• ADEVARUL
• Surse judiciare: Sebastian Ghiţă a fugit din România
Surse judiciare implicate în căutarea omului de afaceri Sebastian Ghiţă, care nu s-a prezentat miercuri, 21 decembrie, la sediul DNA Ploieşti, susţin că fostul deputat a fugit din România. Sebastian Ghiţă a fost dat în consemn la frontieră şi este căutat în continuare de autorităţi. Dacă nu va fi găsit, procurorii DNA pot cere mandat de arestare în lipsă, informează News.ro. Fostul deputat Sebastian Ghiţă a fost citat miercuri la DNA Ploieşti pentru noi audieri în dosarul cunoscut sub numele Ponta-Blair. La ora 12.00, când a fost programat, în locul lui Ghiţă s-au prezentat doar avocaţii.
• Cine sunt oamenii care vor conduce noul Parlament
Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu vor fi şefii celor două Camere ale Parlamentului. Alături de ei, cei doi şi-au luat o echipă de oameni de încredere printre care sunt oameni ca Florin Iordache, Nicolae Bădălău, Paul Stănescu sau Andrei Gerea.
• PSD a propus un premier care să ţină locul cald pentru Dragnea
Sevil Shhaideh a fost propusă premier de PSD doar ca variantă temporară. Planul social-democraţilor este să-l instaleze pe Liviu Dragnea la Palatul Victoria "până la Paşte", după ce Curtea Constituţională le va permite persoanelor cu cazier să ajungă în Guvern. Între timp, Liviu Dragnea a fost ales preşedinte al Camerei Deputaţilor. O condamnare nedreaptă şi o lege neconstituţională nu mi-au permis să cer funcţia de premier, deocamdată", a început Liviu Dragnea discursul de la finalul consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis. Fraza, cu accent pe "deocamdată", rezumă cu exactitate modul în care Liviu Dragnea a ajuns să o propună pe Sevil Shhaideh pentru funcţia de premier.
• Dragă române creştin-ortodox, fii mândru şi îndrăzneşte să crezi în asta: sictir!
După o campanie perversă dusă de PSD şi de partidele-satelit PRU&ALDE, bazată pe inepţii cum că nu ne vindem ţara străinilor, că străinii ne distrug valorile naţionale, că Soros ne cucereşte şi ne vinde altor străini, că n-avem nevoie de Julien, străinul de la Bruxelles, că Iohannis e omul nemţilor, că noi trebuie să fim mândri că suntem români şi ortodocşi, că suntem poporul ales şi alte tâmpenii, a venit şi momentul adevărului. Sictir!
• CTP: Sevil Shhaideh va pune in aplicare ideile PSD si ce ii spune Dragnea
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat, miercuri, in platoul Ştirilor PRO TV, propunerea lui Liviu Dragnea pentru funcţia de premier, Sevil Shhaideh. In ceea ce priveşte propunerea liderului PSD, aceasta aduce o serie de premiere pentru România. Dacă va fi acceptată de preşedintele Klaus Iohannis, Sevil Shhaideh va deveni prima femeie premier care conduce guvernul de la Bucureşti, dar in acelaşi timp si primul premier român musulman. O persoana in care şeful social-democraţilor susţine că are încredere totală si care ar urma să execute fără abateri programul de guvernare bătut in cuie de Liviu Dragnea.
• România a început negocieri cu Statele Unite ale Americii pentru cumpărarea de avioane F-16
Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a anunţat, miercuri, la şedinţa de bilanţ pe 2016 că ministerul a trimis o scrisoare de intenţie guvernului american în vederea achiziţionării unei escadrile de avioane de luptă F-16, în condiţiile în care aliaţii europeni nu sunt dispuşi să vândă avioanele pe care le au, la standardele cerute de partea română.
• BANCHERUL
• Sondaj BNR: 65% dintre firme nu vor credite, indiferent care este dobânda
Intenţia majorităţii companiilor care au răspuns la un sondaj efectuat de BNR este de a îşi reduce gradul de îndatorare bancară, astfel că 59% dintre firme nu ar lua un credit în lei şi 65% nu ar accesa un credit în euro, indiferent de nivelul ratelor de dobândă. Proporţiile sunt uşor mai ridicate comparativ cu semestrul precedent (57% şi, respectiv, 62% în perioada octombrie 2015 - martie 2016), se precizează in Sondajul privind accesul la finanţare al companiilor nefinanciare din România şi capacitatea acestora de a face faţă unor condiţii financiare nefavorabile (FCNEF).
• COTIDIANUL
• Premierul României - o soluţie personală Dragnea
Preşedintele PSD a tratat numirea premierului României ca pe o rezolvare a unei probleme personale. Şi-a pus doar un om de încredere, care să nu-i iasă din cuvînt şi care, supoziţia mea, să nu-l încurce în dorinţa sa de a prelua cît mai curînd conducerea Guvernului României. Menţiunea în declaraţia sa de presă de după consultările cu preşedintele privind absurdul unei pedepse pe viaţă ne trimite la problema sa personală. Trebuie să modifice legea şi să-şi ocupe rolul pe care îl merită din plin. Ba să îl sprijine direct, repede şi eficient şi să-i lase locul liber în fruntea guvernului.
• Crin Antonescu: Dacă lucrurile continuă aşa, voi înceta să mai fiu şi membru al PNL
Crin Antonescu a vorbit miercuri, într-un interviu pentru Antena 3 şi, ulterior, la Realitatea TV, despre implicarea sa în politică, despre PNL, dar şi despre nominalizarea PSD - Sevil Shhaideh. ''Într-un partid cu atâtea personaje familiarizate cu marile demnităţi, e o numire surprinzătoare şi cred că această numire este atât de surprinzătoare, pentru că dl Dragnea a vrut să dea - şi în sensul acesta a reuşit - o dovadă de maximă forţă în interiorul partidului şi în spaţiul politic. (...) Va fi un guvern condus de facto - asta ne şi spune domnul Dragnea - de la Kiseleff, de la cabinetul 1 al PSD.
• Ponta, despre dispariţia lui Sebastian Ghiţă
Fostul premier Victor Ponta, bun prieten cu Sebastian Ghiţă, a spus că nu ştie nimic despre dispariţia acestuia.
Ponta a reamintit însă de înregistrările cu procurorul Mircea Negulescu, de la DNA Ploieşti, cel care-i anchetează pe amândoi în dosarul Ponta - Blair. "Nu ştiu nimic de domnul Ghiţă. Ştiu de nişte stenograme că a fost ameninţat de un procuror, cred că le va analiza CSM", a spus Ponta la B1 TV, potrivit stiripesurse.ro.
Fostul deputat, pe numele căruia procurorii DNA Ploieşti au emis miercuri un mandat de aducere, a fost dat în consemn la frontieră şi este căutat de poliţişti pe teritoriul întregii ţări.
• CURIERUL NATIONAL
• Trei sferturi din piaţa RCA e la pământ
Şase asigurători sunt în mare dificultate financiară. ASF a declanşat procedura falimentului şi faţă de LIG Insurance, măsură luată deja faţă de Astra şi Forte Asigurări. Carpatica Asig este în insolvenţă, iar City Insurance şi Euroins în redresare financiară. Potrivit datelor ASF pe primul semestru din 2016, doar patru dintre acestea au cumulat o cotă de piaţă de peste 75% pe segmentul RCA: Carpatica Asig - 19,19%, Euroins - 18,69, City Insurance - 11,61% şi Asirom VIG - 25,84%.
• Toate companiile de distribuţie Enel devin E-Distribuţie
Toate companiile de distribuţie ale Enel în România au adoptat denumirea E-Distribuţie, după ce Enel Distribuţie Banat şi Enel Distribuţie Dobrogea şi-au schimbat numele în E- Distribuţie Banat şi, respectiv, E-Distribuţie Dobrogea. E-Distribuţie Muntenia a fost prima companie de distribuţie a Enel din România care a adoptat, recent, noul nume. Schimbarea de nume a operatorilor de distribuţie are în vedere alinierea la cerinţele normative comunitare şi naţionale.
• Atacul terorist de la Berlin - un "coşmar" pentru Angela Merkel
2 morţi şi 48 de răniţi, iar ucigaşul încă necapturat. La Berlin, atmosfera este extrem de apăsătoare după atacul terorist din centrul oraşului. Pentru Angela Merkel, adeseori considerată drept ultimul bastion solid al unei Europe invadate de populism, partida se anunţă greu de jucat în faţa unei extreme-drepte care nu a încetat niciodată acuzaţiile la adresa politicii dnei cancelar în domeniul imigraţiei (aluzie la cele peste 900.000 de refugiaţi lăsaţi să intre fără oprelişti în Germania). Săptămânile următoare, prevăd toţi analiştii politici, presa scrisă şi audio-vizuală din Europa se anunţă extrem de "delicată pentru Mutti".
• EVENIMENTUL ZILEI
• INCENDIAR: Liviu Dragnea, preşedinte interimar al României - scenariul aripii radicale din PSD
În cercurile radicale din PSD s-a discutat scenariul potrivit căruia preşedintele partidului, Liviu Dragnea, ar putea ajunge, anul viitor, preşedintele interimar al României, în urma suspendării preşedintelui în exerciţiu, Klaus Iohannis. Scenariul discutat în PSD pleacă de la o discuţie reală purtată în PSD, referitoare la faptul că desemnarea ca premier a lui Sevil Shhaideh reprezintă doar o amânare a instalării preşedintele partidului, Liviu Dragnea, în funcţia de prim-ministru. Liviu Dragnea le-a dat de înţeles liderilor PSD, în şedinţele de partid din ultimele zile, că aşteaptă modificarea Legii 90/2001, care prevede că din Guvern nu pot face parte condamnaţii penal.
• Rareş Bogdan: "Propunerea Sevil Shhaideh e la mişto! Sunt şocat!"
Jurnalistul Rareş Bogdan a reacţionat după ce PSD şi-a prezentat propunerea de premier şi a precizat că Liviu Dragnea urmăreşte, cu această propunere, suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis. "Sunt şocat, Dragnea a aruncat România în aer. Propunerea Sevil Shhaideh e la mişto. Sunt şocat, pentru că eu continuam să-l cred pe Liviu Dragnea foarte serios. A aruncat România în aer. Singura gândire a sa este Palatul Cotroceni. E la mişto, e făcută să fie respinsă de Preşedinte. Este făcută în dispreţul absolut al românilor.
• JURNALUL NATIONAL
• Doar 20 din 100 de IMM-uri au credite bancare
Băncile s-au întors cu faţa către companii şi caută să dea credite firmelor care nu au luat împrumuturi în ultimii doi ani. Cu toate astea, întreprinderile nou-înfiinţate rămân pe ultimul loc în opţiunile bancherilor din cauză că nu au cu ce să garanteze banii luaţi. Doar 1,1% din creditele nou-acordate în primele nouă luni din 2016 au avut ca destinaţie start-up-urile. Peste 9.200 de firme care nu au mai luat împrumuturi în ultimii doi ani au fost finanţate de bănci în primele nouă luni ale acestui an, potrivit Raportului de Stabilitate Financiară, publicat săptămâna trecută de Banca Naţională a României. Acestea au atras un volum de finanţare de aproximativ trei miliarde de lei.
• ANAF se faultează singură în problema chiriilor
ANAF aplică diferit legea privind contractele de închiriere, unele administraţii fiscale din ţară refuzând înregistrarea acestora dacă nu sunt însoţite şi de certificatul energetic. În aceste condiţii, veniturile obţinute nu mai sunt impozitate, iar statul pierde bani. Asta în contextul în care ANAF a lansat, în luna octombrie, o campanie de informare privind declararea veniturilor din chirii.
• NATIONAL
• Poliţista lui Blaga, pensie de 130 de milioane la 42 de ani!
O cheamă Irina Alexe si a fost cel mai tânăr chestor din Politia Romana, la doar 35 de ani. Numita secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii de către Dacian Cioloş, la propunerea oficiala a lui Dragoş Tudorache, protejata "Buldogului" tocmai ce se pregăteşte să părăsească, pe şestache, corabia MAI. Aşa că si-a făcut deja calculele pentru pensionare. Iar după cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, "proiecţia" pentru pensia Irinei Alexe, poliţista care s-a învârtit doar prin birourile din sediul MAI si nu a văzut hoţi, probabil, doar pe la televizor, ajunge la halucinanta suma de 130 milioane de lei vechi! Si asta la doar 42 de ani!
• "Clanul" Buşoi, "stăpânul Banatului"!
După ce, alături de ceilalţi "gorghisti" de la centru, a dus PNL -ul in "mocirla" unor procente electorale penibile pentru un partid istoric, Cristian Busoi tace acum mâlc, sperând că, aşa insignifiant cum pare, lumea va uita de el până ce va fi din nou propulsat din anemica pepiniera de cadre pentru vreun alt post călduţ. Numai ca, iată, chiar colegii liberali nu vor sa uite si sa ierte, Busoi fiind acuzat ca ar fi refuzat sa se umble la finanţatorii tradiţionali ai partidului, aceasta "zgârcenie" proverbiala fiind considerata ca având un rol hotărâtor in pierderea alegerilor.
• PUTEREA
• Liviu Dragnea este martorul primului ministru. Biografia lui Sevil Shhaideh
Propunerea PSD & ALDE pentru funcţia de prim-ministru este Sevil Shhaideh, 52 de ani, membru PSD de la jumătatea anului trecut, de religie musulmană. Liviu Dragnea este, pentru doamna Shhaideh, echivalentul naşului din religia ortodoxă, asistând la căsătoria acesteia în calitate de martor. În 2012, imediat după desemnarea lui Liviu Dragnea la conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Sevil Shhaideh a fost numită în funcţia de secretar de stat la acelaşi minister. Dragnea a precizat că este singura nominalizare pe care o face PSD, suerând că, în cazul în care preşedintele Iohannis va refuza propunerea, se vor demara formalităţile pentru suspendarea acestuia.
• INEDIT. Sevil SHHAIDEH deţine trei apartamente în SIRIA!
Social-democrata Sevil Shhaideh, care a fost propusă de PSD pentru funcţia de prim-ministru, este în prezent consilier la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. În ultima ei declaraţie de avere, postată pe site-ul MDRAP şi citată de Agerpres, figurează un apartament în Constanţa şi trei apartamente în Siria, conturi şi depozite bancare în valoare de 423.817 lei şi 167.004 lei, un împrumut acordat în nume personal de 20.000 de euro, dar şi un credit la bancă în valoare de 60.000 de lei.
Conform ultimei declaraţii de interese, de pe site-ul ministerului, ea are calitatea de acţionar cu cupon gratuit la societatea Coremar, precum şi la o firmă care a fost radiată (SC Rosyr International SRL).
• ROMANIA LIBERA
• 27 de ani de la Revoluţia din 1989. Fuga lui Ceauşescu, începutul ascensiunii lui Iliescu
Preşedintele "Asociaţiei 21 Decembrie", Teodor Mărieş, povesteşte cum a fost confiscată Revoluţia de Ion Iliescu şi camarila sa. În seara zilei de 21 decembrie 1989, pe străzile Bucureştiului au ieşit mii de oameni. Peste 1.000 au fost reţinuţi. Cifrele oficiale vorbesc de 49 de morţi, deşi bălţile de sânge de la Universitate te pot duce cu gândul că numărul ar fi putut să fie mult mai mare. Spitalele s-au umplut de răniţi. 22 decembrie se anunţa o zi şi mai lungă. După fuga lui Nicolae Ceauşescu aveau să mai moară în Bucureşti încă 515 oameni şi să fie răniţi alţi 1.162.
• Porturile europene, raiul teroriştilor
Potrivit unui înalt funcţionar european, la Bruxelles şi în capitalele europene există o îngrijorare crescândă în ce priveşte securitatea portuară şi maritimă, dar amploarea problemei este atât de mare încât nimeni nu vede încă un mod de abordare semnificativ. Autorităţile europene fac eforturi pentru controlarea unei crize migratorii şi stoparea ameninţării terorismului islamic la frontierele lor, dar nu dau atenţia cuvenită celei mai mari frontiere a continentului - cea maritimă. "Financial Times" arată că noi date pun în evidenţă măsura în care contrabanda, falsele documente de bord, escalele pe coaste maritime neobişnuite şi călătoriile inexplicabile se înmulţesc în Mediterana şi Atlantic pentru nave de pasageri.
• ZIARUL FINANCIAR
• Mesajul lui Dragnea prin numirea Sevilei Shhaideh: O să vă arătăm noi acum, cei din teritoriu, cum se guvernează
Iepurele scos din joben de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, prin numirea fostei sale colaboratoare din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Sevil Shhaideh, indică o direcţie a guvernării asumată de noua conducere a PSD de care cine ar fi vrut cu adevărat să întrevadă încotro se îndreaptă liderul PSD pentru a conduce ţara ar fi trebuit să ţină cont. Iar aceasta este: prevalenţa teritoriului, a aşa- numitei "provincii", asupra centrului. Numirea fostei sale colege de la conducerea Uniunii Consiliilor Judeţene din România arată cât de multă frustrare faţă de centru a acumulat Liviu Dragnea în funcţia sa de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman. Acum, numirea unui om asimilat unei funcţii de teritoriu, de judeţ, în cea mai importantă funcţie executivă a statului este practic revanşa sa.
• Românii de retail au investit pe bursă 110 mil. lei anul acesta
Tranşa investitorilor de retail, formată din investitorii persoane fizice, a adus în acest an aproximativ 110 milioane de lei pe piaţa de capital de la Bucureşti, prin oferta de vânzare a 6,4% din OMV Petrom de către Fondul Proprietatea, dar şi prin listarea MedLife (M), cea mai mare ofertă publică a unei companii private din istoria bursei de la Bucureşti. De la oferta OMV Petrom, Fondul Proprietatea a încasat 80 mil. lei de la tranşa de retail, iar de la MedLife, vânzătorii, adică fondul de private equity V4C şi International Finance Corporation, au luat circa 30 mil. lei.
• Consumul record de energie s-a ţinut cu cărbunii în pragul insolvenţei şi cu hidrocentrale, în timp ce vântul a absentat
Pe data de 19 decembrie, în intervalul orar 17-19, România a produs şi a consumat mai multă energie decât a făcut-o în ultimii 15 ani. Cauzele care au generat acest vârf sunt încă în analiză, dar certitudinea este că sistemul nu ar fi făcut faţă acestei cereri surprinzătoare fără aportul considerabil al termocentralelor şi al hidrocentralelor, în contextul în care vântul din nou nu a bătut când a fost necesar. Potrivit Transelectrica, în intervalul 17-18 din data de 19 decembrie s-a atins cea mai mare valoare medie orară a consumului brut din 2001 până în prezent, în timp ce în intervalul 18-19 din aceeaşi zi a fost atins recordul de producţie. Totul a fost dublat de o creştere generoasă a exporturilor de energie care în anumite intervale orare a fost echivalentul producţiei celor două reactoare de la Cernavodă. Este de subliniat că este vorba despre un record orar.