REVISTA PRESEI 24.04.2017

Willy Homner
Revista Presei / 24 aprilie 2017

ADEVARUL

Alegeri Franţa. Cine este Emmanuel Macron

Născut pe data de 21 decembrie 1977 la Amiens, în nordul Franţei, candidatul de centru Emmanuel Macron, susţinut de mişcarea politică En Marche!, este cel mai tânăr candidat la alegerile prezidenţiale din Franţa. Descris adesea drept o persoană nonconformistă şi ambiţioasă, Macron, este pentru prima dată când e implicat într-o campanie electorală. Licenţiat în filosofie al Universităţii Paris Nanterre, Emmanuel Macron are un masterat în afaceri publice obţinut la Institutul de Studii Politice din Paris, fiind, de asemenea, absolvent al Şcolii Naţionale de Administraţie. În perioada 15 mai 2012 - 15 iulie 2014 a fost secretar general adjunct al administraţiei prezidenţiale, iar în perioada 26 august 2014 - 30 august 2016 a deţinut funcţia de ministru al Economiei în cadrul celui de-al doilea guvern condus de Manuel Valls.

Tragedie in Retezat

Lumea alpinismului românesc a fost lovită sâmbătă, 22 aprilie, de o veste cruntă. Dor Geta Popescu (13 ani) şi Erik Gulacsi (12 ani), doi dintre cei mai mari performeri din istoria alpinismului românesc, în ciuda vârstelor fragede, au murit într-o avalanşă în timp ce urcau spre Vârful Peleaga (2.509 metri), al şaptelea din România şi cel mai înalt din masivul Retezat. Expediţia celor şapte din Retezat a fost organizată în cadrul Clubului Sportiv Montan Altitudine din Râşnov, judeţul Braşov, al cărui preşedinte şi coordonator este Ovidiu Popescu, tatăl Dor Getei Popescu, care se afla şi el pe munte, alături de fiica lui. De altfel, din grup mai făcea parte şi tatăl adolescentului mort, Bela Gulacsi, precum şi sora acestuia, Karla Gulacsi (16 ani).

Visa sa escaladeze Everestul la doar 14 ani

Născută într-o familie in care tatăl avea ca unica pasiune muntele, iar sora mai mare, Crina Coco Popescu, făcea deja performanta in alpinism, Geta n-a avut prea mult de ales. Antrenata zi de zi cu un regim de viaţă spartan, după cum povestesc apropiaţii, rezultatele nu au întârziat să apară. In 2013, la doar 10 ani, a înregistrat primul record mondial de vârstă - ascensiunea Araratului - cel mai înalt vârf al Turciei. Pana sâmbătă, Geta a fost cea mai tânără alpinistă care a pus steagul României pe alte 8 culmi de pe Glob. A reuşit sa escaladeze 6 din cei 7 cei mai înalţi vulcani de pe fiecare continent. Avea doar 12 ani când a ajuns in Chile si atins cel mai înalt vulcan din lume - Ojos del Salado - 6893 de metri.

Serbia se teme de un nou război în Balcani

Serbia şi Rusia au condamnat recentele declaraţii despre o posibilă unificare a Albaniei cu Kosovo făcute de premierul albanez Edi Rama şi avertizează că astfel de declaraţii măresc riscul unui nou război în Balcani. Edi Rama a spus într-un interviu pentru Politico că o unire între Albania şi Kosovo nu poate fi exclusă daca perspectiva aderării ţărilor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană se îndepărtează. În opinia premierului de la Tirana, fără perspectiva clară a aderării la Uniunea Europeană, regiunea ar putea "înnebuni" şi ar putea deveni o "zonă gri" în care alţi actori ar putea avea o influenţă mai mare decât UE. Rama a adăugat că Tirana ar prefera să fie într-o uniune mai mare, cum e Uniunea Europeana, dar dacă acest lucru nu va fi posibil, ar putea apărea "mici uniuni".

Noi răfuieli în PNL

Fostul secretar general al PNL Ilie Bolojan va anunţa miercuri dacă intră în cursa pentru şefia partidului, anunţ făcut liderilor liberali la presiunea organizaţiilor din Ardeal. De asemenea, Cătălin Predoiu, care şi-a anunţat deja candidatura la şefia partidului, ar fi lăsat de înţeles la reuniune că s-ar putea retrage, potrivit unor surse politice. Ulterior, Predoiu a negat acest lucru şi a denunţat intoxicările "prietenilor" săi. Întâlnirea organizaţiilor liberale din Transilvania, desfăşurată la Cluj, a avut drept scop stabilirea unui candidat puternic pentru Congresul din iunie. Persoana vizată, potrivit unor surse politice, a fost Ilie Bolojan, pe care liberalii l-au tot presat să accepte intrarea în cursă, în condiţiile în care acesta ar reuşi să strângă în jurul său numeroase organizaţii puternice.

Congresul ALDE se mută la tribunal

Călin Popescu Tăriceanu a fost ales preşedinte unic al ALDE, însă decizia poate fi întoarsă de instanţă, după ce fostul copreşedinte al partidului, Daniel Constantin, acuză faptul că alegerile au fost nestatutare. Congresul ALDE a fost marcat de atacurile lui Tăriceanu împotriva instituţiilor de forţă, dar şi de absenţa liderului PSD Liviu Dragnea, fapt ce întăreşte zvonurile că există disensiuni în coaliţia de guvernare. Tăriceanu a fost ales aproape în unanimitate: 1.065 de voturi din 1.094. Cele 30 de voturi nefavorabile au fost în primul rând stângăcii tehnice - căci sistemul electronic de vot, folosit în premieră la un Congres politic, i-a cam încurcat pe unii candidaţi.

BANCHERUL

Fuziunea dintre Banca Carpatica si Patria Bank a fost validată de justiţie

Fuziunea dintre Banca Carpatica si Patria Bank a fost validată de justiţie printr-o decizie definitivă adoptată vineri de Curtea de Apel Bucureşti, după ce Tribunalul Bucureşti a refuzat, din motive formale, să aprobe fuziunea celor două bănci, planificată iniţial pentru 1 februarie 2017. Carpatica a precizat, la finalul lunii ianuarie, ca decizia nefavorabilă a Tribunalului Bucureşti "nu incumbă aspecte de fond ci doar necesită clarificări de natura formală", astfel ca decizia instanţei va determina o amânare de scurtă durată a termenului de finalizare a fuziunii. Banca a mai precizat că fuziunea, aprobata deja de BNR, îşi va produce efectele la o lună după publicarea deciziei instanţei, care este ultima etapă legală. Ceea ce înseamnă că dacă decizia Curţii de Apel se va publica in Monitorul Oficial in aceasta lună, fuziunea dintre Carpatica si Patria Bank va fi efectivă de la 1 mai.

CAPITAL

Statul pregăteşte impozitarea statului. Instituţiile publice ar putea plăti taxe locale din 2018

Autorităţile locale vor plăti "factura" introducerii impozitului pe gospodărie începând cu 2017. Mai exact, sumele încasate din taxarea salariilor şi cea a veniturilor (27,7 miliarde de lei în 2016) vor merge integral către bugetele locale, banii urmând să fie încasaţi cu o întârziere de un an. Sursa de finanţare ar urma să vină tot de la stat, prin eliminarea câtorva excepţii de la plata dărilor pe proprietate. "Instituţiile publice şi companiile de stat, regiile autonome, sunt scutite, astăzi, de la plata impozitului local pe terenurile sau clădirile pe care le au în exploatare. Multe au în gestiune proprietăţi generatoare de profit. Cred ca este absolut normal ca şi acestea să achite dările către primării", au declarat, pentru Capital, surse guvernamentale.

Profesia consultantului fiscal, un detaliu pierdut într-o lege proastă

În România vor apărea 35.000 de consultanţi fiscali. De unde vor veni aceştia, ce vor face şi cu ce vor fi plătiţi? Aceste sunt întrebările la care Guvernul încearcă, neconvingător, să dea răspunsuri. Rolul lor cel mai important este să completeze şi să depună declaraţiile de venit global în numele membrilor unei "gospodării". Lia Olguţa Vasilescu spune că acest profesionist va fi un "medic fiscal de familie - la fel cum medicul de familie se ocupă de problemele de sănătate, consultantul fiscal se va ocupa de problemele fiscale. "Pe lângă completarea şi depunerea declaraţiei anuale de venit pe gospodărie, consultantul fiscal "are ca sarcină efectuarea plăţilor tuturor obligaţiilor fiscale ale membrilor familiei către administraţiile şi instituţiile publice centrale sau locale. Vor înlocui definitiv ghişeele pentru persoanele fizice", plusează Vasilescu.

Profi a ajuns la 545 de magazine, cu o ţintă clară: un total de 700 în 2017

Prin magazine prezente în 289 de localităţi, Profi ajunge la aproape 12.000 de angajaţi. În noiembrie 2016, Polish Enterprise Fund VI (PEF VI), un fond de private equity administrat de Enterprise Investors (EI), a anunţat semnarea unui acord de vânzare a 100% din acţiunile Profi Rom Food, într-o tranzacţie ce se situează la peste jumătate de miliard de euro. Mid Europa Partners este una dintre cele mai mari firme independente de private equity care activează pe pieţele în creştere din Europa Centrală şi de Est. Cu prezenţă în Londra, Budapesta, Varşovia şi Istanbul, Mid Europa Partners a strâns şi administrează fonduri de aproximativ 4,3 miliarde euro.

Veşti proaste pentru zeci de mii de români!

Un proiect de lege care prevede taxarea persoanelor care presteaza in timpul liber servicii prin intermediul platformelor digitale intra in dezbaterea Camerei Deputatilor saptamana viitoare si are mari sanse sa devina lege. Fara a fi supusa dezbaterii publice, initiativa legislativa prevede taxarea servicilor oferite prin intermediul platformelor tehnologice de tipul Uber, Taskrabbit, Indiegogo, Airbnb, etc. De precizat este ca textul initiativei legislative este ambiguu si nu prevede exact ce tipuri de platforme digitale sunt vizate.

COTIDIANUL

Macron şi Le Pen: doi non-conformişti rămaşi în cursă

Emmanuel Macron rămâne primul în topul preferinţelor francezilor după primul tur de scrutin, urmat, la două procente diferenţă, de Marine Le Pen. Nu este un rezultat al logicii politice, ci unul al factorului emoţional. Din acest moment, Franţa se află la o cutremurătoare răscruce a existenţei ei ca stat. Logica politică a pus în competiţie programe diferite, elaborate în spiritul unei tradiţii consolidate şi previzibie. Comunismul lui Jean Luc Melenchon, adaptat la criza europeană de astăzi, socialismul lui Benoit Hamon neadaptat la nimic, continuarea dreptei sarkozyste (fostul UMP) în elementele ei esenţiale, prin Francois Fillon, extremismul naţionalist al Marinei Le Pen, plus sateliţi ai acestor directii principale.

Bate vânt de remaniere. "Mai mulţi de doi miniştri", pe făraşul lui Liviu Dragnea

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică seara că are sub lupă "mai mulţi de doi miniştri" din cabinetul Grindeanu, care, în opinia lui, nu au ţinut pasul cu programul de guvernare. "Nu sunt miniştri răi, dar eu am spus după alegeri, şi înainte de formarea Guvernului, şi când s-a format şi imediat după, că acest program de guvernare este unul foarte riguros, care are obiective foarte importante şi cu care nu poţi să te joci. Adică fiecare ministru are clar un parcurs stabilit în acel program votat, legitimat de oameni, şi unii au mers pe un ritm obişnuit ca unor guvernări anterioare", a spus Liviu Dragnea, la Antena 3. În cadrul emisiunii Liviu Dragnea i-a criticat iar pe Tudorel Toader, ministrul Justiţiei si pe ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan

Efectul scandalului din Fed Cup. Pedeapsa primită de Ilie Năstase de la ITF

Federaţia Internaţională de Tenis a anunţat, duminică, că fostul tenisman Ilie Năstase a fost suspendat provizoriu ca urmare a comportamentului său de Fed Cup România - Marea Britanie. Astfel, fostul tenisman nu va avea acces la competiţiile ITF şi nu va primi acreditare. "Comisia ITF a decis suspendarea provizorie a lui Ilie Năstase, conform regulamentelor ITF, pentru încălcarea regulilor la întâlnirea de Fed Cup de la Constanţa. Conform suspendării provizorii, Năstase nu poate participa la Fed Cup în nicio calitate, cu efect imediat, şi nu va avea acces şi nu va primi acreditare la competiţiile ITF, inclusiv la Fed Cup. Ancheta comisiei continuă. Pe durata anchetei nu se vor mai face alte comentarii", precizează ITF într-un comunicat.

CURENTUL

Un fost luptător în 4 războaie cu Legiunea Străină i-a salvat pe sora şi părinţii adolescenţilor morţi în avalanşă

Cătălin Ioan Berenghi, fost luptător în Legiunea Străină se afla pe munte în momentul în care grupul de 7 alpinişti (Erik Gulacsi şi Dor Geta Popescu, taţii lor, sora lui Erik şi două femei) a fost surprins de avalanşă. Antrenat în 4 războaie, specialist genist, distrugător de lunetişti, alpinist si schior, ghid montan, instructor prim ajutor, instructor scoală de ghizi montani şi instructor cursuri supravietuire, Berenghi se afla sâmbătă în jurul orei 14.00 cu 50 de cursanţi ai unei şcoli de ghizi din Bucureşti pe munte la antrenamente când au auzit strigătele grupului lovit de avalanşă aflat mai jos. Berenghi a coordonat operaţiunea de salvare: au coborât cu frânghii la ei şi i-au scos din zăpadă iar cei răniţi au acceptat cu greu să plece cu salvatorii, lăsând pe loc trupurile celor doi copii decedaţi deja.

CURIERUL NATIONAL

Cum vă va popri Fiscul din 2018

Ministerul Finanţelor Publice a emis un ordin prin care completează Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 84/2016, stabilind că actele de executare silită a conturilor care datorează bani Fiscului vor fi transmise băncilor printr-o platformă informatică pusă la dispoziţie de ANAF. Începând cu 1 iulie 2018, acestea se vor semna cu semnătura electronică extinsă a Ministerului Finanţelor Publice, bazată pe un certificat calificat. Data şi ora comunicării către instituţiile de credit va fi prima zi ulterioară celei în care se încarcă actul de executare.

CE Oltenia disponibilizează doar 1.740 angajaţi

Începând cu 1 mai 2017, CE Oltenia va disponibiliza 1.000 de angajaţi, cea de-a doua etapă de concedieri (când vor fi daţi afară 740 de angajaţi) urmând să aibă loc la 1 mai 2018, se arată într-un proiect de HG supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Energiei. Potrivit acestuia, în prima etapă, ce se va derula în perioada 2017 - 2019, pentru cei 1.000 de angajaţi disponibilizaţi se vor plăti din bugetul asigurărilor de şomaj 38,32 mil. lei, din care 12,77 mil. lei în acest an. Pentru cea de a doua etapă, care prevede concedierea a 740 salariaţi şi care se va derula în perioada 2018 - 2020, plăţile vor fi în cuantum de 28,36 mil. lei, se arată în proiect.

ANCOM, Consiliul Concurenţei şi ANRE caută soluţii pentru colaborarea transsectorială

Autoritatea de reglementare pentru comunicaţii - ANCOM, Consiliul Concurenţei şi autoritatea de reglementare în domeniul energiei - ANRE au organizat deja un prim eveniment comun destinat furnizorilor din sectoarele de energie şi comunicaţii pentru a dezbate pe tema practicilor şi reglementărilor pro-competitivitate în domeniul infrastructurilor fizice, împreună cu factori cu putere de decizie în stabilirea politicilor publice, reprezentanţi ai asociaţiilor de profil şi ai proprietarilor de infrastructuri şi de reţele. În cadrul unui evenimentului derulat recent, industria de comunicaţii şi cea de energie au arătat reglementatorilor prezenţi că au nevoie de predictibilitate, debirocratizare şi stabilitate a cadrului de reglementare pentru a-şi putea derula planurile de afaceri, investiţii şi inovaţie

Venezuela, în haos

O gravă criză politică şi economică face de mai multă vreme ravagii în Venezuela condusă de Nicolas Maduro, urmaşul fostului lider Hugo Chavez. Exasperată de penuria generalizată a produselor de bază necesare traiului, populaţia venezueleană a trecut în ultimele săptămâni la acţiuni puternice, chiar violente, împotriva conducătorilor ţării. Sancţiunea cu ineligibilitatea pentru o perioadă de 15 ani, instituită împotriva lui Henrique Capriles, rivalul lui Maduro cu prilejul alegerilor prezidenţiale din 2013, a pus, cum se spune, paie pe foc.

EVENIMENTUL ZILEI

Dragnea ştie cum va arăta viitorul: "PSD nu va alerga găinile prin curţile românilor!"

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a susţinut, duminică, la Antena 3, că, în ceea ce priveşte noul impozit pe gospodărie, social-democraţii n-au de gând să "alerge găinile prin curţile românilor", aşa cum susţin contestatarii proiectului. Dragnea s-a prezentat în emisiune cu o tablă acoperită de foi deja completate (şi pe alocuri subliniate, cu diverse culori) şi, în timp ce explica noua viziune social-democrată, a operat câteva sublinieri cu un marker.

Băsescu o ajută pe Kovesi? Declaraţia care poate schimba tot

Traian Băsescu a vorbit despre chemarea în faţa comisiei pentru a fi anchetaţi toţi cei care au fost prezenţi acolo. Laura Codruţa Kovesi a fost şi ea în seara respectivă la Oprea acasă, dar şefa DNA, are, aşa cum spune Traian Băsescu o portiţă de scăpare din această încurcătură. "Legal, nimeni nu e obligat să se prezinte în faţa unei comisii parlamentare. Trebuie investigaţia Parchetului. Acolo nu poţi să spui "nu mă duc!". Poţi să fii politician, magistrat, acolo te duci. Erau dependenţi de mine şi s-au adunat la un om politic pentru a vedea ce vor face dacă iese unul sau altul. Eu nu văd ce poţi să faci în casă la Oprea. De la Oprea nu se puteau face ilegalităţi. Ce să facă Kovesi, să dea ordin la procurori să li se arate buletinul de vot dacă au votat cu Băsescu?"

JURNALUL NATIONAL

Tenis - Fed Cup: România se menţine în Grupa Mondială II

Echipa României îşi păstrează locul în Grupa Mondială II a Fed Cup, după ce a învins formaţia Marii Britanii în meci de baraj, duminică, la Tenis Club IDU din Mamaia, scor 3-1, prin punctul adus de Irina Begu, care a dispus de Heather Watson cu 6-4, 7-5. Begu, asistată de pe bancă de colega ei Sorana Cîrstea, s-a impus la capătul unui meci echilibrat, care a durat două ore şi două minute. România ţintea menţinerea în al doilea eşalon valoric al Fed Cup, după ce a fost învinsă de Belgia cu scorul de 3-1, în februarie, la Bucureşti, în primul tur al Grupei Mondiale II. Marea Britanie viza promovarea în Grupa Mondială II, după ce a câştigat barajul de promovare din Grupa I valorică a zonei Europa-Africa.

Ion Ţiriac: Asa suntem noi, abia aşteptăm să sărim pe ai noştri şi le permitem străinilor sa facă ce vor la noi acasă!

on Ţiriac s-a deplasat de la Bucureşti pentru a-l susţine pe Ilie Năstase după incidentele de la meciul de Fed Cup, dintre România şi Marea Britanie. "În momentul în care un jucător iese de pe teren din proprie vointa, pierde meciul! Ce e terenul de tenis, face fiecare ce vrea? Nu ştiu ce a spus domnul Năstase din tribuna, nici nu ma interesează pentru ca în momentul în care a părăsit suprafaţa de joc nu mai era persoana oficială! Ii ceri sa părăsească banca, o face, dar cum îşi permite un arbitru să-l scoată din arena? Asa suntem noi, abia aşteptăm să sărim pe ai noştri şi le permitem străinilor sa facă ce vor la noi acasă!", a spus Ţiriac, potrivit dolce-sport.ro.

Ministrul Finanţelor: Angajatorul nu va mai reţine la sursă impozitul pentru angajat; scadenţa de plată va fi în luna mai a anului următor

Angajatorul nu va mai reţine la sursă impozitul pentru angajat, acesta putând să folosească sumele în folosul personal, dar va trebui să ţină cont de faptul că scadenţa de plată a impozitului va fi în luna mai anului viitor, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, în cadrul unei emisiuni difuzate duminică la Digi 24. Ministrul a precizat că angajatorul va continua şi în noul sistem să reţină la sursă contribuţiile sociale pentru angajat. În ceea ce priveşte plata impozitelor în luna mai a anului următor, acesta a afirmat că suma va fi ajustată cu mecanismul de deduceri fiscale. Prima declaraţie va fi depusă în luna mai a anului 2019, pentru anul 2018. Relaţia cu Fiscul va fi păstrată prin intermediul consultantului fiscal, dar plata impozitului se va face de către contribuabil, putând fi făcută şi prin internet banking.

Ministrul Transporturilor: Lucrăm la un proiect de lege ca să nu mai blocheze licitaţiile tot felul de "contestatari de meserie"

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat, vineri, cu ocazia unei vizite în judeţul Vaslui că se lucrează la un proiect de mofidificare a legislaţiei, astfel încât investiţiile strategice să nu mai fie blocate de anumiţi "contestatari de meserie". De asemenea, întrebat când ar putea începe lucrările la autostrada Târgu-Mureş - Iaşi, oficialul nu a putut preciza un termen exact, referindu-se la posibilitatea unor contestaţii în procesul de atribuire a lucrării. Ministrul Transporturilor a precizat, de asemenea, că a luat şi va lua în continuare măsuri împotriva antreprenorilor 'neserioşi' care nu respectă contractele.

NATIONAL

Carmen Dan declanşează "Jihadul" la Interne!

Cei din "frăţia" care controlează, de atâta amar de vreme, politica subterana de cadre a MAI-ului, fiind catalogaţi "stăpânii căsuţelor", au de această dată serioase motive de îngrijorare. Întrucât, după cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, Carmen Dan ar fi reuşit să spargă "omerta" existenta la vârful ministerului. Si odată spartă aceasta blocadă informaţională ar putea declanşa, cât de curând, o amplă campanie de verificare atât a situaţiei celor care ocupa abuziv funcţii de conducere, dar mai ales despre cine se află in spatele obstrucţionării organizării unor concursuri pentru ocuparea unor funcţii "păstrate" vacante de luni de zile.

Finul lui Ponta, şef la Justiţie!

Parca pentru a întări si mai mult misterul legat de inexplicabilele coabitări de la Justiţie, Liviu Dragnea a "înghiţit" nu unul, ci doi "broscoi" la conducerea acestui minister pe care, fie si din simple calcule politice, ar fi trebuit sa încerce sa-l "securizeze" la maxim. Liderul PSD, pentru a nu irita si mai mult apele in partid, a acceptat "oferta de nerefuzat" a ultimului "baron" din avanposturile PSD-ului, Paul Stănescu reuşind astfel să o impună drept secretar de stat la Justiţie pe Sofia Mariana Mot, membra de frunte a "pepinierei de cadre" din Olt, mama primarului din Slatina, naşa lui Bercea Mondial. Însă si mai greu este de înţeles cum de junele Ion Claudiu Teodorescu, cunoscut in tot partidul drept "Răducu" sau "Finul", nimeni altul decât mana dreapta a lui Victor Ponta a ajuns secretar general al aceluiaşi Minister al Justiţiei.

PUTEREA

Dosar penal pentru ucidere din culpă, în cazul morţii alpiniştilor DOR GETA POPESCU şi Erik GULACSI

Poliţiştii hunedoreni au deschis dosar pentru ucidere din culpă în cazul accidentului montan de sâmbătă după-amiază, în care şi-au pierdut viaţa tinerii alpiniştii Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi. Până acum, poliţiştii au audiat trei persoane care se aflau pe munte în momentul avalanşei, ei luând în calcul inclusiv varianta ca aceasta să fi fost provocată. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al judeţului Hunedoara, Laura Bradu, a declarat pentru News.ro că că poliţiştii iau în calcul mai multe variante. "Sunt mai multe variante, e posibil ca zăpada să fi fost fortuită, e posibil ca avalanşa să fi fost provocată. Oricum, va trebui făcută o expertizare. Urmează să se stabilească dacă se face cineva vinovat de acest accident", a spus ea.

ROMANIA LIBERA

Gabriel Petrea, şeful tinerilor pesedişti a făcut primul milion de euro din fonduri UE

La 27 de ani, îşi permitea să dea cu împrumut 500.000 de lei, o sumă pe care mulţi tineri nici nu visează că ar vedea-o vreodată, darmite să o aibă. Dar el nu e un tânăr oarecare, este şeful tinerilor. Al tinerilor social-democraţi. Şi, de câteva luni, ministru. Nu a împlinit încă 33 de ani, dar colegii de partid şuşotesc că ar fi milionar. În euro. Se numeşte Gabriel Petrea. Dacă deţine milioane de euro, însă, cu siguranţă nu sunt bani albi. Dacă ar fi fost aşa, ar fi apărut în declaraţia de avere. Ce ştim sigur, însă, este că Gabriel Petrea este posesorul a cel puţin un milion de lei. Un milion care i-a intrat în conturi în mod miraculos, fără justificare.

Parisul, sub asediu după alegeri

Străzile Parisului au fost luate cu asalt de sute de protestatari duminică, în ziua alegerilor prezidenţiale, arată Ruptly. Potrivit jurnaliştilor, poliţiştii au intervenit cu gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimile de oameni. Potrivit ruptly.tv oamenii protestează pe străzile din capitala Franţei, după ce exit-poll-urile i-au anunţat pe Emmanuele Macron şi Marine Le Pen în turul doi de scrutin. Zeci de extremişti de stânga au ocupat Piaţa Bastiliei, nemulţumiţi că Marine le Pen, candidata extremei drepte a reuşit să ajungă în turul al doilea al prezidenţialelor.

ZIARUL FINANCIAR

IVG - impozitul pe venitul gospodăriilor

Propunerea făcută de PSD, de Liviu Dragnea sau de Ministerul Finanţelor, privind impozitul de venit gospodăriilor a venit de nicăieri. Nici bine nu s-au terminat discuţiile legate de legea salarizării unice că PSD şi Ministerul Finanţelor a venit cu o revoluţie fiscală în ceea ce priveşte impozitarea veniturilor persoanelor fizice. De la 1 ianuarie 2018 ar trebui ca impozitul de venit de 16%, cu reţinere la sursă, adică plătit de companie în contul salariatului, să dispară şi să fie introdus impozitul de venitul gospodăriilor, un impozit mult mai complex cu o rată de impozitare de 10%. La IVG toate veniturile vor fi adunate într-un singur loc, din salarii, din diurne, din bonusuri, din chirii, din câştiguri financiare etc., după care vor urma o serie de deduceri, şcoală, asigurări, abonamente la sală, cote forfetare, iar ce rămâne va fi impozitat cu 10%.

Febră pe bursă pentru cea mai aşteptată listare a deceniului

Brokerii şi-au anunţat clienţii să pregătească banii pentru o listare rapidă, iar volumul tranzacţiilor a coborât la jumătate faţă de primele trei luni ale anului. Valoarea medie zilnică de tranzacţionare la bursă de săptămâna trecută a fost de 21,4 mil. lei, la jumătate faţă de media din acest an, iar unii brokeri spun că rulajele în scădere sunt ca­uzate de febra listării RCS&RDS, cea mai aşteptată listare a deceniului. "Cred că investitorii au început deja să strângă bani pentru listarea acţionarului RCS&RDS. Apatia din ultima săptămână nu este doar consecinţa sărbătorilor de Paşti, ci şi a faptului că investitorii îşi păstrează cash-ul disponibil pentru a subscrie în cadrul ofertei Digi", consideră Simion Tihon, broker la compania Prime Transaction

Frustrarea alegătorilor şi neîncrederea în elită a adus Franţa în plină revoluţie, cu tinerii în rolul principal

Franţa este o economie mare şi bogată, însă are o problemă care, aşa cum o demonstrează alegerile prezidenţiale, are puterea de a schimba soarta Europei: frustrarea populaţiei şi mai ales a tinerilor. De aceea, spun analiştii, Franţa are nevoie de schimbări pe care oricine va fi ales preşedinte nu le poate ignora. Francezii care s-au dus la vot pentru alegerile prezidenţiale au avut un motiv de mândrie. Activitatea de afaceri a companiilor a atins luna aceasta, în plină cursă electorală, maximul de după marea criză economică. De fapt, potrivit indicelui IHS Markit, Franţa a evoluat atât de bine încât a depăşit şi Germania, cea mai mare economie europeană, şi a tras după ea întreaga zonă euro. Pentru unii, acesta este un semn că managerii au devenit mai încrezători în viitor înainte de alegeri, notează CNBC. Însă pentru alegătorul de rând statistica şi indicii sunt prea puţin liniştitori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb