REVISTA PRESEI 22.11.2017

Willy Homner
Revista Presei / 22 noiembrie 2017

REVISTA PRESEI 22.11.2017

ADEVARUL

Dragnea, huiduit la ieşirea din DNA

DNA a anunţat că a instituit un sechestru de peste 127 de milioane de lei asupra bunurilor liderului social-democrat. Liviu Dragnea nu a făcut declaraţii la sediul DNA, fiind condus cu dificultate de jandarmi până la uşa Direcţiei Anticorupţie. Marian Neacşu, secretarul general al PSD, a fost prezent alături de alte persoane pentru a-i fi alături liderului partidului. Liviu Dragnea la ieşirea din sediul DNA nu a făcut nicio declaraţie. El a fost huiduit de mai multe persoane, care au strigat "Demisia" şi "DNA, să vină să vă ia". De asemenea, susţinătorii lui Dragnea - membri ai PSD - l-au aplaudat.

Petre Daea le pune pumnul în gură protestatarilor de la APIA

Sute de angajaţi ai APIA vor picheta miercuri sediul Ministerului Agriculturii, după ce noua lege a salarizării, elaborată de Lia Olguţa Vasilescu, le diminuează lefurile cu sume cuprinse între 700 şi 2.800 de lei. Legea, care intră în vigoare la 1 ianuarire, nu-i afectează însă şi pe angajaţii APIA Bucureşti. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, face presiuni pe directori ca oamenii să renunţe la grevă pentru că afectează imaginea Guvernului. Angajaţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) din teritoriu protestează de o săptămână faţă de Legea salarizării, adoptată de Parlament în vara acestui an.

La Cluj, un metru pătrat util a ajuns la 1.410 euro

Rezidenţialul autohton continuă să fie caracterizat de un evident paradox: cel mai mare preţ mediu pe segmentul apartamentelor este solicitat nu de către vânzătorii din Capitală, deşi, punctual vorbind, cele mai scumpe proprietăţi aici pot fi găsite, ci de cei dintr-un alt mare oraş al ţării, potrivit Imobiliare.ro. Şi în 2017, Cluj-Napoca este, fără drept de apel, cea mai "fierbinte" piaţă a locuinţelor din România. Potrivit unui raport de piaţă realizat de Analize Imobiliare (platformă dezvoltată de Imobiliare.ro), pretenţiile proprietarilor din oraşul de pe Someş au consemnat un avans de 6% în cel de-al treilea trimestru al anului, până la 1.410 euro pe metru pătrat util - asta în condiţiile în care un apartament în Bucureşti a ajuns la o valoare medie de listare de 1.230 de euro pe metru pătrat util.

ANALIZĂ De ce se scumpesc alimentele

Ouăle, untul, fructele şi legumele s-au scumpit semnificativ în ultimele luni, dar nici alte alimente nu au fost scutite de creşterea preţurilor. Producătorii susţin că ei nu au majorat preţurile, astfel că ministrul Agriculturii a cerut o anchetă, aruncând şi această vină pe marile supermarketuri. Cauzele scumpirilor sunt însă multiple. În luna octombrie 2017, ouăle s-au vândut, în medie, cu 36 de bani pe bucată, fără TVA, la poarta fermei, însă în magazine preţul a sărit de 80 de bani pe bucată, potrivit datelor furnizate Agerpres de Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR). În vară, ouăle s-au vândut la poarta fermei, fără TVA, în medie cu 18 bani pe bucată.

Tabloul de 450 mil $ vandut de patronul lui Monaco ar fi UN FALS! Pictura a fost vanduta cu 60$ in 1958

Lumea artei este zguduita zilele acestea de o ipoteza de toti banii - tabloul vandut de Dmitry Rybolovlev cu 450 de milioane de dolari nu ar fi o pictura autentica Leonardo da Vinci. Conform mai multor pareri ale unor critici de arta, tabloul intitulat "Salvator Mundi", care il infatiseaza pe Iisus Hristos, nu a fost pictat de Leonardo da Vinci, ci de Giovanni Boltraffio, un baiat angajat la atelierul lui Da Vinci in jurul anului 1500. Un amanunt incredibil legat de pictura "Salvator Mundi" e ca acest tablou a fost vandut in 1958, la casa de licitatii Sotheby, cu doar 60 de dolari. A urmat un proces de restaurare, iar in 2011 s-a descoperit ca ar fi fost pictat de Leonardo da Vinci. A fost scos la licitatie, la Galeria Nationala din Londra, si a fost cumparat de miliardarul rus Dmitry Rybolovlev cu 127,5 milioane de dolari.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse: Se apropie sfârşitul lumii

Şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, care s-a aflat la Bucureşti pe 26 octombrie, de Sfântul Dumitru, a avertizat că sfârşitul lumii este tot mai aproape, iar oamenii care îşi iubesc patria trebuie să se unească într-o perioadă critică a dezvoltării civilizaţiei umane. Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, Kirill, a declarat, citat de Sputnik, că omenirea s-a adâncit în păcate şi sfârşitul lumii se apropie, menţionând că acum "nu e momentul pentru clătinarea bărcii patimilor omeneşti". Şeful Bisericii Ortodoxe Ruse a îndemnat pe fiecare, îndeosebi persoanele publice să conştientizeze responsabilitatea în faţa Rusiei şi întregului neam omenesc şi să pună capăt "alunecării în bezna sfârşitului istoriei".

Capăt de drum pentru Mugabe

Ultimul regim provenit din lupta împotriva colonialismului a căzut oficial ieri, la capătul a şase zile cu o succesiune de evenimente inedite pentru istoria statului Zimbabwe. Robert Mugabe a preluat puterea la 18 aprilie 1980 şi a pierdut-o oficial la 21 noiembrie 2017. O succesiune de evenimente inedite au forţat sfârşitul regimului său, care a venit pe neaşteptate. Soţia bătrânului dictator, ajuns la 93 de ani, îşi pregătea cabinetul de vicepreşedinte şi succesiunea la putere. Şi, pentru prima oară de la obţinerea independenţei ţării în 1980, armata a intervenit în forţă pentru a tranşa o luptă pentru putere. Blindatele au baricadat principalele instituţii ale statului, iar Mugabe a fost plasat în arest la domiciliu în noaptea de 14 spre 15 noiembrie.

Victorie pentru CEC Bank în procesul cu angajata care a delapidat 1,5 milioane de euro

Tribunalul Alba a decis luni, 20 noiembrie, condamnarea la 3 ani cu executare a fostei angajate de la CEC Bank din Zlatna, Elena Meteşan, judecată pentru delapidare cu consecinţe deosebit de grave. Instanţa nu a admis peste 2 milioane de lei din prejudiciul calculat iniţial, astfel încât peste 100 de clienţi sunt în pericol să nu mai primească niciun leu. Dacă hotărârea va rămâne definitivă, un număr de 129 de clienţi ai CEC Zlatna nu vor mai putea să îşi recupereze banii. Singura soluţie le-ar mai rămâne să deschidă procese civile împotriva băncii, în situaţia în care nu vor putea recupera nimic de la inculpata judecată în dosar. Instanţa a respins solicitarea procurorului care a dorit ca aceşti bani să fie confiscaţi de la Elena Meteşan.

BANCHERUL

Banca Transilvania câştigă procesul cu ANAF, la prima instanţă

Banca Transilvania a câştigat la Curtea de Apel Cluj procesul in care a contestat decizia ANAF de a cere băncii sa plătească impozit pentru câştigul preluării in condiţii avantajoase a băncii austriece Volksbank, la finalul lui 2015. Decizia nu este definitivă, putând fi contestată cu recurs de ANAF. Judecătorii au obligat ANAF sa emită o soluţie fiscală individuală prin care să stabilească faptul ca tratamentul fiscal al câştigului obţinut din preluarea Volksbank este venit neimpozabil. Decizia in favoarea sa este binevenită pentru BT, care urmează să anunţe in următoarele zile o alta tranzacţie, privind preluarea Bancpost, de pe urma căruia banca din Cluj ar putea avea de asemenea un câştig important, deşi nu la nivelul celui rezultat din preluarea Volksbank.

COTIDIANUL

Demolarea lui Dragnea - Cornel Nistorescu

Să zicem că visul duşmanilor lui Dragnea şi planul DNA prind contur. Cade baronul din Alexandria? Şi de la Camera Deputaţilor şi de la PSD! Fără tărăboi, fără sînge pe pereţi, cu un proces desfăşurat cu calm şi pe bază de probe şi argumente. Ce facem? Ce am cîştigat? De ce ne apucăm? Refacem guvernul Cioloş - Ghinea - Prună şi alţi tremurici în gîndire şi organizare? Dispariţia din peisaj a lui Liviu Dragnea îl face pe Klaus Iohannis mai descuiat, mai rapid, mai eficient? Vor deveni cei doi Cocoşilă mai devotaţi ţării lor? Devine Tudose mai luminat şi mai logic? Ce cîştigăm? Numai de la Dragnea veneau confuzia şi învîrtelile din instituţii? Dragnea este dirijorul corupţiei din România? Nu cumva Dragnea este o ţintă falsă, spre care au fost îndreptate toate forţele?

Euro, la maximul tuturor timpurilor

Cotaţia oficială afişată marţi de Banca Naţională a României arată că euro a ajuns la 4,6551 lei, nivel pe care nu l-a mai atins niciodată până în prezent. Leul a mai avut maxime istorice în cursul lunii noiembrie, cea mai slabă cotaţie faţă de euro fiind de 4,6495, consemnată pe 13 noiembrie. Anterior, doar pe 3 august 2012 a mai fost atins un nivel apropiat, de 4,6481 lei/euro, iar pe 24 iulie 2012 era cotat la 4,6397 lei/euro. Valorile înregistrate anul acesta pe 9 şi 10 noiembrie 2017 reprezintă următoarele cele mai scăzute, de 4,6279 lei/euro, respectiv de 4,6390 lei/euro. Deprecierea monedei naţionale până peste pragul de 4,6 lei/euro a venit atât pe fondul incertitudinilor fiscale, cât şi al mesajului de relaxare a abordării faţă de cursul de schimb, transmis de banca centrală, apreciază analiştii financiari.

Greenpeace cere anchetă după creşterea radioactivităţii în Europa

Organizaţia ecologistă Greenpeace solicită lansarea unei investigaţii privind o posibilă încercare de ascundere a unui accident nuclear, în contextul depistării unor concentraţii mari de particule radioactive în Europa, dar Rusia a negat acuzaţiile că ar fi la originea incidentului. Un nor de particule radioactive depistat în Europa în ultimele săptămâni indică producerea unui accident nuclear în Rusia sau în Kazahstan spre sfârşitul lunii septembrie, conform Institutului francez pentru Securitate Nucleară (IRSN). Autorităţile ruse au negat că ar fi la originea incidentului atomic, deşi Agenţia meteorologică rusă a confirmat depistarea unor particule radioactive în concentraţii de sute de ori mai mari decât limitele admise. În acest context, organizaţia ecologistă Greenpeace a cerut iniţierea unei investigaţii internaţionale privind o posibilă încercare de ascundere a unui accident nuclear, informează site-ul cotidianului The Guardian.

CURIERUL NATIONAL

Angajatorii nu vor să crească brutul, propun alte beneficii

Unul din zece angajatori susţine că va menţine salariile nete ale angajaţilor, dar nu va creşte bruturile, ci va acorda alte beneficii. Un studiu realizat de Adecco, jucător de pe piaţa resurselor umane, arată că 37% dintre firme aşteaptă un răspuns de la sediul central pentru a vedea ce decizie legată de salarii vor lua începând cu 2018, ca urmare a modificărilor fiscale impuse de Guvernul PSD-ALDE. 45% dintre firme intenţionează să menţină salariile nete ale angajaţilor la acelaşi nivel, chiar dacă asta ar putea însemna costuri suplimentare, iar jumătate dintre respondenţi consideră că noile modificări fiscale vor avea un impact negativ asupra companiei în care îşi desfăşoară activitatea.

Chiriţoiu, Consiliul Concurenţei: Scumpirile de alimente ar putea fi provocate de deficitul bugetar. Sunt legi ale economiei

Consiliul Concurenţei a demarat o analiză, la sesizarea Ministerului Agriculturii, pentru a determina cauzele scumpirii accelerate a alimentelor în această lună, unul dintre posibilele motive fiind creşterea deficitului bugetar, care duce la majorarea importurilor şi pune presiune pe inflaţie, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. "Excesul de cerere din deficitul bugetar se duce în importuri, creşte deficitul comercial. Deci dacă am deficit bugetar acesta atrage importurile, ceea ce generează o scădere a cursului şi generează inflaţie. Întrucât mare parte din alimente sunt importate, iar leul scade faţă de euro, acestea generează o creştere a preţurilor. Sunt legi ale economiei", a explicat Chiriţoiu, potrivit Agerpres, citat de HotNews.

La competitivitate, România se bate în play-out

Suntem pe ultimul loc în clasamentul mondial al capacităţii de a dezvolta. Elveţia, Danemarca şi Belgia conduc clasamentul mondial al competitivităţii. Loviturile oarbe între politicieni nu mai ajută pe nimeni cu nimic. România cade anul acesta 5 poziţii în topul mondial al capacităţii de a dezvolta, reţine şi atrage talentele, pe locul 61 din 63 de ţări analizate de IMD World Competitiveness Center în anul 2017. Suntem pe ultimul loc în acest clasament la subindicele uceniciei. Am regresat la marea majoritate a indicatorilor faţă de anul trecut în raportul publicat astăzi de centrul elveţian IMD.

Nivelul ameninţărilor pe Android, în creştere

Situaţia actuală a ameninţărilor pentru dispozitivele mobile cu Android devine din ce în ce mai riscantă. Experţii în domeniul securităţii datelor de la G DATA au înregistrat 810.965 de fişiere malware noi în al treilea trimestru al anului 2017. Aceasta reprezintă o creştere de aproximativ 17% comparativ cu trimestrul al doilea. Acest lucru se traduce printr-o ameninţare sporită în Germania. Aproximativ 69% din utilizatorii de smartphone din această ţară utilizează Android (sursă: Statcounter). Statisticile actuale efectuate asupra programelor malware sunt disponibile pe blogul G DATA Security, spune smartnews.

O companie din Germania vrea să fabrice componente auto la Târgu Jiu

Potrivit primarului din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, germanii de la compania Wielputz vor să deschidă o hală de 5.000 de metri pătraţi în care să fie realizate echipamente auto pentru BMW şi Audi. Conform edilului, germanii vor ca ulterior să îşi extindă activitatea. "Am avut o întâlnire cu reprezentanţii unei companii germane, Wielputz, care doresc să investească la Târgu Jiu. Ei au ales ca punct de reper pentru investiţia lor municipiul Târgu Jiu. I-am condus pe raza oraşului pentru a le prezenta spaţii. Vor ca mai întâi să îşi deschidă o hală pe 5.000 de metri pătraţi în care să producă piese componente pentru Audi şi BMW, iar apoi au cerut un teren de 30.000 de metri pătraţi pentru a-şi mări capacitatea", a spus Marcel Romanescu, primarul din Târgu Jiu.

EVENIMENTUL ZLEI

Amsterdam va găzdui Agenţia Europeană a Medicamentului. Politicienii se ceartă pe ratarea unei şanse pe care Bucureştiul n-a avut-o niciodată

"România a pierdut cursa pentru Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) din cauza Guvernului PSD". Aşa au sunat mesajele politicienilor din Opoziţie, imediat după ce s-a aflat că Amsterdam va găzdui instituţia care supervizează siguranţa medicamentelor vândute în Uniunea Europeană. Adevărul este însă că ţara noastră nu a pierdut nimic, din simplul motiv că nu am avut nicio şansă.

Donald TRUMP a dat un ordin nemilos

Armata SUA a deschis focul, la ordinul preşedintelui Donald Trump, asupra unei tabere de antrenament al grupării islamiste al-Shabaab. În urma raidului aerian American şi-au pierdut viaţa mai mult de 100 de combatanţi ai grupării islamiste al-Shabaab, a anunţat Comandamentul american pentru Africa (AFRICOM), informează AFP şi Reuters. Atacul a avut loc la circa 200 de kilometru nord-vest de capitala Mogadiscio. La începutul lui noiembrie SUA au avertizat asupra unei ameninţări la adresa personalului său diplomatic din Mogadiscio şi au cerut întregului personal neesenţial părăsirea capitalei somaleze.

Olguţa Vasilescu: "Avem cârtiţe în partid, din statul paralel"

Lia Olguţa Vasilescu a declarat, în direct la TVR, că în PSD există "cârtiţe" din statul paralel, care acum nu se mai află în cercul de putere al partidului. "E foarte posibil să avem cârtiţe în PSD, din statul paralel. Eu sunt convinsă că da. Acum nu mai sunt în cercul de putere al PSD. Unii au fost îndepărtaţi.", a spus Vasilescu. Ministrul Muncii a mai declarat că se încearcă scindarea partidului PSD, iar Victor Ponta şi Mircea Geoană sunt printre cei pe care îi acuză de această mişcare.

Neînţelegeri în PSD

Preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a declarat, marţi, la Palatul Parlamentului, că e împotriva participării parlamentarilor la mitinguri, datoria acestora fiind să facă legi, nu să participe la asemenea acţiuni. Afirmaţia vine în contextul în care PSD pregăteşte mai multe mitinguri în ţară. "Nu e necesară prezentarea parlamentarilor. E nevoie de aceste legi (n.r.-ale Justiţiei). Consider că parlamentarii ar trebui să stea în Parlament să facă legi, nu să facă mitinguri", a declarat Bădălau. Comitetul Executiv al PSD, reunit vineri la Băile Herculane, a decis ca organizaţiile judeţene ale partidului să organizeze manifestaţii în perioada următoare.

JURNALUL NATIONAL

Ce spune Liviu Dragnea de sechestrul impus de DNA

Liviu Dragnea a lansat un nou atac la adresa DNA. Liderul PSD a ţinut să precizeze că DNA nu e cea mai importantă instituţie. "Să vorbim despre legi. Dar nu DNA este cea mai importantă instituţie, ci asta. S-a aprobat legea prin care s-a dispus achiziţionarea celor şapte sisteme de rachete Patriot, care mută România într-un alt nivel de dotare militară", a declarat Dragnea. "Am înfiinţat Avocatul Copilului, acea indemnizaţie pentru mame, chiar dacă trebuia să aprobăm legea prevenirii, am evitat riscul de a adopta o lege care putea deveni inaplicabilă, o lege aşteptată de oamenii de afaceri!", a mai spus liderul PSD.

Tencent, gigantul tehnologiei chineze, care detronează Facebook!

Capitalizarea bursieră a grupului chinez Tencent a atins, marţi, o cifra record, detronându-i, astfel, pe americanii de la Facebook si intrând in topul celor mai mari cinci companii cotate din lume: alături de Baidu si Alibaba, el întruchipează ascensiunea mastodonţilor tehnologici fata de Silicon Valey. Operatorul de jocuri video si a unui serviciu de mesagerie extrem de popular WeChat, omniprezent in China, Tencent se ridica la nivelul rivalilor californieni: marţi, el a devenit primul grup tehnologic din Asia care "cântăreşte" peste 500 de miliarde de dolari. Valoarea de piaţa a Tencent a atins, marţi, 523 miliarde de dolari, un pic peste cele 519 miliarde ale Facebook.

Superbet vrea sa deschida 100 de agentii in Polonia pana la Mondialul de fotbal

Operatorul de pariuri sportive Superbet, cu obligaţiuni emise din această toamnă pe piaţa alternativă AeRO de la Bucureşti, şi-a lansat, marţi, la Varşovia, în mod oficial, operaţiunile pe piaţa din Polonia, devenind, astfel, singurul operator străin autorizat să funcţioneze in aceasta tara. Odată cu obţinerea licenţei de operare pentru Superbet Polonia, operatorul de jocuri de noroc va inaugura, în cursul acestei săptămâni, primele agenţii, iar principalele oraşe în care brandul românesc va fi prezent sunt Varşovia, Katowice, Cracovia, Wroclaw, Poznan şi Gdansk. Compania estimează că, până la finele acestui an, numărul agenţiilor deschise pe teritoriul Poloniei va fi de 50, iar până la debutul Campionatului Mondial de Fotbal din 2018 să fie funcţionale 100 de astfel de agenţii.

NATIONAL

Îşi pun alt om la şefia SRI!

Mesajul tranşant transmis de către partenerii americani este că, dacă tot îşi vor spori semnificativ prezenta in România, atunci vor să joace totul pe mâna lor, ceea ce înseamnă ca vor să aibă propriul om la conducerea operativa a Serviciului Roman de Informaţii. Astfel ca zilele lui Eduard Hellvig sunt ca si numărate, chiar dacă operaţiunea propriu-zisa de "anihilare" a acestuia va fi una dificilă, tehnic vorbind scaunul actualului director al SRI stând in pixul lui Klaus Iohannis. Numai că, după cum bine se ştie la vârful sistemului, americanii preferă să colaboreze cu rivalii ruşi decât să vadă vreun ofiţer german in faţa ochilor, aşa aliaţi cum sunt ei in cadrul NATO.

Principesa Margareta si Radu Duda, Alteţe Regale pe banii noştri

Senatul a adoptat prin procedură de URGENŢĂ Legea cu privire la statutul Casei Regale a României. Propunerea a venit din partea preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Această lege prevede reglementarea statutului juridic al entităţii si recunoaşterea acesteia ca persoană juridică de drept privat. Si va primi un buget. Procedura de urgentă a fost declanşata de starea de sănătate foarte precară a Regelui Mihai. Altfel spus, in cazul decesului Majestăţii Sale, actualul statut al Casei Regale nu prevede nici o stipendie pentru principesa moştenitoare si cu atât mai puţin pentru principele consort. Pe lângă darea in folosinţă a Palatului Elisabeta pe încă 49 de ani, apare si bugetarea Casei Regale, care include un personal de 20 de oameni, fără Alteţele Lor si, probabil, fără armia de SPP-işti.

PUTEREA

Lia Olguţa Vasilescu DENUNŢĂ abuzurile DNA: "Mi-au ridicat oamenii de pe stradă şi i-au TORTURAT"

În contextul ultimelor măsuri ale procurorilor DNA împotriva liderului PSD, Liviu Dragnea, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu vine cu o nouă acuzaţie despre abuzurile "statului paralel". Olguţa Vasilescu dezvăluie că DNA a torturat o parte din angajaţii săi pentru a obţine mărturii în dosarul său. "In 2016, DNA a ridicat de pe strada subalterni ai mei pentru a-i interoga, oamenii au fost torturati psihic si fizic de DNA intr-un hotel, Casablanca, a fost pe 7 martie in dosarul meu" a mărturisit Lia Olguţa Vasilescu, marţi seara la TVR1. Fostul edil al Craiovei spune că DNA a comis aceste acte. "DNA-ul, şi în instanţă nu au fost în stare să explice unde s-au anchetat acele persoane şi unde li s-a luat declaraţii.", a explicat Lia Olguţa Vasilescu.

OLAF vine cu noi DETALII despre ancheta TELDRUM

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a transmis, la solicitarea Digi24, câteva date despre ancheta penală ce vizează Tel Drum, anchetă desfăşurată acum de DNA şi în care procurorii pun sechestru pe averea inculpaţilor. OLAF a avut nevoie de mai mult de un an pentru a investiga şi a notifica autorităţile din România că este nevoie să deschidă o anchetă în legătură cu presupusa fraudă cu fonduri europene în cazul Tel Drum. Au fost două anchete la OLAF - începute în februarie 2015 - iar din comunicatul OLAF de săptămâna trecută ştim deja că aceste investigaţii au fost încheiate în mai şi septembrie 2016. OLAF a refuzat să spună la sesizarea cui a deschis aceste anchete, prevalându-se de politica sa de confidenţialitate în privinţa surselor sale.

ROMANIA LIBERA

Ministerul Energiei calmează populaţia. Gazele ne vor ajunge pentru această iarnă

Estimările oficiale arată că iarna aceasta va fi ceva mai rece decât cea trecută, însă ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat ieri că stocurile de combustibili sunt mai mari decât necesarul estimat, dorind astfel să dea asigurări că nu ar trebui să fie probleme. Ministerul Energiei a luat în calcul, la elaborarea Programului de iarnă, inclusiv scenarii pesimiste, cu vreme rea şi creşteri de consumuri, astfel că stocurile de combustibili sunt mult mai mari decât necesarul estimat, afirmă oficialul. "Am luat în calcul în elaborarea Programului de iarnă inclusiv scenarii pesimiste, cu vreme rea şi creşteri de consumuri, atât la gaze naturale, cât şi la energie electrică. În toate cazurile, stocurile de combustibili pentru iarnă sunt mai mari decât necesarul estimat, unele fiind chiar duble", a declarat Toma Petcu, într-o conferinţă organizată de publicaţia Focus Energetic.

Dan Diaconescu - eliberat din închisoare

Judecătoria Sectorului 4 a explicat motivele care i-au determinat pe magistraţi să admită cererea de eliberare a omului de afaceri Dan Diaconescu, informează marţi Mediafax. Motivarea precizează că, în perioada petrecută în închisoare, Dan Diaconescu s-a reeducat, iar în viitor poate reveni la viaţa normală, "părăsind câmpul infracţional". Decizia Judecătoriei Sectorului 4 nu a fost definitivă, urmând a se judeca contestaţia procurorilor. Potrivit magistraţilor, din pedeapsa de 5 ani şi 6 luni de închisoare (2011 zile), Dan Diaconescu a executat 1500 zile, dintre care 186 pe baza recursului compensatoriu, iar 345 ca rezultat al muncii prestate. Din zilele considerate ca executate în urma muncii prestate, 150 zile se datorează celor cinci cărţi pe care le-a scris în detenţie.

ZIARUL FINANCIAR

Creşterea economică record nu susţine cursul

Cursul de schimb a bătut ieri un nou minim istoric, BNR afişând ieri un curs oficial de 4,6551 lei pentru un euro, cel mai slab leu de la apariţia monedei unice europene. Spre exemplu, la începutul lunii noiembrie cursul oficial de schimb era de 4,5984 lei pentru un euro, ceea ce înseamnă o depre­ciere de 1,2% a leului. Comparativ cu nivelul de la începutul anu­lui leul înregistrează o depreciere de aproape 3%, ceea ce înseamnă că un investitor care a pariat pe slăbirea leului în ianuarie a câştigat teoretic de trei ori mai mult decât o persoană care şi-a plasat banii în depozite bancare. Pe piaţa interbancară cursul a sărit pragul de 4,65, ajungând ieri până la 4,66 lei pentru un euro. Analiştii, dar şi bancherii afirmă că actuala depreciere a monedei locale nu reprezintă nicidecum "un dezastru pe piaţa valutară".

Este oficial: Avem o nouă Sărbătoare Naţională, pe 18 decembrie

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege care prevede declararea şi ridicarea zilei de 18 decembrie la nivel de sărbătoare naţională, ca Ziua Minorităţilor Naţionale din România. Proiectul privind declararea şi ridicarea la nivel de sărbătoare naţională a zilei de 18 decembrie, ca Ziua Minorităţilor Naţionale din Români a fost adoptat cu 279 de voturi "pentru" şi 4 abţineri. Proiectul de lege prevede că anual, cu prilejul sărbătoririi Zilei Minorităţilor Naţionale din România, se organizează manifestări culturale dedicate acestei sărbători. "Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi organizaţiile neguvernamentale interesate pot acorda sprijin logistic şi/sau financiar, pentru organizarea şi desfăşurarea manifestărilor dedicate sărbătoririi acestei zile", se arată în proiectul de lege.

Nestle ar putea să dea afară peste 1.000 de oameni

Reducerile de personal din cadrul companiei Nestle SA ar putea depăşi, în Franţa, peste 1.000 de persoane, încât îmbuteliatorul elveţian al cunoscutei ape Perrier se pregăteşte să conciedeze angajaţii auxiliari, anunţă oficialii sindicatului, potrivit Bloomberg. Noua strategie bazată pe eficienţă se va concretiza în sute de oameni care îşi vor pierde locul de muncă. Nestle consolidează şapte situri de lucru din jurul Parisului într-unul singur. Cu două luni în urmă, Nestle a anunţat că va concedia majoritatea dintre cei 550 de angajaţi pe care îi are la centrul de cercetare Galderma din sudul Franţei, deci totalul de locuri de muncă ce vor fi pierdute în cadrul operaţiunilor franceze ale gigantului Nestle va depăşi 1.000, spune Loget. Compania are 13.000 de angajaţi pe acea piaţă.

Preluarea Takata de către Key Safety Systems creează în România un nou grup auto cu 10.000 de angajaţi

Fabricile Takata din Sibiu şi Arad, un business total de peste 3 mld. lei, au fost preluate de Key Safety Systems, cu trei fabrici în România. Compania japoneză Takata Corporation, specializată în produc­ţia de componente auto, prezentă şi pe piaţa locală printr-o fabrică de per­ne pentru airbaguri la Sibiu şi încă do­uă unităţi la Arad, a fost preluată de Key Safety Systems, lider în sis­teme de siguranţă, valoarea tran­zac­ţiei fiind de 1,58 miliarde de dolari. Takata a deschis prima unitate de producţie de pe piaţa locală în anul 1996 la Arad, iar în prezent are trei centre de producţie operate de trei companii distincte. Cele trei entităţi juridice Takata din România au avut în 2016 un business cumulat de peste 3 mld. lei (aproximativ 681 mil. euro).

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb