• ADEVARUL
• Dosarul "Belina"
Părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel au fost trecute ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate societăţii Tel Drum. Totul s-ar fi făcut cu ajutorul unor demnitari şi înalţi funcţionari, potrivit DNA. Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb sunt vizate de ancheta procurorilor. Sevil Shhaideh a fost pusă sub acuzare pentru abuz în serviciu, fapte care ar fi fost făcute în 2013, când era secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP). MDRAP era condus de Liviu Dragnea, care deţinea şi funcţia de vicepremier.
• PSD reacţionează dur după ce Shhaideh a fost pusă sub acuzare de DNA
Codrin Ştefănescu, secretarul general adjunct al PSD, crede că procurorii DNA, ajutaţi de Maior şi de Ponta, vor să ajungă la Liviu Dragnea, tocmai de accea au pus-o sub acuzare pe Sevil Shhaideh, una dintre persoanele cele mai apropiate de liderul PSD. Senatorul Paul Stănescu e de părere că ministrul Dezvoltării n-ar trebui să demisioneze din Guvern. "E condamnată?", întreabă, retoric, Stănescu, şi el unul dintre oamenii fideli lui Dragnea. Scretarul geneal adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a trimis un comunicat de presă după ce Sevil Shhaideh a fost pusă sub acuzare, în care susţine că fostul director al SRI, George Maior, şi Victor Ponta vor să-l dea jos pe Dragnea.
• C. T. Popescu: Problema la dosarul "Belina" e că schema e prea vizibilă
Este evidentă escrocheria în afacerea Belina, consideră jurnalistul Cristian Tudor Popescu. El spune că, în urma comunicatului DNA, Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb ar trebui să demisioneze din funcţia de viceprim-ministru, respectiv ministru delegat pentru fonduri europene. "Un dosar atât de clar, atât de consistent cum e acesta din 2013 şi până acum nu a apărut, nu s-a declanşat nicio acţiune împotriva acestor doamne. Mai mult, Sevil Shhaideh s-a aflat în poziţie acum câteva luni de a deveni premier. Sevil Shhaideh e vicepremier al Guvernului, Rovana Plumb a fost ministru şi în guvernarea Grindeanu, e şi acum, cum a fost posibil aşa ceva?. De ce au reacţionat atât de târziu organele în drept având în vedere claritatea? Justiţia se va pronunţa dar ca jurnalist pot să constat claritatea ilegalităţilor din dosar", a spus Cristian Tudor Popescu.
• Schimbari importante anuntate de producatorul de la Mioveni
Productia Dacia Lodgy va fi oprita, iar modelul acesta va fi inlocuit de cu un SUV ori crossover cu sapte locuri, au anuntat oficialii Dacia la Salonul de la Frankfurt. "Nu vom renunta la piata modelelor cu sapte locuri, iar dupa ce ciclul de viata al lui Lodgy va ajunge la sfarsit, vom avea un nou model in oferta. Nu va mai pastra acelasi desgin deoarece segmentul monovolumelor scade, iar acelasi lucru il vedem si la Renault Scenic si vom merge catre SUV-uri", explica Marc Suss, directorul gamei global access in cadrul Grupului Renault. Noua generatie Duster va fi produsa doar in Romania sub marca Dacia, nu si in Maroc, iar in viitor vor exista si noi motorizari pentru Duster de generatia a doua.
• Consilierii preşedintelui Trump l-au avertizat să nu-l insulte personal pe liderul nord-coreean
Consilierii principali ai preşedintelui Trump l-au avertizat în mod repetat să nu-l atace personal pe liderul nord-coreean în discursul său de la ONU, susţinând că insultându-l pe tânărul despot în cadrul unui eveniment atât de proeminent ar putea escalada tensiunile şi elimina orice şansă pentru negocieri în mod ireparabil. Descrierea batjocoritoare a lui Kim Jong-un ca "Omul Rachetă aflat într-o misiune sinucigaşă" şi ameninţarea de a "distruge complet" Coreea de Nord nu ar fi fost în draft-ul discursului preşedintelui Trump avizat de consilierii săi principali, cu o zi înainte de Adunarea Generală a ONU, scrie cotidianul american Los Angeles Times, citând doi oficiali din administraţia Trump.
• Rusia: Trump şi Kim se ceartă ca doi copii de grădiniţă
"Trebuie să calmăm minţile înfierbântate", afirmă Sergei Lavrov, ministrul rus de Externe, după ce Coreea de Nord a ameninţat cu detonarea "celei mai puternice bombe cu hidrogen în Pacific". Ministrul de Externe al Rusiei a declarat vineri că liderii Coreei de Nord şi ai Statelor Unite ar trebui să-şi tempereze retorica belicoasă şi a avertizat că ruperea acordului dintre Iran şi principalele puteri mondiale nu ar face decât să încurajeze Phenianul în dezvoltarea programului său nuclear. Lavrov a subliniat că renegarea acordului cu Iranul ar reprezenta un argument pentru Coreea de Nord să nu accepte îngheţarea programului său nuclear în schimbul slăbirii regimului sancţiunilor internaţionale.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Alertă cibernetică mondială: WhatsApp şi Skype SUNT COMPROMISE!
Malware utilizat de agenţiile de informaţii guvernamentale a fost depistat în cel puţin 7 ţări, conform experţilor companiilor de securitate virtuală. Descărcările legitime ale unor aplicaţii populare, cum sunt WhatsApp, Skype şi VLC Player, ar fi fost sparte la un furnizor de servicii Internet (ISP) pentru a răspândi o formă avansată a unui software de supraveghere cunoscut sub numele de "FinFisher", avertizează cercetătorii pentru securitate cibernetică. În cadrul unei conferinţe de securitate, experţii au spus că au fost descoperite noi variante de FinFisher în şapte ţări, dintre care două au fost vizate de atacurile "om în mijloc" (MitM) la nivelul ISP - descărcări de pachete reale cu spyware, informează Internet Business Times.
• Hotărârea de Guvern din 2013 care a DINAMITAT PSD în 2017
E un document interesant şi pentru că deja a început dezbaterea - ca şi în cazul OUG 13 - dacă procurorii pot ancheta adoptarea unui act normativ de către puterea executivă. E vorba de Hotărârea de Guvern 943, adoptată de Cabinetul Victor Ponta pe 27 noiembrie 2013. Surprinzător, la semnături apar şi miniştrii Daniel Chiţoiu şi Robert Cazanciuc, dar explicaţia este că ei s-au opus - ca miniştrii ai Finanţelor, respectiv, Justiţiei - la forma iniţială a HG, prin care lacul Belina trebuia trecut direct de la Apele Române la Consiliul Judeţean Teleorman. Potrivit comunicatului DNA, trecerea nu s-a mai făcut direct, ci a fost nevoie de încă o hotărâre, 848/2013, din 6 noiembrie 2013.
• A murit cea mai bogată femeie din lume
Moştenitoarea gigantului francez de cosmetice L'Oreal, Liliane Bettencourt, cea mai bogată femeie din lume, potrivit revistei americane Forbes, a murit în noaptea de miercuri spre joi, la vârsta de 94 de ani, a anunţat familia sa. Cu o avere estimată la aproape 40 de miliarde de dolari de revista americană Forbes în 2017, dna Bettencourt era cea mai bogată femeie din lume şi ocupa locul 14 în topul celor mai bogaţi oameni din lume. Afectată de Alzheimer, plasată sub tutelă, ea s-a retras de pe scena publică din 2012, an în cursul căruia a părăsit consiliul de administraţie al L'Oreal şi orice rol de conducere în cadrul grupului.
• Plecări în masă de la PNL
Mai mulţi membrii PNL Dolj, printre care un vicepreşedinte, dar şi un primar, au "migrat" în ALDE. Anunţul a fost făcut chiar de preşedintele ALDE Dolj. Ion Cupă, preşedintele ALDE Dolj, a declarat că urmăreşte consolidarea structurii şi că îi aşteaptă pe toţi cei care "cred în libertăţile şi drepturile cetăţenilor". Primii care au "răspuns" apelului au fost câteva persoane din PNL. "În această săptămână s-au alăturat echipei noastre domnul Adinel Ilinca, fost vicepreşedinte al PNL Dolj, precum şi alţi membri ai organizaţiilor PNL din municipiul Craiova. De asemenea, salutăm decizia domnului Eugen Giurcă, primar (ex PNL) al comunei Sălcuţa, de a adera la programul nostru politic şi de a fi partener ALDE de acum înainte", a spus Ion Cupă.
• Reacţia oficială a Ucrainei, după ce preşedintele Klaus Iohannis şi-a anulat vizita
Ucraina s-a declarat vineri ,,decepţionată" de anularea vizitei preşedintelui României, Klaus Iohannis, prevăzută pentru luna octombrie, anulare decisă în semn de protest faţă de o reformă care limitează cursurile în limbile minorităţilor naţionale în favoarea limbii ucrainene. Noua lege ucraineană a educaţiei introduce sistemul de 12 clase şi extinde utilizarea limbii ucrainene în sfera educaţiei, astfel ca în licee şi facultăţi să se predea doar în ucraineană, iar educaţia în limbile minorităţilor să fie disponibilă doar în grădiniţe şi şcoli primare, clasele I-IV.
• Ruşii au modificat statuia lui Kalaşnikov la câteva zile după dezvelire
Statuia inginerului sovietic Mihail Kalaşnikov, inventator al celebrei arme de asalt care îi poartă numele, a trebuit să fie modificată vineri, la mai puţin de o săptămână de la dezvelire, după descoperirea unei greşeli, pe monument figurând o armă de asalt germană. "Am verificat informaţiile care semnalau greşeala. Este confirmată. Sculptorul Salavat Şcerbakov şi-a recunoscut greşeala", a anunţat Societatea de istorie militară rusă. Dacă în statuia de şapte metri care îl reprezintă Mihail Kalaşnikov are în mâini o AK-47, celebra sa invenţie, pe micul memorial din apropiere care prezintă istoria armei de asalt figurează din greşeală schema unei arme germane şi nu sovietice.
• Telekom Romania anunţă preţurile pentru noul iPhone 8
Telekom Romania va comercializa noile telefoane iPhone 8 şi iPhone 8 Plus,începând cu data de 29 septembrie. Clienţii pot plasa precomenzile începând din 22 septembrie. iPhone 8 şi iPhone 8 Plus reprezintă o nouă generaţie de iPhone, cu un design nou, din sticlă şi aluminiu, între finisaje - gri închis, argintiu şi o nuanţă nouă de auriu-realizat din cea mai dură sticlă folosită vreodată pentru un smartphone, cu ecran Retina HD, chip A11 bionic, proiectat pentru cea mai bună experienţă augmentată.
• JURNALUL NATIONAL
• Ucraina se declară ''decepţionată'' de anularea vizitei preşedintelui Klaus Iohannis
Ucraina s-a declarat vineri ''decepţionată'' de anularea vizitei preşedintelui României, Klaus Iohannis, prevăzută pentru luna octombrie, anulare decisă în semn de protest faţă de o reformă care limitează cursurile în limbile minorităţilor naţionale în favoarea limbii ucrainene, relatează AFP. Noua lege ucraineană a educaţiei introduce sistemul de 12 clase şi extinde utilizarea limbii ucrainene în sfera educaţiei, astfel ca în licee şi facultăţi să se predea doar în ucraineană, iar educaţia în limbile minorităţilor să fie disponibilă doar în grădiniţe şi şcoli primare, clasele I-IV. ''Suntem decepţionaţi de refuzul României de a purta un dialog între lideri şi că sunt preferate declaraţiile în scopuri de politică internă'', a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Ministerului ucrainean de Externe.
• DNA cere urmărirea penală a Rovanei Plumb în dosarul lacului Belina din Teleorman
Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, cere sesizarea Camerei Deputaţilor, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Rovana Plumb, fost ministru al Mediului şi Schimbărilor Climatice la data faptei, în legătură cu săvârşirea complicităţii la abuz în serviciu în dosarul în care este vizat şi vicepremierul Sevil Shhaideh şi referitor la trecerea ilegală a unei părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel în administrarea CJ Teleorman.
• PAD va acoperi şi riscul de furtună şi incendiu. Poliţa se scumpeşte
O comisie din care face parte Autoritatea de Supraveghere Financiară şi principalii actori de pe piaţa asigurărilor lucrează la modificarea Legii pentru asigurarea obligatorie a locuinţei. Surse din piaţa asigurărilor spun că vor fi asimilate dezastrelor şi incendiul, şi furtuna, iar acest lucru va duce la scumpirea poliţei PAD. Firmele de asigurare vor rămâne fără obiectul muncii. Vicepreşedintele ASF, Cornel Coca Constantinescu, a declarat că se lucrează la modificarea Legii asigurărilor obligatorii pentru locuinţe în sensul extinderii riscurilor acoperite de această poliţă. Operaţiunea urmăreşte creşterea numărului de locuinţe asigurate obligatoriu împotriva "riscurilor catastrofice identificate la nivel naţional", dar şi extinderea riscurilor acoperite.
• Split TVA ar putea aduce o procedură de infringement de la CE
România ar putea fi subiectul unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene, în condiţiile în care Guvernul nu a consultat autorităţile europene cu privire la implementarea sistemului split TVA. Pe de altă parte, aplicarea unor sancţiuni considerabile, care pot ajunge până la 50% din valoarea TVA nevirată în contul furnizorului, prin sistemul de plată defalcată, este una disproporţionată cu scopul urmărit şi afectează contribuabilii oneşti, susţin reprezentanţii companiei de consultanţă şi PricewaterhouseCoopers România (PwC). Plata defalcată a TVA este opţională de la 1 octombrie şi obligatorie de la 1 ianuarie 2018. Potrivit lui Daniel Anghel, lider CEE Taxe şi impozite indirecte PwC, nu există niciun stat care să aplice split TVA ca România şi ar trebui o derogare de la Directiva de TVA.