REVISTA PRESEI 23.02.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 23 februarie 2015

ADEVARUL

Antonescu: Mă retrag din politică. Iohannis va fi un preşedinte extrem de puternic

Fostul preşedinte PNL Crin Antonescu a declarat, la B1 TV, că doreşte să se retragă din viaţa politică imediat ce va încheia mandatul de parlamentar. Antonescu a mai vorbit despre relaţia cu Klaus Iohannis, a expus motivele pentru care a refuzat să îl susţină pe acesta în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale şi a dezvăluit detalii din culisele bătăliilor politice în care a fost implicat. Crin Antonescu: Foarte probabil mă retrag. Sunt atât de multe lucruri minunate în afară de politică! Mi-ar plăcea să scriu, s-au adunat multe cărţi necitite. Am împlinit 55 de ani. Nu pot fi numit foarte tânăr. Eu niciodată nu am acţionat în cariera mea politică în ideea de a o duce până la capătul vieţii. Există aici o prejudecată, cred, la foarte mulţi oameni din politica românească, ideea că dacă ai apucat să ai o carieră în politică nu mai pleci decât dacă mori, eşti arestat, te dau afară din partid sau nu mai eşti ales. Nu este aşa.

Micile afaceri pentru hipsteri caută bani pe bursă. AeRO e cool

Nu există, la prima strigare, o potrivire naturală între micile afaceri antreprenoriale şi piaţa de capital. Iar când aceste business-uri sunt fondate şi validate, prin votul comercial, de hipsteri - tinerii care lansează şi consumă produse ori fenomene culturale urbane underground - potrivirea cu bursa pare să lipsească cu desăvârşire. Asta mai ales în România, unde bursa este dominată de companiile controlate de stat (cu o valoare cumulată de cinci miliarde de euro), iar pe sistemele alternative s-au listat doar cinci afaceri mici şi mijlocii în ultimii cinci ani. Atât atelierele de biciclete Pegas, cât şi producătorii berii Zăganu, alături de croitorii de la Tudor Personal Tailor şi alte câteva afaceri mici şi cool sunt interesate să se dezvolte cu ajutorul pieţei de capital. Mai precis, 13 companii mici şi mijlocii (între care trei din Polonia şi una din Germania) au luat deja în calcul listarea la sistemul alternativ de tranzacţionare AeRO, operat de Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Luni se dă startul simulărilor pentru examenele din vară

Elevii din anii terminali intră, începând de luni, în febra examenelor. Mai exact, cei care termină anul acesta clasa a VIII-a vor da, luni şi marţi, simularea examenului de Capacitate (Evaluare Naţională), iar săptămâna viitoare vine rândul celor care sunt acum clasa a XI-a şi a XII-a să dea simularea pentru Bacalaureant. Concret, luni la ora 8.30 toţi elevii claselor a VIII-a trebuie să fie prezenţi în clase, urmând ca la ora 9.00 să primească subiectele. "Este subiect unic la nivel naţional, deci va fi distribuit întocmai ca la examen. Elevii au două ore la dispoziţie să rezolve testul, simularea finalizându-se la 11.00. În sălile în care avem camere de supraveghere, acestea vor fi folosite. Fiecare şcoală îşi organizează programul din ziua respectivă în funcţie de situaţie", a explicat inspectorul Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti.

Ion Iliescu: "Vin la Congresul PSD. Se va judeca dacă Ponta rămâne la conducerea partidului"

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat că va veni la Congresul PSD, după ce a lipsit la ultimele şedinţe ale conducerii partidului, în urma eşecului de la alegerile prezidenţiale. "La Congres o să mă duc. Congresul va judeca dacă Victor Ponta va trebui să rămână la conducerea PSD", a declarat Ion Iliescu pentru site-ul gândul.info. în ce priveşte eşecul de la prezidenţiale, preşedintele de onoare al PSD a opinat că prezenţa lui Ponta în fruntea Guvernului a fost un handicap în campanie. "Guvernarea a fost un element nefavorizant. Bineînţeles, a fost un handicap pentru campania prezidenţială, era şi un avantaj, dar şi un dezavantaj, pentru că s-a speculat tot ce nu a mers bine. S-a speculat de adversari, de liberali, de domnul Iohannis, care venea dintr-o funcţie de primar, fără alte elemente de experienţă la nivel naţional. S-a folosit de conjuncturile respective".

Senatorul Alexandru Mazăre se alătură partidului lui Mircea Geoană

Alexandru Mazăre a plecat din Partidul Social Democrat după 12 ani. Senatorul de Constanţa spune că nu mai este mulţumit de felul în care conducerea PSD de la nivel naţional a acţionat după pierderea alegerilor prezidenţiale. "Motivul principal este faptul că nu mă mai regăsesc în politica pe care o practică actuala conducere a PSD-ului. După un eşec de asemenea proporţii la alegerile prezidenţiale, eu cred că se impunea convocarea de urgenţă a unui congres şi alegerea unei conduceri legitime", susţine Alexandru Mazăre. Mazăre crede că liderii partidului de la nivel naţional s-au dedat la fel şi fel de tertipuri pentru a amâna acest moment. El spune că va merge mai departe alături de partidul lui Mircea Geoană.

De ce Monarhia n-a salvat România. Momentele care ne-ar fi putut schimba istoria

"Adevărul" publică începând de astăzi o serie de articole despre parcursul sinuos al relaţiei dintre Casa Regală a României, politicienii români şi societate, în ultimii 25 de ani. De ce nu a fost Monarhia soluţia salvatoare pentru ţară? Cine şi când a greşit? Ce viitor poate avea regalitatea în România? Monarhia nu a salvat România. Nu a fost lăsată, nu a putut, nu a vrut, nu am vrut noi asta. Sunt multe motive. În cei 25 de ani care au trecut de la eliberarea de sub comunism, monarhia şi România au trecut printr-un lung şir de nesincronizări. Năzuinţele populaţiei, ale politicienilor şi ale Casei Regale rareori s-au întâlnit. Am avut un Rege fără coroană, politicieni monarhişti care au întărit republica şi un milion de oameni care au ieşit în stradă în 1992, când Mihai I s-a întors în România, dar care n-au mişcat un deget în desele ocazii când acesta a fost izgonit de autorităţi. De multe ori, Regele a fost folosit în bătăliile politice - s-au câştigat alegeri cu Regele la braţ.

Teoriile fanteziste care ţin în viaţă Statul Islamic: Iisus se va întoarce să-i salveze pe ultimii 5000 de terorişti

Statul Islamic nu este doar o simplă adunare de psihopaţi, notează publicaţia "The Atlantic", într-o analiză detaliată a grupării teroriste. Statul Islamic este un grup cu valori religioase, una dintre ele fiind că ei sunt principalul agent al declanşării apocalipsei, din care îi va salva Iisus. O mai bună cunoaştere a grupării teroriste poate însemna şi cheia către distrugerea ei. Statul Islamic urmează o varietate de credinţe islamice despre Ziua Judecăţii, bazându-şi strategia pe acestea. Astfel Occidentul ar putea să-şi cunoască mai bine duşmanul şi să-i prezică comportamentul. Realitatea este că Statul Islamic este islamic, chiar foarte islamic. Într-adevăr, a atras psihopaţi şi aventurieri, însă religia predicată de cei mai fanatici derivă din interpretările coerente ale Islamului.

BANCHERUL

In Romania exista 21.619 milionari cu conturi in bănci de 21 miliarde lei

In băncile romanesti erau înregistrate la finalul lui 2014 un număr de 21.691 de conturi, depozite sau alte tipuri de produse de economisire ale persoanelor fizice, cu valori de peste 100.000 de euro, suma maxima garantata de către Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB). Suma totala inregistrata in toate aceste depozite din băncile româneşti ale persoanelor fizice ce depăşesc plafonul de garantare se ridica la 21 miliarde lei, ceea ce inseamna ca in fiecare din respectivele conturi exista in medie cate 1 milion de lei. In ultimul an, adică in 2014, numărul milionarilor cu depozite in băncile româneşti a crescut. In decembrie 2010 existau doar 12.665 de persoane cu depozite de peste 100.000 de euro, valoarea acestora ridicându-se la 16,536 miliarde lei. Pe parcursul lui 2014, numărul depozitelor bancare cu valori de peste 100.000 de euro a sporit cu 2.732 de depozite, de la 18.887 in decembrie 2013 la 21.619 in decembrie 2014.

De ce face reclama unei firme imobiliare consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru?

Cand auzi ca Lucian Croitoru este citat in presa ca ne paste o "bula imobiliara", te opresti o secunda ca sa vezi daca ai citit bine sau e vorba de vreo greseala de tipar. Mai ales daca traiesti in lumea reala si vezi ca pretul caselor continua sa scada, creditarea schioapata, economia gafaie. Adica, in timp ce toata lumea spera ca pretul caselor sa se stabilizeze macar, un cunoscut economist vine si ne spune ca ne asteapta o "bula"? Serios? Dar cand consilierul guvernatorului Isarescu semneaza apoi el insusi un articol in care prezinta ecuatia pe baza careia a facut respectiva afirmatie, atunci merita sa ne puntem niste intrebari. Dar nu despre justetea afirmatiei, din pacate, ci despre contextul si interesele din jurul acesteia. Pentru ca, in chiar prima fraza din articolul semnat de Croitoru, se arata: "Ieri am facut o prezentare la o intrunire organizata de compania Colliers International Romania, una dintre cele mai mari firme care opereaza pe segmentul spatiilor pentru birouri ale pietei imobiliare". Asadar, ce interes are Lucian Croitoru in a face reclama acestei firme imobiliare?

CAPITAL

Ţiţeiul ieftin şi dolarul scump taie investiţiile

Cotaţia barilului a crescut puţin în ultimele două săptămâni, dar scăderea abruptă din ultimele patru luni are consecinţe majore. Cele mai mari companii petroliere din România şi-au anunţat abia acum planurile de investiţii. Nu mai este o surpriză - acestea vor fi reduse. Chiar cu până la 35%. Piaţa internaţională a petrolului este, în continuare, agitată. Marile companii petroliere de pe glob au anunţat la finele anului trecut că renunţă la investiţii de 200 de miliarde de dolari. Efectele negative vor fi resimţite şi pe plan local, dar la un nivel mai redus. Cei de la OMV Petrom anunţau, încă din noiembrie 2014, că au început un proces de revizuire a proiectelor de investiţii, doar că acestea vor fi prezentate abia în februarie. Între timp, grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al celei mai mari companii româneşti, a anunţat în urmă cu o lună, că pentru perioada 2015-2017 bugetul anual de investiţii va fi redus de la 3,9 miliarde de euro la 2,5-3 miliarde de euro.

Vâlcov admite: IMM-urile fără salariaţi, penalizate de noul Cod Fiscal

Reducerile de taxe, propuse în proiectul Codului Fiscal, vor fi posibile datorită creşterii economice, reducerii cheltuielilor cu aparatul bugetar şi combaterii evaziunii, susţine ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov. Pariul său este că fiscalitatea scăzută va atrage investitori, dar recunoaşte că vor exista şi efecte negative pentru o parte dintre IMM-uri. Nu este vorba de simple măsuri de relaxare, ci de un plan pe cinci ani, împărţit în două etape, începând cu 2016. Codul fiscal este conturat în jurul reducerii taxelor alături de ceilalţi doi piloni pe care România îi are: o forţă de muncă cu costuri reduse pentru investitori, dar şi o disponibilitate mare privind energia, adică producem mai mult decât consumăm.

Veste bună pentru români: "Am ajuns din nou tigrul Europei"

După anunţarea avansului economic de 0,5% din ultimul trimestru al anului trecut şi a creşterii PIB de 2,9% în 2014, experţii financiari cred că în prima parte a acestui an economia României va înregistra cel mai mare avans economic din Europa Centrală şi de Est. Astfel, experţii financiari chestionaţi de institutul ZEW, România urcat pe primul loc în ECE în ceea ce priveşte evoluţia economică în următoarele şase luni, indicele urcând cu peste 27 puncte, la 50 puncte, informează sondajul ZEW, citat de mediafax.ro. În luna ianuarie, indicele privind aşteptările analiştilor pentru economia românească se situa la 22,7 puncte, al patrulea cel mai scăzut punctaj din regiune.

CURENTUL

Curtea de conturi confirmă nepotismul lui Mădălin Voicu şi clientelismul de la Institutul Eudoxiu Hurmuzachi

Sistemul clientelar, nepotismul şi cumetriile au ajuns practic politică de stat în guvernarea USL-PSD-PLR-UNPR-PC. O astfel de situaţie a regăsit Curtea de Conturi şi la Institutul Eudoxiu Hurmuzachi - pentru românii de pretutindeni, condus de Zvetlana Preoteasa şi coordonată de Angel Tîlvăr, proaspăt delimitat de tăticul fost mare securist. Deşi raportul Curţii de Conturi este nimicitor, Tîlvăr nu o schimbă pe Preoteasa care a migrat de la PNL la Tăriceanu încă de anul trecut, ci o menţine în funcţia în care, la fel ca şi el. nu face nimic pentru românii din afara graniţelor. Imediat după numirea sa în această funcţie, în aprilie 2013, Zvetlana Preoteasa a demarat celebrul sistem p.c.r.( pile, cunoştinţe, relaţii), făcând loc în institut unor beizadele politice, plătite cu aproximativ 1000 de euro pe lună. Cel mai elocvent caz este cel al fiului deputatului PSD Mădălin Voicu, căruia tăticul i-a găsit un loc de muncă şi călduţ şi bine plătit, cu ajutorul colegei sale de alianţă , Zvetlana Preoteasa.

CURIERUL NATIONAL

Gaura Rodipet s-a triplat: 110 mil. euro

În cei aproape cinci ani de anchetă - timp în care s-au studiat toate documentele ridicate de la sediul Network Press Concept (fosta Rodipet) şi de la locuinţele şi firme ale celor nouă persoane faţă de care s-a început urmărirea penală, efectuându-se totodată şi evaluări şi expertize - prejudiciul ca­uzat bugetului de stat, Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (actuala AAAS) şi societăţii de distribuţie a presei este estimat la aproximativ 110 milioane de euro (format din circa 175 milioane lei şi aproximativ 74 milioane euro), sumă de peste trei ori mai mare decât cea iniţială, de 35,5 milioane euro. În evaluarea acestui prejudiciu s-au luat în calcul atât datoriile neplătite către bugetul de stat, cât şi penalităţile cu titlu de daune interese datorate AAAS. Nu au fost omise nici diferitele contracte prin care patrimoniul Rodipet a fost prejudiciat cu ajutorul unor retrageri importante în numerar, al externalizării activităţilor şi înstrăinării activelor către firmele din Grupul Awdi.

Programul BCE, în pericol. Instituţia vrea să cumpere titluri de stat, dar cine le vinde?

Pe vârful crizei datoriilor suverane din zona euro, preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, avea probleme să îi convingă pe investitori să păstreze în portofolii titlurile de stat ale statelor membre în blocul monetar. Acum are dificultăţi să îi facă să le vândă. Paradoxul este sesizat de Reuters, care arată că programul de cumpărări de bonduri în valoare de un trilion de euro anunţat de BCE este ameninţat chiar cu o lună înainte de lansarea sa. Cauza? Băncile, fondurile de pensii şi asiguratorii de pe tot cuprinsul continentului vor să le ţină pe bilanţuri din considerente de reglementare. Investitorii instituţionali au nevoie de aceste hârtii de valoare pentru a servi drept colateral la accesarea de lichiditate sau pentru alcătuirea unei structuri mai solide de portofoliu. "Preferăm să ţinem de ele", spune Antoine Lissowski, şef executiv adjunct la asiguratorul francez CNP Assurances. "Politica BCE... îşi atinge limitele", adaugă acesta. Instituţia de la Frankfurt ar putea fi silită, aşadar, să plătească preţuri peste nivelul pieţei sau să ia măsuri pentru a-i încuraja pe investitori să vândă.

Apple bate la uşa industriei auto: vrea să lanseze o maşină până în 2020

Compania de gadgeturi Apple are de gând să intre în competiţie cu Tesla şi General Motors, urmărind să înceapă producţia unei maşini cât mai curând posibil. Compania are la dispoziţie 178 miliarde de dolari şi puţine pieţe în care să investească o sumă atât de mare. Termenul de realizare - producătorii de maşini îl petrec de obicei între 5 şi 7 ani pentru dezvoltarea unei maşini - prezintă agresivitatea acestui proiect şi ar putea să pregătească terenul pentru duelul cu Tesla Motors şi General Motors, ambele având ca ţintă lansarea în 2017 a unui vehicul electric ce ar funcţiona pentru 300 km cu doar o singură încărcare şi ar avea un preţ sub 40.000 de dolari, potrivit Bloomberg.

Irigaţiile, soluţia pentru o agricultură rentabilă

Agricultorii spun că irigaţiile ar trebui să reprezinte în acest moment principala prioritate a autorităţilor statului, pentru ca România să aibă producţii stabile. Aceştia sunt de părere că refacerea sistemului de irigaţii este foarte importantă pentru crearea unui areal de producţii stabile în cultura vegetală dar şi în cea legumicolă, fiind o măsură benefică pentru siguranţa alimentară. Fondurile UE pot contribui la refacerea infrastructurii. Fermierul Dumitru Dumitru spune că agricultorii trebuie să aibă acces la apă pentru irigaţii prin facilitarea cumpărării energiei la cost de producător. " De asemenea, constituirea unor politici de sprijin în ceea ce priveşte irigaţiile ar trebui să fie o prioritate pentru autorităţile centrale", a precizat, pentru Curierul Naţional, Dumitru Dumitru.

Anul Nou în China: Mesajul preşedintelui Xi Jinping, în atenţia întregii lumi

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a exprimat speranţa ca toţi chinezii să acorde o atenţie mai mare familiei, mesaj transmis în cadrul unei reuniuni festive ocazionate de Sărbătoarea Primăverii. Experţii şi presa din străinătate apreciază că discursul preşedintelui Xi prezintă o viziune strategică, acesta fiind în concordanţă cu cerinţele epocii şi realităţile societăţii, notează Radio China Internaţional. De asemenea, mesajul arată marea preocupare a liderului chinez faţă de popor, atenţie acordată şi de Guvernul chinez prosperităţii şi stabilităţii sociale, familia fiind o importantă componentă a societăţii. Armonia în familie este foarte importantă şi poate juca un rol pentru prosperitatea şi stabilitatea statului. Discursul preşedintelui Xi Jinping a stârnit un mare ecou şi în rândul chinezilor stabiliţi în străinătate şi a tinerilor chinezi care studiază în străinătate.

Cinci modalităţi de a tranzacţiona ştirea acordului privind Grecia

Pe termen scurt, problema Greciei a ieşit din impas. Prin­tr-un acord pe patru luni şi cu o finanţare de 10 miliarde euro, statul elen şi partenerii săi externi vor avea un răgaz pentru găsirea unei soluţii fără presiunea timpului. Un moment de uşurare în pieţele financiare internaţionale, neliniştite anterior de perspectiva unei ruperi brutale a legăturilor dintre cele două părţi. Cum pot tranzacţiona investitorii această ştire a înţelegerii privind Grecia. Postul american de televiziune CNBC s-a lansat într-un astfel de joc. Cinci idei de trading au fost avansate de profesioniştii financiari colaboratori ai emisiunii Fast Money. Cartea aurului poate fi jucată cu succes. În primul rând, sunt derivatele pe aur ce pot fi cumpărate cu plasarea unui ordin de stop-loss sub minimele săptămânii trecute, potenţialul de apreciere fiind uriaş. În al doilea rând, într-un asemenea scenariu, acţiunile companiilor miniere care exploatează zăcăminte de aur pot fi o destinaţie de plasament.

EVENIMENTUL ZILEI

DNA, pe urmele lui Raed Arafat: afaceri dubioase cu ambulanţe

O licitaţie, în valoare de 3,8 milioane de euro, care a avut loc în anul 2011, a intrat în atenţia procurorilor anticorupţie. Procurorii DNA investighează posibile fapte de corupţie legate de o licitaţie de achiziţionare a unor ambulanţe destinate Ministerului Sănătăţii şi SMURD, prin intermediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), în care este implicat secretarul de stat, Raed Arafat.

Răsturnare de situaţie în dosarul Gala Bute. Ana Maria Topoliceanu, înregistrată când făcea presiuni pe Tudor Breazu pentru a face declaraţii împotriva Elenei Udrea

Surse apropiate anchetei din dosarul "Gala Bute" au declarat pentru Evenimentul Zilei că întregul denunţ al Anei Maria Topoliceanu ar fi fost infirmat după ce Tudor Breazu şi un alt martor din dosar ar fi prezentat înregistrări cu o discuţie în care aceasta îi cerea lui Breazu să facă, la rândul său, un denunţ împotriva Elenei Udrea. Mai precis, Topoliceanu l-ar fi apelat pe Breazu printr-un apel video pe FaceTime, pe 5 februarie, înainte ca acesta să fie pus oficial sub acuzare, pentru a îi cere acestuia să-i confirme declaraţia făcută iniţial în faţa anchetatorilor. Fosta şefă a CNI se temea ca nu cumva să fie înregistrată audio, aşa că a apelat la bileţele de tip "post-it" pe care le prezenta în faţa camerei. Breazu şi celălalt martor din dosar au prezentat, în faţa anchetatorilor, înregistrările acestei comunicări.

GALA BUTE. Jaful de la Radio România Actualităţi

Pe 22 octombrie 2014, Curtea de Conturi a României a trimis către DNA o sesizare penală cu privire la cheltuirea ilegală a peste 300 de mii de lei din bani publici pentru transmiterea în direct a "Galei Bute" la postul Radio România Actualităţi. DNA a confirmat, pentru EVZ, că a deschis un dosar de cercetare penală. Meciul de la Bucureşti dintre Bute şi Mendy nu a fost nici prima, nici ultima încleştare a boxerului român transmisă în direct de Radio România Actualităţi. Acelaşi post de radio a transmis atât partidele din Canada cât şi, ulterior, pe cel de tristă amintire pentru Bute, în care românul a căzut în genunchi sub pumnii englezului Carl Froch. Toate partidele din Canada fuseseră însă transmise gratuit, graţie unei relaţii de prietenie cu canadienii de la Interbox.

La Cotroceni şi ceasurile bat nemţeşte

Imediat ce şi-a luat în primire funcţia de preşedinte al României, Klaus Iohannis a adus la Palatul Cotroceni o nouă metodă de lucru: una mai riguroasă, unde timpul este respectat cu precizie nemţească. Dacă în mandatele lui Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi chiar Traian Băsescu se mai practica "las că merge şi aşa", din decembrie lucrurile au început să fie făcute la secundă. "În special pe vremea primilor doi preşedinţi treaba se făcea româneşte. Se mai închideau ochii la câte o întârziere, la un lucru care trebuia făcut într-un anume interval de timp. Băse ierta o dată, de două ori... dar la a treia era jale. Acum însă, de când a venit noul preşedinte, toate trebuie făcute la milimetru. Nu se poate întârzia nici măcar o secundă. Dacă ai apucat să spui că faci un anumit lucru într-o zi şi la o anumită oră, atunci aşa trebuie să fie. E un fel de militărie nemţească, să zic aşa. Fiecare ştie ce are de făcut şi îşi face treaba la timp", a spus un angajat al administraţiei prezidenţiale.

JURNALUL NATIONAL

Udrea-Băsescu, în spălatoria Nana

Dosarul Nana s-a pierdut în vâltoarea evenimentelor din ultimele săptămâni unde capul de afiş a fost ţinut de arestarea Elenei Udrea, arendaşul Fermei preşedintelui şi a lui Liberiu Breazu, administratorul prin firma AgroGreen Nana a terenurile agricole cumpărate de Ioana Băsescu pentru tatăl său. Acum, "blonda preşedintelui" este urmărită penal în dosarele Microsoft şi Gala Bute iar "Cici" Breazu este acuzat că era cărăuşul şpăgii în dosarul Gala Bute. Arestarea echipei Udrea-Breazu poate fi doar un punct de plecare în extinderea anchetei privind lungul şir de ilegalităţi prin care familia Băsescu a ajuns moşieră la Nana. Terenul a fost cumpărat de la o firmă fantomă deţinută printr-un credit la dobândă preferenţială acordat de banca de stat CEC în urma intervenţiei lui Băsescu iar parte din retrocedările terenurilor cumpărate de fiica preşedintelui au fost ilegale.

Pinalti rupe tăcerea! A anunţat că va coopera cu autorităţile

Gheoghe Ştefan a anunţat că va coopera cu autorităţile şi că le va spune faptele de corupţie ale unor persoane foarte importante, potrivit Antena 3, care citează surse din interiorul anchetei. Printre numele grele pe care le-ar putea denunţa se află Vasile Blaga, Elena Udrea, Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Gheorghe Flutur. Doar două dintre aceste persoane vor fi denunţate luni de Gheoghe Ştefan, spus sursele. Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat că procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, care controlează postul de televiziune Giga TV, pentru instigare la infracţiunea de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid.

NATIONAL

Seful filajului de la "Doi s'un sfert", condamnat la 17 ani pentru furt!

Dupa cum "National" a dezvaluit in exclusivitate - si va continua sa o faca! - la nivelul conducerii DIPI, pe vremea mandatului lui Gelu Oltean, s-au intamplat nenumarate lucruri cel putin bizare, care au trezit de altfel si suspiciunile ale altor structuri de informatii. "Bomba" care poate arunca in aer temuta structura de filaj a "Doi s'un sfert", raspunzatoare de monitorizarea tuturor cadrelor MAI, este legata de informatia ca aceasta ar fi incaput pe mainile unui ofiter care are o mare "pata" in CV-ul sau. Pentru ca, pur si simplu, ofiteri de contrainformatii sustin ca acesta, pe cand avea doar 17 ani si cateva luni, ar fi fost condamnat pentru comiterea infractiunii de furt dintr-o locuinta!

SIE se retrage cu coada intre picioare din Republica Moldova!

Pe langa eforturile diplomatice si financiare considerabile depuse constant de catre guvernul Ponta pentru sustinerea neconditionata a fostului premier moldovean Iurie Leanca, batalia pentru Moldova s-a dus si pe frontul nevazut al serviciilor secrete. Acolo unde agentiile romanesti specializate, in frunte cu SIE, au trimis un adevarat desant de ofiteri acoperiti sau de influenta pentru a-i impiedica pe oamenii FSB-ului rusesc sa-si bage coada in jocurile politice de la Chisinau. Numai ca, asa cum s-a intamplat de atatea ori in istoria noastra, ne-am inecat pur si simplu la malul "europenizarii" moldovenilor, noul premier al acestora nemaifiind acum pro-romanul Iurie Leanca, ci "independentul" sprijinit de comunisti, Chiril Gaburici.

Marian Vanghelie, acuzat ca nu poate justifica sume importante de bani

Vanghelie este acuzat ca nu poate justifica, in total, suma de un milion de dolari din declaratia de avere, dar si ca nu poate justifica achizitionarea unui apartament in valoare de 225.000 de euro. De altfel, inspectorii ANI sustin ca Vanghelie duce un adevarat razboi cu oamenii legii. Edilul de la Sectorul 5 refuza sa-si publice anual declaratia de avere, incalcand astfel lege, iar cand completeaza documentele respective o face intr-un stil aparte, astfel incat sa faca viata grea inspectorilor. Nu este prima data cand Vanghelie este acuzat ca nu poate justifica sume importante de bani. In 2013, Vanghelie nu putea justifica un total de 180.000 de euro din declaratia de avere. In 2008, din cauza modului in care isi completeaza declaratia de avere, primarul de la Sectorul 5 a fost dat in judecata pentru fals in declaratii.

PUTEREA

Deputaţii votează, luni, a şaptea şi a opta cerere a procurorilor DNA de arestare a Elenei Udrea, în Dosarul "Gala Bute"

Plenul Camerei Deputaţilor va analiza, luni, începând cu ora 16.00, a şaptea şi a opta cerere a procurorilor DNA de începere a urmăririi penale, respectiv de arestare a Elenei Udrea pentru noi acuzaţii de corupţie în Dosarul "Gala Bute". Instanţa supremă a admis, sâmbătă, cererea Elenei Udrea, arestată la domiciliu, de a merge luni la Parlament, pentru a se adresa plenului Camerei Deputaţilor. Lăsând la o parte votul din Parlament, procurorii ar putea întâmpina dificultăţi în instanţă în a o trimite după gratii pe Udrea în Dosarul "Gala Bute", având în vedere că un complet al instanţei supreme a creat deja un precedent judiciar în Dosarul "Microsoft", când a scos-o pe fosta şefă a PMP din arest preventiv şi a plastat-o în arest la domiciliu.

Ponta, citat ca martor în dosarul "Fraudă la referendum"

Premierul Victor Ponta va compărea în faţa magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pentru a fi audiat în Dosarul "Fraudă la referendum", în care vicepremierul Liviu Dragnea este acuzat că şi-a folosit influenţa în scopul obţinerii de foloase necuvenite. Audierea lui Ponta a fost cerută de către Marian Nazat, avocatul vicepriemierului, care a mai solicitat chemarea la bară a altor 18 coordonatori judeţeni ai PSD implicaţi în campania pentru referendumul din 2012. ÎCCJ reia, luni, dezbaterile în acest dosar.

Producţia agricolă a României, 4% din cea a UE

Valoarea producţiei agricole în România a totalizat anul trecut 15,48 miliarde de euro, reprezentând 3,95% din valoarea producţiei totale din Uniunea Europeană, de 392,3 miliarde de euro. Franţa, a cărei producţie agricolă este evaluată la 70,58 miliarde de euro (18% din totalul la nivelul UE) se situează pe primul loc, urmată de Germania, cu 51,03 miliarde de euro (13% din total), Italia (48,35 miliarde de euro sau 12,3% din total), Spania (41,1 miliarde de euro sau din 10,47% total) şi Marea Britanie (30,57 miliarde de euro sau 7,8% din total). Clasamentul ţărilor a căror producţie agricolă depăşeşte 10 miliarde de euro este completat de Olanda, cu o producţie agricolă în valoare de 26,75 miliarde de euro (6,8% din total), Polonia (22,56 miliarde sau 5,75% din total), România şi Danemarca (10,46 miliarde sau 2,66% din total)

ROMANIA LIBERA

Este pregătit Iohannis să dea alianţa cu Statele Unite pe Germania?

Modul în care a fost numit Eduard Hellvig - un partizan al axei Bucureşti-Berlin-Washington - la conducerea SRI şi menţiunea preşedintelui privind "europenizarea" serviciului de informaţii interne indică o reorientare majoră a politicii externe a României dinspre parteneriatul extins cu Statele Unite spre o relaţie privilegiată cu Germania. Aceasta ar fi greşeala politică a secolului. Pentru că preşedintele Iohannis a avut grijă să nu îşi ia angajamente politice majore nici în campania electorală, nici ulterior, după preluarea mandatului, nu putem decela priorităţile sale decât punând cap la cap frânturi de declaraţii şi cuvinte-cheie "scăpate" din greşeală sau deliberat cu scopul de a lansa mesaje către urechile antrenate să le primească.

Antonescu: Este necesară o schimbare de Guvern

O schimbare de Guvern este necesară, dar aceasta implică desemnarea unui guvern mai bun decât cel condus de Victor Ponta, ceea ce nu este uşor, a declarat, duminică, în cadrul emisiunii "Ultimul cuvânt", de la B1 tv, senatorul PNL Crin Antonescu. El a transmis că, în ciuda criticilor aduse, cabinetul Ponta nu este "Guvernul odios pe care îl descriu unii". "De ce el totuşi trebuie schimbat? Pentru că dinamica alegerilor prezidenţiale, această prezidenţializare psihologică a electoratului românesc şi a opiniei publice din România o fac necesară acum. Cred că ar fi fost mai bine pe destin de durată lungă ca om politic lui Victor Ponta să plece imediat după alegeri. Dar asta înseamnă că trebuie pus un guvern bun, ceea ce nu e uşor lucru", a declarat Crin Antonescu

ZIARUL FINANCIAR

RAFO poate merge liniştită la casat, are binecuvântarea guvernului Ponta

Trimiterea la fier vechi în mod oficial a rafinăriei RAFO Oneşti nu a stârnit niciun interes, nicio emoţie pentru Palatul Victoria sau chiar Palatul Cotroceni. Oricum rafinăria era închisă de mai mulţi ani, mai rămăseseră puţini angajaţi (400) într-un oraş deja depopulat, şi în consecinţă pe o hartă electorală Oneştiul nu mai înseamnă nimic. Dacă evenimentul cu ghinion nu se întâmplă la Târgu Jiu sau la Sibiu, atunci e bine. Până acum singura reacţie a venit din partea unei companii private, Prospecţiuni Bucureşti, deţinută de omul de afaceri Ovidiu Tender. "Starea utilajelor rafinăriei este una foarte bună. în aceste condiţii, compania Prospecţiuni SA, în calitate de acţionar la RAFO, îşi exprimă în mod ferm dezacordul privind hotărârea Petrochemical Holding, va lua toate măsurile necesare pentru a lupta împotriva sa şi acuză această decizie fără precedent ca fiind un act de sabotaj împotriva economiei naţionale", a menţionat conducerea Prospecţiuni printr-un comunicat dat vineri seară.

Ce şanse sunt ca 2015 să fie un an la fel de spectaculos ca 2005, "anul cotei unice"

România se află astăzi într-o poziţie aparent excepţională. Economia creşte, salariile cresc, consumul creşte. De ce nu avem încă sentimentul că am scăpat de coşmarul crizei? Câştigul salarial mediu net pe economie a fost în noiembrie 2004 cu 7% mai mare decât la începutul anului (nu socotim decembrie, lună în care se acordă bonusuri şi prime de sărbatori) - a ajuns de la 1.625 de lei în ianuarie la 1.743 de lei în noiembrie (1.866 de lei în decembrie). Consumul (reflectat în datele INS despre cifra de afaceri a comerţului cu amănuntul) a crescut în 2014 tot cu 7%. Este cea mai mare creştere a consumului din 2008 încoace (când acesta creştea cu 13%), dar departe de creşterile spectaculoase din 2006, când el avansa cu 24%, sau din 2007, când sărea de 18%. Ce influenţă a avut asupra creşterii economice reducerea spactaculoasă de taxe din 2005? Întrebarea trebuie pusă, mai ales acum când, la fel ca în 2005, guvernul anunţă că pregăteşte reduceri de taxe.

De ce costă motorina în România mai mult decât în Germania?

Într-o singură lună preţul benzinei şi al motorinei a crescut cu peste 7%, după cum arată datele colectate de ZF de pe site-ul Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, companiile locale arătându-se extrem de grăbite să recupereze scăderile provocate de prăbuşirea barilului de petrol. Statiscile europene arată că acum un plin de motorină în România este mai scump decât unul făcut în Germania. Dife­renţa este că în timp ce un român are un salariu mediu net de 390 de euro pe lună, un neamţ duce acasă 2.000 de euro lunar. Totodată, statiscile europene arată că fimele pertoliere sunt printre cele mai grăbite să-şi recupeze pierderile, România bifând a patra cea mai importantă scumpire pe litrul de benzină în perioada 19.01-16.02.2015.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb