• ADEVĂRUL
• Miting cu violenţe anunţate de lideri
Cu o zi înaintea protestului, liderul CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, a declarat că nu exclude o "radicalizare a manifestaţiei". Sindicaliştii prezenţi la miting s-au îmbrâncit cu forţele de ordine cu scopul de a ajunge spre sediul Guvernului. După busculadă, gardul de protecţie a fost mutat cu doi metri spre Guvern. Aproape 10.000 de sindicalişti de la CNSLR-Frăţia au participat ieri la cel mai mare protest al sezonului, intitulat "Mitingul celor nemulţumiţi". Au fost 10.000 de oameni în varianta Jandarmeriei şi 20.000, conform declaraţiilor finale ale preşedintelui confederaţiei, Marius Petcu.
• Petcu: "Bateţi-vă până la capăt!"
Tribuna a fost monopolizată de Marius Petcu, liderul confederaţiei, care şi-a pigmentat pateticul discurs cu câteva îndemnuri la radicalizarea protestului, de genul: "Bateţi-vă până la capăt! Nimic nu se obţine în ţara asta fără forţă!". Şi asta după ce la conferinţa de presă ce a precedat protestul Petcu a declarat: "Putem vorbi şi de altfel de acţiuni. Nu trebuie să ne gândim numai la prezenţa posesorilor de carnete de sindicat. Trebuie să punem o presiune socială permanentă".
• Crin Antonescu a "divorţat" de greii PNL
Dan Radu Ruşanu, Varujan Vosganian, Ludovic Orban şi Călin Popescu Tăriceanu au criticat guvernul din umbră.Executivul alternativ propus de Crin Antonescu a fost aprobat de Delegaţia Permanentă cu 90 de voturi pentru şi nu mai puţin de 38 împotrivă. Crin Antonescu a trecut ieri lista guvernului din umbră pe care îl conduce prin Delegaţia Permanentă, dar adversarii săi din partid sunt mai numeroşi decât oricând.
• Scandal cu bani murdari la Banca Vaticanului
Jocuri politice, dezmăţ financiar şi strategii fără acoperire sunt acuzaţiile care zguduie doi coloşi bancari pe axa Roma - Milano - Vatican. Cea mai mare bancă din Italia, UniCredit, şi-a dat afară directorul. În aceeaşi zi, Banca Vaticanului şi-a pierdut şi ea preşedintele, investigat de poliţia italiană pentru spălare de bani. Polemicile şi scandalurile se tin lanţ la Vatican. Ieri, au apărut informaţii despre unul ce ar viza "vistieria" Sfântului Scaun. Poliţia financiară italiană a confirmat că îl anchetează pe Ettore Gotti Tedeschi, director al Băncii Vaticanului.
• Chineza, la mare căutare în Europa
Tot mai mulţi copii est-europeni aleg să înveţe chineza, pe fondul creşterii prezenţei investitoriilor asiatici în regiune. În ţările foste socialiste au început să apară şcoli chinezeşti, nu mai sunt la modă doar instituţiile unde se studiază în engleză sau în franceză. În 2004, la Budapesta se deschidea prima şcoală primară bilingvă, maghiaro-chineză, finanţată de statul ungar.
• Magazinele temporare isi fac loc pe Calea Victoriei
În căutare de chiriaşi, proprietarii de spaţii comerciale de pe arterele comerciale au apelat la conceptul numit "pop-up" şi închiriază magazinele pe o perioadă de o zi până la o lună. Dacă la noi primul magazin temporar a fost deschis la începutul lunii septembrie, în restul Europei şi în America, conceptul este folosit încă din 2003. Până de curând, Calea Victoriei, unde brandurile de lux erau la ele acasă, iar chiriile pe metru pătrat erau exorbitante, şi-a mai pierdut din strălucire. Doar de la începutul anului, mărci precum Cerrutti sau Versace Jeans Couture au ales să părăsească zona, în lipsa clienţilor.
• 66 de fraude la votul legii pensiilor
PDL a trecut în grabă zeci de articole şi amendamente la Legea pensiilor, anunţând o prezenţă diferită de cea arătată de înregistrarea video. De la defectarea sistemului electronic şi până la votul final, 66 de voturi au fost fraudate de preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. La ora 22.35, ultima oară când a funcţionat sistemul electronic de vot la controversata şedinţă din 15 septembrie, în sală erau 115 deputaţi. La nici câteva minute, la propunerea liderului de grup al PDL de a se folosi votul prin ridicare de mână, Anastase anunţa 137 "pentru", un vot "împotrivă" şi 15 "abţineri".
• Criza activeaza mitul poporului
Un cutremur de 7 grade este ultima catastrofă anunţată de ucraineni, care se adaugă spaimei recente că în 2013 va fi sfârşitul lumii. Antropologii explică apetenţa oamenilor pentru ştiri panicarde în vremuri de recesiune şi vorbesc de o cultură a spaimei. Institutul de Geofizică S.I. Subbotin de pe lângă Academia de Ştiinţe a Ucrainei a prognozat că mai multe cutremure de pământ vor zdruncina "în timpul apropiat" teritoriul ucrainean, a relatat la începutul acestei săptămâni postul de televiziune ucrainean "24 kanal", citat marţi şi miercuri de ziarul "Segodnia" şi de portalul LigaBiznesForm.
• CURENTUL
• "Gândul" CTP-ului - fraudă la imaginea BNR-ului
Mugur Steţ, purtător de cuvânt BNR; "1. Între dl. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, şi ziarul < Gândul > nu a existat şi nu există niciun contract de publicitate. De asemenea, între BNR sau membri ai conducerii băncii nu există asemenea relaţii contractuale cu ziarul < Gândul >. 2. Fotografia utilizată de ziarul < Gândul >, pentru promovarea imaginii acestui cotidian, a fost făcută cu ocazia realizării unui interviu. 3. În calitate de purtător de cuvânt al BNR, am prezentat ziarului < Gândul > un protest în legătură cu folosirea fotografiei în scopuri promoţionale.
• Băsescu despre Ponta: "are reflexele unui procuror care nu are nimic în comun cu democraţia"
Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri la postul public de radio că preşedintele PSD, Victor Ponta, a arătat la şedinţa de marţi a Parlamentului, prin comportamentul său, lipsă de maturitate şi "reflexele unui procuror care nu are nimic comun cu democraţia". "Victor Ponta a prezentat motivaţia fără să mai aştepte un răspuns din partea mea. Motivaţia suna cam aşa: pentru că preşedintele nu face ordine în Parlament ca mediator. Asta arată lipsa de maturitate a lui Victor Ponta sau reflexele unui procuror care nu are nimic comun cu democraţia", a adăugat şeful statului. Potrivit acestuia, preşedintele social-democraţilor "e un copil cu care se joacă unii şi îi spun: fă aia, fă aia şi el le face vesel".
• Mesaje, de Tia Şerbănescu
Deţinuta Mizil a defilat toată ziua pe podiumul de la Realitatea şi Antene prezentându-şi costumul popular de Jilava şi mărturisind că e autentic: "e un costum de la Jilava original" - singurul care-i îmbracă perfect atât furia pe orânduirea cea crudă şi nedreaptă ce lumea o împarte în mizeri (ca pensionarii) şi bogaţi (ca dânsa) cât şi solidaritatea cu pensionarii condamnaţi la ani grei de viaţă. Probabil că dacă era întrebată ce conţine legea, nici n-ar fi ştiut. Dar, ce-i drept, costumul îi venea bine. Cine i l-o fi creat? Păcat că nu l-a purtat şi la nunta high-life de duminică de la palatul Ştirbei. Ar fi făcut senzaţie. Boneta era trăsnet.
• Franţa şi Spania - ţările în care se trăieşte cel mai bine pe Bătrånul Continent
Raportul, realizat de uswitch.com, a avut la bază 16 criterii, printre care costul vieţii, numărul zilelor de vacanţă, anii de pensionare sau numărul zilelor însorite care există într-un an. În funcţie de aceste criterii, Spania a ajuns să ocupe locul doi în clasament, după Franţa, la capitolul calitatea vieţii.
În Franţa, oamenii se retrag deocamdată cel mai repede din activitate, pensionåndu-se mai devreme decåt alţi europeni, la fel ca şi în Polonia, iar cele mai multe cheltuieli au loc în domeniul sănătăţii. Şi speranţa de viaţă este cea mai ridicată din Europa în ţara franceză (81 de ani), comparativ cu restul statelor europene. Francezii beneficiază, totodată, de 36 de zile de concediu pe an, în comparaţie cu locuitorii din Marea Britanie, care au doar 28 de zile.
• CURIERUL NAŢIONAL
• Singura şansă a viitorilor pensionari, ei înşişi
Aviva: Salariaţii din România trebuie să economisească anual 3.700 euro pentru a trăi decent la pensie. Statul nu este şi nu va fi capabil să asigure o viaţă normală celor care au cotizat. Dacă nu economisiţi, fie veţi fi nevoiţi să lucraţi peste vârsta de pensionare, fie să vă mulţumiţi cu ceea ce primiţi. Potrivit unui raport realizat de Aviva în ceea ce priveşte deficitul pensiilor în Europa, se pare că fiecare român care urmează să se pensioneze până în 2051 va trebui să economisească în medie, anual, suma de 3.700 de euro pentru a-şi menţine un nivel de trai similar celui dinainte de pensie. Practic, deficitul total al pensiilor în România ajunge la 40,2 miliarde de euro, echivalentul a peste o treime din PIB-ul naţional. La nivelul Europei, deficitul anual al pensiilor se ridică la 1.900 miliarde de euro.
• Acţiunile CEZ în EnergoNuclear vor fi redistribuite celorlalţi investitori
Adrian Borotea (CEZ): Decizia de retragere a fost aprobată deja de board şi notificată în Acordul Investitorilor. Oficialii Nuclearelectrica s-au întâlnit ieri cu reprezentanţii comisiei de negociere pentru a discuta prelungirea acordului cu investitorii, au declarat pentru Curierul Naţional surse din domeniul nuclear. În cadrul aceleiaşi întâlniri a fost luată în calcul şi retragerea companiei CEZ din proiect, urmând ca acţiunile pe care aceasta le deţine în EnergoNuclear să fie redistribuite celorlalţi investitori.
• Marele val al falimentelor a trecut
Situaţia dramatică din primul trimestru s-a diminuat în trimestrul doi. Cele mai multe firme din România au intrat în 2010 pe targă. O mare parte din dosarele de insolvenţă depuse în acest an au fost iniţiate din 2009. În prima parte a acestui an numărul de dosare de insolvenţă depuse de firmele aflate în dificultate, a crescut la 7,5%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut la nici mai mult nici mai puţin de 11.221, se arată într-un studiu realizat de compania de management al riscului Coface România. Potrivit studiului, 6.255 de firme se regăseau în procedură generală de insolvenţă, 2.235 în procedura simplificată de însolvenţă, 2.717 în faliment şi 14 în reorganizare judiciară. .
• Tonul imobiliar va fi dat de executările silite
Trendul început în 2010 va lua amploare în 2011. Deşi preţurile solicitate sunt mari, tranzacţiile se fac la valori apropiate de cele ale executărilor silite. Papageorgiadis: Sectorul va rămâne "îngheţat" pentru că prea mulţi încearcă să menţină preţurile artificiale. În 2010, piaţa imobiliară este în continuare una blocată şi putem observa că este vorba de un sector prea puţin dinamic, descris prin puţine tranzacţii, şi în care există o diferenţă importantă între preţurile cerute şi cele tranzacţionate. În plus, o nouă tendinţă, creionată încă de la începutul acestui an, devine dominantă: cotaţiile din executările silite se regăsesc şi în tranzacţiile din piaţă.
• Războiul cu autorităţile şi performanţele slabe au retrogradat Rompetrol
Standard & Poor"s a redus ratingul grupului la "B", de la "B+", cu perspectivă negativă. Decizia vine în urma sechestrului asigurător instituit de autorităţile române asupra unor active ale RRC. De asemenea, performanţele operaţionale "foarte slabe" au reprezentat una din cauze. "Retrogradarea reflectă temerile noastre privind riscurile de ţară şi riscurile politice tot mai serioase dintre companie şi Guvernul român, dar şi performanţele operaţionale în continuare foarte slabe", a declarat analistul de credit Lucas Sevenin, într-un comunicat transmis miercuri de S&P.
• Decizia Fed trimite preţul aurului la un nou maxim istoric
Preţul aurului a ajuns ieri la un nou record, după ce Banca Centrală a Statelor Unite a decis să nu modifice dobânda de politică monetară, pentru a susţine creşterea economică din această ţară. De asemenea, preţul argintului a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 30 de luni. Preţul aurului cu livrare imediată a crescut cu 0,5 puncte procentuale, la 1.293,35 dolari pe uncie, după ce la Bursa din Singapore s-a tranzacţionat la o valoare de 1.289,75 dolari. Aurul, care de obicei are o mişcare contrară cu cea a dolarului, a avansat anul acesta cu 10 puncte procentuale, iar 2010 ar putea fi al 10-lea an consecutiv de creştere, pentru prima oară din anul 1920.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Protestele românilor, la mâna unor sindicalişti dezbinaţi
Supralicitarea mişcării sindicale, dar şi compromiterea unora dintre liderii marilor federaţii au dus la lipsa de solidaritate şi la proteste fără efect, susţin specialiştii. Protestul stradal la români a devenit în ultimii ani un spectacol al resemnării, un tablou cu scene care uneori frizează ridicolul. "Dansul pinguinului", "aplicat" cu zâmbetul pe buze de manifestanţi la protestul din 19 mai - la care au participat, potrivit Jandarmeriei, 30.000 de oameni -, a rămas ca o imagine a spiritului civic al românului de astăzi. Anunţate de cele mai multe ori ca "mişcări de amploare", marşurile organizate de sindicate în semn de nemulţumire faţă de măsurile guvernanţilor devin relatări despre "plimbări prin Capitală" ale celor veniţi din provincie, fără ecou în deciziile politice.
• Haos la exproprierile de pe centura Constanţei. Autorităţile îşi pasează vina în cazul familiei Began
Încurcăturile create în procedura de expropriere în cazul Began sunt cauzate de unii funcţionari, dar şi de comunicarea deficitară dintre instituţii. Familia Began a aflat că statul construieşte pe 6.500 mp din proprietatea lor după ce utilajele săpau deja în zonă. Potrivit procesului-verbal întocmit de comisia de expropriere, Silvia şi Vasile Began apăreau "cu date de identificare şi domicilii necunoscute". Asta, în condiţiile în care cei doi locuiesc de 27 de ani la aceeaşi adresă, în Constanţa.
• Carabulea şi ADS, în vizorul DNA
Raportul Ministerului Agriculturii privind schimbul de terenuri dintre Ilie Carabulea şi ADS a ajuns la DNA. "Raportul a fost semnat. Domnul ministru con sideră că acest schimb a fost în defavoarea statului şi va înainta o sesizare către DNA. De asemenea, va cere reprezentanţilor ADS să caute modalităţile de reziliere a contractului de schimb", ne-a declarat un oficial din cadrul Ministerului Agriculturii cu câteva zile înainte ca ministrul Dumitru să plece din guvern.
• FINANCIARUL
• Mitingul disperării
Sărăcia şi lipsa perspectivelor i-au strâns pe sindicalişti în centrul Bucureştiului. Protestul furios a peste 10.000 de oameni nu a impresionat actuala Putere. Dincolo de nepăsarea "Anticristului" sau a "Piticaniei", oamenii au vrut să fie auziţi de UE. Piaţa Revoluţiei. 22 septembrie 2010, ora 12.00. Sărăcia, foametea şi disperarea au impins aici peste 10.000 de suflete. Drama oamenilor, sosiţi în Capitală din toate colturile ţării, e afişată pe bannere sau în ochii lor înlăcrimaţi. Asistente, infirmiere, medici, şoferi, strungari şi alte categorii sociale au fraternizat într-o revoluţie a foamei. Singura speranţă de care se agaţă cu disperare este plecarea de la Putere a guvernului Boc, la pachet cu preşedintele Băsescu.
• Împrumutul de la FMI va costa fiecare angajat 4.600 euro. Suma ar putea creşte
Guvernanţii vor să împovăreze românii cu încă un credit la FMI de 5,7 mld. euro. Puterea apelează în continuare la împrumuturi împovărătoare pentru a ţine sub control finanţele ţării, fără a lua în considerare costurile pe care vor trebui să le suporte românii. Miliardele de euro destinate finanţării deficitului se vor rostogoli în anii următori ca un tavalug peste bugetul ţării, ale cărui resurse s-au diminuat considerabil.
• Top: doi constructori chinezi, primii din lume
Întreprinderile europene, altădată lideri în domeniu, au fost retrogradate în clasamentul revistei americane "Engineering News Record". În primele 10 locuri, China deţine cinci locuri, Franţa două, iar Germania, SUA şi Spania câte unul. Două întreprinderi chineze, China Railway Construction, cu o cifră de afaceri de 54 mld. $ (41,3 mld. euro) şi China Railway Grup (cifră de afaceri de 53 mld. $) sunt cele mai mari companii mondiale specializate în construcţia de imobiliare şi lucrări publice. Foştii lideri, companiile franceze Vinci şi Bouygues, au fost retrogradaţi pe poziţiile 3 şi, respectiv, 4.
• GÂNDUL
• Băsescu: "Ponta a lins preşul în 2008 la mine în birou să-l sprijin la Primărie. Are faţă de imatur, e obraznic, face ca maimuţica". Plus: "Voi cere demisia lui Boc dacă va da bani PSD"
Atac de o duritate fără precedent din partea preşedintelui faţă de un lider politic, miercuri seara, într-o intervenţie televizată. După ce la amiază a ieşit la ramă prin intermediul postului public de radio, urechindu-l pe preşedintele PSD, Victor Ponta, seara, Traian Băsescu a revenit, de data aceasta la postul B1TV, cu un atac de o duritate fără precedent la adresa liderului social-democrat. Comparându-l iniţial cu "o maimuţică", şeful statului l-a acuzat pe Ponta că, în 2008, ar fi "venit preş" în biroul prezidenţial pentru a-şi negocia susţinerea la Primărie.
• Ce aşteaptă U2 ca să vină la Bucureşti
În toamna viitoare, stadionul Lia Manoliu va găzdui un megaconcert, unul istoric, asta a promis edilul-şef al Capitalei când a verificat la cald cum decurg lucrările la reabilitarea complexului sportiv. Afirmaţia primarului dă speranţe miilor de fani ai U2, care-şi aşteaptă idolii în România. "Deocamdată este prematur să vorbim despre invitaţi", au declarat pentru Gândul reprezentanţii Biroului de presă al Primăriei, care susţin că stadionul va fi inaugurat în primăvara lui 2011 "cu un eveniment sportiv de amploare".
• Băsescu: "Vântu e bolnav la cap. Procurorii l-au întrerupt din dragoste prin beciuri". Ce INFORMAŢII SENSIBILE îi dau serviciile lui Traian Băsescu
Cu ce preşedinte poate să stabilească planul de evoluţie al României un infractor? Arătaţi-mi preşedintele care discută cu unul care, cel puţin acum, este acuzat penal. Este de notorietate că a fost în spatele FNI, FNA. Cum vedeţi dumneavoastră un preşedinte stabilind planul de dezvoltare a României cu un astfel de om şi în ce condiţii, unde, pe DN1, la el acasă, unde? Eu m-am întâlnit în mandatul meu şi cu Patriciu şi cu Voiculescu şi cu Vântu. Niciodată abordările mele nu au fost legate de ce am eu de făcut, ci întotdeauna au venit să discute ce au ei de făcut, iar răspunsul meu a fost: ce spune legea", a declarat Traian Băsescu.
• JURNALUL NAŢIOPNAL
• Foame de bani. România are nevoie disperată de 20 de miliarde de euro
După ce a susţinut în Parlament că România are nevoie de un nou acord cu FMI, preşedintele a explicat ieri că discursul său a fost o replică la faptul că 80% din presa românească transmite românilor că ţara se află într-o situaţie disperată, iar politicienii nu au soluţii. Este una din minciunile majore pe care mass-media le propagă", a explicat şeful statului motivul pentru care a ales să se adreseze plenului reunit al Parlamentului.
• Se poate fără bani de la FMI?
Preşedintele Traian Băsescu a făcut lobby pentru un nou acord cu FMI, care ar putea fi încheiat în luna aprilie a anului viitor. "Cel mai probabil va fi un aşa-numit acord de precauţie, în care în situaţii excepţionale să putem apela la fonduri", a spus Băsescu, arătând că ţara nu se va îndatora şi mai mult, ba, dimpotrivă. Setea de bani a preşedintelui Băsescu este contestată însă de oamenii de afaceri, analiştii economici şi oamenii politici. Şi actualul acord pe care în avem cu FMI este greu de rambursat, consideră Ilie Şerbănescu.
• Dan Voiculescu: "Domule preşedinte, sunt soluţii! România se poate împrumuta pe termen lung. Preşedintele Băsescu nu poate"
Într-o scrisoare deschisă, Dan Voiculescu îi explică preşedintelui Băsescu soluţia sa privind împrumutul pe termen lung. "Ce reprezintă pentru bugetul chinez un împrumut de 10 miliarde de euro pe termen de 10 ani? Aproape nimic. În schimb, pentru România o asemenea sumă înseamnă saltul de la criză la progres economic. China este interesată să investească în Europa. Solicitaţi o documentare referitoare la investiţiile chineze în Europa în ultimii cinci ani şi veţi înţelege", scrie Voiculescu.
• ROMÂNIA LIBERĂ
• Ieri turnători, azi revoluţionari şi bugetari de lux
Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor fostei Securităţi (CNSAS) a descoperit anul trecut, printre cei 563 de foşti colaboratori şi lucrători deconspiraţi ai Securităţii, peste 100 re-vo-lu-ţio-nari. Din "lotul 2009" fac parte şi şase gălăţeni dintre care, cei mai mulţi, au sau au avut până nu demult, funcţii bine plătite în conducerile unor instituţii de stat. Vlad Vasiliu şi Florin Melinte sunt directorii principalalelor teatre din Galaţi, Eugen Stoleru este consilier al primarului oraşului iar Ion Garofa a fost în conducerea Casei de Pensii Tecuci. Un alt fost colaborator al Securităţii, potrivit CNSAS, este Dumitru Stelianide, liberal cunoscut, care a fost la un pas să devină membru al Biroului Permanent Central al PNL.
• Cine-l ajută şi cine-l şantajează pe Victor Ponta
Tânărul lider al PSD are prieteni peste tot, printre liderii sindicali care-i transpun rapid orice discurs în slogan de pancartă, printre liberalii cu ştaif, printre patronii televiziunilor de ştiri, ba chiar printre oamenii de bază ai puterii, iar Traian Băsescu nu este total exclus din acest cerc. Oamenii exasperaţi de sărăcie, care s-au strâns în jurul Guvernului pentru a-şi vărsa nervii şi nemulţumirea pe Emil Boc, nu sunt prietenii lui Victor Ponta. Ei sunt doar masa de manevră a liderilor sindicali, care o dată la patru ani primesc locuri în Parlament din partea PSD.
• Cât de mare e riscul unui cutremur devastator în Vrancea?
Seismologii de la Kiev avertizează că un cutremur de 7 grade Richter se va produce în curând în zona Vrancea, iar efectele vor fi devastatoare din cauza vibraţiilor de înaltă frecvenţă. Experţii români resping această ipoteză: seismele din regiune vor fi de intensitate mică, până în 2020. Reprezentanţii Insti- tutului de Geofizică S. I. Subbotin de pe lângă Academia de Ştiinţe a Ucrainei spun că principala ameninţare, din punct de vedere seismic, este zona Vrancea, masiv muntos relativ apropiat de teritoriul Ucrainei, care generează periodic mişcări puternice ale scoarţei terestre la mare adâncime. Cutremure de acest gen au avut loc în 1940, 1977, 1986 şi 1990 şi au fost resimţite în Ucraina şi chiar şi în Rusia, la Moscova şi Sankt-Petersburg.
• Cât a costat îmbrânceala de la Guvern: 120.000 euro
CNSLR-Frăţia a reuşit să adune mai puţin de 10.000 de oameni în faţa Guvernului. Numai autobuzele au costat peste 120.000 de euro. Între jandarmi şi protestatari au avut loc altercaţii care s-au soldat cu rănirea uşoară a unui ziarist. Vremurile când urletele sin-di-ca-liş-tilor umpleau până la gurile de metrou Piaţa Victoriei, făcând să duduie faţadele blocurilor şi Guvernului, nu au fost reeditate ieri, la mitingul organizat de CNSLR-Frăţia. Piaţa Victoriei nu era ocupată nici măcar pe jumătate. Deşi sindicatul anun-ţase că va strânge 20.000 de oameni, protestatarii au fost cel mult 9.000, după estimările Jandarmeriei.
• Noua ordine valutară: euro se răzbună pe dolar
După ce, în ultimii doi ani, euro a fost asociat cu riscul, iar dolarul - cu certitudinea, acum rolurile se inversează. Euro a câştigat 6% în faţa dolarului în mai puţin de două săptămâni, cea mai urmărită paritate valutară din lume ajungând ieri la 1,34 de dolari pentru un euro. În tot acest timp, moneda europeană a fost imună la veştile proaste, dar s-a întărit de fiecare dată când ele s-au dezminţit. Însă ceea ce a răsturnat definitiv echilibrul fragil dintre cele două monede a fost anunţul Rezervei Federale a SUA (Fed) că ar putea sprijini din nou economia prin cumpărarea de titluri de stat, ceea ce echivalează cu tipărirea de bani.
• ZIARUL FINANCIAR
• Statul român permite inexplicabil preţuri în euro deşi moneda naţională este leul
Case, maşini, servicii de telefonie sau bilete de avion sunt vândute în România în euro cu toate că în Ungaria sau Polonia preţurile sunt în forinţi sau zloţi. Euroizarea împiedică relansarea prin pârghia dobânzilor la lei. Referinţa multor companii - de la cele de telefonie mobilă până la dealerii de maşini sau dezvoltatorii de locuinţe - de a afişa preţurile în euro, dar şi practica bancherilor de a vinde agresiv credite în valută au făcut din evoluţia cursului o "obsesie" pentru majoritatea românilor. Practic, BNR nu poate să dea drumul la lichidităţi în economie de teama că va genera astfel o depreciere a cursului, care va lovi inculsiv în stabilitatea sistemului bancar. Astfel, BNR s-a văzut nevoită de-a lungul anilor să ţină în permanenţă un ochi pe piaţa valutară, deşi teoretic leul este singura monedă cu putere circulatorie în România.
• Statul are de încasat taxe restante de peste 10 ori mai mari decât arieratele
Sumele pe care Fiscul le are de recuperat de la contribuabilii care nu şi-au achitat la timp obligaţiile fiscale sunt de zece ori mai mari decât valoarea arieratelor acumulate, însă FMI insistă cu precădere ca statul să-şi achite propriile datorii pentru a nu acţiona ca o sursă suplimentară de blocaj financiar. Companiile şi persoanele fizice aveau la sfârşitul lunii iunie datorii restante către bugetul general consolidat în valoare de 21,9 miliarde de lei (5,1 mld. euro), în timp ce arieratele către contribuabili (din sectorul privat şi public) mai mari de 90 de zile se ridicau la 1,95 miliarde de lei (460 mil. euro) la sfârşitul lunii iulie, potrivit datelor de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), fiind de zece ori mai mici.
• iFond a intrat pe Bursă cu câştig de 13%
Investitorii care au subscris în urmă cu circa o lună de zile în cadrul ofertei de listare a fondul de investiţii iFond, care investeşte jumătate din bani în acţiuni ale Fondului Proprietatea, şi-au putut vinde titlurile ieri, în prima zi de tranzacţionare, cu un profit de 9% până la 17%, cotaţia urcând la un moment dat până la 236 de lei faţă de un preţ de 202 plătit în ofertă. iFond este una dintre puţinele listări de pe Bursă din ultimii trei ani care a adus câştiguri pentru investitori, majoritatea cotându-se în prima zi de tranzacţionare la un preţ sub cel plătit în ofertele de listare.
• Guvernul ia din banii promişi Fondului Proprietatea. Avocaţii spun că nu e legal
Guvernul pregăteşte o ordonanţă prin care sumele provenite din recuperarea unor creanţe din activitatea de comerţ exterior din perioada regimului comunist să fie virate la bugetul de stat şi nu la capitalul Fondului Proprietatea, aşa cum prevede acum legea. Avocaţii avertizează că se creează un procedent periculos pentru Fond dacă ordonanţa e aprobată. Pentru acest an şi următorii patru, statul se aşteaptă să recupereze în total 889 mil. lei (212 mil. euro) din creanţele din activitatea de comerţ exterior din perioada regimului comunist, sumă pe care vrea să o atragă la bugetul de stat şi să nu o mai vireze la capitalul social al Fondului Proprietatea, aşa cum stabileşte Legea 247/2005, prin care a fost înfiinţat fondul.
• Paşol: Cred că listările se vor face din ce în ce mai repede
Directorul firmei de brokeraj Inter-capital Invest, care a listat ieri fondul de investiţii iFond pe Bursă şi a intermediat ultimele trei listări de la BVB, spune că aceste operaţiuni se vor face mult mai rapid în viitor pentru că atât auto-rităţile pieţei de capital, cât şi societăţile de brokeraj active în acest domeniu capătă experienţă, puţinele listări din ultima perioadă con-stituind în principal premiere. Listarea titlurilor iFond pe Bursă care a avut loc ieri s-a realizat după numai cinci săptămâni de la oferta publică care a avut loc luna trecută, timpul necesar cotării fondului fiind practic la jumătate faţă de cel necesar realizării ultimelor două operaţiuni de acest tip.
• Asociaţia Investitorilor propune ca brokerii să calculeze şi să vireze impozitul trimestrial în numele clienţilor
Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) a trimis CNVM, Guvernului şi Parlamentului o propunere de modificare a Proiectului de Ordin privind normele de aplicare a impozitului aferent câştigurilor realizate pe piaţa de capital, prin care sugerează ca acesta să fie reţinut şi virat trimestrial de către societăţile de brokeraj, în numele clienţilor. Propunerea asociaţiei avantajează investitorii pentru că aceştia nu vor mai fi nevoiţi să se deplaseze la administraţia fiscală la finele fiecărui trimestru, ci o doar o singură dată, la finalul anului, pentru a depune declaraţia privind regularizarea impozitului.
• Aplicarea Ordonanţei 50 leagă acum clienţii băncilor în contracte cu marje foarte mari care îi vor arde pe viitor
Cei care au în derulare credite cu dobândă variabilă, dar fără să fie legată de un indicator cert, au acum în faţă acte adiţionale prin care bancherii le propun să accepte marje consistente, de 7-9 puncte procentuale peste Robor sau Euribor, însă aceasta îi lasă descoperiţi în faţa riscului ca pe viitor să se confrunte cu creşteri ale ratelor lunare. În cazul acestor credite, chiar Ordonanţa 50 cere băncilor să treacă la raportarea la un indicator independent, plus o marjă. Cum bancherii nu sunt dispuşi să diminueze acum costul creditelor, clienţii sunt puşi în situaţia de a accepta marje mari. O eventuală creştere a indicatorului de referinţă - foarte probabilă în cazul Euribor, aflat în prezent aproape de minime istorice, la sub 1% pe an, faţă de un nivel istoric de 3%-4% pe an - va însemna astfel suportarea unor rate mai mari în viitor.
• Chinezii îşi aduc companiile în Europa de Est şi se pregătesc să ia cu asalt Occidentul
China a pus ochii pe Europa de Est şi a început să trimită tot mai multe companii să investeas că în regiunea care până nu de mult era principala ţintă de investiţii şi pentru occidentali. Companiile nu sunt singurele care vin, ci şi locuitorii din zonele defavorizate, care con si deră că pot găsi în state precum Ungaria şi România un salariu mai bun, scrie The New York Times. Cu bani, Europa de Est devine atrăgătoare. De la statele baltice până la Balcani, companiile chineze investesc, cumpără proprietăţi imobiliare şi concurează pentru contracte publice în infrastructură, în special în Polonia şi Ucraina, care se pregătesc de Campionatul European de Fotbal din 2012.