REVISTA PRESEI 24.05.2013

Willy Homner
Revista Presei / 24 mai 2013

ADEVARUL

"Adevărul" a aflat cum vrea să iasă Gigi Becali din închisoare: avocaţii lui s-au gândit la un motiv pentru care să ceară graţierea latifundiarului

Finanţatorul Stelei e de patru zile după gratii, iar în această perioadă, echipa lui de avocaţi a muncit de zor. Obiectivul: clientul lor să iasă cât mai repede din închisoare. Pe lângă o cerere trimisă la CEDO, avocaţii lui Gigi Becali iau în calcul să ceară şi graţierea acestuia la preşedintele Traian Băsescu. Sursele "Adevărul" susţin că, între timp, nici Gigi nu mai e aşa de convins dacă merită să se folosească de acest demers. "Când a zis că îi va cere lui Băsescu graţierea, intrase în panică. Acum, e mai calm, iar mulţi oameni i-au transmis să nu apeleze la Băsescu", ne-a declarat un apropiat al clanului Becali. Totuşi, în cazul în care se va cere graţierea latifundiarului, această cerere trebuie să fie însoţită şi de o motivare. Aici, avocaţii au găsit deja soluţia: ei vor solicita eliberarea clientului lor pe motiv că e singurul susţinător al familiei sale.

Premierul Victor Ponta, B1TV: "Sorin Roşca Stănescu e un diversionist de meserie. Cred că-l va tranzacţiona şi pe Antonescu"

Premierul Victor Ponta a fost invitat joi seară la emisiunea "TalkB1", de la B1TV, unde a discutat cu Mădălina Puşcalău despre recenta participare la Consiliul European şi despre relaţia cu Crin Antonescu. Ponta a afirmat că senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu este un diversionist de meserie care i-a tranzacţionat pe toţi şi care îl va tranzacţiona şi pe liderul PNL Crin Antonescu la un moment dat. "Supărarea cu Roşca Stănescu nu a fost o simplă supărare de moment. El nu este un simplu senator, e un diversionist de meserie, cu asta se ocupă, cu spart alianţe şi cu băgat strâmbe. Şi o face bine, cu talent. Cred că a fost cu toţi şi pe rând i-a tranzacţionat pe toţi, iar părerea mea este că îl va tranzacţiona şi pe Antonescu la un moment dat, dar asta e problema lor deja", a spus Ponta la postul B1 TV.

Restart reuşit în privatizarea CFR Marfă: OmniTRAX, GFR şi asocierea Transferoviar Grup şi Donau-Finanz s-au precalificat şi merg mai departe în cursă

Compania americană OmniTRAX, Grup Feroviar Român (GFR) şi asocierea Transferoviar Grup (TFG) şi Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria, singurii investitori care au depus documentaţia pentru privatizarea CFR Marfă, s-au precalificat pentru etapa următoare a procesului. "Pentru etapa de negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, ofertele şi comentariile potenţialilor cumpărători (înscrişi pe "lista scurtă"), asupra proiectului de contract de vânzare/cumpărare de acţiuni, se vor depune la sediul ministerului, în plic sigilat, până în data de 5 iunie 2013, ora 16.00. Începând cu data de 6 iunie 2013, ora 10.00, Comisia de Privatizare va purta negocieri cu fiecare ofertant aflat pe "lista scurtă", pe baza unei planificări ce se va afişa la sediul Ministerului Transporturilor", se arată într-un comunicat al Transporturilor.

Vijelia care a măturat Capitala a băgat 18 oameni în spital. Peste 700 de persoane au apelat 112, şi mai multe curse aeriene au fost amânate

Bucureştiul a fost astăzi sub cod portocaliu de furtună. 18 persoane au fost transportate la spital, după ce au fost rănite de mai multe panouri publicitare care s-au prăbuşit în Capitală. În acelaşi timp numărul de urgenţă 112 a fost apelat de peste 700 de ori, mai multe curse aeriene au fost amânate şi câteva zeci de trenuri au rămas pe şine după ce arborii rupţi de vânt le-au blocat drumul. Structurile publicitare prăbuşite în zona Pieţei Unirii, care au provocat victime în timpul furtunii de joi, au fost desfiinţate prin dispoziţie de primar general. La scurt timp, au fost reamplasate cu avize sau autorizaţii emise de Primăria Sectorului 3, informează municipalitatea. Municipalitatea mai precizează, referitor la cortul prăbuşit, tot joi, în zona Baba Novac din sectorul 3, că ancheta în acest caz se desfăşoară "la nivelul primăriei de sector". Conform ISU Bucureşti, 26 de maşini au fost avariate în urma furtunii din Capitală.

Papa Francisc: Şi ateii pot fi buni. Cu toţii sunt mântuiţi de Iisus dacă fac bine

Papa Francisc a declarat, în timpul predicii de miercuri, că şi ateii pot fi văzuţi ca oameni buni dacă fac bine, scrie cotidianul "The Guardian". Suveranul Pontif, care adoptă astfel o atitudine faţă de atei cu mult diferită faţă de cea a Papei Benedict, a îndemnat oamenii, indiferent de religie, să lucreze împreună. În timpul predicii, liderul Bisericii Catolice a spus povestea unui catolic care a întrebat un preot dacă şi ateii au fost mântuiţi de Iisus. "Chiar şi ei, toată lumea. Cu toţii avem datoria de a fi buni", a spus Papa, potrivit Radio Vatican. "Faceţi bine şi vom găsi un punct de convergenţă", a mai spus Papa. Atitudinea lui Francisc faţă de atei diferă cu mult faţă de cea a predecesorului său, Papa Benedict, care şi-a atras adesea critici din partea celor care nu au religia catolică, aceştia din urmă afirmând că fostul lider al Bisericii Catolici îi vedea drept credincioşi de mâna a doua.

Experţi: "Acizii folosiţi la fracturarea hidraulică sunt precum cei folosiţi la curăţarea piscinelor"

Operaţiunile de fracturare hidraulică necesare pentru explorarea gazelor de şist nu afectează pânza freatică, iar acizii folosiţi în acest proces sunt precum cei folosiţi la curăţarea piscinelor, a declarat, la Adevărul Live, Corneliu Dinu, profesor doctor inginer la Facultatea de Geologie şi Geofizică din cadrul Universităţii Bucureşti. El a explicat că aditivii şi nisipul au rolul de a facilita procesul de rupere a rocii, adică, atunci când s-a produs ruptura, mişcarea de suprafaţă să fie mai uşor de făcut. Corneliu Dinu a mai spus că operaţiunile de fracturare hidraulică din Bârlad nu ar putea amplifica activitatea seismică din Vrancea. Energia eliberată prin fracturarea hidraulică se propagă pe o lungime de cel mult un kilometru şi la o adâncime de trei kilometri. În plus, această energie pierde din putere, ea nici nu se mai simte la suprafaţă.

CURENTUL

Rugaţi-vă să nu vină un cutremur! Ponta a tăiat la jumătate banii pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic

Conform datelor oficiale, fondurile prevăzute să fie alocate de la bugetul de stat în acest scop sunt cele mai mici din ultimii cinci ani. Mult-hulitul Emil Boc , deşi a fost obligat de realităţile crizei economice să ia măsuri drastice de austeritate nu a îndrăznit să se apropie de banii pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic, întrucât la mijloc e vorba de siguranţa şi securitatea populaţiei, lucruri cu care nu te joci. Nu şi dacă te numeşti Victor Ponta, după cum se poate vedea. Pentru finanţarea acţiunilor privind reducerea riscului seismic al construcţiilor existente cu destinaţie de locuinţă, în 2008 au fost alocate de la bugetul de stat 7,8 milioane lei, iar în 2009 au fost acoperite cheltuieli de 8 milioane lei. În 2010 alocarea a scăzut la 5,8 milioane lei, pentru ca în 2011 să urce la 6,4 milioane lei, iar în 2012 la 8,1 milioane lei. Proiecţia pentru următorii trei ani relevă însă că alocarea de la bugetul de stat va fi redusă la jumătate, respectiv la 4 milioane lei în 2014, 4,5 milioane lei în 2015 şi 5 milioane lei în 2016.

"Coana Leana" Daciana ia la rost miniştri din cabinetul lui Victor Ponta

Europarlamentarul Daciana Sârbu, care are dublă calitate de fata lui tata şi soţie de premier, a început să-şi umfle muşchii în faţa subordonaţilor din cabinetului soţului, premierul Victor Ponta. Mai mult, aceasta s-a apucat să-şi muştruluiască foştii colegi pesedişti din Parlamentul European. Daciana a trimis ieri o depeşă la Bucureşti în care îi cere socoteală fostei sale colege şi fostă şefa a "amazoanelor PSD", actualmente ministru al Mediului, Rovana Plumb. Principala nemulţumire a "celei de-a doua doamnă" a ţării este legată de controversatul proiect minier de la Roşia Montana, cel pe care Daciana şi-a construit toată argumentaţi celor patru ani petrecuţi în puf la Bruxelles.

CURIERUL NATIONAL

Energia se mută la Bursă

Anul acesta, OPSPI va lista participaţii majoritare ale celor mai importante companii din domeniul energetic, urmând să deţină doar 49% din Electrica şi CE Hunedoara. Listarea a 10% din Nuclearelectrica va avea loc în iunie-iulie, cea a Romgaz în octombrie, iar la CE Oltenia şi CE Hunedoara, până la sfârşitul anului. Dumitraşcu (OPSPI): Prin listarea acestor mari companii din energie vom da consistenţă Bursei de la Bucureşti.

Ţeapa mântuirii prin credinţă... în UE

Ce avem de câştigat din apartenenţa României la Uniunea Europeană?, ne întrebăm din când în când după ce nu am văzut în ultimii şase-şapte ani că ţara s-ar fi transformat spectaculos în bine de când am dobândit accesul în "clubul select european". În afara dreptului de a circula şi a munci în statele dezvoltate ale Uniunii, nu desluşim clar beneficii nemijlocite ale integrării. Descoperim încetul cu încetul că tot pe cont propriu suntem şi că tot de munca noastră - individuală şi ca naţie - depinde ca România să arate întrucâtva mai asemănător cu o ţară din vestul continentului. Ceea ce nouă ni se dezvăluie pas cu pas, unii ne-o spun de-a dreptul. Nu numai că nu ar trebui să ne mirăm că nu s-a întâmplat mai nimic de la sine din 2007 încoace, dar nici nu ar fi cazul să ne aşteptăm la ceva diferit pentru următorul deceniu.

Niţă: România trebuie să exporte energie în cel mai scurt timp

În noua strategie energetică, ce va fi terminată până la sfârşitul acestui an, vor trebui prevăzute fondurile necesare investiţiilor privind interconectarea cu toate statele vecine. Ieri şi astăzi au loc întâlniri cu oficialii din Republica Moldova şi Bulgaria, în viitorul apropiat urmând discuţii cu cei din Serbia şi Turcia. Datorită resurselor sale, România poate deveni un jucător important în piaţa de energie internaţională, fiind însă nevoie ca ţara noastră să găsească şi resursele de finanţare interconectării cu reţelele de transport din ţările vecine, a afirmat ieri, într-o conferinţă, ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă.

Fonduri europene de 500 mil. euro, blocate de birocraţie

FPTS: Solicităm primului-ministru reducerea termenelor procedurale care ameninţă să dureze până la sfârşitul lui 2013. Cea mai mare parte a proiectelor care ar fi trebuit să primească fonduri sunt în domeniul educaţional şi al ocupării forţei de muncă. Ambele sunt domenii strategice şi în care este nevoie urgentă de bani europeni pentru că bugetul statului nu permite alocările necesare. Fonduri europene de 500 de milioane de euro au rămas blocate din cauza birocraţiei româneşti, în ciuda promisiunilor şi angajamentelor făcute de Guvern, atrage atenţia Federaţia Patronatelor din Turism şi Servicii (FPTS), care solicită primului-ministru reducerea termenelor procedurale.

Ford abandonează Australia după 90 de ani!

Din cauza costurilor prea mari şi a importurilor ieftine, grupul american va închide în următorii doi ani cele două fabrici pe care le deţine la Antipozi. Grupul american Ford va închide în următorii doi ani cele două fabrici pe care le deţine în Australia, la 90 de ani după primul "Model T" produs în ţară sub supravegherea lui Henry Ford, decizia fiind determinată de scăderea competitivităţii producţiei interne în raport cu importurile. Ford Australia înregistrează costuri duble faţă de cele din Europa şi de patru ori mai mari decât la diviziile din Asia, a declarat joi preşedintele diviziei australiene a Ford, Bob Graziano, citat de Bloomberg. El a anunţat că 1.200 de angajaţi de la fabricile din Melbourne şi Geelong îşi vor pierde locurile de muncă începând din luna octombrie a anului 2016.

Lagarde, audiată la Paris în "afacerea Tapie"

Christine Lagarde se află la Paris, unde este audiată de Curtea de Justiţie a Franţei privind aprobarea, în 2007, când ocupa funcţia de ministru de Finanţe, a unei plăţi de aproximativ 400 milioane euro către un om de afaceri apropiat fostului preşedinte Nicolas Sarkozy. Şeful FMI, fost ministru de Finanţe al Franţei în timpul administraţiei Sarkozy, susţine că soluţia aleasă în privinţa litigiului cu controversatul om de afaceri Bernard Tapie era cea mai bună opţiune la acea dată, relatează BBC. Lagarde a fost audiată de mai multe ori, iar apartamentul din Paris i-a fost percheziţionat în căutarea unor probe. Magistraţii trebuie să decidă dacă o vor pune oficial sub acuzare. O eventuală inculpare ar fragiliza considerabil poziţia lui Lagarde, care i-a succedat în iulie 2011 în fruntea FMI compatriotului său Dominique Strauss-Kahn, constrâns să demisioneze în urma unei acuzaţii de viol la New York.

Statele UE vor un acord privind schimbul de informaţii fiscale

În cadrul summit-ului UE dedicat combaterii evaziunii fiscale, Bruxelles-ul vrea ridicarea secretului bancar. Austria şi Luxemburg se opun acestor decizii, dorind să păstreze secretul bancar. Liderii statelor UE vor încerca să ajungă la un acord privind asumarea unui angajament în sensul implementării schimbului automat de date privind sursele de venit ale cetăţenilor până la sfârşitul anului, măsură care a întâmpinat până în prezent opoziţia Austriei şi Luxemburgului, anunţă preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, în cursul summitului de la Bruxelles, potrivit AFP. Încă de la sosirea lor la summit, premierii celor două ţări au reamintit poziţia lor în favoarea renunţării la secretul bancar, dar cu condiţia declanşării unor negocieri cu ţările terţe, printre care şi Elveţia, care să se angajeze să introducă aceleaşi măsuri.

Stolojan nu vrea să participe la alegerile interne din PDL

Europarlamentarul Theodor Stolojan declară că nu vrea să participe la alegerile interne din PDL pentru desemnarea candidatului la Preşedinţie, el apreciind că Liviu Negoiţă şi Emil Boc ar trebui să participe la cursa internă. Europarlamentarul a spus, la RFI, că preferă să-şi continue munca la Parlamentul European.

Companiile nefinanciare din SUA au lichidităţi record

Lichidităţile companiilor nefinanciare din SUA au crescut cu 13% în primul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă anul trecut, la nivelul record de 1.730 miliarde dolari, companiile evitând să investească din cauza lipsei de încredere sau a încetinirii economice din Statele Unite, Europa şi China. Acumularea de bani şi instrumente financiare foarte lichide s-a accelerat la cele 2.267 de companii nefinanciare incluse în cadrul indicelui Russell 3000, arată date analizate de Bloomberg. Avansul din primul trimestru al acestui an a fost cel mai rapid începând din trimestrul al doilea al anului 2011, când rata s-a situat la 16%. Cheltuielile pentru investiţii au înregistrat cel mai lent avans începând din ultimii trei ani.

Fondul londonez Aberdeen AM a acumulat 5,43% din BRD

Fondul Aberdeen Asset Managers Limited, din Londra, a raportat joi o deţinere de 5,43% din acţiunile BRD, participaţie evaluată la 310,31 milioane lei la cea mai recentă cotaţie bursieră. Aberdeen a devenit astfel al doilea acţionar al BRD, după grupul francez Societe Generale, care controlează pachetul majoritar de 60,17% din acţiuni. Aberdeen Asset Management, înregistrat în Marea Britanie şi listat pe bursa de la Londra, este o companie de management de investiţii, având clienţi instituţionali şi privaţi, cu birouri în Europa, America de Nord, America Latină, Asia şi Australia.

EVENIMENTUL ZILEI

Dragnea schimbă legea ANI pentru bunăstarea baronilor locali

Planul USL a fost dezvăluit după ce pe piaţă a apărut o nouă serie de înregistrări din şedinţa conducerii PNL. Ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, a recunoscut, pentru "Evenimentul zilei" că pregăteşte o ordonanţă de urgenţă care le-ar permite primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene să facă parte din adunările generale ale acţionarilor (AGA) şi din consiliile de administraţie ale companiilor de interes local. În prezent, un asemenea cumul de funcţii intră la capitolul incompatibilităţi şi poate atrage atenţia nedorită a ANI şi pierderea funcţiei de primar sau şef de CJ. Două sunt mizele acestei ordonanţe: pe de o parte, baronii locali vor putea controla, direct, afaceri de milioane de euro, iar pe de altă parte, cei deja depistaţi de ANI că se află într-o stare de incompatibilitate ar putea să scape.

DISCUŢII SECRETE ÎN PNL. Crin Antonescu: Dragnea pregăteşte o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legii ANI

Potrivit unei înregistrări a discuţiilor din Biroul Permanent Naţional al PNL, publicate de site-ul pesurse.ro, liberalii fac presiuni pentru modificarea legii ANI, dar şi PSD, şi PDL, sunt de acord cu această propunere. Încă de acum câteva luni, senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu ameninţa cu o iniţiativă legislativă de "coafare" a legii ANI. Din înregistrarea discuţiei reiese că baronii locali din PNL şi PSD vor să elimine interdicţia care îi opreşte pe primari şi preşedinţii de consilii judeţene să facă parte din conducerea regiilor şi companiilor de interes local. Mai mulţi lideri locali ai PNL, printre care Klaus Johannis şi Aristotel Căncescu sunt acuzaţi de ANI că au încălcat această interdicţie.

Expert american: România să se împace cu Rusia după modelul Poloniei. Scutul antirachetă nu este doar un simbol, America nu îşi permite aşa ceva

România ar trebui să urmeze modelul reconcilierii ruso-poloneze din ultimii ani pentru a crea un mediu bilateral favorabil care să servească şi soluţionării divergenţelor dintre Republica Moldova şi Transnistria, a recomandat Matthew Rojansky, director adjunct al programului Rusia şi Eurasia din cadrul Fundaţiei Carnegie, într-o dezbatere organizată astăzi de ambasada americană. Un pas înspre reconcilierea ruso-română ar fi organizarea unor vizite la nivel înalt, dar şi unele gesturi cu încărcătură simbolică precum acces reciproc la cercetarea arhivelor, discursuri politice care să marcheze schimbarea de paradigmă, proiecte de colaborare între societatea civilă şi bisericile din cele două ţări. Iar o eventuală independenţă energetică a României ar face acest dialog de reconciliere mult mai uşor, a mai apreciat Rojansky.

TOPUL celor mai populare ţări din lume, conform unui sondaj BBC

Potrivit unui sondaj BBC, Germania reprezintă ţara care a adunat cele mai multe păreri pozitive de la intervievaţi. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 26 de mii de oameni din ţări diferite. Studiul a vizat 16 ţări, însă România nu a fost inclusă în clasamentul făcut de BBC. Pe primul loc se află Germania, 59% dintre respondenţi având cuvinte de laudă la adresa acestui stat. Canada ocupă locul doi urmată de Marea Britanie. Prezenţa Regatului Unit pe poziţia a treia a clasamentului poate fi explicată prin găzduirea Jocurilor Olimpice de anul trecut, eveniment care le-a crescut popularitatea britanicilor. Imediat după podium, pe locul patru, este Japonia, stat care anul trecut era în fruntea clasamentului. Franţa se află pe locul cinci cu 49% păreri pozitive, iar Statele Unite cu 45% voturi pozitive ocupă locul opt. La coada clasamentului se află Coreea de Nord, Pakistan şi Iran, ţări despre care respondenţii au considerat că au o influenţă negativă asupra lumii.

COZMIN GUŞĂ câştigă războiul pentru mărcile REALITATEA

După nici 48 de ore de când avocatul Gheorghe Piperea (administrator judiciar la Oltchim SA) anunţa triumfalist obţinerea mărcilor REALITATEA şi victoria în numele clientului său, Elan Schwartzenberg, astăzi două instanţe au dat drept de cauză definitiv şi irevocabil companiei-mamă, SC REALITATEA MEDIA SA, în acest război. Astfel, cele 126 de mărci naţionale şi o marcă comunitară rămân în patrimoniul SC REALITATEA MEDIA SA. Mai precis, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a respins definitiv şi irevocabil " fără cale de atac", "cererea formulată de petenta E-BOUTIQUE Kft privind strămutarea judecării procesului ce formează obiectul dosarului nr 58935/3/2011 al Tribunalului Bucureşti".

JURNALUL NATIONAL

Un an de la dispariţia lui Marta. Îl mai caută cineva?

Au trecut 12 luni de la misterioasa dispariţie a lui Codruţ Marta, mâna dreaptă a lui Sorin Blejnar, fostul şef al Fiscului din guvernul Boc. Pe 21 martie 2012, de sfinţii Constantin şi Elena, Marta a dispărut de acasă în condiţii suspecte. Şi-a lăsat telefoanele în maşină şi i-a cerut şoferului să se plimbe prin oraş. Printre ultimele persoane pe care le-a văzut a fost şi bunul său prieten şi naş Elan Scwartzenberg, pe atunci proprietar al Realitatea TV. Dispariţia sa este cu atât mai suspectă cu cât era cercetat penal, alături de şeful şi prietenul său de o viaţă, Sorin Blejnar, pentru instigare la evaziune fiscală. Adus în instanţă, Marta ar putea deşerta sacul cu secrete. Confreria celor cu "naşul în suflet" tremură la ideea că Marta ar putea vorbi. Oare mai trăieşte? Tatăl său, Marta Alexandru, a declarat într-un interviu acordat pentru Jurnalul Naţional că are impresia că "s-a întâmplat ceva mult mai grav decât o fugă sau o răpire".

Fenechiu: Menţin declaraţia că demisionez dacă CFR Marfă nu se privatizează din cauza mea sau a oamenilor mei

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat, joi, că îşi menţine declaraţia potrivit căreia va demisiona în cazul în care procedura de privatizare a companiei CFR Marfă nu se va finaliza din cauza sa sau a angajaţilor din minister, informează agerpres.ro. ''Îmi păstrez în continuare declaraţia că, dacă din cauza mea sau a oamenilor din minister, procedura (de privatizare a CFR Marfă - n.r.) nu se finalizează, îmi dau demisia. Cert este că, până în acest moment, nu a existat nicio clipă întârziere în această procedură din partea comisiei sau a ministerului, motiv pentru care, până în acest moment, nu pot decât să-i felicit pe toţi cei care fac parte din Comisia de licitaţie, dar şi pe consultanţi", a declarat Fenechiu, după închiderea procedurii de depunere a ofertelor.

NATIONAL

Victor Ponta preda lectii de coabitare la Interne!

Internele sunt, de departe, cel mai zbuciumat minister. Indiferent de ce denumire oficiala a purtat sau de ce politruc a fost la conducere. Astfel ca, de atata amar de vreme, de fiecare data s-a dovedit o nuca prea tare in care si-au spart dintii toti demnitarii care au vrut sa ajunga la miez. Desi a evitat sa ia masuri concrete sau sa intervina in vreun fel in disputele nesfarsite din ograda Ministerului de Interne, premierului nu i-a fost deloc indiferent ce se intampla aici. Numai ca a lasat timpul sa lucreze in favoarea sa. Astfel, oamenii fideli care s-au aruncat sa reformeze ministerul s-au trezit ca nu au mai fost sustinuti pana la sfarsit. Taberei liberale i s-a dat la randul ei apa la moara in incercarea de a-si impune proprii oameni la conducerea din aparatul central sau din teritoriu, insa doar pana la avizul decisiv.

Patriciu intra in Cartea Recordurilor: a pierdut 1,9 milioane de euro pe zi!

Dinu Patriciu este la un pas de a intra in Guinness Book: joi, el le-a transmis magistratilor care judeca procesul de partaj ca, din averea de 2,2 miliarde de euro pe care o avea acum trei ani, mai are doar 191 de milioane. Astfel, rezulta ca, in tot acest timp, a pierdut 1,9 milioane de euro pe zi, fapt ce il recomanda pentru Cartea Recordurilor, la capitolul "Cel mai prost afacerist". Dinu Patriciu sustine ca nu mai are averea de 2,2 miliarde de euro, pe care a facut-o cu ajutorul lui Phil Stevenson si Ion Sturza, singura lui contributie fiind ordonantele guvernamentale date de fostii premieri Adrian Nastase si Calin Popescu Tariceanu. Prin aparatorul sau, Patriciu, care in urma cu trei ani declara in propria revista (Forbes Romania) ca detine o avere de 2,2 miliarde de euro, a sustinut ieri ca mai are doar 191 de milioane de euro.

PUTEREA

Amnesty ne dă notă de trecere

Ultimul raport privind România al Amnesty International (AI) poate fi considerat cel mai bun de la Revoluţie încoace. Raportorii instituţiei remarcă doar încălcări minore ale drepturilor omului, cele mai importante fiind folosirea excesivă a forţei la manifestaţii, politici de segregare a ţiganilor şi o iniţiativă legislativă antiavort. Au dispărut marile teme, privind libertatea presei şi independenţa justiţiei, drepturile minorităţilor sexuale şi religioase etc. Raportul pe 2012 a fost încropit în urma deplasării în România a specialiştilor AI în lunile martie, mai, octombrie şi decembrie, fiind contorizate astfel şi manifestaţiile din Piaţa Universităţii din iarna trecută. De asemenea, AI îşi menţine unele suspiciuni asupra existenţei unor închisori secrete ale CIA pe teritoriul României.

Constantin Coman, Country Manager Coface România, explică de ce nu obţin firmele mici împrumuturi. "IMM-urile sunt supraîndatorate"

Creditarea, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru companii, a avansat doar în cazul împrumuturilor în lei, a declarat Constantin Coman, Country Manager Coface. Acesta consideră că segmentul IMM-urilor este deja unul supraîndatorat, iar dacă se mai doreşte creditare, vor fi necesare mai bune verificări ale partenerilor de afaceri, pentru a se asigura un management mai eficient al riscului comercial. Singurele categorii de credite care au înregistrat un avans anualizat în primul trimestru al anului curent sunt cele denominate în moneda locală, acordate pentru contractarea unei locuinţe sau cele acordate companiilor (40% din soldul creditelor acordate companiilor este denominat în moneda locală), cu un avans mai rapid înregistrat pentru creditele denominate companiilor locale şi denominate în moneda locală.

ROMANIA LIBERA

100 de miliarde euro. Atât vrea să repatrieze Turcia prin amnistie fiscală, sumă apropiată de cea obţinută de Italia. Avem nevoie de-o amnistie fiscală ca-n Turcia?

Turcii au redus de la 40% la numai 2% taxarea averilor care se întorc în ţară. Exemple de amnistii fiscale, cu rezultate promiţătoare, aveam în Elveţia, SUA, Italia. Presate de criză şi cu economiile în contractare, statele europene repun pe tapet combaterea evaziunii şi a paradisurilor fiscale, dând emoţii bănuţilor exilaţi în Monaco, San Marino, Andorra, Elveţia. Poate profita şi România de acest "curent"? În România s-a cochetat de câteva ori cu ideea de amnistie fiscală. De fiecare dată, a fost vorba de banii din ţară. Guvernul Boc a oferit un soi de amnistie fiscală contribuabililor cu datorii la stat - cine plătea integral sumele datorate la 31 august 2011 până la finalul aceluiaşi an, era scutit de penalităţi. Anul trecut, am avut o lege care exonera bugetarii de la plata sporurilor încasate ilegal între 2008 şi 2010, ani de criză. Criza din Cipru, când multe firme care operau pe piaţa românească, dar erau înregistrate în insulă, au pierdut banii din conturile cu peste 100.000 de euro, a scuturat puţin încrederea că te poţi fofila uşor scăpând de fiscul din România.

Marea Britanie. Căsăpirea unui soldat britanic pe străzile Londrei readuce spectrul terorismului islamic. Pericolul "lupului solitar"

Premierul britanic a prezidat ieri o reuniune de criză organizată în cadrul dispozitivului Cobra (Cabinet Office Briefing Room A) - declanşat când este ameninţată securitatea naţională - cu scopul luării de decizii rapide şi de coordonare eficientă a răspunsului guvernului după uciderea barbară a unui soldat britanic în apropierea cazărmii sale dintr-un cartier londonez. La sfârşitul reuniunii Cobra, premierul Cameron a declarat, referindu-se la actul barbar de miercuri seara din cartierul londonez Woolwich, că "nu este doar un atac contra Marii Britanii şi a modului de viaţă britanic. Este o trădare a Islamului şi a comunităţilor musulmane din ţara noastră. Nimic din Islam nu justifică un astfel de act îngrozitor". Aflat la Paris în momentul atacului de la Londra, Cameron şi-a scurtat vizita, revenind în ţară, în timp ce Downing Street a anunţat întărirea securităţii în jurul cazărmii militare din Woolwich.

ZIARUL FINANCIAR

Respiro pentru clienţii cu credite în franci: moneda elveţiană a scăzut la minimul ultimilor doi ani. La finalul anului cursul ar putea ajunge la 3,25 lei/franc

Aproape 60.000 de români au credite în franci elveţieni de echivalentul a 2,8 mld. euro, cea mai mare parte credite ipotecare contractate în 2006-2007 când cursul de schimb era de 2-2,2 lei/franc. Aceasta înseamnă că aceşti clienţi plătesc în prezent o rată lunară cu circa 60% mai mare decât la începutul contractului. Cursul de schimb al francului elveţian, urmărit îndeaproape de zeci de mii de români care au luat credite în această monedă exotică pentru piaţa locală, a coborât joi aproape de minimul ultimilor doi ani, de 3,47 lei/frac, în condiţiile în care moneda elveţiană s-a depreciat constant faţă de euro în ultimele săptămâni. Aceasta înseamnă practic un moment de respiro pentru clienţii care în vara lui 2011 ajunseseră să plătească rate lunare duble faţă de momentul încheierii contractului de credit. Cursul urcase până la 4 lei/franc în august 2011, ceea ce s-a resimţit imediat în buzunarele românilor cu credite în franci elveţieni, dintre care mulţi s-au împrumutat când paritatea era de 2-2,2 lei/franc.

Isărescu: Fiecare angajat al BNR care va fi promovat trebuie să îşi formeze succesor. Încercăm să introducem un nou sistem de salarizare

Promovările angajaţilor din cadrul Băncii Naţionale nu se vor mai face ca până în prezent, prin examene mai mult sau mai puţin subiective, ci pe baza valorilor şi a performan­ţelor individuale şi de echipă, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. "Noilor promovaţi din BNR: Nu uitaţi că trebuie să aveţi grijă de subalterni, care vă sunt colegi şi pe care trebuie să îi formaţi, să îi selectaţi din timp, pentru că promovările se vor face pe bază de rezultate, nu prin examene mai mult sau mai puţin subiective. Încercăm să facem un salt. să introducem un nou sistem de salarizare, de promovare, de evaluare a competenţelor în Banca Naţională. Am încercat să facem acest lucru în urmă cu 10 ani, dar n-a prea mers", a spus Isărescu, prezent ieri la o conferinţă organizată de BNR pe tema culturii instituţionale, la care au participat directori de resurse umane şi specialişti din companiile şi băncile locale, dar şi angajaţi ai BNR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb