REVISTA PRESEI 23.05.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 23 mai 2012

ADEVARUL

România s-a calificat în finala concursului Eurovision 2012

Trupa Mandinga a intrat a şasea în concurs şi a fost prima finalistă anunţată. Deşi solista Elena a părut că a avut probleme cu casca pe scenă, Mandinga a reuşit să convingă publicul european. În finală a mai ajuns reprezentanta Islandei, Greta Salome, moldoveanul Pasha Parfeni, cu piesa "Lăutar", Ungaria, Danemarca, Albania, Cipru, Grecia, Rusia şi Irlanda. Mandinga a avut o prestaţie care a fost umbrită pe alocuri de problemele cu sonorul, lucru remarcat şi de către prezentatoarea TVR, Geanina Corondan. În unele momente, solista Elena părea că este în spatele negativului muzical şi de trei ori a părut că arată că ar avea probleme cu casca. Pe scena din Baku, bunicuţele din Rusia, Buranovskiye Babushki, au făcut spectacol, ridicând publicul în picioare ca nicio altă formaţie. Următoarea semifinală va avea loc joi, iar finala va fi sâmbătă.

Poşta Română, epurată între două staţii de metrou

O şefă din Poşta Română dădea informaţii telefonic colegilor din teritoriu, în timp ce călătorea cu metroul, liniştindu-i că regionalele nu vor fi desfiinţate, ci reorganizate "ca să poată fi daţi PDL-iştii la o parte". Luni a fost o zi grea pentru cei 35.000 de angajaţi ai Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR). Ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, a anunţat demiterea primilor 100 de directori ai Poştei Române din cei aproape 1.000 pe care îi va da afară în următoarele trei luni. Peste 50 de lideri de sindicat din teritoriu au fost la Bucureşti pentru a afla direct de la sursă (ministrul Nica şi directorul general al Poştei, Ion Smeeianu) care va fi soarta celor pe care îi reprezintă. Concluzia discuţiilor a fost suficient de limpede pentru sindicalişti: tăiem costuri, dăm afară, reorganizăm.

Palatul lui Videanu din curtea bisericii

Adriean Videanu (50 de ani), fost primar al Capitalei şi fost ministru al Economiei, şi-a ridicat un adevărat domeniu la Snagov, pe un teren de 5.400 de metri pătraţi, concesionat pe 99 de ani cu suma totală de 10.000 de euro (101 euro pe an). Contractul de concesiune dintre Parohia Ciofliceni şi familia Videanu a fost avi­zat de Arhiepiscopia Bucureştiului. După ce a pus mâna pe teren, "regele marmurei" şi-a construit palatul. Palatul Videanu are nu mai puţin de 1.340 de metri pătraţi, structurat pe mai multe niveluri: demisol, parter şi două etaje. Imobilul numără patru apartamente mici şi 12 camere. În condiţiile în care Adriean Videanu a declarat că locuieşte în vila de la Snagov împreună cu soţia şi cei doi copii, dimensiunile vilei sfidează raţionalul, cochetând cu megalomania. Fiecare membru al familiei beneficiază de 335 de metri pătraţi.

Care sunt efectele votului uninominal "pur"

Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, proiectul de lege privind votul uninominal majoritar. Sistemul avantajează USL şi va duce la creşterea numărului de parlamentari. Legea privind introducerea uninominalului "pur", în care mandatele de senator şi deputat vor fi atribuite candidaţilor care obţin cel mai mare număr de voturi, a fost adoptată, ieri, de Camera Deputaţilor, cu 180 de voturi pentru, 30 împotrivă şi 26 de abţineri. PSD, PNL şi UNPR au fost în favoarea proiectului de lege, PDL s-a opus iar deputaţii UDMR s-au abţinut. Potrivit actului normativ, iniţiat de liderii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu, pragul electoral este desfiinţat, iar în judeţele în care minorităţile au peste 7% reprezentare acestea vor primi un mandat de parlamentar, chiar dacă nu câştigă niciun colegiu. PDL a anunţat că va ataca la Curtea Constituţională legea votată ieri de Parlament.

Elveţia ar putea introduce francul de aur

Parlamentul din Elveţia a început marţi dezbaterile cu privire la proiectul introducerii în ţară a unei monede paralele - francul de aur, informează agenţia Blommberg. Potrivit propunerii, o monedă din aur va valora 5 franci care sunt acum în circulaţie sau 5,3 dolari. Bancnotele vor rămâne valuta oficială a confederaţiei. Iniţiativa de a introduce francul din aur aparţine celui mai mare partid din ţară, Partidul Popular Elveţian, care susţine în politica sa populismul de "dreapta". Introducerea monedei din aur protejează economia elveţiană de criza financiară prin care trec ţările din Zona Euro

OCDE: Europa să dea mesajul că va folosi "bazooka cea mare pentru a-şi apăra copiii"

Europa ar trebui să transmită mesajul că are suficientă forţă şi va folosi "bazooka cea mare" împotriva oricui va încerca să îi ameninţe "copiii", a afirmat marţi secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Angel Gurria, citat de CNBC. În opinia sa, europenii trebuie să dea asigurări că vor face orice este nevoie pentru stabilizarea pieţelor şi randamentelor, iar contagiunea nu se va produce pentru că vor face totul pentru susţinerea Spaniei şi Italiei, care şi-au făcut temele şi aplică politicile asumate, speculaţiile împotriva lor fiind inutile. Oficialul OCDE consideră că liderii europeni au la dispoziţie mijloacele necesare pentru a da un astfel de mesaj investitorilor. "Aveţi instituţii precum Banca Centrală Europeană (BCE), Banca Europeană pentru Investiţii (BEI), fondurile de salvare EFSF şi ESM, şi cele 430 de miliarde de dolari atrase de FMI", a argumentat reprezentantul OCDE.

Editorialist FT: devalorizarea este singura soluţie viabilă pentru salvarea euro

Singura soluţie viabilă pentru rezolvarea adevăratei probleme a zonei euro, adică lipsa de competitivitate a forţei de muncă din statele periferice prin comparaţie statele din Nordul Europei, este devalorizarea monedei, spune economistul Jeremy Siegel. Siegel este profesor de finanţe în cadrul Wharton School of the University of Pennsylvania,şi editorialist al prestigioasei publicaţii Financial Times. Când Grecia a intrat în zona euro, iar riscurile au fost astfel preluate de Germania, capitalurile au inundat această economie care aducea randamente mai mari în condiţii de risc considerate similare celor ale economiei germane. Asta a determinat o umflare a costului forţei de muncă mult dincolo de orice limită a competitivităţii. Iar sindicatele, care au început să se raporteze la nivelul salariilor germane, au avut un rol major în umflarea nesustenabilă a salariilor.

FMI către Banca Angliei: nu opriţi, ci majoraţi programele de relaxare monetară

Guvernul britanic şi Banca Centrală a Angliei ar trebui să facă mai multe pentru a stimula redresarea economiei au spus oficialii Fondului Monetar Internaţional, atenţionând asupra faptului că problemele zonei euro impune o abordare şi o implementare moderată a măsurilor de austeritate. Fondul Monetar Internaţional (FMI) prognozează o revenire a economiei britanice în a doua parte a anului, după ce datele oficiale pentru primul trimestru al acestui an au indicat revenirea recesiunii. FMI a transmis guvernului Marii Britanii că stimularea creşterii este absolut necesară, şi că pentru asta este esenţial ca mediul de afaceri să aibă acces cât mai uşor la capitaluri.

CURENTUL

Blat total USL-PDL Bucureşti la alegerile locale

Alegerile locale din Capitală se desfăşoară într-o atmosferă generală de non combat la nivelul primelor două formaţiuni care chipurile se bat între ele pentru voturile bucureştenilor. USL şi PDL Bucureşti se comportă ca doi adversari care se feresc unul de altul în ringul de box, atingându-se uşor, din când în când, doar ca să dea lumii impresia că asistă la o luptă şi nu la un dans al împerecherii. În realitate nu avem de-a face cu o confruntare adevărată, aşa cum era de aşteptat, având în vedere declaraţiile belicoase făcute de protagoniştii PDL Bucureşti şi USL, înainte de debutul campanie electorale. Pe bună dreptate, în această situaţie se naşte întrebarea : care-i miza blatului? Pe cât de simplă e întrebarea e şi răspunsul: păstrarea intereselor de afaceri ale clientelei politice a PDL, plus ceva şefii importante de comisii la nivelul primăriilor.

Divorţul lui Poteraş, tertip ieftin pentru a-şi pune la adăpost averea şi afacerile

Inculpatul Cristian Constantin Poteraş, primarul Sectorului 6 al Capitalei, vrea un nou mandat la conducerea primăriei şi este susţinut necondiţionat, în acest demers, chiar de către preşedintele PDL Bucureşti, Elena Udrea. Deşi te-ai aştepta ca măcar în calitatea sa de preşedinte al Federaţiei Române de Lupte, să fie puţin mai viteaz, Cristian Poteraş se ascunde, de fapt, de ani buni, după fustele (ex-)nevestei şi a şefei ierarhice pe linie de partid. Om de afaceri care a transformat Sectorul 6 într-un soi de feudă personală, Poteraş s-a asigurat că-i va păcăli din nou, pentru a treia oară, pe alegători.

Ponta se vrea "branduit" după modelul Băsescu în detrimentul cacealmistului Antonescu

Deşi Ponta se dă din ce cocoş în raportul cu preşedintele Băsescu, realitatea este că tânărul cârlanul mânat de tandemul Năstase-Ilici nu -şi poate depăşi condiţia de învăţăcel care vrea să ajungă la nivelul "duşmanului" său. În tot acest timp, tactica adoptată de Ponta este una de hărţuire pe modelul luptelor de gherilă duse de idolul său, luptătorul marxist Che Guevara. Ponta încearcă de ceva vreme să intre şi el în hora celor mari şi să devină la rândul său un "jucător". Numai că asumarea dublului rol aduce cu sine persiflarea preşedintelui-viitor, Crin Antonescu, cel care este arvunit ca lider al României încă de la fiinţarea USL. Tendinţele autocrate ale lui Ponta încep să răsară tot mai vizibil iar Antonescu ar trebui să fie îngrijorat pentru viitoarele sale prerogative, riscând astfel să devină doar o legumă decorativă în ghiveciul unui eventual tandem după 2015.

CURIERUL NATIONAL

Taxa care divizează Europa

Comisarul european Dacian Cioloş a declarat că UE trebuie să aibă resurse proprii mai mari în bugetul comunitar, iar o sursă de bani, conform unei propuneri a Comisiei Europene, ar putea fi taxa pe tranzacţii financiare. Aceasta ar urma să fie plătită doar de bănci, opinia publică fiind în favoarea taxării instituţiilor financiare salvate cu bani publici. Ungaria deja a introdus taxa, Franţa şi Germania sunt "pentru", dar alte ţări precum Marea Britanie şi Suedia se opun ferm. Dacian Cioloş a explicat că, dacă în bugetul comunitar ar exista o parte mai consistentă de resurse proprii, care să vină de exemplu din taxa pe tranzacţii financiare, atunci discuţiile dintre statele membre nu s-ar mai purta în termenii "cine cât dă la bugetul comun".

De ce să cărăm petrolul în buget cu ţăpoiul?

Statul altoieşte, în sfârşit, multinaţionalele care obţin la noi câştiguri necuviincioase (unii ar spune şi necuvenite) sau probabil aşa ar trebui să interpretăm anunţul de săptămâna trecută al Guvernului potrivit căruia ar fi în pregătire un proiect de suprataxare a companiilor petroliere care realizează venituri excepţionale (ce o fi aia?!). Această modalitate de taxare neobişnuită - care se presupune că ar trebui să aducă mai mulţi bani la buget - exact asta e: un procedeu insolit, o taxare în afara oricăror reguli principiale. Ce se poate înţelege de aici? Că Guvernul îi impozitează mai abitir pe cei care au afaceri cu randamente mari? Este neeconomic! Nu poţi pedepsi aşadar pe cineva că are profit prea mare! Statul poate însă face altceva! Poate ridica redevenţele pentru exploatarea petrolului, ca şi pentru a altor resurse naturale. Este principial, este corect, este coerent din punct de vedere legal şi corespunde unei realităţi: petrolul este al României şi nu al companiei care îl extrage.

Băncile din Grecia sunt susţinute în secret cu lichidităţi de urgenţă de circa 100 miliarde euro

Sistemul bancar din Grecia este susţinut de către banca centrală de la Atena cu lichidităţi de urgenţă estimate la circa 100 miliarde de euro, aprobate în secret de către Banca Centrală Europeană (BCE), fără un anunţ oficial sau dezvăluirea condiţiilor, potrivit Financial Times. Folosirea programului lichidităţilor de urgenţă (emergency liquidity assistance - ELA) pentru a ajuta băncile din economiile mai slabe ale zonei euro reprezintă unul dintre aspectele mai puţin cunoscute ale crizei datoriilor, potrivit cotidianului britanic. Programul ELA a ajutat la evitarea unui colaps al sistemului financiar din Irlanda, iar acum sprijină într-o măsură şi mai mare Grecia, asigurând BCE, care deţine controlul asupra facilităţii, o putere semnificativă în hotărârea destinelor unor ţări.

EVENIMENTUL ZILEI

Trecutul comunist ascuns al lui Andrei Marga

Ministrul de Externe, Andrei Marga, are un trecut complex şi controversat. A fost activist, la cel mai înalt nivel, în timpul studenţiei şi după terminarea facultăţii. Specializat în Filozofie marxistă, a obţinut o bursă în Germania federală. În acea perioadă Marga a profitat de un scandal sexual la vârf, între activişti UASCR, şi a luat-o de nevastă pe nepoata nomenclaturistului Ion Ursu, iubitul Elenei Ceauşescu.

Cine e şeful. Băsescu rămâne în joc

Noul Parteneriat NATO - UE, dar şi tendinţele Pactului Atlantic de a deveni o putere economică, îi dau dreptate Preşedintelui. raian Băsescu refuză să polemizeze cu liderii USL, faţă de rolul său în politica externă. Şeful statului, întors ieri de la Chicago, nu a vrut să comenteze solicitarea lui Victor Ponta ca Parlamentul să decidă prin vot cine va reprezenta România la Consiliul European din 28 iunie. Băsescu a dat însă un semnal că restrângerea atribuţiilor sale în domeniul diplomaţiei ar fi nejustificată, deoarece direcţia pe care a dat-o politicii externe româneşti, respectiv parteneriatul cu SUA, a fost cea corectă. "Permiteţi-mi să nu comentez declaraţiile premierului. România are Constituţie, preşedinte ales, Guvern aprobat de Parlament. Sunt convins că aceste instituţii, toate la un loc, au de făcut un singur lucru: să respecte Constituţia", a declarat el.

Din ciocolată în carne. Soia modificată genetic, antidotul foametei sau "bombă" de ucidere în masă?

De când a fost introdusă în furajele animalelor, soia modificată genetic a ajuns să fie unul dintre cele mai consumate alimente din ţara noastră. O găsim inclusiv în ciocolată sau carne. În timp ce medicii o laudă, ecologiştii o consideră o "bombă" alimentară. Nu cultivăm, dar mâncăm soia modificată genetic pe pâine. Şi nu doar din şniţele, tofu sau cârnaţi vegetali, ci şi din ciocolată, pateuri sau carne. 500.000 de tone intră anual în ţară, dintre care 90% sunt culturi modificate genetic, care ajung în mare parte în furajele pentru animale.

Capcanele deprecierii: Ce să nu faci când leul scade

Transferarea creditului din euro în lei sau a depozitelor din lei în euro sunt soluţii tentante, dar neindicate, fără avantaje evidente. Leul nu mai are alt susţinător în afara Băncii Naţionale, care însă nu poate vinde la nesfârşit euro pentru a ajuta moneda naţională. Dealerii din piaţă spun că lunile mai şi iunie vor ţine leul sub tensiune, spre îngrijorarea celor cu credite în euro şi salarii în lei. Deprecierea leului poate avea şi o latură pozitivă: ne ajută să căutăm căi pentru a ne stabiliza bugetul.

JURNALUL NATIONAL

Abuzurile Monicăi Macovei. Cum s-a transformat fostul ministru al Justiţiei din autoproclamatul arhanghel anticorupţie în instigator la corupţie

Ridicată în slăvi de ambasadorul american la Bucureşti, Mark Gitenstein, Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei şi europarlamentar PDL, nu este nici pe departe politicianul perfect. Dimpotrivă, mandatul său a fost marcat de o serie de controverse, fiind acuzată de încălcarea repetată a Constituţiei şi adoptarea unor măsuri prin care a politizat sistemul judiciar. Mai mult, de numele ei se leagă tentativa de a institui un stat poliţienesc prin interceptarea abuzivă a telefoanelor şi o retrocedare ilegală în favoarea tatălui său. Site-ul www.codulzambaccian.ro realizează o cronologie a celor mai controversate măsuri luate în timpul ministeriatului Monicăi Macovei.

Se sparge bula Facebook. Mark Zuckerberg - acuzat de lăcomie

Investitorii care au cumpărat acţiuni Facebook vineri la 45 de dolari bucata, în momentul în care titlurile erau la vârful tranzacţiilor, au pierdut deja un sfert din banii băgaţi. Deşi mai mulţi analişti au avertizat constant în ultimii doi ani că valoarea Facebook este supraevaluată raportat la veniturile şi profiturile pe care le face, investitorii care au cumpărat acţiuni aruncă acum cu acuze în stânga şi dreapta pentru scăderea abruptă. Sunt arătate acum cu degetul banca de investiţii Morgan Stanley - principalul intermediar care a organizat listarea, co-fondatorul Facebook Mark Zuckerberg - acuzat de lăcomie - şi Nasdaq, operatorul bursier pe care s-a efecutat listarea, din cauza problemelor tehnice întâmpinate.

CE vrea să evite suspendarea plăţilor pe POP şi POSDRU

Comisia Europeană nu doreşte suspendarea plăţilor pe Programul Operaţional pentru Pescuit (POP) şi pe POSDRU, însă totul depinde de modul în care autorităţile române vor pune în aplicare măsurile necesare, a explicat Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală. "La ora actuală nu există o suspendare a plăţilor pe POP, ci un program pe care autorităţile române trebuie să îl pună în aplicare în următoarele săptămâni, mai ales în ceea ce priveşte proiectele pe care s-au făcut anumite plăţi incorecte. De asemenea, vor trebui recuperaţi banii care au fost greşit plătiţi pe aceste proiecte", a spus Cioloş. În prezent, prin POP au fost efectuate plăţi către beneficiari de la bugetul de stat de 60 de milioane de euro, sumă care nu a fost încă rambursată de la bugetul UE. Fondurile pe pescuit sunt în valoare de 230 de milioane de euro.

Europa în criză. Mai are România unde să-şi exporte marfa?

Exporturile României, vitale pentru economie, au început să fie lovite de criza din Europa. Aflaţi dintr-o analiză ECONOMICA.NET cât de lovite au fost pieţele din ţările PIIGS şi cine a salvat primele două luni ale anului pentru exportatorii din România. Exporturile României către Uniunea Europeană aveau o cotă de 71,1% din total exporturi la sfîrşitul anului 2011, iar cele către zona euro erau în cotă de 53,3%. Anul trecut România a exportat în total de 45 de miliarde de euro (cifră record), în timp ce bunuri şi servicii de 24 de miliarde de euro au mers către cele 17 ţări care compun zona euro. Exportatorii români s-au orientat şi mai mult către Germania în ultimii ani - cel mai mare partener comercial al României începând cu anul 2008.

NATIONAL

USL isi face campanie prin matrimoniale

Cocotati pe valul guvernarii, uselistii au cam dat rasol cu campania electorala, clipurile de promovare ale liberalilor si pesedistiilor, care circula deja pe televiziuni, fiind de rasu'-plansu'. Dreptate. Acesta este cuvantul cheie in jurul caruia a fost construita intreaga campanie a USL. Mult prea ocupati sa se joace de-a justitiarii, liberalii si social-democratii nu au pus insa mare pret pe decorul in care si-au filmat spoturile. Asa se face ca "dreptatea" este clamata in fata unor Dacii vechi, mancate de rugina, sau a unor chiloti, sosete si maieuri intinse la uscat.

Blaga ii cere lui Ungureanu sa ia examenul de capacitate

Inainte sa le ceara pedelistilor sa devina "ungurenii" lui, fostul premier Mihai Razvan Ungureanu trebuie sa demonstreze ca este un lider politic in adevaratul sens al cuvantului, sustine presedintele Senatului, Vasile Blaga. Politician abil si cu experienta, Vasile Blaga recunoaste un lider atunci cand il vede. Judecand insa dupa aprecierile mai de salon facute la adresa lui Razvan Ungureanu, este clar ca democrat-liberalul nu i-a descoperit vreun talent deosebit fostului premier. Pentru a-si dovedi potentialul va trebui sa aduca multi oameni valorosi in interiorul unei constructii civile", a afirmat Vasile Blaga, mentionand ca, odata indeplinita aceasta conditie, pedelistii ar putea sa se alature proiectului demarat de Ungureanu.

Hrebenciuc tine musai sa ne scoata la vot in octombrie

Proaspat revenit in actualitatea politica damboviteana, Viorel Hrebenciuc si-a pus in cap sa mute parlamentarele cu o luna mai devreme, in octombrie. Argumentele aduse de Hrebenciuc se refera la formarea noului guvern "intre Craciun si Anul Nou" si la tulburarea sarbatorii Sfantului Nicolae cu scrutinul propriu-zis, in acest an. Concluzia: "Alegerile parlamentare ar trebui sa aiba loc in luna octombrie". Cum argumentatia este subtire, gurile rele avanseaza alte variante. Respectiv posibilitatea ca astrii sa fie mai favorabili USL-ului in luna cu pricina (se cunoaste interesul acordat de Hrebenciuc ocultismului si ezoteriei), sau rezultatul unui simplu calcul aritmetic, care i-a aratat USL-ului ca este imposibil sa acorde a doua transa de marire salariala, prin urmare e mai bine sa devanseze alegerile.

UE face o lege sa pedepseasca agentiile de rating

Statele membre ale Uniunii Europene vor sa consolideze, printr-un proiect legislativ, controalele asupra agentiilor de rating si sa le dea in judecata pentru erori. Reprezentantii permanenti ai statelor membre ale UE si-au dat acordul pentru un proiect legislativ care va inaspri conditiile de functionare a agentiilor de rating majore (Fitch, Moody's si Standard&Poor's), criticate ca au oferit nota maxima - triplu A - unor tari care s-au dovedit nesustenabile in contextul crizei financiare.

China cumpara SUA la un "pret intim"

Intr-o miscare fara precedent, Trezoreria SUA a permis Chinei sa achizitioneze datoriile americane direct de la "producator", ca sa fie mai ieftine. Astfel, China sare peste Wall Street, stabilind o "relatie intima" cu Trezoreria SUA, de unde Banca Populara a Chinei cumpara direct datoriile, o modalitate nepermisa niciunui alt stat strain. Banca Japoniei, care este avida dupa datoriile SUA, isi plaseaza ofertele la bancile de pe Wall Street autorizate de guvernul american sa negocieze ca primi dealeri, iar acestia organizeaza licitatii. Reuters a dezvaluit ca Trezoreria SUA a oferit Bancii Populare din China un link direct la sistemul propriu de licitare, inca din iunie 2011, dar nu s-a facut public acest lucru.

PUTEREA

Marea corupţie umileşte Înalta Curte de Justiţie

Ironia ori întâmplarea face ca pe lista marilor dosare de corupţie aflate în prezent pe rol la ÎCCJ a României, să se regăsească, printre altele la fel de sonore, dosarele penale ale unor foşti miniştri care au încălcat legea. Chiar dacă CSM a tras un semnal de alarmă în privinţa faptului că în majoritatea acestor dosare instanţa supremă a tărăgănat ani în şir, în unele chiar până aproape de termenul de prescriere, soluţiile clare şi definitive, ÎCCJ nu dă în nici un fel semne de revenire şi normalitate. Copos - 6 ani pentru un proces. Împotriva lui George Copos primul dosar penal la ÎCCJ a fost deschis în anul 2006, pentru evaziune fiscală.

Consilieri cu venituri de 25.000 lei pe lună

Ministrul transporturilor şi infrastructurii, Ovidiu Silaghi, s-a înconjurat de o armată de 11 aghiotanţi,fără "trecut" în domeniul transporturilor, dintre care opt consilieri, doi secretari şi un director de cabinet. Ca şi predecesorii săi, Ovidiu Silaghi va avea grijă ca angajaţii cabinetului său, majoritatea membri PNL, să plece acasă lunar cu un venit dublu faţă de ministrul transporturilor, care câştigă lunar un salariu de aproximativ 4.600 de lei. Foştii consilieri ai foştilor miniştri PDL Alexandru Nazare sau Anca Boagiu, tot 11 la număr, au încasat lunar, anul trecut, pe lângă salariul de consilier de aproximativ 2.000 de lei, indemnizaţii de peste 5.000 de lei. După instalarea Guvernului Ponta, în toate instituţiile guvernamentale au loc destituiri în masă ale oamenilor numiţi de PDL, pentru a face loc noilor "băieţi" cu carnet PNL sau PSD.

Şomerii români rămân în Spania

În ciuda faptului că Spania a decis să menţină restricţiile impuse în urmă cu un an în ceea ce-i priveşte pe muncitorii români, Guvernul de la Madrid a devenit mai permisiv la recomandarea Comisiei Europene. Astfel, muncitorii români care lucrează pe perioadă determinată şi le expiră contractul nu mai sunt obligaţi să revină în ţară, aşa cum se întâmpla până acum. Până la eliminarea totală a restricţiilor de pe teritoriul Uniunii Europene, obligatorie de la 1 ianuarie 2014, va trebui să ne mulţumim cu o înlesnire a condiţiilor pentru angajarea în cele 10 state membre care au rămas reticente în ceea ce-i priveşte pe muncitorii din ţara noastră.

Germania nu vrea eurobonduri

Berlinul se opune principiului eurobondurilor, instrument de uniformizare a datoriei în zona euro dorit în special de Franţa, şi o va face şi în iunie, cu ocazia viitorului summit european, conform unui responsabil din Guvernul german. "Este poziţia noastră fermă şi va fi aceeaşi şi în iunie", a declarat, la adăpostul anonimatului, sursa citată de France Presse, în ajunul unui summit european informal ce ar urma să abordeze această problemă. Germania consideră că aceste "eurobonduri", ce ar presupune o rată unică de dobândă pentru obligaţiunile emise de toate ţările din zona euro, nu reprezintă un remediu pentru criză şi că sunt ilegale din punctul de vedere al tratatelor europene.

ROMANIA LIBERA

Noua majoritate parlamentară îngroapă rezultatele referendumului din 2009. USL în opoziţie: vrem 312 parlamentari. USL la putere: vrem peste 480 parlamentari

Au spus că nu sunt de acord cu desfiinţarea unei Camere a Parlamentului, dar că susţin reducerea numărului de aleşi de la 471 la 312. Au mai spus că legislaţia electorală nu poate fi modificată cu mai puţin de un an înaintea alegerilor. Ieri însă, parlamentarii USL şi liderii lor au votat altceva. Aşa cum democrat-liberalii au renunţat să mai susţină sistemul de vot majoritar pentru simplul motiv că au picat vertiginos în sondaje, aşa liderii USL au uitat cu desăvârşire ce susţineau când încă nu ajunseseră la putere.

NATO pleacă, talibanii rămân

Unele dintre cele mai importante decizii luate la Summitul NATO de la Chicago sunt încheierea misiunilor de război din Afganistan până la mijlocul anului viitor şi retragerea trupelor statelor membre până la sfârşitul lui 2014. "Am convenit asupra unui plan de a încheia cu responsabilitate războiul din Afganistan", a anunţat, uşurat, preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, la conferinţa de presă de la sfârşitul summitului. Deşi, conform declaraţiei sale, retragerea trupelor NATO aduce cu sine diverse riscuri, talibanii rămânând "un duşman puternic" şi victoriile repurtate de trupele aliate rămânând fragile, strategia generală este clară şi solidă. Totodată, Obama a refuzat să pretindă că Afganistanul va fi liber, sigur şi democratic.

USL a depus în Parlament modificarea legii referendumului care simplifică demiterea preşedintelui

Demiterea preşedintelui este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor care au participat la referendum, este textul modificării aduse legii actuale de senatorul PSD Georgică Severin şi deputatul PNL Cornel Pieptea, potrivit Mediafax. Propunerea iniţiativă a celor doi parlamentari USL a fost depusă luni în Parlament. Cu numai o lună în urmă, pe 9 aprilie, Traian Băsescu a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.103/2009 pentru modificarea şi completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

ZIARUL FINANCIAR

Energia solară, noul boom verde după eoliene sau doar un foc de paie din cauza finanţării greoaie şi a schimbărilor legislative?

Anul acesta ar putea fi începutul unui nou boom pe partea de energie verde, cel al proiectelor solare, după ce în doi ani de zile energia eoliană a atras investiţii de peste 1,5 miliarde de euro, România trecând de la numai 14 MW câţi erau montaţi în 2009 la mai bine de zece parcuri eoliene care în total au peste 1.000 MW, adică mai mult decât un reactor nuclear de la Cernavodă. Sunt două lucruri care însă ameninţă dezvoltarea energiei soarelui: schimbările legislative şi accesul tot mai greu la finanţare.

Bursa de la Bucureşti a întrerupt ieri seria neagră. Ce acţiuni mai sunt pe plus de la începutul anului?

Bursa a înregistrat ieri prima creştere după nouă şedinţe de scăderi consecutive care au redus valoarea indicelui BET cu 14,4%, anulând cea mai mare parte a câştigurilor investitorilor de la începutul anului. Scăderile din ultimele două săptămâni au venit pe fondul incertitudinii de pe pieţele externe, generată de situaţia Greciei, dar au fost amplificate şi de corec­ţiile suferite de acţiunile celor mai mari com­panii listate ca urmare a trecerii datelor până la care investitorii beneficiau de dividende. Astfel, evoluţia acţiunilor trebuie judecată la pachet cu randamentele obţinute de investitori din dividende, având în vedere că în unele cazuri acestea au depăşit 10% şi au cauzat corecţii puternice în preţul ac­ţiunilor.

Astăzi, înfruntarea titanilor: blocul latin va încerca să forţeze schimbarea strategiei economice europene dictată de Germania

Oricărui puseu al crizei zonei euro liderii europeni i-au răspuns cu summituri, adesea considerate cruciale pentru soarta uniunii monetare, dar care de multe ori au dezamăgit. Astăzi, şefii de state şi de guverne din UE se vor întâlni din nou, la Bruxelles, tema oficială a discuţiilor fiind creşterea economică şi locurile de muncă. Presa internaţională vorbeşte însă de o adevărată coaliţie a guvernelor latine, sprijinită de SUA, care se revoltă împotriva Germaniei şi va încerca să modifice radical strategia economică dictată de aceasta Europei. Discuţiile vor atinge cu siguranţă şi criza politică din Grecia, care riscă să scoată ţara din zona euro. Axa triplă formată de preşedintele Franţei François Hollande, premierul italian Mario Monti şi premierul spaniol Mariano Rajoy va propune măsuri precum garantarea la nivelul zonei euro a depozitelor bancare pentru a stopa hemoragia de capital a băncilor din sud-estul Europei şi transformarea BCE în creditor de ultimă instanţă, scrie The Telegraph.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb