REVISTA PRESEI 22.12.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 22 decembrie 2011

ADEVARUL

Moody's pune sub semnul întrebării ratingul AAA al Marii Britanii

Agenţia de rating Moody's a declarat luni că ratingul AAA al Marii Britanii este ameninţat de criza datoriilor europene, iar eforturile liderilor britanici de a ţine sub control bugetul ar putea fi date peste cap de viitoarele şocuri asupra economiei. În ciuda riscurilor existente, dobânzile plătite de guvernul britanic pentru banii atraşi din piaţă sunt încă aproape de minimele istorice. Un semnal că pieţele se bazează pe faptul că, în caz de nevoie, Bănca Centrală a Angliei nu va ezita să intervină în pieţe. Reducerea ritmului de creştere economică a Marii Britanii pune sub semnul întrebării capacitatea acesteia de a absorbi viitoarele şocuri fiscale, în viziunea analiştilor de la Moody's

Italia, a cincea recesiune în 10 ani

Italia se apropie cu paşi repezi de cea de-a cincea recesiune din ultimii zece ani, după ce economia a înregistrat o contracţie de 0,2% în cel de-al treilea trimestru al acestui an faţă de cele trei luni anterioare. După ce agenţiile oficiale de statistică din Olanda şi Franţa au anunţat că se aşteaptă la reintrarea în recesiune, după ce economia a înregistrat o contracţie în cel de-al treilea trimestru al anului, şi Italia se îndreaptă acum către un nou episod de scădere economică. Economia italiană a crescut în trimestrul al doilea cu numai 0,3%, iar în cel de-al treilea trimestru a înregistrat o contracţie de 0,2%.

BCE a oferit băncilor comerciale din zona euro o "bazooka" de 489 de miliarde de euro

523 de bănci comerciale din zona euro au primit de la Banca Centrală Europeană împrumuturi de 489 de miliarde de euro, cu o scadenţă de trei ani. Rezultatul ofertei făcute de BCE a fost publicat astăzi, iar pieţele au reacţionat pozitiv. Băncile comerciale au luat cu împrumut de la Banca Centrală Europeană 489 de miliarde de euro, cu scadenţă la trei ani. Linia de credit pusă la dispoziţia acestora de către BCE face parte din demersurile realizate la nivel european pentru sprijinirea sectorului bancar, prin injectarea de lichidităţi în pieţe. Operaţiunea realizată de BCE, denumită "longer-term refinancing operation" sau LTRO, este o măsură prin care băncilor comerciale li se oferă lichidităţile de care au nevoie, prin împrumuturi cu scadenţa la trei ani, la o dobândă de aproximativ 1%.

Irakul, în prag de măcel

După plecarea soldaţilor americani, pericolul unui război civil în Irak e maxim, fiind recunoscut cu îngrijorare şi de Casa Albă. La câteva ore după plecarea ultimului convoi cu soldaţi americani, nivelul tensiunii interetnice a urcat la maxim odată cu acuzaţiile de terorism aduse vicepreşedintelui sunnit Tareq Al-Hashemi. În timp ce în SUA erau difuzate luni imagini cu ultimii militari părăsind Irakul, la televiziunile din Bagdad apărea confesiunea a trei militanţi sunniţi. Despre comenzile date de Al-Hashemi pentru organizarea, până în 2008, a mai multor atentate sângeroase împotriva şiiţilor. Pe numele vicepreşedintelui a fost emis imediat un mandat de către autorităţile judiciare ale guvernului condus de premierul şiit Nuri Al-Maliki. Al Hashemi a fugit însă în zona de nord administrată de kurzi, de unde a denunţat fabricarea acuzaţiilor respective.

CURIERUL NATIONAL

Franks nu crede că va pica vreo bancă

Puţin probabil ca o bancă din România să cadă - în ansamblu, poziţia sistemului bancar rămâne una echilibrată, spune reprezentantul FMI. "Dacă ne-am afla într-o problemă severă, este posibil să extindem valoarea aranjamentului. (...) Acest lucru a mai fost făcut şi în alte ţări". Oficialul Fondului a avertizat şi că este posibilă revenirea presiunilor pe curs şi ieşiri de capital

Gala prieteniei Lauder a aprins lumânările de Hanukkah şi de Crăciun

Fundaţia Ronald S. Lauder România şi Forumul de Prietenie Lauder-Reut, alături de Liviu Negoiţă, primarul sectorului 3, de elevii şi profesorii Complexului Educaţional Lauder-Reut au aprins din nou, marţi seară, lumânările de Hanukkah şi de Crăciun, în cadrul celei de-a zecea ediţii a Galei Lauder a Prieteniei. Evenimentul i-a avut drept gazde pe doamna Tova Ben Nun Cherbis - preşedintele Fundaţiei Ronald S. Lauder România şi pe domnul Marinel Burduja - preşedintele Forumului de Prietenie Lauder-Reut şi a beneficiat de prezenţa a numeroşi invitaţi importanţi. La evenimentul de marţi seară au fost prezente peste 300 de personalităţi, printre care numeroşi oficiali ai Guvernului şi ai administraţiei prezidenţiale, precum şi oameni de afaceri cunoscuţi, printre care preşedintele Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), George Constantin Păunescu, reprezentanţi din top managementul băncilor şi preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea. La eveniment a fost prezent şi ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi.

20.000 de firme se chinuie să intre în faliment

19.545 cauze de insolvenţă sunt mai vechi de un an. 77 de dosare zac de peste 10 ani la Tribunalele din Constanţa, Neamţ, Covasna şi Alba. Consiliul Superior al Magistraturii va evalua activitatea judecătorilor sindici şi va derula verificări directe privitoare la situaţia cauzelor vechi. Lipsa specializării majorităţii judecătorilor sindici, precum şi dificultăţile legate de lichidarea activelor sau recuperarea creanţelor debitorului au dus la tărăgănarea unor dosare de insolvenţă chiar şi mai bine de zece ani, au conchis reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în urma raportului întocmit de Inspecţia Judiciară privind situaţia procedurilor de insolvenţă mai vechi de un an.

Băsescu le-a cerut statelor UE să analizeze dacă noi putem ratifica acordul înainte de a intra în Euro

Şeful statului a spus că în urma discuţiilor recente cu partidele a înţeles că acestea sunt de acord cu tratatul interguvernamental, dar au pus prea multe condiţii pentru ca procesul de ratificare să nu fie precedat de îndelungi negocieri. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că a transmis cancelariilor din UE, prin ambasadori, solicitarea de a se analiza posibilitatea ca România sau statele non-euro să ratifice acordul interguvernamental prin Constituţie înainte de intrarea în Zona Euro, şi nu până la 31 decembrie 2012, informează Mediafax. Şeful statului a spus că în urma discuţiilor recente cu partidele a înţeles că acestea sunt de acord cu tratatul interguvernamental, dar au pus prea multe condiţii pentru ca procesul de ratificare să nu fie precedat de îndelungi negocieri.

EVENIMENTUL ZILEI

DNA colindă la Snagov, în colonia bogaţilor: "Primiţi cu procurorii?"

Tranzacţiile imobiliare din colonia locuită de bogaţii României urmează a fi luate la puricat, odată cu reţinerea primarului Apostol Muşat, pe motiv de corupţie. Unii dintre miliardarii care şi-au construit domenii în Snagov au destule motive să nu doarmă liniştiţi: procurorii Anticorupţie vor verifica tranzacţiile imobiliare din fieful miliardarilor României, Snagov- Ilfov, odată cu reţinerea primarului Apostol Muşat într-un dosar de corupţie, pentru trafic de influenţă în formă continuată şi fals intelectual. Potrivit surselor EVZ, de la Primăria Snagov urmează a fi ridicate toate documentele care atestă tranzacţiile imobiliare făcute pe mandatele primarului Apostol Muşat. Edilul a intermediat, pentru "doar" 2,5 milioane de euro, eliberarea şi avizarea unui plan parcelar şi emiterea documentelor cadastrale, în vederea alipirii şi intabulării mai multor terenuri, în suprafaţă totală de 23,8 hectare.

Românul emigrant şi sărac tot trimite bani în ţară

Mulţi români din străinătate au intrat în incapacitate de plată, fiind nevoiţi să renunţe la casele luate pe credit. Schimbările politice din Spania şi Italia creează însă perspective bune pentru ei. Trimit mai puţini bani în ţară faţă de anii trecuţi, dar, oricum, mai mult decât le permite criza. N-ar da traiul de afară pentru cel din ţară şi sunt dispuşi să facă aproape orice pentru un venit decent. Aşa arată, pe scurt, portretul românilor din străinătate. Dacă anul trecut au trimis acasă aproximativ 4,4 miliarde de dolari, în 2011 suma a fost categoric mai mică, spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Datele exacte vor fi însă publicate de BNR în ianuarie.

ŞOC: Giulgiul din Torino pare să fie AUTENTIC! Imaginea ar fi fost imprimată prin declanşarea unei uriaşe cantităţi de energie

Cercetătorii au ajuns la concluzia că Giulgiul din Torino nu ar fi putut fi falsificat folosind tehnologia care exista în vremurile medievale, scrie "The Daily Mail". Aceasta este una dintre cele mai importante concluzii în legătură cu Giulgiul despre care se spunea că ar fi fost făcut în epoca medievală. S-a stabilit, însă, că aceaste suspiciuni pe care le aveau unii cercetători sunt false. Giulgiul din Torino este bucata de pânză în care Iisus ar fi fost înfăşurat după moarte. Pe pânză este întipărită figura unui bărbat bărbos de înălţime medie, iar cei care au ajuns la concluzia că este autentic se bazează pe faptul că figura nu putea fi imprimată decât sub acţiunea unei raze UV de origine supranaturală. Această concluzie vine după ce specialiştii italieni au petrecut ani de zile încercând să creeze o replică a Giulgiului.

JURNALUL NATIONAL

Băsescu a aflat din Jurnalul Naţional despre doi procurori şantajişti. Vezi ce a mai declarat preşedintele la TVR

Prezent miercuri seară în studioul TVR, preşedintele Traian Băsescu a abordat mai multe teme de actualitate, printre care şi problemele existente în justiţie. Şeful statului s-a referit, concret, la o stenogramă publicată în exclusivitate de Jurnalul Naţional, în care doi procurori îl şantajau pe un al treilea. "Am văzut în presă o discutţe între doi procurori de la DNA şi un procuror suspectat că a fraudat. Modul în care îl santajau nu mi-a plîcut. Şi m-am gândit ce face un om simplu în faţa unui procuror", a spus Traian Băsescu. Şeful statului l-a criticat dur pe secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, pe care îl consideră cel mai mare duşman al apariţiei unui nou sistem privat de sănătate.

Hugo Chavez, mesaj către Obama: "Nu fi atât de iresponsabil. Clovnule! Eşti un clovn!"

Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, l-a criticat dur pe şeful administraţiei de la Wahsington, Barack Obama, într-o intervenţie la postul naţional de televiziune. "Domnul Obama a venit să ne critice. Obama, ocupă-te de afacerile tale, dedică-te ţării tale pe care ai dus-o la dezastru. Nu fi atât de iresponsabil. Clovnule! Eşti un clovn!", a declarat preşedintele Venezuelei, în timpul unei intervenţii televizate de postul naţional VTV. "Eşti o ruşine pentru toţi oamenii aceştia aşa că lasă-ne în pace Obama, lasă-ne liniştiţi!", a mai adăugat Chavez, potrivit AFP. Reacţia lui Chavez vine după ce preşedintele american şi-a arătat preocuparea faţă de acţiunile guvernului condus de omologul său, care, în aprecierea lui, "îngrădesc drepturile populaţiei" şi "ameninţă valorile democratice".

NATIONAL

Leul se va aprecia, ratele la creditele in euro vor scadea

Romanii care s-au imprumutat in euro vor plati de anul viitor rate tot mai mici. Moneda unica a inceput sa piarda teren in fata leului. Analistii de la JP Morgan au reusit sa aduca un zambet pe fata romanilor tot mai impovarati de ratele la diverse credite. Moneda noastra nationala a inceput sa prinda puteri de cateva zile, iar expertii institutiei mentionate sustin ca nu este o intamplare: leul se va aprecia simtitor de anul viitor si va ajunge in cateva saptamani la un curs de 4,2 lei/euro. Motivul principal il constituie nu doar slabirea euro ci, in special, alinierea la noul standard de contabilitate IFRS (International Financial Reporting Standards), in locul RAS (sistemul romanesc de raportare contabila).

Banca UniCredit a fost retrogradata de Fitch

Agentia de rating Fitch a retrogradat UniCredit la "A-". Scaderea se datoreaza in special problemelor cu care se confrunta Italia. Fitch a retrogradat cu o treapta ratingul UniCredit, cea mai mare banca italiana, de la "A" la "A-", si a mentinut perspectiva negativa atribuita calificativului. Reprezentantii UniCredit au precizat intr-un comunicat ca ratingul a fost revizuit de Fitch in linie cu reevaluarea mai multor banci europene. Conform sursei, posibilitatea unei noi retrogradari este determinata in principal de analiza ratingurilor suverane, respectiv plasarea ratingului Italiei sub supraveghere cu posibilitate de coborare.

PUTEREA

Opoziţia nu crede că poate da jos Guvernul

Aflată la o altă încercare de a înlătura Guvernul Boc, Opoziţia nu este deloc încrezătoare în şansele moţiunii de cenzură care se discută azi în Parlament. Liderii PSD şi cei ai PNL sunt conştienţi de acest demers inutil de a încerca să înlăture Guvernul şi spun că este exercitat în virtutea unei datorii constituţionale. Astăzi, în Parlament va fi supusă la vot moţiunea iniţiată de Opoziţie intitulată "După 22 de ani, democraţia în pericol", prin care Opoziţia încearcă se demită Guvernul aflat la conducere. Textul moţiunii a fost elaborat după ce Executivul şi-a asumat răspunderea pentru comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare de anul viitor. Opoziţia acuză PDL că vrea să fraudeze alegerile şi să folosească banii publici în interes propriu.

Conturi blocate pentru neplata taxelor

Cetăţenii din sectoarele 3 şi 4, care nu-şi plătesc urgent taxele şi impozitele, vor avea conturile blocate. Cei din sectoarele 1, 5 şi 6 sunt scutiţi de această pedeapsă. Cetăţenii din sectorul 4 al Capitalei au termen până mâine să-şi plătească taxele şi impozitele, în caz contrar administraţia locală urmând să le blocheze conturile de salarii. Potrivit unui comunicat al Primăriei, Direcţia Generală de Impozite şi Taxe Locale Sector 4 îşi va suspenda activitatea începând de mâine, de la ora 12.00, "în vederea realizării operaţiunilor informatice la baza de date electronică necesară efectuării închiderii/deschiderii de an fiscal".

Cel mai mare exerciţiu de apărare SUA-Israel împotriva Iranului

Un oficial militar de rang înalt a indicat faptul că SUA sunt pregătite să se angajeze într-un conflict cu Iranul, dacă preşedintele Barack Obama va da ordinul. Un semnal important poate fi considerat faptul că Israelultocmaia anunţat căa finalizatun acord cucomandantulForţelor AerieneSUAînGermania, care va aducecâteva mii de soldaţi americanişi două sistemeavansate deracheteîn Israel pentru unexerciţiufără precedentde apărare. Generalul Martin Dempsey, şeful Statului Major american, a declarat că armata americană a ajuns la punctul în care este pregătită să folosească forţa împotriva Iranului, dacă este necesar.Comentariile sale vin la doar câteva zile după ce Leon Panetta, secretarul american al Apărării, a spus că "nici o opţiune nu este exclusă" pentru a opri Iranul să dezvolte o armă nucleară.

Războiul secret al lui Obama

Administraţia Obama s-a specializat în războaie secrete duse prin intermediul atacurilor cu drone (avioane fără pilot), sub comanda armatei şi a CIA. Criticii programului american acuză că un astfel de război secret produce de fapt asasinate prin victimele civile colaterale. Administraţia preşedintelui democrat Barack Obama a folosit intensiv controversata armă în Pakistan sau Afganistan şi, mai recent, în Libia. Cele mai multe drone sunt lansate de la baza americană din Kandahar, Afganistan, şi sunt dirijate de la două centre din SUA. Pe lângă armata SUA, dronele sunt folosite în secret şi de CIA. Agenţia de informaţii s-a folosit de avioanele fără pilot în operaţiunile de combatere a terorismului din Pakistan, Yemen, Somalia, dar şi în acţiunile de spionaj în Iran.

ROMANIA LIBERA

Caracatiţa penală din Ilfov, după gratii. Cum şi-au luat terenuri în zonă Truică şi Roşca Stănescu

Procurorii DNA au cerut ieri arestarea pentru 29 de zile a primarului comunei Jilava, Adrian Mladin, a edilului comunei Snagov, Apostol Muşat, şi a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Ilfov, Gheorghe Roman. Toţi, spun procurorii, au cerut şpagă de la un om de afaceri, care a făcut denunţ la DNA, 1.6 milioane euro la care s-ar mai fi putut adăuga încă 1,4 milioane euro. Primarii şi vicepreşedintele CJ sunt acuzaţi şi de mai multe fapte de fals. Celor trei le-au ţinut companie după gratii şi doi notari - Roxana Curpene şi Eugenia Cuţaru, precum şi finul primarului de la Jilava, Ovidiu Szasz. Cei trei sunt acuzaţi că au fost, în diferite forme, complici în aceeaşi cauză.

Abilitatea de a citi gândurile va deveni posibilă în următorii 5 ani. Vezi cele cinci inovaţii care ne vor schimba viaţa

În următorii cinci ani, cercetătorii estimează că inovaţiile tehnologice extrem de avansate ne vor schimba radical vieţile. Abilitatea de a citi gândurile va deveni posibilă, parolele nu vor mai fi folosite, iar diviziunea digitală nu va mai exista. Acestea sunt doar câteva dintre inovaţiile tehnologice pe care cercetătorii de la IBM le-au prezentat în al şaselea anuar intitulat "IBM Next Five în Five". Această "analiză a viitorului" se bazează pe cercetările de marketing şi trendurile societăţii care în general determină evoluţia unui individ în plan personal şi social. Inginerii IBM cercetează moduri de a lega creierul la dispozitive precum calculatoare şi telefoane inteligente. Când va gândiţi să sunaţi pe cineva, se va întâmpla. Sau puteţi controla cursorul de pe ecranul calculatorului gândindu-va la poziţia unde doriţi să îl mutaţi.

Criza trimite Dacia mai repede la odihnă de sărbători

Furnizorii producătorului auto vor înregistra un minus al comenzilor de câteva zeci de milioane de euro, lipsiţi de comenzile producătorului auto pe trei zile. Dacia îşi va închide porţile intrând în vacanţa de iarnă în data de 21 decembrie, cu 3 zile mai repede decât era prognozat, ca urmare a condiţiilor economice dificile, au declarat ieri oficiali ai fabricii. "Dacia este influenţată de dificultăţile de pe piaţă, mai ales de cele din Europa care este principala piaţă de export,. Producţia se va opri mai devreme cu 3 zile faţă de data programată iniţial", au declarat aceştia. Ei au adăugat că dacă ar fi continuat producţia conform calendarului iniţial ar fi apărut o acumulare a stocurilor, în condiţiile în care comenzile au scăzut.

Lista companiilor de stat pe ai căror directori Băsescu îi vrea daţi afară

Preşedintele Băsescu a anunţat că miercuri premierul Emil Boc a respins cererile de rectificări bugetare pentru acest an ale marilor companii de stat, el precizând că speră ca şeful Guvernului să facă şi "pasul următor", adică "să-i dea afară" pe managerii care nu au respectat parametrii bugetari. Printre nominalizate sunt Romgaz, Transgaz şi Transelectrica, din portofoliul Ministerului Economiei, precum şi aproape toate companiile de stat subordonate Ministerului Transporturilor. Traian Băsescu a apreciat poziţia premierului de a refuza să mai acorde sume suplimentare unor companii de stat pe pierdere sau cu profit foarte mic ca fiind "una corectă".

ZIARUL FINANCIAR

Rămân 18 milioane de români fără semnal la telefonul mobil? Licenţele expiră pe 31 decembrie

Încordare fără precedent în relaţiile dintre stat şi Orange şi Vodafone Operatorii nu ştiu cum îşi vor prelungi licenţele cu 10 zile înainte ca ele să expire Şedinţă cu "cuţitele" pe masă astăzi la arbitrul telecom. Orange şi Vodafone, cei mai mari operatori de telefonie mobilă de pe piaţă - care au împreună peste 18 milioane de clienţi şi afaceri anuale de 1,8 miliarde de euro-, rămân în mai puţin de 10 zile, pe 31 decembrie, fără licenţele de operare. Companiile nu ştiu încă exact în ce termeni le vor reînnoi, în condiţiile în care Ministerul Comunicaţiilor (MCSI) şi Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) n-au reuşit în 15 ani să se coordoneze pentru a adopta o decizie. În aceste condiţii relaţiile dintre cele două părţi au devenit încordate, aproape de a escalada într-un conflict deschis, potrivit declaraţiilor făcute pentru ZF de mai multe surse apropiate discuţiilor.

Cum puteai să câştigi bani pe bursă în 2011? Vindeai în aprilie şi puneai banii la bancă

Evoluţia bursei i-a dezamăgit în acest an pe cei care au cumpărat acţiuni la începutul anului mizând pe revenirea economiei româneşti şi pe creşterea interesului pentru piaţa locală, odată cu listarea Fondului Proprietatea şi cu ofertele statului. Doar 14 dintre cele 83 de acţiuni listate pe piaţa principală a BVB au înregistrat creşteri de la începutul anului, iar indicele BET se pregăteşte să închidă anul pe minus, pentru a treia oară în istoria de 16 ani. Anul 2011 a început în forţă pentru investitorii la bursă. Listarea Fondului Proprietatea (FP), la 25 ianuarie, i-a scos din amorţeală pe investitori, iar majoritatea acţiunilor au înregistrat creşteri semnificative în primele trei luni ale anului.

Lucian Anghel despre BVB: Trebuie să facem din această bărcuţă un crucişător

BVB ar trebui să elimine posibilele bariere de intrare şi administrative pentru investitori şi să se promoveze mai mult în străinătate, apreciază economistul-şef şi directorul Direcţiei Strategie din BCR, Lucian Anghel candidatul băncii la preşedinţia Consiliului de Administraţie al Bursei. Anghel este candidatul surpriză în alegerile de la bursă, fiind promovat de un grup de investitori instituţionali din care fac parte BCR-Erste, fonduri ale ING şi UniCredit CA IB Securities. El îi înfruntă pe actualul preşedinte al BVB, Stere Farmache, şi pe preşedintele Asociaţiei Brokerilor, Dan Paul.

Străinii au devenit mai relaxaţi şi au împins euro la minimul ultimelor trei luni

Euro a coborât ieri foarte aproape de pragul psihologic de 4,3 lei, cursul atingând un minim al ultimelor trei luni pe fondul sentimentului pozitiv de pe pieţele financiare internaţionale. BNR a afişat ieri o paritate de 4,3045 lei/ euro, nivel sub care moneda europeană nu mai scăzuse de la jumătatea lunii septembrie. "Evoluţia bună a activelor cu risc relativ ridicat a ajutat leul să se aprecieze şi o testare a pragulul pshiologic de 4,30 lei/euro pare iminentă. Depinde însă de rezultatul injec­ţiei de lichiditate pe termen lung a băncii centrale europene", comentează Vlad Muscalu, economist în cadrul ING Bank.

Armata de avocaţi care-i apără pe petrolişti a avut ultimul meci cu oamenii Concurenţei

Investigaţia Consiliului Concurenţei privind o posibilă înţelegere între marile companii petroliere active în România pentru retragerea unui sortiment de combustibil în 2008 a ajuns ieri la ultimul pas procedural, audierea firmelor vizate, un verdict final urmând a fi dat în următoarele zile sau săptămâni. Petroliştii au trimis pe "câmpul de luptă" o armată de oameni, 30 de avocaţi ai celor mai mari case active în România venind să-i apere pe greii industriei. Lor le-a ţinut piept o echipă a Consiliului Concurenţei formată din 5 oameni, în total fiind implicaţi circa 7-8 persoane în realizarea acestei investigaţii. Audierile au durat cinci ore, timp în care OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, MOL şi Eni au încercat să dovedească faptul că între ele nu a existat vreo înţelegere privind retragerea unui anumit tip de benzină în 2008

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb