• ADEVARUL
• Cum şi-a securizat Ponta fotoliul în PSD pentru încă opt luni
Consiliul Naţional al PSD desfăşurat vineri şi sâmbătă la Parlament şi-a atins pe deplin scopul: a prelungit puterea în partid pentru tandemul Victor Ponta -Liviu Dragnea, cel puţin până în toamnă. Premierul şi vicepremierul au anunţat că viitorul Congres al partidului va fi organizat abia spre sfârşitul anului, "undeva în luna noiembrie". Până atunci, Ponta şi Dragnea se vor asigura că nu mai au niciun contestatar şi vor putea candida, liniştiţi, pentru încă un mandat în fruntea PSD. Strategia liderilor social-democraţi a fost bine pusă la punct. Mai întâi, Ponta şi Dragnea s-au opus organizării unui Congres al partidului imediat după alegerile prezidenţiale. Apoi, i-au dat afară din partid pe singurii oameni care aveau şanse reale să-i învingă, indiferent când s-ar fi organizat Congresul: Mircea Geoană şi Marian Vanghelie. Ca să nu aibă chiar nicio emoţie, l-au tras pe linie moartă şi pe europarlamentarul Cătălin Ivan, cel care îşi anunţase intenţia de a candida la şefia PSD.
• Nebuloasele din dosarul achiziţiei de trenuri noi pentru Metrou
Atât conducerea Metrorex, cât şi primul-ministru şi miniştrii de la Finanţe şi Transporturi au fost sesizaţi asupra faptului că licitaţia pentru achiziţia de trenuri noi pentru metroul bucureştean este organizată incorect, cu încălcarea unor norme elementare ce guvernează industria feroviară. Pe scurt, în caietul de sarcini au fost introduse "cerinţe neuzuale" cum ar fi greutatea trenului sau materialul din care să fie construite vagoanele, fiind lăsate într-un plan secund tocmai criteriile de eficienţă în exploatare, au arătat, pentru "Adevărul", surse apropiate negocierilor. Pentru ca un tren să-şi merite banii, acesta trebuie nu doar să fie ieftin la cumpărare, ci şi întreţinerea lui să coste puţin, iar consumul de energie, în exploatare, să fie redus. La Metrorex, costurile cu întreţinerea reprezintă 30% din total, iar cele cu energia - 10%, dar în punctajul licitaţiei întreţinerea a contat doar în proporţie de 5%, iar energia - de 4%.
• Traian Băsescu, primul atac la preşedintele Iohannis
Fostul preşedinte Traian Băsescu l-a acuzat pe actualul şef al statului că nu s-a luptat în Consiliul European ca Republica Moldova să fie "interconectată" la piaţa unică de energie. Preşedintele Klaus Iohannis a participat la finalul săptămânii trecute la reuniunea Consiliului European de primăvară de la Bruxelles, tema centrală a întâlnirii liderilor europeni fiind Uniunea Europeană a Energiei. "Am subliniat că România susţine puternic acest proiect. Am insistat asupra câtorva priorităţi pentru România care se regăsesc în concluziile finale ale Consiliului European: valorificarea propriilor resurse energetice, necesitatea diversificării surselor şi rutelor de aprovizionare", a arătat Klaus Iohannis la finalul Consiliului European.
• PSD pregăteşte din nou "marţea neagră". Ponta vrea să opereze Codul Penal
Valul de politicieni arestaţi i-a făcut pe liderii partidelor de la Putere să se gândească la un set de măsuri prin care să le mai pună frână procurorilor. Potrivit unor surse politice, PSD, împreună cu partidele-satelit aflate la guvernare, vrea să iniţieze un proiect legislativ prin care să modifice Codul Penal. Mai exact, să reformuleze articolul 223 din noul Cod Penal, care enumeră "condiţiile şi cazurile de aplicare a măsurii de arestare preventivă", un articol care a trimis după gratii, de obicei în arestul Poliţiei Capitalei, parlamentari, miniştri, sponsori de campanie electorală, pe scurt, spuma politicii româneşti din ultima decadă.
• Medicamente ieftine, cu acelaşi efect ca cele scumpe promovate de farmacii
Fiecare medicament scump de pe piaţă are şi o alternativă mai ieftină, care are exact acelaşi efect, subliniază reprezentanţii producătorilor de medicamente. Spre exemplu, Nurofenul, varianta mai scumpă, poate fi înlocuit în orice moment cu Ibuprofenul, medicament care este de patru ori mai ieftin. Concret, în momentul în care ajung la farmacie şi cer o cutie de Nurofen, românii sunt obligaţi să scoată din buzunar peste 40 de lei pentru a achiziţiona 24 de pastile. Asta în condiţiile în care o cutie de Ibuprofen costă, în farmaciile de lanţ, aproximativ 10 lei. Specialiştii arată că, de fapt, substanţa activă este aceeaşi. Doza este şi ea aceeaşi, însă, de cele mai multe ori, pacientul este pus în situaţia de a cumpăra produsul cel mai scump. Cu toate acestea, farmaciştii au obligaţia să îi prezinte bolnavului şi varianta mai ieftină, astfel încât acesta să se poată orienta şi să opteze pentru ceea ce îi permite buzunarul.
• Ţara europeană cu cel mai performant sistem de învăţământ pregăteşte o reformă radicală în educaţie
Finlanda este considerată una dintre ţările cu cel mai performant sistem de învăţământ din lume, situându-se an de an în fruntea topurilor internaţionale de specialitate. Doar ţări asiatice precum Singapore sau China surclasează învăţământul nord-european în clasamentele PISA (Programme for International Assessment). Tot Finlanda este cea care doreşte să-şi asume acum pionieratul într-un nou sistem de învăţământ, relatează The Independent. Sistemul de predare pe discipline, de tipul o oră de istorie, apoi o oră de geografie se retrage treptat din programa şcolară a claselor superioare de liceu (pentru elevii mai mari de 16 ani) şi este înlocuit de ceea ce finlandezii numesc studiul tematic sau, aşa cum este cunoscut în România, învăţământul interdisciplinar. În cazul liceelor cu profil teoretic, orele disparate de economie, istorie, geografie şi limbi străine ar putea fi grupate în cadrul unor cursuri tematice, ca de exemplu "Totul despre Uniunea Europeană".
• Scrisoarea unui irlandez către un comisar european: "România este ţara ultimei civilizaţii rurale autentice a Europei. Aici are loc un cataclism"
Irlandezul Peter Hurley, implicat în numeroase proiecte de promovare a satelor româneşti, a trimis o scrisoare deschisă comisarului european pentru agricultură, Phil Hogan. În document, Hurley îi cere oficialului să sprijine acei mici producători români, cei care nu sunt suficient de bine susţinuţi de statul român, amintindu-i că România este "ultima civilizaţie rurală autentică a Europei". Peter Hurley a trimis o scrisoare deschisă comisarului european pentru agricultură, Phil Hogan. Scrisoarea a postat-o pe Facebook, dar a trimis-o şi pe mail comisarului.
• Oferta care desfiinţează monopolul E.On şi Enel
O societate cu sediul în Iaşi este prima companie furnizoare de energie electrică care atacă piaţa consumatorilor casnici. Administratorii societăţii ieşene Fidelis Energy SRL, care funcţionează pe piaţa energiei electrice de aproximativ 10 ani, au lansat recent o campanie concentrată pe segmentul consumatorilor casnici din România, domeniu controlat autoritar de E.On şi Enel în momentul de faţă. Potrivit datelor din ofertă, care poate fi consultată în detaliu pe site-ul societăţii, oficialii firmei îşi arată "deschiderea totală" către consumatorii individuali, asociaţii de proprietari sau grupuri de clienţi. Procedura de schimbare a furnizorului de energie electrică porneşte de la completarea unui chestionar online, în care doritorii sunt invitaţi să precizeze consumul de energie mediu lunar. În baza acestuia, se formulează o ofertă de preţ, iar dacă solicitantul este mulţumit, poate renunţa la E.On cu o cerere online, potrivit cityzen.ro.
• BANCHERUL
• Cat de corecta este clauza din contractele de asigurare de viata cu componenta de economisire
Un client al Raiffeisen Bank din Iasi si-a dat foc intr-o agentie a bancii dupa ce i s-a spus ca a pierdut banii depusi timp de 10 luni pentru o asigurare de viata cu componenta de economisire, intamplare care ridica semne de intrebare atat in privinta corectitudinii acestor produse hibride (si asigurare si economisire), cat si a calitatii informarii clientilor de catre banci si firmele de asigurare si a nivelului educatiei financiare a populatiei. Conform informatiilor furnizate de Raiffeisen Bank, banca i-a vandut clientului o asigurare de viata cu componenta de economisire oferita de Metropolitan Life, fara a preciza exact tipul produsului, avand in vedere ca firma de asigurari are trei astfel de produse in portofoliu. Saptamana trecuta, clientul a venit la banca sa ceara banii depusi timp de 10 luni pentru respectiva asigurare, insa a aflat ca a pierdut suma respectiva, intrucat contractul prevede ca in primii trei ani "valoarea de rascumparare este 0", ceea ce inseamna ca daca vrei sa renunti la contract in primii trei ani, ai pierdut toti banii.
• Topul firmelor de asigurari de viata: duopolul ING si Metropolitan Life detine peste 50% din piata
Piata asigurarilor de viata este dominata de un duopol format din ING Asigurari de Viata si Metropolitan Life, care detin peste jumate din volumul primelor subscrise la finalul lui 2014, confom datelor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). ING este lider autoritar de multi ani, detinand o cota de piata de 37,4%, valoarea primelor subscrise fiind de 614 milioane lei la finalul lui 2014. Metropolitan Life ocupa locul secund dupa preluarea portofoliului Aviva, cu o cota de piata de 16,1% si prime subscrise de 264 milioane lei in 2014, mai putin de jumatate in comparatie cu ING. Urmatoarele firme de asigurari de viata se afla la mare distanta de primii doi, detinand cote de piata sub 10%: BCR Asigurari este pe locul 3, cu o cota de 8,76%, urmata de Asirom si Allianz, ambele cu aproape 6% din piata. Primele cinci firme din domeniu acapareaza 74,12% din piata asigurarilor de viata. Alti jucatori mai mici sunt BRD Asigurari de Viata, Generali, Eurolife ERB, Grawe si Groupama.
• CAPITAL
• Schimbări majore în impozitare: Inventarul propunerilor din noul Cod Fiscal
Pe lângă deja celebrele reduceri de taxe anunţate de autorităţi, proiectele Codului fiscal şi al Codului de procedură fiscală prevăd multe alte modificări care vor influenţa activitatea companiilor în anii următori. Cele două legi sunt pe circuitul de avizare, urmând să fie aprobate de executiv şi trimise Parlamentului, până la sfârşitul lunii martie. Proiectul Codului fiscal include modificări la toate capitolele. Capital a inventariat cele mai importante prevederi. Companiile străine care au conducerea efectivă în România vor plăti impozitul pe profit în România. Prin urmare, companiile offshore care efectuează servicii către companii româneşti riscă impozitarea în România în situaţia în care conducerea efectivă este realizată din România. Sunt vizate, astfel, companiile care recurg la optimizarea fiscală agresivă.
• Rusia a exercitat "presiuni mari" asupra României
Rusia a exercitat "presiuni mari" asupra României şi Poloniei din cauza sistemului antirachetă NATO, afirmă generalul american Philip Breedlove, comandantul forţelor NATO din Europa, avertizând că Moscova intenţionează să continue această atitudine cu toate ţările participante la scutul antibalistic. În cursul unui seminar pe teme de securitate organizat la Bruxeles, generalul Breedlove a făcut referire la ameninţările la adresa Danemarcei proferate de ambasadorul rus în Copenhaga, Mihail Vanin. "Aceste ameninţări sunt doar următorul pas", a spus Breedlove, notând că, anterior, Rusia a exercitat "presiuni mari" asupra României şi Poloniei.
• În România sunt cu 760.000 mai mulţi pensionari decât salariaţi
Numărul total al pensionarilor era, la finele lunii decembrie 2014, de 5.184.000 persoane, în timp ce efectivul salariaţilor totaliza 4.423.300 persoane, înregistrându-se, astfel, circa 1,172 pensionari la un salariat, conform statisticilor publicate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. Din totalul pensionarilor, circa 90,5% erau pensionari de asigurări sociale de stat (4.692.700 persoane), restul de 9,5% fiind pensionari agricultori (491.300 persoane), potrivit Agerpres. La 31 decembrie 2014, comparativ cu luna precedentă, numărul pensionarilor de asigurări sociale de stat a fost mai mare cu 400 de persoane, iar pensia medie a fost identică, respectiv 844 lei. La finele lui decembrie, proporţia cea mai mare din cadrul pensionarilor de asigurări sociale de stat o aveau pensionarii pentru limită de vârstă - 71,6%, corespunzătoare unui număr de 3.360.400 persoane.
• CURENTUL
• Birchall se duce în SUA pe bani publici să ţină o prelegere la facultatea unde a studiat
În această perioadă în care justiţia română e necruţătoare cu oamenii politici, Ana Birchall ne anunţă că pleacă în SUA într-o vizită oficială (adică pe banii noştri) să susţină o prelegere la Yale Law School unde a urmat cursuri de Master între 1999-2000 şi apoi Doctorat până în 2002. Evident că prelegerea pe care ea o ţine în SUA nu îi va ajuta în niciun fel pe alegătorii care au trimis-o în Parlamentul României şi nici nu are vreo legătură cu atribuţiile sale de parlamentar. Colegiul în care Ana Birchall a candidat şi câştigat un post de deputat este format din mai multe sate din judeţul Vaslui, cunoscute pentru sărăcia lucie în care locuitorii se zbat. Participarea la întâlniri particulare pe bani publici chiar dacă se maschează şi cu câteva întâlniri cu "oficiali" americani (deocamdată nu ştim cu cine, că nu se nominalizează nicio persoană) reprezintă cel puţin infracţiunea de conflict de interese:
• Bucurii - de Tia Şerbănescu
Negăsind în timp util "un kamikaze" la ministerul Finanţelor, premierul s-a sacrificat pentru câteva zile preluând interimatul. Ar putea defila cu inscripţia "je suis kamikaze". Decizia a fost luată după consultări cu preşedintele Iohannis la întoarcerea acestuia de la Consiliul European - unde Ponta a încetat să mai revendice participarea. Ponta ţinea morţiş să arate că PSD se reformează. Sancţiunile intră în vigoare după aprobarea Congresului (în noiembrie) aşa că PSD are un răgaz de şase luni în care-şi mai poate scăpa parlamentarii de arest. La acest punct, Ponta a evocat faptul că rudele sale au probleme în justiţie sugerând că ăsta e riscul funcţiei sale. Adică e victimă politică. Nu se ştie a cui. Justiţia i-a adus necazuri dar şi bucurii lui Ponta: "nu mă bucur de răul niciunui om dar mă bucur de răul lui Băsescu pe care nu-l consider exact om, îl consider un rău pentru România". Bucurii de kamikaze. Rău pe rău se scoate.
• CURIERUL NATIONAL
• Ce jaf descoperă Curtea de Conturi
Fraudarea fondurilor europene, nerespectarea procedurilor privind achiziţiile publice, dar şi erorile de înregistrare în evidenţele contabile, de patrimoniu sau fiscale, au dus la prejudicii de aproape 2,4 miliarde lei în anul fiscal 2013, pentru recuperarea acestora şi îndreptarea abaterilor Curtea de Conturi sesizând organele de urmărire în 103 cazuri şi Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) în alte 14. Potrivit raportului de activitate al Curţii de Conturi pe anul 2014, printre Programele Operaţionale unde s-au descoperit grave abateri, existând totodată suspiciunea de fraudă. Conform datelor Curţii de Conturi, din totalul prejudiciilor de 2,372 miliarde lei (echivalentul a 534,3 milioane euro la un curs de 4,44 lei/euro), 741,4 milioane lei (echivalentul a 167 mil. euro) au fost descoperite în cadrul acţiunilor de audit financiar, 89,1 mil. lei (20,1 mil. lei) în cadrul acţiunilor de audit al performanţei şi 1,542 miliarde lei (347,2 milioane euro) în cadrul acţiunilor de control.
• PNL: Ponta vrea să distragă atenţia populaţiei de la marea corupţie
PNL a reacţionat după ce premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că ar trebui să se revină la practica pe care o aplică toate ţările occidentale cu privire la declaraţia de avere pe care fiecare cetăţean ar trebui să o completeze anual, relatează B1TV. Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi afirmă, prin intermediul unui comunicat de presă, că Ponta "arată cu degetul înspre românii cinstiţi" pentru a masca "blocarea" activităţii ANAF privind confiscarea averilor "marilor corupţi" în urma hotărârilor judecătoreşti. "Revolta pe care premierul Victor Ponta a stârnit-o după ce a propus ca românii să-şi declare veniturile într-o nouă manieră este complet justificată. Nu intru în detaliile de ordin tehnic ale adoptării unei asemenea măsuri, deşi nici acestea nu trebuie trecute cu vederea - creşterea inutilă a birocraţiei şi faptul că şi până acum au existat forme prin care au fost impozitate veniturile din alte surse. Dar, de această dată, nu ignoranţa l-a determinat pe Victor Ponta să vină cu această propunere.
• Câţi bani au investit asigurătorii în publicitate, în primele 2 luni din 2015?
În primele două luni din acest an, clasamentul companiilor de asigurări cu cel mai mare volum de publicitate este condus de NN Asigurări (fosta ING Asigurări) cu 2000 de reclame înregistrate şi un rate card aproximativ de 5.345.576 euro. Omniasig ocupă a doua poziţie în top cu 375 de reclame şi un rate card de 927.459 euro, fiind urmată de Uniqa Asigurări cu 32 de reclame difuzate şi un rate card estimat la 12.400 euro, se arată într-o analiză realizată de mediaTRUST România Asirom a înregistrat, în perioada 1 ianuarie - 28 februarie, 29 de reclame cu un rate card estimat la 9.618 euro, iar Astra Asigurări este în top cu 19 reclame şi un rate card de 9057 euro. Per total aceste 5 companii au cheltuit pentru publicitate peste 6,3 milioane de euro.
• Care sunt categoriile de venituri neimpozabile
Conform normelor în vigoare, reglementate prin Codul fiscal art. 42, potrivit fiscalitatea.ro, următoarele categorii de venituri sunt considerate venituri neimpozabile: ajutoarele, indemnizaţiile şi alte forme de sprijin cu destinaţie specială, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale şi din alte fonduri publice, inclusiv cele din fonduri externe nerambursabile, precum şi cele de aceeaşi natură primite de la alte persoane, cu excepţia indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă. Nu sunt venituri impozabile indemnizaţiile pentru: risc maternal, maternitate, creşterea copilului şi îngrijirea copilului bolnav, potrivit legii; veniturile realizate din valorificarea bunurilor mobile sub formă deşeurilor prin centrele de colectare, în vederea dezmembrării, care fac obiectul programelor naţionale finanţate din bugetul de stat sau din alte fonduri publice.
• Rusia încearcă să reînvie industria auto
Într-o încercare de a pune pe picioare industria auto, Guvernul rus a anunţat subvenţii de aproximativ 10 miliarde de ruble. Rubla tot mai slabă şi încetinirea economiei ruseşti au afectat puternic piaţa de automobile, iar efectele au început să apară. General Motors a anunţat că va închide o fabrică din Rusia, tăind 1000 de locuri de muncă într-o mişcare de restructurare a activităţii sale pentru a face faţă unei crize prelungite a vânzărilor de maşini. De asemenea, Ssangyong Motor din Coreea de Sud a declarat că a suspendat din ianuarie transferurile de maşini către piaţa auto majoră din Rusia.
• EVENIMENTUL ZILEI
• O nouă instituţie pentru recuperarea prejudiciilor din dosarele de corupţie
Înfiinţarea noii instituţii pentru recuperarea prejudiciilor din dosarele de corupţie a intrat în linie dreaptă şi ar urma să primească avizul Guvernului până la sfarsitul acestei luni, potrivit calendarului anunţat de ministrul Justitiei. Autorităţiile au decis să creeze această agenţie specializată după ce au constatat că Fiscul nu a reuşit să aducă la buget decât o mică parte din sumele confiscate de instanţe. Unul dintre modelele luate ca exemplu este cel al Agenţiei de Recuperare a Prejudiciilor din Franţa, considerată cea mai performantă din Uniunea Europeană. Într-un interviu şeful agentiei de la Paris, Charles Duchaine, a explicat cum au reuşit francezii să crească substanţial gradul de recuperare a banilor de la infractori. "Există organe care identifică bunurile, apoi le pun sub sechestru şi le confiscă, dacă este nevoie, deci trebuie construit tot acest sistem pentru ca el să fie eficace. Dacă lipseşte un singur element, nu va funcţiona. Agenţia este ultimul element din sistem, dar este indispensabil. Dacă vrei să lupţi eficace cu ei, trebuie să le iei banii, trebuie să bagi intreprinderea criminală în faliment", a declarat Charles Duchaine.RADOR
• AVERTISMENTUL lui Băsescu pentru toţi politicienii: SĂ TREMURE de frica procurorilor!
Traian Băsescu, fostul preşedinte al României a declarat, sâmbătă, în faţa membrilor Partidului Mişcarea Populară adunaţi la Timişoara, că a lăsat "o ţară în care politicienii sunt la cheremul justiţiei". Fostul şef de stat a opinat că politicienii trebuie să tremure de frica procurorilor, şi nu invers. La numai câteva minune după ce a făcut această afirmaţie pe scena Sălii capitol mesajul a fost preluat şi postat pe Facebook. "Am preluat o ţară în care justiţia a fost la cheremul politicienilor. Am lăsat o ţară în care politicienii sunt la cheremul justiţiei. Politicienii să tremure de frica procurorilor, nu procurorii de frica politicienilor", a declarat Traian Băsescu, la Timişoara, potrivit mesajului postat pe Facebook de euro deputatul PMP, Siegfried Mureşan. În continuare, fostul preşedinte a detaliat: "am primit (n.r. în 2004, la începutul primului său mandate) o ţară în care justiţia era la cheremul politicienilor şi am lăsat o ţară unde politicienii sunt la cheremul justiţiei."
• Manevre militare NATO în Polonia. Armata SUA a instalat RACHETE Patriot lângă Varşovia.
Armata SUA din Europa a instalat o baterie de rachete de apărare Patriot în apropiere de Varşovia, ca parte a unor exerciţii comune cu Polonia menite a oferi noi asigurări în contextul conflictului din statul vecin Ucraina, relatează Reuters. Mişcările de echipamente militare au loc după de Putin şi-a plasat, demonstrativ, baterii de rachete balistice în apropierea graniţei Poloniei, în enclava Kaliningrad. Stat membru al NATO din 1999, Polonia nu are propriul sistem de protecţie împotriva rachetelor balistice şi urmează să ia în următoarele săptămâni o decizie privind furnizorul sistemului său de apărare cu rachete de rază medie de acţiune. "Am fost întotdeauna prieteni şi suntem aliaţi de 16 ani", a declarat sâmbătă ministrul polonez al apărării, Tomasz Siemoniak, într-o conferinţă de presă comună cu ambasadorul american, Stephen Mull. "În tot acest timp, am fost întotdeauna de partea SUA. Când noi am avut nevoie, SUA au fost ferm de partea noastră", a spus Siemoniak.
• JURNALUL NATIONAL
• Spectacolul cătuşelor deranjează CSM. Membrii Consiliului vor să estompeze fenomenul modificând legislaţia
Membri ai CSM vor să pună capăt spectacolului cătuşelor desfăşurat în faţa parchetelor ori de câte ori inculpaţi mai mult mai puţin notorii sunt scoşi şi băgaţi în duba poliţiei. Preocupaţi de dreptul la imagine al inculpaţilor care pot fi declaraţi nevinovaţi de instanţă, ei susţin că scosul acestora cu cătuşe la mâini nu se întâlneşte în alte ţări şi încalcă practicile Consiliului Europei. " Trebuie să vedem dacă poate să fie un spectacol ceea ce se întâmplă zi de zi şi trebuie să vedem dacă în alte ţări lucrurile stau aşa. După semnalale pe care le primim, inclusiv de la ambasade, nu se fac astfel de spectacole. Prin urmare, trebuie să vedem care este legislaţia, să facem un examen de legislaţie comparată şi să ne punem problema şi noi, chiar dacă putem găsi răspunsuri şi în Legea audiovizualului, dar trebuie oarecum să impunem o regulă pentru ceea ce se întâmplă zi de zi", este de părere judecătorul Mircea Aron, membru al CSM. Codul de reglementare a conţinutului audiovizual interzice "difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane aflate în stare de reţinere sau arest, fără acordul acestora".
• Norvegia a vândut o bază secretă pentru submarine, vizitată acum de nave ruseşti
Norvegia a scos la vanzare acum sase ani o baza secreta pentru submarine situata la granita cu Rusia.Revista Newsweek publica un amplu reportaj asupra acestei operatiuni comerciale , cu semnificatii de securitate in contextul amplelor exercitii militatre ale Rusiei care au angajat forte importante ale Flotei de Nord. Baza de la Olavsvern a fost scoasa din circuitul militar , guvernul norvegian considerand in 2008 ca amenintarea din partea Rusiei a scazut si nu se mai justifica sumele cheltuite pentru mentinerea ei in functiune. Baza pentru submarine a fost construita prin sapaturi in stanca si se afla in apropierea oraselului Ramfjord, in apropierea granitei Norvegiei cu Rusia. Baza a fost vanduta la un pret mai mic decat suma ceruta de guvernul norvegian si noul proprietar ofera servicii pentru nave civile. Norvegia este membru NATO si este prima tara din Alianta care in 2013 a introdus serviciul militar obligatoriu si pentru femei. Anul trecut NATO si Norvegia au efectuat exercitii militare comune
• Trei luni de gaze mai ieftine
Valoarea facturii la gaze naturale ar putea să scadă cu 1-3% la 1 aprilie, ca urmare a eliminării importului de gaze ruseşti, însă preţul gazelor din producţia internă poate creşte cu 6-7% în 1 iulie, în funcţie de rezultatul discuţiilor dintre Guvern şi Fondul Monetar Internaţional (FMI). "Din 1 aprilie nu mai impunem import nimănui, iar din 1 ianuarie oricum nu mai există coşul de gaze pentru industrie, ci doar pentru consumatorii casnicici. Anul acesta considerăm că nu vom mai depinde de import, dar asta nu înseamnă că acordurile de import ale firmelor nu rămân în vigoare", a declarat Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
• NATIONAL
• Prin ce manevre a devenit Horia Schiopu-Simu stapanul cuprului din Romania
Combinatele Phoenix Baia Mare si Elcond Zalau au traversat un prim proces de privatizare in anii 1998-1999, cand au fost cumparate de niste investitori indieni. Preluate atunci pe bani foarte putini (Phoenix Baia Mare s-a vandut pentru 111.111 dolari, iar Elcond Zalau pentru 6 milioane dolari) cele doua intreprinderi de prelucrare a cuprului au inceput a fi devalizate imediat. Noii actionari indieni au prelucrat si vandut repede stocurile deja existente, iar sub pretextul eficientizarii au inceput sa taie linii de productie si sa le valorifice drept fier vechi. Ajuns la doar 27 de ani in conducerea Citibank Romania, Horia Schiopu-Simu a speculat la maximum situatia creata de falimentul investitorilor indieni de la Phoenix Baia Mare si Elcond Zalau.
• Baronii scot la licitatie bisericile si cimitirele!
Nu mai era un secret pentru nimeni ca nu mai exista nimic sfânt in ziua de astăzi, dar parca niciodată nu s-a depăşit o "linie roşie", ca acum. Când, niscaiva "baroneţi" din Giurgiu au luat o decizie care aproape ca pare "lucrarea diavolului", totul spre stupefactia propriilor alegatori enoriasi, a iererahilor Bisericii Ortodoxe Romane si chiar a juristilor Prefecturii. Membrii Consiliului Local din comuna giurgiuveana Calugareni, in frunte cu primarul Marian Voinea, s-au gandit ei cum sa mai faca un ban gramada si au luat socanta hotarare de a scoate la licitatie bisericile si cimitirele, declarate anterior de interes local. Asa ca, in timp ce preotii au fost alungati si usile lacaselor de cult inchise, s-a hotarat sa se porneasca "procedurile legale" pentru ca sa fie inchiriate bisericile cui da mai mult, inclusiv pe persoana fizica!
• Consiliul National al PSD: au venit, au halit, au plecat...
Consiliul National al PSD a fost doar un alt exercitiu de imagine. Pe principiul "ne-am adunat ca sa ne strangem", pesedistii au dat o fuga pana la Bucuresti ca sa mimeze democratia de partid si sa plece la fel de demoralizati si de confuzi cum au venit. Dupa ce a pierdut alegerile, ca sa le inchida gura pesedistilor care cereau insistent organizarea unui congres extraordinar, Victor Ponta le-a promis un Consiliu National si o analiza serioasa a esecului din noiembrie 2014. Ce s-a intamplat in realitate? Social-democratii au votat in fruntea CN un om impus de la centru si au fost nevoiti sa inghita ca pelicanii tot soiul de rezolutii, inclusiv cea privind "integritatea si responsabilitatea politica". In tot acest timp, tandemul Ponta-Dragnea si-a mai aratat inca o data muschii, congresul partidului fiind aruncat undeva spre noiembrie, adica la distanta de un an de la pierderea alegerilor.
• Procurorul care a anchetat Revolutia din '89: Nu au existat teroristi. A fost o diversiune
Intr-o emisiune difuzata de B 1 Tv, sambata seara, generalul Voinea a explicat, cu referire la manifestatiile din zilele care au precedat caderea regimului comunist, si inlaturarea de la putere a cuplului dictatorial, faptul ca insusi liderul de la acea vreme, mai precis Nicolae Ceausescu, folosise cel dintai acest termen, intr-un context legat de Revolutie, referindu-se la persoanele care iesisera in strada, pe 17 decembrie, la Timisoara, primul dintre orasele in care oamenii au manifestat impotriva regimului dictatorial. "I-a catalogat ca fiind huligani, iredentisti si teroristi", a declarat fostul procuror. Cat despre prezenta, cu adevarat, a unor astfel de indivizi,la evenimentele din decembrie 1989, in contextul manifestatiilor din Capitala si alte orase ale tarii, Voinea a sustinut, in aceeasi emisiune, urmatoarele aspecte: "Nu au existat teroristi. Toate dosarele cu suspectii retinuti atunci ca teroristi au fost verificate de catre procurori. Eu am avut 40 si ceva de dosare (...) A fost o diversiune".
• PUTEREA
• CCR şi CSM, grijulii cu infractorii. Libertatea din dormitor este egală cu cea din beci, iar cătuşele sunt bune, dar nu în exces
Puşcăria la domiciliu este acelaşi lucru cu cea din arestul Poliţiei Capitalei, apreciază Curtea Constituţională. Judecătorii constituţionali resping, în principiu, cererea procurorilor DNA care au cerut ca zilele de detenţie efectuate la domiciliu să nu mai fie scăzute din pedeapsa finală hotărâtă de instanţă. Procurorii îşi motivau cererea prin exemplul lui Gruia Stoica, acela care "suferă" de un an închis între zidurile propriei proprietăţi, cu acces la jacuzzi, telefon, coniac, floricele şi telecomandă. Stoica este condamnat în primă instanţă la patru ani de închisoare. Dacă procesul va mai dura încă un an şi sentinţa va rămâne definitivă, el va fi ispăşit deja jumătate de pedeapsă, în spatele jaluzelelor. Cu posibilitatea de a mai reduce din restul zilelor efective de încarcerare prin bună purtare.
• Maior: Demisia de la şefia SRI, şi din cauza eşecului adoptării legislaţiei de securitate naţională
Fostul şef al Serviciului Român de Informaţii (SRI), George Maior a declarat, sâmbătă, la Realitatea TV, că unul dintre motivele pentru care a demisionat din funcţie a fost legat de "eşecul adoptării legislaţiei de securitate naţională şi informaţii". George Maior a amintit faptul că, încă înainte de finalizarea alegerilor prezidenţiale, a anunţat că îşi va depune mandatul noului şef al statului, şi a adăugat că decizia de a pleca din funcţie a avut în vedere şi o anumită practică din statele europene. "Pe de altă parte, inteevine şi o anumită rutină şi lucrurile trebuie schimbate, este o filosofie de viaţă", a adăugat el, precizând că se simte foarte bine că a făcut acest lucru.
• ROMANIA LIBERA
• Nemţov, ucis pentru colaboarea cu americanii
Boris Nemţov, unul dintre cei mai importanţi opozanţi ai preşedintelui Vladimir Putin, ar fi fost ucis pentru că ar fi cooperat cu americanii şi ar fi ajutat la alcătuirea listei cu sancţiuni impuse de Washington după anexarea ilegală a Crimeii. Informaţia a fost publicată de ziarul german Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, care citează unele "din cercurile de securitate". Publicaţia relatează că, după anexarea Crimeii, Boris Nemţov a ajutat la elaborarea listei de persoane sancţionate de SUA. Lista respectivă conţine numeroase nume din cercul intim de putere al preşedintelui rus, Vladimir Putin, care au primit interdicţie de călătorie pe teritoriul american şi ordine de îngheţare de active şi conturi bancare. Despre Boris Nemţov, ziarul mai afirmă că ar fi finanţat de miliardarul american George Soros şi că a avut, anul trecut, întâlniri cu senatorii republicani John McCain şi Ron Johnson.
• Un gazoduct va lega România şi Bulgaria pe sub Dunăre
Transgaz şi Bulgartransgaz vor selecta firma care să construiască până la sfârşitul anului gazoductul ce va lega, pe sub Dunăre, România şi Bulgaria. Acesta face parte dintr-un proiect european mai amplu, care va asigura interconectarea pe coridorul Grecia-Bulgaria-România-Ungaria-Austria, un pas spre independenţa energetică a UE. În paralel, Transgaz a anunţat licitaţia pentru construcţia staţiilor de comprimare pentru interconectarea România-Ungaria. Interconectarea între statele UE reprezintă o prioritate pentru Comunitatea Europeană în lupta pentru obţinerea independenţei energetice faţă de Rusia. Un proiect important este cel care va lega sudul continentului, via România, cu partea vestică. În urmă cu trei ani, ţara noastră şi Bulgaria au început construcţia unui gazoduct pentru conectarea reţelelor naţionale de transport de gaze naturale, proiect estimat la 24 milioane de euro.
• ZIARUL FINANCIAR
• Claudia Nemat, Deutsche Telekom: Suntem interesaţi de acţiunile la fostul Romtelecom
Investiţiile vor ţine cont de evoluţia pieţei, afirmă Claudia Nemat, membru în boardul DT, care supraveghează afaceri de 13 mld. euro. Gigantul german Deutsche Telekom (DT) este interesat să achiziţioneze în România pachetul minoritar de acţiuni de la fostul Romtelecom, unul dintre cei mai mari furnizori de telefonie fixă, net şi TV. "Aşa cum am procedat şi în Cehia, unde am achiziţionat pachetul acţionarilor minoritari, dacă există pe masă o propunere decentă pentru ambele părţi, acest lucru se va întâmpla (şi în România - n. red.)", a declarat pentru ZF Claudia Nemat, membru în boardul Deutsche Telekom, care gestionează un business de 13 mld. euro din cele 63 mld. euro ale grupului. Nemţii controlează afacerile din România prin intermediul grupului elen OTE.
• Bancherii nu au găsit bani în conturi pentru a deconta bilete la ordin de 1 mld. lei în februarie
Acesta este al patrulea cel mai mare nivel lunar consemnat vreodată de refuzurile la plată şi vine în mod surprinzător după ce în ianuarie fusese atins un minim al ultimilor şapte ani. Băncile au refuzat luna trecută decontarea de cecuri şi bilete la ordin de peste un miliard de lei, cu 53% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, pentru că nu au găsit suficiente lichidităţi în conturile firmelor care au emis respectivele instrumente de plată, arată datele BNR. Sumele refuzate la plată în februarie au atins al patrulea cel mai mare nivel lunar consemnat vreodată şi un maxim al ultimului an şi jumătate. Pragul de un miliard de lei a fost depăşit de şapte ori şi doar după izbucnirea crizei financiare la finalul anului 2008.
• Austriecii de la Strabag vor construi primele două clădiri de birouri ale proiectului Oregon Park din Pipera
Grupul austriac Strabag, care în ultimii ani a devenit cel mai mare jucător din piaţa locală a construcţiilor, va construi primele două clădiri ale proiectului de birouri Oregon Park din nordul Capitalei, investiţie a grupului Portland Trust condus de britanicul Robert Neale. Portland a cumpărat anul trecut de la grupul Nusco un teren de patru hectare vizavi de sediul Poliţiei Rutiere din Pipera, iar în iarna acestui an a angajat Apolodor să cureţe terenul în vederea dezvoltării unui nou parc de afaceri. "Am intrat în linie dreaptă cu proiectul Oregon Park. Am desemnat Strabag antreprenor general şi vom construi într-o primă fază două clădiri cu o suprafaţă construită de 78.800 de metri pătraţi şi o suprafaţă închiriabilă de 45.000 de metri pătraţi", a declarat pentru ZF Florin Furdui, managing director al Portland Trust România.