REVISTA PRESEI 24.02.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 24 februarie 2015

ADEVARUL

Fratele lui Sebastian Ghiţă, călcat de procurorii anticorupţie

După ce deputatul Sebastian Ghiţă a fost inculpat pentru corupţie, fratele acestuia, Alexandru Ghiţă, riscă o soartă similară. Procurorii anticorupţie îl vizează într-un dosar legat tot de fraude cu fonduri europene. Un nou scandal de corupţie explodează în apropierea premierului Victor Ponta. Luni dimineaţă, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au descins la sediile a două firme, una dintre ele controlată de Alexandru Ghiţă (34 de ani). Este vorba de 2K Telecom SRL şi Avitech Co. SRL, ambele din oraşul Voluntari. Cercetările declanşate de procurori vizează o licitaţie a Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, din 2013, pentru achiziţionarea de echipamente IT, în proiectul "Internet în şcoala ta". Valoarea totală a proiectului a fost de 33 de milioane de euro, fonduri integral europene. Din primele investigaţii se pare că o parte din aceste fonduri nu a fost folosită conform clauzelor contractului de finanţare.

Noul PNL a urcat pe primul loc în sondajele de opinie

Primul sondaj realizat de Inscop Research în 2015 relevă modificări ale opţiunilor de vot ale românilor pentru partidele politice. Astfel, noul PNL se clasează pe primul loc cu 44,2% dintre opţiunile exprimate votanţi (în creştere faţă de decembrie 2014, când înregistra 41,7%). Noul PNL este urmat de Alianţa PSD-UNPR-PC cu 37,4% (38,8% în decembrie 2014), Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (5%) (5,1% în decembrie 2014), Partidul Mişcarea Populară cu 4% (5,6% în decembrie 2015), Partidul Liberal Reformator cu 3,3% (similar cu decembrie2014), Partidul Poporului Dan Diaconescu, care ajunge la mimimul istoric de 1,4% (2,3% în decembrie), Partidul România Mare 1,1% (1,2% în decembrie) şi PNŢCD cu 0,9% (0,6% în decembrie). Opţiunea "Alt partid" a fost aleasă de 2,7% dintre votanţi (1,4% în decembrie 2014).

De ce pleacă Chevron din Romania. Localnic din Pungesti: "Am invins cu protestele noastre

Chevron pleaca din Romania. Compania a decis sa nu mai caute gaze de sist in tara noastra dupa ce au sapat o singura sonda de explorare. Decizia este una economica, sustine compania. Expertii spun ca motivul este ieftinirea petrolului si ca retragerea este o pierdere pentru tara noastra. "Am invins cu protestele noastre", spun insa bucurosi locuitorii din Pungesti, localitatea unde au fost facute sapaturile. Cele mai mari proteste de langa sonda de explorare de la Pungesti au avut loc pe 7 decembrie 2013. Localnicii au rupt atunci gardurile, s-au trantit pe jos in calea masinilor si au aruncat cu pietre. In imbrancelile cu jandarmii cativa au avut nevoie de ingrijiri medicale. Oamenii care s-au opus atunci forajelor de explorare erau astazi bucurosi. Dupa investitii de sute de milioane de dolari, specialistii in geologie sustin ca retragerea Chevron este o pierdere pentru Romania si ca are legatura cu ieftinirea petrolului.

O reconciliere de milioane de euro. De ce a acceptat Regele Mihai să se împace cu Ion Iliescu

Cel mai controversat moment din parcursul Casei Regale în ultimii 25 de ani s-a petrecut în 2001, când Regele Mihai a acceptat să se împace cu cel care îl prigonise în anii '90, primind la schimb proprietăţile revendicate de la statul roman: terenuri şi imobile în valoare de zeci de milioane de euro. Mandatul lui Emil Constantinescu (1996-2000), a fost o neaşteptată dezamăgire pentru monarhiştii din România şi chiar pentru Rege. Fostul monarh nu a primit nimic din ce spera, odată cu ieşirea de pe prima scenă politică a oamenilor pe care-i considera comunişti şi care îl ţinuseră departe de ţară.

Maşinăria care toacă milioane de euro s-a pus din nou în mişcare

JTI România a repornit, luni, un utilaj cu care distruge prin măcinare peste 660.000 de pachete de ţigări confiscate, în valoare de două milioane de euro, după ce "măcinişul" din 2014 a valorat trei milioane de euro. Poate nu ştiaţi, dar producătorii de ţigări se transformă, câteodată, în distrugători de ţigări. Şi ajung, adesea, să distrugă ţigări chiar din mărcile proprii! Mai exact, atunci când autorităţile confiscă ţigări de la contrabandişti, produsele confiscate ajung în centre speciale de distrugere care funcţionează pe cheltuiala producătorilor legali. Anul trecut, spre exemplu, în două astfel de episoade, au fost distruse aproape un milion de pachete de ţigări în valoare totală de trei milioane de euro, iar cheltuiala suportată de producători pentru aceste operaţiuni a fost de câteva zeci de mii de euro.

Ce soluţii au autorităţile în privinţa liberalizării gazelor: o scumpire de 10% din vară

Propunerea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi a Guvernului va fi ca preţul gazelor pentru populaţie să ajungă la 58 de lei pe MWh de la 1 iulie, a declarat, luni, Niculae Havrileţ, preşedintele instituţiei. Astfel, preţul gazelor va urca cu aproximativ 10%, faţă de 17%, cât propusese Fondul Monetar Internaţional (FMI). "Este o propunere de 58 de lei pe MWh, faţă de 53,3 lei pe MWh cât este acum. Aceasta va fi propunerea noastră, împreună cu Guvernul. Va rămâne până la 1 aprilie anul viitor. Noi am solicitat să nu mai facem majorări trimestrial, pentru că este greu, complicat de calculat", a spus Havrileţ, prezent la un forum pe teme de energie, potrivit Agerpres.ro.

Gerea: Încercăm să salvăm de la faliment complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara

Statul încearcă să salveze de la faliment complexurile energetice Oltenia şi Huneadoara, aflate într-o situaţie dificilă, cele două fiind esenţiale pentru sistemul energetic naţional, a declarat Andrei Gerea, ministrul Energiei. "Suntem într-o situaţie ingrată. La Complexul Energetic Hunedoara este o nouă conducere, putem spune că şi un nou Consiliu de Aministraţie care sper să găsească soluţii. Eu sunt un pic optimist din fire, sper ca într-o lună să avem o linie, să salvăm aceste două entităţi esenţiale (complexurile Oltenia şi Hunedoara - n.r.) pentru sistemul energetic", a spus Gerea la o conferinţă. Potrivit acestuia, în cazul Complexului Energetic Oltenia Ministerul Energiei încearcă să "împuşte doi iepuri dintr-o lovitură", respectiv adică să transfere minele de la Berbeşti către CET Govora.

BANCHERUL

Cum a reusit BNR sa convinga bancile sa-si scoata scheletele din dulapuri, fara amestecul BCE

"Nu a existat nicio influenta sau impunere de la BCE. Noi ne-am intalnit cu reprezentantii Bancii Europene abia in decembrie anul trecut, pentru a discuta despre Uniunea Bancara", spune Cinteza. Trecerea la IFRS a facut bancilor un cadou de 10 miliarde lei. Dupa adoptarea standardelor IFRS, de la inceputul anului 2012, mai putin restrictive decat cele RAS, dupa cum preciza Georgescu in cadrul conferintei, bancile au scapat de provizioane in valoare de 10 miliarde de lei, explica Cinteza. BNR a reusit, in prima faza, sa impiedice bancile sa-si insuseasca drept profituri respectiva suma rezultata din tratarea mai ingaduitoare a creditelor neperformante, prin crearea unui asa-zis filtru prudential, care avea doar rol statistic, fara sa apara in bilanturile bancilor, banii fiind insa blocati intr-un cont separat. Acest filtru urma sa fie redus treptat in urmatorii ani, in functie de evolutia creditelor neperformante si de performantele fiecarei banci: o parte din bani se reintoarceau in banca sub forma de capital, iar o alta parte sub forma de profit.

Conturile bancare ale firmelor sunt mai pline ca niciodata, iar biletele la ordin neplatite au scazut la nivelul dinaintea crizei

In conturile bancare ale firmelor romanesti au intrat in ultima luna din 2014 o suma uriaşă de lei: 6,423 miliarde RON numai in decembrie, reprezentând un avans neobisnuit de ridicat, de 10,3%, fata de ritmuri de crestere de 1-2% din lunile precedente. In consecinta, conturile bancare ale companiilor au ajuns sa fie mai pline ca niciodata, chiar si in comparatie cu perioada de euforie dinainte de criza din 2008. Care sa fie sursa acestei descatusari de lichiditati in conturile firmelor? Cel mai probabil, este vorba de achitarea de catre stat a diverselor restante pe care le are fata de firme, intrucat dupa cum se stie, bugetul public a lasat pentru ultima parte a anului cea mai mare parte a cheltuielilor pe care le avea de facut pe parcursul lui 2014. Datele BNR arata ca volumul depozitelor in lei (orice tip de cont, nu doar depozitele clasice) ale firmelor a avansat in decembrie la un total de 68,714 miliarde lei, de la 62,291 miliarde lei in noiembrie, cresterea fiind de peste 10%, fata de creşteri de doar 1-2% din lunile precedente.

CURENTUL

Telenovela EADS sau never ending story

Dezvăluirile în dosarul EADS comparativ cu Microsoft vor avea efectul unei bombe nucleare faţă de un pistol de buzunar. Contractul "Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat" încheiat de Ministerul de Interne şi EADS Deutschland GmbH Germania a avut o valoare de 734 milioane de euro. Există suspiciuni că acest contract a fost realizat în baza unor "înţelegeri ascunse" legate de subcontractanţi cu rolul de a derula mitele ce ajungeau la o listă lungă de oficiali. Subcontractanţii ce au participat la acest mega-contract, la această mega-şpagă sunt, în mare parte şi cei din dosarul Microsoft: Fujitsu Siemens Computers, UTI, Felix Telecom. Contractul este o formă total nepotrivită pentru statul român, un contract cadru cu o sumă fixă de 650 milioane de euro, dar fără să fie precizate în detaliu soluţiile tehnice, echipamentele şi serviciile ce urmau să fie livrate, acestea urmând să fie agreate ulterior de către EADS, care astfel, împreună cu subcontractorii putea controla permanent, prin soluţiile tehnice oferite, profitul care urma să fie realizat în acest contract.

Faze - de Tia Şerbănescu

Vorbind despre dosarele de la DNA, dl. Iohannis a remarcat că "e o fază foarte urâtă dar fără ea nu se va schimba clasa politică". E o fază urâtă într-adevăr dar e greu de crezut că ea va schimba clasa politică. Dna Udrea, spre exemplu, ajunsă în plenul Camerei pentru a-şi încasa o nouă arestare, putea să se scutească de acest spectacol dându-şi demisia din Parlament - dacă tot se declară urmaşa lui Băsescu - şi nu să cultive "estetica urâtului" denunţurilor reciproce. "Deocamdată nu mă pronunţ" a declarat preşedintele Iohannis cu privire la demisia lui Ponta precizând că în asemenea cazuri (ca şi al fratelui dlui Băsescu) el ar demisiona. Dar de ce să răspundă cineva pentru faptele rudelor? Important e ca acestea să ajungă în justiţie. În plus, având în vedere sistemul de rubedenii, există riscul să cadă o mare parte din administraţia locală, parlament şi guvern. Numai căderea lui Ponta ar antrena alte câteva cazuri: socrul Ilie Sârbu, soţia Daciana, verişorul Cazanciuc, cumătrul Oprea. Un întreg neam. Ne-am dat naibii!

CURIERUL NATIONAL

Sectorul 1, interzis celor care vor locuinţe ieftine

Ocupat de unele dintre cele mai "bune" cartiere - Sectorul 1 are cea mai scumpă ofertă de apartamente. În luna februarie, preţul mediu al apartamentelor din acest sector a ajuns la 1.378 euro/mp. Următorul cel mai scump este Sectorul 3 cu un preţ mediu de 1.158 euro/mp, iar cel mai ieftin este Sectorul 6 cu 871 euro/mp. Evoluţia preţurilor apartamentelor din Capitală, în luna februarie a acestui an indică o diferenţă mare între preţurile practicate între sectoarele Bucureştiului, Sectorul 1 fiind de departe cel mai scump, cu o diferenţă, a preţului mediu, de 220 euro/mp faţă de al doilea cel mai scump sector şi anume Sectorul 3.

Pieţele intră în faza de dezintegrare, avertizează un fost oficial american

David Stockman, cenzor al finanţelor SUA în timpul Administraţiei Reagan, spune că în pieţele financiare avem baloane speculative antrenate deliberat de băncile centrale. Distorsiunile din piaţă îşi vor spune cuvântul prin declanşarea unei noi crize financiare. "Boom-ul s-a sfârşit şi dezintegrarea este în desfăşurare". Spirala creditului antrenată în pieţele financiare de intervenţiile enorme cu bani tipăriţi este probabil că se va destrăma pe căi care sunt foarte greu de prezis urmând să fie surprinzătoare şi distrugătoare, spune David Stockman. Tunurile de pe Wall Street, continuă el, aruncă cu bani în economie, însă prima consecinţă o reprezintă inflamarea unor bule speculative. "Avem baloane speculative de multe trilioane pe pieţele de bonduri din lume, avem bule speculative de multe trilioane pe bursele lumii. Acestea vor cunoaşte un deznodământ destul de violent odată ce încrederea se va fi pierdut", a declarat Stockman într-un interviu pentru portalul Peak Prosperity.

Ponta: Îl vom vota pe Hellvig

Liderul PSD Victor Ponta a anunţat că formaţiunea pe care o conduce îl va vota pe Eduard Hellvig în Parlament pentru preluarea conducerii SRI, însă a menţionat că discuţia de anul trecut, privind împărţirea puterii, a fost una ipocrită "care se aplică doar PSD". "Vom merge în faţa grupurilor parlamentare cu următoarea propunere: principiul pe care l-am enunţat, de a avea persoane dacă se poate nepolitice în fruntea unor instituţii nepolitice e un principiu corect. Anul trecut, această discuţie a fost sinceră, dar puţin i­po­crită pentru că dacă nu e vorba de PSD, atunci e bine să fie toţi din acelaşi partid. Am fi preferat ca nominalizarea să fie făcută pentru o persoană nu din PNL. Domnul Hellvig îl cunoaştem şi am lucrat foarte bine şi credem că e o persoană echilibrată. Nu ne vom opune, însă ne dorim să avem o dezbatere publică pe acest principiu şi să stabilim dacă o putere politică aflată în poziţia de a face nominalizări va acoperi toate funcţiile din toate instituţiile".

Reducerea cotei de TVA - între plus şi minus

Modificările propuse în Codul Fiscal vizează şi reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 şi la 18% începând cu 1 ianuarie 2018. De asemenea, se propune o cotă redusă de TVA de 9% la carne, peşte, legume şi fructe. Măsurile de reducere a TVA sunt menite să susţină şi să impulsioneze economia şi să determine o creştere a veniturilor clasei de mijloc. "Deşi binevenită, aplicarea de la 1 ianuarie 2016 a modificărilor propuse ar crea un deficit bugetar de aproximativ 16 miliarde de lei, pe care Guvernul susţine că îl poate recupera treptat începând cu 2015. După majorarea cotei standard de TVA de la 19% la 24% în 2010, evaziunea fiscală în cazul acestei taxe a atins cote maxime. Dacă se aşteaptă, prin opoziţie, că o reducere a cotei de TVA va conduce implicit şi la diminuarea fraudei fiscale, aceasta nu este de ajuns. Este posibil ca Guvernul să aibă soluţii (nedeclarate) şi ne putem aştepta din nou la reduceri ale investiţiilor sau la reducerea unor cheltuieli bugetare", a declarat Ioana Iorgulescu, Senior Manager, Asistenţă fiscală şi juridică, EY România.

Port-avionul francez Charles de Gaulle a intrat în războiul împotriva Statului Islamic

Franţa este unul din principalii contributori militari ai coaliţiei celor 32 ţări partenere în lupta contra Statului Islamic, dar mult în urma SUA, care efectuează grosul operaţiunilor. Începând din 2014, coaliţia a efectuat peste 2.000 de lovituri aeriene în Irak şi Siria. Avioanele franceze intervin însă doar în Irak, Parisul considerând că un angajament în Siria ar putea întări regimul lui Bachar al-Assad în faţa rebelilor anti-Assad şi a islamiştilor. Franţa a anunţat ieri angajarea port-avionului Charles de Gaulle în operaţiunile din Irak ale coaliţiei internaţionale împotriva aşa-numitului Stat Islamic.

EVENIMENTUL ZILEI

Pagubele aduse statului, greu de recuperat. Fiscul lasă maşinile de lux pe butuci, de frica hoţilor

Persoane cu funcţii importante, oameni de afaceri şi politicieni şi-au pierdut, din cauza lăcomiei, libertatea, dar şi averile. Justiţia le-a luat casele, maşinile şi lucrurile de preţ pentru a recupera prejudiciile create şi calculate în dosarele penale. Puţini se înghesuie să le cumpere. Aproape 900 de maşini au fost indisponibilizate de Poliţia Română, anul trecut. Tot în 2014, ANAF a reuşit să vândă doar 80 de maşini, pe care a încasat aproape 1.700.000 de lei. Acest eşec al Fisc-ului a fost pus pe seama comunicării slabe dintre instituţiile care gestionează bunurile sechestrate, care duce, în multe situaţii, la deprecierea acestora şi, prin urmare, bugetul de stat pierde bani, au atras atenţia reprezentanţii Ministerului Justiţiei. În sprijinul ANAF, de la 1 aprilie ar trebui să funcţioneze Agenţia pentru valorificarea bunurilor confiscate, care se află direct în subordinea Ministerului de Finanţe. Oficial, nimeni nu ştie dacă Agenţia se înfiinţează.

VLADIMIR PUTIN nu s-ar putea ascunde nici în GAURĂ DE ŞARPE! Ce armă TERIBILĂ au dezvoltat SUA

În timp ce conflictul din Ucraina i-a determinat pe specialişti să vorbească despre un nou Război Rece între SUA şi Rusia, o nouă cursă se prefigurează la orizont: cea a rachetelor. Rusia şi SUA construiesc, în prezent, o nouă clasă de rachete hipersonice care pot lovi orice ţintă de pe glob în mai puţin de o oră, cu o acurateţe devastatoare, conform themoscowtimes.com. SUA conduce, însă, "competiţia", ceea ce face ca Vladimir Putin şi specialiştii săi militari să se considere, permanent, în alertă de gradul zero. Rachetele hipersonice sunt construite de SUA în cadrul programului Conventional Prompt Global Strike. Până în prezent, americanii au cheltuit peste un miliard de dolari în cadrul programului, care ar mai necesita câteva miliarde de dolari pentru obţinerea capacităţii hipersonice pentru rachetele convenţionale. Astfel de rachete sunt foarte greu de detectat de către inamici şi sunt teribil de eficiente datorită acurateţii lor.

Noul număr al revistei Charlie Hebdo va fi tipărit în 2,5 milioane de exemplare

Următorul număr al publicaţiei satirice "Charlie Hebdo", al doilea de după atentatul de la redacţia revistei, va fi tipărit în 2,5 milioane de exemplare, informează AFP. "Sensul acestui număr (1.179 - n.r.) este să spună că 'viaţa continuă' ", a declarat Riss, noul director al Charlie Hebdo, rănit şi el în atentat de fraţii Kouachi, pe site-ul cotidianului Liberation. Din paginile noului număr nu vor lipsi ţintele sale favorite, de la extrema dreaptă franceză la jihadişti şi papă. Prima pagină a ediţiei a fost dezvăluită luni şi înfăţişează o haită de câini, fiind caricaturizaţi Marine Le Pen, lidera Frontului Naţional, un jihadist reprezentat de un câine negru cu un kalaşnikov între dinţi, sau papa, pornit în urmărirea unui căţeluş care ţine în gură un exemplar al publicaţiei.

Papa Francisc ar putea participa la inaugurarea Mănăstirii Maria Radna din Lipova, în luna august

Papa Francisc ar putea participa 2 august, la inaugurarea Mănăstirii Maria Radna din Lipova, conform reprezentanţilor mănăstirii. Suveranul Pontif a fost invitat la eveniment, dar nu a confirmat până acum că va veni în România. Indiferent de răspuns, însă, Vaticanul va fi reprezentat la inaugurarea mănăstirii. Preotul paroh al Mănăstirii Maria Radna, Andreas Reinholz, a declarat, luni, pentru Mediafax, că Episcopia Romano-Catolică Timişoara i-a transmis Papei Francisc o invitaţie pentru a participa la evenimentul care va marca finalizarea lucrărilor de reabilitare a mănăstirii, programat pentru 2 august. "Până acum nu a fost confirmată prezenţa, dar Papa Francisc a luat la cunoştinţă despre această posibilitate. Totuşi, Vaticanul va fi reprezentat la acest important eveniment", a declarat Reinholz. El a precizat că şi-au confirmat prezenţa la eveniment mai multe personalităţi din ţară şi străinătate, între care preşedintele Klaus Iohannis.

JURNALUL NATIONAL

De ce eu?! Ce-a patit Traian Basescu la filmul cu acelasi nume

Dupa ce probabil c-a terminat cu Levantul lui Cartarescu, scapat si de povara carmei tarii, Traian Basescu s-a dedat la actiuni culturale participand alaturi de sotia sa la premiera filmului "De ce eu?", regizat de Tudor Giurgiu, al carei scenariu este bazat pe o poveste reala, post-decembrista. Numai ca, din motive inca neidentificate, in sala aflata in Palatul Copiilor, locul in care avea loc difuzarea lung-metrajului, s-a intrerupt alimentarea cu energie electrica, si nu o singura data, ci chiar de doua ori!, dupa cum informeaza stiripesurse.ro. In ciuda faptului ca multi dintre spectatori au parasit sala in momentul in care pana de curent s-a repetat, difuzarea filmului a continuat, utilizandu-se un generator. Ca o extrapolare, pamfletara, ironica si amara, avand in vedere cei 10 ani in care ne-a condus, se poate spune ca, daca e cultura, cu Basescu prin preajma, se lasa intunericul!

Un fost ministru ar da cu matura pe strada pentru a scapa de inchisoare!

Un fost ministru liberal in Cabinetul Ponta a notificat instantei faptul ca este dispus sa faca munca in folosul comunitatii in cuantumul pedepsei cu inchisoarea! Liberalul Corneliu Dobritoiu, fost ministru al Apararii si actualul presedinte al Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranţă natională din Senat, a informat Curtea Suprema ca in cazul in care va fi gasit vinovat se ofera sa faca munca in folosul comunitatii in cuantumul pedepsei cu inchisoarea, informeaza romaniatv.net. Corneliu Dobritoiu a fost trimis in judecata alaturi de alte zece persoane pentru abuz in serviciu fiind acuzat ca a premeditat obtinerea unei locuinte de serviciu în mod ilegal. Procurorii sustin ca fostul ministru al Apararii a reusit, cu ajutorul unor documente, sa dobandeasca ilegal un apartament cu patru camere.

NATIONAL

Miliardarii fac cheta pentru Laura Codruta Kovesi!

Greu de crezut ca ofensiva anticoruptie mai poate fi stopata, dar uita ca exista si destui care mai cred in aceasta minune. Mai mult chiar, nu doar ca isi fac sperante, dar sunt si dispusi sa bage adanc mana in conturile secrete din strainatate chiar si pentru a deturna putin atentia procurorilor anticoruptie de la anchetele care ii vizeaza. Tot mai multi dintre cei loviti de "prigoana" DNA calculeaza acum cu sufletul la gura intrarea in ultimul an de mandat al Laurei Codruta Kovesi, cu speranta declarata ca aceasta nu va mai pupa neam un altul. Practic, se poate vorbi de o cursa contra cronometru, in care cei deja saltati de catre procurorii anticoruptie, dar mai ales cei care se stiu vizati de alte anchete aflate in curs de desfasurare, trag cat pot de timp, calculand, in paralel, cate luni au mai ramas din mandatul lui Kovesi la DNA

PUTEREA

PONTA-GHIŢĂ, SE STRÂNGE LAŢUL

Procurorii DNA au descins cu mascaţi, luni dimineaţă, la două firme din Voluntari, judeţul Ilfov, dintre care una, 2K Telecom SRL, îi aparţine lui Alexandru Ghiţă, fratele deputatului Sebastian Ghiţă, prieten apropiat al premierului Victor Ponta. Ancheta vizează suspiciuni de corupţie în legătură cu o licitaţie a Ministerului Educaţiei din 2013, pentru proiectul "Internet în şcoala ta", în valoare de 33 milioane de euro, finanţat integral din fonduri europene. Atât Victor Ponta, cât şi Sebastian Ghiţă s-au ferit să comenteze acţiunea DNA, în contextul în care, săptămâna trecută, cumnatul premierului, Iulian Herţanu, a fost vizat de o altă anchetă a procurorilor anticorupţie, ajungând, în final, după gratii, alături de mai mulţi oameni de afaceri.

Renunţă BCR la 10 milioane de euro de dragul lui Cionca?

BCR a acordat un credit de 30 de milioane de euro către Cemacon în 2013, iar Andrei Cionca, patronul CITR şi afaceristul care controlează "Cemacon", este cât pe-aci să îi convingă pe cei de la BCR ca firma lui să plătească cel mult 20 de milioane de euro din acel credit, conform unor surse din apropierea afaceristului, citate de "Gazeta de Cluj". Astfel, BCR va pierde cel puţin 10 milioane de euro în urma unei refinanţări care va fi păguboasă pentru companie. Respectiv, Cionca va plăti înapoi către BCR doar 20 de milioane de euro, deşi a primit 30 de milioane de euro de la respectiva instituţie financiară. Oare cei de la ERSTE, una dintre cele mai mari companii financiare din Europa şi proprietarul BCR, ştiu despre această "manevră" pe care o fac afaceriştii locali cu instituţia bancară controlată de ei? Cemacon a reuşit să ia acel credit de 30 de milioane de euro de la BCR pentru a se salva de insolvenţă, în schimb, acum este din nou într-un impas financiar.

După cinci luni de ineficienţă, Ashton Carter promite să zdrobească Statul Islamic

Puterea de la Washington susţine că va opri ofensiva Statului Islamic în Orientul Mijlociu. Deşi nu exclude o participare cu trupe proprii a SUA, Ashton Carter, urmaşul lui Chuck Hagel la conducerea Secretariatului Apărării, pretinde că jihadiştii au zilele numărate. Noul secretar american al Apărării, Ashton Carter, a declarat în faţa trupelor americane de la baza Camp Arifjan din Kuweit că statele din coaliţia internaţională contra Statul Islamic vor respinge organizaţia teroristă "departe de Kuweit" şi îi vor provoca "o înfrângere ireversibilă". Ulterior, liderul american a discutat în spatele uşilor închise cu un grup de 20 de generali, ambasadori şi responsabili ai serviciilor de informaţii. Printre aceştia s-a aflat şi generalul James Terry, comandantul campaniei internaţionale împotriva Statului Islamic.

ROMANIA LIBERA

PSD ia cu asalt patrimoniul local

Social-democraţii vor ca deciziile privind bunurile judeţelor sau ale localităţilor să fie luate cu majoritate simplă şi nu cu două treimi ca până în prezent. Câteva detalii de ultimă oră indică existenţa unei strategii pe termen lung. Regulile privind patrimoniul local ar urma să se schimbe radical, potrivit unui proiect de lege iniţiat de 28 de parlamentari PSD, printre care şi liderul grupului din Senat, Ilie Sârbu, şi ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov. Potrivit proiectului, hotărârile privind patrimoniul judeţelor şi al localităţilor ar urma să fie adoptate cu jumătate plus unu din numărul voturilor consilierilor judeţeni sau locali. Legislaţia în vigoare prevede că astfel de decizii se iau cu două treimi din voturi, tocmai datorită importanţei acestora, fiind vizate în special bunurile imobiliare ale autorităţilor locale - de exemplu concesionarea terenurilor sau vânzarea spaţiilor comerciale.

Magia lui Viktor Orban se destramă

Reprezentantul Fidesz a pierdut alegerile parţiale la o distanţă de zece procente în faţa candidatului susţinut de opoziţie, ceea ce reprezintă o pierdere de 16 procente în numai două luni. Guvernul Viktor Orban a pierdut supermajoritatea de două treimi de care se bucura din 2010, un semnal că ungurii au început să se sature de politica actualului prim-ministru şi doresc să o limiteze. Ceea ce îl face pe Orban cu atât mai imprevizibil şi mai periculos.

Capitularea Greciei

În Grecia au apărut primele divizări politice după compromisurile economice. După trei săptămâni de negocieri adesea tensionate, Eurogrup a obţinut validarea unui acord între Grecia şi creditorii internaţionali pentru prelungirea ajutorului financiar pentru salvarea ţării. Tratatul stipulează că iniţiativa reformelor este lăsată Atenei şi apoi vor fi aprobate de creditori, iar guvernul elen trebuia să prezinte luni o listă de reforme. În rândul Syriza, partid de extremă stânga al premierului Tsipras, au apărut imediat nemulţumirile şi cinci membri de vârf au criticat acordul cu Eurogrup. Bruxelles-ul a primit duminică o primă listă de reforme foarte preliminare, un document de numai trei pagini cu idei foarte generale. Guvernul grec a lucrat contra cronometru pentru a putea prezenta luni lista finală care va fi examinată de cele trei instituţii cunoscute drept "troica" - Comisia Europeană, FMI şi Banca Centrală Europeană (BCE) -, iar miniştrii de Finanţe ai zonei euro vor prezenta marţi o evaluare.

Trei ani până la moartea termocentralelor

Fără strategii concrete de redresare, părăsite în faţa concurenţei acerbe pe care le-o fac eolienele puternic subvenţionate de stat, ţinte ale unor cerinţe dure ridicate de FMI şi Comisia Europeană, complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara mai pot fi menţinute în viaţă doar până în 2018. Din acest an pierderile acestora vor fi considerate ajutor de stat. Complexul energetic Oltenia, deţinător a 20-30% din capacitatea naţională de producţie, şi cel din Hunedoara, cu 7% din puterea instalată la nivel naţional, se află într-o situaţie dificilă şi riscă închiderea până în 2018. Din acest an Comisia Europeană va obliga la închiderea acestora considerând că menţinerea lor în funcţiune semnifică subvenţionarea lor.

ZIARUL FINANCIAR

Marii jucători din energie ameninţă cu oprirea investiţiilor

Schimbările bruşte ale legislaţiei privind energia au dat peste cap planurile de investiţii ale companiilor străine. "Ne ducem cu proiecte la companiile-mamă şi nu suntem credibili", spun investitorii. Şefii companiilor de utilităţi spun că sunt reticenţi să mai investească în România după ce două modificări legislative în decurs de doi ani au zdruncinat în­crederea în profitabilitatea pe termen lung a sectorului energetic local. "România are nevoie în continuare de investiţii în infrastructură. Dar după ce s-a întâmplat cu regenerabilele, este tot mai dificil să mergi la sediu (central al grupului - n. red.) cu proiecte şi să le spui să aibă încredere că vom primi un tratament corect. Reacţia şefilor va fi: dar cum rămâne cu regenerabilele?", a spus Eric Stab, preşedintele-director general al distribuitorului de gaze naturale GDF SUEZ Energy România, în prima zi a conferinţei ZF Power Summit '15.

În România, un muncitor câştigă de aproape nouă ori mai puţin decât un şef

Un muncitor din România are un salariu de bază de 8,75 ori mai mic decât al unui şef, în timp ce în state precum Canada, Germania sau Olanda muncitorii câştigă de până la de trei ori mai puţin decât managerii lor, arată o analiză a ZF făcută pe baza informaţiilor fur­nizate de com­pania de consultanţă în management Hay Group Ro­mânia. În Japonia, Franţa sau SUA un mun­citor are un sa­la­riu de trei sau patru ori mai mic decât un şef. Situaţia se explică, pe de-o parte, şi ca urmare a nivelului redus al salariului minim obţinut de angajaţii români prin comparaţie cu cel al altor angajaţi din Europa, explică Mihaela Lupu, market leader productized services în cadrul Hay Group.

Producem scump, ne încălţăm ieftin: exporturile depăşesc importurile cu un miliard de dolari

România exportă pantofi în valoare de 1,3 mld. dolari, în timp ce importurile sunt de aproape patru ori mai mici. Astfel, piaţa locală este responsabilă pentru 1,1% din exporturile totale de încălţăminte, fiind unul dintre jucătorii de talie mondială. În acest context, producţia locală de încălţăminte este una dintre puţinele industrii cu un excedent comercial de circa 1 mld. dolari. "Marele avantaj al României este tradiţia din domeniu, care contează foarte mult în industrie. Apoi, poziţia geografică este favorabilă, piaţa locală fiind situată în Europa, fapt ce permite o aprovizionare rapidă la nevoie. Nu în ultimul rând, costul cu forţa de muncă este mic, astfel că în următorii ani piaţa va creşte, însă nu datorită unor investiţii noi, ci datorită investitorilor deja prezenţi", spune şi Victor Tighinean, care a adus iniţial brandul Ecco Shoes pe piaţa locală în sistem de franciză şi care ulterior a preluat conducerea odată cu intrarea directă a companiei-mamă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb