REVISTA PRESEI 24.05.2017

Willy Homner
Revista Presei / 24 mai 2017

REVISTA PRESEI 24.05.2017

ADEVARUL

Atentatorul sinucigaş de la Manchester este un britanic de origine libiană

Marea Britanie este în stare de şoc, după noul atac terorist sângeros, care a provocat moartea a 22 de persoane, inclusiv minori. Aproape 120 de persoane au fost rănite, iar 59 au fost transportate la spital. Autorităţile britanice l-au identificat pe atentatorul sinucigaş în persoana lui Salman Abedi, un britanic de origine libiană, în vârstă de 22 de ani, potrivit CBS News. Poliţiştii încearcă să determine dacă Abedi a acţionat singur sau dacă făcea parte dintr-o celulă teroristă. Născut în Manchester în 1994, Abedi mai avea încă trei fraţi, părinţii săi fiind refugiaţi libieni care au venit în Marea Britanie pentru a fugi de regimul lui Gaddafi. Informaţii neconfirmate indică faptul că întreaga familie, cu excepţia băieţilor mai mari, s-a întors în Libia.

Clopotele Catedralei Mântuirii Neamului au fost aduse în România

Cele şase clopote ale mega edificiului de cult poartă efigia şi binecuvântarea Patriarhului Daniel şi stema Patriahiei Române. Catedrala Mântuirii Neamului va fi sfinţită în ziua de 30 noiembrie 2018, în ajunul Zilei Naţionale a României, când se împlinesc 100 ani de la Marea Unire. Cele şase clopote au fost realizate de fabrica Grass­mayr din Innsbruck, la comanda specială a Bisericii Ortodoxe Române. Acestea au fost aduse în România din Austria la finele săptămânii trecute, vineri, 19 mai, după o călătorie începută marţi, 16 mai.

Dragoş Pătraru somat să prezinte lista cu jurnalişti acoperiţi

În deschiderea "Jurnalului de seară" de marţi seară de la Digi24, Cosmin Prelipceanu, redactorul - şef al Digi24, a cerut dovezi legate de acuzaţiile lui Dragoş Pătraru din emisiunea Starea naţiei. Dragoş Pătraru a criticat dur conducerea postului Digi24, într-un material de şase minute, aducând în discuţie cazul Bendei - DNA, subiect pornit de Antena 3 şi nedifuzat până atunci la Digi 24.

Legea graţierii a trecut de Senat în forma dorită de Dragnea

Proiectul legii graţierii a fost adoptat tacit, marţi, de Senat, cu toate că a stat la acest for aproape patru luni, a fost modificat în comisia de specialitate, dar până la urmă a fost lăsat, la cererea lui Liviu Dragnea, să treacă în forma trimisă de Guvern. Potrivit formei proiectului trimis de Guvern şi care va ajunge la Camera Deputaţilor, for decizional în cazul acestei iniţiative, ar urma să fie graţiate integral pedepsele de până la cinci ani de închisoare, pe când în forma dorită de Comisia juridică a Senatului ar fi fost graţiate pedepsele cu închisoarea de până la 3 ani inclusiv.

Reaşezarea fronturilor: triada SUA-Arabia Saudită-Israel relansează conflictul din Orientul Mijlociu

Alegerile din Iran şi vizita preşedintelui american Donald Trump în Orientul Mijlociu au marcat reaşezarea şi stabilizarea unei coaliţii anti-iraniene cu componente definite împotriva aliaţilor axei pro-şiite Rusia-regimul Al Assad-Iran, miliţiile pro-iraniene irakiene şi libaneze-Hezbollah. Odată cu instalarea administraţiei Trump, la Casa Albă au sosit un set de lideri şi reprezentanţi care privesc cu maximă reticenţă şi mare preocupare extinderea şiismului pro-iranian în Orientul Mijlociu, înconjurarea Israelului de către forţe pro-iraniene sau finanţate şi înarmate de Iran.

Noul mall ce se construieşte pe platforma fostei uzine Hidromecanica, o investiţie de 60 de milioane de euro

AFI Palace a obţinut toate autorizaţiile necesare, inclusiv pe cea de mediu, şi se pregăteşte să demareze investiţia de 60 de milioane de euro. Noul mall va fi gata anul viitor. Uzina Hidromecanica a fost ştearsă de pe harta Braşovului. Pe terenul ei, de 40.000 de metri pătraţi, care este chiar în Centrul Civic, investitorii de la AFI Europe vor construi un centru comercial. Acesta va fi dispus pe două niveluri, punând accent pe shopping şi modalităţile de petrecere a timpului liber şi pe distractie. Intrarea în mall se va face din bulevardul 15 Noiembrie. La parter va exista un hypermarket Carrefour de 6500 de metri pătraţi, dar şi magazine ale unor fime renumite. La primul etaj vor fi cafenele şi restaurant, iar la etajul al doilea un cinema, o sală de sport, dar şi alte alternative de distracţie.

E timpul "legii Uber": modificarea celei de acum descurajează alternativele la taxi

Uber are mai mult de doi ani pe piaţa din România, timp în care un cadru legal pentru servicii de tipul acesta n-a fost construit. Taximetriştii încă îl văd ca inamic, fără a-şi rezolva însă problemele. În cei doi ani şi ceva de activitate a serviciului american pe piaţa din România n-au lipsit conflictele generate de taximetrişti. Cei mai mulţi sunt nemulţumiţi că Uber nu se supune aceloraşi reguli, deşi n-ar avea cum. Sau cel puţin n-ar mai fi cazul aceloraşi reguli, în timp ce sistemul prin care poţi solicita un transport s-a schimbat. În timp ce un taxi depinde de dispecerat, Uber, Lyft sau Taxify pot depinde doar de un telefon cu GPS şi internet.

BANCHERUL

Unde greşeşte Mugur Isărescu

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, continua să facă o mare greşeală: nu vrea cu niciun chip să admită că Banca Naţionala si băncile au făcut erori destul de mari înainte si după criza din 2008 si dă vina pe unii sau alţii că nu ar înţelege cum funcţionează sistemul bancar si care ar fi rolul băncii centrale. Guvernatorul se încăpăţânează să ia apărarea băncilor in cauze pierdute, precum creditele in franci elveţieni sau clauzele abuzive din contractele de credit, in loc sa adopte o poziţie neutră, echidistantă si corectă, cum i-ar sta bine şefului unei bănci naţionale: să recunoască greşelile si să propună soluţii pentru rezolvarea problemelor. Mai grav, Isărescu merge până acolo încât afirmă că treaba BNR e să-i apere doar pe cei care au depozite in bănci, nu si pe cei care au credite, deşi situaţia ar trebui să stea exact invers, dacă tot vrea să facă discriminări.

COTIDIANUL

Dosarele penale ale lui Sebastian Ghiţă. Tunuri de zeci de milioane lei date statului român

Sebastian Ghiţă, zis Copilul, a reuşit să învârtă pe degete Serviciul Român de Informaţii, beneficiind de sprijinul unchiului său, generalul Zamfir, al Serviciului Român de Informaţii al membrilor din diferite guverne şi al funcţionarilor publici din instituţii. Scopul a fost de a obţine bani, prin diferite metode, pe care i-a folosit în interes personal. Nici Interpolul nu a scăpat de Ghiţă. O dată s-a ocupat de implementarea sistemului, sistem în care a apărut pentru câteva luni ca urmărit internaţional.

Directorul CIA al lui Obama îl apără pe Trump

John Brennan, directorul CIA al fostului preşedinte Barack Obama, a şocat America şi o lume întreagă - politicieni, media, opinii publice, adversari şi prieteni din Vest şi Est - cu declaraţii pozitive incendiare, de ultimă oră, despre cel care l-a destituit în ianuarie trecut, preşedintele Donald Trump. La conferinţa internaţională anuală SALT a fondurilor speciale de investiţii de la Las Vegas, el a dinamitat, pur şi simplu, strădaniile neobosite, de luni şi luni de zile, ale adversarilor politici şi presei ostile preşedintelui, îndeosebi ale pretinselor sale relaţii necurate cu Moscova, a afirmat: "Ceea ce mi se pare cu totul nefiresc este numărul exagerat de scurgeri de informaţii din interiorul actualei Administraţii, din ultimele luni" şi că relatările media au fost "exagerate" şi, probabil, acest fapt a fost mai grav decât cele puse pe seama preşedintelui.

Cea mai mare problemă a agriculturii româneşti

Principala problemă cu care se confruntă fermierii români o reprezintă politica de vânzare a terenurilor agricole în sensul că după aderarea României la UE s-a dat liber la achiziţia de terenuri de către străini, persoane fizice. În acest sens, liderul Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Laurenţiu Baciu, a cerut Ministerului Agriculturii să rezolve această problemă. Degeaba facem strategii pe agricultura dacă nu mai avem obiectul muncii, a spus Baciu, în cadrul conferinţei naţionale LAPAR 2017. Conform acestuia, dezvoltarea satului românesc are la bază păstrarea terenurilor.

CURENTUL

Luptătorul cu mega-moscheea Cătălin Berenghi a transformat procesul de la CAB într-unul colectiv

Sute de ani s-a chinuit Imperiul Otoman să zidească moschee pe pământ românesc şi n-a reuşit. Acum dintr-o semnătură a premierului PSD Victor Ponta, s-a început una imensă incluzând şi o universitate islamică deşi conform celui mai recent recensământ al INS, în Bucureşti trăiesc 9037 de mahomedani iar în Sectorul 1 sunt doar 952 de musulmani. Activist şi fost luptător în 4 războaie, Cătălin Ioan Berenghi alături de Ioan Catalin Gornic, Calin Marincus si Todiras Octavian au reuşit să adune scrisori de adeziune la procesul pe care l-au deschis la Curtea de Apel pentru suspendarea hotărârii de guvern emise de Victor Ponta prin care România pune la dispoziţie terenul din bulevardul Expoziţiei pentru construirea unei mega-moschei.

CURIERUL NATIONAL

Ce conţine "foaia de parcurs" pentru Brexit

Reuniţi luni, la Bruxelles, împreună cu Michel Barnier, negociatorul-şef al UE pentru Brexit, miniştrii europeni pentru Afacerile Europene au aprobat mandatul acordat Comisiei Europene de a duce la bun sfârşit procesul Brexit. Corespondenţii la Bruxelles ai agenţiilor de presă precizează, în informaţiile lor, că întâlnirea de luni de la Bruxelles a miniştrilor pentru Afacerile Europene ai ţărilor UE s-au reunit într-o primă etapă înaintea declanşării negocierilor vizând plecarea Regatului Unit din Uniune, aşteptată pentru 19 iunie.

Netflix a sosit în România. Serialele sunt acum şi în limba română

Netflix, cea mai mare reţea de televiziune online din lume, a lansat astăzi interfaţa de utilizare pentru România, împreună cu subtitrări şi dublaje în limba română pentru mii de ore de seriale şi filme, inclusiv pentru apreciatele programe originale Netflix. Graţie unei testări gratuite în prima lună, apoi unui tarif lunar începând de la 7,99 euro, abonaţii Netflix se pot bucura de o gamă largă de seriale şi filme, printre care seriale originale Netflix apreciate de critici, cum sunt Stranger Things şi House of Cards, seriale şi filme europene şi americane emblematice, documentare şi numeroase programe pentru copii. Noi seriale şi filme originale Netflix devin disponibile simultan în întreaga lume, toate episoadele putând fi vizionate imediat.

Datoria Greciei redevine o problemă urgentă a Europei

Cei 19 miniştri de Finanţe ai zonei euro, reuniţi la Bruxelles, în cadrul Eurogrupului, au avut în principal pe ordinea de zi problema finanţelor Greciei şi viitorul datoriei acesteia, care reprezintă deja 179% din PIB. Nu s-a ajuns la un acord nici în privinţa chestiunii urgente legate de următoarele plăţi din ajutorul financiar promis şi nici în privinţa unei posibile reduceri a datoriei imense a acestei ţări faţă de creditorii internaţionali europeni şi FMI. O nouă reuniune a Eurogrupului este programată pentru luna iunie, consacrat prioritar problemelor financiare ale Greciei.

EVENIMENTUL ZILEI

Fostul director în Ministerul Justiţiei, Ingrid Mocanu, are curajul să confirme dezvăluirile lui Dan Andronic

După ce jurnalistul Dan Andronic a vorbit despre raportul Chiuariu - Predoiu, privind administrarea arhivei SIPA, mai mulţi foşti demnitari din sistem au confirmat cele spuse de el. Printre cei care au prezentat informaţii incediare despre felul în care au dispărut dosare din arhiva SIPA sau au fost copiate se numără fostul director al Direcţiei de Avizare din Ministerul Justiţiei, Ingrid Mocanu. Aceasta a arătat că se discută că din arhivă a dispărut chiar dosarul fostului ministru al Justiţiei, Monica Macovei.

JURNALUL NATIONAL

Milioane de euro pentru (ne)atragerea turiştilor

Cu 50 de milioane de euro s-ar fi făcut multe în satul românesc. De pildă s-ar fi construit atâţia kilometri de drumuri că ai fi traversat ţara cu asfalt. Şi cu toate acestea mai marii noştri au decis că ar merita construite mai bine nişte clădiri pe care să pună lacătul imediat după inaugurare. Am construit în ultimii ani 325 de centre de informare turistică din bani de la Bruxelles spunându-le celor de acolo că sunt zone unde curg puhoaie de turişti care riscă să rămână neinformaţi fără construcţii mamut ridicate uneori niciunde. Este greu de găsit un astfel de centru de informare deschis în timpul programului.

Avertisment sever pentru Romania de la BRUXELLES pentru creşterea deficitului

Romania primeşte recomandări specifice pentru a evita deschiderea procedurii pentru deficit excesiv. La Bruxelles au fost difuzate în cadrul analizei situaţiei economice din UE recomandări ale Comisiei Europene pentru ţările care pot avea probleme sau se confruntă deja cu situaţii mai deosebite. Pentru Romania a fost lansata o avertizare timpurie, prima de acest fel in mecanismul de supraveghere al Comisiei, pentru abaterile din anul 2016 de la traiectoria de ajustare în vederea atingerii obiectivului pe termen mediu. Comisia avertizează că proiecţia pentru 2017 arată un deficit de 3,5 la sută din PIB si de 3,7 în 2018 daca se continua actualul trend.

Şerban Mihailescu la ÎCCJ: Am făcut aproape toate concediile cu Dan Andronic

Şerban Mihăilescu a fost audiat marţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în calitate de martor, în dosarul în care fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu este judecat pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului. Şerban Mihăilescu, fost parlamentar şi secretar general al Guvernului Năstase, a declarat marţi că şi-a făcut aproape toate concediile cu Dan Andronic, el fiind naşul copiilor patronului de la 'Evenimentul zilei', iar în anul 2008 a participat la nunta acestuia, de la Monte Carlo, unde au mai fost prezenţi Adrian Năstase, Călin Popescu-Tăriceanu, Nicolae Dumitru - 'Niro' şi Dan Ioan Popescu. În declaraţia dată în sala de judecată, Şerban Mihăilescu a relatat că l-a întâlnit de două ori pe Tăriceanu în afara întrevederilor oficiale, în 2008 şi 2009, însă nu a colaborat niciodată cu acesta pe linie de partid sau administraţie.

Ansamblurile rezidenţiale gigant revin în România

Marii dezvoltatori care construiesc ansambluri rezidenţiale de peste 100 de apartamente s-au reîntors în România pentru prima dată în acest an după criză. Analiştii imobiliare spun că oferta de locuinţe noi livrate în 2017 o va depăşi pe cea din 2008, anul de vârf al imobiliarelor în România, când au fost construite 61.000 de locuinţe noi. Şase ansambluri rezidenţiale cu peste 100 de apartamente se vor lansa la tIMOn în această săptămână. Cele mai mari dezvoltări rezidenţiale sunt de fapt noi etape ale unor ansambluri care au fost ridicate în faza unu sau doi înainte de criza imobiliară, iar acum dezvoltatorii au decis că a venit momentul să le extindă. Majoritatea primelor faze sunt vândute integral, iar dezvoltatorii imobiliari construiesc în continuare.

Boeing 737-800 pentru Tarom

Primul avion Boeing 737-800, din cele două achiziţionate de compania Tarom în leasing, va ajunge mâine la Bucureşti. Noua aeronavă care va intra în serviciul companiei a fost botezată Sarmizegetusa. Potrivit planurilor de dezvoltare, flotei Tarom i se vor adăuga până la sfârşitul acestui an încă două aeronave şi vor fi introduse noi rute. Mai mult, societatea va achiziţiona în total 20 de aeronave până la sfârşitul actualei guvernări.

NATIONAL

Ritual "Cosa Nostra" la vârful MAI!

Fotografiile intrate in posesia National in care vezi nişte "naşi" bând sictiriţi din pahare la o masa, in timp ce un ditamai omul îngenunchează in fata lor, îşi împreunează mâinile a rugăciune si, cu lacrimi in ochi, implorând milă, sunt şocante. Scena copiata parcă la indigo după ritualul sicilian prin care capii "Cosei Nostra" ii umilesc pe cei pe care ii acuza că "le-a greşit". La masa s-au aflat chestorul Gelu Oltean, pe vremea când era chiar şeful serviciului secret al Ministerului de Interne, chestorul Ioan Buda, fost secretar de stat al MAI si actualul inspector şef al Politiei de Frontiera, chestorul Marcel Ardelean si alţi ofiţeri superiori, chiar şefi de structuri din IGPFR, dintre care unii, ce-i drept, întorc capul, jenaţi si ei de scena terifiantă ce se petrecea la ultimul etaj al chiar sediului central al Politiei de Frontiera!

"Greva boului" la Cotroceni!

Gata, Klaus Iohannis s-a săturat de muncă! Tocmai acum, când de la consilierii detaşaţi din Germania la putinii oameni ramaşi loiali din Administraţia Prezidenţiala, cu toţii se forţau să-l facă pe şeful statului "să se mişte mai cu talent" si să iasă cu luări de poziţie cât mai tăioase. Mai ales că, la rândul sau, opoziţia tradiţională este frământată de nesfârşitele lupte interne si incapabile de a stăvili tăvălugul pesedist din sondaje. Iar cum slavă Domnului că Iohannis chiar avea destula muniţie in această perioadă, el trebuia doar sa "lanseze" niscai declaraţii de presă. Motivul din care şeful statului a declanşat aceasta surprinzătoare "grevă a boului" ar fi faptul ca a fost consiliat ca, in această vară, să renunţe la vacantele externe si să se mulţumească doar cu drumeţiile montane.

Cutremur la Piraeus Bank!

Deşi a anunţat ca si-a încheiat procesul de restructurare, după ce 20 unităţi neprofitabile au fost închise, măsurile de rentabilizare a băncii greceşti vor implica alte sacrificii, a se citi concedieri. La întâlnirea cu directorii de sucursale, desfăşurata in circuit închis in sala Atlas a hotelului Radisson Blu, discuţiile tensionate au arătat că exista două sucursale cu profit, restul încadrându-se in categoria neprofitabile, deci dispensabile. Pentru eficientizare si reducerea costurilor vor fi concediaţi 180 de directori. Un procedeu bizar s-a petrecut la adunarea de mai sus, directorii sucursalelor au avut la dispoziţie 180 de laptop-uri, prin care au fost obligaţi să pună întrebări conducerii. Boardul Piraeus Bank a răspuns numai la întrebările care i-au convenit, anunţându-i pe cei prezenţi că vor fi chemaţi personal la discuţii pentru încetarea contractelor de munca.

PUTEREA

Olguţa VASILESCU, despre protestele din administraţie: "SINDICATUL care spune că scoate 100.000 de oameni în stradă, are doar 2.000 de membri!"

Ministrul Muncii, Lia-Olguţa Vasilescu, a declarat, marţi, că ar fi de preferat ceva mai multă consecvenţă din partea sindicatelor care anunţă proteste faţă de proiectul legii salarizării. "În ceea ce priveşte sindicatul respectiv care spune că scoate 100.000 de oameni în stradă şi care are doar 2.000 de membri de sindicat, vreau să îi atrag atenţia că acum fix şapte ani, când se aproba legea salarizării unitare a Guvernului Boc, a atacat-o la CCR sau a cerut Avocatului Poporului să o atace la Curtea Constituţională, fix din motivul pe care îl contestă astăzi. Atunci cereau să se decupleze administraţia publică locală şi să se respecte principiul autonomiei locale, inclusiv principiul financiar, iar acum spun invers decât au cerut atunci", a spus ea.

Care sunt ORAŞELE din România cu cel mai mare nivel de RADIAŢII

Conform datelor Comisiei Naţionale pentru Controlul Activelor Nucleare (CNCAN), oraşele cu cel mai mare nivel de radiaţii naturale din România, aproape de 5 Bq/mc, cu mult mai puţin decât limita de avertizare de 50 Bq (Becquere)/mc sau decât limita de alarmare de 200 Bq/mc, sunt Zimnicea şi Timişoara. Urmează Turnu Severin, Craiova, Vaslui şi Călăraşi, potrivit măsurătorilor efectuate pe data de 22 mai, la ora 08:00. Totodată, nivelul de radiaţii din interiorul clădirilor este mai mare decât cel din exterior, astfel că este bine să aerisim spaţiile închise.

ROMANIA LIBERA

400 de adepţi ISIS s-au întors în Marea Britanie din Siria şi Irak

Un raport publicat de Express arată că, din 2015, serviciile de securitate britanice monitorizează în jur de 3.000 de potenţial terorişti, număr ce s-a ridicat la 3.500 după întoarcerea de pe fronturile din Siria şi Irak a unor luptători bănuiţi de afiliere la ISIS. Raportul nu arată cum de a fost posibilă întoarcerea acestora, după ce Marea Britanie a înfiinţat un sistem de monitorizare a tuturor persoanelor ce se reîntorc din aceste zone şi se opune reintrării celor bănuiţi că au luptat alături de ISIS sau alte organizaţii teroriste. În ciuda unui nivel ridicat de alertă de terorism, statisticile poliţiei britanice arată că în 2016 au fost mai puţine arestări, audieri, descinderi, asupra unor persoane şi locuri suspecte decât au fost în 2015.

De ce atacă teroriştii săli de spectacole: Este un război psihologic

Atacul împotriva sălii de concert de la Manchester arată că gruparea ISIS "poartă un război psihologic dus cu armele terorismului", a explicat, pentru România Liberă, analistul politico-militar Hari Bucur Marcu. "Teroriştii obişnuiau să comită atacuri care să demonstreze capacitatea lor de organizare, de luptă cu autorităţile. La Manchester au fost vizaţi copii, cei care, de obicei, nu se califică drept ţinte. Aici nu au contat în mod special victimele, ci să demonstreze că societatea occidentală nu oferă siguranţă propriilor cetăţeni şi să producă o reacţie a autorităţilor şi a opiniei publice după atentat", explică Hari Bucur Marcu.

ZIARUL FINANCIAR

Dacia intră într-o nouă etapă. "Angajăm oameni specializaţi pe controlul roboţilor"

Viitorul sediu al Grupului Renault, proiectul de aproape 40.000 mp ce va fi dezvoltat de omul de afaceri Simon Roth în parteneriat cu Ioannis Papalekas, va reuni toate cele cinci centre principale ale francezilor din Bucureşti şi este privit din interior drept un "proiect de management". Yves Caracatzanis, preşedintele şi directorul general al Automobile Dacia, a subliniat că planul pentru birouri face parte din strategia de a investi în eficientizarea angajaţilor, alături de îmbunătăţirea condiţiilor de muncă de la uzina de la Mioveni. "Aşteptările clienţilor sunt tot mai mari şi din acest motiv am instalat roboţi pentru a creşte calitatea percepută. În plus, am angajat oameni specializaţi pe controlul roboţilor pentru acest motiv", a explicat Yves Caracatzanis.

Motoarele industriei au încetinit în aprilie, indică Barometrul Industrial

"În aprilie, creşterea în industrie şi-a pierdut o bună parte din elanul puternic pe care l-a înregistrat în martie", arată Barometrul Industrial realizat de IRSOP şi SNSPA. Una dintre explicaţii ar fi că martie este o lună atipică, industria făcând un salt puternic (plus 10% martie la martie), lucru ce a fost observat şi în martie 2016. "Majoritatea indicatorilor au căzut sensibil şi s-au apropiat de valorile medii din ultimele 30 de luni. Este destul de clar că luna martie a fost o lună foarte bună, dar ieşită din comun. Interesant este şi faptul că s-a repetat aproape matematic tiparul din martie - aprilie 2016, în sensul unei accelerări puternice în martie şi o pierdere a su­flu­lui în aprilie", comentează sursa citată. În aprilie volumul producţiei a scăzut la 57 de puncte, faţă de 64 de puncte în martie.

Euro-expresul zdrobeşte dolarul ajutat de determinarea lui Merkel, de problemele lui Trump şi de încrederea în economia zonei euro

Euro-expresul şi-a continuat ieri drumul spre noi maxime faţă de dolar, un curs care vine ca o surpriză pentru pieţe şi analişti. Moneda europeană este anul acesta cel mai bun performer din G10 (cele mai tranzacţionate 10 monede ale lumii), apreciindu-se cu 7% faţă de dolar, în condiţiile în care la începutul anului se vorbea de ajungerea la paritate cu moneda americană. Un mesaj al Anegelei Merkel, care a spus că euro este prea slab pentru Germania şi că pentru aceasta este de vină Banca Centrală Europeană, a dat un impuls suplimentar monedei europene. Un euro slab este bun pentru exportatorii nemţi, dar nu este pe placul nemţilor de rând, care au o înclinaţie tradiţională spre economisire. Euro slab nu aduce valoare economiilor lor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb