REVISTA PRESEI - 23.02.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 23 februarie 2011

ADEVĂRUL

Ion Iliescu: Trebuie să punem capăt comportamentului abuziv al preşedintelui Băsescu

Ion Iliescu, preşedintele de onoare al PSD, a afirmat că preşedintele Traian Băsescu are un "comportament abuziv faţă de instituţiile statului", faţă de Constituţie, considerând că "unui astfel de comportament trebuie să i se pună capăt". Fostul şef al statului a subliniat marţi, la Antena 3, că România a trecut prin situaţii mai grele decât cea de astăzi, mai ales când s-a confruntat cu schimbarea unui sistem, arătând că s-au putut găsi soluţii democratice de ieşire din criză, chiar dacă au existat diferenţe de idei între factorii politici. El a adăugat că, odată cu guvernarea Tăriceanu, "au început şi meciurile" generate de "starea conflictuală care a pornit de la preşedintele Traian Băsescu".

Inginerul care a mutat biserici din calea buldozerelor

Eugen Iordăchescu a coordonat n anii "80 mutarea a trei blocuri şi opt biserici din Capitală, preum şi a două din provincie. Meritele inginerului au fost recunoscute prin brevetul "Procedeu şi instalaţie pentru ridicarea şi deplasarea construcţiilor". În urmă cu peste 20 de ani, planurile de dezvoltare a Bucureştiului, dar şi noile construcţii care urmau să apară în anumite zone din Capitală vizau demolarea a zeci de clădiri şi de biserici. "Acţiunea de demolare a Bucureştiului" era prezentată zilnic în paginile ziarelor din acea vreme. "S-a întocmit o machetă de 400 de metri pătraţi cu zona cuprinsă în sistematizare şi s-a expus la Sala de Sport din Giuleşti.

Vile de vameşi curaţi ca lacrima

Unii dintre funcţionarii angajaţi în Vama Albiţa trăiesc în case de lux, deţin terenuri şi maşini scumpe, dar niciunul dintre ei nu a căzut în plasa DNA. Cei mai mulţi spun că bunurile sunt obţinute din salariu sau cu împrumuturi la bănci. La ultimele descinderi au fost săltaţi zeci de poliţişti de frontieră, dar niciun vameş.

Aroganţa supremă a vameşilor acuzaţi de luare de mită îi aparţine lui Milan Gubic, şef la Vama Moraviţa, cel pe numele căruia Curtea de Apel Bucureşti a eliberat un mandat de arestare în lipsă. Gubic a fost interceptat de SRI în timp ce purta tratative ca să-şi închirieze un elicopter din Ungaria cu care să vină la serviciu. Gubic povestea că dorea astfel să-şi umilească colegul care-şi permitea să vină la lucru cu maşină şi şofer.

Bătălia pentru Alah, pe pământ românesc

Reprezentanţii comunităţii turco-tătare din România au avertizat în Parlament că, mai ales în Bucureşti, apar lăcaşuri de cult musulmane ilegale, care ar putea promova idei radicale. Conducătorul cultului musulman din România, muftiul Iusuf Muurat, a reclamat în repetate rânduri că există organizaţii nonguvernamentale finanţate din străinătate care practică principii dogmatice radicale şi vor să dezbine comunitatea musulmană locală. Două fundaţii islamice din România, Semiluna şi Taiba, resping aceste afirmaţii.

Melancolii de Andrei Pleşu

Mă întristează reacţia pe cât de pripită, pe atât de radicală a dlui Dinu Patriciu care, într-un editorial de săptămâna trecută, propunând trei sfaturi strategice pentru o guvernare înţeleaptă, are timp să se răfuiască drastic cu "filosofeanu" (foarte fină glumiţă!). Nu cred că dl Patriciu e interesat în vreun fel de performanţa intelectuală a lui Liiceanu. Nu cred că i-a citit cărţile, nu cred că s-a ocupat de traducerile lui din Platon, Heidegger şi Schelling, nu cred că dispreţuieşte Editura Humanitas. Pentru dl Patriciu, Gabriel Liiceanu e strict un "intelectual al lui Băsescu" ("scroafa urcată în copac", cum iarăşi glumeşte sarcastic editorialistul, după ce vorbise şi de "coada sculată" a vacii).

Ziua "cea mai neagră" a Noii Zeelande

Primul ministru al Noii Zeilande, John Key, a decretat stare de urgenţă în ţară, după ce numărul decedaţilor a crescut la 75 iar a persoanelor dispărute, la 300. "55 de corpuri au fost identificate la morgă. Alţi 20 de morţi sunt încă neidentificaţi", a afirmat primarul oraşului Christchurch, Bob Parker. Poliţia a declarat că "este un incredibil carnagiu în tot oraşul" cu "cadavre împrăştiate pe străzi", potrivit BBC. Cel puţin 300 de persoane sunt date dispărute. 48 de persoane au fost scoase vii, aseară, de sub dărăpănături.

Gaddafi: Voi muri în Libia ca un martir

Mercenarii şi oamenii de casă ai lui Gaddafi îi vânează pe protestatari cu bombe din avioane şi mitraliere din elicoptere. Muammar Gaddafi i-a caracterizat pe protestatari drept "bandiţi, şobolani şi mercenari" care vor să transforme Libia "într-un nou Afganistan". După scurta apariţie tv din noaptea de luni spre marţi, preşedintele Muammar Gaddafi a revenit aseară cu un discurs amplu pentru a-i asigura pe libieni că omul care a adus glorie ţării nu va dezerta. "Sunt un luptător beduin. Nu voi părăsi Libia, voi muri aici ca un martir. Este ţara mea, a părinţilor mei şi a strămoşilor", a declarat Gaddafi, precizând că el este "un lider al revoluţiei, nu un preşedinte", şi prin urmare nu are un post oficial din care să poată demisiona.

Libia a întrerupt furnizarea de gaze naturale spre Europa

Funcţionarea singurului gazoduct care leagă Libia de Italia şi de Europa a fost întreruptă din cauza violenţelor, a anunţat - marţi - ENI. Compania petrolieră şi gazieră italiană şi guvernul asigură că această întrerupere nu pune în pericol aprovizionarea ţării. Lung de 520 km şi având o capacitate de opt miliarde de metri cubi anual, Greenstream începe din Mellitah (Libia) şi se termină în Gela (Sicilia, Italia). Gazele care tranzitează prin Greenstream provin din două zăcăminte, Bahr Essalam şi Wafa, exploatate de ENI şi de compania naţională libiană NOC.

Afacerile miliardarilor ruşi în Republica Moldova

Cinci miliardari în dolari din Rusia, dintre cei 500 incluşi în topul pentru anul 2010, realizat de revista economică "Finans", au investit sume uriaşe în Republica Moldova. Afacerile lor au fost ridicate pe cele mai profitabile domenii economice, controlând piaţa petrolului, a metalurgiei sau a materialelor de construcţii. Cotat de revista economică "Finans" drept al treilea cel mai bogat rus, cu o avere de 19,9 miliarde de dolari, Alişer Usmanov controlează domeniul metalurgic din Moldova. Usmanov este proprietarul grupului Metalloinvest, una dintre cele mai mari companii siderurgice din Rusia şi a devenit celebru ca "persoană de încredere a Gazprom-ului în recuperarea datoriilor şi activelor".

Samsarii au ajuns să facă legea pe piaţa alimentelor

Agricultorii spun că proprietarii de depozite le impun când, cui şi la ce preţ să-şi vândă recoltele. Înţelegerile dintre depozitarii din agricultură şi cumpărătorii mari îi costă atât pe fermieri, cât şi pe consumatori. Agricultura românească pare a fi un lanţ nesfârşit de verigi slabe. Pe lângă faptul că în România nu există suficiente spaţii de depozitare a recoltelor, fermierii se feresc deseori să apeleze la cele existente.

Ponta: Boc va fi schimbat săptămâna viitoare

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat astăzi că asumarea răspunderii Guvernului pe Codul Muncii este "aberantă", deoarece Emil Boc va fi schimbat săptămâna viitoare. Întrebat de unde ştie că premierul va fi schimbat, liderul PSD a precizat: "Am cea mai sigură sursă în materie de schimbări din România, doamna Elena Udrea. Dacă ea a vorbit, atunci aşa este". "Ea este cât două surse", a subliniat Ponta, citat de Mediafax.

CURENTUL

Pentru a-l proteja pe Vîntu, fiica lui Nicolae Popa se contrazice în declaraţii

La termenul de ieri al procesului în care Sorin Ovidiu Vîntu este judecat de o instanţă a Tribunalului Bucureşti, pentru favorizarea infractorului, au fost audiate, ca martori, Ioana Andreea Popa, fiica lui Nicolae Popa, şi Căciulă Anca, fosta soţie a acestuia. Aşa cum era de aşteptat, avånd în vedere disperarea lui SOV, unul dintre martori şi-a schimbat complet declaraţia, în punctul esenţial. Adică în chestiunea banilor. Este vorba despre declaraţia Ioanei Popa care, ieri, a suferit schimbări, în comparaţie cu cele două declaraţii date în faţa procurorilor.

Stolojan: Singurul lucru neschimbat în România de 20 de ani sunt liderii sindicalişti

Prim-vicepreşedintele PDL, Theodor Stolojan, i-a atacat ieri pe liderii sindicali, arătånd că totul s-a schimbat în Romånia în ultimii 20 de ani, doar ei nu. "E foarte complicat ca printr-un contract colectiv naţional să impui anumiţi parametri de costuri fiecărei societăţi comerciale care se află în competiţie. Ea trebuie să ţină seama de rigorile competiţiei, care astăzi se judecă la nivel global. Deci Romånia nu mai poate sta încremenită în contracte naţionale colective, care impun o regulă unică pentru toate companiile din Romånia, care se află însă în situaţii diferite de competiţie", a declarat prim-vicepreşedintele democrat-liberal pentru RFI.

Albiţa de Tia Şerbănescu

Mare surpriză în episodul 3 (Vama Albiţa) din serialul vămi şi cătuşe: din captura mascaţilor (53 de poliţişti de frontieră) lipsesc total vameşii, titularii serialului şi tocmai personajele care luau şpaga. Adică pionii care luau banii şi-i dădeau la ture. Fără regină, rege şi acum şi fără pioni şi ture, tabla de şah riscă să se golească iar jocul minţii să devină joc de noroc: alba-neagra în formulă alintată Albiţa-Negriţa. Nu se ştie de ce anchetatorii au renunţat tocmai la vameşi când aceştia reprezintă categoria cea mai vorbăreaţă, cu denunţuri şi autodenunţuri care au oferit opiniei publice dialoguri suculente precum cele dintre liderii sindicali Marica şi Lincu. În ritmul acesta, la Constanţa vor fi reţinuţi doar cei care dau şpaga. Să sperăm totuşi că e doar o glumă proastă şi că la Albiţa cineva a ascuns piesele negre.

DNA: Mita, denumită "coffee", era "tradiţie" la Albiţa

Mita era denumită "coffee" şi era "tradiţie" la Vama Albiţa, astfel că poliţiştii de frontieră o primeau de la aproape fiecare trecător sau comerciant şi dacă nu cereau, sumele primite fiind între 10 lei şi 100 de euro, se arată în referatul procurorilor DNA cu propunerea de arestare preventivă. Procurorii anticorupţie notează în referat că la Vama Albiţa se respecta "tradiţia", ca şi în celelalte puncte vamale cercetate pånă în prezent, astfel că poliţiştii de frontieră primeau mită de la aproape fiecare trecător sau comercianţi dacă nu o cereau.

CURIERUL NAŢIONAL

Operaţiunea "Bani pentru tinerii întreprinzători"

Întreprinzătorii până la 35 de ani obţin 10.000 de euro nerambursabili dacă au cel puţin 2 angajaţi şi reinvestesc anual 50% din profit. Tinerii antreprenori vor mai beneficia de scutirea de la plata taxelor pentru operaţiunile efectuate de ONRC. Pentru cei care vor să acceseze credite CEC Bank oferă o dobândă egală cu ROBOR la 6 luni plus o marjă de 3%. Apetitul tinerilor pentru a începe o afacere este într-o continuă creştere, drept dovadă fiind şi numărul mare al firmelor înmatriculate la Registrul Comerţului în cadrul Programului de sprijinire a debutanţilor în afaceri. Astfel până ieri, 91 de firme au fost deja înmatriculate în cadrul Programului prin care aceştia pot beneficia de finanţare nerambursabilă de până la 10.000 de euro, cele mai multe societăţi înregistrate având ca domeniu de activitate întreţinerea şi repararea auto.

Dependenţa europenilor de petrolul libian asigură neintervenţia în politica lui Kadhafi

Luis Martinez (CERI): Dacă un Guvern se implică în afacerile politice interne, el va fi exclus de pe piaţa petrolieră. 79 la sută din petrolul libian merge către Uniunea Europeană. Confuzia şi haosul stârnite în Libia de sângeroasele evenimente din ultimele zile, provocate şi îndeplinite de Guvernul de la Tripoli, se răspândesc şi în Europa. Occidentul se teme să intervină în vreun fel în politica lui Kadhafi, de frică să nu i se taie porţia de petrol, de care este dependent în proporţie de 79 la sută. "Occidentul are foarte puţină influenţă. Guvernele străine au înghiţit iluzia reformei. Existau intenţii bune iniţial, dar s-a dovedit rapid că totul era înşelător", a afirmat, citat de Mediafax, Molly Tarhuni, expert în Libia al grupului de reflecţie britanic Chatham House. Occidentalii au operat în 2004 un viraj în privinţa instabilului lider libian, devenit frecventabil după ce a renunţat la armele de distrugere în masă. Aceştia erau atraşi de renta petrolieră reprezentată de Libia şi de capacitatea sa de a controla imigraţia şi terorismul.

Rekkers va continua să cumpere acţiuni TLV

Şeful Băncii Transilvania (TLV), Robert Rekkers, afirmă că participaţia pe care o deţine la instituţia pe care o conduce este în creştere şi că va continua să cumpere acţiuni TLV, dar a refuzat să facă public pachetul deţinut. "Este în creştere (participaţia deţinută - n.r.) şi o să continui să cumpăr acţiuni. Sunt în primii 15 acţionari ai băncii", a afirmat Rekkers, după o conferinţă de presă. El a menţionat că managementul BT analizează în prezent foarte atent noile norme de remunerare impuse de BNR, potrivit cărora o parte din remuneraţiile oamenilor cu influenţă într-o bancă trebuie să fie acordată în alte instrumente decât numerarul, cu o amânare de trei ani.

Contribuabilii nu se grăbesc să depună nici declaraţiile online

ANAF: Doar 40% din declaraţiile unice au fost depuse până ieri, cu 3 zile înainte de data-limită. Din cele 181.000 de declaraţii primite până acum, doar 16% au fost depuse electronic. Firmele au depus până ieri, 22 februarie, cu trei zile înainte de data-limită, circa 40% din numărul total de declaraţii unice, din care cea mai mare parte la ghişeu, iar din cele transmise online, 15% au fost invalide, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Mai mult, preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a arătat că până ieri dimineaţă erau depuse 181.674 de declaraţii privind plata contribuţiilor şi a impozitului pe venit, din care doar 29.468 au fost depuse prin Internet, aproximativ 16%. El a mai arătat că Fiscul aşteaptă până la sfârşitul săptămânii alte 450.000-470.000 de declaraţii de la contribuabili.

EVENIMENTUL ZILEI

Îmbogăţiţi pe seama autostrăzii Arad-Timişoara

Un om de afaceri din Timiş vrea să facă avere pe banii statului, pretinzând sume colosale pentru a ceda Ministerului Transporturilor terenurile peste care ar urma să treacă autostrada Arad-Timişoara. Construirea uneia dintre cele mai importante artere rutiere din România, Autostrada Arad-Timişoara, este blocată de o avalanşă de procese intentate de propietarii de terenuri care, potrivit experţilor, cer sume exorbitante pentru suprafeţele ce urmează să fie expropriate. Cel mai bun exemplu este cel al lui Adrian Luca, un afacerist din Timiş, care pretinde de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) peste 400 de euro pe metrul pătrat pentru mai multe parcele situate în apropierea Centurii Aradului. Asta, în condiţiile în care experţii susţin că suprafeţele din acea zonă valorează cel mult 30 de euro metrul pătrat.

Români blocaţi în deşertul libian

Ministerul român de Externe (MAE) se bazează deocamdată pe marile companii la care lucrează cetăţenii români din Libia pentru evacuarea acestora din ţara aflată în pragul unui adevărat război civil. Potrivit MAE, în jur de 500 de cetăţeni români se aflau ieri în Libia. Din informaţiile EVZ, mulţi dintre ei sunt încă în deşert, departe de capitală, şi nu au deocamdată posibilitatea de a părăsi zona, cu atât mai puţin ţara.

Gigi Becali: Libia are să-mi dea aproape 100 de milioane de dolari

Gigi Becali, patronul echipei de fotbal, ştie cum va ieşi din criză. Aşteaptă să încaseze o sumă imensă dintr-o ţară aflată în acest moment într-o mare criză. La începutul acestui an, Gigi Becali se lăuda că nu e afectat de criza economică: "Am creanţe de vreo câteva sute de miloane de euro de încasat din străinătate, de la o societate. Uite aşa, sunt norocos, am luat o societate, am dat 35 de milioane pe ea şi ea are creanţe de recuperat de prin Libia, de prin ţările arabe, de prin Ucraina, de pe colo, de colo, vreo câteva sute de milioane de euro. Că s-a hotărât Gaddafi să plătească datoriile şi am vreo sută de milioane de recuperat".

Câţi bani face banca lui Patriciu

Omul de afaceri Dinu Patriciu a cumpărat, în septembrie 2009, Banca Populară a Georgiei de la compania Eurooil, o subsidiară a RAKInvestment din Emiratele Arabe Unite. Achiziţia s-a desfăşurat prin intermediul Liberty Capital, un fond de investiţii special înfiinţat de Dinu Patriciu şi fostul premier al Georgiei, Vladimir Gurgenidze. Conform raportului financiar pe 2010, publicat în februarie 2011, banca la care omul de afaceri Dinu Patriciu deţine o proporţie aproximativ 90% din acţiuni, a realizat un profit anual de aproape 2 milioane de euro (4,6 milioane GEL ), după ce, în 2009, anul în care a fost preluată de omul român de afaceri avusese o pierdere de peste 2,2 milioane de euro (5,4 million GEL).

Viaţa ca o şpagă la Vama Albiţa. Politist : "Bai m-am plictisit de bani!"

La cea mai importantă vamă de la graniţa cu Moldova, mita devenise o tradiţie, arată procurorii DNA. Oricine trecea prin Vama Albiţa era obligat să cotizeze pentru "Fondul Libertatea" - aşa cum numeau poliţiştii de frontieră "fondul de şpagă" încasat în fiecare tură. Aşadar, indiferent dacă aveai sau nu probleme cu actele, făceai sau nu contrabandă, comiteai sau nu vreo infracţiune, tot trebuia să plăteşti. Pentru că aşa cerea "tradiţia".

Soţia vameşului arestat Bogatu, în chirie la familia lui Dan Radu Ruşanu

Familia senatorului PNL face afaceri de milioane de euro cu cea a Şefului Direcţiei Domeniilor Portuare, ieşit duminică din închisoare. Afacerile senatorului PNL Dan Radu Ruşanu se întrepătrund cu cele ale familiei lui Eugen Bogatu, directorul Domeniilor Portuare, fost vameş - arestat luna trecută pentru participarea la o reţea care ar fi încercat înşelarea statului român cu 60 de milioane de euro şi eliberat duminică. Atât Eugen Bogatu, cât şi soţia sa, Codruţa Bogatu, fac afaceri cu nevasta liderului liberal, Anca Daniela Ruşanu.

"Mâine am fost la grădiniţă" sau cum percep copiii timpul

Timpul nu există în mintea copiilor mici. Ei cred că, printr-un soi de magie, dorinţele lor se împlinesc pe loc, iar promisiunile ce-l implică pe "mâine" ori "mai târziu" nu au sens. Un copil de 5-6 ani este convins că la bătrâneţe o să aibă vreo 20 de ani, iar unul de 3 ani spune senin că mâine a fost la grădiniţă. Cu cât sunt mai mici, cu atât noţiunea de timp îi încurcă mai mult, iar orice dorinţă ce nu poate fi îndeplinită pe moment este motiv de supărare pentru că "imediat" ori "mai târziu" nu rezonează cu nimic din mintea lor.

În momentul în care încep să priceapă timpul, şi toleranţa lor la frustrare creşte, iar părinţii se pot înţelege mult mai rezonabil cu ei fără ca micuţii să mai dea din picior la tot pasul când aud "mai târziu".

FINANCIARUL

Statul, singurul perdant în programul "Rabla". Colectorii au încasat peste 50 mil. euro

Un audit al Curtii de Conturi privind perfor-manta acestui program scoate la vedere piata neagra creata din vanzarea tichetelor valorice, dar mai ales nereglementarea unor aspecte ce conduc la fraude si chiar la imbogatirea nejustificata a unui numar de societati agreate sa desfasoare aceasta activitate. Concluziile auditului Curtii de Conturi arata negru pe alb ca societatile colectoare nu platesc nimic proprietarilor de rable si nici statului. In unele situatii in care s-a platit si valoarea masinii, pretul este unul derizoriu, de numai un ban la kilogram, asta in vreme ce pretul la fier vechi este de cel putin 1 leu/kg.

60% din companii nu au depus declaraţia unică. Urmează amenzile

Daca situatia se repeta vreme de mai multe luni, firma va fi declarata inactiva. Compania cu cel mai mare numar de salariati care a depus formularul 112 pe internet a fost CFR Calatori, care are peste 14.000 de angajati. Peste 280.000 de companii trebuie sa depuna in urmatoarele trei zile declaratia unica privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozi-tului pe venit si evidenta nominala a persoa-nelor asigurate (D 112), altfel sunt pasi-bile de amenzi cuprinse intre 5.000 de lei si 10.000 de lei.

În doar două luni, site-urile de reduceri au vândut de 850.000 euro

Dezvoltarea Facebook a fost principalul factor favorizant pentru cumparaturile colective, spun managerii

Site-urile de cumparaturi colective, care ofera reduceri daca exista un anumit numar de cumparatori, au succes si in Romania, daca ana-li-zam cifrele de vanzari din primele doua luni ale anului. Desi acest model de afacere a ajuns in tara noastra de aproxi-ma-tiv un an, site-urile de profil au facut de la inceputul lui 2011 un rulaj de peste 800.000 de euro. Ce sporeste succesul lor? Managerii spun ca Facebook are o in-fluenta mai mare decat criza economica.

Operatorul aerian low cost Pegasus va intra pe piaţa românească

Compania de transport aerian low cost Pegasus, din Turcia, va intra pe piata ro-ma-neasca, a confirmat unul dintre principalii jucatori din domeniu. Primul anunt al vii-toa-rei prezente in tara noastra a fost facut la sfar-situl anului trecut de catre directorul general al Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti, Tudor Jidav. Potrivit jucatorilor din piata, noul operator nu va afecta pozitia celorlalte companii din zona low cost, pentru ca Pegasus se va axa pe destinatiile din Turcia. Lansata in 1990, compania Pegasus face parte din randul celor mai mari operatori aerieni din Turcia, cu o flota de 32 de avioane, si zboruri catre peste 100 de destinatii din 17 state.

GÂNDUL

PATRU ROMÂNI ŞI-AU CUMPĂRAT PROPRIETĂŢI PE INSULE EXOTICE. Cât costă o insulă şi cum o poţi cumpăra

O mare agenţie imobiliară internaţională a creat, încă de acum trei ani, un departament specializat în tranzacţionarea de proprietăţi exotice, destinat clienţilor români. Din 2008, anul declanşării crizei, patru români au achiziţionat proprietăţi imobiliare pe o insulă, potrivit reprezentanţilor Coldwell Banker Affiliates of Romania. Identitatea lor nu a fost divulgată. Motivul: politica strictă de confidenţialitate. Singurul român despre care se ştie că deţine o vilă în insula caraibiană Saint Martin este Dinu Patriciu. El este totodată şi cel mai bogat român, cu o avere estimată în 2010 de Forbes România la 2,3 miliarde de euro.

SE POATE PRODUCE ÎN ROMÂNIA UN CUTREMUR PRECUM CEL DIN NOUA ZEELANDĂ? Cum răspunde Gheorghe Mărmureanu, şeful Institutului de Fizică a Pământului

Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului de Fizica Pământului, a declarat pentru gândul că un cutremur precum cel din Noua Zeelandă nu se poate produce niciodată în România, deoarece în falia din Vrancea nu au loc seisme puternice de suprafaţă. "Cutremurul din Noua Zeelandă s-a produs la 8 kilometri adâncime, iar în România cutremurele de suprafaţă au maximum 5,4 grade pe scara Richter", a declarat seismologul. Mărmureanu susţine că, potrivit studiilor Institutului pe care îl conduce, "există alternanţe în activitatea plăcilor tectonice". Astfel, "când o placă lucrează, celelalte sunt de obicei inactive", spune Mărmureanu. Cu alte cuvinte, "atât timp cât placa asiatică este activă, placa europeană este inactivă, deci nu e niciun pericol pentru România", explică şeful Institutului de Fizică a Pământului .

PDL îi retrage pe Vişan, Murg şi Tălmăcean de pe micile ecrane.

Fuia, Gondor şi Chircu, noii "comunicatori". Sever Voinescu se antrenează pentru postul de purtător de cuvânt

PDL îl scoate la încălzire pe Sever Voinescu pentru funcţia de purtător de cuvânt şi pregăteşte înlocuirea "infanteriştilor" de televiziune Vişan, Murg şi Tălmăcean. Pedeliştii vor stabili lunea viitoare dacă aprobă sau nu strategia de comunicare a deputatului Voinescu, care vizează şi susţinerea conferinţelor de presă, responsabilitate ce aparţine deocamdată vicepreşedintelui Gheorghe Flutur. PDL pregăteşte scoaterea din joc a "infanteriştilor" din platourile de televiziune, care urmează să fie înlocuiţi cu oameni a căror imagine publică nu a fost încă uzată.

Noul Cod al Muncii - ultima variantă. Boc: sindicaliştii să dovedească faptul că prevederile încalcă interesele ţării

Premierul susţine că sindicatele sunt nemulţumite pentru că noul Cod nu le conferă puteri sporite. Noua formă a Codului Muncii, promovată de Guvern, este în măsură să întărească ţara sub aspectul capacităţii de a crea noi locuri de muncă, a declarat marţi premierul Emil Boc. El a precizat că "poate" unii lideri sindicali sunt supăraţi pentru că actuala formă a Codului nu conferă puteri sporite sindicatelor. "Sindicatele ar trebui să ne convingă că actualele prevederi propuse vin în contradicţie cu interesele ţării. Poate că unele dintre prevederi nu întăresc puterea sindicatelor, aşa cum ar dori ele", a spus premierul.

Faţada multimedia a mallului Cocor din Capitală a expus reclame de 1,7 milioane de euro

Reclamele afişate pe faţada media a magazinului Cocor din Bucureşti au adus proprietarilor un venit de 1,7 milioane de euro, în 2010. "Creşterea de 30% a vânzărilor indică un trend favorabil outdoor-ului digital în condiţiile în care piaţa de publicitate outdoor a scăzut cu peste 15%. În luna decembrie am înregistrat şi recordul de vânzări de 400.000 de euro, ceea ce susţine potenţialul în creştere al mediafaţadei", a declarat Dan Bărbulescu, preşedintele Consiliului de Administraţie al Cocor S.A, compania care controlează cel mai recent inaugurat mall din Capitală.

JURNALUL NAŢIONAL

Circul de Stat Udrea te scapă de proces

Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, are grijă de oamenii ei loiali şi îi scapă de problemele cu justiţia. După patru ani de procese, mai mulţi funcţionari ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului au scăpat fără a mai fi nevoie să plătească prejudiciul în valoare de circa 200.000 de lei constatat de Curtea de Conturi în 2005. Pe vremea aceea, Carmen Moraru şi Alina Dincă, în prezent colaboratoare apropiate ale Elenei Udrea, erau angajate ale Autorităţii Naţionale pentru Turism şi se ocupau tot de promovarea turismului.

Muammar Gaddafi: "Libia vrea haos, bărbi şi turbane"

Liderul libian, colonelul Muammar Gaddafi, a rostit un discurs despre situaţia din ţară, transmis de postul public de televiziune, relatează BBC online. Potrivit preşedintelui, protestatarii care se opun regimului politic pe care l-a instituit în ţară în urmă cu 42 de ani servesc "Diavolul", şi nu patria, iar Armata şi Poliţia trebuie să preia controlul asupra situaţiei din ţară. Colonelul Gaddafi a spus că el nu este "preşedintele ţării, el este liderul Revoluţiei", precizează sursa citată. "Libia doreşte haos, bărbi şi turbane", a afirmat Gaddafi, cu referire la manifestaţiile de protest care au cuprins Libia începând cu 17 februarie.

NAŢIONAL

Se apropie "Noaptea cuţitelor lungi" în Ministerul de Interne: Băsescu vrea sânge de poliţişti!

Cam ce a făcut Igaş cu şefii DGIPI la şedinţa de bilanţ a serviciului secret, a repetat ieri Băsescu la sediul Ministerului de Interne. De parcă "Blestemul Doi ş"un sfert" i-a atins pe mai-marii Poliţiei, rămaşi perplecşi în faţa dezlănţuirii fără precedent a furiei prezidenţiale. Planul de reorganizare a instituţiei, la care s-a muncit din greu în ultimele luni, nu numai că nu a fost însuşit de către şeful statului, dar acesta l-a transformat pur şi simplu în hârtie igienică. Astfel că dacă mai vrea să rămână pe poziţii, conducerea ministerului trebuie să ofere urgent pe tavă câteva caschete de chestori şi sindicalişti, atât de dorite la Cotroceni.

Boc a ales: şef de partid şi de guvern!

Emil Boc vrea totul, şefia Guvernului plus cea a partidului. Şi asta chiar dacă unii dintre colegii săi de partid bat mai nou monedă pe recâştigarea încrederii românilor cu un nou premier. Pus, până mai ieri, să aleagă între conducerea Executivului sau gestionarea PDL-ului, Boc a decis că nu vrea să renunţe la nici una dintre funcţii. Nu de alta, dar ştie că şansele de a mai fi numit prim-ministru în viitor sunt practic nule. Înlocuirea actualului premier Emil Boc ar reda încrederea românilor în Guvern, susţine acum, cu subiect şi predicat, Elena Udrea.

Munca la negru, amendată la sânge

UDMR nu obiectează faţă de adoptarea Codului Muncii prin asumarea răspunderii ministeriale, dar nu consideră oportună trecerea muncii la negru în rândul infracţiunilor. "Propunerea noastră este că ar trebui să mărim amenzile. Este în interesul şi pentru protecţia salariatului până la urmă ca să aibă un contract de muncă", a precizat deputatul Mate Andras, la finalul întâlnirii avute ieri cu Emil Boc.

Românii vând bine electrocasnice şi automobile

Exportul românesc este dominat de produse cu valoare adăugată mare. Pentru prima dată electricele şi electronicele au depăşit produsele care au legătură cu industria auto. Electronicele româneşti sunt cele mai vândute produse la export, depăşind componentele auto care deţineau supremaţia până în 2009. Astfel, potrivit datelor INS pentru primele 11 luni din 2010, aparatele electrice precum şi cele de înregistrat şi redat sunetul s-au exportat de 6,32 miliarde de euro. Pe locul doi găsim autovehiculele, al căror vârf de lance este Dacia. Acestea au fost cumpărate de 4,27 miliarde euro.

Lucescu imobiliare. Vezi unde şi-a investit banii antrenorul român!

Mircea şi Neli Lucescu deţin nu mai puţin de cinci imobile în Sectorul 1, respectiv un bloc de apartamente lângă Televiziune, o impunătoare casă în apropiere de Piaţa Dorobanţi, două vile în Primăverii, precum şi un apartament în buricul Bucureştilor.

PUTEREA

Dosarul Holdevici - SRI. Securitatea a fost informată cu două luni înainte de Revoluţie de apariţia şi planurile Frontului Salvării Naţionale

Apariţia Frontului Salvării Naţionale cu două luni înainte de Revoluţie şi planurile acestuia pentru răsturnarea lui Nicolae Ceauşescu din fruntea PCR erau cunoscute de Securitate înainte de evenimentele din decembrie 1989. Conform informaţiilor primite de Securitate, FSN urma să acţioneze pentru schimbarea regimului la Congresul al XIV-lea al PCR - noiembrie 1989. Informaţiile se regăsesc în dosarul trimis de CNSAS către Curtea de Apel Bucureşti, prin care se cere să se decidă dacă Holdevici Irina-Alice, general SRI în rezervă, a colaborat cu fosta Securitate.

Băsescu, către Igaş: "Stai să vedem cu premierul..."

Problema premierului este o prioritate pentru preşedintele Traian Băsescu, transmite Realitatea.net.

Preşedintele Traian Băsescu a fost surprins, marţi, la plecarea de la bilanţul MAI, purtând un scurt dialog cu Traian Igaş, în care, după ce ministrul i s-a adresat şefului statului, acesta i-a replicat că mai întâi trebuie reglementată situaţia funcţiei de premier. "Stai să vedem cu premierul şi după aia...", s-a adresat Băsescu ministrului de Interne.

Statul ar putea rămâne cu 51% din cea mai valoroasă companie pe care o deţine

Toate contractele bilaterale de furnizare de energie semnate de Hidroelectrica cu o serie de firme private au fost prelungite, a declarat ieri, directorul general al Hidroelectrica, Constantin Trihenea, într-un interviu pentru HotNews.ro. "Nu s-a reziliat nici un contract (...) Toate contractele s-au prelungit... Dintre cele 15 contracte pe care le-am avut, 10 le-am prelungit prin acte adiţionale şi s-au făcut majorări de preţuri de circa 8,5%. Prelungirea s-a făcut prin aceste adiţionale pe următorul an, aşa cum prevede clauza din fiecare. La sfârşitul fiecărui an, se renegociază preţul pentru anul următor. Pentru celelalte cinci contracte au fost renegociate termenele şi s-a făcut un aranjament care să favorize aducerea acestor contracte la preţuri competitive.

Extrădarea lui Hayssam, în linie dreaptă

Deputaţii jurişti au adoptat proiectul de ratificare a Tratatului de extrădare cu Siria

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat, ieri, rapoarte favorabile pentru proiectele de ratificare a Tratatului privind extrădarea între România şi Siria, respectiv ratificarea Tratatului privind transferarea persoanelor condamnate în vederea executării pedepselor privative de libertate. Tratatul este esenţial în cazul Omar Hayssam. Deputaţii jurişti au votat în unanimitate atât proiectul de lege pentru ratificarea Tratatului privind extrădarea între România şi Republica Arabă Siriană, cât şi proiectul pentru ratificarea Tratatului între cele două state privind transferarea persoanelor condamnate în vederea executării pedepselor privative de libertate, ambele semnate la 10 noiembrie 2010.

Facebook ameninţă serios supremaţia Google

Indiscutabil, Google a ajuns să fie o parte integrantă a vieţii noastre. Este atât de important, încât în 2006 a fost inclus ca verb (to google) în dicţionarul de engleză editat de Oxford. Deşi deţine monopolul căutărilor pe internet, cu un confortabil 65,6%, gigantul motoarelor de căutare a început să-şi arate slăbiciunile. Facebook continuă să-şi clădească reputaţia de competitor al Google, colectând o cantitate cât mai mare de informaţii despre utilizatorii săi, informează The Atlantic Wire. Nici Bing, motorul de căutare al Microsoft, care acum 18 luni nici nu exista, nu stă pe loc, ajungând deja la promiţătoarea cotă de piaţă de 13,1%.

Evaziune fiscală cu grâu, rapiţă şi orz. Foamea de bani a transformat cerealele în marfă de contrabandă

Ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor Prahova au descins la mai multe societăţi comerciale deţinute de aceeaşi persoană despre care aveau informaţia că practică evaziunea fiscală cu cereale. În urma cercetărilor s-a stabilit un prejudiciu adus statului în valoare de aproximativ 1,4 milioane de lei. Pentru recuperarea prejudiciului a fost pus sechestru asigurator pe un autoturism Volskwagen Tuareg.

Ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor Prahova, în urma unor verificări încrucişate au reuşit să dovedească o evaziune fiscală în domeniul comercializării cerealelor, de aproximativ 1.400.000 de lei.

ROMÂNIA LIBERĂ

Reorganizare. Evaluarea şefilor din structurile Ministerului de Interne va fi făcută de o echipă condusă de Traian Igaş. Cum pot fi reformate internele

Serviciul secret DGIPI este principalul vinovat pentru proliferarea corupţiei în Ministerul Administraţiei şi Internelor, iar la Ministerul Finanţelor cauzele sunt atât numirile pe funcţii de conducere pe criterii politice, cât şi legislaţia care permite jonglerii cu taxele şi accizele. La bilanţul Ministerului Administraţiei şi Internelor de ieri, preşedintele Traian Băsescu a declarat că oriunde pui degetul pe pătrăţelele organigramei acestui minister apar elemente de corupţie, deoarece atât la MAI, cât şi la Ministerul Finanţelor, nu s-a făcut niciodată o reformă reală. Există în realitate şanse de reformare a acestor două ministere? Cine ar trebui să o facă şi cine stabileşte criteriile?

FUZIUNE. Alpha Bank a respins o ofertă de 2,8 miliarde euro de la NBG. Negocierile rămân însă deschise. Asalt grecesc la poziţia Raiffeisen

Preconizata fuziune dintre National Bank of Greece şi grupul Alpha Bank ar crea în România o entitate bancară ce s-ar plasa pe locul trei în topul după active. Bancherii din România, în special cei austrieci, au toate motivele să stea cu ochii aţintiţi asupra Greciei. Aceasta nu doar din cauza instabilităţii economice, ci şi prin prisma aşteptatelor consolidări de grupuri bancare elene. După ce Piraeus a anunţat că discută preluarea ATE, a venit rândul National Bank of Greece (acţionarul majoritar de la Banca Românească) să facă o ofertă pentru Alpha Bank.

Analiză. Jurnaliştii străini aduc un omagiu artiştilor români, de la DJ la scriitori şi creatori de modă

Cum a ajuns România "liderul artei mondiale"

Agenţia internaţională de ştiri Global Post prognozează că următorul val în literatură va fi românesc şi susţine că cel mai recent film al Sofiei Coppola este influenţat de minimalismul cinematografiei noastre. Sub titlul "De ce a ajuns arta româ-nească cunoscută la nivel global", agenţia inter-naţională de ştiri Global Post face o amplă analiză a evoluţiei artei româneşti în străinătate. Articolul a fost preluat pe continent de publicaţia spaniolă "La Informacion" cu titlul şi mai generos "România, sau cum să devii, dintr-o ţară necunoscută, liderul panoramei artistice internaţionale".

Planetele, aliniate pentru artiştii români

"Există talent peste tot, dar trebuie şi să cunoşti persoanele potrivite care să-ţi spună lucrurile corect şi să-ţi dea ajutorul potrivit. Asta se întâmplă atunci când planetele se aliniază", a declarat Ghenie, citat de Global Post. "Şi cu siguranţă planetele par să se fi aliniat perfect pentru artiştii români. Startul l-a dat creaţia lui Cristi Puiu < Moartea domnului Lăzărescu > în 2005, când a câştigat premiul < Un Certain Regard > la Festivalul de Film de la Cannes. De atunci, filmele româneşti nu încetează să câştige premii peste premii la festivalurile internaţionale. < Eu când vreau să fluier, fluier > al lui Florin Şerban a câştigat Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Berlin de anul trecut, iar filmele < Poliţist, adjectiv > de Corneliu Porumboiu şi < Marţi, după Crăciun > de Radu Muntean au primit elogiile criticii internaţionale", continuă agenţia americană.

Fosta soţie a lui Nicolae Popa: "Vîntu are un suflet rău"

Fosta soţie a directorului FNI, Nicolae Popa - personaj pentru care Sorin Ovidiu Vântu a ajuns să fie judecat pentru favorizarea infractorului întrucât că i-a trimis acestuia bani în Indonezia - i-a adus marţi critici dure lui SOV, despre care afirmă că are "un suflet rău". Totul s-a petrecut în timpul audierii acesteia în faţa judecătorilor de la Tribunalul Bucueşti: "Nu ştiu să vă spun de ce. Cred că e chestia aia, e ca şi cum ar fi mentalul colectiv. Există momente când îţi face o părere despre o persoană încă după prima întâlnire. Cred că în cazul meu şi al domnului Vîntu antipatia e reciprocă", a mărturisit fosta soţie a lui Nicolae Popa.

ACUZE. Mecanismul de Cooperare şi Verificare în justiţie, instrumentul lui Macovei. Adrian Năstase despre justiţie: Eu am dreptate, UE greşeşte

Cu trei dosare de corupţie pe rol, liderul PSD critică raportul intermediar al Comisiei Europene pe justiţie şi le reproşează oficialilor UE că o cred orbeşte pe Monica Macovei. "Cine se mai îndoia că MCV este un instrument politic inventat de fostul procuror ceauşist Monica Macovei are astăzi dovada", îşi începea ieri Adrian Năstase pledoaria pe blogul personal, într-un comentariu intitulat "Raportul meu despre Raportul lor". Reprezentanţii Comisiei, spune fostul premier, se pliază "după cum cântă europarlamentarul Monica Macovei şi < independentul > ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu". Adrian Năstase disecă apoi raportul preliminar pe justiţie, făcut vineri public de Comisia

Cianura liberalizării preţurilor în energie de Ilie Serbanescu

Noile cadouri către capitalul străin puse la cale de FMI prin cel de-al doilea acord cu România vor fi plătite de aceiaşi contribuabili salariaţi şi pensionari, doar că, de data aceasta, în calitate de consumatori. Instrumentul: aşa-zisa liberalizare a preţurilor la gaze şi electricitate. Liberalizare, adică majorare masivă sau, mai bine spus, explozie a tarifelor la acestea pentru consumatori. Se spune că cererea FMI n-ar viza consumatorii casnici, care ar urma să fie în continuare protejaţi, dar, dacă va fi liberalizare, chestia asta cu protecţia consumatorilor casnici este doar un pavoaz pasager. Buzunarele beneficiare aparţin unor companii străine, culmea nici măcar private, ci controlate toate de către state "prietene", membre ale UE.

ZIARUL FINANCIAR

Cine sunt primii 10 tineri care ar putea primi 10.000 de euro de la stat pentru a-şi înfiinţa o afacere

Neculai Pantelimon (foto), 24 de ani, este administratorul primei firme înregistrate la Registrul Comerţului în baza legii prin care Guvernul acordă 10.000 de euro pentru tinerii întreprinzători. Absolvent al Facultăţii de Drept şi Sociologie din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov, Pantelimon a creat un plan de afaceri pentru realizarea unui sistem de software care să fie disponibil online firmelor care vor să îşi promoveze produsele şi ofertele periodice, să îşi uploadeze prezentări ale firmei, să participe la traininguri online din domeniul afacerilor, să socializeze cu alţi antreprenori din ţară, prin intermediul portalului www.promania.ro (care încă nu există), administrat prin noua companie, Pro-Mania Group.

Banca Transilvania: Firmele mici au fost primele lovite de criză, dar acum dau semne de revenire

Banca Transilvania (BT) şi-a planificat să dea anul acesta credite fără garanţii de 300 de milioane de lei firmelor mici şi mijlocii, segment pe care are tradiţional o poziţie puternică şi unde vede în continuare posibilitatea unor afaceri profitabile. "Vrem să creştem după aproape trei ani în care şi noi şi clienţii noştri am stagnat. La firmele mici au apărut primele probleme la începutul crizei, tot aici apar acum primele semne de revenire", a spus Robert Rekkers, directorul general al băncii. El spune că anul acesta BT trebuie să câştige cotă pe segmentul IMM-urilor, dar şi la nivelul activelor totale, după ce şi în 2010 şi-a majorat cota de piaţă generală de la 5,8% la 6,3%.

Ochii care nu se văd se uită: după 1989 România a depus eforturi pentru a se apropia de Occident, dar şi-a pierdut influenţa din Orient

Puţine dintre relaţiile diplomatice ale României de dinaintea căderii comunismului au fost atât de controversate precum cele stabilite între Bucureşti şi Tripoli. Vreme de aproape trei decenii, Nicolae Ceauşescu a adoptat o strategie de politică externă bazată pe relaţii economice, pentru a câştiga ţările arabe ca pieţe de desfacere ale României industrializate. Relaţiile comerciale dintre România şi ţările arabe s-au împletit cu controverse politice, de-a lungul timpului ţara noastră dezvoltând relaţii complexe cu ţările arabe. De exemplu, după ce fostul consilier personal al lui Nicolae Ceauşescu şi şef adjunct al Departamentului de Informaţii Externe, generalul Ion Mihai Pacepa, a fugit în Statele Unite cerând azil politic, doi lideri importanţi ai lumii arabe, Muammar Gadhafi şi Yasser Arafat, au pus fiecare câte un milion de euro pe capul fostului agent al direcţiei de spionaj.

Cel mai mare proiect, Confort City: 1.000 de familii în 1.680 de apartamente la marginea Capitalei. Reportaj în complexul rezidenţial al fraţilor Negoiţă

Celebra "locaţie" invocată în repetate rânduri de către consultanţii imobiliari pare a fi mai puţin importantă în această perioadă decât preţul. Treci de târgul auto din Vitan, de pe malul Dâmboviţei, şi mai mergi aproape patru kilometri până ajungi lângă proiectul Confort City, cel mai mare ansamblu rezidenţial construit în Bucureşti în ultimii ani: şase tronsoane cu 12 blocuri şi 1.680 de apartamente, din care zece blocuri au fost finalizate, iar ultimele două (280 de apartamente) sunt la stadiul de finisaje, urmând a fi date în folosinţă în vară.

Fiecare maşină care trece prin faţa magazinului Cocor aduce 5 eurocenţi în conturile companiei

Cocor Bucureşti (COCR), compania care deţine centrul comercial Cocor Department Store din centrul Capitalei, a obţinut anul trecut venituri de 1,7 mil. euro din vânzarea de spaţiu publicitar pe faţada multimedia Cocor Media Channel. Veniturile din publicitate au fost cu 30% mai mari decât în 2009, potrivit companiei. "COCOR Media Channel este singurul suport outdoor din ţară dotat cu traffic counter. În urma datelor oferite de Brigada Rutieră a Poliţiei Capitalei, faţada media a magazinului COCOR a înregistrat în 2010 un trafic de aproximativ 33,27 milioane de maşini pe 6 din cele 8 benzi ale bulevardului I.C.Bratianu (care face legătura între Universitate şi Piaţa Unirii - n.red.), în creştere cu 4% faţă de 2009", se arată într-un raport al companiei.

FP nu a reuşit să pună Bursa pe hartă: La o lună de la listare, tranzacţiile au revenit la 3 mil. euro

Efectul listării Fondului Proprietatea (FP), aşteptată de toată lumea ca o soluţie miraculoasă pentru revenirea bursei de la Bucureşti, s-a risipit după o lună, iar piaţa a revenit la evoluţiile anterioare, cu lichiditate extrem de redusă, dar şi cu scăderi pe principalele acţiuni. Acţiunile FP nu au făcut excepţie, înregistrând corecţii semnificative, spre nemulţumirea miilor de acţionari, atât foşti proprietari care au primit acţiunile ca despăgubire, cât şi speculatori, care se aşteptau la o evoluţie pozitivă şi la un preţ cât mai mare.

Cine e românul care i-a bătut pe Madonna, Michael Jackson şi Timbaland pe Youtube

La 25 de ani, Eduard Marian Ilie (cunoscut ca Edward Maya), a devenit cel mai în vogă artist român pe YouTube, cel mai mare site de videosharing din lume. Videoclipul melodiei "Stereo Love", interpretată de Edward Maya şi Vika Jigulina a devenit primul clip românesc de pe YouTube care depăşeşte pragul de 100 de milioane de vizualizări, fiind mai vizualizat decât clipurile unor vedete consacrate, precum Madonna şi Michael Jackson, dar şi decât compoziţiile unora dintre cei mai în vogă cântăreţi americani, precum Timbaland sau Bruno Mars. Eduard Ilie a absolvit şcoala de muzică George Enescu, fiind în prezent în ultimul an la Conservatorul din Bucureşti. Cariera sa a luat având în 2008, când a fost desemnat să producă albumul "No Tears" al trupei Akcent.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb