REVISTA PRESEI 24.09.2016

Willy Homner
Revista Presei / 24 septembrie 2016

ADEVARUL

Cutremur puternic în România. Seismul a fost resimţit şi în Republica Moldova

Un cutremur puternic, cu magnitudine 5,3 pe scara Richter, a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora 2.11, resimţindu-se pe întreg teritoriul ţării. Seismul s-a produs în zona Vrancea, la o adâncime de 91,6 kilometri, potrivit Institutului Naţional de Fizică a Pământului. Cutremurul s-a resimţit pe întreg teritoriul României, mişcarea seismică fiind puternică în Vrancea, Buzău, la Bucureşti, dar şi în Iaşi, Galaţi, Craiova. De asemenea, seismul s-a resimţit şi în Republica Moldova şi în Kiev, Vidin şi Sofia. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au declarat pentru News.ro că deocamdată nu au primit vreo solicitare de intervenţie. La Iaşi, de pe faţadele unor clădiri s-au prăbuşit bucăţi de tencuială.

Ce urmează în cazul Gabriel Oprea

Chiar dacă va demisiona din Senat, Gabriel Oprea nu poate fi urmărit penal automat, întrucât se mai bucură încă de imunitatea oferită de Legea răspunderii ministeriale. Însă nici nu mai poate fenta mult timp Justiţia. De fapt, e doar o chestiune de zile până când procurorii îl vor putea ancheta pe general. Cum Oprea este cercetat pentru fapte comise în timpul mandatului de ministru (moartea poliţistului Bogdan Gigină a suvernit ca urmare a faptului că deschidea coloana lui Gabriel Oprea), procurorii trebuie să ceară acum aviz pentru începerea urmăririi penale de la preşedintele Klaus Iohannis.

Cum au fost alimentate cu bani negri campaniile electorale din România, în ultimii 12 ani

Găleata cu însemnele electorale, pungile pline cu alimente, plata unor servicii de publicitate sau consultanţă, concerte sau petreceri pentru alegători au fost achitate în ultimii 10 ani din bani negri, proveniţi din mită sau evaziune fiscală. Detaliile apar în mai multe dosare ale procurorilor DNA. Ancheta deschisă împotriva Ioanei Băsescu şi a Elenei Udrea privind finanţarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu, pentru alegerile prezidenţiale din 2009, este cea de-a treia mega-anchetă DNA privind finanţarea unui candidat la funcţia supremă în stat. Primele anchete privind finanţarea ilegală a unui candidat la Preşedinţie au fost deschise în 2008 şi în 2011. Este vorba de dosarele "Trofeul Calităţii"- finanţarea campaniei electorale a lui Adrian Năstase (PSD) din 2004 şi "Mită la PSD"- finanţarea campaniei electorale a lui Mircea Geoană (PSD) din 2009.

Dragnea vrea să creeze un Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii

Liderul PSD Liviu Dragnea a anunţat că planul său economic include crearea unui fond suveran al României, o iniţiativă similară fiind adusă în discuţie recent şi de către PNL. Totuşi, în timp ce politicienii români văd acest gen de investiţii drept fonduri extra-bugetare care să finanţeze diverse proiecte publice, în alte state care au astfel de fonduri investiţiile sunt făcute în companii care produc bani şi cresc profiturile ţărilor respective. Ideea de bază a acestor fonduri este că sunt alimentate de către stat cu o sumă de bani sau cu diverse active, iar mai departe acestea "pun la lucru" banii respectivi pentru a produce şi mai mulţi. Aceste fonduri nu construiesc şcoli sau spitale în sensul social, ci doar economic, fiind investiţii care să producă bani.

Armata rusă pregăteşte lansarea avionului de luptă de generaţia a cincea Suhoi T-50

Avionul de luptă multirol de generaţia a cincea Suhoi T-50 va fi dotat cu tunul 9А1-4071K, care are calibrul 30 mm, anunţă Sputnik News. Potrivit constructorului, tunul 9А1-4071K are o greutate de aproximativ 46 de kilograme, fiind considerat cel mai uşor din lume. De asemenea, are o cadenţă de tragere de până la 1.800 de focuri pe minut până la distanţa de 1.800 de metri la sol şi până la 1.200 de metri în aer. În plus, tunul 9А1-4071K folosit pentru Suhoi T-50 este dotat cu un sistem de răcire prin evaporare. Tunul este capabil să tragă obuze incendiare cu fragmentare şi obuze perforante, ceea ce îi permite să atace toate ţintele, indiferent de poziţie. Aeronava va intra în producţia de masă în 2017.

Amenzile pentru greşelile din trafic se vor plăti în funcţie de cât eşti de bogat

Un proiect de lege mai vechi, dar scos acum de naftalină, vine să schimbe modalitatea de a aplica sancţiuni şoferilor. Românii ar putea plăti pentru greşelile pe care le comit în trafic nu sume fixe de bani, aşa cum plătesc în prezent, ci în funcţie de câţi bani câştigă. Asta prevede o iniţiativă legislativă, uitată în sertarele parlamentarilor de ani buni şi pe care unii aleşi vor să o scoată de la naftalină. Legea este formulată în aşa fel încât şi cei săraci, şi cei bogaţi să resimtă la fel de puternic consecinţele faptei pe care au comis-o. Înainte de-l amenda, autorităţile vor verifica ce impozit a plătit în anul care a trecut cel care a comis infracţiunea şi-l vor taxa în funcţie de avere.

Temperaturi fără precedent! Avertisment teribil de la Meteo

Luna trecută a fost cea mai caldă lună august înregistrată în ultimii 137 de ani pe Terra, acesta fiind al şaisprecelea record lunar consecutiv în materie de temperaturi ridicate, un fapt fără precedent. Terra nu a cunoscut niciodată o perioadă atât de lungă de creşteri de temperaturi lunare de la începutul monitorizării climei, în 1880, a subliniat Agenţia Oceanică şi Atmosferică Americană (NOAA), scrie Rador. În primele opt luni ale acestui an, temperatura la suprafaţa oceanelor şi a solului (14,1 grade Celsius) a fost cu 1,01ºC peste media secolului XX, depăşind precedentul record pentru aceeaşi perioadă a anului 2015 - 0,16ºC. Astfel, anul 2016 este pe punctul de a bate un nou record anual în materie de căldură, pentru al treilea an consecutiv.

Bashar al-Assad: Războiul din Siria va mai dura, pentru că este parte a unui conflict global

Într-un interviu pentru agenţia Associated Press, Bashar al-Assad s-a arătat sceptic asupra ajungerii la pace în Siria. El a declarat că războiul din teritoriul sirian "va trena", atât timp cât va fi parte a unui conflict global finanţat şi influenţat de alte ţări, transmite Reuters. "Când vorbim despre (războiul din Siria - n. red.) ca parte a unui conflict global şi ca un conflict regional, când există mulţi factori externi pe care nu îi controlezi, atunci va trena", a spus Assad. Assad a pus, totodată, la îndoială intenţiile SUA în Siria, spunând că Washingtonul "nu are dorinţa" de a lupta împotriva militanţilor.

EVENIMENTUL ZILEI

S-a ZGUDUIT România

Un cutremur cu magnitudinea de 5,6 pe scara Richter s-a produs sâmbătă dimineaţa în regiunea Vrancea. Seismul a fost resimţit în cea mai mare parte a ţării. Din fericire, în Bucureşti nu au fost semnalate pagube. Institutul Naţional de Fizică a Pământului a raportat automat mai multe mişcări seismice, în această noapte, inclusiv prin contul de Twitter, cea mai mare măsurând 6,0 grade (la orele 2.11). Din primele informaţii, epicentrul a fost în Vrancea, la 145 km nord de Bucureşti, dar cutremurul s-a resimţit atât în Capitală, cât şi în Braşov. Seismul ar fi avut loc la o adâncime de 100 km. Purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti, Vasile Daniel, a declarat pentru Evenimentul Zilei că în regiunea Bucureşti - Ilfov nu au fost semnalate pagube. De altfel, nicio persoană nu a solicitat ajutor medical.

Cum simplifică viaţa firmelor Codul fiscal asumat de Guvernul Cioloş

Persoanele fizice şi firmele nu vor mai avea toate conturile blocate de Fisc, în cazul în care ANAF vrea să recupereze datoriile restante. De asemenea, adeverinţele de venit vor fi trimise de Fisc direct băncii sau instituţiei publice care le cere. Sunt doar câteva din modificările Codului fiscal care intră în vigoare în circa o lună. Ministerul de Finanţe a publicat o listă de modificări ale Codului fiscal care vizează atât impozitul pe profit, cel pe venit cât şi TVA. "Scopul acestui nou pachet de simplificare este să încurajeze plata online a tuturor taxelor şi impozitelor, dar şi să reducă povara administrativă pentru persoanele fizice şi pentru mediul de afaceri. Totodată, sunt incluse propuneri care vizează stimularea investiţiilor precum şi a formării profesionale", a declarat, săptămâna trecută, Anca Dragu, Ministrul Finanţelor Publice.

Elena Udrea, despre noul dosar DNA: Este făcut pentru a afecta imaginea fostului preşedinte şi a partidului său

Elena Udrea a fost prezentă, vineri, la Secţia 2 Poliţie, pentru stabilirea programului de supraveghere în cadrul controlului judiciar impus de procurori în ultimul său dosar. "Am spus şi ieri că formularea acuzaţiilor e extrem de vagă. O acuzaţie penală nu e un articol de ziar. Faptul că ai coordonat un staff informal de campanie nu însemană şi că ai făcut o faptă penală. Trebuie să spui exact care e fapta penală în urma căreia s-au produs bani de a căror provenienţă ilicită eu am ştiut şi am încercat să-i spăl în campanie. Tocmai de aceea, poziţia avocatului meu şi a mea a fost că e incorect să se pornească acţiunea penală, dar e decizia procurorilor şi au dreptul să o facă. Pe mine m-a determinat să spun că e un dosar de precampanie pentru că un dosar din 2015 despre campania din 2009 poate fi pornit în precampania din 2016 doar cu un scop: de a afecta imaginea fostului preşedinte şi a partidului său", a declarat Elena Udrea.

Guvernul SCOATE LA LICITAŢIE marca Steaua

Guvernul a anunţat că scoate la licitaţie marca Steaua la un preţ de pornire de 3,69 milioane euro/an, fără TVA. Conform profit.ro, Guvernul se grăbeşte să transfere dreptul asupra mărcii "STEAUA BUCUREŞTI", prin licitaţie, pentru a elimina polemicile legate de folosirea mărcii. Finanţatorul FCSB, Gigi Becali, a declarat pentru News.ro că licitaţia pregătită de Guvern pentru marca Steaua este făcută corect.

Ghinea se gândeşte să plece în politică. Cioloş îi arată uşa

Mai mulţi dintre miniştrii lui Dacian Cioloş sunt decişi să candideze, dar trag de timp pentru a putea rămâne şi în Executiv. Cioloş a spus clar că îi va da afară dacă vor intra în politică, iar ei tergiversează un anunţ clar, invocând proiectele pe care vor să le finalizeze. De exemplu, contactat de Evenimentul zilei, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru a refuzat orice discuţie pe tema candidaturii, spunând că este foarte ocupat. Surse politice susţin că Pîslaru, Ghinea, Vlad Voiculescu sunt curtaţi de USR. "Eu şi alţi colegi ai mei care au avut asemenea discuţii cu USR oscilăm între a mai folosi cele două-trei luni pentru a finaliza nişte proiecte sau a face acest pas, care ar putea să asigure supravieţuirea mai mare a întregului proiect", a spus Ghinea. Ministrul Fondurilor Europene a negat că ar discuta cu PNL.

JURNALUL NATIONAL

Băncile care te taxează ca să-ţi folosească banii

Şase din primele zece cele mai mari bănci din România oferă câştiguri negative pentru 4.500 de lei, echivalentul a 1.000 de euro, depuşi pe un an, în condiţiile în care toate afişează dobânzi pozitive cuprinse între 1,35% şi 1,01%. Chiar dacă acest truc îi face pe clienţi să-şi ducă banii la bancă, la finalul perioadei mulţi strâng din dinţi şi se întorc acasă cu mai puţini bani decât au depus. Comisioanele mănâncă toată dobânda şi muşcă câteva zeci de lei şi din banii puşi la bancă în cazul depozitelor mici. Doar patru bănci oferă câştiguri pozitive pentru 4.500 de lei depuşi pentru un an, de exemplu. Este vorba despre CEC, Banca Transilvania, Alpha Bank şi Garanti Bank.

ANAF deschide magazin online pentru mărfurile confiscate

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) intenţionează să înfiinţeze un magazin online pentru vânzarea produselor confiscate, a anunţat, vineri, preşedintele instituţiei, Dragoş Doroş. El a precizat că acesta va funcţiona ca orice alt magazin online, însă produsele vor putea fi şi licitate. "Pentru anumite produse, preţurile vor fi fixe, dar pentru altele preţul se va stabili prin licitaţie", a explicat Doroş. În prezent, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală vinde, în magazinele sale din ţară, produse diverse, de la camere video, care pot fi achiziţionate cu 4.400 lei bucata, până la chiloţi pentru care preţul este 3 lei/bucată, conform datelor instituţiei. În Bucureşti, la magazinul din strada Măriuca, Fiscul vinde bunuri confiscate în vederea valorificării acestora.

Imobiliare. Băncile s-au sofisticat, finanţează proiectele bune

Volumul investiţiilor în sectorul imobiliar din România a crescut cu peste 6% în primele nouă luni din 2016, până la circa 400 milioane de euro, dar până la sfârşitul anului nu vor depăşi valoarea totală consemnată în 2015, respectiv 700 de milioane de euro, este de părere directorul companiei de consultanţă imobiliară Jones Lang LaSalle (JLL), Silviana Badea. O bună parte a acestor bani provin din credite bancare. Băncile oferă împrumuturi pentru dezvoltatorii sau investitorii în imobiliare pentru sume cuprinse între 10 milioane de euro şi 50 de milioane de euro, a mai spus Badea. Aceasta a explicat că acum băncile au specialişti foarte buni, care ştiu bine piaţa imobiliară, care ştiu cine eşti, cine este în jurul tău şi ce alte credite mai ai. Pe de altă parte, aceşti specialişti se uită foarte atent şi la ce vrei să construieşti, ei ştiu foarte bine care proiect va merge şi care nu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb