REVISTA PRESEI 23.04.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 23 aprilie 2015

ADEVARUL

Zile decisive pentru soarta Greciei

Miniştrii de finanţe din zona euro se vor întâlni pe 24 aprilie, la Riga, pentru a analiza situaţia din Grecia. Autorităţile de la Atena şi creditorii săi internaţionali încearcă în continuare să ajungă la un acord care să permită deblocarea unor noi ajutoare în schimbul unor reforme. Ministrul grec de finanţe, Yanis Varoufakis, a declarat marţi că guvernul de la Atena şi creditorii săi internaţionali au început să reducă diferenţele de viziune, întrucât ambele părţi înţeleg că cea mai bună şansă pentru a ajunge la un acord este compromisul, potrivit Bloomberg. Premierul grec, Alexis Tsipras, confruntat cu negocieri dificile cu creditorii Greciei, se va întâlni cu cancelarul german, Angela Merkel, joi, cu ocazia summitului Uniunii Europene privind imigranţii din Marea Mediterană, a anunţat marţi guvernul grec, relatează AFP. Grecia nu se mai poate împrumuta de pe pieţele financiare din cauza dobânzilor prohibitive şi riscă să aibă probleme cu lichidităţile. Un "Grexit" este unul dintre cele mai proaste scenarii care ar putea ameninţa chiar şi moneda euro, susţin analiştii.

Bacşişul va fi trecut pe un bon fiscal separat şi se va taxa cu 16%

Guvernul a decis să legifereze bacşişul, care va fi evidenţiat pe un bon fiscal separat şi va fi taxat cu 16%, decizia fiind luată prin ordonanţă de urgenţă aprobată miercuri şi urmând să fie aplicată de la data publicării actului în Monitorul Oficial. Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici, precum şi restul dat de vânzător clientului şi nepreluat de acesta în mod voluntar. Bacşişul nu poate fi asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii, se arată în proiectul de ordonanţă de urgenţă a Guvernului. Este interzis firmelor să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacşişului. Firmele stabilesc, printr-un regulament de ordine interioară, dacă veniturile provenite din încasarea bacşişului rămân la dispoziţia lor sau constituie o sursă de alte venituri care se distribuie salariaţilor.

Reacţii dure după ce concubinajul între homosexuali a fost avizat de deputaţi

Parlamentul României este aproape de adoptarea parteneriatului civil între două persoane, indiferent de sex, după ce marţi, 21 aprilie, Comisia deputaţilor pentru muncă şi protecţie socială a avizat favorabil acest proiect de lege. La ultimele recensăminte, aproape 1 milion de români au declarat că trăiesc în concubinaj. Decizia Comisiei parlamentare a scandalizat, însă, deja o parte a societăţii civile, dar şi reprezentanţi ai Bisericii. Ideea a fost lansată în aprilie 2013 la Constanţa, stârnind controverse aprige. Parteneriatul civil este un contract încheiat în faţa unui notar public între două persoane adulte de sex diferit ori de acelaşi sex, care consimt să convieţuiască" în baza afecţiunii, respectului şi sprijinului reciproc şi a egalităţii în drepturi". Practic, el ar legaliza "uniunea consensuală", popularul concubinaj în care trăiesc aproape 1 milion de români. Aici ar interveni marea schimbare: de acelaşi drept ar beneficia şi cuplurile de acelaşi sex.

Începe revolta ruşilor împotriva lui Vladimir Putin

După luni întregi de frustrări şi cu o economie cocoşată sub greutatea sancţiunilor internaţionale, dar şi cu preţurile la energie aflate în scădere, muncitorii de peste tot din Rusia încep să protesteze din cauza salariilor neprimite şi intră în grevă. Aceasta este prima reacţie la nivel naţional împotriva politicilor economice ale lui Vladimir Putin, notează "New York Times". În estul îndepărtat al Rusiei, profesorii au intrat în grevă. În Rusia centrală, au intrat în grevă şi angajaţii unei fabrici de metalurgie. În Sankt Petersburg, muncitorii din industria auto şi-au lăsat uneltele, iar într-un şantier izolat din Siberia, muncitorii şi-au arătat nemulţumirile cu litere albe gigantice scrise pe acoperişul barăcilor: "Dragă Putin, V.V. - Patru luni fără plată".

Visul nebunesc al lui Ceauşescu: voia o naţie care să consume 2.800 de calorii pe zi

Ceauşescu s-a erijat la începutul anilor 80 în nutriţionistul şef al românilor, inventând "Programul de alimentaţie ştiinţifică a populaţiei". Poporul trebuia să consume zilnic maxim 2800 de calorii. Dictatorul stabilise atât standarde de greutate pentru bărbaţi şi femei, cât şi cantităţile maxime de carne, ulei, lapte sau zahăr pe care un român putea să le consume anual. Printr-un alt decret dat în 1981, Ceauşescu a stabilit şi pedepsele celor care nu se supunea regulilor de partid şi de stat. Decretul "privind măsurile pentru prevenirea şi combaterea unor fapte care afectează buna aprovizionare a populaţiei", stabilea pedepse cu închisoarea pentru românii care cumpărau cantităţi de produse alimentare mai mari decât consumul prevăzut de program.

România ar putea importa gaze din Azerbaidjan

România, Bulgaria şi Grecia au semnat miercuri un acord pentru conectarea reţelelor naţionale de transport pentru gazelor naturale, proiectul necesitând investiţii totale de circa 220 de milioane de euro, scrie Wall Street Journal. Înţelegerea a fost semnată la Sofia de către oficiali din ministerele de energie din cele trei ţări, la patru luni după încheierea, la Bruxelles, a unui acord colaborare pentru dezvoltarea unei infrastructuri regionale de gaze de gaze naturale. Coridorul vertical România-Bulgaria-Grecia va fi operaţional în 2018, a declarat Zhecho Stankov, secretar de stat în ministerul bulgar al Energiei. Consumul intern de gaze al Bulgariei atinge circa trei miliarde de metri cubi pe an, iar 95% din cantitate este importată din Rusia. Spre comparaţie, România a consumat anul trecut 12 miliarde de metri cubi de gaze naturale, cea mai mare parte fiind asigurată din producţia internă, de Romgaz şi Petrom.

Rusia va realiza centrale nucleare plutitoare. Acestea vor alimenta cu energie oraşele arctice din Siberia

După zeci de ani de planuri, Rusia va fi prima ţară din lume care va avea centrale nucleare plutitorare, prima unitate urmând a fi livrată în anul 2016, a anunţat vicepremierul rus Dmitri Rogozin, citat de agenţia Interfax şi preluat de "The Moscow Times". "Practic este un reactor atomic care poate fi conectat la infrastructura costlă şi va putea furniza energie printr-un cablu către orice oraş arctic", a afirmat Rogozin, care supervizează activităţile Rusiei în Oceanul Arctic. "Prima astfel de staţie energetică plutitoare va fi gata până în luna octombrie a anului viitor", a mai adăugat el, potrivit sursei citate. Centralele nucleare plutitoare nu sunt o idee nouă în Rusia, ideea unei flote de astfel de centrale prinzând teren încă din anii "2000. Organizaţiile pentru protecţia mediului sunt îngrijorate de perspectivele acestor centrale, argumentând că o greşeală ar fi catastrofică pentru fragilul ecosistem arctic. Pe de altă parte, Rusia este dornică să dezvolte cât mai mult teritoriile sale nordice, unde se află imense resurse naturale.

BANCHERUL

Micuţa banca poloneza Idea Bank are planuri uriaşe in Romania: sa ajungă in top 10 in doar 3 ani

Şefii micuţei bănci poloneze Idea Bank, lansata ieri oficial in Romania, după preluarea RIB (Romanian International Bank) la finalul lui 2013, au planuri foarte ambiţioase de dezvoltare in tara noastră, mai exact sa ajungă intre primele zece bănci romaneşti intr-un timp foarte scurt, de doar 3 ani. Si asta cu toate ca Idea Bank are o vechime de doar trei ani in Polonia, fiind parte a grupului Getin Holding, deţinut de al patrulea cel mai bogat polonez, Leszek Czarnecki. Ceea ce nu a împiedicat-o însă sa se listeze recent la bursa din Varsovia, in vederea finanţării extinderii in alte tari din regiune, initial in Rusia si Ucraina, iar acum si in Romania. Preşedintele Getin Holding Group, Piotr Kaczmareck, a participat ieri la conferinţă de presa ocazionata de lansarea Idea Bank in Romania.

Banca bulgărească TBI Bank nu are succes in Romania: a făcut pierderi de 1,9 milioane lei in 2014

La doi ani după ce bulgarii de la TBI Bank, detinuti de grupul israelian Kardan, care mai are investiţii imobiliare in China si reţele de apa in India si Israel, au obtinut licenta unei sucursale bancare in Romania, aceasta bajbaie in continuare in a-si gasi locul pe piata financiara locala. TBI Bank Romania anunta o pierdere de 1,9 milioane lei in 2014, justificata de "investitiile in reteaua de unitati si sistemul IT", potrivit unui comunicat de presa. Numai ca sucursala TBI Bank, condusa de duetul Florentina Mircea si Traian Baicu, care anterior au lucrat la TBI Leasing si TBI Credit, care acorda carduri de credit cu dobanzi uriase, nu a mai deschis nicio noua unitate anul trecut, in afara celor trei inaugurate in 2013: una in Bucuresti si alte doua la Iasi si Constanta, plus una la sediul central din Puţul lui Zamfir in Capitala.

CURENTUL

Iliescu, primul pas spre recunoaşterea închisorilor CIA

Într-un interviu acordat revistei germane Der Spiegel, fostul preşedinte Ion Iliescu admite că a pus la dispoziţia CIA un "sediu" în România, dar spune că autorităţile române nu s-au amestecat în activităţile serviciului american. "Der Spiegel" comentează că fostul preşedinte român este "al doilea şef de stat care recunoaşte existenţa centrelor secrete de detenţie ale CIA după fostul preşedinte polonez Alexander Kwasniewski". În interviul acordat jurnalistului Keno Verseck, Ion Iliescu a povestit că în perioada de la sfârşitul anului 2002 - începutul lui 2003 "aliaţii noştri americani ne-au rugat să le punem la dispoziţie un sediu". În calitate de şef de stat la acea vreme, Iliescu a aprobat cererea în principiu. De detalii s-ar fi ocupat fostul şef al administraţiei prezidenţiale şi consilier pe securitate naţională Ioan Talpeş, afirmă Der Spiegel. Ion Iliescu, scrie revista, vorbeşte însă numai despre un "sediu". Că acolo ar fi funcţionat o închisoare secretă nu ştia, conform spuselor sale.

CURIERUL NATIONAL

Revoluţie în lumea exchange-urilor

Finanţele modifică modul de autorizare a caselor de schimb valutar, astfel încât, după sancţionare, acestea să nu mai poată obţine autorizaţie de funcţionare pe următorii 5 ani nici măcar în cazul schimbării denumirii firmei. Comisia de autorizare poate cere Poliţiei Române sau Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor rezultatele controalelor efectuate. Măsurile au fost luate având în vedere că, deşi li s-au închis punctele de lucru, unii operatori aleg să ceară o nouă autorizaţie pentru a-şi continua activitatea.

Pensii militare şi pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti

Categoriile de pensii care vor compune sistemul pensiilor militare de stat vor include pensia de serviciu, pensia de invaliditate şi pensia de urmaş. Pensiile se vor plăti din sumele alocate la bugetul de stat prin bugetele MApN, MAI şi SRI, angajatorul nemaifiind obligat să plătească contribuţia aferentă acestuia. Executivul a aprobat ieri proiectul de lege privind pensiile militare, în urma căruia vor fi acordate pensii militare de stat şi pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti care îndeplinesc condiţiile de vechime în serviciu. Principalele modificări din proiectul de act normativ ce vor viza sistemul de pensii sunt legate de faptul că pensiile se vor plăti din sumele alocate la bugetul de stat prin bugetele MApN, MAI şi SRI, angajatorul nemaifiind obligat să plătească contribuţia aferentă acestuia. "Angajatul va plăti lunar o cotă de contribuţie egală cu cota de contribuţie individuală de asigurări sociale, sumă ce va fi vărsată la bugetul de stat. Baza lunară de calcul a contribuţiei individuale este solda lunară brută sau salariul lunar brut", a informat ieri Executivul.

Contract-bombă pentru Airbus Helicopters: Polonia face o comandă de 2,5 mld. euro

Pentru Airbus Helicopters, comanda Poloniei în valoare de 2,5 miliarde de euro este considerată de producătorii de elicoptere francezi a fi "contractul anului 2015". Primul-ministru al Poloniei, Ewa Kopacz, a anunţat oficial, marţi după-amiaza, că armata poloneză urmează să dispună de elicoptere modelul Caracal EC725. "Gazeta Wyborcza" preciza marţi că alegerea elicopterului francez menţionat a fost făcută în detrimentul rivalului american Sikorky şi al italo-britanicului Augusta Westland. Caracal EC725, a anunţat Ministerul polonez al Apărării, va fi supus mai întâi testelor în Polonia, contractul urmând a fi semnat către sfârşitul acestui an. Elicopterul Caracal EC725 este dezvoltat din familia Super Puma la cererea iniţială a armatei franceze şi a fost conceput pentru misiuni de luptă şi de salvare.

Piaţa de birouri, impulsionată de servicii şi tehnologie

Piaţa de birouri din Europa Centrală şi de Est (ECE) a resimţit o creştere semnificativă a investiţiilor în 2014 pe fondul unei dinamici crescute în sectoarele de Servicii şi Tehnologie, nivelul tranzacţiilor ajungând la un nivel-record, iar estimările pentru 2015 sunt destul de optimiste în ceea ce priveşte volumul livrărilor de spaţii noi, se arată într-un studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară, DTZ Echinox. "Stocul total de spaţii moderne de birouri în Varşovia, Praga, Budapesta şi Bucureşti la finalul lui 2014 era de 12,83 milioane mp, fiind cu 5% mai ridicat faţă de anul anterior. Varşovia continuă să fie cea mai mare piaţă, cu 4,4 milioane mp, urmată de Budapesta cu 3,24 mi­li­oane mp, Praga cu 3,03 milioane mp şi Bucureşti cu 2,16 milioane mp de spaţii moderne de birouri", se arată în raportul citat. Pentru 2015, volumul total al livrărilor este prognozat să crească cu 15%.

EVENIMENTUL ZILEI

Când se va risipi misterul care învăluie aurul Chinei?

Cifre statistice secundare indică faptul că banca centrală din China şi-ar fi triplat deţinerile de aur în perioada post-criză, cantitatea fiind a doua din lume după cea din visteria SUA. Scopul urmărit de autorităţile de la Beijing ar fi acoperirea cu metal preţios a yuan-ului în vederea transformării sale în monedă de rezervă. China atacă poziţia dominantă a SUA în comerţul global şi finanţele internaţionale cumpărând aur, mult aur. Acesta este avertismentul lansat de Bloomberg Intelligence care nu exclude ca banca centrală din această ţară să-şi fi triplat la 3.510 tone metrice deţinerile de lingouri faţă de aprilie 2009. Cuantificarea deţinerilor de aur ale Chinei - învăluite în mister - are la bază datele statistice privind producţia internă de metal preţios a ţării şi cifre oferită de asociaţia de profil. Achiziţiile de aur s-ar putea include în planul autorităţilor de la Beijing de a diversifica rezerva valutară însumând 3,7 trilioane dolari şi în a cărei componenţă aurul abia reprezenta 1% la ultima raportare din anul 2009.

Fost şef al Gărzii de Mediu, reţinut de DNA

Marius Bărbulescu, fost comisar general al Gărzii de Mediu,în prezent director adjunct, a fost reţinut sub acuzaţia că a primit materiale de construcţie şi material lemnos de la un om de afaceri care voia să obţină controlul asupra unor păduri din zona Voineasa. Procurorii DNA Piteşti au dispus reţinerea lui Ion Marius Bărbulescu, comisar general la Garda Naţională de Mediu (GNM) în 2009, 2011 şi 2012, director al Direcţiei Generale de Control a Biodiversităţii, Biosecurităţii şi Ariilor Protejate din cadrul GNM (2010), în prezent director general adjunct, pentru trafic de influenţă în formă continuată (8 acte materiale) şi luare de mită. În acelaşi dosar, fost reţinut şi Gheorghe Deaconeasa, administrator al unor societăţi comerciale şi fundaţii, pentru cumpărare de influenţă în formă continuată, dare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Muzeul de Istorie: Istoria calculatoarelor, de la primele maşini de calcul la computerele moderne de astăzi

Muzeul de Istorie găzduieşte expoziţia "PC: O istorie fascinantă", organizată în parteneriat cu Muzeul Comunicaţiilor şi Informaticii (filială a Muzeului Militar Naţional "Regele Ferdinand I"), Muzeul Universităţii Politehnica din Bucureşti şi Ing. Dr. Alexandru Floca - colecţionar. Aceasta va fi deschisă începând de vineri, 24 aprilie 2015, cu începere de la ora 13.00, la sediul MNIR din Calea Victoriei nr.12, Bucureşti, a anunţat instituţia. Expoziţia prezintă evoluţia calculatoarelor, de la primele maşini de calcul la computerele moderne de astăzi. Majoritatea pieselor datează din anii `70-`80 ai secolului trecut, alături de mărcile străine consacrate aflându-se şi cele româneşti fabricate de companii precum: ICE Felix, Electronica, Centrul de Cercetări Automatica Bucureşti (CCAB). Printre modelele expuse se numără şi calculatoare reprezentative pentru industria IT din anii '80: Apple IIc, Apple Lisa 2, Commodore 64, IBM PC 5150, Apple Macintosh Plus, HP 150, terminalul Lear-Siegler ADM-3A, Osborne I şi multe altele.

JURNALUL NATIONAL

Capitala desfrâului "gang-bang". 100.000 de turişti străini vin în România pentru sex

"Organizăm petreceri de tip gang-bang" sau "Fanteziile tale devin realitate alături de noi". Aşa sună tot mai multe anunţuri de pe site-urile de profil din România. Cele mai multe se adresează celor din Capitală, dar în special străinilor care vizitează Bucureştiul. Cei mai mulţi dintre străinii care ne vizitează ţara în căutare de sex, potrivit Institutului Naţional de Statistică sunt italienii, aproape 70 de mii, anul trecut. Nu mai puţin de 57 de mii de americani au fost fermecaţi la rândul lor de domnişoarele de la noi. Nemţii şi britanicii au venit pentru a gusta din plăcerile vinovate româneşti în număr egal, câte 50 de mii în 2014. În ultimii ani, în Capitală, s-a dezvoltat aşa-numitul turism sexual. Majoritatea hotelurilor care cazează străini, au neoficial în ofertă şi dame de companie. 25 - 30 de milioane de euro aduc anual sexul şi orgiile sexuale .

Reducerea numărului de parlamentari nu e tranşată. Se aşteaptă date de la Statistică, aleşii ţin cu dinţii de scaun

La nivel declarativ, liderii tuturor partidelor politice cer un Parlament mai suplu, cu mai puţini senatori şi deputaţi. În spatele uşilor închise, cei care trebuie să-şi taie singuri, craca de sub picioare, adică să facă noua lege a alegerilor parlamentare, nu se înţeleg asupra numărului mai mic de aleşi. Deşi au trecut aproape patru luni de când Comisia de cod electoral a început să lucreze pe legile privind alegerile locale şi parlamentare, nici până acum parlamentarii n-au stabilit câţi senatori şi deputaţi ne vom alege anul viitor. Legea alegerilor parlamentare spune clar că se elimină votul uninominal şi se reintroduce votul pe liste, atât pentru Camera Deputaţilor, cât şi pentru Senat. Pentru că niciunul dintre partidele politice n-a decis în forurile de conducere care este numărul optim de parlamentari, în draftul legii s-a păstrat norma de reprezentare de la alegerile uninominale din 2008. Adică am avea 334 de deputaţi şi 137 de senatori, în total 471 de parlamentari. Un număr mult prea mare faţă de 300, numărul impus de referendumul din 2009.

NATIONAL

Liberalilor le pute a blat intre Ponta si Iohannis

Coabitarea Iohannis - Ponta a ajuns sa-i calce pe nervii si pe liberali, nu numai pe Traian Băsescu. "Intre preşedintele Klaus Iohannis si premierul Victor Ponta este o coabitare nedeclarata", a decretat, recent, fostul şef de stat. Culmea este ca percepţia nu-l bântuie numai pe Traian Băsescu, ci si pe susţinătorii de drept ai lui Klaus Iohannis - noii liberali. Care reclama - cei drept nu public, dar insistent - buna relaţie statornicita intre noul preşedinte si premier si lăsarea PNL-ului in ofsaid. "Nu mai înţelegem nimic. Noi am crezut ca Iohannis va scăpa de Ponta si de PSD. Asa se stia si asta asteptam cu toti. In schimb, uite ce se întâmplă. Zau daca nu era poate mai bine sa il votam pe Ponta. Aşa măcar se delimitau taberele, ştiam cine e duşmanul. Acum nu este decât o confuzie generala", susţin amărâţi liberalii. Culmea este insa ca nu numai presedintele sustinut de ei coabiteaza intr-o veselie cu pesedistul Victor Ponta, ci si sefa lor Alina Gorghiu.

Scurgeri de informatii la Palatul Cotroceni!

Deşi nu mai este un secret pentru nimeni ca noul şef al statului nu obişnuieşte sa-si exteriorizeze sentimentele, surse din preajma acestuia susţin ca primul om in stat este tot mai cătrănit in ultima vreme. Însă culmea este ca supărarea lui Klaus Iohannis nu este provocata de potenţialii rivali politici sau de cine ştie ce forte obscure, ci chiar de oamenii in care se încredea cel mai mult. De altfel, după cum "National" a dezvăluit in exclusivitate, partenerii strategici ai tarii noastre, care de altfel si asigura sprijinul informativ la înaltele standarde presupuse de statutul de tara membra a NATO, nu au fost deloc incantaţi de multe dintre numirile făcute intr-o prima faza de către proaspătul preşedinte al României.

DNA l-a îngropat pe Dragnea cu morţii care au votat la referendum

Procurorii anticorupţie au cerut închisoare cu executare pentru Liviu Dragnea in dosarul "Referendumului". Instanţa urmează sa se pronunţe pe dat de 6 mai. "Sper sa fiu achitat, pentru ca nu am găsit in rechizitoriu vreo proba prin care sa se dovedească faptul ca as fi făcut faptele pentru care am fost trimis in judecata", a declarat Liviu Dragnea înainte de a se prezenta in fata judecătorilor. Optimismul preşedintelui executiv al PSD a fost spulberat însă de procurorul de şedinţa care a cerut pedeapsa cu privarea de libertate, arătând ca inculpatul Dragnea s-a înţeles cu martorii din acest proces.

Fostul secretar de stat Ovidiu Putura, şpăguit cu servicii sexuale

Dosarul in care fostul secretar de stat in Ministerul Justiţiei Ovidiu Putura a fost trimis ieri in judecata pentru fapte de corupţie musteşte de amănunte incendiare. Unul dintre acestea îl reprezintă spaga primita de fostul judecător, de la partide de vânătoare si sejururi la mare, pana la servicii sexuale. In perioada 2013 - 2014, Ovidiu Putura a primit de la Laurenţiu Ţăranu foloase necuvenite constând in suportarea cheltuielilor aferente unor partide de vânătoare, unor sejururi la mare, precum si plata unor servicii sexuale, un costum de vânătoare si suma de circa 30.000 de lei pentru a interveni la judecătorii de la Curtea de Apel Constanta si in care martorul Ţăranu avea calitatea de inculpat.

PUTEREA

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruinţă

Cinstirea Sfinţilor în Biserica Ortodoxă este o tradiţie sfântă, dar în acelaşi timp şi o dogmă, adică o învăţătură de bază a bisericii. Ea este practicată din cele mai vechi timpuri şi a fost trecută în cărţile noastre bisericeşti. La mărturia şi autoritatea acestora se adaugă şi cartea numită "Constituţiile Apostolice", carte scrisă în vremea Sfinţilor Apostoli. Avem după aceea mărturia Sfântului Chiril al Ierusalimului (+386); apoi Sinodul VII Ecumenic, mărturisirile de credinţă etc. Toate arată că Biserica nu exagerează cu nimic cinstind vrednicia sfinţilor care şi-au împlinit datoria înmulţind talanţii. Vieţile Sfinţilor din Sinaxare ne dovedesc câtă credinţă au avut aceştia şi câtă râvnă de a o păstra; ele ne dovedesc de asemenea câtă iubire de Dumnezeu şi de oameni au arătat şi cât şi-au jertfit viaţa pentru triumful binelui în lume. Sfinţii sunt temelia de aur a Bisericii creştine. Unul dintre aceşti prieteni ai Domnului (Iacob II, 23), casnici ai lui (Efeseni II, 29), sau judecători ai lumii la Judecata de Apoi (I Corinteni VI, 2; Matei XIX, 28), cum îi numeşte Sfânta Scriptură, este şi Sfântul Gheorghe, Sfânt pe care îl sărbătoreşte întreaga Biserică Ortodoxă în fiecare an la 23 aprilie.

"Sateliţii" care ar putea decide guvernarea în 2016

Departamentul Politic al cotidianului PUTEREA a realizat o analiză privind reaşezarea scenei politice cu un an şi jumătate înaintea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare. Atât PSD, cât şi PNL îşi vor construi strategia spre atingerea unui rezultat cât mai apropiat de 45% (fezabil va fi un prag minim de 43%), pentru a putea obţine majoritatea alături de UDMR; În condiţiile actuale şi dacă va întreprinde o strategie adecvată, PNL poate atinge 43% din opţiunile de vot; În schimb, PSD chiar dacă va candida în tandem cu PC-PLR şi UNPR, are şanse reduse pentru obţinerea unui rezultat de 43%, de aceea PSD ar fi interesat de o candidatură individuală a celor doi "sateliţi", pentru a accesa cât mai mult din electorat (o aritmetică pe care s-ar putea baza PSD ar fi de 33% + 5% +5%); Riscul ce derivă din ultima variantă ar fi ca unul dintre cei doi "sateliţi" să opteze pentru o guvernare alături de PNL, rezultând şi o majoritate parlamentară mai puternică, mai ales că o asemenea opţiune nu ar putea fi catalogată drept o trădare, întrucât ar avea legitimitatea conferită de candidatura individuală.

ROMANIA LIBERA

Ponta reinventează SUPER-PENSIONARII

Guvernul a aprobat, ieri, un proiect de lege prin care se revine la pensiile speciale ale militarilor şi ale celor din sistemul de ordine publică şi siguranţă naţională. Consultanţii fiscali spun că este o decizie electorală, fără ­acoperire financiară, următoarele guverne urmând să acopere gaura de la buget. Deşi premierul Victor Ponta neagă că ar fi vorba despre pensii speciale, practic se renunţă la principiul contributivităţii, prin care cuantumul pensiei este stabilit în funcţie de contribuţie şi stagiu. "Nu sunt pensii speciale, sunt pensii... doar îndreptăm greşelile din trecut şi era necesar acest lucru. Am mai îndreptat o parte din pensiile militarilor. De-acum va fi un sistem foarte clar, aplicat în orice ţară NATO şi UE, care stabileşte o stabilitate şi predictibilitate pentru cei care fac serviciul militar", a declarat Ponta.

Canada a relaxat regimul vizelor pentru români

O parte din români nu vor mai avea nevoie de viză pentru Canada, dar această concesie este făcută doar celor care anterior au mai călătorit pe continentul nord-american. Românii care au deţinut în ultimii 10 ani o viză pentru Canada sau o viză non-imigrant pentru SUA nu vor mai avea, începând de anul viitor, nevoie de viză pentru a călători în Canada, România fiind inclusă de guvernul canadian în programul Electronic Travel Authorization (eTA). Programul eTA este similar celui din Statele Unite, Electronic System for Travel Authorization (ESTA). Astfel, cele două ţări aplică aceleaşi metode pentru a filtra călătorii din afara perimetrului nord-american.

ZIARUL FINANCIAR

Ce înseamnă iadul pe piaţa muncii: să ai proiecte, dar să nu poţi să le execuţi, pentru că nu ai de unde recruta oameni

Angajatorii din IT din Cluj refuză proiecte care ar putea să le sporească încasările pentru că nu au de unde recruta angajaţi. Deficitul de forţă de muncă din sectorul IT, dar şi pregătirea tot mai scăzută a tinerilor care ies de pe băncile facultăţilor sunt marile provocări cu care se confruntă angajatorii din regiunea Clu­jului, au spus directorii de HR în cadrul celei de-a 16-a ediţii a dezbaterilor HR Insider, organizată de ZF Corporate la Cluj. "În acest moment, o proporţie foarte mare din piaţă merge pe outsourcing, deci veniturile sunt direct proporţionale cu numărul de angajaţi pe care îi au companiile. Şi la noi, pe linia de outsourcing, de doi ani încoace de când piaţa e în creştere, au fost situaţii în care am fost nevoiţi să refuzăm proiecte din cauză că nu aveam personal suficient", a explicat Alexandra Bayer, Human Resources Mana­ger în cadrul companiei Fortech, un furnizor românesc de software în regim outsourcing care are în prezent peste 430 de angajaţi.

Cu un avans de 10-15% pe an, construcţiile pot aduce 1% din creşterea economică

Prin 2007, într-o periodă de graţie pentru economie, nu era nicio surpriză să citeşti în presă sau în diferite rapoarte că piaţa construcţiilor creşte cu 27% şi încă există loc de creştere (se întâmpla în T1 2007). După o "vale a plângerii" întinsă pe şase ani în care criza aproape a înjumătăţit valoarea sectorului, construcţiile dau în prima parte din an semnale puternice de revenire şi oferă motive pentru a anticipa o contribuţie însemnată la creşterea PIB. Construcţiile reprezintă în prezent doar 6,3% din PIB-ul României, faţă de un maxim de 10-11% în perioada de boom. În 2007-2008, sectorul de profil genera o treime din creşterea economică de 7-8% de la acea vreme, dar anul trecut construcţiile au avut o contribuţie zero în avansul PIB de 2,8%. "Primul trimestru a fost cel mai bun din 2008 încoace", "am majorat vânzările cu 68%", "semnalele din prima parte a anului sunt bune", "infrastructura s-au deblocat" - acestea sunt declaraţiile unor producători de materiale de construcţii.

Lidl şi Kaufland importă mărci private de un miliard de euro

Reţelele surori Kaufland şi Lidl, ambele parte a grupului german Schwarz, importă anual pe piaţa locală mărci private de circa 1 mld. euro, potrivit estimărilor ZF, cele mai importante "baze" de producţie fiind Germania, Cehia şi Polonia. Cele două grupuri sunt de altfel reţelele de comerţ cu cele mai mari importuri în România, potrivit datelor INS aferente anului trecut. Lidl, companie care activează pe segmentul discounterilor, se află pe poziţia a opta în topul celor mai mari importatori locali, aici fiind luate în calcul toate importurile, indiferent de pieţele de unde sunt aduse. Kaufland se află pe poziţia 23, într-un top în care celelalte reţele se află în jurul poziţiei 100. Spre deosebire de ceilalţi retaileri, Kaufland şi Lidl au o pondere importantă din bunurile marcă privată importate. Reprezentanţii celor două reţele nu oferă însă date privind ponderea mărcilor private produse local şi a celor importate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb