REVISTA PRESEI 23.10.2018

I.I.
Revista Presei / 23 octombrie 2018

REVISTA PRESEI 23.10.2018

Adevărul

Cum exploatează Rusia tema familiei pentru a destabiliza Europa de Est

Publicaţia "Adevărul" scrie că Moscova a găsit căi de a exploata partide şi grupuri ale căror obiective, chiar dacă nu sunt explicit pro-ruse, constau în subminarea eforturilor europene de coeziune şi a modului de viaţă occidental. Una dintre strategiile la care recurge Rusia în războiul său hibrid pe care îl duce cu Occidentul, constă în sprijinirea mişcărilor puternic conservatoare, de extremă-dreapta şi anti-liberale din Vest şi din statele care doresc să urmeze modelul occidental.

Iar cum presiunile demografice şi imigraţionale sunt tot mai puternice în Europa, Kremlinul încearcă să le folosească pentru a adânci diviziunile din Vest sau pentru a împiedica aderarea unor state la Uniunea Europeană sau la Alianţa Nord-Atlantică.

Un exemplu clar privind modul în care Rusia profită de mişcările conservatoare este reprezentat de Congresul Mondial al Familiei, o conferinţă organizată recent în capitala Republicii Moldova, Chişinău, scrie agenţia Stratfor într-o analiză pe această temă.

Bancherul

De ce a introdus BNR restricţii de creditare mai dure decât în ţările vecine şi decât recomandarea FMI?

Publicaţia "Curierul Naţional" informează că Banca Naţională a României (BNR) a decis limitarea gradului de îndatorare la credite (valoare ratei lunare din salariu) la 40%, sub nivelul de 50% sau chiar 60% impus în alte ţări din zonă, precum Polonia, Ungaria şi Cehia, şi mai mic chiar decât recomandarea Fondului Monetar Internaţional (FMI), de 50%.

De ce a hotărât BNR să fie mai catolică decât Papa, deşi creditarea este deja afectată de aproape un an de majorarea dobânzilor, stimulii fiscali şi-au epuizat deja efectul asupra creşterii consumului iar avansul PIB-ului încetineşte simţitor?

BNR nu a oferit, în comunicatul de presă, motivele privind adoptarea în acest moment a acestei măsuri, menţionând doar principiul "creditării sănătoase", valabil oricând.

Restricţle BNR ar fi fost mai eficiente dacă ar fi fost introduse mai devreme, înainte că dobânzile să ajungă la minime istorice, pe parcursul anului trecut, stimulând puternic creditarea, pe fondul creşterii salariilor.

Cotidianul

De ce vrea Carmen Dan să premieze "fantoma albă"

Publicaţia "Cotidianul" notează că Administraţia Prezidenţială a dat detalii despre propunerea făcută de MAI de înaintare la gradul de general cu o stea a lui Cătălin Paraschiv, Şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei, cunoscut ca "fantoma albă" sau "omul în alb" de la protestul din 10 august.

Preşedinţia a explicat că ministrul de Interne Carmen Dan îşi fundamentează propunerea pe faptul că Paraschiv "a dat dovadă de un înalt profesionalism, responsabilitate şi devotament în exercitarea atribuţiilor de serviciu".

"În data de 15 octombrie a.c., ministrul Afacerilor Interne a transmis Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, propunerea de acordare a gradului de general de brigadă - cu o stea colonelului Paraschiv Dumitru Cătălin-Răzvan. Ministrul Afacerilor Interne îşi fundamentează propunerea pe faptul că ofiţerul a dat dovadă de un înalt profesionalism, responsabilitate şi devotament în exercitarea atribuţiilor de serviciu. Totodată, ministrul Afacerilor Interne a transmis că au fost efectuate verificările necesare, de securitate şi de legalitate, şi îşi asumă responsabilitatea privind integritatea morală şi profesională a ofiţerului propus", se arată într-un răspuns transmis de Administraţia Prezidenţială presei.

Naţional

Iohannis aduce haosul la rang de politica

Publicaţia "Naţional" este de părere că atunci când preşedintele foloseşte în discursuri sintagma "pace socială", nu trebuie să te aştepţi la ceva bun. Niciodată nu i-a dat acesteia sensul de armonie sau de linişte, aşa cum ar fi firesc. Dimpotrivă, a folosit-o în special că avertisment că se va întâmplă ceva rău şi, în cel mai scurt timp, faptele îi confirmau intenţiile. Până acum, Iohannis nu a reuşit să facă dovadă faptului că şi-a înţeles rolul asumat în urmă alegerilor din 2014. În loc de pace socială, a semănat discordie, ura, dezbinare şi o stare de nemulţumire profundă, ridicând haosul la rang de politică.

Nu mai departe de vizită la Roma, cu protocol regizat lângă Columna lui Traian, Iohannis spunea: "Pacea socială în România cred că se reclădeşte. Şi avem nevoie de astfel de simboluri (Columna -n.m.) pentru a reclădi pacea socială şi în România şi o vom face". Iar după câteva zile a trecut la construcţia păcii sociale, cerându-i demisia lui Tudorel Toader.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb