REVISTA PRESEI 24.07.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 24 iulie 2012

ADEVARUL

Duelul mesajelor de campanie

Până la referendumul ce va hotărî soarta lui Traian Băsescu în fruntea statului a rămas mai puţin de o săptămână, iar mitingurile de campanie, ce se desfăşoară cu repeziciune, abundă de mesaje electorale. În timp ce tabără grupată în jurul preşedintelui suspendat insistă pe relaţia cu Uniunea Europeană şi pe continuarea reformei în justiţie, liderii USL încearcă să scoată oamenii la urne amintindu-le de punctele negre ale guvernării PDL: tăierile salariale. Încă de la începutul campaniei, mesajul pe care s-a concentrat Traian Băsescu a fost neimplicarea politicului în hotărârile magistraţilor şi lupta împotriva politicienilor corupţi.

Suspiciunile PDL faţă de organizarea referendumului

Democrat-liberalii susţin că Puterea a lăsat portiţe pentru ilegalităţi pe 29 iulie, dar ministrul Administraţiei îi contrazice. Cu o zi înainte de Colegiul Director în care vor discuta despre boicotarea referendumului, democrat-liberalii şi-au înteţit acuzaţiile de fraudă la adresa USL. Una dintre direcţiile de atac ale PDL vizează eliminarea din procesele-verbale a menţiunilor privind alegătorii care au votat pe listele suplimentare. Europarlamentarul PDL Marian Jean Marinescu susţine că schimbarea, operată prin ordonanţa prin care se modifică Legea referendumului, ar ascunde o intenţie de fraudă a USL. În plus, din modelul proceselor-verbale ar fi eliminată inclusiv litera la care se menţiona numărul ştampilelor cu menţiunea < VOTAT > în secţia de votare, dar şi dacă una sau mai multe ştampile dispar, ori starea sigiliilor de pe urne la încheierea votării.

De ce a ratat România obiective-cheie în UE

Un raport pozitiv pe justiţie, în această vară, ar fi deschis calea pentru aderarea României la spaţiul Schengen, susţine, într-un interviu pentru "Adevărul", Cătălin Predoiu. Fost ministru al Justiţiei în cabinetele Tăriceanu, Boc şi Ungureanu, Cătălin Predoiu susţine că fără evoluţiile din ultimele săptămâni, raportul Comisiei Europene în privinţa României ar fi arătat cu totul altfel. Ca şi perspectivele relaţiilor cu UE. Predoiu a fost numit în funcţie în februarie 2008 şi a prins, pe parcursul celor patru ani de mandat, cele mai multe rapoarte sub Mecanismul pentru Cooperare şi Verificare (MCV) impus de Comisia Europeană României la aderarea din 2007.

Ponta: Omul de afaceri Gheorghe Stelian a primit ilegal 150 milioane euro de la ANRP

Actuala conducere a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a descoperit că omul de afaceri Gheorghe Stelian a primit de la stat o sumă totală de 150 milioane euro pentru terenuri din judeţul Ilfov în cazul cărora a prezentat acte false, susţine premierul Victor Ponta. El a arătat, la postul public de televiziune, că preşedintele ANRP va prezenta marţi documente în acest sens şi că dosarul va fi transmis Parchetului spre cercetare, scrie Mediafax. Omul de afaceri Gheorghe Stelian deţine firma de investiţii imobiliare Steda Residence.

Udrea, acuzată de jaf cu banul public la Dezvoltare

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDTR), Eduard Hellvig, a prezentat, luni, concluzia raportului de audit efectuat în minister, pentru perioada 2009-2012, în ceea ce priveşte Compania Naţională de Investiţii (CNI) şi Programul Naţional pentru Dezvoltarea Infrastructurii (PNDI). "Concluzia acestui raport este jaf, jaf cu banul public. Este un cuvânt care, din păcate, este rezultatul analizei. Avem de-a face cu dispreţ faţă de banul public şi faţă de cetăţean", a declarat ministrul Eduard Hellvig. El a făcut o scurtă trecere în revistă a unora dintre neregulile de la Ministerul Turismului din perioada în care la conducere se afla Elena Udrea. Astfel, auditul realizat la CNI a scos la iveală faptul că nu a existat o strategie corespunzătoare de implementare a programelor, ba, mai mult, există câteva firme care sunt abonate la contractele MDTR.

Bogaţii lumii ţin ascunse 21.000 de miliarde de dolari

Profitând de lacunele legislaţiei fiscale transfrontaliere, miliardarii au ascuns în conturi offshore sume care echivalează cu economia SUA şi a Japoniei la un loc. Valoarea activelor ascunse în ultimii 30 de ani de cei mai bogaţi oameni de pe planetă în paradisuri fiscale se ridică la 21.000 de miliarde de dolari, potrivit studiului "The Price of Offshore Revisited" publicat de organizaţia Tax Justice Network. Suma nu include activele nefinanciare, precum obiecte de artă, iahturi, vile, pe care superbogaţii lumii le deţin. Dacă sumele ar fi fost taxate, câştigurile rezultate ar fi fost suficiente pentru plata datoriilor înregistrate de un număr semnificativ de ţări în curs de dezvoltare şi chiar şi pentru soluţionarea crizei datoriilor suverane. James Henry, expert în domeniul paradisurilor fiscale, a condus proiectul de cercetare, analizând informaţiile oferite de Banca pentru Reglementări Internaţionale (BIS), Fondul Monetar Internaţional şi de sectorul privat pentru a oferi valoarea exactă a activelor ascunse de Fisc.

Europa ar fi un creditor net important

Economistul Thomas Piketty, expert în inegalitate economică şi care a ajutat la compilarea informaţiilor cu privire la Topul Global al Veniturilor, consideră că acest studiu arată că "averea totală ascunsă în paradisurile fiscale este suficient de substanţială pentru a transforma Europa ­într-un creditor net important faţă de restul lumii". Banii bogaţilor au migrat către ţări cu jurisdicţii protectoare, precum Elveţia şi Insulele Cayman, cu ajutorul băncilor de investiţii private. Cele mai mari sume au migrat din China (1.189 de miliarde de dolari), Rusia (798 de miliarde de dolari) şi din Coreea de Sud (779 de miliarde de euro). Din România au migrat în conturi offshore, în ultimii 30 de ani, 91 de miliarde de dolari. România ocupă locul trei în Est, după Ungaria, cu 242 de miliarde de dolari, şi Polonia, cu 165 de miliarde de dolari.

Moody's plasează ratingul Germaniei, Olandei şi Luxemburgului sub perspectivă negativă

Agenţia de evaluare financiară Moody's a coborât de la stabil la negativ perspectiva ratingului pentru datoria publică a Germaniei, Olandei şi Luxemburgului ca urmare a 'incertitudinii în creştere' asupra deznodământului crizei datoriilor din zona euro, transmite AFP. Agenţia atrage atenţia într-un comunicat în special asupra "probabilităţii tot mai mare ca Grecia să iasă din zona euro" şi asupra impactului pe care un asemenea eveniment l-ar avea statelor membre ale zonei euro.

CURENTUL

USL aruncă pe piaţă sondaje manipulatoare pentru a-i scoate la vot pe susţinătorii lui Băsescu

Conştienţi şi disperaţi totodată că referendumul de duminică l-ar putea readuce pe Traian Băsescu la Palatul Cotroceni, din cauza neparticipării românilor la mascarada uselistă, liderii PSD şi PNL se dau de ceasul morţii să asigure necesarul de votanţi pentru validarea referendumului. În timp ce secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a dat ordin în teritoriu pentru o mobilizare generală, cu tombole, zâne şi clovni, doar-doar îi vor convinge pe români să participe la circul oferit de ei sub denumirea pompoasă de referendum , secţia propagandă din cadrul USL a lansat pe piaţă câteva sondaje din care rezultă, desigur, că cetăţenii cu drept de vot ai patriei sunt nerăbdători să vină duminică la urne şi , mai ales, să voteze pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Ponta - vorbitor în calitate de premier la conferinţele lui Stanchev, bulgarul judecat la Înalta Curte pentru spionaj împotriva României

La scurt timp de la preluarea mandatului de premier, Victor Ponta era anunţat cu mare pompă drept vorbitor de vază la o conferinţă despre politicile mondiale în materie de energie şi despre energie şi democraţie, organizată la Viena. Nu ştim care sunt competenţele lui Ponta în materie de energie şi democraţie, dar funcţia l-a recomandat cu siguranţă, pentru că în dreptul numelui său este trecută şi poziţia sa , cea de prim- ministru al României. Ceea ce atrage atenţia este însă gazda acestei conferinţe: o organizaţie non-guvernamentală, intitulată sugestiv Centrul pentru Dialog Global şi Cooperare (Centre for Global Dialogue and Cooperation). Printre membrii fondatori ai acestui ONG se afla Stamen Stanchev, bulgarul implicat într-un scandal imens de trădare şi spionaj în România, alături de foştii miniştri Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy.

CURIERUL NATIONAL

Etichetele de pe produsele alimentare, modificate din decembrie

Vor fi acceptate pentru inscripţionare numai menţiunile de sănătate aflate în lista permisă prin Regulamentul adoptat la nivelul UE. Acestea vor cuprinde informaţii privind substanţele care contribuie la reducerea riscului de îmbolnăvire. Ministerul Sănătăţii organizează o consultare cu asociaţiile din domeniu în vederea discutării modalităţilor de implementare a Regulamentului. Scadenţa pentru implementarea Regulamentului 432/2012, care prevede obligativitatea producătorilor de produse alimentare de schimbare a etichetelor, astfel încât acestea să cuprindă informaţii privind substanţele care contribuie la reducerea riscului de îmbolnăvire, este 14 decembrie a.c., dată până la care Ministerul Sănătăţii, împreună cu asociaţiile din domeniu, va trebui să găsească modalităţile de aplicare a normelor UE.

Băsescu: Singurul lucru important e câţi stau acasă şi câţi votează "NU"

El spune că aceia care vor vota favorabil demiterii sale vor fi mai puţini decât cei care vor sta acasă, la care se adaugă cei care votează împotriva demiterii. "Ştiu că atitudinea mea îi pune pe români într-o situaţie extrem de dificilă. Înţeleg sensibilitatea celor care nu vor participa la vot pentru a nu legitima lovitura de stat". Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, ieri, că "singurul lucru extrem de important" este câţi cetăţeni vor sta acasă, alăturaţi celor care vin la vot şi votează împotriva demiterii, în raport cu cei care aprobă demiterea sa din funcţie.

Ce trebuie schimbat în procesul achiziţiilor publice

87% din populaţie consideră că achiziţiile publice nu sunt corecte. Institutul pentru Politici Publice (IPP) solicită Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) care, prin preşedintele Dan Vlădescu, a anunţat deja intenţia de a amenda cadrul legal în materia achiziţiilor publice, ca aceste modificări să ţină cont de mai multe lucruri, între care creşterea transparenţei şi eliminarea oricărei posibilităţi de interpretare a legii, se arată într-un comunicat al IPP.

Economia merge, roata transportatorilor se învârte

Cele mai recente estimări scot la iveală o creştere economică pentru întreg anul 2011, reprezentată de un procent de 2,5. După ce aruncăm o privire şi pe estimările legate de evoluţia PIB-ului în România anului 2012, observăm o creştere de 1,7%. Experţii din economie adaugă la veştile bune o revenire accelerată în 2013, de 2,6%. Aşadar, putem trage deja concluzia că acest context economic ar putea permite o expansiune a business-urilor de orice fel, incluzând aici transportul, indispensabil majorităţii activităţilor. Volumul total de investiţii din trimestrul întâi 2012 pentru capitala Bucureşti este de aproximativ 90 milioane euro, lucru care vine şi el în sprijinirea ideii de mai sus şi care semnalează o revenire a încrederii în piaţa de investiţii.

Marile bănci din SUA au creat peste 10.000 de subsidiare în toată lumea pentru a plăti taxe mai mici

Cele mai mari bănci din Statele Unite au înfiinţat în ultimii 22 de ani peste 10.000 de subsidiare la nivel global, odată cu extinderea afacerilor, pentru a plăti taxe mai mici şi pentru a scăpa de reglementări mai stricte, potrivit unui studiu al Rezervei Federale (Fed), citat de Bloomberg. JPMorgan Chase, cea mai mare bancă din Statele Unite, este responsabilă de înfiinţarea celor mai multe unităţi, 3.391, urmată de Goldman Sachs, Morgan Stanley şi Bank of America, fiecare cu peste 2.000 de subsidiare, arată un studiu al Fed New York. Citigroup, a treia mare instituţie de credit din SUA, a înregistrat în perioada respectivă 1.645 subsidiare.

EVENIMENTUL ZILEI

OPRIŢI MAREA FRAUDĂ! Suspiciuni la referendum

Guvernul a promovat, ascunse în anexele unei ordonanţe de urgenţă, o serie de prevederi care fac mai uşoare eventualele fraude la referendum. Legislaţia aprobată de actuala Putere pentru organizarea referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu lasă prea multe portiţe deschise unor posibile fraude. Spre deosebire de varianta anterioară a legii, aşa cum fusese modificată prin OUG 103/2009, actuala formă prevede ca în procesele verbale încheiate, în fiecare secţie de votare, după numărarea voturilor să nu se mai menţioneze separat numărul persoanelor care, neaflându - se la domiciliu, votează pe listele separate. Mai grav, procesele verbale nu vor menţiona nici câţi dintre cetăţenii arondaţi de drept la respectiva secţie de votare au votat şi câţi dintre aceştia nu s-au prezentat la vot. Acest lucru face mai dificilă verificarea corectitudinii votului, pentru că orice discrepanţă ar putea fi explicată prin faptul că "au votat mulţi pe listele speciale".

Victor Ponta şi Crin Antonescu au alunecat pe panta anti-europenismului

Pentru a masca dezastrul de imagine din plan extern, liderii USL au adoptat în ţară un discurs naţionalist ce aminteşte de anii '90. După ce presiunea UE şi a Statelor Unite i-a forţat pe liderii USL să accepte ca referendumul să fie validat doar dacă prezenţa depăşeşte 50%, Crin Antonescu şi Victor Ponta au început să preia discursul naţionalist, anti-european, al premierului Ungariei, Viktor Orban. Discursul lui Ponta şi Antonescu preia aproape temele lui Ion Iliescu, de la începutul anilor 90, când FSN susţinea că opoziţia denigrează România şi cerea pedepsirea lui Corneliu Coposu şi Ion Raţiu pentru defăimarea ţării.

S-A ÎNTÂMPLAT: Primul COLAPS BANCAR din Europa

Vă mai amintiţi de prima bancă ce a îngheţat conturile clienţilor? A anunţat printr-un comunicat sec că a intrat în proces de lichidare forţată printr-un decret al Ministerului italian al Economiei şi Finanţelor, la propunerea Băncii Centrale a Italiei. Este vorba despre Banca Network Investimenti S.p.A, prima instituţie bancară care a îngheţat conturile clienţilor şi care acum reprezintă primul faliment bancar din Europa, după ce toate băncile europene cu probleme au fost fie naţionalizate, fie sprijinite financiar, fie preluate de altele mai mari. Banca Network Investimenti a lăsat nu mai puţin de 28.000 de clienţi fără posibilitatea de a retrage sau depune bani şi fără posibilitatea de a face plăţi.

Realitatea în impas. Elan - în concediu

Schwartzenberg a plecat în concediu, dar Cozmin Guşă, reprezentantul comitetului de creditori, spune că are soluţii pentru situaţie. Angajaţii Realitatea Media aşteaptă să-şi primească drepturile salariale încă de pe 15 iulie. "Schwartzenberg trebuia să finanţeze activitatea societăţii în condiţiile în care din punct de vedere comercial contractele nu acoperă cheltuielile. El cunoaşte acest lucru, dar, din nefericire pentru salariaţi, am înţeles că în următoarele zile este plecat în concediu", a spus pentru EVZ Cozmin Guşă. El a anunţat că vor fi făcute demersurile juridice pentru ca situaţia să fie deblocată şi spune că vrea ca societatea să fie redresată din punct de vedere financiar.

JURNALUL NATIONAL

Informaţii-bombă în dosarul Boldea. Confesiunea unei prietene a deputatului PDL. Exclusiv

Jurnalul Naţional a intrat în posesia unei mărturii susţinută de probe care reclamă abuzuri grave ale poliţiştilor şi procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Combatere a Terorismului (DIICOT), care au instrumentat dosarul Mihail Boldea. Dosarul se află, actualmente, pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu deputatul PDL şi celelalte persoane incriminate în stare de arest. Nu avem nicio intenţie de a influenţa cursul Justiţiei. În mod normal, deşi informaţiile pe care le deţinem constituie o "bombă" mediatică, le-am fi pus la dispoziţia conducerii DIICOT, înaintea publicării. Şi chiar ne-am fi reţinut de la publicare, dacă ni s-ar fi cerut, argumentat, acest lucru. Însă, instituţia a ales să ne sfideze, nerespectând obligaţia de a răspunde, în termenul legal de zece zile, solicitării noastre scrise.

Prietenii democraţiei lui Băsescu, anchetaţi în Germania. Naţionalizarea frauduloasă a EnBW, făcută de Creştin Democraţi pe 4,7 miliarde de euro

Scandal politico-economic de proporţii în Germania, ale cărui ramificaţii ajung până la cancelarul Angela Merkel şi chiar la Nicolas Sarkozy şi Palatul Élysée. Stefan Mappus, fost ministru-preşedinte al landului Baden-Wurttemberg, al treilea ca mărime al Germaniei, este anchetat de procurori pentru naţionalizarea EnBW la un preţ mult umflat. Mappus a plătit în 2010 suma de 4,7 miliarde de euro pentru cota de 45% deţinută de Electricite de France (EdF). Gigantul nuclear francez cumpărase pachetul de acţiuni în 1999, însă, având doar 45%, nu avea practic nici un control asupra companiei. Mai mult, aversiunea faţă de energia nucleară a nemţilor s-a simţit din plin în afacerile EnBW.

Investeste in Estonia, este un miracol economic

Excedent bugetar, o datorie redusă, o crestere ridicată. Se întâmplă în Europa. Dar nu este vorba despre Germania, ci despre Estonia. Acolo unde "reteta germană" a fost aplicată economiei. Prin pozitia ei geografică si climatul favorabil businessului, Estonia reprezintă o destinatie propice investitiilor. La aproape 17 luni de la intrarea într-o zonă euro mai mult decât vulnerabilă, Estonia poate fi mândră de performanţele ei economice. Creşterea Produsului Intern Brut (PIB) de 7,6% în 2011 este de cinci ori mai mare decât media europeană. În plus , micul stat baltic este singurul membru al clubului ţărilor care folosesc moneda comunitară care a reuşit să afişeze un buget excedentar.

Draghi, BCE sau cum să controlezi Europa

Toată lumea ştie că băncile centrale sunt puternice, în contextul în care printre principalele puteri deţinute se numără aceea de a tipări bani, însă între Banca Centrală Europeană şi Federal Reserve există diferenţe mari în ceea ce priveşte influenţa avută asupra evenimentelor din Europa , respectiv SUA, scrie economistul Karl Whelan, conform forbes.com. "Când treceam pe la biroul lui Alan Greenspan, pe vremea când lucram la Fed, pe uşa acestuia stătea scris "Dolarul începe aici". Din punct de vedere al prerogativelor, nu este nimic mai puternic decât să ai dreptul de a tipări bani. Se înţelege, aşadar, că preşedintele BCE Mario Draghi este un om puternic. Însă dacă veţi privi mai atent, veţi vedea că BCE are un control mai mare asupra evenimentelor din Europa , comparativ cu Fed, în SUA," consideră Whelan.

NATIONAL

Basescu: Nu renunt la politica inainte de 2014!

Traian Basescu isi anunta adversarii ca nu scapa de el nici daca nu va fi revalidat presedinte. "Imi iau bocceluta si plec de la Cotroceni", a spus deunazi Traian Basescu, lasand sa se inteleaga ca iese din politica si nimeni nu-i va mai auzi de nume. Bucuria adversarilor a fost insa de scurta durata, acestia afland acum ca retragerea la care viseaza ei nu va avea loc inainte de 2014. Motivul: atat trebuia sa dureze mandatul de presedinte primit in 2009. Prigoana penala cu care USL il ameninta deja pe Basescu poate avea insa si efecte perverse, romanii fiind cunoscuti ca un popor repede induiosabil. Iar un Traian Basescu cu statut de victima ar redeveni un adversar redutabil, aducator de imprevizibile scoruri electorale in toamna. Varianta tocmai buna sa dea reci frisoane USL-ului, in pofida caniculei de afara.

Spania a intrat in faliment

Dobanzile obligatiunilor de stat spaniole au sarit ieri de 7,55%, nivel la care Grecia primea deja anul trecut primul ajutor financiar de urgenta in urma intrarii in faliment. Dobanda de 7,55% la obligatiunile de stat pe zece ani denota ca investitorii, mai exact, detinatorii de acest tip de "hartii" incearca sa scape de ele, pe fondul semnalelor alarmante venite din partea regiunilor spaniole autonome. Dupa ce Valencia a cerut bani de la guvern ca sa-si plateasca datoriile de aproape trei miliarde de euro, si alte regiuni au anuntat ca vor recurge la sprijinul Madridului. Practic, statul spaniol a intrat in faliment, iar analistii estimeaza ca UE trebuie sa lase "din brate" Grecia si sa salveze ce se mai poate salva in Spania.

Atentatul din Burgas, orchestrat de Israel, "sub steag fals"

Tot mai multi analisti militari atrag atentia asupra disperarii Israelului de a forta SUA si NATO intr-un atac impotriva Iranului, ca sa recapete controlul asupra regiunii. Bagat la "colt" de "primaverile arabe", care aduc la putere islamisti, "Israelul preseaza pentru declansarea unui Al Treilea Razboi Mondial", spune analistul american Gordon Duff. "E un plan care capata contur, unul elaborat de Tel Aviv, care include acte de terorism sub steag fals, pentru a crea o atmosfera care sa permita un atac asupra Iranului", spune Gordon Duff, intr-un articol publicat de Press TV.

PUTEREA

Lunea neagră a zonei euro

Moneda euro a înregistrat cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, iar acţiunile înregistrau deprecieri semnificative la burse, după publicarea unor rapoarte care arată că regiunile spaniole au nevoie de ajutor, sporind temerile că ţara va deveni al patrulea membru al zonei euro care va solicita un ajutor financiar masiv. Analiştii şi presa internaţională vorbesc despre "Lunea neagră" a zonei euro, după ce dobânzile la care se împrumută pe termen lung statul spaniol au depăşit, ieri, nivelul de 7,59%, prag pe care mulţi analişti îl consideră nesustenabil, fiind cel mai ridicat nivel de la introducerea euro, în 1999.

Ponta: Barroso are dreptate

Într-un interviu în "Der Spiegel", Victor Ponta a susţinut că este democrat înflăcărat de la 17 ani. "Nu sunt pucist. Sunt european convins, iar Europa unită este viitorul României.", spune Ponta, subliniind că îl doare şi este un şoc pentru el că unii lideri europeni îl văd altfel. "În momentul în care în Europa există asemenea îndoieli cu privire la un stat membru, atunci trebuie să le înlăturăm. Abordarea lui Barroso este cea mai constructivă pentru a rectifica lucrurile. Barroso are dreptate".

Votul sau boicotul

De la început, între Băsescu şi PDL a fost o dispută privind chemarea la vot sau, dimpotrivă, la boicot, spun surse din partid. Această problemă ar putea fi tranşată la şedinţa de marţi a Colegiului Director al PDL, când se va discuta o posibilă boicotare a referendumului din 29 iulie, după cum a declarat luni, senatorul Dorel Jurcan, şeful filialei din Vâlcea a democrat-liberalilor.

Victor Paul Dobre, ministrul Administraţiei: Referendum fără camere video în secţiile de vot

PDL a solicitat introducerea de camere de supraveghere la referendum, pentru respectarea legislaţiei şi pentru prevenirea votului multiplu. În replică, Victor Ponta a declarat că nu are nimic împotrivă, dacă solicitarea poate fi pusă în vigoare de MAI. Fenechiu şi Şova au spus la rândul lor că nu au nimic împotriva camerelor de supravegheat, dar cel care a făcut lumină în solicitarea PDL, este ministrul Administraţiei, Victor Paul Dobre, care a explicat pentru "Puterea"de ce nu este posibilă întroducerea camerelor de supravegheat pe 29 iulie.

ROMANIA LIBERA

Interviu cu Traian Băsescu: USL pregăteşte şi a treia suspendare

Care a fost rolul serviciilor de informaţii în această primă jumătate de an care a debutat cu înlocuirea Guvernului Boc, a continuat cu căderea Cabinetului Ungureanu, învestirea Guvernului Ponta şi suspendarea preşedintelui în Parlament şi ce s-ar fi întâmplat dacă USL ar fi jucat corect până la alegerile parlamentare din toamnă? A fost sau nu implicat Kremlinul în declanşarea crizei politice de la Bucureşti, care esteadevărul despre relaţia României cu Rusia şi de ce a revenit la Bucureşti, în perioada premergătoare referendumului pentru demiterea şefului statului, omul de afaceri rus Alexander Kondyakov, un personaj cu puternice legături la Moscova? A fost vizita sa doar o coincidenţă sau parte a unui plan, după ce, în 2007, Kondyakov a sosit în România în circumstanţe similare?

Noi şi Ei

A sosit din nou timpul să facem o alegere fundamentală şi să ne asumăm opţiunea făcută: Ne dorim o ţară în care să domnească legea deasupra tuturor, în care să trăim liberi, în egală demnitate, sau într-o ţară condusă de o elită autoimpusă, imună faţă de lege, în care instituţiile statului sunt ocupate de mafie iar cetăţeanul îşi negociază libertatea în schimbul îngăduinţei Sistemului? Adevărul este că n-am fost niciodată majoritari. Nici în decembrie 1989, nici în iunie '90, nici în ianuarie 1999. Nici măcar atunci când CDR sau Alianţa DA au câştigat alegerile nu am fost majoritari. Cei care am dorit să trăim liberi, cei care am ieşit în stradă pentru a ne elibera de trecutul comunist, cei care ne-am dorit o justiţie dreaptă şi independentă, cei care ne-am dorit să ducem ţara în NATO şi Uniunea Europeană, nu în Balcani sau la răsărit, am fost întotdeauna minoritari.

Se desfac iţele Rusiei din jurul lui Bashar al-Assad?

Ţările Ligii Arabe fac presiuni asupra preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, pentru a renunţa rapid la putere în schimbul unei plecări "sigure" şi, potrivit ambasadorului rus în Franţa, Assad ar accepta să plece, dar "în mod civilizat". La Damasc şi Alep, luptele continuă. Vineri, ambasadorul Rusiei în Franţa, Alexander Orlov, afirma la Radio France International că preşedintele sirian, Bashar al-Assad acceptă să plece "dar, ­în­tr-un mod civilizat". "Cred că va fi dificil pentru el să rămână după tot ce s-a petrecut". Orlov a făcut referire şi la comunicatul final al reuniunii de la Geneva a grupului de acţiune pentru Siria, care prevede o tranziţie spre un regim mai democratic şi "acest comunicat final a fost acceptat de Assad", care a numit un reprezentant pentru negocieri cu opoziţia legate de tranziţie.

ZIARUL FINANCIAR

Cursul leu-euro a devenit teren de luptă în războiul referendumului. Euro a trecut lejer de 4,6 lei. BNR stă deocamdată deoparte

Cu toate asigurările date de ministrul de finanţe Florin Georgescu că vom vedea cursul sub 4,5 lei/euro, ieri cotaţiile au trecut de 4,6 lei. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a spus anterior că prognoza de 5 lei la euro "suferă rău". Deocamdată această din urmă limită rămâne în picioare. Pe de altă parte, cursul de schimb a ajuns "instrument electoral". Prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda a declarat ieri că democrat-liberalii consideră că votând "da" la referendum criza se prelungeşte cel puţin trei luni şi euro va sări de 5 lei, iar votând "nu" cursul se stabilizează. În schimb, vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian a declarat că stabilitatea cursului de schimb şi reîntoarcerea acestuia la un palier care să nu ameninţe creditele românilor nu sunt date de menţinerea lui Traian Băsescu la Palatul Cotroceni, ci, dimpotrivă, de demiterea acestuia.

Negocierile cu Energy Holding, în prelungiri: statul vrea diminuarea contractului cu 3 ani

Negocierile dintre Hidro­elec­tri­­ca şi Energy Holding, com­pania care are al doilea cel mai mare contract de achi­zi­ţie de energie cu pro­ducă­torul de stat după Alro, erau încă în curs de desfăşurare în cursul zilei de ieri, ur­mând ca azi să aibă loc discuţia finală. Repre­zentanţii Hidroelectrica spun că există un acord al părţilor asupra preţului, dar că intenţia statului este ca durata contractului să fie redusă cu trei ani. Una dintre companiile care iau energia hidro prin intermediul Energy Holding este pro­ducătorul auto Dacia, cel mai mare exportator din România.

Grecia, Spania şi Italia aduc din nou furtuna pe bursele internaţionale, iar situaţia aminteşte de criza din vara lui 2011

Bursele din Italia şi Spa­nia au înregistrat pe parcursul şedinţei de luni scăderi de pâ­nă la 5%, după evo­lu­ţii si­mi­lare în şedinţa de vi­neri, atingând minime multianuale, în contextul în care costurile de finanţare ale celor două state au crescut puternic şi tot mai multe regiuni din Spania au ajuns în incapacitate de plată. Căderile de pe burse au determinat autorităţile de supraveghere ale pieţelor financiare din Spania şi Italia să interzică tranzacţiile short (vânzările de acţiuni în lipsă) pentru trei luni, în cazul Spaniei, şi pentru o săptămână, în Italia. Bursa de la Atena a scăzut şi ea ieri cu peste 6%, după ce în presa germană au apărut informaţii că Fondul Monetar In­ternaţional (FMI) ar vrea să retragă sprijinul financiar acordat Greciei, ceea ce ar duce la ieşirea ţării din zona euro.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb