REVISTA PRESEI 23.02.2017

Willy Homner
Revista Presei / 23 februarie 2017

ADEVARUL

Guvernul Grindeanu, remaniat la nici două luni de la instalare

PSD a venit cu trei miniştri noi, cu scopul de a mai remedia pierderile de imagine provocate de Ordonanţa 13. Cel mai sensibil portofoliu - Justiţia - a fost preluat de fostul judecător CCR Tudorel Toader, care are misiunea de a pune în acord Codul Penal cu deciziile CCR. La guvernare s-au întors Rovana Plumb şi Mihai Tudose, doi dintre apropiaţii lui Victor Ponta. Plumb o va înlocui pe Mihaela Toader la Ministerul Fondurilor Europene, singurul ministru fără carnet de partid care rămăsese în Guvern. Mihai Tudose va prelua Ministerul Economiei, pe care l-a mai condus timp de un an şi sub Guvernul Ponta, iar Alexandru Petrescu, actualul ministru al Economiei, va fi mutat la Ministerul pentru Mediul de afaceri, în locul lui Florin Jianu.

Spre o Uniune Europeană în mai multe viteze

Temerile că Uniunea Europenană se întreaptă spre o structură cu geometrie variabilă se înteţesc în rândul statelor nou intrate în UE, mai ales după invitaţia preşedintelui francez François Hollande adresată liderii politici din Germania, Spania şi Italia pentru a se vor reuni pe 6 martie la Versailles. Viitorul summit "cvadripartit" de la Versailles inaugurează un nou format. Cancelarul Angela Merkel a vorbit de mai multe ori în ultimii ani despre "o Europă cu mai multe viteze, în care nu toate statele membre să participe la acelaşi nivel de integrare", iar la summitul informal din Malta, de pe 3 februarie, cancelarul german a venit cu iniţiativa oficializării acestui proiect, scrie "Le Monde".

Emisarul lui Trump, Hoyt Yee: Ne aşteptăm ca liderii români să fie responsabili şi să nu slăbească domnia legii

Hoyt Yee, asistentul adjunct al secretarului de stat al SUA responsabil pentru afaceri europene, efectuează în aceste zile o vizită în România, prilej cu care a discutat cu mai mulţi oficiali români şi despre criza ordonanţei de urgenţă nr. 13, prin care se slăbea legislaţia privitoare la combaterea corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice. El a lansat un mesaj extrem de clar faţă de tentativele trecute sau viitoare de slăbire a statului de drept şi de relaxare a principiilor privind domnia legii. Hoyt s-a declarat impresionat de reacţia românilor faţă de asemenea tentative. Miercuri seara, la sediul Fundaţiei Româno-Americane, emisarul Departamentului de Stat al SUA a purtat o discuţie cu jurnaliştii Dan Tăpălagă (Hotnews), Ramona Avramescu (TVR), Florin Negruţiu (Digi 24) şi Liviu Avram (Adevărul).

De ce este prea scumpă apărarea Europei

Statele UE nu achiziţionează în comun sisteme de apărare, preferând să cumpere echipamente de la producătorii naţionali, ceea ce fragmentează piaţa europeană şi favorizează creşterea costurilor. Uniunea Europeană ca bloc are cele mai mari cheltuieli de apărare din lume după Statele Unite. Însă costurile ar putea scădea considerabil în cazul în care cheltuielile militare ar fi făcute în comun, arată o analiză realizată de compania de consultanţă McKinsey şi citată de Politico.eu. Potrivit studiului, realizat pentru Raportul Conferinţei de Securitate de la Munchen, eveniment ce a avut loc în perioada 17-19 februarie, Europa ar putea economisi până la o treime din sumele alocate pentru echipamentul militar. Tot ce ar trebui să facă ar fi să-şi coordoneze investiţiile şi să recurgă la mai puţini furnizori.

Klaus Iohannis a pierdut apartamentul din centrul Sibiului

Magistraţii Curţii de Apel Piteşti au dat verdictul în procesul privind apartamentul din Sibiu al familiei preşedintelui Klaus Iohannis. Judecătorii au respins contestaţia în anulare formulată de familia Iohannis, menţinând sentinţa pronunţată de Curtea de Apel Braşov în noiembrie 2015, sentinţă prin care preşedintele României a pierdut apartamentul din centrul Sibiului. Sentinţa este definitivă. "Preşedintele Klaus Iohannis respectă deciziile instanţelor de judecată. Preşedintele s-a conformat deciziei instanţei încă din noiembrie 2015, când a fost pronunţată decizia irevocabilă de către Curtea de Apel Braşov", a declarat Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale.

Chirica, sancţionat de partid pentru că a avut dreptate

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a scăpat de excluderea din PSD, însă Comitetul Executiv al formaţiunii a luat decizia ca acesta să nu mai aibă nicio funcţie politică, în urma unui vot în unanimitate. "Suntem la o premieră mondială, când un preşedinte de organizaţie care a spus adevărul este pedepsit pentru asta şi arată faptul că mai este mult de lucru", a declarat Mihai Chirica, primar nemulţumit de modul "autoritar" în care Liviu Dragnea conduce PSD.

Bătălia dintre Donald Trump şi sistem este în toi

Sunt mulţi profesionişti în Administraţia Trump, James Mattis, secretarul Apărării, Rex Tillerson, şeful diplomaţiei, Steven Mnuchin, candidatul pentru şefia Trezoreriei, ale căror priorităţi nu sunt de contestat, dar nimic nu garantează că ei vor putea duce la îndeplinire, scrie Financial Times. Oricâţi profesionaşti ar exista în Administraţie, dacă sunt obligaţi să execute ordinele unui om care împarte lumea în prieteni şi duşmani - şi nimic între - atunci lucrurile nu pot merg bine, mai ales când preşedintele crede că ştie mai mult decât generalii lui despre război, mai mult decât spionii lui despre inteligence şi mai mult decât diplomaţii săi despre lume. Singurii oameni cu care Trump este de acord sunt cei care sunt de acord cu el.

Brexit-ul loveşte locurile de muncă, bunăstarea şi producţia Marii Britanii

Brexit-ul constituie un punct de cotitură pentru viitorul Marii Britanii, spun economiştii. Deşi estimări diferite indică multiple posibilităţi pentru evoluţia Regatului Unit, concluzia comună este că situaţia economică a ţării este inferioară celei care ar fi fost posibilă prin păstrarea statutului de membru al Uniunii Europene (UE), transmite Bloomberg. Cele mai mari mari probleme generate de Brexit se vor manifesta la nivel de deschidere a comerţului şi a forţei de muncă. Andrew Goodwin, economist la Oxford Economics, subliniază caracterul distructiv pe care îl are Brexitul faţă de relaţiile comerciale.

Bucureştiul, oraşul european cu cel mai de coşmar trafic

Bucureştiul este oraşul cu cel mai congestionat trafic din Europa, în timp ce la nivel mondial ocupă un dezonorant loc cinci. Aşa arată cel mai recent clasament făcut de producătorul de dispozitive GPS TomTom. Faţă de anii precedenţi, situaţia României s-a înrăutăţit, arată specialiştii, care afirmă că aglomeraţia din trafic este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă Bucureştiul iar lucrurile par să meargă într-o direcţie şi mai sumbră, în condiţiile în care numărul de maşini din Capitală va creşte. Concret, Bucureştiul e devansat în topul mondial al aglomerărilor urbane doar de Mexic, Bangkok, Jakarta şi Chongqing, în timp ce în clasamentul european se află în faţa unor oraşe precum Moscova, Sankt-Petersburg, Londra sau Marseille.

BANCHERUL

Banca Transilvania are planuri mari si in acest an

Banca Transilvania are planuri ambiţioase si pentru acest an: sa-si continue creşterea de două cifre a soldului de credite, sa investească masiv in digital banking, să facă profituri mari, din care o parte sa le distribuie acţionarilor sub formă de numerar si acţiuni gratuite si, de parca toate astea nu i-ar fi de ajuns, sa mai cumpere o bancă, deşi in 2016 a întrecut BRD prin creştere organică. "Avem si in acest an ambiţia de a creste mai mult decât media pieţei bancare si decât PIB-ul, cum am făcut si in anii precedenţi, deşi va fi dificil, mai ales in privinţa creditării, să obţinem in continuare un avans de doua cifre", spune directorul general al Băncii Transilvania (BT), Omer Tetik. El anticipează că sectorul bancar va înregistra in acest an un avans al stocului de credite de 5%, in ciuda procesului de curăţare a portofoliilor vechi de credite neperformante.

COTIDIANUL

Procurorii primesc ordine de la ofiţerii de informaţii. Protocolul secret între SRI şi DNA există

Dovada concretă că mari dosare de corupţie din România au fost instrumentate la nivelul DNA - în mod abuziv - în baza Protocolului clasificat strict secret nr. 003064 din 4.02.2009 încheiat cu Serviciul Român de Informaţii a fost publicat, miercuri, de Lumea Justiţiei. Acest protocol este certificatul de naştere al "câmpului tactic" recunoscut public de generalul SRI Dumitru Dumbravă, care a precizat că SRI urmărea dosarele penale până la soluţia finală. La data semnării protocolului dintre PÎCCJ şi SRI, şefii instituţiilor erau Laura Codruţa Kovesi - Procuror General şi George Maior director al SRI şi Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI.

Prima reacţie a familiei care a câştigat în instanţă casa deţinută de Klaus Iohannis

Prima reacţie a familiei care a pus mâna pe casa lui Klaus Iohannis! Eugen Antonescu, fiul proprietarilor de drept al imobilului din Sibiu deţinut până acum de şeful statului, a declarat că este mulţumit că magistraţii i-au dat dreptate familiei sale, după o luptă care durează de 17 ani. "Singura noastră bucurie e că am mai depasit o etapa în această etapă care durează de mai bine de 17 ani, iar în urmă acestei sentinţe sperăm să ne clarificăm situaţia juridică a locuinţelor pentru care încă mai avem de luptat. Povestea nu se incheie aici pentru noi pentru că contractele de vânzare-cumpărare fiind anulate în 2002, noi trebuie să mai parcurgen nişte etape juridice pentru a repune în valoare contractele de vânzare-cumpărare anulate acum 15 ani", a afirmat Eugen Antonescu.

CURENTUL

După ce a trăit cu 700 de lei pe lună, actorul Bogdan Stanoevici a decis că cea mai bună slujbă e cea de bugetar

Înainte de a face parte din Guvernul Ponta, Bogdan Dragoş Aureliu Marian Stanoevici câştiga din drepturi de autor echivalentul salariului minim pe economie. Stanoevici este înscăunat în martie 2014 ministru pentru românii de pretutindeni după ce la audierea din Parlament înaintea învestirii în funcţie nu a putut estima câţi cetăţeni români locuiesc pe pământ francez. Comisia l-a validat şi în şapte luni cât a lucrat la MAE, Stanoevici a vizitat Spania, Albania, Ucraina, Bulgaria, SUA, Macedonia, Grecia, Anglia, Moldova, Israel, Austria, Italia, Belgia, Germania etc. pe bani publici. Acum, Firea l-a făcut director al Circului secondat de o altă artistă de renume mondial, Sanda Ladoşi. Firea a declarat că "experienţa artistică şi managerială a domnului Stanoevici, precum şi perioada destul de lungă în care a fost în contact permanent cu lumea artistică occidentală, îl recomandă cu prisosinţă pentru această poziţie.

CURIERUL NATIONAL

Sanctiuni? Daimler investeste 250 milioane euro intr-o uzina langa Moscova

Grupul german Daimler a anuntat deschiderea unei uzine langa Moscova, unde urmeaza a fi construite automobile Mercedes-Benz. Se spune public ca este vorba de prima investitie a unui mare constructor de automobile in Rusia de la instituirea, in urma cu trei ani, a sanctiunilor impotriva acestei tari. Grupul Daimler a precizat ca va investi peste 250 milioane de euro in uzina respectiva si ca primele automobile vor ajunge pe piata in 2019. Constructorul german are in plan crearea a peste 1 000 locuri de munca in uzina respectiva. Ministerul rus al Comertului si Industriei a anuntat intr-un comunicat ca uzina construita de Daimler va produce anual peste 20 000 berline Classe E si SUV Mercedes-Benz, in cadrul unui acord valabil pe o perioada de 9 ani.

Resursele financiare ale Statului Islamic au scăzut considerabil

Veniturile grupului terorist Statul Islamic s-au redus, începând din 2014, la jumătate, ajungând, de la 1,9 miliarde de dolari, la 870 milioane dolari în acest moment. Această "pierdere", spun experţi în domeniu, a fost cauzată de ofensiva puternică declanşată de forţele irakiene şi ale coaliţiei internaţionale care au redus spaţiul controlat de jihadişti şi, deci, a surselor de profit.

Ministrul Mediului vrea o soluţie modernă care să înlocuiască timbrul de mediu

Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a anunţat marţi că autorităţile vor prezenta, în perioada următoare, o alternativă la Timbrul de mediu, despre care oficialul a menţionat că va fi "un sistem modern, european, pe care l-am gândit astfel încât să fie toată lumea mulţumită şi să ne atingem obiectivele de mediu", informează Agerpres. Ministrul a spus că este posibil ca subvenţiile pentru cumpărarea de maşini electrice să fie aproape duble faţă de anul trecut.

Vulturii d Artagnan, Athos, Porthos şi Aramis se bat cu dronele

Pentru că există pericolul ca teroriştii să folosească drone nu numai pe câmpul de luptă, ci şi în tentative de atentate în zone civile, autorităţile franceze antrenează patru vulturi aurii ca să le anihileze. De fapt, perioada de antrenament a celor patru vulturi (d Artagnan, Athos, Porthos şi Aramis) s-a finalizat, iar primul dintre ei a şi trecut la antrenamente avansate în zona unui turn de control militar pentru a se obişnui cu traficul aeroportului. Pasărea a acoperit 200 de metri în 20 de secunde, a interceptat drona şi apoi s-a prăbuşit cu tot cu epavă în iarbă. Conform autorităţilor franceze, d'Artagnan şi fraţii săi vor fi dotaţi cu echipament de înaltă clasă pentru a fi în siguranţă în lupta cu dronele. Specialiştii din armată au proiectat un soi de veste din piele şi kevlar pentru ca păsările să fie în siguranţă.

Comisia Europeană a aprobat finanţarea a două proiecte pentru creşterea standardului de viaţă în România

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a aprobat fazarea a 2 proiecte majore din judeţele Ilfov şi Maramureş. Investiţiile au fost începute între 2007-2013 şi vor putea fi finalizate în actuala perioadă de programare. "Asigurarea unor servicii de alimentare cu apă şi de management al deşeurilor de calitate este esenţială, în primul rând, pentru sănătatea cetăţenilor noştri. Mă bucur că putem ajuta autorităţile locale şi regionale din România să finalizeze aceste proiecte, atât de importante pentru comunităţile lor, cu ajutorul fondurilor europene", a declarat comisarul pentru politică regională, Corina Creţu.

EVENIMENTUL ZILEI

Declaraţiile lui Dragnea după ce Iohannis a pierdut o casă în instanţă

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a comentat decizia Curţii de Apel Piteşti, în urma căreia preşedintele Klaus Iohannis a rămas fără una dintre case. "Nu este o situaţie tocmai plăcută pentru preşedinte, este o decizie a instanţei. Eu sunt îngrijorat de altceva: ce face acea instituţie bancară care e chiriaşă în acea casă. Asta mă interesează. Să nu care cumva să rămână pe drumuri, acum se schimbă statutul imobilului. Ce face Primăria (Sibiului - n.r.) - face licitaţie, nu face licitaţie? Asta mă preocupă, pentru mediul de afaceri", a afirmat Liviu Dragnea, la Parlament, citat de Agerpres.

Inegalitatea veniturilor din România este în creştere

România are unul dintre cele mai mari niveluri de inegalitate a veniturilor din Uniunea Europeană, iar aceasta este în creştere, se arată într-un raport de ţară publicat miercuri de Comisia Europeană. Sărăcia şi excluziunea socială rămân la un nivel ridicat. Deşi în scădere, riscul de sărăcie şi excluziune socială persistă în rândul tinerilor, familiilor cu copii şi persoanelor cu dizabilităţi. Comparativ cu mediul urban, de două ori mai mulţi oameni din mediul rural trăiesc în comunităţi marginalizate şi se confruntă cu probleme sociale, locuinţă şi şomaj. Ponderea persoanelor care trăiesc în locuinţe de o calitate slabă şi consumă mai mult de 40% din venituri pe aceasta este una dintre cele mai mari din UE', se arată în documentul citat de Agerpres.

Premianţi la UE. Rata inflaţiei din România în top trei

Irlanda (0,2%), România (0,3%) şi Bulgaria (0,4%) au înregistrat cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei din UE în luna ianuarie, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Rata anuală a inflaţiei a urcat în iaceiaşi lună la 1,8% în zona euro şi la 1,7% în Uniunea Europeană, de la 1,1%, şi, respectiv, 1,2% în decembrie. Cele mai mari rate anuale ale inflaţiei au fost înregistrate luna trecută în Belgia (3,1%), Letonia şi Spania (ambele cu o inflaţie anuală de 2,9%) şi Estonia (2,8%). Comparativ cu luna decembrie 2016, inflaţia anuală a scăzut în două state şi a crescut în 26 state, inclusiv în România, citează Agerpres.

JURNALUL NATIONAL

Liviu Dragnea: Avionul nu este Guvernul, avionul este România. Nu este o bătălie pe manşă

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a vorbit la ediţia de miercuri seară a emisiunii Sinteza zilei, de la Antena 3, despre cine se află în spatele remanierilor din Guvernul Grindeanu şi despre şansele alianţei PSD-ALDE de a guverna aşa cum a promis. Întrebat în debutul emisiunii cum comentează decizia Curţii de Apel Piteşti în cazul casei lui Klaus Iohannis, Liviu Dragnea a declarat că este îngrijorat de situaţia băncii. "Să nu rămână pe drumuri. Sigur că suntem preocupaţi de asta. În rest, e o decizie a instanţei, nu comentăm", a spus Dragnea.

Legea care limita exportul de lemne, respinsă

Camera Deputaţilor a respins proiectul de lege care ar fi limitat exportul de lemne. Parlamentarii au votat în unanimitate împotrivă, în ciuda retoricii politice din ultimul timp cu privire la tăierile ilegale de păduri. Argumentul deputaţilor a fost că interdicţia exportului ar genera consecinţe economice negative în lanţ. Camera Deputaţilor a respins, ca for decizional şi prin procedură de urgenţă, proiectul de lege privind stabilirea unor măsuri temporare pentru monitorizarea exporturilor şi a livrărilor intra-comunitare de materiale lemnoase. Votul negativ a venit în urma propunerii de respingere emise de Comisia pentru agricultură şi Comisia pentru mediu. Consecinţele economice negative invocate de deputaţi sunt explicate prin faptul că industria autohtonă a mobilei şi cea de construcţii nu pot absorbi decât jumătate din lemnul exploatat.

De ce nu poate, de trei ani, Hidroelectrica să se listeze la Bursă

Hidroelectrica va putea fi listată în acest an la Bursa de la Bucureşti numai dacă se va rezolva până la finele lunii martie problema investiţiilor nerentabile ale companiei, care se ridică la 2 miliarde de euro. Acestea nu au ca scop producţia de energie, sunt alimentări cu apă sau atenuări de viitură, dar reduc mult valoarea de piaţă a companiei, a declarat Ovidiu Agliceru, directorul general al Hidroelectrica. Producătorul de energie hidro nu are nevoie de banii din listarea companiei, bani care ar putea merge la bugetul de stat, a anunţat Oana Truţă, vicepreşedinte Franklin Templeton Investment şi reprezentant al Fondului Proprietatea în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica.

NATIONAL

SRI "geme" de conturi false!

Chiar înainte să înceapă războiul cu sistemul care, culmea, îl făcuse cel mai important furnizor pe piaţa IT "înghiţită" de stat, Sebastian Ghiţă a aruncat o "săgeată" pe care prea putini au băgat-o in seama. Si anume, acesta a avertizat că in România ar exista câteva milioane de conturi de Facebook peste numărul real al utilizatorilor. Adică unele false, "la sanchi", care pot fi folosite oricând, oricum si in orice scop. Ceea ce înseamnă că, la o simpla comandă, zeci de mii de utilizatori care apar cu nume, poze si profesii din diverse zone ale ţării sau diaspora se pot năpusti intr-un linşaj mediatic care pare căt se poate de credibil. Iar SRI-ul ştie foarte bine aceasta vulnerabilitate... însă, din varii motive, se pare ca s-a mulţumit doar să "indexeze", la rândul său, o "numărătoare paralela".

Marea relaxare fiscală, "mânărită" de Guvern!

Iată că, din păcate atât pentru mediul de afaceri, cat si pentru contribuabilul de rând, încep sa se dezumfle una cate una "gogoşile" promise in campania electorală privind trecerea la "marea relaxare fiscala". Zeci de mii de şoferi si-au lăsat maşinile pe care le cumpăraseră in garaj, aşteptând îndeplinirea promisiunii pesediste de a se renunţa la taxa de înmatriculare. Numai că, surpriza, iată că nu a trecut nici măcar o lună de la anularea taxei si ministrul Mediului a anunţat că, foarte curând, Ministerul Mediului va introduce o noua taxa pentru şoferi. Nici nu au apucat bine sa se dezmeticească mediul de afaceri de fericire că a scăpat de pe cat de alambicatul, pe atât de "nemilosul" formular 088, ca patronii si-au si dat seama ca, de fapt, au sărit din lac in puţ.

Dan Adamescu, comemorat la "Casa Doina"

Pe 24 ianuarie anul curent milionarul Dan Adamescu, in vârsta de 68 de ani, a trecut in lumea celor drepţi. Trupul decedatului i-a fost încredinţat soţiei sale, Carmen, care deşi ceruse divorţul de acesta de mai bine de un an si jumătate, separarea nu se pronunţase încă, oficial. Afacerista s-a ocupat si de înmormântarea miliardarului, in condiţiile in care fiul sau se afla in Anglia. Timpul a trecut, oamenii si-au văzut înainte de viată lor si, iacătă că in diverse publicaţii centrale a apărut un anunţ mortuar elegant in care se vorbeşte despre comemorarea lui Dan Adamescu. Pomana de 40 de zile. Gest creştinesc care, ţinând cont de averea si valoarea decedatului, nu putea fi oficiat tihnit, in familie, ci la, probabil, cel mai luxos restaurant din Capitala, Casa Doina.

ROMANIA LIBERA

Ponta, Cioloş şi Grindeanu ne-au lăsat la mâna Gazprom. Importurile de gaze au crescut de şapte ori

Importurile de gaze ruseşti s-au ieftinit atât de mult, încât cantitatea care a intrat în România a crescut cu 629% anul trecut, în timp ce producătorul local Romgaz a fost nevoit să închidă sonde din cauză că nu a putut concura la preţ. Mai mult, de la 1 aprilie va începe o perioadă extrem de tulbure pentru consumatorii români, dat fiind că din acel moment statul nu va mai controla deloc preţul de vânzare a gazelor. Astfel, jocurile vor fi făcute de cei trei jucători dominanţi pe piaţă la ora actuală: producătorul de stat Romgaz, compania OMV Petrom, controlată de grupul austriac OMV, şi Gazprom, a cărui cotă pe piaţa locală a crescut foarte mult. Practic, în această iarnă România a ajuns să cumpere circa 40% din gazele consumate de la ruşi.

PSD vrea să majoreze salariile parlamentarilor. Un ales va câştiga 15.600 lei

Ajustarea salariilor demnitarilor va fi operată printr-o lege a salarizării unice, care este în lucru la Ministerul Muncii, urmând să fie finalizată în următoarele săptămâni. În domeniul administraţiei, cea mai mare indemnizaţie o va avea preşedintele României - în jur de 18.700 de lei. Potrivit explicaţiilor oferite de ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, sistemul de calcul al indemnizaţiilor va fi schimbat urmând să fie raportat la salariul mediu pe economie - de 3131 de lei brut. Şeful statului va avea cel mai mare coeficient - 6, în timp ce primul-ministru, şefii celor două Camere sau miniştrii vor avea "un coeficient apropiat", adică salarii în jurul a 18.000 de lei. În prezent, preşedintele, premierul şi preşedinţii celor două Camere câştigă 21.540 de lei.

ZIARUL FINANCIAR

La nouă şcoli din Bucureşti, copiii au ajuns să meargă în trei schimburi la şcoală, iar în 80% din cazuri merg în două schimburi.

Creşterea numărului de locuinţe noi din Capitală nu a ţinut cont de infra­structura educa­ţională, astfel că s-a ajuns în si­tuaţia în care, în anumite zone, copiii merg la şcoală în trei schimburi. În plus, adesea efectivele de elevi depăşesc 30 de copii într-o clasă, deşi legea învăţă­mântului spune clar că într-o clasă nu pot învăţa mai mult de 25 de copii. În prezent, în nouă şcoli din Bucureşti care au ciclul de învăţământ primar copiii merg în trei schimburi la şcoală, în 338 de unităţi există câte două schimburi şi doar în 74 este un singur schimb, potrivit datelor de la Inspec­toratul Şcolar al Capitalei. Astfel, 81% dintre elevi învaţă în două schimburi în Bucureşti, în 18% merg într-un singur schimb, iar 2% merg în trei schimburi.

Ludwik Sobolewski, şeful BVB: Trei companii sunt pe listă pentru promovarea la statutul de piaţă emergentă

Ludwik Sobolewski, şeful bursei de valori Bucureşti din 2013, spune că în prezent pe lista companiilor necesară pentru promovarea României de la statutul de piaţă de frontieră la una emergentă sunt eligibile companiile OMV Petrom, Romgaz, Banca Transilvania, dar pentru a accelera procesul ar fi nevoie de 4-5 companii. România va afla în luna septem­brie a acestui an dacă a fost promovată de la statutul de piaţă de frontieră la una emergentă, pentru a juca în liga burselor occidentale. Cea mai mare rană a pieţei de capital este în prezent volumul mediu de tranzacţionare redus, de circa 7-8 milioane de euro. Odată promovată la statutul de piaţă emergentă, rulajul mediu zilnic de tranzacţionare ar putea urca chiar de 3-4 ori, la aproximativ 25-30 mil. euro.

"Vulturul" intră din nou la cumpărare. Papalekas a plătit 42,5 milioane de euro pentru depozitul Dacia

Fondul de investiţii Globalworth Real Estate condus de Ioannis Papalekas, supranumit "Vulturul" din imobiliare, a cumpărat de la Simon Roth depozitul Dacia de 68.000 mp de la Oarja. Colliers International a consiliat compania Elgan, deţinută de omul de afaceri Simon Roth, în vânzarea proiectului logistic contra sumei de 42,5 mil. euro. Acesta este cel mai mare depozit de piese al Grupului Renault, cu o suprafaţă de 68.000 mp care aprovizionează reţeaua globală a dealerilor unde sunt comercializate automobile ce utilizează platforma Dacia. Depozitul de la Oarja înregistrează un nivel stabil al încasărilor an de an, având un singur chiriaş - Automobile Dacia. Luând în calcul veniturile depozitului, yieldul tranzacţiei ar fi de circa 9,5-9,75%.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb