REVISTA PRESEI 23.02.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 23 februarie 2012

ADEVARUL

Profitul istoric al Petrom vine de la pompă

Profitul-record de 887 de milioane de euro din 2011 a venit, în principal, din creşterea cotaţiilor ţiţeiului, invocată ca motiv pentru majorările succesive de preţuri ale carburanţilor. Datele financiar-contabile prezentate ieri de conducerea Petrom arată că în 2011 compania petrolieră a realizat performanţe fără precedent, cu vânzări totale de 22,6 miliarde de lei (5,3 miliarde de euro) şi un profit net de 3,7 miliarde de lei (887 de milioane de euro). Profitul din 2011 are o creştere de peste 70% faţă de cel realizat în 2010. De unde au venit aceste performanţe? Pe de-o parte, din creşterea cotaţiilor la ţiţeiul extras, iar de cealaltă parte din scumpirea benzinei, motorinei şi a celorlalte produse finite vândute de-a lungul anului trecut.

Neagu Djuvara: "Regele Mihai trebuia să rămână sărac şi curat"

Neagu Djuvara crede că fostul suveran al României nu trebuia să accepte restituirea proprietăţilor regale, naţionalizate de comunişti, prin mijlocirea fostului preşedinte Ion Iliescu. Venerabilul istoric vorbeşte, printre altele, despre rolul monarhiei, despre Regele Mihai şi nu ezită să amintească nemulţumirile sale faţă de anumite acţiuni, mai vechi sau mai recente, ale fostului suveran al României. Cu o sinceritate debordantă, Neagu Djuvara sfărâmă tabuurile şi orgoliile prost gestionate din spaţiul public, supunând analizei românilor teme fundamentale privind viitorul lor. Nu lipsesc, desigur, micile relatări hazlii care dau atâta farmec situaţiilor descrise de Neagu Djuvara.

M. Gheorghe: Preţurile carburanţilor Petrom vor creşte moderat şi în 2012

Directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a declarat că Petrom va continua politica de creştere moderată a preţurilor, ţinând cont de principiile de piaţă pe baza cotaţiilor internaţionale şi a fiscalităţii. Preţul estimat de Petrom pentru barilul de petrol este de circa 100 de dolari.

Salvarea Greciei este întâmpinată de populaţie prin proteste anti-austeritate

Sindicatele greceşti, şomerii, adepţii comunismului, grupurile de motociclişti şi jurnaliştii în grevă protestează astăzi împotriva noilor reduceri bugetare impuse de acceptarea ultimului împrumut prin care Grecia a evitat falimentul. Protestatarii se întrunesc în Piaţa Syntagma din Atena şi demonstrează împotriva prelungirii recesiunii economice, notează CNBC. Poliţia a instalat bariere de metal în faţa Parlamentului pentru a preveni revolte asemănătoare celei din 12 februarie, determinată de decizia legislatorilor de a reduce bugetul pentru plata salariilor cu 3 miliarde de euro - atunci tineri mascaţi au incendiat şi au jefuit clădiri din centrul capitalei.

O nouă lovitură pentru Grecia: Fitch o declară în "faliment inevitabil"

Agenţia de evaluare financiară Fitch a retrogradat calificativul pentru credite pe termen lung al Greciei de la "CCC", echivalent cu un "risc substanţial", la "C", reprezentând un nivel excepţional de risc şi perspectiva unui "default inevitabil" (n.r- faliment), ca urmare a anunţării preschimbării de obligaţiuni. Calificativul pentru credite pe termen scurt a fost confirmat la "C", se arată într-un comunicat al Fitch. În fapt, acest lucru va însemna intrarea în incapacitate de plată.

Moody's ar putea scădea ratingurile BCR şi Raiffeisen

Moody's a iniţiat o evaluare a ratingurilor a 21 de bănci din Europa Centrală şi de Est şi Comunitatea Statelor Independente, subsidiare ale unor grupuri financiare internaţionale. Dintre băncile româneşti sunt vizate Banca Comercială Română (BCR) şi Raiffeisen Bank. Ratingurile BCR, controlată de grupul austriac Erste, pentru credite pe termen lung în monedă locală (Baa2) şi monedă străină (Baa3) au fost plasate sub evaluare pentru retrogradarea de la perspectiva stabilă, se arată într-un comunicat transmis de Moody's. Totodată, ratingul BCR pentru datoriile pe termen scurt în monedă locală (Prime-2) şi monedă străină (Prime-3) sunt evaluate în vederea retrogradării.

BCE se pregăteşte să închidă robinetul lichidităţilor

Banca Centrală Europeană doreşte ca a doua licitaţie de împrumuturi ieftine pe trei ani de săptămâna viitoare să fie şi ultima, punând din nou presiune pe guvernele naţionale să asigure viitorul pe termen lung al zonei euro. Importanţi membrii ai consiliului BCE speră ca suma totală a împrumuturilor ce vor fi contractate la licitaţia din 29 februarie să se situeze sub 1.000 de miliarde de euro, fapt care ar susţine planul lor de a înceta aceste operaţiuni, anunţă portalul de ştiri financiare CNBC.

Cum a furat o angajată Raiffeisen 500.000 euro

Adriana Ilie, fost custode la Biblioteca Universitară din Bucureşti, s-a angajat la Raiffeisen Bank de unde a sustras, în decurs de circa şase luni, aproape jumătate de milion de euro. "Îndrăzneaţă, perfecţionistă, capacitate mare de învăţare şi rezistenţă la stres". Aşa se descrie acum în CV Adriana Ilie, fost ofiţer de bancă, fostă bibliotecară, care a "aspirat" din conturile Raiffeisen Bank aproape jumătate de milion de euro în perioada octombrie 2007-martie 2008. Şomeră, divorţată, cu doi copii şi dosar penal, Adriana Ilie, împreună cu alţi doi complici, a fost trimisă în judecată după ce a spart conturile băncii la care lucra.

UNPR se dezice de "Regina asigurărilor", Angela Toncescu

UNPR s-a dezis de Angela Toncescu, fosta şefă a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Asta, la doar o zi după ce "Adevărul" a publicat concluziile ultimului raport al Curţii de Conturi, pe anul 2010, care a descoperit o serie întreagă de nereguli şi abateri de la lege în perioada în care Toncescu conducea CSA şi era plătită regeşte pentru asta - cu 29.000 de euro pe lună.

Eşec periculos al inspecţiei ONU în Iran

Teheranul refuză accesul inspectorilor, ceea ce creşte riscul unor confruntări militare. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat "eşecul" negocierilor cu Iranul privind programul nuclear al Teheranului. Acest lucru ar putea creşte riscul unui atac militar al Israelului, avertizează experţii. Într-un comunicat difuzat în noaptea de marţi spre miercuri, reprezentanţii AIEA şi-au exprimat "regretul" faţă de eşecul continuării negocierilor cu Iranul. Comunicatul relevă refuzul Teheranului de a acorda inspectorilor ONU acces la o presupusă instalaţie nucleară din Parchin, situată într-o bază militară.

Lăzăroiu: " Bogdan Chirieac a fost purtătorul de cuvânt al mafiei fondurilor europene"

Fostul ministru al Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a declarat, la RTV, că analistul Bogdan Chireac a fost vocea unei "mafii transpartinice" care a făcut presiuni foarte mari legate de numirea şefului POSDRU ( Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane). "În perioada respectivă, am văzut un domn pe care îl văd şi acuma care spune: Lăzăroiu a numit o incompetentă acolo, nu ştiu ce... Atunci când l-am văzut, ştiind ce presiuni au fost acolo din partea acestei mafii, mi-am dat seama că domnul Chirieac a fost chiar purtătorul de cuvânt al celor care voiau să pună pe altcineva", a atacat Lăzăroiu.

CURENTUL

Fiica lui Alexandru Bunea, expertul lui Vîntu, va fi cercetată de autorităţile egiptene

Magistraţii Curţii Internaţionale a Spaniei sprijină extrădarea omului de afaceri egiptean Hussein Salem, unul dintre acoliţii dictatorului Hosni Mubarak, arestat deja în urmă cu şapte luni în Spania, în baza unui mandat Interpol solicitat de noile autorităţi de la Cairo pentru deturnare de fonduri publice egiptene. Extrădarea egipteanului va avea urmări interesante şi la Bucureşti, unde afacerile sale vor fi atent investigate de autorităţi, iar partenerii acestuia vor fi serios luaţi la întrebări. Conform unei investigaţii Rise project, printre ei se află şi Paula Raluca Bunea, fiica unuia dintre aşa-zişii locotenenţi ai mafiei, Alexandru Bunea, contabilul lui Taher şi expertul lui Vîntu sau al cui plătea mai bine.

Zăcământ de gaze echivalent cu 3-6 ori consumul anual al României, în Marea Neagră

OMV Petrom şi ExxonMobil Exploration and Production România au anunţat ieri o descoperire semnificativă la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României. Operaţiunile de foraj derulate de cele două companii în Marea Neagră au început la sfârşitul anului 2011 şi sunt pe cale să fie finalizate, se arată într-un comunicat transmis miercuri de OMV Petrom.

Liviu Voinea, analistul de serviciu al USL, renegat de MAE şi pe făraş la Eximbank

"Nu există un parteneriat între MAE şi Grupul de Economie Aplicată privind activităţi finanţate din bugetul de asistenţă pentru dezvoltare (ODA) şi nu s-au realizat plăţi către Grupul de Economie Aplicată din bugetul ODA gestionat de MAE", a precizat MAE pentru "Curentul". Reprezentanţii biroului de presă ne-au mai precizat că nu ştiau de faptul că pe site-ul GEA, MAE este trecut la secţiunea "finanţatori". Sebastian Bodu a cerut AVAS să îl revoce imediat din funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al Eximbank pe Liviu Voinea, acolo unde este plătit cu peste 4.000 de euro lunar, pentru criticile pe care acesta le-a adus împotriva Tratatului Fiscal,

CURIERUL NATIONAL

TIR-urile, blocate de controale la Giurgiu

Hagiu (FORT): Sute de camioane stau în vamă de marţi dimineaţă de la ora 10 din cauza controalelor legate de evaziunea cu fructe şi legume. Siegfried (CNR): Plătim penalităţi de întârziere din cauza "soluţiei ieftine" de mascare a incompetenţei autorităţilor. UNTRR: Cerem revizuirea urgentă a metodei de control şi deblocarea imediată a Vămii Giurgiu. După săptămânile în care au fost nevoiţi să tragă pe dreapta din cauza vremii nefavorabile şi a închiderii "preventive" a unor drumuri (deşi acestea nu erau înzăpezite), transportatorii sunt nevoiţi din nou să plătească penalităţi de întârziere din cauza "intransigenţei" autorităţilor. De data aceasta nu este însă vorba despre ninsori şi viscol ci... despre măsurile de combatere a evaziunii fiscale.

Întreprinzătorii vor plata TVA la încasarea facturilor

Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, a declarat, ieri, că în anul 2006 Uniunea Europeană a adoptat o directivă care permite IMM plata TVA la încasare, şi că recent la nivel european s-a reluat această problemă, iar că în România Codul Fiscal nu a reflectat această directivă.

Anarhie monetară sau colaps deflaţionist?

Bob Janjuah de la banca japoneză Nomura spune că băncile centrale inflamează o bulă speculativă a cărei spargere va lăsa cicatrici pe decenii asupra economiei globale. Sfârşitul va fi ori o anarhie monetară cu inflaţie în economie, ori un colaps deflaţionist spune analistul care înclină pentru a doua variantă. "Cu cât aşteptăm mai mult deznodământul acestei curbe speculative, cu atât mai devastator va fi finalul". Motive de optimism din pieţele financiare? Indicele Dow Jones Average Industrial al Bursei de la New York se află în zilele acestea în zona nivelului de 13.000 de puncte, cel mai ridicat din ultimii trei ani şi jumătate şi cu mai puţin de zece procente sub maximul istoric ce a fost consemnat în vara anului 2007.

Mai mult de jumătate din profitul OMV a fost adus de Petrom

Contribuţia Petrom la profitul operaţional al OMV a urcat anul trecut cu 64%, la 1,29 mld. euro, jumătate din câştigul de 2,5 mld. euro al grupului austriac, rezultat care exclude provizionul de 120 mil. euro constituit pentru amenda dispusă de Consiliul Concurenţei companiei româneşti. În 2010, contribuţia a fost de 789 mil. euro, potrivit raportului financiar al grupului austriac, prezentat ieri, scrie Mediafax. Rezultatul OMV, de 2,5 mld. euro, în urcare cu 2% faţă de 2010, exclude costuri speciale nete de 212 mil. euro, generate în principal de provizionul de 120 mil. euro constituit în trimestrul al patrulea pentru a acoperi amenda Consiliului Concurenţei.

EVENIMENTUL ZILEI

"RALIUL" USL: Crin Antonescu, depăşit la încredere de Victor Ponta

SONDAJ IRES. Primul-ministru Mihai Răzvan Ungureanu este pe primul loc în ceea ce priveşte încrederea românilor şi într-o cercetare efectuată de sociologul Vasile Dâncu. Conform sondajului IRES, Ungureanu are o cotă de încredere de 32%. La acelaşi nivel este plasat şi Victor Ponta, preşedintele PSD. Crin Antonescu, prezidenţiabil al USL, se află la trei procente în spatele colegului de alianţă, Victor Ponta. Marea majoritate a românilor consideră că preşedintele Traian Băsescu a făcut bine numindu-l pe Mihai Răzvan Ungureanu în funcţia de prim-ministru în locul lui Emil Boc, arată un sondaj efectutat de IRES.

De ce mizează Guvernul pe lupta antievaziune

Mihai Răzvan Ungureanu s-a declarat hotărât în faţa FMI să scoată bani din economia neagră. Alte surse de creştere sunt greu de găsit acum. Lupta împotriva evaziunii fiscale a rămas aproape singura sursă de venituri care să ne permită să avem o creştere economică de 1,5%-2%, în 2012, şi un deficit bugetar în jur de 2% din PIB, în condiţiile în care este puţin probabil ca anul agricol să fie la fel de bun ca 2011, zona euro a reintrat în recesiune, iar absorbţia fondurilor europene lasă de dorit. Evaziunea fiscală ajunge la 15 miliarde euro. În aceste condiţii, săptămâna trecută, premierul Mihai Răzvan Ungureanu le-a cerut responsabililor de lupta cu evaziunea să crească încasările din economia neagră cu 1,5% din PIB în următoarele două luni.

JURNALUL NATIONAL

Pinalti transelectricu'. Baronul de Neamţ trece de la "folcloriste" la afaceri în energie şi mass-media

Gabriel Ştefan, fiul lui Pinalti, s-a remarcat încă din 2005, moment în care a intrat în acţionariatul societăţii Green Energy. Gândul scria la finele lui 2006 că Green Energy cumpăra 1 MWh cu 95 de lei de la Complexul Turceni, în condiţiile în care termocentrala din Oltenia producea aceeaşi cantitate la 124 de lei. Firmuliţa a mai primit energie ieftină şi de la Hidroelectrica, aşa încât, anul următor, Green Energy ajungea la o cifră de afaceri de 50 de milioane de euro şi profit de 3 milioane de euro. Din cauza scandalurilor cu "băieţii deştepţi", Pinalti jr cedează acţiunile sale unui off-shore din Cipru: Renovatio Group.

Fuia vrea să taxeze suplimentar terenurile nelucrate

Taxarea suplimentară a terenurilor nelucrate i-ar putea obliga pe proprietari să le cultive, este de părere ministrul Agriculturii, Stelian Fuia. "Vrem să aducem un milion de hectare de teren agricol nelucrat în cultură prin taxarea suplimentară. Lucrăm la proiectul de act normativ şi o să vedem cum îl promovăm, prin ordonanţă de urgenţă sau prin lege în Parlament", a declarat Fuia. El a adăugat că speră ca în termen de două săptămâni să înainteze Guvernului proiectul de act normativ.

Experţii sar la "gâtul" FMI: O instituţie nedemocratică, opacă, pradă intereselor unui grup restrâns

FMI nu a fost capabil să prezică marea criză şi nici să o rezolve. Mai rău, deciziile sale au agravat-o. Cu toate acestea, Fondul condiţionează în mod nedemocratic ţările care stau la mâna sa. Începând cu Grecia, dar nu numai. Atunci, la ce e bun Fondul Monetar Internaţional? Revista L'Espresso a cerut părerea unor experţi pentru a răspunde la această întrebare. Printre principalele îndatoriri ale FMI se numără şi aceea de a face previziuni asupra economiei mondiale, dar nu a fost capabil să prezică furtuna privind datoria suverană. Acordă împrumuturi de miliarde, dar este acuzat că impune condiţii atât de restrictive încât goleşte de conţinut suveranitatea ţărilor care beneficiază de ele.

NATIONAL

Miscarea Populara bate pasul pe loc cu generalul Oprea

Solutie de avarie a PDL, Miscarea Populara se pare ca s-a impotmolit inainte de a fi infiintata, nu din cauza componentei democrat-liberale, ci a celei progresiste. La nivel declarativ, Miscarea Populara mai are un pic si castiga alegerile. In realitate, cand proiectul politic a inceput sa fie asternut pe hartie, pedelistilor li s-a intunecat orizontul. Si asta pentru ca socoteala lor nu se potrivea neam cu solicitarile viitorilor parteneri. Mai exact, UNPR vrea multe functii si liste comune si la locale si la parlamentare si o prezenta de peste 20% pe aceste liste.

Ungureanu ii mai taie o mana lui Antonescu

Liderul PNL, Crin Antonescu, are o noua fobie cu nume sonor: Mihai Razvan Ungureanu. Dupa ce a fost obligat sa urmarasca la TV cum i se umple gura de respect lui Victor Ponta ori de cate ori vorbeste de tineretea si educatia noului premier, pe Crin Antonescu l-a luat inima atunci cand l-a vazut si pe edilul Sorin Oprescu, cazut in admiratia lui Ungureanu. Scena, de-a dreptul induiosatoare, s-a petrecut ieri, la Clubul Diplomatilor, la dezbaterea "Conceptul Strategic Bucuresti 2035″, organizata de Primaria Municipiului Bucuresti.

Vamesii corupti se pocaiesc pe capete

Dupa operatiuni sub acoperire care au durat si ani de zile, procurorii anticoruptie au reusit sa trimita in instanta grupuri de crima organizata formate din zeci si chiar sute de membri. Iata insa ca in cele mai spectaculoase spete din ultima vreme, pornind de la "mafia vamilor" si pana la frontieristii spagari si "caracatita" din Portul Constanta, aproape toti invinuitii, cu micile exceptii care sa intareasca regula, se afla bine mersi in libertate.

Presiunea americana

Concret, sursele Nationalului sustin ca, imediat dupa eliberarea lor din arestul preventiv, capi ai acestor retele au inceput sa fie vazuti tot mai mult in prezenta unor lideri ai cultului penticostal din Romania. Si cum acesta este unul cu o puternica influenta afara, mai ales in SUA, procurorii se tem ca pontul primit despre o trecere in masa a invinuitilor la cultul penticostal ar putea fi real. Cei care au lucrat la aceste cazuri sustin ca probele stranse sunt zdrobitoare, numai ca, in cel mai fericit caz, pana la condamnarea definitiva tot mai dureaza cel putin un an. Iar atunci, condamnarea in grup a "pocaitilor" ar putea starni nenumarate valuri, mai ales de peste Ocean.

"Cine ataca primul?", intrebarea la ordinea zilei in Golf

AIEA a anuntat esecul unui acord cu Iranul asupra continuarii negocierilor referitoare la programul nuclear controversat al republicii islamice. Era ultima sansa pentru Iran. AIEA va dezbate pasii de urmat privind Teheranul in cadrul Consiliului Guvernatorilor, la 5 martie. Tot la aceasta data, premierul israelien Benjamin Netanyahu si-a programat o vizita la Washington, pentru a-l avertiza pe Barack Obama ca Israelul nu va astepta ca Iranul sa atace preventiv, asa cum a anuntat.

PUTEREA

Regele liberal al asfaltului

Consiliul Judeţean Giurgiu va plăti din buget aproape 13 milioane de euro pentru reabilitarea a 42 de kilometri de drumuri. Contractul a fost atribuit, pe 12 ianuarie, asocierii dintre firmele Romstrade, Construct Plus şi Consitrans. Firma Construct Plus SRL îl are ca unic asociat, potrivit Registrului Comerţului, pe Vasile Stan, nimeni altul decât şeful Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale a Municipiului Giurgiu. Dar asta nu este tot. Vasile Stan este trezorierul filialei judeţene a PNL Giurgiu, respectiv este coleg de partid cu preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Dumitru Beianu, vicepreşedinte al filialei giurgiuvene a PNL.

Dan Suciu este ipocrit

Ca mulţi alţi jurnalişti şi artişti, Dan Suciu, noul purtător de cuvânt al Guvernului Ungureanu, este în proces cu o decizie de impozitare a drepturilor de autor. Mai precis, dacă sumele brute obţinute depăşesc într-un an 35.000 de euro, atunci beneficiarul este obligat la plata TVA, dar, atenţie, în anumite condiţii! În prima sa conferinţă de presă ca purtător de cuvânt al Guvernului Ungureanu, Dan Suciu a fost întrebat dacă va continua procesul cu statul pe tema drepturilor de autor: "Da, voi continua procesul deoarece eu consider că nu sunt avocatul Guvernului, ci purtătorul de cuvânt al Guvernului...", apoi a explicat că respectiva lege a fost dată în 2004 (greşit, este vorba de Legea 571/2003) şi a fost retoric şi flegmatic. "Despre ce Guvern vorbim?"

Euro, o raritate la casele de schimb

Moneda europeană a devenit o adevărată raritate la casele de schimb valutar din Capitală, majoritatea neavând nici măcar 10 euro în casă. Explicaţia analiştilor economici ar fi că această situaţie este datorată politicii monetare practicate de BNR pentru a menţine un curs stabil al monedei euro. În ultima perioadă au apărut zvonuri conform cărora casele de schimb valutar din Bucureşti - cu excepţia celor din incinta băncilor, care vând mult mai scump - nu mai au euro la vânzare. Într-un raid pe la zece exchange-uri de pe Bulevardul Magheru s-a constatat că doar la un singur astfel de operator se aflau în casă 1.900 de euro disponibili la vânzare, celelalte "lăudându-se" cu doar 100 de euro sau chiar cu... nimic.

Forţele lui al-Assad au ucis doi jurnalişti străini

Doi jurnalişti occidentali au fost ucişi, miercuri, în oraşul sirian rebel Homs, unde bombardamentele au vizat un centru de presă al militanţilor împotriva regimului. Este vorba despre fotoreporterul francez Remi Ochlik, în vârstă de 28 de ani, unul dintre fondatorii agenţiei IP3 Press, cu sediul la Paris, şi despre jurnalista americancă, stabilită la Londra, Marie Colvin. Ea a acoperit timp de 30 de ani unele dintre cele mai sângeroase conflicte, între care şi recentele revoluţii din cadrul "Primăverii Arabe" din Tunisia, Egipt şi Libia. Ea lucra pentru săptămânalul britanic "Sunday Times". Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a declarat că moartea celor doi "arată că regimul trebuie să plece". SUA şi Rusia au condamnat brutalitatea regimului lui al-Assad.

ROMANIA LIBERA

Descoperire istorică de gaz în Marea Neagră. Ce are de câştigat România

Companiile OMV Petrom şi Exxon Mobil au anunţat miercuri descoperirea în Marea Neagră a unor importante zăcăminte de gaze naturale care, teoretic, ar acoperi importurile României pe 20 de ani. Prima întrebare care se ridică este cum va influenţa această descoperire preţul gazelor din România. După primele estimări, zăcământul descoperit de cele două companii în Marea Neagră s-ar ridica la 42-84 miliarde de metri cubi, care echivalează cu consumul total al României pe 3-6 ani, dacă luăm în calcul piaţa românească a gazelor care este în prezent de 14,2 miliarde metri cubi pe an. Descoperirea zăcământului este extrem de importantă, poate reduce importurile de gaze pe termen destul lung, dar nu putem să discutăm în niciun caz de reduceri de preţuri, consideră specialistul în sisteme şi pieţe de energie, Jean Constantinescu.

UE sancţionează Ungaria pentru nesupunere fiscală. Pedeapsa: Budapesta pierde fonduri europene de 495 milioane de euro

Comisia Europeană a decis miercuri să propună consiliului de miniştri de Finanţe ai UE suspendarea fondurilor europene de dezvoltare atribuite Ungariei pentru 2013, după ce a constatat că Budapesta nu a reuşit să reducă deficitul bugetar pentru anul în curs. Pasul fără precedent de la intrarea în vigoare a Pactului pentru Creştere şi Stabilitate a fost anunţat de Comisarul pentru Economie şi Finanţe, Olli Rehn, care a motivat decizia prin incapacitatea guvernului de la Budapesta de a reduce, în ciuda avertismentelor repetate ale Comisiei, deficitul său bugetar la un nivel acceptabil.

Dâncu: Ungureanu, la acelaşi nivel al încrederii ca Adrian Năstase în 2000

62% dintre români au o părere "bună" şi "foarte bună" despre premierul Mihai Răzvan Ungureanu, potrivit unui sondaj al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie. Din datelor culese telefonic de institutul sociologului Vasile Dâncu mai rezultă că noul prim-ministru se bucură de o cotă de încredere mai mare decât liderii opoziţiei, Crin Antonescu şi Victor Ponta. Mai exact, 32% dintre persoanele intervievate au spus că au "foarte multă" şi "multă" încredere în înlocuitorul lui Emil Boc, în timp ce 66% au declarat că au "puţină" şi "foarte puţină" încredere (43% şi, respectiv, 23%). Spre comparaţie, 71% dintre respondenţi au spus că au "puţină" sau "foarte puţină" încredere în Crin Antonescu, în timp ce în cazul lui Ponta, procentul este de 68%.

Frunzăverde: În opinia mea, în martie, Mişcarea Populară va deveni realitate ca alianţă electorală

Prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde a declarat, pentru "Gândul", că, în opinia sa, "în martie, Mişcarea Populară va deveni realitate ca alianţă electorală". "În opinia mea, în martie, Mişcarea Populară va deveni realitate ca alianţă electorală", a spus Frunzăverde, potrivit Mediafax. În viitoarea alianţă s-ar regăsi alături de PDL, PNŢCD, partid făcând parte din aceeaşi familie europeană - PPE, ecologiştii, dar şi UNPR, potrivit unor surse democrat-liberale. Liderul PNŢCD Aurelian Pavelescu a declarat, pentru "Gândul", că au existat discuţii cu pedeliştii conduşi de Emil Boc pe această temă, însă negocierile nu s-au finalizat.

ZIARUL FINANCIAR

Grecia, pe drumul unui faliment controlat al brandului de ţară. Se pregăteşte România

Toată lumea se uită cu stupefacţie cum a ajuns Grecia, o ţară a Uniunii Europene şi cu moneda euro, un "cadavru în putrefacţie", care este lăsat să falimenteze controlat pentru a nu dărâma tot sistemul financiar european. Practic Grecia trăieşte din mila Europei şi treptat s-a predat comisarilor financiari europeni. Grecia nu mai are brand de ţară, iar investitorii nu mai au încredere în ea. Cât poţi să trăieşti, ca economie şi ţară, numai din reducerea tarifelor în turism şi din austeritate? Pentru a vedea unde a ajuns Grecia trebuie să ne uităm la parcursul ei din ultimul deceniu în care toată clasa politică elenă s-a înfrăţit cu lumea afacerilor devalizându-şi propria ţară. Banii Greciei sunt în conturile din străinătate. Este România împinsă pe acelaşi drum de liderii săi politici? Extrapolaţi datele statistice actuale şi combinaţi-le cu înfrăţirea politică şi economică de la noi.

Cum cheltuie CNADNR banii: Umbrărescu şi Iordache au luat 400 mil. euro în 2011 pentru reabilitări, întreţineri, deszăpeziri şi 14 km de autostradă

Dorinel Umbrărescu, care controlează constructorii Spedition UMB şi Tehnostrade, a încasat anul trecut cei mai mulţi bani de la CNADNR, peste 290 de milioane de euro. Sumele au mers către cei 14 km din autostrada Moara Vlăsiei-Ploieşti care îi revin lui Umbrărescu, către reabilitări de drumuri sau deszăpeziri. Şi Nelu Iordache, omul de afaceri care controlează constructorul Romstrade, a încasat anul trecut aproape 110 milioane de euro de la CNADNR, fiind a doua cea mai bine plătită companie românească pentru lucrări de reabilitări, modernizări şi întreţineri multianuale ale şoselelor.

Duelul giganţilor: fondul monetar al Raiffeisen a detronat BCR Monetar

Fondul monetar Ron Plus, ges­tionat de Raiffeisen Asset Mana­ge­ment, divizia de administrare a investi­ţiilor din cadrul grupului financiar austriac omonim, a devenit cel mai mare fond mutual din România cu active nete de 1,533 miliarde de lei (352 mil. euro), devansându-l pe liderul incontestabil al ultimilor trei ani - fondul BCR Monetar, gestionat de Erste Asset Management. Ron Plus a urcat pe primul loc pe podium datorită sumelor atrase de la investitori în acest an, în valoare de circa 87 milioane de lei. Astfel, fondul a ajuns la active nete de 1,533 milioane de lei de la un număr de 31.609 de investitori, peste activele de 1,526 milioane de lei strânse de BCR Monetar de la un număr de 61.857 de investitori.

Bancpost face curăţenie: vinde 380 de terenuri şi case pe care vrea peste 15 mil. euro

Grecii de la Bancpost şi-au programat în februarie şi martie aproape 380 de vânzări de terenuri, case şi apartamente prin licitaţie, încercând astfel să recupereze echivalentul a peste 15 milioane de euro din credite pe care clienţii nu le-au mai rambursat. Este una dintre cele mai ample acţiuni de curăţare a unui portofoliu bancar, după o lungă perioadă în care instituţiile de credit au tot ezitat să arunce pe piaţă activele imobiliare luate ca garanţie în contul finanţărilor acordate. Bancpost vinde proprietăţi din toată ţara, remarcându-se judeţe precum Iaşi şi Suceava - cu câte 25 de licitaţii, Ilfov - cu 21 de licitaţii sau Dâmboviţa şi Buzău - cu câte 15 licitaţii. În majoritatea cazurilor preţurile de pornire ale licitaţiilor se învârt în jurul a 40.000 - 50.000 de euro, fiind vorba atât despre creanţe în euro, cât şi în lei şi în franci elveţieni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb