REVISTA PRESEI 23.08.2014

Willy Homner
Revista Presei / 23 august 2014

ADEVARUL

Rusia reinventează invazia "umanitară"

Convoiul rus staţionat de mai multe săptămâni la graniţa cu Ucraina a pătruns pe teritoriul ţării, fără aprobarea Kievului. Vehiculele au trecut printr-un punct de frontieră controlat de separatişti, astfel că nu au fost verificate de vameşi ucraineni. Corespondentul "The New York Times" anunţă că toate camioanele sunt conduse de personal militar. Deşi ruşii susţin că au aprobarea Crucii Roşii, organizaţia internaţională a negat. Guvernul de la Kiev a acuzat Rusia de "invazie directă", după ce anunţase anterior că va considera o astfel de manevră un act de agresiune. Preşedintele american Barack Obama şi cancelarul german Angela Merkel au purtat vineri o conversaţie telefonică în cursul căreia au discutat despre situaţia din Ucraina. Ambii lideri au apreciat că este "imperativ" ca vehiculele ruse cu ajutor umanitar la bord să părăsească teritoriul ucrainean, dat fiind că trimiterea convoiului fără autorizarea Kievului constituie o "provocare suplimentară şi o încălcare a suveranităţii Ucrainei".

Cum răspunde Parlamentul la cerinţele lui Adrian Năstase: "Putem lua în discuţie amnistia şi graţierea"

În primele minute de libertate, Adrian Năstase a vorbit, printre altele, de organizarea unor alegeri anticipate anul viitor, dar şi despre necesitatea unei legi a graţierii. Ambele teme lansate de fostul premier ţin de activitatea Parlamentului. Adevărul vă prezintă răspunsurile aleşilor cu privire la propunerile venite din partea lui Adrian Năstase. Premierul Victor Ponta, deputat PSD, nu a respins propunerile mentorului său politic, însă nici nu le-a aprobat din start. "Ca şi candidat la funcţia de preşedinte, cred că orice se poate discuta în România, dar nu ştiu care va fi soluţia. De fiecare dată m-am sfătuit cu Năstase, un om cu care mă văd de fiecare dată cu mare plăcere, dar respect faptul că nimic nu e mai important decât familia", a spus Ponta. De asemenea, întrebat despre o lege a graţierii, purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Dan Şova, a avut un răspuns în ton cu şeful său de partid. Nici şeful Camerei Superioare, Călin Popescu Tăriceanu, candidat la Preşedinţie, nu a vrut să-l supere pe Adrian Năstase cu un răspuns negativ, dar a cerut răbdare până după alegerile prezidenţiale.

Deutsche Welle: Iohannis nu ştie să vorbească, iar Ponta se bazează pe discursul islamisto-putinist

Publicaţia online Deutsche Welle prezintă o analiză critică a principalilor contracandidaţi de la alegerile prezidenţiale, Victor Ponta şi Klaus Iohannis. "Klaus Johannis pare să fie prea puţin înzestrat spre a i se opune cu succes. Handicapul lui nu e nici originea şi nici confesiunea. Iohannis pur şi simplu nu e carismatic. Nu ştie nici să zâmbească, nici să vorbească . Mai grav, n-a ascultat de sfatul celor care i-au recomandat să-şi amplifice credibilitatea şi capacitatea de a mobiliza prin integrarea figurilor de proră ale dreptei", arată Deutsche Welle. De cealaltă parte, nici Victor Ponta, candidatul PSD la Preşedinţie, nu scapă de critica Deutsche Welle. "Nu e deloc întâmplător că şi în România sunt la lucru forţe care încearcă să capteze aceleaşi filoane gregare. Le conduce însuşi Victor Ponta, devreme ce premierul nu s-a putut abţine de la ticăloşia înfierării indirecte, prin diversiune etnico-religioasă, a contracandidatului său liberal, Klaus Johannis.

Ponta şi Tăriceanu vor suspendarea lui Băsescu

Premierul Victor Ponta şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, discută despre iniţierea demersurilor pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, întrucât acesta şi-a exprimat susţinerea pentru unul dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale din noiembrie, respectiv pentru Elena Udrea. Tăriceanu îl acuză, de asemenea, pe Băsescu de faptul că ar fi solicitat o serie de dosare ziariştilor, "ca şi cum Preşedinţia s-a transformat în organ de anchetă", susţine preşedintele Senatului. La rândul lui, premierul Victor Ponta a declarat că ar lua în considerare o nouă suspendare a preşedintelui Băsescu.

Miza suspendării

Călin Popescu Tăriceanu a recunoscut că nu este "timpul fizic necesar" pentru demiterea preşedintelui, respectiv pentru organizarea unui referendum în acest sens, însă a avertizat că Parlamentul trebuie pregătit pentru iniţierea procedurii. În schimb, în cazul în care preşedintele Traian Băsescu ar fi, totuşi, demis, asta s-ar putea petrece chiar şi în ultima sa lună de mandat şi l-ar împiedica să se bucure de privilegiile acordate foştilor şefi de stat.

Trei spitale regionale vor fi construite cu bani europeni până în 2020

Trei spitale mari urmează să fie construite cu bani europeni în următorii ani în Craiova, Iaşi şi Cluj. Aşa a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, care a precizat că miliardul de euro care va intra în sistemul de sănătate va intra în infrastructură spitalicească, screening, cercetare şi pregătire de personal. "Am reuşit să punem la punct un Acord de parteneriat pentru anii 2014-2020, în valoare de un miliard de euro. În cadrul acestui acord, vom avea alocări pe infrastructură, screening, cercetare şi pregătire de personal. Dar cea mai importantă investiţie din cadrul acordului, şi totodată prioritatea noastră, este construirea a trei spitale regionale la Iaşi, Cluj şi Craiova, exclusiv din fonduri europene. Putem spune, în sfârşit, că vom construi spitale", a declarat Nicolae Bănicioiu. Potrivit ministrului, zonele pentru construcţia unor spitale au fost alese ţinând cont de vechimea unităţilor existente şi de adresabilitate. Totodată, pe lângă cele trei spitale mari care urmează să fie construite, o serie de spitale judeţene şi orăşene vor fi reabilitate, subliniază ministrul Sănătăţii.

Patru români condamnaţi la închisoare în Marea Britanie pentru fraude bancare de 16 milioane lire sterline

Patru români, trei oşeni şi o băimăreancă, au fost condamnaţi de un tribunal din Londra, la pedepse cuprinse între un an şi 11 luni şi cinci ani şi trei luni închisoare după ce au efectuat fraude bancare estimate la 16 milioane de lire sterline. Cei patru români condamnaţi la pedepse cuprinse între un an şi şapte luni şi cinci ani şi trei luni închisoare pentru fraude bancare care au afectat peste 60.000 de clienţi din Marea Britanie şi din alte ţări sunt Florin Ioan Silaghi (30 ani), Vasile Daniel Pop (30 ani) şi Ovidiu Metac (27 ani), toţi din Negreşti-Oaş, judeţul Satu Mare şi băimăreanca Alexandra Adriana Turc (25 ani). Românii au pus camere de filmat în aproprierea unor bancomate din Marea Britanie, astfel încât să poată copia numărul personal de identificare, scrie standard.co.uk. Potrivit autorităţilor britanice, banda detinea ateliere în nordul Londrei şi avea un program zilnic bine stabilit de muncă, scrie Daily Mail.

Cum ar putea dispărea McDonald`s din România şi cine le fură clienţii

După doi ani de la intrarea pe piaţa autohtonă, lanţul de restaurante Subway ţinteşte statutul de cel mai mare lanţ de restaurante din România. "Oamenii au început să fie mai atenţi la modul cum este preparată mâncarea şi care sunt beneficiile nutriţionale ale ingredientelor folosite. Consumatorii sunt preocupaţi de un stil de viaţă sănătos care să preîntâmpine perioadele aglomerate de la locurile de muncă. Dacă ar fi să compar marile oraşe, precum Bucureşti, cu restul ţării, consumatorii din acestea aleg o masă rapidă în timpul zilei în loc să mănânce la restaurant", explică Rumen Radev, agent de dezvoltare la Subway România pentru zonele Bucureşti şi Ilfov, unul dintre motivele pentru care piaţa autohtonă vine în susţinerea businessului de tip quick service Subway. După doi ani de la intrarea în România, brandul american a ajuns la o reţea de 20 de restaurante şi se apropie de ţinta de 40 propusă la început, cu un ritm de deschidere de aproape un restaurant lunar.

EVENIMENTUL ZILEI

23 august într-un oraş muncitoresc: Hunedoara

Hunedoara a devenit dintr-un "târguşor" cu 7.000 de locuitori, câţi avea în 1948, un oraş de 70.000 de suflete la finele anilor '60. Comuniştii l-au extins dezvoltând combinatul siderurgic de aici. Români aduşi din toate colţurile ţării erau angajaţi ori în oţelării, ori în minele de fier de lângă Hunedoara. Festivismele de 23 de august erau, aşadar, obligatorii. Ajuns la 65 de ani, Constantin Găină îşi aminteşte că programul unei zile de 23 august era mai mereu acelaşi: dimineaţa defilare, după-amiaza picnic "la pădure" (la pădurea Chizid - monument al naturii), seara bătăi între unii care pierdeau numărul berilor consumate. Berea şi micii se vindeau în cantităţi industriale, aşa că ziua de 23 august era mult-aşteptată de hunedoreni. Copiii aveau şi ei de unde alege între două feluri de îngheţată (cu cacao sau vanilie) şi vedeau acadele în mai multe forme decât de obicei.

Scandalul manualelor digitale riscă să lase elevii fără cărţi

Lupta între editorii de manuale şcolare a întârziat procedurile care garantau faptul că aceste cărţi vor fi pe băncile elevilor la începutul anului şcolar. 17 contestaţii au fost depuse de cei care nu au fost selectaţi la licitaţia pentru primele manuale digitale din România.

Statuia "fantomă" s-a împotmolit în port

După ce a încasat 10 milioane de lei pentru o sculptură realizată în China, Florin Codre susţine că nu mai are bani şi mai vrea 80.000 de euro pentru montaj şi transport. Deşi a întârziat trei ani predarea ei, artistul susţine că nu a câştigat din lucrare. Încă de acum două luni, "Evenimentul zilei" a dezvăluit faptul că statul a plătit 10 milioane de lei pe o statuie "fantomă". După ce ziarul nostru a tras un semnal de alarmă privind neregulile acestui contract, sculptorul Florin Codre susţine că lucrarea a ajuns în portul Constanţa, dar nu are bani să o transporte la Arad. În acest sens, artistul cere de la Ministerul Culturii încă 400.000 de lei pentru a transporta lucrarea în celălalt capăt de ţară. El pune întârzierile de livrare a lucrării pe seama "crizei financiare pe care o traversăm încă din 2008". Mai mult, artistul afirmă că, după ce a tras linie, a constatat că pentru realizarea monumentului "nu a câştigat, de fapt, niciun ban", sumele primite de la Ministerul Culturii fiind cheltuite pentru lucrările propriu-zise, pentru transport şi pentru "obositoarele" procese cu autorităţile române.

Profesorii de la ASE cresc artificial gradul de absolvire. "Singurul motiv este ca să avem oameni la master, să fie lumea mulţumită!"

Prodecanul Facultăţii de Finanţe - Bănci din ASE Bucureşti, Iuliu-Cosmin Şerbănescu, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului instanţei supreme, fiind acuzat că a primit bani de la studenţi pentru lucrări de licenţă şi le-a promis acestora note corespunzătoare. Şerbănescu, aflat în arest, a fost trimis în judecată pentru 42 de fapte de luare de mită şi două fapte de trafic de influenţă. Potrivit rechizitoriului, în prezenta cauză, se constată că infracţiunile de care este acuzat inculpatul sunt în măsură să lezeze ordinea socială, respectul şi încrederea opiniei publice în desfăşurarea şi finalizarea procesului de învăţământ universitar de stat.

Judecătoarea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu, despre confiscarea extinsă: "Este determinată de necesitatea prevenirii repetării de fapte periculoase în viitor!"

Judecătoarea Camelia Bogdan, de la Curtea de Apel Bucureşti, cea care a condus completul în dosarul ICA-Dan Voiculescu a descris într-un articol de specialitate de ce se impune confiscarea extinsă în astfel de cazuri. Articolul "Reflecţii asupra unor situaţii de incompatibilitate a judecătorului în legea procesual-penală" a fost publicat pe site-ul www.juridice.ro şi analizează pe larg ipoteza în care judecătorul dipunând sechestrul asiguratoriu în vederea confiscării speciale ar deveni sau nu incompatibil să soluţioneze fondul cauzei. Autoarea demonstrează în mod documentat că nu operează un caz de incompatibilitate a judecătorului de a soluţiona fondul cauzei. În articol, judecătoarea face trimitere la două dosare: privatizarea ICA şi Loteria II.

Statul Islamic, mai periculos decât Al-Qaeda

Statele Unite avertizează că gruparea teroristă care ţine în şah Orientul Mijlociu este mai sofisticată şi mai bine finanţată decât oricare altă organizaţie islamistă din lume. Gruparea jihadistă Statul Islamic reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa SUA, au avertizat oficialii de la Washington, la câteva zile după ce militanţii organizaţiei au decapitat un jurnalist american, îngrozind comunitatea internaţională. "Statul Islamic merge dincolo de orice am cunoscut până acum în materie de terorism. Este mai sofisticat şi mai finanţat decât orice altă grupare teroristă cunoscută" a declarat Chuch Hagel, secretarul american al Apărării. O organizaţie islamistă care are o viziune apocaliptică şi care trebuie combătută, l-a completat şi Martin Dempsey, şeful Statului Major al armatei americane. Acestea sunt cele mai ferme declaraţii făcute de oficialii americani cu privire la pericolul reprezentat de gruparea islamistă care, de la începutul lunii iunie, terorizează Irakul şi Siria.

Consul onorific lituanian, asasinat de insurgenţi proruşi în estul Ucrainei

Consulul onorific la Lituaniei, Mykola Zelenets, a fost răpit şi ucis la Lugansk, bastion al rebelilor proruşi din estul Ucrainei, a anunţat şeful diplomaţiei lituaniene Linas Linkevicius, pe contul său de Twitter, informează AFP. "Am aflat cu profundă tristeţe că domnul Mykola Zeleneţ, consulul onorific lituanian din Lugansk, a fost răpit şi asasinat de terorişti", afirmă Linas Linkevicius, ministrul lituanian de Externe, aflat în vizită la Kiev, unde s-a întâlnit cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, relatează Agerpres. Sute de persoane au fost răpite de separatiştii pro-ruşi de la începutul conflictului din estul Ucrainei la mijlocul lunii aprilie, între care jurnalişti, militanţi pro-ucraineni, preoţi, observatori internaţionali şi simplii cetăţeni consideraţi suspecţi. Amnesty International a denunţat într-un raport în luna iulie sute de cazuri de răpiri comise în mare parte de "separatişti înarmaţi", ale căror victime "au fost de multe ori supuse unor acte de tortură".

JURNALUL NATIONAL

Ponta: "Dacă Băsescu se va manifesta ca şef de campanie al Elenei Udrea, nu excludem varianta suspendării"

Premierul Victor Ponta, preşedintele PSD, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată la Tulcea, că, "în principiu", este de acord cu varianta suspendării lui Traian Băsescu. Premierul a precizat că, dacă preşedintele va continua să se manifeste ca şef de campanie al Elenei Udrea, "nu excludem varianta suspendării". Declaraţiile lui Victor Ponta: - Voi candida pentru funţia de presedinte, un preşedinte cu un alt profil decat cel al lui Băsescu. - Aceste alegeri sunt decisive pentru direcţia pe care o va avea România în următorii ani. - Toate proiectele pe care le-am avut în 2012 sunt valabile. - Confirm ca avem un calendar de actiuni politice: - 12 septembrie: congresul care va valida rezultatul scrutinului in toate organizatiile judetene; 20 septembrie - evenimentul de lansare al candidaturii; 2 octombrie - începe campania electorală - Pe toată durata campaniei electorale vicepremierul Gabriel Oprea va prelua atribuţiile legate de activitatea curentă a Guvernului.

Obama, atacat din toate părţile: Preferă să joace golf în loc să se ocupe de Orientul Mijlociu

Fostul vicepreşedinte american Dick Cheney l-a criticat pe Barack Obama pentru că s-a întors să joace golf imediat după ce l-a ridicat în slăvi pe jurnalistul american decapitat şi a transmis condoleanţe familiei. Săptămâna aceasta, Obama şi-a întrerupt vacanţa de la Martha's Vineyard, pentru a susţine un discurs emoţionant în care a condamnat gruparea jihadistă ISIS, a adus elogii carierei de jurnalist al lui James Foley. Printre altele, Obama a spus despre ISIS că este "cancerul lumii", scrie Business Insider. Cheney, republican, unul dintre cei mai importanţi critici ai preşedintelui american, a afirmat că Obama ar fi trebuit să renunţe la vacanţă pentru a se ocupa de treburi mult mai importante. La rândul său, Casa Albă a precizat, în cadrul unui comunicat de presă, ca abilitatea lui Barack Obama de a-şi îndeplini atribuţiile nu este afectată de vacanţă. Cu toate acestea, pe prima pagină a cotidianului Daily News a aparut o fotografie cu Obama la golf, pusă lângă o alta, cu imaginea îndurerată a părinţilor jurnalistului omorât de jihadişti.

"Salteaua", banca cea mai sigură pentru 25% din populaţie

Românii vor economii, nu datorii la bănci. Numărul persoanelor beneficiare de servicii bancare care se gândesc să contracteze un credit în următoarea perioadă este în scădere, însă tot mai multe persoane se gândesc să facă economii, potrivit unui studiu al Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar. Astfel, doar 12% din populaţia bancarizată declară că intenţionează să contracteze un anumit tip de credit în următoarele 12 luni, în timp ce 42% susţin că vor să economisească în aceeaşi perioadă. În ceea ce priveşte contractarea unui credit, 5% dintre respondenţi estimează că vor lua un credit de nevoi personale fără ipotecă, în timp ce doar 2% declară că au intenţia de a contracta un credit imobiliar sau ipotecar. În prezent, 36% din totalul populaţiei bancarizate are credit, trei sferturi utilizând creditul de nevoi personale fără ipotecă. Circa 50% dintre persoanele care au economii, fie că este vorba de numerar sau depozite la termen, declară că nu au avut niciodată un credit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb