondaj IMAS care urmează a fi dat publicităţii în curând, PDL are 28% din intenţii de vot ale electoratului în timp ce USL a scăzut destul de mult, la 42%.

CURIERUL NATIONAL

Partea bună a deprecierii leului

Mircea Coşea: Efectul pozitiv ar fi acela al stimulării exporturilor, singura cale de a mai ieşi din gaura în care suntem. Florin Cîţu: Este unica modalitate de a mai crea competitivitate întrucât canalul creditului este distrus. Adrian Mitroi: Există o Românie nevăzută care vrea să demareze afaceri la costuri scăzute şi care ar putea aduce câţiva saci la creşterea economică. Tendinţa de uşoară depreciere a leului ar putea continua pe termen mediu, însă acest proces ar fi în măsură să ajute economia naţională să câştige în competitivitate, spun analiştii economici contactaţi de Curierul Naţional. Banca Naţională a României nu mai poate ţine cursul în reperele ultimilor doi ani având în vedere contextul internaţional şi nici nu mai doreşte acest lucru în condiţiile în care leul depreciat pare a corespunde unui nou nivel de echilibru faţă de economia reală.

Tabără: Suprafaţa agricolă deţinută de străini în România a crescut la 709.000 hectare

Pentru a putea deţine teren în România, o persoană fizică trebuie să aibă domiciliul stabil în ţară, iar persoana juridică trebuie să aibă sediul în România. Pe primul loc în topul cumpărătorilor de teren se situează Italia, cu 24,29% din total, urmată de Germania, cu 15,48%, şi ţările arabe, cu 9,98%. Suprafaţa agricolă deţinută de străini în România a crescut în acest an cu peste 10%, la 709.000 de hectare, faţă de 635.000 de hectare anul trecut, iar 10% din această suprafaţă este în proprietatea arabilor, a declarat ieri, într-o conferinţă, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, citat de Mediafax.

CE va propune din nou ca zona euro să aibă reprezentare unică la FMI

Comisia Europeană (CE) va propune din nou ca zona euro să aibă o reprezentare unică la Fondul Monetar Internaţional, a declarat vicepreşedintele CE, Vivian Reding, transmite AFP, potrivit Mediafax. "Zona euro va fi consolidată şi vorbeşte pe o singură voce", a afirmat Reding într-un articol publicat de Wall Street Journal. Reding nu a dat detalii. Ideea unei reprezentări unice a celor 17 ţări din zona euro în consiliul de administraţie al Fondului a fost susţinută în mai multe rânduri de CE, în ultimii ani. Propunerea a fost dezbătută la o reuniune a miniştrilor de Finanţe din regiune, în iulie 2009, dar majoritatea ţărilor au respins-o. Germania şi Franţa au fost atunci împotrivă şi nu există indicii că şi-ar fi schimbat opinia.

Bundesbank a redus prognoza de crestere economica a Germaniei pentru 2012

Bundesbank, banca centrala a Germaniei, a redus luni prognoza de crestere economica pentru anul viitor la 0,5-1%, de la estimarea anterioara, din luna iunie, de 1,8%, acuzând impactul crizei datoriilor de stat din zona euro asupra exporturilor, transmite Bloomberg. "Deteriorarea semnificativa a cererii externe, cuplata cu nervozitatea pietelor financiare, genereaza un teren mai dificil pentru economia germana în lunile urmatoare", se arata în buletinul lunar al Bundesbank, preluat de Mediafax. Exista riscuri "grele" pentru prognoza si nu poate fi exclusa o perioada de "slabiciune economica pronuntata" daca criza datoriilor de stat se va agrava, avertizeaza banca centrala germana.

EVENIMENTUL ZILEI

Ponta şi Antonescu se joacă de-a suspendarea

Fără sprijin în parlament, fără o fundamentare juridică a acţiunii, USL vrea suspendarea preşedintelui. Speră astfel să îngroape scandalul mazilirii lui Geoană, care nu a adus punctele dorite. Cu scandalul excluderii lui Geoană având efect de bumerang asupra procentelor USL, Crin Antonescu l-a convins pe Victor Ponta că e nevoie să schimbe tema de dezbatere publică; că e nevoie să se mai vorbească şi despre altceva decât rufele PSD spălate în public. Aşa că au scos de la sertar obsesia lui Dan Voiculescu - suspendarea preşedintelui - şi, luând ca pretext recentele intervenţii ale şefului statului pe tema indexării salariilor şi pensiilor, au pus pe tapet un nou subiect. Abia acum însă caută prin Constituţie articolele pe care le-ar fi încălcat Traian Băsescu şi ar merita o suspendare.

Victoria popularilor, victoria românilor din Spania

Preşedintele PDL Diaspora, deputatul William Brînză, felicită Spania pentru victoria obţinută la alegeri şi spune că revenirea popularilor la guvernare a fost posibilă şi datorită românilor. Succesul popularilor lui Mariano Rajoy nu îi va afecta pe românii imigranţi din Spania, ci dimpotrivă. Într-un interviu acordat "Evenimentului Zilei", preşedintele comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, deputatul PDL, William Brînză, susţine că victoria Partiului Popular este una a valorilor de dreapta, a politicienilor care promovează reforma în folosul cetăţenilor.

JURNALUL NATIONAL

Sebastian Ghiţă: "Vîntu plătea politicieni, artişti, academicieni, securişti, curve. Era un fel de idol pentru o mare parte din oamenii de media"

În primul interviu acordat de la ruperea în două a Realităţii TV, Sebastian Ghiţă, fostul manager al postului, apreciază separarea şi plecarea să transmită dintr-un cort a celor care emit acum sub sigla Realitatea TV, sub conducerea lui Elan Schwartzenberg, drept acţiuni hazardate şi periculoase. La RTV, cealaltă parte a ceea ce a fost Realitatea TV înainte de ruptură şi post pe care-l manageriază în prezent, Ghiţă le-a promis jurnaliştilor care l-au urmat că le va ceda acţiunile televiziunii nou înfiinţate. Sebastian Ghiţă povesteşte ce făcea la 23 octombrie, în momentul în care "oamenii lui Elan Schwartzenberg" au preluat controlul emisiei Realitatea TV, neagă faptul că postul său de ştiri, RTV, ar aparţine serviciilor secrete, şi lasă să se subînţeleagă că Vîntu conduce în continuare, din umbră, Realitatea TV.

Udrea cumpără iPhone 4 din bani UE. Licitaţia a fost organizată atât pentru telefoane, cât şi pentru servicii de telefonie

Pe lângă realizarea de drumuri, şcoli, bazine de înot sau lucrări de apă şi canalizare, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), condus de Elena Udrea, cumpără din fonduri europene telefoane iPhone 4 pentru câţiva dintre angajaţii instituţiei. Răsfăţaţii care vor primi smartphone de serviciu sunt angajaţii Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Regional. Prin acest departament, MDRT gestionează exact proiectele implementate cu fonduri europene. Din cele două oferte înregistrate de MDRT pentru această licitaţie, venite de la Orange şi Vodafone, a fost desemnată câştigătoare oferta celor de la Vodafone România. Astfel, MDRT a încheiat un acord-cadru pe o perioadă de 16 luni, a cărui va­loare este de 216.387 de lei fără TVA.

Cursul euro/leu a urcat la un nou maxim al anului. BNR a cotat un euro la 4,3608 lei, al doilea curs de la înfiinţarea monedei europene

Cursul de referinţă anunţat de BNR a crescut azi la 4,3608 lei/euro, apropiindu-se tot mai mult de nivelul maxim istoric. Cel mai mare curs leu/euro de la înfiiţarea monedei europene a fost atins în iunie 2010, când euro a atins punctul maxim şi a fost cotat la 4,3688 lei. Moneda naţională s-a depreciat şi în raport cu dolarul, cursul oficial urcând cu 1,7 bani, de la 3,2255 lei/dolar la 3,2425 lei/dolar. Leul s-a apreciat uşor în faţa francului elveţian, BNR afişând o rată cu 0,33 bani mai redusă, de 3,5230 lei/franc.

NATIONAL

De ce este Razvan Ungureanu gelos pe George Maior

Dupa cum "National" a dezvaluit in exclusivitate, conducatorii celor mai importante servicii secrete ale tarii sunt practic singurii competitori cu sanse reale la a prelua conducerea Guvernului Romaniei in 2012. Iar, din 2014, chiar sa se mute la Palatul Cotroceni. Lucrurile au devenit si mai clare dupa vizita de lucru la Washington a lui Traian Basescu, cand Mihai Razvan Ungureanu si George Cristian Maior au primit si girul administratiei americane. De atunci insa lucrurile s-au schimbat radical si, cel putin pana acum, directorul SRI a punctat decisiv in crearea unei imagini pozitive in randurile opiniei publice. La care a contribuit din greu atat impresionantul dispozitiv de specialisti pe care ii are in subordine, cat si organele de presa si politicieni de frunte, deopotriva. Astfel ca, in scurt timp, George Maior a ajuns sa fie considerat "motorul" luptei anticoruptie.

Tupeu: Dragnea ii cere favoruri lui Geoana

Chiar daca l-au pus pe Mircea Geoana pe faras, pesedistii incearca sa profite cat mai pot de functia sa. Cu doar o zi inainte de confirmarea excluderii lui Geoana din partid, Liviu Dragnea a cerut ajutorul presedintelui Senatului, in razboiul dus cu prefectul judetului Teleorman. Dragnea vrea ca Geoana sa-I faca un favor, respectiv sa constituie o comisie care sa ancheteze "nenumaratele actiuni subversive si extrem de nocive" comise de prefectul Teodor Nitulescu.

PUTEREA

Carduri de credit doar cu buletinul

Deşi BNR a limitat, recent, creditele de consum, piaţa împrumuturilor nu a încetinit. Băncile au remediat imediat situaţia, lansând noi tipuri de carduri de credit sau oferind posibilitatea refinanţării celor mai vechi. Multe din noile carduri de credit pot fi obţine doar cu buletinul şi cu un telefon la angajatori pentru a confirma datele oferite de solicitant. Totodată, a crescut şi limita de creditare, până la aproximativ 75.000 de lei. Deşi cardul de credit este, în aceste vremuri, o soluţie salvatoare pentru mulţi români, puţin ştiu că orice întârziere la plată mai mare de 30 de zile îi trimite în biroul de credite.

Amenzi pentru bălăriile de pe terenurile agricole

Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat luni că ordonanţa de urgenţă privind igienizarea terenurilor nelucrate va fi pe masa Guvernului în maximum două săptămâni. "Ordonanţa esteîn prezent în procedurile de aprobare. Noi nu putem forţa prin lege cultivarea, dar obligăm igienizarea. O astfel de măsură nu duce numai către deţinătorii de terenuri persoane fizice, ci către toţi deţinătorii de terenuri, inclusiv deţinătorii publici. Asta înseamnă căi ferate, şosele, intravilan, extravilan, absolut tot. (...) În 2011 au fost necultivate în jur de 800.000 de hectare, faţă de 3 milioane de hectare pe care le aveam înainte", a menţionat ministrul.

Legea bugetului va fi aprobată vineri

Guvernul va aproba săptămâna aceasta, cel mai probabil vineri, proiectul bugetului de stat şi proiectul bugetului asigurărilor sociale, urmând ca lunea viitoare cele două documente să fie transmise spre dezbatere şi adoptare în Parlament, a declarat ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu. "Să sperăm că tot luni se vor reuni Birourile Permanente ale celor două Camere pentru a aproba programul de adoptare a bugetului pe 2012", a afirmat ministrul, citat de Agerpres. "Nici eu nu sunt mulţumit cu sumele prinse în buget. Aş fi vrut mai mult, dar trebuie să fim prudenţi. Vedeţi ce se întâmplă pe pieţele internaţionale. Majoritatea ţărilor din UE trebuie să ia măsuri de ajustare. Trebuie să fim prudenţi pentru că furtuna nu a trecut", a spus Ialomiţianu.

Au anunţat suspendarea. Dar n-au prezentat nimic

Liderii USL au anunţat ieri că vor declanşa acţiunea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Când, cu ce argumente, pe ce voturi se bazează? Nimeni de la Opoziţie n-a ştiut să explice. Liderii Opoziţiei spun că vor să-l suspende din funcţie pe preşedintele Băsescu în urma declaraţiilor pe care acesta le-a făcut cu privire la indexarea pensiilor şi revenirea salariilor la cotele dinainte de tăiere. Traian Băsescu a stârnit indignare din partea Opoziţiei prin declaraţia făcută recent, prin care dădea asigurări că, indiferent de deciziile Curţii privind legea care îngheaţă pensiile şi salariile în anul 2012, "bani la buget nu există".

ROMANIA LIBERA

Suspendarea lui Băsescu, planul lui Voiculescu

Declanşarea procedurii de suspendare a preşedintelui i-a luat prin surprindere şi pe unii liberali şi pesedişti. În primul rând, pentru că cifrele sunt împotriva USL. Apoi, pentru că, aşa cum s-au succedat evenimentele, există iar impresia că se pune carul înaintea boilor. Totuşi, există motive pentru care Ponta şi Antonescu nu mai au răbdare. Paternitatea ideii de a fi suspendat iar Traian Băsescu nu aparţine nici lui Victor Ponta, nici lui Crin Antonescu. Ci preşedintelui fondator al PC, Dan Voiculescu. În iulie 2010, acesta depunea la Biroul Permanent al Senatului o propunere de suspendare a pre-şedintelui Băsescu.

"Suveranul" Orban se întoarce la sânul FMI

După săptămâni de reticenţe, Ungaria a sfârşit prin a ceda presiunilor pieţelor financiare şi a anunţat că doreşte obţinerea unui acord cu FMI, căruia premierul Viktor Orban i-a trântit uşa în nas anul trecut. FMI şi Comisia Europeană au anunţat ieri că au primit o cerere oficială de asistenţă financiară de tip "preventiv" din partea Ungariei. În urmă cu o săptămână, premierul Viktor Orban declara că "Ungaria nu are nevoie de un acord de credit cu FMI. Dacă FMI revine, eu voi pleca", o reacţie la anunţul agenţiei de rating Standard&Poor's că va plasa datoria suverană maghiară sub supraveghere. Politica economică a guvernului de la Budapesta - taxată drept naţionalistă în exterior - a fost adesea criticată la Bruxelles pentru măsuri care nu respectă regulile UE, dar situaţia s-a degradat şi moneda naţională, forintul, a ajuns în cădere liberă.

Românul care l-a contrazis pe Einstein e din nou premiat

Cercetătorul Florentin Smarandache a adus o nouă inovaţie matematicii, după ce în urmă cu câţiva ani a contrazis "Teoria Specială a Relativităţii" a lui Einstein. Un professor român care trăieşte în SUA a primit recent premiul statului New Mexico la categoria "Ştiinţă şi Matematică", pentru cartea "Algebraic Structures Using Natural Class of Interval". În cartea sa, scrisă împreună cu o profesoară de la Institutul Indian de Tehnologie, profesorul a introdus o nouă clasă de intervale şi a definit structuri algebrice diferite. Lucrările din concurs au fost recenzate de cel puţin trei critici, iar acolo unde s-a înregistrat egalitate de puncte, numărul criticilor a fost mărit la 9 persoane. Din 2007 şi până acum, peste 4.000 de autori s-au înscris la acest concurs organizat de compania de presă New Mexico Book Co-op.

Interviu cu Annely Ute Gabanyi, cercetătoare: FMI a vrut să-i sărăcească pe români înainte de '89, pentru a-i scoate în stradă

Annely Ute Gabanyi argumentează, bazându-se pe cercetările şi analizele pe care le-a făcut, că regimul Ceauşescu nu ar fi vrut să-şi plătească datoriile la băncile occidentale, aşa cum scriu istoricii români, ci a fost obligat să o facă. Astfel, de pildă, FMI i-a propus României în perioada 1982-1983 un acord stand-by prin care datoriile ţării să fie re-eşalonate şi, în schimb, guvernul să aplice măsuri de austeritate extrem de drastice. Gabanyi explică mai departe că, sub presiunea Occidentului, România a fost nevoită să dea înapoi banii împrumutaţi în anii '70, chiar cu preţul înfometării populaţiei. În acest fel, cancelariile vestice mizau pe două efecte: recuperarea banilor şi ieşirea în stradă a românilor umiliţi.

ZIARUL FINANCIAR

Buget 2012. Tu ştii unde se duc taxele şi impozitele pe care le plăteşti la stat? Un angajat cu un salariu mediu net pe economie de 1.400 lei lunar plăteşte anual statului cât jumătate dintr-o Dacia Logan

Un angajat cu un salariu mediu net lunar pe economie de 1.400 de lei plăteşte statului, anual, contribuţii şi taxe de 15.000 de lei, adică atât cât o jumătate de Dacia Logan. Cum? Pentru a da angajatului 1.400 lei, lunar, angajatorul plăteşte statului încă 1.000 de lei lunar - contribuţii sociale şi taxe. Deci, cheltuiala sa totală lunară pentru a plăti un salariu de 1.400 lei net lunar este de 2.400 de lei. La acest salariu, virează statului anual 12.000 de lei. Când, cu cei 1.400 de lei angajatul iese la cumpărături, el mai lasă statului, ca TVA, încă aproape un sfert din bani, adică 3.000 de lei anual. Dacă are maşină, pentru fiecare litru achiziţionat plăteşte acciză de 2 lei. Dacă este şi fumător, dă statului 32 de bani pentru fiecare ţigară, ca acciză. Şi încă nu şi-a plătit impozitul la casă şi locul de parcare. Iată cum ajunge statul să-şi facă socotelile că va încasa din taxe şi impozite, în 2012, 195 miliarde de lei. La toate acestea se mai adaugă şi impozitul pe profit şi alte venituri ale statului.

De ce să investeşti în acţiuni internaţionale cotate la Bucureşti?

Principalele motive pentru care un investitor de pe bursă ar trebui să ia în considerare acţiunile internaţionale cotate pe ATS-ul Bursei de la Bucureşti sunt diversificarea portofoliului propriu atât în plan teritorial (în afara României), cât şi diversificarea sectorială, respectiv caracterul defensiv al multora dintre aceste titluri care le fac mai rezistente la corecţiile burselor. Bursa de la Bucureşti este orientată cu precădere către segmentul financiar şi energetic, iar multe alte sectoare care ar trebui să se regăsească în portofoliile investitorilor lipsesc cu desăvârşire. Lipsa acestor sectoare ar putea fi suplinită de acţiunile internaţionale cotate pe piaţa de la Bucureşti, care sunt în general branduri de renume de pe plan internaţional cu care românii sunt deja familiarizaţi, precum Danone, Adidas, L'Oréal sau Christian Dior.

Moody's atacă Franţa, iar lovitura trimite la pământ pieţele financiare

Pieţele financiare au fost puse pe jar ieri de un mix de veşti îngrijorătoare privind evoluţia crizei din zona euro şi a economiei mondiale. Fitilul a fost aprins de agenţia americană de evaluare financiară Moody's care, potrivit publicaţiei franceze Le Figaro, a avertizat că majorarea recentă a ran­da­mentelor obligaţiunilor guvernamentale fran­ceze şi deteriorarea perspec­ti­ve­lor de creştere eco­no­mică ar putea afecta ratingul de credit al Franţei. Principalele burse europene erau în scădere cu până la 2,6% la ora 3:00, ora României. Franţa are rating de top triplu A de la toate cele trei mari agenţii de rating, Moody's, Fitch şi Standard & Poor's.

Managerii unui fond de investiţii din China, condamnaţi la moarte pentru o fraudă de un miliard de dolari

Doi fraţi şi tatăl lor au fost condamnaţi la moarte pentru că au înşelat 15.000 de investitori, obţinând astfel 1,1 miliarde de dolari, informează The China Money Report. Ji Wenhua, preşedintele Yintai Real Estate and Investment Group, a fost condamnat la moarte pentru infracţiunea de fraudă, se arată în decizia Curţii Poporului din oraşul Lishui, unde îşi află sedil compania. Totuşi, fratele, Ji Shengjun, şi tatăl, Ji Linqing, ar putea scăpa executării pedepsei, aceasta fiind amânată cu doi ani. Familia, ar fi reuşit să strângă 7,04 miliarde yuani (1,12 miliarde dolari) între 2003 şi 2008 înainte să fie arestaţi în 2008. Un al treilea frate a fost condamnat la închisoare pe viaţă.

Marea Britanie se protejează de criza din zona euro. Guvernul britanic a decis să reducă dependenţa de Europa

Guvernul şi companiile din Marea Britanie s-au angajat luni să dubleze eforturile de dezvoltare a relaţiilor cu ţări emergente precum Brazilia şi China şi de reducere a dependenţei economice de Europa, din cauza îngrijorării tot mai mari legate de criza din zona euro, relatează AFP. Conferinţa anuală a Confederaţiei patronale britanice, CBI, a scos în evidenţă luni amploarea temerilor liderilor economici şi politici referitoare la impactul crizei din zona euro, cu care au loc 40% din schimburile comerciale ale Regatului Unit, scrie Mediafax.

Planul german pentru reconstrucţia Europei insistă pe restrângerea suveranităţii statelor

Germania vrea să accelereze integrarea bugetelor ţărilor din zona euro printr-un transfer de suveranitate la nivel european, singurul în măsură să impună disciplina fiscală necesară pentru relansarea proiectului european şi evitarea unei reeditări a crizei datoriilor, scrie cotidianul francez La Tribune. Dacă pentru ţările nordice, mult mai ordonate din punct de vedere fiscal, impactul unei astfel de decizii ar fi unul limitat, în cazul Franţei sau Italiei se vor pune din nou sub semnul îndoielii guvernarea lor politică şi economică. Planul german cuprinde reformarea mai multor paliere şi gravitează în jurul "automatizării sancţiunilor" aplicate ţărilor cu deficite bugetare excesive. Franţa şi Italia s-au opus până acum ferm unei astfel de măsuri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb