REVISTA PRESEI 23.06.2017

Willy Homner
Revista Presei / 23 iunie 2017

REVISTA PRESEI 23.06.2017

ADEVARUL

Val de căldură în România

Valul de căldură care mătură statele europene în această perioadă a ajuns şi în România. Zilele de weekend vor fi toride, cu temperaturi care vor atinge chiar şi 37 de grade Celsius, în special în Oltenia şi în sud-vestul ţării. Specialiştii spun că astfel de situaţii, în care canicula apare timpuriu, se vor ivi tot mai des. "Suntem îngrijoraţi pentru că am constatat o accelerare a încălzirii globale. Ultimele luni au stabilit, toate, noi recorduri de temperatură la nivel global. Practic, sunt ani la rând care au doborât recorduri absolute ale temperaturii medii la nivel global", au explicat specialişti în climatologie pentru "Adevărul". În mod obişnuit, temperaturile normale pentru final de iunie nu ar trebui să depăşească 30 de grade Celsius pe timp de zi.

Scandalul demisiilor din Guvern: Cum au insistat PSD şi ALDE să se facă de râs

21 de miniştri dintre cei 27 de membri ai Guvernului au depus cereri de retragere a demisiei cu toate că în urmă cu o zi aceştia au votat moţiunea împotriva Cabinetului din care făceau parte şi pe care-l considerau ineficient. Răspunsul venit din partea Guvernului a fost prompt: demisia nu poate fi retrasă, iar aceştia au obligaţia să vină la muncă până la învestirea noii echipe. Ideea depunerii unei cereri de retragere a demisie a fost lansată miercuri seară, la câteva ore după moţiunea de cenzură, de ministrul demisionar al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, un contestatar vehement al fostului premier Sorin Grindeanu.

Programul de guvernare, Biblia şi Manifestul Partidului Comunist

Doar două lucrări din Istoria Omenirii mai seamănă cu programul de guvernare al domnului Liviu Dragnea: Biblia şi Manifestul Partidului Comunist. Toate trei, fiecare în felul său, sunt atât de vaste în ambiţiile lor, atât de generoase, de seducătoare şi atât de incompatibile cu firea umană, încât bietul om, oricât s-ar strădui, nu poate decât să tindă să le respecte, dar fără să reuşească vreodată integral. În vremuri bezmetice, când ticăloşii au devenit administratorii absoluţi ai acestor lucrări, aceştia au ştiut plătească poliţe valorificând exact diferenţa dintre litera lor şi ceea ce firea umană poate să facă. În Evul Mediu, Inchiziţia a fost instrumentul exemplar prin care erau pedepsiţi cei care îndrâzneau să interpreteze Biblia altfel decât o făceau capii Bisericii. Iar ceea ce în Biserică a fost o aberaţie, o anomalie vremelnică, în comunism a devenit regula.

Bilanţ. Ce rămâne în urma lui Sorin Grindeanu

Mandatul lui Sorin Grindeanu a început cu un SMS primit de la Klaus Iohannis şi s-a terminat tot cu un SMS, pe care premierul i l-a trimis preşedintelui. Între aceste două scurte mesaje scrise s-a întins un scurt Guvern al României. În urma sa rămâne celebra ordonanţă 13 şi decizia istorică a unui partid de a-şi trânti propriul Guvern. Cele şase luni de guvernare PSD, sub tutela premierului Grindeanu, au adus câteva măsuri favorabile pentru economia românească, dar şi mai multe care au ridicat semne de întrebare şi au stârnit îngrijorarea economiştilor şi a instituţiilor financiare internaţionale.

Prima autostradă urbană din România se termina într-un... semafor

Din cauza birocraţiei, constructorul nu poate lucra pe o treime din şoseaua de viteza care leagă A3 de Capitală. Este vorba de bucata ce ţine de primăria Voluntari, unde încă nu a fost eliberat planul urbanistic zonal. Iar muncitorii sunt nevoiţi să lucreze doar la o jumătate din pasarela care trece peste o cale ferată. Pe hârtie, prima autostradă urbană din România arată bine. Va fi iluminată pe întreaga lungime, va avea trei benzi pe sens si panouri fonoabsorbante. Viteza permisa va fi de 100 de kilometri pe oră. Din păcate, se construieşte foarte greu. Constructorul întâmpină piedici pe cei 3 kilometri unde trebuie să facă trei poduri. Muncitorii nu se pot atinge de o bucată de peste 700 de metri, administrată de primăria Voluntari.

Miliardari, spioni şi petrolişti: cum arată conducerea Rosneft, care se extinde cu un trader şi un reprezentant al Qatarului

Actualii directori ai Rosneft, care produce mai mult petrol decât oricare altă companie tranzacţionată public, sunt deja versaţi în intrigi politice şi practici de afaceri. Aceştia includ de la veterani ai unor grupuri petroliere ca BP, Exxon Mobil şi până la combatanţi ai Războiului Rece, cum este fostul agent Stasi Mattias Warnig şi Igor Sechin, un vechi aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin, relatează agenţia Bloomberg, citată de news.ro. Începând de ieri, acestora li s-a alăturat directorul general al traderului de mărfuri Glencore, Ivan Glasenberg, şi Faisal Alsuwaidi, care a supervizat transformarea Qatarului într-un producător major de gaze, înainte de a deveni preşedinte pentru cercetare şi dezvoltare la Qatar Foundation.

Gangsterii, noua armă a Kremlinului în războiul hibrid

În ultima perioadă, în ciuda faptului că serviciile secrete ruse funcţionează la nivelurile specifice Războiului Rece, se pare că Moscova a început să apeleze tot mai des la serviciile unor gangsteri, infractori care, deşi sunt doar nişte amatori, nu ezită să facă, în schimbul banilor, treburile murdare ale Kremlinului. Operaţiunile lor sunt, potrivit "Foreign Policy", atât de numeroase încât aceştia au ajuns, uneori, să aibă nevoie de ajutoare. Şi dacă unele dintre acţiunile lor sunt de notorietate, cum ar fi implicarea în conflictul din estul Ucrainei sau chiar în atacuri cibernetice, majoritatea operaţiunilor de crimă organizată sponsorizate de statul rus sunt discrete, adaugă publicaţia citată.

Summit la Bruxelles: Macron şi Merkel pun viitorul Europei în faţa Brexitului

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel au declarat ieri, la sosisrea la Bruxelles, că trasarea viitorului Europei este prioritară în faţa negocierilor asupra ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar. Ajuns la primul său summit european în calitate de preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron a ţinut să remarce că lucrează îndeaproape cu Germania şi îşi doreşte luarea unor decizii asupra înfiinţării unui fond european. De asemenea, el a spus că trebuie să se acorde prioritate mai degrabă discuţiilor privind viitorul Europei decât negocierilor asupra Brexitului.

Perle de la Evaluarea Naţională 2017

Deşi au fost considerate uşoare, subiectele de la proba de Limba şi Literatura Română a Evaluării Naţionale din acest an au pus la încercare imaginaţia elevilor, scoţând la iveală adevărate nestemate de umor sau agramatism. - Sinonimul cuvântului "melodia" este "maneaua". - Cratima face o pauză în textul epic şi vrea să arate că poetul Magda e mai special, mult mai special. - Cuvintele derivate sunt acele cuvinte care dau sens vieţii în poezie. - Măsura versului este egală cu numărul de litere, deci avem peste 50. - Sentimentele poetei sunt macabre, ea vrea să se roage să vină ploaia şi apoi poate să moară. - Ea crede în reîncarnare sau în alte vieţi "frumuseţea-i dintâi". - Textul nonliterar nu are titlu, nici autor, crecă a fost scris de vreo ziaristă care se plictisea.

BANCHERUL

Euforia consumului este stimulată nu doar de bănci, ci si de IFN-uri

Creşterea salariilor populaţiei determină nu doar băncile, ci si IFN-urile, să acorde tot mai multe credite, care stimulează semnificativ consumul si implicit creşterea economică. Unul dintre cei care culeg roadele euforiei consumului este Cetelem, un mare jucător pe piaţa creditelor de consum si a cardurilor de credit si un concurent important al băncilor. Cetelem a anunţat ieri ca si-a majorat cu peste 30% volumele de noi împrumuturi acordate in primele cinci luni din acest an, comparativ cu anul precedent. In primul trimestru, creşterea creditării a fost de 25%, însă a accelerat la peste 30% in lunile de primăvară (martie-mai). Cetelem, care face parte din puternicul grup financiar francez BNP Paribas, primeşte lunar un număr de 40.000 de cereri de credite, 60% dintre ele, adică 24.000, fiind aprobate. Valoarea totală a noilor împrumuturi acordate in primele cinci luni ale anului s-a ridicat la 270 milioane lei.

COTIDIANUL

Sevil Shhaideh - mama banilor de stat - Cornel Nistorescu

Doamna Shhaideh este o Elena Udrea la o altă vîrstă şi greutate. Dar, la fel, o unealtă. La Ministerul Dezvoltării toate partidele şi-au pus omul care să împartă banii. De la Udrea la Dragnea şi, mai nou, la Shhaideh, nu putem consemna nici o evoluţie. La Dezvoltare se află robinetul de fonduri cu care sunt recompensaţi primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene. La Ministerul Dezvoltării este pupitrul financiar al oricărei guvernări. La ANAF te strîng cu uşa, la Finanţe se numără banii şi se planifică, iar la Ministerul Dezvoltării se dau recompensele şi sunt lăsaţi să flămînzească adversarii şi căzuţii în dizgraţie. De la Ministerul Dezvoltării se gestionează susţinerea şi adversitatea faţă de partidul aflat la putere. Ministerul Dezvoltării, în accepţiunea noastră dîmboviţeană, este biciul şi zăhărelul oricărei guvernări.

Emil Boc a retras de pe ordinea zi Proiectul de schimbare a numelui străzii "Radu Gyr"!

Şedinţa Consiliului Municipal Cluj a început azi cu o surpriză de proporţii: primarul Emil Boc a solicitat retragerea de pe ordinea de zi a punctului 31 privind schimbarea denumirii "străzii Radu Gyr"! Este un succes de etapă al societăţii civile, care a reuşit să oprească nedreptatea pusă la cale de Institutul "Elie Wiesel" şi Ministerul de Interne, condus de Carmen Dan, care a trimis mai multor prefecturi ordinul de a schimba denumirile unor străzi sau şcoli, precum şi de a demola unele statui ale martirilor poporului român, cum este cea din curtea mănăstirii Putna, care-l reprezintă pe mitropolitul Visarion Puiu, condamnat la moarte în contumacie de Tribunalul Poporului!

Decizia Chinei privind transferurile străine în fotbalul intern

Federaţia Chineză de Fotbal (CFA) face eforturi pentru a limita afluenţa de jucători străini în competiţiile interne, fotbalişti pentru care cluburile locale plătesc de multe ori sume exorbitante. În acest sens, fiecare transfer care depăşeşte suma de şase milioane de euro va fi taxat sută la sută, informează dailymail.co.uk. De asemenea, transferurile jucătorilor chinezi mai mari de 2,5 milioane de euro vor fi taxate în acelaşi fel. Banii vor fi vărsaţi într-un fond special al CFA şi vor fi folosiţi pentru dezvoltarea fotbalului juvenil intern. aceasta tara. CFA a limitat deja la trei numărul jucătorilor străini care pot fi folosiţi de o echipă într-un meci şi analizează introducerea unei noi reguli, potrivit căreia o formaţie trebuie să aibă pe teren un fotbalist chinez sub 23 de ani pentru fiecare stranier folosit. În iarnă, cluburile chineze au cheltuit peste 350 de milioane de euro pe transferuri de jucători.

O ţară din UE a legalizat utilizarea medicală a canabisului

Parlamentul polonez a adoptat joi o lege care legalizează utilizarea medicală limitată a canabisului, scrie France 24. Potrivit legii, medicamente pe bază de canabis vor putea fi produse, pe bază de reţetă, în farmacii cu ajutorul materiilor prime importate. Pentru a intra în vigoare, textul de lege trebuie votat de Senat şi semnat de preşedintele ţării.

CURENTUL

Fiica preşedintelui executiv al PSD, Niculae Bădălău va fi şefă la Aeroportul Otopeni

Preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, are doi copii: Radu-Gabriel şi Sabina-Ioana. Amândoi, dependenţi de tăticul care i-a aranjat dar în mod diferit: pe băiat l-a băgat la DNA într-un proces de corupţie în care deocamdată este doar martor iar pe fată a băgat-o la Aeroportul Otopeni unde va ocupa funcţia de Director la departamentului Conformare Calitate Siguranţă si Mediu după cum scriu jurnaliştii de la ZiuaNews. Surse bine informate au spus însă că în urma deciziilor succesive ale CCR privind abuzul în serviciu, infracţiune golită de conţinut, nivelul următor pe care procurorii DNA îl vor aborda este anchetarea numirilor pe criterii politice în instituţii.

Şpăgara din dosarul Microsoft, Ecaterina Andronescu, habar n-are cum funcţionează guvernul

Deşi a fost ministru de câteva ori, Ecaterina Andronescu nu ştie cum funcţionează guvernul, după cum a observat fostul ministru al sănătăţii, tehnocratul Vlad Voiculescu care a comentat declaraţia Abramburicăi potrivit căreia "nu e un ministru de vină că nu sunt vaccinuri în farmacii, nu scrie asta în fişa postului, e ca şi cum mi-aţi spune mie că nu e cretă în şcoli." Fostul ministru al Sănătăţii a explicat: 1. Ministerul Educaţiei nu cumpără cretă. Ministerul Sănătăţii cumpără însă vaccinuri; 2. Vaccinurile pe care le cumpără Ministerul Sănătăţii nu se distribuie prin farmacii, ci prin Direcţiile de Sănătate Publică şi medici de familie; 3. "Fişa postului" - aşa ceva au funcţionarii, nu miniştrii.

CURIERUL NATIONAL

Analiză: ISIS dispare, americanii se văd într-un conflict cu Siria şi cu Iranul

Anticipând înfrângerea Statului Islamic în Raqqa, oficialii administraţiei Trump se gândesc şi chiar fac planuri pentru ceea ce consideră a fi următoarea etapă a războiului, o luptă complexă care îi va aduce într-un conflict direct cu guvernul sirian şi forţele iraniene care îl sprijină pe Assad. Într-o oarecare măsură, această ciocnire a început deja. Au existat deja atacuri asupra unor aeronave ale aviaţiei guvernamentale siriene. Nici incidente cu miliţia sprijinită de iranieni nu au lipsit. Oricum, este vizibil că lucrurile se precipită în zonă. Americanii au, cu siguranţă, o atitudine mai combativă faţă de perioada în care la butoane era administraţia Obama.

Primele cifre ale Startup Nation

În prima săptămână, 1.844 de firme au depus dosare în Programul Start-up Nation. În cadrul programului, microîntreprinderile şi firmele mici şi mijlocii (IMM) înfiinţate după data de 30 ianuarie 2017 ar putea obţine fonduri nerambursabile de la stat în valoare de până la 200.000 de lei. Guvernul a alocat 500 milioane lei, credite bugetare, care vor putea fi folosite pentru finanţarea solicitanţilor din mediul urban, în afara Bucureştiului şi a judeţului Ilfov.

Comisia Europeană alocă 1,2 mld. euro pentru a sprijini operaţiunile de reconstrucţie din Italia

Comisia Europeană a propus alocarea pentru Italia a 1,2 miliarde de euro din Fondul de solidaritate al UE, cea mai mare sumă mobilizată într-o singură tranşă, în urma cutremurelor ce au avut loc în 2016 şi în 2017 în zona centrală a Italiei. O serie de mişcări tectonice cu consecinţe tragice a afectat regiunile italiene Abruzzo, Lazio, Marche şi Umbria, în perioada august 2016 - ianuarie 2017. De la început, Comisia Europeană a acordat asistenţă pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă imediată şi s-a angajat să ofere sprijin Italiei pe parcursul întregului proces de reconstrucţie. Propunerea de astăzi este încă un rezultat concret al angajamentului luat atunci.

Peste 100.000 de locuinţe noi, planificate să apară în Capitală, mai scumpe cu până la 15%

Preţurile solicitate pentru locuinţele noi din Bucureşti au crescut cu până la 10-15% în semestrul I 2017. Pe piaţă sunt aşteptate să apară peste 100.000 de locuinţe noi de vânzare, dintre care jumătate provin de la top 15 dezvoltatori, conform unei analize Directimo.ro, portalul cu ansambluri rezidenţiale noi documentate direct de la sursă. Analiza Directimo a inclus un număr de peste 300 de ansambluri rezidenţiale. După o perioadă de aproximativ 5 ani de stabilizare şi creşteri moderate, s-au înregistrat majorări ale preţurilor similare cu cele din perioada de boom imobiliar.

Strategia Uniunii pieţelor de capital, aproape finalizată de Comisia Europeană

Proiectul urmăreşte să pună în legătură mai bine economiile şi investiţiile, în scopul consolidării sistemului financiar european prin oferirea unor surse alternative de finanţare şi extinderea oportunităţilor pentru consumatori şi investitorii instituţionali. După aproape doi ani de la lansarea Planului de acţiune privind Uniunea pieţelor de capital, Comisia Europeană a prezentat o serie de noi iniţiative importante pentru a se asigura că acest program de reformă rămâne adecvat scopului său.

EVENIMENTUL ZILEI

Revoluţia morală produsă de Sorin Grindeanu: S-a ridicat împotriva formulei mafiote "Aşa vrea Partidul!" - Ion Cristoiu

Invocînd Aşa vrea Partidul! Liviu Dragnea i-a cerut lui Sorin Grindeanu să-şi facă harakiri de imagine în public. Ca şi în cazul Partidului Comunist, nici un activist, nici un membru PSD n-a avut curajul să se întrebe în public sau chiar în şedinţe secrete, dacă nu cumva e o greşeală să-l punem să demisioneze pe motiv c-a fost un bou tocmai pe premierul lăudat pînă acum de activiştii şi membrii de partid care fiind cel mai bun din istoria ţării. Spre deosebire de Adrian Năstase, de Mircea Geoană, de Victor Ponta, Sorin Grindeanu a avut bărbăţia să spună nu Partidului în numele căruia vorbea un Mafiot. Nu ştiu ce carieră va avea de acum încolo Sorin Grindeanu. Pentru mine, cel puţin, el rămîne un tip de stimat. A produs o revoluţie în viaţa politică postdecembristă în care opunîndu-se Partidului înţeles ca Grup mafiot.

Luju ATACĂ la temelia Codruţei Kovesi! Plângerea a fost transmisă la CSM

Redacţia Luju.ro a formulat la Inspecţia Judiciară o sezizare împotriva şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi pentru refuzul repetat al acesteia de a se prezenţa la Comisia specială de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009. Inspectorii judiciari sunt cei chemaţi să decidă dacă şefa DNA trebuie sancţionată disciplinar sau nu pentru refuzul de a se prezenţa la Comisia de anchetă. Decizia de miercuri a Curţii Constituţionale, care o contrazice pe şefa DNA, şi spune clar că şefii marilor instanţe şi parchete au obligaţia să se prezinte în faţă Parlamentului, agravează şi mai mult imaginea publică a Laurei Kovesi, care e pe punctul să i se facă o plângere penală la PICCJ pentru obstrucţionarea anchetei parlamentare.

Klaus Iohannis se va întâlni cu Emmanuel Macron

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, în perioada 22 - 23 iunie, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, urmând să aibă şi o întâlnire bilaterală cu omologul său francez, Emmanuel Macron. Principalele subiecte de pe agenda reuniunii se referă la securitate şi apărare, ocupare, creştere economică şi competitivitate, migraţie, schimbări climatice. De asemenea, vor fi discutate iniţiativele lansate de Comisia Europeană în contextul Strategiei privind Piaţa Unică Digitală, precum şi relaţiile externe ale Uniunii Europene.

Greşeala FATALĂ din lista de premieri a lui Dragnea, descoperită de Băsescu

Fostul preşedinte Traian Băsescu a descoperit greşeala fatală din lista de posibili premieri a şefului PSD, Liviu Dragnea, întocmită după căderea Cabinetului Grindeanu. Băsescu îl ironizează pe Dragnea, insinuând că actualul preşedinte al României va dori să forţeze o schimbare a majorităţii şi aducerea la putere a partidului din partea căruia a candidat, PNL. În aceste condiţii, spune el, a nu include o propunere de la PNL ar fi o greşeală care va duce la un conflict. "Hei Boss. Ai văzut vreodată o prăbuşire mai măreaţă ? (replică din Zorba Grecul)", scrie fostul preşedinte pe Facebook.

Remus Borza DEZVĂLUIE MIŞCĂRILE din partidul lui TĂRICEANU

Deputatul ALDE, Remus Borza, a declarat, astăzi, că nu i s-a propus nicio funcţie din partea premierului Sorin Grindeanu pentru a vota împotriva moţiunii de cenzură. De asemenea, el a precizat că mai mulţi colegi de partid au discutat cu Victor Ponta şi Sorin Grindeanu. Borza a mai precizat, la Antena 3, că nu a votat moţiunea de cenzură, deoarece "Guvernul Grindeanu a performat". El a adăugat că ia în calcul demisia din ALDE, dar că până la excluderea din partid mai este "cale lungă". "N-a existat o astfel de propunere din partea premierului Grindeanu de a ocupa un portofoliu şi nici nu am cerut. A existat o singură întâlnire (cu Victor Ponta şi Sorin Grindeanu - n.r). Mai mulţi colegi din ALDE au avut discuţii cu premierul Grindeanu şi cu Victor Ponta", a spus deputatul ALDE.

JURNALUL NATIONAL

Fiscul a cerut executarea lui Grindeanu

Premierul în funcţie al României, Sorin Grindeanu, era cât pe ce să fie executat de Fisc, în timpul unui proces privind insolvenţa unei firme pe care acesta o administra. Evenimentul s-a petrecut la mijlocul anului 2010, iar miza pentru care Finanţele cereau pedepsirea lui Grindeanu consta în neachitarea unor datorii în valoare de... 914 lei. Judecătoarea care a deliberat în această cauză a decis, însă, că Sorn Grindeanu nu poate fi tras la răspundere.

DIICOT cumpără la suprapreţ calculatoare de la un client DNA

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a cumpărat calculatoare, fără licitaţie, de la un om de afaceri trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru că ar fi dat şpagă în schimbul unui contract cu statul. Mai mult, plecând de la specificaţiile tehnice ale computerelor, prezentate în caietul de sarcini, se poate constata că acestea au fost achiziţionate la un preţ dublu faţă de cel al pieţei.

Fondurile de pensii ar putea cumpăra şi mall-uri

Banii adunaţi în pilonul doi ar putea ajunge pe piaţa imobiliară. Fondurile de pensii ar putea să investească în mall-uri sau în clădiri de birouri în loc să bage banii strânşi de la salariaţi numai în titluri de stat. Se întâmplă acest lucru în toate ţările din UE, dar, în România, legislaţia trebuie schimbată ca să permită acest lucru. Randamentele fondurilor de pensii sunt în picaj după ce dobânzile la depozite s-au apropiat de zero şi mai mult de jumătate din active sunt plasate în titluri de stat. În schimb, imobiliarele aduc încă profituri bune, în jur de 5-7%, pe an.

NATIONAL

Reîncepe războiul total in Servicii!

In isteria halucinanta creată de baricadarea in Palatul Victoria a "guvernului in trei", prea putini au mai avut timp sa constate importanţa ultimei decizii a Curţii Constituţionale, cea prin care a fost respinsă sesizarea formulată de 25 de senatori ai Partidului National Liberal in legătura cu modificările aduse mecanismului de numire in funcţie a şefului Direcţiei Generale de Protecţie Internă din cadrul Ministerului de Interne. Astfel, drept urmare, viitorul şef al "Doi ş'un sfert" poate fi numit direct de către ministrul de Interne, fără a mai fi necesar si avizul Consiliului Suprem de Apărare al Tării, preşedintele Klaus Iohannis fiind sărit la rândul său din schema numirii.

Condamnarea de la CEDO care ii da fiori poliţistului lui Boureanu

CEDO a stabilit, într-o decizie publicata ieri, ca politia italiana a torturat protestatari in timpul summitului G8 desfăşurat in 2001 la Genova . O decizie care le da fiori si poliţiştilor romani avizi de "forţă excesiva", mai ales agentului Ovidiu Andrei care i-a dat dinţii jos lui Cristi Boureanu. Conform deciziei CEDO, statul italian va fi obligat să plătească despăgubiri intre 45.000 si 55.000 de euro fiecăreia din cele 29 de victime ale unei intervenţii a politiei într-o scoală din Genova unde dormeau protestatarii. Potrivit Curţii de la Strasbourg, politia a făcut uz de ""forţă excesiva, nediscriminatorie si in mod evident disproporţionata" in timpul intervenţiei.

PUTEREA

Iohannis face ANUNŢUL despre viitorul PREMIER şi alegeri ANTICIPATE

Klaus Iohannis a anunţat că se va consulta cu partidele parlamentare, iar în urma discuţiilor va ieşi cu o nominalizare de prim-ministru, însă acesta trebuie să îndeplinească câteva condiţii. Preşedintele nu a exclus nici varianta alegerilor anticipate. "Premierul trebuie să fie o persoană integră, fără probleme penale, care mă convinge că poate conduce un guvern şi cu o majoritate în spate. Alegerile anticipate sunt o soluţie prevăzută de constituţie, dar pt a ajunge acolo trebuie să intrăm mai întâi într-o criză profundă şi nu-mi doresc aşa ceva, dar ele nu pot fi niciodată excluse, depinde f mult de voturile din parlament. În ţară se fac scenarii, politicienii îmi dau sfaturi...în realitate, aceste lucruri se stabilesc prin vot, pur şi simplu...majoritatea se stabileşte prin vot în parlament" a anunţat Iohannis la Bruxelles.

Ponta îşi AMENINŢĂ colegii: "Acum o să încep să vorbesc cu adevărat!"

Fostul premier PSD, actual secretar general al Guvernului Grindeanu, transmite un mesaj interesant colegilor social-democraţi, sugerând că PSD ar putea deveni istorie. Victor Ponta îşi însoţeşte mesajul cu o serie de poze în care Liviu Dragnea apare alături de figuri importante din istoria partidului şi cu un avertisment că, de abia de acum înainte, va începe să dezvăluie lucruri din bucătăria celui mai mare partid din România. Postarea lui Victor Ponta se intitulează, cu subînţeles: "Istoria PSD! Sau PSD e istorie?".

ROMANIA LIBERA

Absurdistanul PSD, pe înţelesul tuturor

Luptele pentru putere din interiorul PSD nu sunt o noutate. Însă, pentru prima dată în politica românească, PSD şi-a dărâmat propriul guvern prin moţiune de cenzură. Sorin Grindeanu a apărut din neant în politica la nivel central, fiind, practic un necunoscut atunci când Liviu Dragnea l-a propus conducerii PSD pentru postul de premier. După cinci luni şi jumătate la Palatul Victoria, Grindeanu este alungat de acelaşi Liviu Dragnea printr-o moţiune de cenzură, votată de 241 de parlamentari PSD, ALDE şi ai minorităţilor. După această nebunie fără precedent, "România liberă" încearcă să răspundă principalelor întrebări pe care le-au pus oamenii care, de obicei, schimbă canalul atunci când sunt ştiri politice.

Ultimul "tun" al Guvernului Grindeanu

Vicepremierul şi ministrul Comunicaţiilor, Augustin Jianu, a semnat ordinul care reglementează piaţa semnăturilor electronice, o afacere de câteva zeci de milioane de euro anual. Surse din piaţa IT susţin că ordinul lui Jianu îl favorizează pe afaceristul Tiberiu Urdăreanu, cel care deţine compania Certsign SA. Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, condus de Augustin Jianu, a publicat Ordinul 449/2017 privind procedura de acordare, suspendare şi retragerea statutului de prestator de servicii de încredere calificat în conformitate cu Regulamentul nr. 910/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 iulie 2014. Specialiştii din domeniu susţin că acest ordin controversat ar urma să suprareglementeze abuziv piaţa certificatelor şi semnăturilor electronice.

ZIARUL FINANCIAR

Cum a ajuns Alba Iulia să fie o "şcoala" de antreprenoriat

Raul Ciurtin (Albalact), Levente Hugo Bara (Supremia Group), Ioan Tecar (Pehart Tec) şi Ioan Istrate (Alpin 57 Lux) au construit în judeţul Alba patru dintre cele mai puternice companii antreprenoriale din România, afaceri cu care s-au aşezat în ultimul an la masa negocierilor, devenind în urma exiturilor parţiale sau totale mai bogaţi cu zeci de milioane de euro. Ioan Tecar a atras fondul de investiţii Abris Capital în acţionariatul Pehart Tec, Ioan Istrate a cedat controlul producătorului de îngheţată Alpin 57 Lux către un grup din Letonia, în timp ce Albalact s-a predat către gigantul francez Lactalis. Levente Hugo Bara este al patrulea antreprenor din Alba care a anunţat în prima parte a acestui an că a vândut, respectiv producătorul de ingrediente Supremia Grup, cu afaceri de 52 mil. euro, către grupul Solina din Franţa.

Administraţia locală - cele mai mari cheltuieli cu investiţiile din buget din ultimii zece ani

În lipsa fondurilor UE, statul a trebuit să susţină din propriul buzunar investiţiile administraţiei locale, astfel se explică creşterea spectaculoasă a cheltuielilor de capital în administraţia locală în 2016 - un plus de 23%, an/an. Investiţiile administraţiei locale (cheltuielile de capital) au crescut în 2016 cu 23%, până la 10,2 miliarde de lei, fiind cele mai mari din ultimii 10 ani, dacă nu cele mai mari din ultimii 27 de ani. În aceeaşi vreme însă, cheltuielile totale ale administraţiei locale - din buget şi din fonduri UE - au fost în scădere, pentru că şi veniturile din fondurile UE au scăzut dramatic, de la 5,3 miliarde de lei în 2015 la 1,7 mi­liarde de lei în 2016 - o scădere de 221%! Aşadar, explicaţia creşterii cu două cifre a cheltuielilor de capital în administraţia locală este că lipsa banilor europeni trebuie compensată cu banii din bugetul central.

Se poate trăi din bursă? Senatorul UDMR Verestoy Attila ar zice că da

Senatorul UDMR Verestoy Attila împreună cu soţia sa Verestoy Erzsebet au aproape 100.000 de acţiuni la Transgaz, ceea ce înseamnă că la un dividend de 46,33 lei pe care compania de stat l-a plătit din profitul pe anul trecut, familia de politicieni va încasa circa 4,6 mil. lei (1 mil. euro). Data plăţii este 18 iulie. Doar din simplul fapt că Transgaz, companie care transportă 90% din gazele naturale consumate în România, a fost pe profit anul trecut şi că a decis să plătească o parte din acest rezultat către acţionari, Verestoy Attila îşi poate achiziţiona aproximativ 20 de apartamente de două camere în Bucureşti sau 12.000 de metri pătraţi de teren lângă pădurea Băneasa, dat fiind preţul de 80 de euro pe metru pătrat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb