REVISTA PRESEI 24.05.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 24 mai 2012

ADEVARUL

Ponta vinde statul în procesul lui Năstase

În a doua sa zi de lucru, omul numit de Victor Ponta la şefia Inspectoratului de Stat în Construcţii şi-a retras instituţia din calitatea de parte vătămată în procesul "Trofeul Calităţii", în care e inculpat Năstase. La termenul de ieri al recursului din dosarul "Trofeul Calităţii", dosar în care Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) a livrat o supriză ce ar putea schimba total deznodământul procesului. Printr-o adresă depusă ieri, ISC anunţă instanţa că "nu se constituie parte civilă în cauza penală de faţă". Motivul: "Trofeul Calităţii" nu a produs instituţiei niciun prejudiciu. Printr-o singură hârtie, Inspecţia contrazice ce au spus procurorii, expertizele acceptate de prima instanţă, şi chiar poziţiile de până acum ale instituţiei, care calculase pierderi de aproximativ 1,6 milioane de euro în "Trofeul Calităţii".

Operaţiunea "Ucideţi procesele"

Ceea ce s-a întâmplat acum la Inspecţia de Stat în Construcţii pare să fie o schemă pe care USL a gândit-o pentru salvarea politicienilor judecaţi în mari dosare de corupţie. Schemă ce fusese intuită de Monica Macovei, fost ministru al Justiţei, dar care s-a aplicat prima oară, acum, în dosarul "Trofeul calităţii", asupra căruia planează urgenţa prescrierii faptelor. Adresa de retragere a ISC din proces are doar semnătura şefului, dar nu şi avizele obligatorii

USL îl atacă pe Băsescu pe toate fronturile

PSD şi PNL caută voturi pentru a-l trimite pe Ponta la Bruxelles în locul preşedintelui. În paralel, parlamentarii USL propun simplificarea demiterii şefului statului. Premierul Victor Ponta a trimis Parlamentului o scrisoare prin care solicită organizarea unei şedinţe comune de plen în care să fie adoptată o decizie privind mandatul şi nivelul de reprezentare a României la Consiliul European. Ponta a explicat că el şi preşedintele Traian Băsescu au poziţii divergente în ceea ce priveşte reprezentantul României la Consiliul European şi a explicat că la Consiliul European se discută teme care ţin de activitatea Executivului şi a subliniat că opinia sa este că România trebuie reprezentată de primul ministru.

Consiliul Europei de la Bruxelles / Liderii UE nu au ajuns la niciun acord. Relansarea economică "se amână"

Şefii de stat şi de guverne din UE s-au întâlnit miercuri într-un consiliu informal pentru a se pune de acord asupra unor măsuri extrem de importante care ar putea încuraja creşterea economică a statelor membre. Principala preocupare a liderilor europeni era găsirea unor soluţii urgente care să ducă la generarea de noi locuri de muncă în statele membre ale UE. Mai multe variante care ar genera fondurile necesare investiţiilor s-au aflat pe masa de discuţii: taxa pe tranzacţii financiare, eurobondurile, fondurile europene, garanţii ale Băncii Europene pentru Investiţii. În paralel, liderii UE trebuiau să analizeze modul în care disciplina fiscală a UE, stabilită prin reguli şi ţinte bugetare fără precedent, este aplicată în statele membre.

Consiliul European / Băsescu: România este pregătită în cazul ieşirii Greciei din euro. Vom reduce daunele, dar ele vor exista

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, după reuniunea liderilor UE de miercuri, că România este pregătită să reducă pagubele unei eventuale ieşiri a Greciei din zona euro. "România este pregătită să diminueze la maximum daunele, dar asta nu înseamnă că ele nu vor exista", a declarat Băsescu. Preşedintele României a luat parte la discuţiile liderilor UE din cadrul summit-ului informal de ieri de la Bruxelles, reuniune care s-a încheiat, fără a se ajunge la rezultatul aşteptat - stabilirea unei strategii comune de relansare economică - în jurul orei 2.00, ora României, a zilei de joi.

Guido Westerwelle, ministrul german de Externe: "Să folosim banii europeni pentru creştere economică!"

Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, explică, în exclusivitate pentru "Adevărul", ce ar trebui să conţină pactul european de creştere economică. Europa este bântuită din nou de năluca revenirii crizei datoriilor. Evoluţiile ultimelor zile nu aduc nimic nou: chiar dacă putem remarca primele succese, nu am ieşit definitiv din criză. Soluţionarea acesteia nu este o chestiune de luni, ci de ani - şi nu există nicio scurtătură. Marile datorii publice, acumulate în decursul mai multor ani, şi lipsa de competitivitate a ţărilor aflate în criză constituie adevăratele cauze ale crizei economice şi financiare. Continuarea consecventă şi sustenabilă a consolidării bugetelor este o condiţie sine qua non pentru însănătoşire. De aceea, pactul fiscal nu trebuie renegociat acum.

Cum pierde Portul Constanţa o finanţare masivă de la UE

Atribuirea unui contract de amenajare a digului de larg, cu fonduri structurale, trenează de mai bine de doi ani. Întârzierea are drept consecinţă depăşirea termenului-limită, după care banii europeni nu vor mai putea fi accesaţi. Pentru un port maritim de calibrul celui de la Constanţa, amenajările din larg sunt esenţiale în vederea alinierii acestuia la standarde internaţionale. Iar interesul strategic pentru această încadrare este de nivel european, România numărându-se printre puţinele ţări membre UE cu deschidere la mare. De aceea, pentru amenajarea digului de larg, mai exact pentru extinderea acestuia, a fost repartizată încă din 2010 o finanţare de aproape 150 de milioane de euro, cea mai mare parte din bani provenind din fonduri structurale de la Uniunea Europeană. Finanţatorii europeni au cerut încă de pe-atunci ca, până în iunie 2012 - adică peste numai câteva zile -, lucrările să fie demarate cu un constructor desemnat prin licitaţie publică.

Crin Antonescu: Scopul legii electorale este să rămână două partide, PSD şi PNL

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, s-a declarat, personal, adeptul revenirii la votul pe liste sau al uninominalului în două tururi, dar a menţionat că USL preferă uninominalul într-un tur pentru simplificarea scenei politice româneşti prin impunerea a două partide mari în Parlament, PSD şi PNL. "Opţiunea mea personală era fie revenirea la sistemul de listă sau uninominal în două tururi", a spus Antonescu, la Antena 3, criticând, în context, şi modificarea legislativă prin care primarii sunt aleşi într-un tur. Crin Antonescu a subliniat că scopul principal după alegerile parlamentare îl reprezintă dispariţia PDL.

CURENTUL

"Masă mare, trăiască naşul!": Primarul Poteraş a oferit 138 de milioane euro asfaltangiilor de casă ai PDL Bucureşti

Primarul Poteraş, cuprins de "patriotismul local", a organizat, în mare grabă, fantoma unor licitaţii pentru atribuirea unui contract al cărui obiectiv este constituit din "Lucrări de reabilitare, construcţii şi extinderi reţele apă-canal şi drum în sectorul 6". Sună frumos şi foarte atrăgător pentru locuitorii Sectorului 6. Dar sună şi mai atrăgător pentru cele câteva firme care, vor beneficia de o sumă totală de peste 600.000.000 de lei, fără TVA. Sau calculat după aritmetica UE, în jur de 137,9 milioane de euro. Un contract deosebit de generos, câştigat de câteva asocieri de firme dintre care, cele mai multe sunt cunoscute ca făcând parte din cercul celor apropiate de PDL, firme care de-a lungul timpului, au făcut afaceri avantajoase cu liderii pedelişti în favoarea cărora au şi făcut o serie de donaţii generoase.

Sulfina Barbu şi "la famiglia" PDL din sectorul 4

Candidatura Sulfinei Barbu, unul dintre cei cei mai controversaţi miniştri ai PDL , la primăria sectorului 4 nu este deloc întâmplătoare. Sulfina Barbu este preşedinta Organizaţiei de femei a PDL sector 3, conform CV-ului oficial, postat pe site-ul Camerei Deputaţilor, dar are strânse legături cu PDL sector 4, mai ales la nivel de interese. Şi aici nu vorbim doar de interese politice, pentru că la mijloc e vorba de bani. Familia Sulfinei Barbu este strâns legată de afacerile liderilor PDL din sectorul 4, în special de cele derulate de familia Raicu. Preşedinte la organizaţia PDL Sector 4 este vicepreşedintele PDL Bucureşti, Romeo Raicu, fost deputat până în 2008.

Ponta, un dom' Goe contemporan cu pălărie de "marinel" în Afganistan

Dacă PR-ul lui Ponta lucrează în aceste zile pentru a încerca să-i creeze o imagine de bărbat de stat care poate merge chiar şi în teatrele de operaţii în care acţionează militarii românii, liderul PSD îşi demonstrează încă o dată limitele. Plecat în Afganistan cu alaiul de jurnalişti de curte de la prietenul Ghiţă, Victor Ponta a dovedit încă o dată că este preocupat mai mult de imaginea sa decât de problemele reale ale militarilor de pe front. Ponta a apărut în mijlocul militarilor ,după cum se vede în imaginile de acolo, cu o pălărie de soare de parcă era la plajă şi se ferea de razele soarelui. Un fel de domnul Goe cu pălărie de "marinel". Din "harnaşament" nu lipseşte nici o vestuţă apretată corect sau, pentru pozele de FB, vesta antiglonţ care să-i dea o alură mai războinică.

CURIERUL NATIONAL

Pesimismul bântuie iar mediul de afaceri

Oamenii de afaceri se aşteaptă la deteriorarea economiei în perioada următoare, lipsa surselor de finanţare şi a celor pentru investiţii, corupţia şi accesarea fondurilor europene fiind principalii factori care vor afecta economia românească în următorul an, potrivit unui studiu al Fundaţiei Romanian Business Leaders (RBLS), efectuat în parteneriat cu compania GfK. Mircea Coşea: Să nu uităm că încă nu am ieşit din recesiune sau din criză, îngrijorarea întreprinzătorilor este legitimă. Costel Olteanu, UNPCPR: Sunt îngrijorat mai ales de ce nu se întâmplă în România, dar dacă statul nu ne poate ajuta, măcar să nu ne încurce.

Premierul Ponta în aventurile lui Habarnam

Habarnam e un simpatic. La fel şi Victor Ponta. Habarnam e cam palavragiu. La fel şi Victor Ponta. În oraşul lui, Habarnam e un încurcă-lume. În ţara lui, Victor Ponta e prim-ministru. În două săptămâni a numit deja trei miniştri la Educaţie şi aşteaptă ca un alt ministru nominalizat (Victor Alistar) să-şi rezolve problemele de incompatibilitate. Alte trei erori ale premierului Ponta (ignorate până acum) s-au petrecut într-un domeniu foarte serios: al Sănătăţii. Dar să fim îngăduitori: ca şi Habarnam, Victor Ponta greşeşte copilăreşte. "Probabil că habar nu are despre ce e vorba. I s-a pus un microfon în faţă şi a comentat". Este caracterizarea făcută premierului Victor Ponta de către colegul său liberal din alianţa USL, Eugen Nicolăescu. Ministru al Sănătăţii timp de aproape patru ani şi preşedintele Comisiei de sănătate a PNL, Nicolăescu a propus săptămâna trecută desfiinţarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Epoca de aur sau o nouă bulă speculativă? Producătorii scot aeronave pe bandă rulantă

Tim Zemanovic, directorul companiei Aircraft Demolition, şi-a format o perspectivă despre situaţia pieţei mondiale de aeronave, care se află în plină expansiune. Unii spun că s-ar fi supraîncălzit - în timp ce marii producători de aeronave dezvoltă avioane cât de repede pot pentru a face faţă cererii. Tim Zemanovic, directorul unei companii care se ocupă cu demolarea şi reciclarea de aeronave, Aircraft Demolition, spune că afacerea sa veche de aproape cinci ani nu a mers niciodată mai bine, având în vedere că marile companii de zbor se află în plină expansiune, mărindu-şi flotele cu avioane cu un consum redus de carburant.

Guvernul nu ştia de procesul OMV vs. România

Ponta acuză fostul Guvern că nu a angajat niciun avocat pentru procesul de la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris. Acţionarul majoritar al OMV Petrom cere rambursarea a 91,6 mil. lei pentru ecologizarea efectuată în perioada 2009 - 2010. Statul român nu are încă niciun reprezentant în procesul intentat de OMV la Curtea de Arbitraj de la Paris, a anunţat ieri premierul Victor Ponta, precizând că ministrul Mediului a aflat printr-o citaţie că primul termen a fost deja stabilit pentru săptămâna viitoare. "Din noiembrie 2011, fostul Guvern nu a iniţiat niciun demers de apărare în faţa OMV, neangajând niciun consultant sau avocat. Până astăzi, statul nu a făcut nici cel mai mic demers în a se apăra în faţa instanţelor", a spus Ponta, citat de Mediafax.

Bancherii elveţieni se pregătesc pentru un aflux de imigranţi francezi bogaţi

Bancherii elveţieni se pregătesc pentru un aflux de imigranţi francezi bogaţi după ce alegerile prezidenţiale din Franţa au fost câştigate de socialistul François Hollande, care a propus în campania electorală o taxă de 75% pe veniturile de peste un milion de euro, potrivit Bloomberg. Propunerea face parte din planul preşedintelui francez de reducere a deficitului bugetar, dar ar putea împinge cetăţenii francezi bogaţi să se mute în Elveţia, unde pot beneficia de taxe foarte mici printr-un sistem special, numit "aranjamentul fiscal", care prevede plata unei sume fixe de către unii rezidenţi, stabilită în funcţie de chiria plătită anual (sau valoarea de închiriere a locuinţei) şi nu are legătură cu veniturile reale sau averea.

Investitorii nu mai vor să deţină obligaţiuni italiene şi spaniole

Investitorii străini vor continua probabil să îşi reducă deţinerile de obligaţiuni ale Italiei şi Spaniei, în acest an, după ce în primul trimestru ponderea acestora a coborât la circa o treime din total, potrivit Fitch Ratings, transmite Reuters. Aceste retrageri sporesc dependenţa Guvernelor de la Roma şi Madrid de băncile locale, pentru refinanţarea datoriilor. În schimb, băncile italiene şi spaniole devin tot mai expuse la riscurile generate de înrăutăţirea crizei datoriilor suverane din zona euro.

Vasilescu: Deprecierea, cauzată de "veştile rele" din zona euro

Noul maxim istoric al cursului de schimb este cauzat de "veştile rele" din zona euro, iar în aceste condiţii eforturile de temperare din partea băncilor centrale sunt limitate, deşi BNR foloseşte instrumentarul adecvat şi leul manifestă în continuare rezistenţa cea mai solidă, a declarat Adrian Vasilescu, informează Mediafax.

EVENIMENTUL ZILEI

Dilema lui Daniel Constantin: Cum să-i plătească lui Voiculescu 4.728 de euro lunar dintr-o leafă de 288 de euro

Ministrul Agriculturii a împrumutat de la Dan Voiculescu 295.000 de euro, pentru a-şi construi o casă. El câştiga lunar doar 648 de lei (144 de euro). Potrivit declaraţiei de avere postată recent, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a câştigat anul trecut 7.776 de lei net, adică 648 de lei lunar - salariul minim pe economie. Aceeaşi sumă de bani a câştigat-o şi soţia sa, Ramona Elena. Dacă vom aduna cele două salarii, rezultă că soţii Constantin au cîştigat, anul trecut, 1.296 de lei net lunar, adică 288 de euro. Cu aceşti bani, familia ministrului Agriculturii a trebuit să-şi asigure traiul de zi cu zi, întreţinerea vilei de 340 de metri pătraţi din Corbeanca, judeţul Ilfov, şi să plătească tranşele lunare ale celor două împrumuturi, în valoare totală de 295.000 de euro, primite de la Dan Voiculescu.

Suspendarea lui Băsescu, testul impus de Antonescu lui Ponta

Premierului i se cere să-şi arate loialitatea faţă de USL prin înlăturarea preşedintelui. Accelerarea procedurilor de suspendare a lui Traian Băsescu este "proba loialităţii" pe care PNL i-o cere premierului Victor Ponta. Suspiciunile liberalilor au fost alimentate în ultima perioadă de apropierea lui Ponta de UNPR. Conform unor surse din USL, după locale, Parlamentul ar putea fi depopulat de vreo 20 de aleşi, care au şanse să devină primari sau şefi de consilii judeţene. Pentru liderul PSD, abordarea subiectului suspendării preşedintelui Băsescu înainte de locale este delicată, în condiţiile în care voturile UNPR, care a anunţat că nu votează împotriva preşedintelui, sunt vitale pentru susţinerea viitoarelor proiecte propuse de guvern, susţin sursele citate.

Ziua decapitărilor: Ponta i-a demis pe Vladimir Tismăneanu şi pe Adrian Streinu-Cercel

Premierul Victor Ponta l-a demis pe Vladimir Tismăneanu din funcţia de preşedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. Ponta a făcut ieri mai multe schimbări în fruntea instituţiilor aflate în subordinea guvernului. Victor Ponta a semnat eliberarea din funcţie a preşedintelui Consiliului Ştiinţific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Vladimir Tismăneanu. O soartă similară a avut şi Ioan Stanomir, care a fost înlocuit din funcţia de preşedinte executiv al Institutului, în locul său fiind numit Dan-Andrei Muraru. În seria aceloraşi demersuri, Ponta l-a înlocuit pe Adrian Streinu-Cercel cu Răzvan Teohari Vulcănescu în funcţia de secretar de stat la Ministerul Sănătăţii.

Unde au dispărut miliardele de euro promise pieţei imobiliare româneşti

Investitorii imobiliari cu planuri măreţe promiteau, în plină dezvoltare a pieţei româneşti, plasamente ce depăşeau 22,3 mld. euro. Planurile nerealiste amestecate cu blocajul adus de criză au determinat o parte din aceşti dezvoltatori să se gândească la strategii de ieşire din piaţă. Au trecut peste cinci ani de la anunţurile pline de avânt ale dezvoltatorilor, iar din ambiţiile acestora au rezultat investiţii de numai trei miliarde de euro, majoritatea plasate în terenuri pe care erau programate megaproiecte imobiliare. Dintre cei 15 investitori care au anunţat, în perioada 2007-2008, dezvoltări de peste un miliard de euro, astăzi mai lucrează doar patru companii. Restul au intrat cu o parte din firme în faliment, s-au retras de pe piaţă sau aşteaptă vremuri mai bune. În plus, şapte companii dintre cele contabilizate de Capital nu au reuşit să încaseze niciun ban de pe piaţa românească, ba, dimpotrivă, şi-au văzut investiţiile devalorizate de la o lună la alta.

JURNALUL NATIONAL

RCS-RDS joacă în filmul "Băieţii deştepţi de la cablu". Companiile de stat oferă infrastructura la preţuri de nimic pentru prosperitatea operatorului de cablu

Compania de cablu RCS-RDS şi-a construit reţeaua pe spinarea, la propriu, statului român. O reţetă simplă ca bună-ziua stă la baza creşterii spectaculoase a cifrei de afaceri şi a extinderii numărului de abonaţi. RCS-RDS a "descoperit" cât de uşor şi de ieftin poţi să tragi cablurile către primitorii de programe tv şi mai nou de semnale internet şi telefonie. Mănunchiurile de fire care "coafează" localităţile au ca bază de susţinere stâlpii de electricitate. Ce contează lângă conductorii pentru energia electrică încă un fir? La această întrebare, zeci şi zeci de şefi din companiile de electricitate sau din alte regii de servicii publice au zis - aproape că nu contează! Pe această "credulitate" sau naivitate RCS-RDS şi-a ridicat imperiul. De mai bine de zece ani, "băieţii de la cablu", intraţi cu căciula în mână pe la marile firme - în principal de electricitate - au primit acceptul să-şi întindă infrastructura.

Sindicatele vor să răstoarne Codul Muncii. BNR vrea să strângă un milion de semnături pentru modificarea legislaţiei prin iniţiativă civică

Blocul Naţional Sindical (BNS) doreşte să strângă un milion de semnături pentru a modifica prin iniţiativă civică actualul Cod al Muncii, aprobat prin asumarea răspunderii de către Cabinetul Boc în urmă cu un an. România este singura ţară unde aproape un sfert din angajaţi au salariul minim pe economie, în condiţiile în care celelalte state europene au o medie între 8% şi 10%. Numai în ultimul an, actualul Cod al Muncii a generat 200.000 de locuri de muncă remunerate cu salariul minim pe economie. Organizaţia a realizat deja un proiect de Cod al Muncii, pe care l-a prezentat public la data de 30 martie, iar acum este în "turneu" prin ţară pentru consultări pe baza acestuia cu toate părţile implicate.

Cine câştigă şi cine pierde dacă Grecia părăseşte eurozona

Este mai bine ca Grecia să rămână sau să iasă din Uniunea Europeană? Aceasta este o întrebare care a început să frământe din ce în ce mai mulţi cetăţeni europeni şi analişti economici. Contează dacă euro pe care-i deţineţi sunt emişi de Grecia, Spania, Finlanda sau Germania? Odată ce oamenii ajung să creadă în general că deţin euro spanioli sau finlandezi, moneda unică se află efectiv la sfârşit. Legea lui Gresham - banii răi fac să dispară banii buni - datează de pe vremea unor monede metalice: monedele false circulau, cele autentice erau tezaurizate. Economistul Nouriel Roubini, celebru pentru că a prezis criza financiară globală, pledează pentru o "ieşire negociată" a Greciei din zona euro, variantă care ar fi, în opinia lui, cel mai mic rău, scrie Le Figaro. Acesta a mai precizat că Grecia va fi greu de salvat şi că pentru statul elen părăsirea zonei euro şi adoptarea drahmei este singura modalitate de regăsire a creşterii.

Goldman Sachs: Grecia poate fi ştearsă de pe hartă. China poate acoperi pierderile în 3 luni

Lumea se poate lipsi de Grecia. Există ţări care pot contrabalansa pierderile elene cu succes, într-un timp uluitor de scurt. Creşterea ţărilor BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud - n.r.) este mult mai importantă pentru sănătatea economiei globale decât soarta Greciei, întrucât aceste cinci cele mai mari ţări emergente pot contrabalansa uşor pierderile crizei europene, a spus Jim O'Neil, preşedintele Goldman Sachs Asset Management, pentru Russia Today. "În contextul crizei europene, de exemplu, imi place să spun despre China că ea crează o economie echivalentă cu cea a Greciei în 11 săptămâni jumătate. Deci, puteţi şterge Grecia de pe hartă şi, în 11 săptămâni jumătate, China va crea o alta", a adăugat O'Neil.

PUTEREA

Păcăleala de la Mega Image

Clienţii lanţului de supermarketuri Mega Image care merg cu maşinile să se aprovizioneze sunt, practic, obligaţi să cumpere cel puţin un produs, chiar şi cel mai ieftin. Astfel, clienţii sunt anunţaţi, la intrarea în parcare, că prima oră de staţionare este gratuită, însă, în cazul în care nu găsesc ceea ce vor în magazin, chiar dacă se încadrează în ora gratuită, trebuie să se întoarcă la casa de marcat pentru a cumpăra măcar un pliculeţ de zahăr, altfel ieşirea din parcare este imposibilă. Acest aspect nu este însă precizat pe indicatorul de la intrare.

Investitorii pe bursă ar putea scăpa de impozitare

Investitorii de pe bursă ar putea scăpa de impozitarea pe fiecare tranzacţie în câştig, prevăzută în proiectul de modificare a Codului fiscal. Potrivit proiectului, investitorii vor fi scutiţi de la depunerea declaraţiilor fiscale trimestriale şi de la plata trimestrială a impozitului pe profit, însă va fi introdusă reţinerea unui impozit anticipat de 16% pe fiecare tranzacţie în profit. Preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori, Lucian Anghel, a precizat că există disponibilitate din partea Ministerului Finanţelor pentru a renunţa la propunerea de impozitare pe fiecare tranzacţie în câştig.

Isar: Guvernul lucrează la o "măsură stranie"

Guvernul vrea să introducă un "impozit zero" pentru diferenţa între profitul obţinut într-o anumită perioadă şi cel declarat într-un interval anterior, a declarat ministrul delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar, care apreciază că măsura este una "mai stranie". "În următoarele şase luni nu există măsuri de reducere a taxelor, doar una mai stranie, la care lucrăm. Aceasta se referă la un impozit zero pentru profitul care depăşeşte ceea ce s-a produs într-o perioadă anterioară, 2011 sau trimestre din 2011. Practic, mediul privat să poată să producă mai mult decât a produs în 2011 sau dacă nu poate să producă măcar să arate un profit mai mare", a declarat Isar, la o întâlnire cu reprezentanţii mediului de afaceri.

După Siria urmează Liban

"Există un pericol real ca diferendul din Siria să transgreseze în Liban. Ţinând cont de istorie, de componenţa etnică şi religioasă a populaţiei din această ţară, precum şi de principiile care stau la baza statului libanez, lucrurile ar putea ieşi prost", a spus ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, exprimându-şi regretul în legătură cu escaladarea artificială a divergenţelor între şiiţi şi sunniţi. Potrivit ministrului rus, este o evoluţie periculoasă care ar trebui evitată cu orice preţ. "Sper ca toţi membrii responsabili ai comunităţii internaţionale şi, mai presus de toate, ţările islamice şi ţările occidentale vor trage concluziile corecte şi vor fi capabili să se oprească la timp", a mai spus Lavrov. În partea de nord a Libanului au avut loc ciocniri între populaţia sunnită, care sprijină rebeliunea în Siria, şi alawiţi (o ramură a musulmanilor şiiţi), care îl susţin pe preşedintele Siriei, Bashar al-Assad.

ROMANIA LIBERA

Dan Mihalache, secretar general adjunct al PNL: "Trebuie operate corecţii în privinţa funcţionării DNA şi ANI"

Dan Mihalache, 41 de ani, numărul doi în Secretariatul General al Guvernului, recunoaşte că la alegerile generale nu va fi vorba despre o paritate între PSD şi PNL, sugerând că partidul lui Victor Ponta are toate şansele să câştige mai multe mandate, fiindcă este vorba despre o "paritate a candidaturilor, nu a locurilor eligibile". Liberalii nu mai sunt siguri dacă Traian Băsescu trebuie sau nu suspendat, iar Dan Mihalache, secretar gen-eral adjunct al PNL şi unul dintre strategii partidului, spune că deciziile importante se vor lua după alegerile generale din noiembrie. "Este un calcul de ordin strategic şi tactic", spune Mihalache, lăsând să se înţeleagă că urgenţa demiterii preşedintelui, anunţată de Dan Voiculescu, se amână, astfel, cel puţin până după alegerile parlamentare, aşa cum şi-a dorit PSD.

Avantajele uninominalului sau de ce-şi sacrifică Antonescu partidul

Crin Antonescu îşi sacrifică partidul prin acceptarea uninominalului care i-ar putea aduce PNL în jur de 10% din mandate, nu de dragul stabilităţii politice care s-ar putea obţine în România datorită acestui sistem de vot, ci cu speranţa că USL chiar îl va ajuta să devină preşedinte. Liderului PNL nu i-a făcut nimeni ecuaţia eşecului pe toată linia prin care liberalii şi-ar putea pierde din pondere, iar pe termen lung vor avea probleme majore de reprezentare, fără ca în schimb să primească mult râvnitul fotoliu de la Cotroceni, pe care PSD e dispus să-l cedeze doar în discuţiile de salon, dar niciodată pe terenul de luptă.

Restaurantul de 2 milioane de euro al lui Patriciu s-a închis

Restaurantul Heritage de două milioane de euro a lui Dinu Patriciu s-a închis. Restaurantul se afla în Casa Tătărescu de pe strada Polonă. Investiţia lui Dinu Patriciu s-a ridicat la suma de două milioane de euro, iar administratorul localului era fiica sa, Ana. Preţurile mari pentru cele trei meniuri fixe (240, 390 sau 550 de lei, fără vinuri), precum şi decorul intim, au dus la falimentul restaurantului, relatează realitatea.net. La ultima relansare din 2011, pentru care a cheltuit 500.000 de euro, Ana Patriciu susţinea că poate atrage 40-50 de clienţi pe zi. Chiria plătită în vila de la Grădina Icoanei era de 8000-9000 de euro pe lună, însă numele chef-ului Juan Amador, cu trei stele Michelin, nu a fost suficient pentru a asigura o clientelă constantă. Conform realitatea.net, Dinu Patriciu, un om de afaceri cu o avere impresionantă, a eşuat cu afacerile lansate în ultimii ani, printre acestea numărându-se MIC:RO şi MAC.RO, aflate în insolvenţă.

Presiunile Vestului asupra Teheranului încep să-şi facă efectul

Întâlnirea de la Bagdad dintre oficialii iranieni şi reprezentanţi ai celor şase mari puteri, SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania, ar putea aduce o relaxare a tensiunii diplomatice din Orientul Mijlociu. În 2009, când Barack Obama a devenit succesorul lui George W. Bush la preşedinţia Statelor Unite, acesta a anunţat că una dintre priorităţile sale urma să fie o nouă politică faţă de Iran - afirmând că este dispus să ofere Teheranului "o mână întinsă" dacă acesta, în schimb, "îşi va descleşta pumnul". Cursul iniţiat de Obama nu a dat însă rezultatele aşteptate de acesta - ci dimpotrivă: Iranul a continuat să-şi extindă programul nuclear, trezind spaima Israelului şi furia Statelor Unite şi, într-o mai mică măsură, şi pe cea a Europei.

ZIARUL FINANCIAR

BNR: Băncile cu capital elen au suficiente lichidităţi şi titluri pentru a-şi acoperi obligaţiile

În Grecia a început ieri procesul de recapitalizare a NBG, Alpha Bank, Eurobank şi Piraeus cu 18 mld. euro. Băncile cu capital elen din România au o solvabilitate medie cu două puncte procentuale peste media sistemului bancar, obligaţiile lor sunt bine acoperite cu lichidităţi şi titluri de stat, iar acţionarii au răspuns prompt fiecărei solicitări a BNR, afirmă Nicolae Cinteză, directorul direcţiei supraveghere din Banca Naţională.

Guvernul face încă un pas spre distrugerea pieţei de capital prin impozitul anticipat de 16%, dar Fiscul nici nu ştie câţi bani încasează de la investitori

Investitorii şi brokerii cer în cor de doi ani eliminarea declaraţiilor trimestriale la fisc. Când în sfârşit au obţinut asta, statul le cere să plătească 16% anticipat pe orice tranzacţie cu profit chiar dacă pierderile din alte tranzacţii pot fi mai mari. Fiscul nu poate spune câţi bani a colectat în ultimii ani de pe bursă. Piaţa de capital aştepta de la noul guvern reducerea biro­craţiei în ceea ce priveşte decla­rarea şi plata im­po­zitului pe câştigurile din tranzacţiile derulate pe bursă şi din in­ves­tiţiile în fonduri mutuale. În schimb a primit impozit anticipat de 16% pe orice tranz­acţie câştigătoare deru­lată pe bursă şi regularizarea profi­tu­rilor la final de an, măsură care ar putea face şi mai mult rău pieţei decât formulele de im­pozitare de până acum, susţin brokerii.

Foştii şefi de la POSDRU se acuză unii pe alţii că au permis salarii de 12.000 de euro pe lună pentru manageri

Şoferi sau secretare cu salarii de până la 3.200 de euro pe lună, traineri cu venituri de 8.500 de euro/lună şi profesori sau manageri de proiect cu venituri lunare de aproape 13.000 de euro net pe lună, fără ca obiectul predării să justifice acest nivel al plăţilor. Acestea sunt motivele pentru care Comisia Europeană ar putea suspenda plăţile pentru POSDRU, programul de 4,25 mld. de euro aflat în gestiunea Ministerului Muncii. Salariile nejustificate din proiectele finanţate din POSDRU - de zeci de ori mai mari decât salariul mediu net pe economie - care au fost aprobate şi plătite de auto­ritatea de management a programului i-au determinat pe experţii europeni să sesizeze la momentul auditului "disfuncţionalităţi grave", care ar putea duce la blocarea întregului program şi, desigur, la pierderi importante pentru România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb