REVISTA PRESEI - 23.11.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 23 noiembrie 2010

ADEVĂRUL

Săraci, dar proprietari. România, ţara proprietarilor de apartamente

97% din români sunt proprietarii caselor în care locuiesc. În 1990, costul unui apartament cu două camere era de 123.000 de lei, echivalentul a 36 de salarii medii nete. În 1993, preţul scăzuse la numai un salariu. România şi Albania sunt ţările care se bat pentru supremaţia în topul mondial al statelor cu cea mai mare pondere a proprietarilor de locuinţe - 97% din totalul familiilor. "Este un procent neîntâlnit niciunde altundeva în lume, cu explicaţii istorice, care ţin de specificul comunismului autohton", a spus analistul economic Ilie Şerbănescu. Ţară preponderent agrară la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, România a fost industrializată de comunişti, care s-au văzut nevoiţi să aducă din sate forţa de muncă necesară în oraşe. Comunismul i-a înghesuit pe ţărani în blocuri meschine şi i-a transformat în chiriaşi la stat.

De ce au fost arestaţi mituitorii de la "Interne"

Curtea de Apel Bucureşti va decide miercuri dacă omul de afaceri Cătălin Chelu şi presupuşii săi complici vor rămâne în arest. Magistraţii au motivat, ieri, decizia de arestare preventivă a omului de afaceri Cătălin Chelu şi a presupuşilor săi complici în dosarul "Mită la nivel înalt în Ministerul de Interne. Cătălin Chelu şi asociaţii săi Gabriel Constantinescu, Antonel Bunu şi Ştefan Badea au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile, duminică dimineaţă, fiind acuzaţi de dare de mită şi cumpărare de influenţă, respectiv complicitate la aceaste infracţiuni. Ei sunt acuzaţi că ar fi încercat mituirea secretarului de stat în Ministerul de Interne, chestorul-şef Dan Fătuloiu. Suma aruncată în joc, conform anchetatorilor, ajungea la un milion de euro.

Împrumutul Irlandei dă peste cap cursul euro

Moneda unică europeană s-a apreciat imediat după ce statul irlandez a acceptat un împrumut extern de la FMI şi de la UE, însă avansul a fost de scurtă durată. Preţul ţiţeiului a înregistrat, de asemenea, o creştere în urma anunţului oficialilor de la Dublin, însă pieţele europene nu au reacţionat pozitiv. Cursul euro în raport cu dolarul american a fluctuat ieri, după ce autorităţile de la Dublin au anunţat, duminică seară, că au ajuns la un acord cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Uniunii Europene (UE) în vederea aprobării unui împrumut de urgenţă. Investitorii nu au fost însă liniştiţi de această mişcare, pieţele considerând că riscul extinderii crizei şi în celelalte state membre ale uniunii monetare este încă unul real. Moneda unică europeană a atins, ieri, nivelul maxim din ultimele 11 zile în raport cu dolarul

"iZiarul" va schimba faţa presei online

Magnatul media Rupert Murdoch şi părintele Apple, Steve Jobs, pun la cale lansarea primei publicaţii dedicate exclusiv iPad-ului. Cei doi giganţi ai presei şi industriei online vor să lanseze la sfârşitul acestei luni "Daily", primul ziar destinat exclusiv tabletelor de tipul iPad. "Daily", viitorul iZiar, va fi o mare transformare pentru presa online, crede Rupert Murdoch, potrivit presei internaţionale. Colaborarea dintre Apple şi News Corporation, compania de media condusă de Rupert Murdoch, a fost ţinută secret timp de mai multe luni, potrivit "The Guardian". Noul ziar doreşte să îmbine "sensibilitatea unui tabloid cu inteligenţa unui quality" şi va fi un răspuns la ambiţia lui Murdoch de a genera profituri din presa online.

CURENTUL

Dovada legăturii dintre Cătălin Chelu şi Sorin Ovidiu Vîntu. Veriga lipsă avea fustă

Arestarea lui Cătălin Constantin Chelu, pentru mituirea chestorului Dan Valentin Fătuloiu, readuce în prim-plan mişcările subterane ale lui Sorin Ovidiu Vîntu, cel care, după escrocheria FNI, a decis să-şi mute afacerile pe numele unor apropiaţi. Cum, la începutul anilor 2000, unul dintre interpuşii săi de pe piaţa de capital era gălăţeanul Cătălin Chelu, relaţia cu acesta s-a menţinut şi chiar s-a întărit de-a lungul ultimului deceniu. Operaţiunile de pe piaţa de capital ale afaceristului gălăţean poartă ştampila inconfundabilă a lui SOV şi completează ingenios ideea obsedantă a acestuia de a prelua controlul SIF-urilor. Deşi cei doi au negat orice legătură de subordonare sau de control al unuia, de către celălalt, în realitate există între ei conexiuni imposibil de negat.

Şmecheria coaliţiei Grivco la legea educaţiei a ţinut doar trei zile

Conştienţi că legea educaţiei - atât cea asumată de executiv, cât şi cea aflată în dezbatere la Senat - le pune în pericol privilegiile în ceea ce priveşte cumulul de funcţii din universităţi, precum şi dualitatea dintre a fi rectori şi oameni politici, aleşii Grivco au comis zilele acestea o ilegalitate adoptând peste capul preşedintelui Comisiei de învăţământ din Senat, Mihail Hărdău, un raport în varianta agreată de aceştia, prin care îşi consolidau privilegiile aducătoare de venituri frumuşele. Astfel, în bunul mers al politicii dâmboviţene, după circa 6 luni de activitate slabă în Comisia de învăţământ, aleşii Grivco s-au întâlnit ad-hoc în weekend pentru a-şi impune propria variantă de lege a învăţământului aşa-zis reformatoare, fără a ţine cont de regulament sau a aştepta răspunsul CCR, din dorinţa de a păstra amestecul politicului în universităţi.

Policolorul, de Tia Şerbănescu

Bine că n-au pus şi frunza verde sau poza dnei Udrea în colţul portocaliu - mai ales că arborarea drapelului policolor s-a produs în ziua când aceasta câştiga preşedinţia PDL Bucureşti - fără concurenţă dar nu fără emoţii: colegii au declarat-o nu numai "inteligentă şi frumoasă" (ceea ce e adevărat) ci şi "soarele care răsare de la Bucureşti şi motorul unei generaţii" - ceea ce a adus-o pe dna Anastase în pragul delirului mistic ("suntem aici ca să luăm lumină") iar pe dl Oltean în plin onirism: "să dea Dumnezeu să fim întotdeauna la guvernare". Nu, zău? S-ar putea ca Dumnezeu să trimită PDL la mănăstire pentru ispăşirea păcatelor trufiei şi lăcomiei.

CURIERUL NAŢIONAL

Firmele scapă de forfetar

Nicolescu: Este foarte bine că s-a renunţat la el, IMM au scăpat de un alt bir care le-ar fi băgat în faliment. Chidesciuc: Pe de-o parte, veniturile la buget ar putea scădea, dar pe de altă parte, firmele ar putea fi stimulate să investească. Guvernul a decis să renunţe la introducerea impozitului forfetar din cauza dificultăţilor care ar putea apărea în administrarea unui astfel de sistem şi analizează posibilitatea revenirii la impozitarea cu 3% a veniturilor microîntreprinderilor, au declarat surse guvernamentale, potrivit Mediafax, informaţie confirmată de reprezentanţii patronatelor. Impozitul forfetar urma să fie introdus începând cu anul viitor ca măsură compensatorie la impozitul minim, care a fost eliminat de la 1 octombrie.

Cum se va schimba legislaţia muncii?

Ministerul Muncii va începe în această săptămână discuţiile legate de modificarea Codului Muncii şi a altor legi privind sindicatele, patronatele şi contractul colectiv de muncă, urmând ca documentele să fie aprobate de Guvern şi transmise Parlamentului în decembrie, a declarat ieri ministrul de resort.Este analizată posibilitatea modificării regulilor de acordare a indemnizaţiei pentru mame şi stimularea întoarcerii acestora la muncă. Ajutorul de şomaj ar putea fi între 75% şi 90% din indicatorul social de referinţă, de 500 lei.

Iarna nemulţumirii noastre, de Alin Teodorescu

Dacă eşti atent, o vezi venind. Un preşedinte care a promis multe şi nu a făcut nimic. O clasă politică vanitoasă, coruptă şi asociată cu crima organizată. O ţesătură vinovată de relaţii între puterea judecătorească, executivă şi cea legislativă. Un stat care se împrumută din greu, amanetând destinul generaţiilor viitoare, numai pentru a hrăni bancheri, proprietari de firme care lucrează cu statul, fonduri de investiţii cu sediul în paradisuri fiscale şi o presă în lipsă de cititori, dar din ce în ce mai influentă.

Nu vorbesc despre România. Despre Statele Unite ale Americii. Despre Franţa. Despre Grecia. Vorbesc despre lumea în care am vrut să intrăm doar pentru a vedea că este departe de a fi cum ne-am imaginat-o.

Cine urmează după Grecia şi Irlanda?

După ce Grecia a primit 110 miliarde dolari de la UE şi FMI, duminică seara şi Irlanda a cerut ajutor financiar. Oficialii Uniunii au anunţat că cererea Irlandei este aprobată, în încercarea de a păstra stabilitatea financiară a Europei. Totuşi, economiştii nu sunt optimişti, afirmând că Spania şi Portugalia vor solicita ajutor, în contextul deficitelor mari. Irlanda este al doilea stat din zona euro care a fost salvat de un împrumut de urgenţă de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, pentru a salva sistemul bancar al ţării şi pentru a depăşi criza bugetară, în încercarea de a păstra stabilitatea financiară a Europei, conform Reuters. Irlanda, care se confruntă cu furia populaţiei privind modalitatea în care a gestionat criza, a cerut ajutorul duminica seara.

EVENIMENTUL ZILEI

Mita pentru Fătuloiu s-a micşorat odată cu adâncirea crizei

Secretarul de stat Dan Valentin Fătuloiu ar fi urmat să primească de la omul de afaceri Cătălin Chelu doar jumătate din suma negociată iniţial, după cum reiese din referatul procurorilor. Concret, se arată în document, pe 9 noiembrie, Ştefan Niţache Badea (fostul partener de afaceri al fiului chestorului Fătuloiu, Alexandru Fătuloiu, şi unul dintre intermediarii presupusei mite oferite de Chelu) a mers în biroul secretarului de stat. După ce i-a cerut acestuia o coală şi un pix, Badea a scris: "500.000 euro cash, 300.000 euro business, 200.000 euro final". Pe aceeaşi coală de hârtie, susţin procurorii, Fătuloiu "a consemnat olograf, în partea dreaptă a datelor scrise de inculpat (Badea - n.r.), că este vorba despre 1.000.000 euro".

Bani în plus doar în schimbul calităţii de acţionar

Trei zile mai târziu, pe 12 noiembrie, Chelu s-a întâlnit cu Fătuloiu şi i-a transmis că este dispus să-i dea doar "50.000 de euro şi, la alegere, un teren de 5.000 metri pătraţi în Piteşti sau în altă zonă, cu o valoare de 80-100 de euro/mp sau un teren de 1.500 de mp, pe care s-a obligat să construiască o casă", se mai arată în document. Fătuloiu l-a atenţionat pe afacerist că suma propusă iniţial, prin intermediari, era de un milion de euro. Chelu i-a explicat, atunci, chestorului că "sunt vremuri de criză" şi, ca atare, nu-i poate oferi mai mult de 50.000 de euro cash şi 400.000-500.000 de euro în bunuri. Afaceristul ar fi fost dispus să mărească suma în numerar la 300.000 de euro şi încă o casă doar dacă secretarul de stat l-ar fi ajutat să devină acţionar al societăţii Hidroconstruct.

Igaş: Fătuloiu să spună ce înţelege prin trădare

Ministrul Traian Igaş a luat poziţie ieri, pentru prima dată, în cazul scandalului din cadrul instituţiei pe care o conduce. Acesta s-a arătat vizibil deranjat de nivelul atins, în ultimele zile, de "războiul" declanşat în ministerul pe care-l conduce de declaraţiile publice ale prim-adjunctului său, secretarul de stat Dan Valentin Fătuloiu. Traian Igaş i-a transmis chestorului Fătuloiu că ar trebui să se abţină de la declaraţii referitoare la "ofiţeri de la Economic" care l-ar fi trădat, în lipsa unor concluzii oficiale privind situaţia din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI).

Cum a devenit milionar un copil de 9 ani

Inspirat de mama sa, canadianul Ryan Ross a devenit antreprenor la vârsta de numai 3 ani, când aduna bani din vânzarea ouălor la biserică. Astăzi are şase afaceri. Are 9 ani, iar averea sa se apropie deja de un milion de dolari. Nu are telefon mobil, nu-i place şcoala şi nici jocurile pe calculator. În schimb, este pasionat de hochei şi face afaceri de la vârsta de numai 3 ani. Micul Ryan Ross, care locuieşte în regiunea Ontario din Canada, a fost supranumit de presa locală "Tiny Trump" ("Micul Trump"). În şase ani, a ajuns să deruleze şase businessuri.

Investiţie de 60 de dolari

Chiar dacă a fost inspirat şi ajutat uneori de părinţii săi, Ryan Ross şi-a gândit singur afacerile. Ryan a cumpărat, pe când avea 3 ani, cu 60 de dolari, 52 găini ouătoare. "Găinile produceau 48 de ouă pe zi. Vindeam ouăle la biserică şi în comunitate, la un preţ de 3 dolari duzina. Când trăgeam linia, după toate cheltuielile, aveam un profit de 330 de dolari pe lună. Şi astăzi mai am găini", îşi aminteşte el de prima sa afacere. La 4 ani, Ryan a început să crească iepuri pentru carne. Apoi a urmat o afacere în care, cu ajutorul părinţilor săi, vindea în fiecare sâmbătă, în Piaţa Fermierilor, ouă, cafea, buffalo burgeri şi unele specialităţi culinare. Profitul pentru fiecare zi petrecută în piaţă se ridica la 1.000 de dolari, spune micul businessmen.

De la asigurări la deszăpezire

Cu o parte din banii pe care i-a obţinut din aceste afaceri, Micul Trump a pus bazele unei companii de asigurare a locurilor de muncă. Are un angajat care se ocupă de acest serviciu, care există în continuare şi este profitabil, spune Ryan. Firma lui are şi alte activităţi precum deszăpezire sau îngrijirea curţilor şi a gazoanelor. Apoi au urmat investiţiile imobiliare. El a construit o vilă cu patru apartamente, care îi aduce bani din chirii. Ultima găselniţă este să facă bani din apariţiile publice cu discursuri motivaţionale. Tariful pe care îl percepe pentru participarea la o conferinţă pleacă de la 500 dolari şi ajunge la 4.000 dolari.

Raluca Turcan, la "2+1": "Poate că au fost unele excese la alegerile din PDL Bucureşti"

Raluca Turcan a declarat astăzi, la emisiunea "2+1", că, în opinia ei, au avut loc "unele excese" la alegerile de duminică în urma cărora Elena Udrea a devenit preşedintele PDL Bucureşti. "Nu-mi dau seama nici dacă figura de stil pe care am făcut-o eu a fost cea mai fericită", a mai spus Raluca Turcan, referindu-se la afirmaţia ei potrivit căreia Elena Udrea ar putea fi "un veritabil Kill Bill al politicii româneşti".

FINANCIARUL

Cotele de piaţă în industria chimică - miza scandalului "Oltchim - CE"

Producătorii se luptă pentru a rezista, în aşteptarea unor vremuri mai bune. Ancheta Comisiei Europene (CE) cu privire la activitatea societăţii Oltchim SA a dat prilejul celor mai mari producători de policlorură de vinil (PVC) din UE să intervină prin acţiuni de lobby, cerând închiderea producţiei la Râmnicu-Vâlcea, potrivit unor documente confidentiale consultate de "Financiarul". PVC-ul este un material folosit în construcţii, infrastructura energetică şi industrie.

Codul Fiscal, modificat a 12-a oară în 2010: revine impozitul de 3% la microîntreprinderi

Guvernul renunţă şi la introducerea taxei forfetare. La 1 octombrie a fost eliminat impozitul minim. Din 2005 şi până în prezent, legislaţia fiscală a fost modificată de nu mai puţin de 47 de ori.

Guvernul a ajuns la concluzia că impozitul forfetar este mai greu de administrat, iar din această cauză va renunţa la el şi va reveni la taxarea cu 3% a veniturilor microîntreprinderilor. Ar fi pentru a 12-a oară în acest an când Executivul decide modificarea Codului Fiscal. Analiştii spun că eliminarea impozitului minim reprezintă o masură de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), fiind o decizie de care economia avea nevoie.

Constructorii se pregătesc pentru un nou an de declin

Mai mult de 120.000 de angajaţi au fost disponibilizaţi în sectorul de construcţii şi în industria materialelor de la declanşarea crizei în 2008. ARACO estimează pentru 2011 o reducere similară a activităţii, de aproximativ 15%. Producătorii de materiale pentru construcţii sunt mai rezervaţi, prognozând o scădere a producţiei de cel mult 2,5%. Industria materialelor de construcţii se pregăteşte să încheie cel de-al treilea an de scădere a producţiei şi priveşte cu "optimism" moderat spre anul viitor, când estimează că se va înregistra un regres de numai 2,5%. În schimb, colegii din sectorul construcţiilor se aşteaptă ca activitatea pe şantiere să scadă şi în 2011, cu un procent format din două cifre, cel mai probabil 14%-15%, potrivit unor declaraţii anterioare ale reprezentanţilor ARACO.

Cine va fi liderul mondial peste un deceniu? China

Experţii băncii britanice Standard Chartered cred că India se va număra în maximum 20 de ani printre marile economii mondiale. În timp ce Irlanda aşteaptă ajutorul financiar al Uniunii Europene, Grecia continuă să reducă din cheltuieli, iar Portugalia pare tot mai aproape de o nouă criză, analiştii băncii britanice Standard Chartered susţin că există mari şanse ca în 2020 China să ajungă prima economie mondială. Raportul "The Super-cycle Report" afirmă că "pieţele mondiale au intrat într-o fază a ritmurilor ridicate de creştere" şi că "amploarea schimbărilor din următoarele două decenii va fi uriaşă".

C. Ceocea: "Ritmul de dezvoltare al BVB a fost similar cu cel al economiei"

Preşedintele SIF Moldova consideră că schimbarea trebuie să vină şi de la emitenţi, prin respectarea principiilor de guvernanţă corporativă. Într-un interviu acordat "Financiarul", Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova, consideră că listarea companiei la BVB nu a adus dezavantaje, dar a provocat compania să menţină un nivel ridicat al performanţelor financiare care să satisfacă aşteptările acţionarilor. Însă gradul redus de dezvoltare al pieţei autohtone de capital şi lipsa culturii invesţiţionale manifestată la managerii români au făcut ca numărul companiilor care s-au finanţat prin Bursă să fie redus.

Mita destinată lui Fătuloiu trebuia să-i parvină printr-un contract comercial

Transmiterea banilor urma să aibă loc prin tranzacţii succesive. În dosarul DNA referitor la infracţiunile comise de omul de afaceri Cătălin Chelu şi de trei complici apar o serie de detalii despre modul în care circulă banii negri în mediul de afaceri şi cum poate fi remisă şpaga unor înalţi funcţionari de stat. În referatul cu propunerea de arestare preventivă a celor patru persoane, obţinut de "Financiarul", apare cronologia negocierilor între inculpaţi şi denunţătorii Valentin Fătuloiu, chestor principal de poliţie şi secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, şi Alexandru Fătuloiu, fiul acestuia.

GÂNDUL

Băsescu, despre mita de 1 milion de euro de la MAI: "Nu pune o etichetă frumoasă nici pe minister, nici pe Fătuloiu"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seara, la B1 TV, că scandalul mitei de la Ministerul de Interne afectează atât ministerul, cât şi pe chestorul Dan Fătuloiu. "Întâmplarea nu pune o etichetă frumoasă nici pe Ministerul de Interne, nici pe Fătuloiu", a spus Băsescu. El crede că "e de discutat" dacă acest scandal poate fi o dovadă că autorităţile române "au capacitatea de a depista mita" sau poate fi interpretat "negativ". Întrebat dacă este de acord cu modul în care a acţionat Fătuloiu, Băsescu a răspuns: "Exclus".

Băsescu, despre imaginile cu Sarkozy: "Problema mare este că şi eu şi el dăm din mâini mereu"

Preşedintele Traian Băsescu a revenit la vremurile în care intervenea telefonic în emisiuni televizate, obicei la care a renunţat după ce s-a supărat pe "mogulii" - patroni ai televiziunilor de ştiri. Băsescu a intervenit, luni seara, la B1 TV, pentru a oferi propria interpretare a imaginilor de la summit-ul NATO de la Lisabona în care pare a-l ruga pe preşedintele francez să stea de vorbă şi acesta îl refuză. Şeful statului a spus că i-a mulţumit lui Sarkozy pentru sprijinul Franţei faţă de aderarea României la Spaţiul Schengen.

Fătuloiu îl atacă pe şeful Poliţiei: este "obedient", "a distrus un concept cu care am intrat în UE"

Secretarul de stat Dan Valentin Fătuloiu a declarat, luni, că şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a distrus, de când se află la conducerea instituţiei, un "concept" cu ajutorul căruia România a intrat în Uniunea Europeană, acţionând abuziv şi necomunicând eficient cu subordonaţii. Dan Fătuloiu, şeful Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), a declarat, luni, într-un interviu pentru postul Antena 3, că îi reproşează lui Petre Tobă "obedienţa, faptul că nu e recunoscut de oameni şi lipsa de comunicare cu aceştia".

Opoziţia respinge predarea istoriei şi geografiei în limba maternă. UDMR cere capul lui Geoană

În timp ce Guvernul Boc aşteaptă unda verde din partea Curţii Constituţionale pentru a pune în aplicare Legea Educaţiei pe care şi-a asumat-o, senatorii opoziţiei elimină din proiect predarea Istoriei şi Geografiei României în limba maternă. Acuzându-l de încălcarea regulamentului, UDMR cere demiterea lui Mircea Geoană din fruntea Senatului. Aflată la un pas de trimiterea în plenul Senatului pentru a primi votul final, Legea Educaţiei întinde din nou nervii în coaliţie.

Mii de internauţi vor falimentarea sistemului bancar prin retragerea depozitelor

Mişcarea din Franţa "StopBanque" îl are portdrapel pe Eric Cantona, fost fotbalist la Manchester United, care consideră depăşite protestele de stradă şi propune "prăbuşirea băncilor fără nicio ameninţare", prin mijloace legale. Mii de internauţi din toată lumea vor să se transforme în "buturugi mici" care să acţioneze coordonat şi să răstoarne "carul mare" - sistemul bancar mondial, pe care îl consideră vinovat de nedreptatea din lume. "Revoluţionarii" se pregătesc ca, la 7 decembrie 2010, să intre în sucursalele bancare din toată lumea, unde să dea o lovitură mortală mai multor instituţii de credit. Singura "armă" folosită va fi dreptul legal de a cere lichidarea depozitului deţinut la o bancă, fie şi dacă nu este data scadentă, astfel că se va pierde dobânda. Cu cât se vor mobiliza vor fi mai mulţi clienţi ai instituţiilor de credit, cu atât va fi mai probabil falimentul unora dintre ele.

JURNALUL NAŢIONAL

Pentru cine se dă balul "Mita la Interne"?

Autodenunţurile nu spală imaginea regimului corupţiei. Afacerea "Mita la Interne" pare să fie definitorie pentru disoluţia unei ins-tituţii esenţiale în asigurarea siguranţei cetăţeanului. Faptul că un miliardar veros, cunoscut pentru achiziţiile în forţă pe piaţa de capital, intră în legătură cu unul dintre capii Ministerului de Interne pentru a tranzacţiona muşamalizarea unor anchete arată că mita este elementul-cheie în reglarea economiei de piaţă din România. Nici Fătuloiu, nici Chelu nu se află în ipostazele de azi în poziţii de fecioare. Oricâte denunţuri şi autodenunţuri s-or fi scris în Ministerul de Interne, ele nu au putut stăvili corupţia şi nici îmbogăţirile suspecte. Ca-zul mitei de la Interne este generic pentru mocirla în care se afundă un regim venit la putere tocmai sub stindardul luptei anticorupţie.

Directorul "Doi şi-un sfert": "Nu ştiu dacă avem informatori în presă"

Chestorul Ştefan Pop recunoaşte că deasupra Direcţiei plutesc numeroase întrebări la care nu poate răspunde. Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă din Ministerul Administraţiei şi Internelor este, legal, "buzunarul" în care intră informaţiile despre corupţia şi vulnerabilităţile Poliţiei. Înconjurată încă de la înfiinţare de mister, demonizată de presă şi politicieni, fosta UM 0215 ("alintată" de comentatori "Doi şi-un sfert") este bănuită că ar fi depozitul celor mai spectaculoase secrete despre politicienii şi şefii Poliţiei din România, acuzaţi din 1990 şi până în zilele noastre de "fraternizare" cu infractorii.

De ce România nu poate fi Ungaria, de Ilie Şerbănescu

Într-o mişcare aproape eroică, premierul maghiar Viktor Orban a luat hotărârea - fără îndoială istorică în Europa Centrală şi de Est - de a răsturna complet filozofia programelor de austeritate orchestrate de FMI, punând la plata facturii ieşirii din restrişte nu doar statul şi deci contribuabilul, salariatul şi pensionarul, ci şi sectorul privat din serviciile publice care, folosindu-se de monopolul deţinut în domeniu, continuă să prospere şi în criză, în timp ce totul în jur se prăbuşeşte. Nu este de mirare că mişcarea d-lui Orban a lăsat cu gura căscată "toată floarea cea vestită a întregului Apus", precum şi, bineînţeles, pe toţi văcsuitorii de ghete din Est.

O contribuţie pe deplin îndreptăţită!

Este vorba doar de servicii publice: bănci, distribuţii de energie, retail şi telecomunicaţii. Rolul lor nu este să facă profit în sine, ci să-l realizeze spre a-şi asigura desfăşurarea în bune condiţiuni a activităţii pentru care există. Poziţia lor pe piaţă este monopolistă. Or, dacă, într-o perioadă de criză, firmele din aceste servicii publice continuă să prospere în timp ce toate celelalte, din amonte şi din aval, abia mai gâfâie sau chiar se prăbuşesc înseamnă că prosperitatea le provine nu din abilităţi manageriale, ci din exploatarea respectivelor poziţii monopoliste şi atunci este firesc să fie suprataxate temporar.

Estonii trec la euro cu o barză şi o prinţesă frumoasă

Ca să le fie trecerea către euro uşoară, estonilor li s-a oferit o variantă de poveste. Dar basmul financiar aduce a horror. Tânăra Claudia Merikula, o prinţesă a modelling-ului eston, în vârstă de 21 de ani, a fost aleasă ca protagonistă a unui filmuleţ publicitar conceput într-o variantă mitologică modernă, ce încearcă să le facă estonilor mai prietenoasă trecerea la "înspăimântătoarea" monedă euro. Când le e lumea mai dragă, "Prinţesa Europa" apare de niciunde pe ecranele televizoarelor, întrerupând difuzarea oricărui gen de emisiune, ca să-i lămurească pe cetăţeni că trecerea la euro e o poveste frumoasă.

ROMÂNIA LIBERĂ

România, în topul ţărilor cu risc de înfometare

Ţara noastră importă mâncare de peste 1 miliard de euro anual, iar românii sunt incluşi la categoria "venituri foarte mici", într-o companie selectă formată din vietnamezi, bengalezi şi nigerieni. Un nou galop multinual al preţurilor la alimente este aproape inevitabil, iar românii ar avea foarte mult de suferit de pe urma scumpirii mâncării. În fapt, potrivit unui raport al japonezilor de la Nomura, ţara noastră este cea mai expusă din Europa şi printre cele mai expuse din lume la o eventuală creştere generalizată a preţurilor. Importurile substanţiale de mâncare (aproximativ 1,1% din Produsul Intern Brut sau peste 1,3 miliarde de euro), veniturile reduse şi ponderea imensă a cheltuielilor alimentare în totalul consumului (aproape 50%) plasează România pe locul 12 în lume în privinţa riscurilor generate de creşterea preţurilor la produse de bază.

Cetăţenii reclamau, comisarul Şoric îi turna lui Mararu

România Liberă a intrat în posesia unor documente care probează faptul că, în 2008, şeful Poliţiei din Piatra Neamţ, Aureliu Şoric, a fost sesizat referitor la tentativa clanului Mararu de a fura un hotel, dar în loc să ia măsuri i-a avertizat pe interlopi. Aureliu Vasea Şoric va fi demis de la conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ, susţin surse din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Raportul de control se află pe masa ministrului Traian Igaş, iar prefectul judeţului Neamţ a avizat favorabil demiterea acestuia.

"Rectozaurii" din Parlament ţin cu dinţii de scaune

Un rector poate fi simultan şi parlamentar, iar clanurile universitare se desfiinţează doar de ochii lumii, conform ultimelor modificări aduse de senatorii opoziţiei. Disputele de ordin politic din jurul Legii educaţiei ascund de fapt şi interese personale ale celor mai vocali contestatari ai proiectului. O arată două modificări esenţiale operate de senatorii opoziţiei în week-end, când au lucrat pe repede înainte şi nestatutar.

Pe unde trece noul bulevard al Capitalei

Considerată "cea mai mare operaţiune urbană din ultimii 20 de ani", drumul de legătură, modernizat şi extins la trei benzi pe sens, dintre zona Piaţa Victoriei şi Calea Rahovei va fi gata la sfârşitul anului 2012. Diametrala N-S, cum este denumită calea de legătură care va uni Piaţa Victoriei cu Calea Rahova, are rolul de a fluidiza traficul şi va fi executată în două faze. Până la sfârşitul anului viitor va fi finalizat tronsonul care începe din Piaţa Victoriei şi trece prin zona Buzeşti-Berzei şi apoi str. Vasile Pârvan. Etapa a doua a proiectului dezvoltat pe porţiunea str. Vasile Pârvan-Uranus-Calea Rahovei va începe chiar din primele luni ale anului viitor, cu termen de finalizare la sfârşitul anului 2012.

ZIARUL FINANCIAR

400.000 de români au ales serviciile medicale private

Doar competiţia între medici, clinici, spitale şi chiar case de asigurări va aduce calitate în sistemul medical din România. Pornită de la zero în urmă cu zece ani, piaţa serviciilor medicale private -adică încasările clinicilor şi spitalelor private - se ridică anual la 400 milioane de euro, adică circa 10% din cheltuielile totale de circa 4 miliarde de euro ale sistemului public de sănătate din România. Datele arată că circa 400.000 de români plătesc un abonament la o clinică privată în acest moment, prin companie sau individual. Dezvoltarea serviciilor medicale private nu va avea loc însă fără acceptarea competiţiei dintre medici, clinici, spitale şi chiar case de asigurări de sănătate, este concluzia evenimentului "Radiografia sistemului de sănătate.

Acuzat de propriii cetăţeni de trădare, guvernul irlandez acceptă un ajutor de 90 mld. euro, dar trebuie să "predea" băncile

La câteva luni după ce a fost nevoită să intervină pentru a ajuta Grecia, Uniunea Europeană şi FMI se grăbesc să soluţioneze încă un episod al crizei europene acordând Dublinului un împrumut de cel puţin 90 de miliarde de euro pentru a face curăţenie în sectorul bancar. Deşi pieţele au primit cu optimism anunţul, mulţi economişti se întreabă cât va dura până ce pieţele îşi vor îndrepta tunurile către celelalte verigi slabe ale Europei: Portugalia şi Spania. Executivul de la Dublin a re-cunoscut că nu poate rezolva singur problema sectorului bancar şi a cerut ajutor Uniunii Europene şi FMI, care pun la cale un ajutor extern de cel puţin 90 de miliarde de euro, scrie presa străină.

Guvernul dă bani pentru salarii şi pensii la rectificare, dar reduce din banii pentru primării

Guvernul a aprobat ieri a doua rectificare bugetară prin care au fost alocate resurse suplimentare pentru a se putea plăti salariile şi pensiile până la sfârşitul anului, dar au fost realizate şi diminuări ale sumelor destinate unor ministere şi autorităţi locale. Ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a afirmat după şedinţa de guvern că diminuarea alocărilor unor ordonatori de credit "nu va pune în pericol încheierea exerciţiului financiar pentru nicio instituţie publică". El a dat ca exemplu Ministerul Finanţelor, al cărui buget s-a diminuat cu suma de 326,5 mil. lei, ca urmare a economiilor realizate cu dobânzile.

Asfaltare pe bani plătiţi de guvernul următor: Guvernul a mandatat Ministerul Dezvoltării să asfalteze 10.000 km de drumuri judeţene şi de interes local

Guvernul a decis ieri prin ordonanţă de urgenţă modernizarea şi asfaltarea a 10.000 de kilometri de drumuri judeţene şi locale de care se va ocupa Ministerul Turismului şi Dezvoltării Teritoriale (MDRT), condus de Elena Udrea, noua stea politică a PDL. Guvernul nu a precizat cât va costa asfaltarea celor 10.000 de km, ci doar a spus că este inclusă într-un Program Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii în valoare de 4 miliarde de euro. În acest program mai intră cel puţin 800 de proiecte restante pentru dezvoltarea mediului rural şi staţii noi de epurare a apelor uzate, de alimentare cu apă şi canalizare pentru 1.500 de localităţi.

Cum se văd fondurile mutuale româneşti în Europa

Fondurile mutuale din România au fost în trimestrul al treilea mai atractive (ca vânzări nete) decât cele din Franţa, care au înregistrat ieşiri de capital, dar sunt încă în urma Poloniei. O analiză a renumitei publicaţii Financial Times poziţionează industria locală a fondurilor mutuale în prima jumătate a clasamentului european după sumele atrase de la investitori în trimestrul al treilea, care ia în calcul peste 30 de state din Europa. În trimestru al treilea, investitorii europeni au fost destul de pesimişti faţă de evoluţia economiei şi au preferat fie să îşi adăpostească banii în fonduri mutuale fără risc fie şi-au lichidiat investiţiile

Afacerile asigurătorilor au scăzut cu 4% în primele nouă luni, la 1,5 mld. euro

Companiile de asigurări au subscris în primele nouă luni prime brute în valoare de 6,3 miliarde de lei (1,5 mld. euro), în scădere cu 5% în lei sau 4% în euro, faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Scăderea afacerilor asigurătorilor este similară cu cea din primele şapte luni, când piaţa înregistrase un declin de 4,5%, la 5,1 miliarde de lei, iar autoritatea de reglementare se aşteaptă ca situaţia să nu se schimbe radical până la sfârşitul anului.

Companiile stau cu banii în depozite după ce s-au ars cu speculaţiile imobiliare

Companiile sunt din nou interesate de produsele de investiţii oferite de bănci pe fondul scăderii randamentelor pe piaţa imobiliară, dar îşi menţin preferinţa pentru depozitele standard în dauna produselor mai sofisticate deoarece nu au suficientă forţă financiară, spune Cosmin Bucur, directorul Trezoreriei RBS Bank România. "Produsele financiare încep să aibă o altă greutate în condiţiile în care piaţa imobiliară este în regres, după ce în trecut acestea nu puteau concura cu randamentele aduse de investiţiile în real-estate. Companiile preferă însă în continuare depozitele pentru că încearcă să fie cât mai lichide", a declarat Bucur, în cadrul unui seminar organizat de bancă. Preferinţa companiilor pentru economisire este reflectată de o creştere cu 7,8% în ultimul an a valorii depozitelor în lei deţinute în bănci de persoanele juridice, până la 44,8 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Season's Greetings,

    Acest lucru este să anunţe a publicului larg despre un creditor online legitime care le-am aplicat în compania lor, după 48 oră de împrumut mea a fost creditat în contul meu, 

    Am fost în căutare de un creditor profund autentic împrumut înregistrată atunci când am dat peste un comentariu într-unul dintre site despre o femeie numită doamna Christine Shery Garrett care s-au ei de împrumut de la o companie pe nume INCREDEREA Fondul fiduciar Apoi am aplicat pentru un împrumut de (40,000.00 GBP) după 48 oră de împrumut meu a fost transferat în contul meu. 

     

    Eşti în aceeaşi situaţie am fost înainte şi aveţi nevoie de un creditor veritabil le contacta prin: reliancetrustfund1@gmail.com 

    Şi le spun că domnul Mckain Clark Donald din Regatul Unit v-aţi referit la ele şi vă va fi servit cel mai bine.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb