REVISTA PRESEI 23.09.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 23 septembrie 2013

ADEVARUL

Angela Merkel, primul discurs după victoria de la alegerile legislative: "Fiecare a dat ce a avut mai bun"

Angela Merkel a câştigat cel de-al treilea mandat la conducerea Cancelariei germane, potrivit rezultatelor preliminare, care indică o susţinere de 42% din voturi pentru Partidul Creştin Democrat (CDU). Principalul rival al conservatorilor, Partidul Social Democrat (SPD), se află pe locul secund, câştigând între 26 şi 26,5% din voturile electoratului. Discursul "Doamnei de Fier" de la sediul partidului ei a fost unul scurt, concentrat, întrerupt doar de aplauzele prelungite ale susţinătorilor entuziaşti. Cancelarul şi-a exprimat bucuria pentru "rezultatele excelente", graţie alegătorilor pe care i-a amintit la începutul discursului ei. Merkel a spus totuşi că "este prea devreme" pentru a declara victorie clară, însă a asigurat că susţinătorii ei pot începe să sărbătorească încă de pe acum.

În jur de 15.000 de oameni au mărşăluit în semn de protest faţă de proiectul minier de la Roşia Montană

Mii de protestatari au pornit într-un marş de amploare şi duminică, strigându-şi nemulţumirile faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană, dar şi faţă de problema câinilor comunitari. Manifestanţii spun că vor protesta până când autorităţile vor lua măsuri. Atât Capitala, cât şi alte oraşe din ţară au fost blocate de manifestanţi. În jur de 15.000 de manifestanţi au participat la marşul organizat in Bucuresti în semn de protest faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană. Circulaţia a fost blocată pe bulevardul Magheru şi pe bulevardul Regina Elisabeta. Reprezentanţii Jandarmeriei au declarat că nu au existat incidente în timpul marşului, protestul fiind unul liniştit. În timp ce în ţară, mii de oameni se opun proiectului, la Roşia Montană, 33 de mineri care au stat blocaţi subteran au reluat duminică, protestul, pentru două ore în mina Cătălina Monuleşti.

Managerii privaţi la stat cad la datorie unul câte unul

Tot mai mulţi manageri privaţi, aduşi să gestioneze companiile deţinute de stat, renunţă la funcţie sau sunt înlocuiţi, ceea ce ridică semne de întrebare asupra seriozităţii implementării acestui program de către Guvern. Introdus în fanfară în anul 2011, conceptul de "manager privat" la companiile de stat se dovedeşte pe zi ce trece un experiment eşuat, în care directorii aduşi să rezolve problemele societăţilor şi regiilor respective capitulează unul câte unul. De la CFR Infrastructură şi CFR Marfă şi până la Tarom, managerii privaţi au reclamat tot felul de ingerinţe şi, chiar dacă au înregistrat o serie de rezultate pozitive, presiunile făcute asupra lor i-au determinat să renunţe la funcţiile ocupate la stat. "Adevărul" vă prezintă o retrospectivă a tuturor acestor cazuri. Săptămâna trecută încă un manager privat a părăsit sistemul: Sorin Mândruţescu, preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al CFR Infrastructură, şi-a dat demisia, după cinci luni de mandat, invocând "motive personale".

Băsescu ţine cu dinţii de pragul referendumului

Preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională (CCR) cu privire la Legea referendumului. Şeful statului spune că este neconstituţională reducerea de la 50% la 30% a cvorumului de prezenţă necesar pentru validarea referendumului. Preşedintele susţine, în sesizare, că reducerea pragului la referendum "va face posibilă exercitarea suveranităţii naţionale de o minoritate a populaţiei şi va permite posibilitatea adoptării prin referendum a unor măsuri lipsite de legitimitate populară". Şeful statului vrea ca referendumul să fie validat numai dacă întruneşte un cvorum de participare de 50% plus unu. Odată cu această sesizare, Traian Băsescu şi-a epuizat toate căile de atac. Dacă CCR nu-şi va modifica decizia anterioară, şeful statului va avea la dispoziţie 20 de zile pentru a o promulga. Apoi, la un an de la promulgare, Guvernul poate organiza referendum pentru modificarea Constituţiei.

Gruia Stoica este aşteptat săptămâna viitoare la Zagreb să semneze contractul de privatizare a HZ Cargo, operatorul de transport feroviar de marfă din Croaţia

Ministrul croat al Transporturilor, Sinisa Hajdas Doncic, şi-a exprimat încrederea că investiţia Grampet - Grup Feroviar Român (GFR) în transportatorul feroviar de marfă HZ Cargo va fi finalizată în două săptămâni, potrivit agenţiei Hina, preluată de Agerpres. Mai exact, contractul de privatizare a fost trimis companiei din România, iar proprietarul său, Gruia Stoica, este aşteptat la Zagreb pentru semnare. Grampet a fost desemnat la finele lunii iulie câştigător al licitaţiei pentru preluarea operatorului de stat de transport feroviar de marfă din Croaţia. Tranzacţia a vizat preluarea a 75% din acţiuni pentru un preţ total de 60 de milioane de euro, jumătate din bani fiind pentru acoperirea unor garanţii de stat, 20 de milioane de euro pentru investiţii şi 10 milioane de euro capital de lucru.

Cererea slabă pentru B-Max în Europa trimite în şomaj tehnic 2.500 de angajaţi ai uzinei Ford Craiova

Ford România a oprit temporar producţia de la uzina de la Craiova şi a trimis în şomaj ethnic pentru şapte zile, începând de vineri, 2.500 din cei aproximativ 4.000 de angajaţi. Decizia a fost luată pe fondul reducerii cererii de Ford B-Max pe piaţa europeană. Pentru perioada în care se află în şomaj tehnic, angajaţii vor primi 80% din salariul de bază. Muncitorii de la Fabrica de vehicule vor sta acasă şapte zile în septembrie, iar cei de la Motoare, două zile pe lună. Şi în octombrie este planificată o oprire de 13 zile. "Ca raspuns la situaţia precară a pieţei europene, Ford România continuă să-şi ajusteze volumele la uzina de la Craiova şi are în plan oprirea producţiei de autovehicule pentru 13 zile în luna octombrie. În situaţia în care piaţa auto va continua să scadă, este posibil să existe astfel de zile şi în lunile noiembrie şi/sau decembrie", a declarat Ana Maria Timis, purtătorul de cuvânt al Ford România.

Cum să-ţi reduci rata la credit cu 10%

Un client care îşi refinanţează în acest moment un credit de consum în lei poate să-şi reducă nivelul ratei lunare cu 10%, a declarat vineri Marius Istrati, şef Departament Dezvoltare Produse Persoane Fizice în cadrul Volksbank România, citat de Agerpres.ro. Pe segmentul împrumuturilor de consum, creditul de refinanţare reprezintă peste 60% din vânzările de noi credite", a precizat Istrati în cadrul unui colocviu organizat la Sinaia. Potrivit reprezentantului Volksbank, dobânda medie în lei la credite de consum în stoc este, conform datelor BNR, de 13,68%, iar dobânda medie în lei la credite noi de consum acordate de bănci este 11,36%. Istrati a mai arătat că soldul creditului de consum a scăzut cu 25% pe fondul scăderii apetitului populaţiei şi al înăspririi condiţiilor de creditare. Însă soldul creditului pentru locuinţe a crescut cu 86%, fiind impulsionat de programul Prima Casă. Ponderea creditului imobiliar se apropie de 40%, faţă de 20% în 2008.

CAPITAL

A scăzut consumul de electricitate. Scade şi PIB-ul?

Cantitatea de electricitate utilizată în România s-a prăbuşit în primele şapte luni, ajungând la nivelul atins în timpul crizei. Ar putea fi un semn foarte rău pentru evoluţia PIB-ului. Numeroşi economişti susţin că există o strânsă legătură între energia consumată de o ţară şi creşterea economică a acesteia. Cu alte cuvinte, utilizarea unei cantităţi mai mari de electricitate reflectă o evoluţie bună a produsului intern brut. "Economia unei ţări şi consumul ei de energie, în special de electricitate, sunt legate. Schimbările pe termen scurt în consumul de electricitate sunt deseori corelate cu schimbări în PIB", explică experţii Administraţiei pentru Informaţii Energetice din Statele Unite (EIA). Conform datelor INS, între ianuarie şi iulie 2013 în România s-au consumat 28,97 GWh, cu 7,5% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 1,2% mai puţin decât în primele şapte luni din 2010, un an în care economia României era puternic lovită de recesiune

Fed calmează dependenţii de drogul tiparniţei de dolari: nu reducem doza!

Chiar dacă programul "quantitative easing" arată ca un mare eşec până acum, şeful Băncii Centrale a SUA a decis să îl continue. Aplauzele vin doar de la pieţele financiare, care au acces, în continuare, la bani ieftini. Programul Federal Reserve de sprijinire a economiei prin pomparea de bani în sistem ar fi trebuit să se încheie în momentul în care economia îşi revine. Pieţele de capital tremurau la ideea stopării programului, speriate că nu vor mai avea acces la bani ieftini. Iar o decizie în acest sens chiar era aşteptată de cam toată lumea. Numai că Ben Bernanke, preşedintele Fed, a reuşit să mai surprindă o dată pieţele prin decizia de a continua achiziţiile de obligaţiuni cu bani nou-tipăriţi.

CURENTUL

Toţi oamenii RMGC: Zgonea, lobby-istul de serviciu al PSD pentru exploatarea de la Roşia Montană

Nu mai e un secret pentru nimeni faptul că PSD susţin exploatarea de la Roşia Montana, în ciuda unor declaraţii publice anemice prin care se încearcă ameţirea populaţiei. După Victor Ponta, a venit rândul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, să arate cât de mult susţine PSD acest proiect controversat. Iar Zgonea a făcut, ca de fiecare dată, exces de zel, deplasându-se rapid la Roşia Montană, înaintea Comisiei speciale a Parlamentului, pentru a arăta că proiectul se bucură de cea mai înaltă susţinere la nivelul forului legislativ al ţării. Exact ce îşi dorea şi RMGC. Lobby-ul lui Zgonea a fost camuflat, duminică, într-o cuvântare de extracţie europeană , rostită în uniforma RMGC, pentru că preşedintele Camerei a ţinut şi el să viziteze galeriile-muzeu de la Roşia Montană, unde de altfel nu se va lucra niciodată .

Proces inedit: un bucureştean se judecă cu firma lui Omar Hayssam, pentru o excursie la Paris!

Un bucureştean îşi cere în instanţă excursia la Paris pe care a câştigat-o colecţionând capace de apă minerală. Organizatorii concursului, chiar angajaţii firmei deţinute din umbră de teroristul Omar Hayssam, l-au descalificat pe câştigător, iar apoi au încercat să-l îmbuneze cu şepci şi tricouri promoţionale. Tânărul de 21 de ani este însă decis să meargă până la capăt: a chemat în judecată SC Rio Bucovina SRL, solicitând magistraţilor să oblige societatea să-i acorde excursia promisă, sau în caz contrar să-l despăgubească cu valoarea acesteia. Mai mult, bucureşteanul vrea de la firma lui Hayssam şi despăgubiri morale în valoare de 5.000 de lei pentru refuzul de acordare al premiului.

Partidul Angelei Merkel - CDU - câştigă alegerile parlamentare, dar va trebui să guverneze alături de opoziţie

Conservatorii cancelarului Angela Merkel au câştigat alegerile din Germania, dar ar urma să guverneze cu opoziţia, aliatul lor liberal neintrând în Bundestag, a anunţat presa de la Berlin. Formaţiunea lui Merkel - CDU - ar fi obţinut 42% din voturile germanilor. FDP, aliatul liberal al partidului conservator CDU, nu ar fi reuşit să întrunească 5 la sută din voturi pentru a putea intra în Bundestag, o premieră în istoria Germaniei federale, în timp ce social-democraţii din SPD ar fi obţinut între 26 şi 26,5 la sută din sufragii. Merkel este "femeia cea mai puternică din lume", dar unul dintre liderii cei mai denigraţi în străinătate pe fondul crizei economice. În schimb, Merkel este foarte iubită de germani, această conservatoare în vârstă de 59 de ani, venită din fosta RDG, a fost numită, pe rând, "cancelarul de fier", pentru apărarea politicilor de austeritate, sau "Mutti" (Mama) deoarece oferă un sentiment de siguranţă în furtuna europeană.

CURIERUL NATIONAL

Forfetarul loveşte şi în afaceriştii corecţi

Problematică pentru bunii contribuabili nu este impunerea în sine, ci faptul că se va aplica nediferenţiat, fără a se ţine cont de valoarea investiţiilor sau numărul de angajaţi legali. În timp ce un service auto mare poate plăti un impozit forfetar de peste trei ori mai mare decât impozitul pe profit, firmele mici din turism sunt taxate în funcţie de numărul de paturi sau de mese. Văzut ca o măsură menită să combată evaziunea fiscală, impozitul forfetar pare mai degrabă să împiedice bunul mers al activităţii firmelor serioase, bun-platnice ale impozitelor şi taxelor percepute de stat, patronii, asociaţi sau administratori ai acestora din urmă reclamând faptul că anul viitor vor ajunge în faliment, ceea ce va aduce pierderi uriaşe bugetului de stat.

Zona euro începe să-şi revină. Diferenţele dintre nord şi sud - tot mai evidente

Revenirea economică generală începe să se facă simţită în Zona euro, însă, în ciuda semnalelor pozitive, creşterea economică se aşteaptă să fie lentă. Exporturile vor genera o creştere de 0,9% în Zona euro în 2014, în timp ce rata şomajului va atinge un vârf de 12,6% la mijlocul anului. Relaxarea măsurilor de austeritate şi accelerarea activităţii comerciale la nivel global vor contribui la redresarea estimată pentru sfârşitul anului, însă vor fi resimţite efectele şomajului în creştere şi ale adâncirii diferenţelor de la nivelul continentului, potrivit raportului de toamnă al EY - Eurozone Forecast (EEF). Conform studiului, se estimează o contracţie economică a Zonei euro de 0,5% în acest an, înregistrându-se o uşoară îmbunătăţire faţă de valoarea prognozată în trimestrul precedent, urmată de o creştere de 0,9% în 2014. O creştere a PIB-ului de 1,5% pe an este aşteptată în perioada 2015-2017.

Compensaţiile "scandaloase", obţinute de şeful Nokia

Compensaţiile de 18,8 milioane de euro obţinute de fostul director general al Nokia, Stephen Elop, pentru vânzarea diviziei de telefonie mobilă către Microsoft, fostul şi viitorul său angajator, au indignat opinia publică din Finlanda, relatează Financial Times. Compensaţiile uriaşe, echivalente cu circa 1 milion de euro pentru fiecare miliard de euro pierdut de Nokia din capitalizarea de piaţă sub conducerea lui Elop, au fost dezvăluite joi, în documentele referitoare la acordul cu Microsoft. Elop, fost director al Microsoft care va reveni în compania americană în cadrul acordului, va primi 4,1 milioane euro sub formă de salariu şi bonusuri şi 14,6 milioane de euro sub formă de acţiuni, în procedură rapidă. Microsoft va suporta 70% din suma totală, iar Nokia diferenţa. Pentru unii, compensaţiile alimentează teoria conform căreia Elop a venit la Nokia pentru a pregăti vânzarea diviziei de telefonie mobilă către Microsoft.

EVENIMENTUL ZILEI

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. S-a constituit Comisia parlamentară de publicitate în favoarea Proiectului de lege Roşia Montană!

Marţi, 17 septembrie 2013 Parlamentul României a adoptat documentul intitulat: "HOTĂRÂRE privind constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru avizarea Proiectului de Lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România." În mod obişnuit, un Proiect de Lege e supus avizării, în fiecare Cameră, de Comisiile de specialitate. Se înţelege că un Proiect e trimis doar la comisia care are legătură cu domeniul respectiv. În cazul Proiectului de Lege privind exploatarea de la Roşia Montană, Guvernul a cerut - şi iată ! Parlamentul a fost de acord - ca documentul să nu urmeze calea normală a avizelor date de Comisiile de specialitate - Economică, Juridică, Administraţie - ci să ia o cale excepţională: Avizarea de către o Comisie a celor două Camere, special înfiinţată pentru acest Proiect. Prima concluzie - şi la care se cere să fim deosebit de atenţi - e aceasta: Prin înfiinţarea Comisiei speciale, Proiectul nu mai trece prin examenul comisiilor de specialitate (mai multe).

Băsescu dă o mână de ajutor candidatului PSD la Cotroceni

Dacă va avea un candidat propriu la prezidenţiale, PSD ar vrea ca acesta să aibă puterile prevăzute de actuala Constituţie. După Roşia Montană şi Codul Rutier, a apărut al treilea motiv de dispută în USL: Legea referendumului. Preşedintele Traian Băsescu a sesizat, sâmbătă, Curtea Constituţională, obiectând împotriva reducerii cvorumului de prezenţă necesar validării, de la 50% la 30%. De parcă asta aştepta, PSD a şi anunţat, prin vocea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, că dorinţa lui Crin Antonescu - referendum pe Constituţie odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale - nu mai poate fi îndeplinită.

"HIPSTERUL" FAMILIST, o nouă specie a protestelor de weekend. Cum s-a format LANŢUL anti-Roşia Montană

În jur de 5.000 de biciclişti, studenţi, ecologişti, ONG-işti şi familişti cu copii au protestat de mână, sâmbătă seară, faţă de proiectul exploatării de la Roşia Montană. Câţiva bebeluşi au fost cei mai tineri "revoluţionari", iar o mireasă va avea cele mai originale poze de nuntă. "Secta hipsterilor" în converşi, aşa cum s-au autointitulat reprezentanţii ONG-urilor care au declanşat protestele anti-Roşia Montană, a fost completată, aseară, de o nouă specie: hipsterul biciclist şi hipsterul familist. Clasica lozincă "Uniţi salvăm Roşia Montană!" a fost înviorată, pe străzile din jurul clădirii Parlamentului, şi de câteva dedicaţii pentru primarul Sorin Oprescu, precum "Oprescule, nu mai plânge cu faţă tristă, fă-ne pistă!" sau "Vrem piste pe şosea, Oprescu, demisia!". Bebeluşii şi copiii de 7-8 ani, dar şi o mireasă au fost prezenţe "exotice" în lanţul uman din faţa Palatului Parlamentului.

Traian Băsescu a felicitat-o pe Angela Merkel pentru victoria în alegeri

Preşedintele Traian Băsescu i-a transmis un mesaj de felicitare cancelarului german Angela Merkel pentru victoria pe care Uniunea Creştin - Democrată a obţinut-o în alegerile generale legislative. "Această reuşită marchează confirmarea faptului că politicile partidului dumneavoastră i-au convins pe cetăţenii germani că direcţia pe care aţi adoptat-o şi pe care aţi susţinut-o în toţi aceşti ani este una de succes. Îmi exprim încrederea că principiile care v-au inspirat deciziile vă vor călăuzi şi mai departe în activitatea de cancelar, pentru binele Germaniei", i-a transmis Traian Băsescu acesteia. Şeful statului apreciază că relaţiile foarte bune dintre cele două state vor fi, în continuare, un argument pentru consolidarea parteneriatului dintre România şi Germania. În final, Traian Băsescu îşi exprimă aprecierea pentru "realizările excepţionale" pe care Merkel le-a avut în poziţia de cancelar al Germaniei.

JURNALUL NATIONAL

Procurorii bruiază adevărul în dosarul RCS RDS - Antene

În mai 2013, procurorul şef al Secţiei I a DNA, Lucian Papici a infirmat actul rezolutiv de începere a urmăririi penale dat în 19.04.2013 de PICCJ, în dosarul 129/p/2013. Două săptămâni mai târziu, în 24.05.2013, interval în care au fost emise rapid autorizaţii de interceptare telefonică şi ambientale pentru mai multe persoane din Trustul INTACT, s-a început urmărirea la DNA. Cum s-a produs această întorsătură de situaţie? O serie de documente prezentate de site-ul Lumeajustiţiei ridică mari semne de întrebare legate de verticalitatea procurorilor care au iniţiat ancheta de la DNA împotriva lui Sorin Alexandrescu, a lui Dan şi Camelia Voiculescu, şi a persoanelor juridice precum Antena TV GRUP şi INTACT PUBLISHING. Aşa-zisul şantaj la administratorul RCS-RDS Ioan Bendei, a fost reclamat de acesta procurorilor.

Încă o piedică din partea Franţei. Şeful UMP se opune intrării României în Spaţiul Schengen

PreşedIntele UnIunII pentru o Mişcare Populară (UMP, de opozIţIe) Jean-FrancoIs Cope a declarat că RomânIa şI BulgarIa nu pot intra in spaţiul Schengen atât tImp cât problema cIrculaţiei romIlor nu este rezolvată, o pozIţIe sImIlară cu cea a luI MarIne Le Pen, lIdera FrontuluI NaţIonal, relatează cotIdIanul L'Express.

Siria a predat la termen inventarul armelor sale chimice

Siria a predat inventarul, care era aşteptat, al armelor sale chimice Organizaţiei pentru interzicerea armelor chimice (OIAC) sâmbătă, data limită stabilită printr-un acord ruso-american din 14 septembrie, a anunţat OIAC, citată de AFP. ''OIAC a confirmat că a primit lista din partea Guvernului sirian privind programul său de arme chimice'', a afirmat, într-un e-mail primit de AFP, organizaţia cu sediul la Haga. ''Secretariatul tehnic este pe cale de a examina informaţia primită'', precizează OIAC. Acordul de la Geneva, încheiat într-un moment în care Washingtonul ameninţa cu o acţiune militară ca răspuns la atacul chimic de la 21 august, soldat cu sute de morţi, stipulează că arsenalul chimic al Damascului trebuie distrus până la finele primului semestru al lui 2014.

NATIONAL

Ies la suprafata "cartitele" din DNA si DIICOT ale marilor corupti!

"Greaua mostenire" lasata de Daniel Morar si Codrut Olaru succesoarelor de la conducerea DNA si DIICOT consta nu doar in "scheletii" din sertare. Caci, pe langa dosarele privind unii potentati politici sau importanti oameni de afaceri, care au fost blocate nejustificat ani de zile, Laura Codruta Kovesi si Alina Bica s-au capatat si cu mai multe "cartite". Arestarea sefului structurii teritoriale Slobozia, Dumitru Cristudor, a fost primul semn ca "strategia" manageriala de la DNA a fost schimbata din mers. Mai mult, noua politica de toleranta zero fata de "jocul dublu" practicat ani de zile de unii dintre procurori a fost subliniata atat prin scoaterea de la naftalina a tuturor dosarelor dosite in ultimii sapte ani, cat si a recunoasterii oficiale a existentei unor "cartite" bine pozitionate in structurile DNA.

Spionaj pe scara larga la Primaria Sectorului 2

Daca edilul Neculai Ontanu, in stilul caracteristic, a preferat sa adopte din nou politica strutului, dezvaluirile din "National" privind mai multe nereguli sesizate de catre angajatii Directiei Venituri Buget Local Sector 2 au atras atentia structurilor care raspund de siguranta nationala. Iar principala vulnerabilitate priveste achitionarea, la ordinul directorului colonel pe filera uneperista, Cristian Atanasie Dutu, a unui sistem "optimum desk", in cadrul caruia este acuzat chiar de catre proprii angajati ca ar fi instalat diverse programe spion in calculatoarele institutiei pe care o conduce. Respectivele PC-uri, monitorizate prin softul spion administrat de o firma particulara, contin toata baza de date fiscale a contribuabililor din sectorul 2, riscul ca aceste informatii sa ajunga unde nu trebuie fiind unul imens.

Gazprom da dublu sau nimic pentru Oltchim

O firma in spatele careia se banuieste ca ar opera Gazprom si Vnestorgbank (VTB) din Rusia vrea sa supraliciteze cu 100% orice oferta ar fi facuta pentru preluarea combinatului chimic Oltchim. Printre materiile prime indispensabile pentru ca Oltchim sa functioneze se numara sarea si gazul metan. Cu sarea s-a rezolvat, avem destula in Romania, mai ramane gazul, fara de care combinatul nu poate fabrica tevi si alte produse din PVC. In primavara, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, anunta ofertarea Oltchim, printre pretendenti aflandu-se si actionarul minoritar PCC, care, impreuna cu fondul de investitii israelian Fortissimo, ar da 100 de milioane de euro pentru preluarea combinatului. Pe piata au aparut insa si zvonuri ca oricat ar licita acestia, compania Oil Gas Trade, controlata, se pare, de Gazprom si banca de stat Vnestorgbank (VTB) din Rusia, ar oferi dublu, doar sa puna mana pe Oltchim.

PUTEREA

CAMPANIILE PUTEREA. Implicat în afacerea "Transformatorul", Cristian Adomniţei domneşte peste Iaşi

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi este liberalul Cristian Adomniţei, fost ministru al Educaţiei, implicat în afacerea "Transformatorul" alături de Relu Fenechiu, ca "mână moartă" la licitaţiile la care acesta participa şi cu legături importante la vârful PNL. Cunoscut pe plan local drept "căţeluşul" sau "pupilul" lui Fenechiu, Adomniţei s-a remarcat, ca preşedinte al CJ Iaşi, prin plăţi cu dedicaţie către unii primari din judeţ şi prin costisitoare deplasări în străinătate pe bani publici, iar ca ministru al Educaţiei, prin greşeli flagrante de exprimare.

ROMANIA LIBERA

Harta parlamentarilor pătaţi

În mai puţin de zece luni de la depunerea jurământului în actuala legislatură, 15 parlamentari au fost condamnaţi, trimişi în judecată ori s-a început urmărirea penală împotriva lor. Alţi cinci deputaţi şi senatori au fost găsiţi în incompatibilitate sau în conflict de interese de către inspectorii de integritate, iar un al şaselea şi-a şi pierdut mandatul. Cazurile menţionate, apărute doar de la începutul anului încoace, se adaugă însă altora, deloc puţine la număr, ceea ce ridică serioase semne de întrebare cu privire la modul în care partidele îşi desemnează candidaţii pentru Parlament.

Abia devenită membru UE, Croaţia intră pe lista neagră a Bruxelles-ului

Croaţia riscă sancţiuni pentru refuzul său de a abroga o derogare ce limitează acţiunea mandatului de arestare european, la mai puţin de trei luni de la aderarea sa la Uniunea Europeană, în timp ce Bruxelles-ul se arată intransigent, iar Zagrebul denunţă discriminarea, transmite Mediafax. Comisia Europeană intenţionează astfel să blocheze aderarea Croaţiei la spaţiul Schengen de liber schimb şi să suspende plata fondurilor europene atât de preţioase în lupta sa de a depăşi criza economică. Croaţia poate evita aceste sancţiuni - între care şi punerea în funcţiune a unui mecanism de supraveghere postaderare a sistemului său judiciar, după modelul României şi Bulgariei - cu condiţia să se plieze în faţa solicitărilor UE.

ZIARUL FINANCIAR

De acum businessul fiecărui capitalist român, dar şi al unei multinaţionale care operează aici, trebuie să fie şi România. Nu de alta, dar să nu piardă ceea ce au construit până acum

În noiembrie Ziarul Financiar va face 15 de când s-a lansat. În toţi aceşti ani ZF a văzut, a scris şi a comentat în aproape 400.000 de articole despre toate evenimentele, în special economice, care au marcat România şi care au lăsat urme adânci în businessul local, pe faţa antreprenorilor, a oamenilor de afaceri, a managerilor, a bancherilor şi nu în ultimul rând în nivelul de trai al populaţiei, al celor care cumpără produse şi servicii. "Business-ul nostru e România" este sloganul ZF la 15 ani. Dacă vrem să creştem, nu o mai putem face numai individual. Timpurile acelea au trecut. Prin închideri de capacităţi de producţie, prin salarii mici, prin obţinerea individuală a unei facilităţi de la guvern sau ministru să îţi rezolvi un bilanţ şi nişte cifre pe termen scurt. Dar când vorbeşti pe termen lung vei vedea că resursele de creştere nu mai sunt, pentru că "i-ai omorât" pe cei din jur. De acum businessul fiecărui capitalist român, dar şi a unei multinaţionale care operează aici, trebuie să fie România, nu de alta, dar să nu piardă ceea ce a construit până acum.

Sunteţi investitor pe bursă? Cum puteţi verifica dacă mai deţineţi sau nu acţiunile?

Cazul furtului de acţiuni prin care Ana Maria Mihăescu, şefa misiunii IFC din România, a fost păgubită de acţiuni în valoare de 900.000 de lei ridică noi semne de întrebare privind siguranţa deţinerilor de acţiuni ale românilor. Schimbarea sistemului de tranzacţionare a acţiunilor de pe bursă prin trecerea de la conturi individuale (un cont separat pentru fiecare client al unei firme de brokeraj) la conturi globale (un cont comun pentru mai mulţi clienţi ai unei firme de brokeraj) a făcut mai dificilă verificarea deţinerilor de acţiuni. Practic, un investitor se poate adresa doar brokerului său care-i furnizează extrase de cont cu ce acţiuni are în portofoliu, dar nu poate verifica dacă brokerul îi spune sau nu adevărul. Firmele de brokeraj sunt controlate strict de către Autoritatea de Supra­veghere Financiară (ASF), dar chiar şi aşa pot apărea situaţii în care clienţii sunt înşelaţi, cum a fost cel de la agenţia din Deva a Broker Cluj, unde şefa agenţiei a luat banii mai multor clienţi în 2008 şi i-a minţit că deţin acţiuni, sau cel al brokerului fugar Cristian Sima,

Am strâns cureaua prea rău: România a trecut de la deficite de cont curent de peste 10% din PIB înainte de criză la excedent

România a revenit în 2013 pe excedent de cont curent pentru prima dată din 1990, iar surplusul s-a menţinut în primele şapte luni din acest an, după ce înainte de izbucnirea cri­zei economice mondiale s-au înregis­trat deficite de cont curent record, de peste 10% din PIB. Contul curent reflectă relaţia econo­miei Româ­niei cu exteriorul, incluzând intrările şi ieşi­rile de bunuri şi servicii, de venituri şi trans­ferurile curente (banii trimişi de ro­mâ­nii care lucrează în străinătate şi fondurile europene). Dacă în 2008 - anul cu cea mai mare creş­tere economică, de 7,3% - România avea un deficit de cont curent de 11,6% din PIB (16 mld. euro), anul trecut deficitul de cont curent a scăzut sub 4% din PIB, la 5 mld. euro, pentru prima oară în ultimii 10 ani. Pentru 2013 analiştii şi-au ajustat prog­no­zele pentru deficitul de cont curent în jur de 1% din PIB, fără să fie exclusă posi­bilitatea de a avea exce­dent pe întregul an.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb