REVISTA PRESEI 24.10.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 24 octombrie 2012

ADEVARUL

97 de traseişti în Parlament

64 de deputaţi şi 33 de senatori aleşi în 2008 şi-au schimbat cel puţin o dată apartenenţa politică pe parcursul mandatului. Migraţia politicienilor a schimbat ponderea partidelor în Parlament. Migraţia politică a căpătat, în ultimii patru ani, o amploare fără precedent. De la alegerile parlamentare din 2008 şi până în prezent, 97 din cei 471 de parlamentari aleşi au schimbat cel puţin o dată partidul. Mutările repetate au fost încurajate de liderii partidelor şi au avut ca efect instalarea sau prăbuşirea unor guverne. Dincolo de jocul politic, alegătorii care i-au trimis pe parlamentarii traseişti în Legislativ, ţinând cont şi de apartenenţa politică, au fost, practic, înşelaţi. Principalul mobil al traseismului politic a fost dorinţa de a face parte din tabăra puterii.

"Newsweek" moare. Cât mai trăieşte presa pe hârtie?

După aproape opt decenii de existenţă, prestigioasa revistă americană îşi va înceta apariţia la chioşcuri, iar jurnaliştii săi vor scrie doar pe internet. Aceasta pare să fie reţeta viitorului, dar încă nu ştim cât de aproape suntem de ziua ultimului ziar tipărit. De câteva veacuri bune, ştirea înseamnă cerneală şi hârtie. După Gutenberg, tiparul a reprezentat pentru cunoaştere ce a fost motorul pentru locomoţie. Iar ziarele le-au permis oamenilor să afle, mai repede ca niciodată, ce se întâmplă pe mapamond. În ultimul secol, am descoperit însă că putem citi şi pe ecrane - de televizor, de computer, de telefon, de tabletă. Astfel încât ne întrebăm deja dacă epoca informaţiilor tipărite nu se apropie de final. Tirajele ziarelor scad, multe publicaţii se închid sau se mută în spaţiul virtual. A venit momentul să pregătim necrologul presei - aşa cum era ea până acum?

Europa, ignorată de Obama şi de Romney

Ultima dezbatere televizată dintre candidaţii pentru Casa Albă, pe teme de politică externă, a arătat că Vechiul Continent nu e o prioritate pe agenda SUA. Marea finală", cum a denumit presa americană ultima confruntare televizată dintre cei doi candidaţi pentru Casa Albă, a fost câştigată de actualul preşedinte, Barack Obama, după cum arată un sondaj realizat pentru CNN. Temele de politică externă abordate în cursul acestei dezbateri au fost cele clasice: Siria, Libia, Egipt, Iran, Irak, Afganistan şi China. Barack Obama l-a acuzat pe rivalul său republican Mitt Romney că a făcut mereu alegeri greşite în materie de politică externă, mai ales când a susţinut războiul din Irak în 2003. "De fiecare dată când v-aţi exprimat o opinie, v-aţi înşelat", a declarat preşedintele în exerciţiu la începutul confruntării.

Chiţoiu: USL vrea ca prin CEC Bank să finanţeze IMM-urile şi agricultura, iar prin EximBank, marii producători

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat, marţi, la Clubul de la Bucureşti, că programul de guvernare al USL pe următorii patru ani cuprinde o serie de măsuri financiare, printre care finanţarea prin CEC Bank a IMM-urilor şi a domeniului agricol, iar prin EximBank, finanţarea marilor producători, anunţă Mediafax. "În programul de guvernare al USL pe următorii patru ani avem o serie de măsuri pe care le-am convenit în cadrul USL de dezvoltare economică şi de creare de locuri de muncă, plecând de la măsuri de natură fiscală până la măsuri de natură financiară şi a restructurării, reorganizării companiilor", a spus Chiţoiu, citat de Mediafax. El a precizat că printre măsurile de natură financiară pe care statul poate să le ia pentru companii publice şi private sunt cele financiare, de natura ajutorului de minimis, a dobânzilor bonificate care se asigură prin EximBank şi a celor de natură financiară pentru cofinanţarea fondurilor europene.

Carnea, vinul şi mierea românească ar putea fi exportate în China

România ar putea semna un memorandum cu China care să-i permită să exporte animale, carne, vin, miere şi produse alimentare bio, a declarat astăzi Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, la conferinţa Mediafax Talks about Brewing and Agriculture. "Cu China nu avem un memorandum pe zona sanitar-veterinară, acolo unde vorbim de produsele din carne, dar şi de animalele vii. Sunt şanse, am discutat acolo, sunt în discuţii cei de la Agenţia Sanitar-Veterinară şi, dacă nu mă înşel, chiar în luna noiembrie va fi o vizită a unei delegaţii din China în România pe tema aceasta", a spus ministrul, potrivit Mediafax. Ministrul a menţionat că România are un potenţial de export, atât în China, cât şi în Rusia, nu doar pentru carne, ci şi pentru vin şi miere. Acestora li s-ar putea adăuga şi produsele bio.

CURENTUL

Abuz de putere: Ponta ţine la sol avioanele pentru că Daciana se trezeşte greu!

Dacă în urmă cu câţiva ani, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu chema poliţiştii la el acasă pentru a-i reînnoi buletinul soţiei sale, aceleaşi apucături vecine cu abuzul de putere le are şi actualul premier Victor Ponta. Pentru a-i arăta nevestei ce bărbat puternic este el, Ponta şi-a flexat luni dimineaţa "muşchii executivi" şi a ţinut la sol avioanele pe aeroportul "Henri Coandă". O sfidare a bunului simţ ce denotă lipsă de respect faţă de ceilalţi cetăţeni ai României pentru interesele cărora Ponta se bate cu pumnul în piept. Doar la televizor, ce-i drept. Concret, este vorba despre o informaţie care a făcut vâlvă ieri în presă potrivit căreia premierul Victor Ponta a dat ordine la aeroportul "Henri Coandă" unei curse de linie plină cu europarlamentari să rămână la sol pentru a o aştepta şi pe soţia sa mai somnoroasă, eurodeputatul Daciana Sârbu.

Vanghelie şi Piedone se bat la tribunal pe graniţa dintre sectoare

Conflictul mocnit între primarul sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone, şi edilul sectorului 5, Marian Vanghelie, a dat în clocot de curând, la Tribunalul Bucureşti. Primarii nu se înţeleg de mai mulţi ani asupra liniei de demarcaţie între sectoare şi au avut nevoie de un arbitru, în persoana Prefectului Capitalei. Nici măcar o comisie n-a putut să-i împace, astfel că judecătorii urmează să stabilească care dintre sectoare va beneficia de o suprafaţă mai mare.

Un scuipat pe memoria tatălui său: Dinu C. Giurescu - argat de lux pe moşia turnătorului "Felix" Voiculescu

Reprezentant al unei celebre "dinastii" de savanţi români, noul candidat al conservatorilor este fiul istoricului Constantin C. Giurescu, fost deţinut politic trimis în cumplitele puşcării comuniste de una şi aceeaşi Securitatea pe care, în tinereţea sa, Dan "Felix" Voiculescu a slujit-o plin de abnegaţie, din calitatea sa de "turnător" omologat oficial printr-o decizie a justiţiei. Intrat în cursa electorală, "Felix" încearcă acum să-şi "coafeze" şifonata lui imagine publică, agăţându-şi la butonieră nişte "floricele" care să-i parfumeze, cumva, duhoarea pestilenţială care-l însoţeşte peste tot. Iar una dintre acestea este chiar Dinu C. Giurăscu, reprezentant al unei celebre "dinastii" de savanţi români. Uitând parcă cine este şi mai ales din ce familie provine, conu Dinu, ajuns la venerabila vârstă de 85 de ani, a ales, de bună voie să devină un argat de lux angajat pe moşia turnătorului.

CURIERUL NATIONAL

Luptă pe banii în plus de la Agricultură

Daniel Constantin: Toate ramurile agriculturii cer bani, după suplimentarea bugetului ministerului cu 100 mil. euro. Pierderile din cauza secetei în majoritatea sectoarelor agricole sunt în jur de 20%, a spus ministrul Agriculturii. Olteanu (UNPCPR): Sectorul zootehnic a devenit "cenuşăreasa agriculturii" şi nu înţelegem de ce, pentru că este cea mai importantă verigă din lanţul care asigură hrana românilor.

Hidroelectrica vinde prin OPCOM energie de 82 mil. euro

Cele 35 de pachete de electricitate urmează să fie oferite cumpărătorilor în cadrul unor licitaţii programate pentru 31 octombrie şi 1, 2 şi 5 noiembrie. Cantitatea de 1,7 TWh echivalează cu 14% din producţia estimată de Hidroeletrica pentru acest an, de circa 12 TWh.

Toate companiile aeriene trebuie să plătească despăgubiri pasagerilor pentru întârzieri

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis că pasagerii zborurilor întârziate pot fi asimilaţi pasagerilor zborurilor anulate în ceea ce priveşte dreptul la compensaţie. CJUE a luat această decizie în urma solicitării a două instanţe pe rolul cărora există procese iniţiate de Lufthansa, TUI Travel, British Airways, easyJet Airline şi IATA. În cazul unei întârzieri de trei sau mai multe ore, pasagerii pot cere o compensaţie în sumă fixă, dacă întârzierea nu este cauzată de împrejurări extraordinare.

Afacerile franco-germane, în impas: nemţii se tem că francezii îi păcălesc

Îngrijorarea ar putea influenţa posibile tranzacţii benefice pentru ambele părţi, precum combinarea producătorilor de echipamente pentru sectorul telecom sau sectorul auto. Tranzacţiile franco-germane au scăzut la 2,8 miliarde de euro în acest an, minimul a cel puţin 12 ani. Lipsa de încredere a determinat Guvernul de la Berlin să analizeze tranzacţiile din perspectivă politică. Companiile germane evită fuziunile cu cele franceze întrucât germanii sunt suspicioşi că vor fi întotdeauna partea care pierde, bănuială care, potrivit analiştilor, nu este tocmai neîntemeiată, scrie Bloomberg.

Adrian Bărbulescu: Volumele de la BVB sunt ruşinoase

Brokerul de la Prime Transaction spune că în absenţa emitenţilor şi produselor noi investitorii şi-au redus în acest an activitatea de tranzacţionare. Piaţa românească de capital a fost animată în prima parte a acestui an de dividendele generoase şi achiziţiile unor pachete de control pe anumiţi emitenţi, însă, în absenţa unor noi emitenţi şi a unor noi produse investitorii şi-au pierdut din interes, a declarat, pentru Curierul Naţional, Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la Prime Transaction. Pasul în retragere al investitorilor se reflectă în special la nivelul volumelor care au fost caracterizate drept "ruşinoase" de către broker. Şedinţa de ieri de la Bursa de Valori Bucureşti s-a desfăşurat în aceeaşi linie, cu un rulaj mai mic de 10 milioane de lei pe segmentul regular.

Statele UE vor putea introduce fără notificare taxarea inversă în domenii cu evaziune mare

Ţările din Uniunea Europeană vor putea să introducă temporar taxarea inversă pentru anumite categorii de produse sau pentru sectoare în care Fiscul se confruntă cu o evaziune greu de combătut fără a solicita avizul Comisiei Europene, după modificarea directivei europene în domeniu. Aplicarea taxării inverse este o măsură de simplificare a plaţii taxei pe valoarea adăugată, astfel încât persoana obligată la plata taxei este beneficiarul în locul furnizorului. Practic, colectarea se face la finalul lanţului şi se evită astfel rambursările de TVA de la buget pentru tranzacţii fictive.

EVENIMENTUL ZILEI

EXCLUSIV. Victima procurorului care l-a interceptat pe preşedintele Traian Băsescu: "Documentul a fost măsluit de Diaconu şi de Drilea"

Ioan Gliga dezvăluie jocurile murdare care l-au determinat să demisioneze din magistratură. În prezent avocat, Ioan Gliga spune că nu mai vorbeşte cu Marian Drilea- procurorul care a interceptat convorbirile dintre preşedintele Traian Băsescu şi fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar. El a povestit cum, din cauza lui, a fost forţat să-şi dea demisia din magistratură. "Evenimentul Zilei" a publicat ieri un interviu cu Marian Drilea, iar astăzi citiţi un interviu cu "partea vătămată". Diaconu a declarat de două ori în faţa superiorilor din SRI că împreună cu Drilea au falsificat, în sediul Parchetului Tribunalului Braşov, un document strict-secret, emis de DGIPI - serviciul de informaţii al Ministerului de Interne. Ei ar fi falsificat până şi semnătura chestorului Virgil Ardeleanu, zis "Vulpea", şeful DGIPI. În document era vorba despre ilegalităţi care ar fi fost comise de Ioan Gliga. Motivul falsului: Ioan Gliga trebuia să-şi dea demisia din magistratură, iar locul său trebuia ocupat de Marian Drilea.

Dovada că Ilie Sârbu i-a propus-o lui Blejnar pe Gabriela Ionescu: o listă semnată chiar de senatorul PSD

În 2009, chiar liderul PSD i-a cerut şefului Fiscului să o numească în funcţie pe Gabriela Ionescu, condamnată ulterior pentru şpagă. "Prezentul tabel înlocuieşte propunerile făcute anterior". Asta a scris senatorul Ilie Sârbu, în 2009, când a propus-o în funcţia de şefă a finanţelor publice pe Gabriela Ionescu. Sârbu era la momentul respectiv preşedintele PSD Timiş, iar PDL se afla în alianţă cu social democraţii. În ciuda opoziţiei venite de la omonimul său din PDL, Sârbu a propus mai mulţi PSD-işti în funcţii cheie ale judeţului.

Groparii lui Traian Băsescu, puşi pe listele PDL la parlamentare

Situaţie de-a dreptul inedită în filiala PDL de la Iaşi: pe listele partidului apar pentru alegerile parlamentare o serie de nume care au finanţat până în prezent campaniile electorale împotriva lui Traian Băsescu. S-a ajuns în această situaţie ca urmare a faptului că şefia PDL Iaşi a fost preluată de către omul de afaceri Gabriel Surdu, cumnatul Angelei Similea. Gabriel Surdu a fost unul de membrii de bază ai PSD Iaşi, însă a trecut la PDL şi pentru că a pozat într-un om de afaceri prosper, care poate repune pe picioare partidul a reuşit să câştige şefia filialei. Surpriza este că pe liste au fost promovate cel puţin două nume neaşteptate: Marcel Popa şi Gheorghe Tătaru. Primul s-a aflat iniţial pe listele PSD la alegerile parlamentare, pe Colegiul 1 pentru Camera Deputaţilor. Pentru că cei de la PSD l-au scos de pe liste în ultimul moment, Marcel Popa s-a reorientat şi a ajuns să fie propus de Gabriel Surdu pentru a candida pe acelaşi colegiu din partea PDL.

JURNALUL NATIONAL

Comisia Europeană a dat undă verde pentru taxa pe tranzacţiile financiare. Vezi ce prevede aşa numita taxă Tobin

Comisia Europeană şi-a dat marţi acordul pentru instituirea taxei pe tranzacţiile financiare în 10 ţări ale Uniunii Europene. Cele 10 state care au comunicat Comisiei Europene că vor participa la o "cooperare consolidată" pentru taxa pe tranzacţiile financiare sunt, conform bbc.co.uk, Germania, Franţa (care stau la baza acestei iniţiative), Austria, Belgia, Portugalia, Slovenia, Grecia, Italia, Spania şi Slovacia. Şi Estonia s-a arătat dispusă să participe, dar Comisia nu a primit încă o scrisoare din partea guvernului acestei ţări. Comisia Europeană a propus anul trecut taxarea tuturor tranzacţiilor efectuate între instituţiile financiare (bănci, burse, societăţi de investiţii, societăţi de asigurare, fonduri speculative). Tranzacţiile cu acţiuni şi obligaţiuni ar urma să fie taxate cu 0,1%, iar contractele derivate cu 0,01%. Aceste taxe vor fi aplicate atunci când cel puţin una dintre instituţiile financiare implicate în tranzacţie se află într-una din ţările care a adoptat această iniţiativă.

Câţi bani sunt în România

Masa monetară în sens larg (include numerarul aflat în circulaţie, depozitele din bănci, precum şi alte instrumente financiare ) s-a ridicat în luna septembrie la 221,012 miliarde lei, din care numerar în circulaţie 32,976 miliarde lei, conform datelor BNR. Valoarea a crescut în septembrie faţă de august cu 0,3 la sută (-0,8 la sută în termeni reali), iar în raport cu septembrie 2011 cu 5,7 la sută (0,3 la sută în termeni reali). Depozite cu durata iniţială de până la doi ani totalizau 131,521 miliarde lei, iar alte instrumente financiare, din categoria împrumuturilor din operaţiuni repo, acţiuni/unităţi ale fondurilor de piaţă monetară, titluri de valoare negociabile cu maturitatea de până la doi ani inclusiv, totalizau 238 milioane lei. Active externe nete ale României, care includ creditele acordate nerezidenţilor, depozitele plasate la nerezidenţi, titlurile de valoare emise de nerezidenţi, acţiunile deţinute şi alte participaţii de capital la nerezidenţi şi aurul monetar, totalizau 33,117 miliarde lei.

NATIONAL

Fiul ministrului Muncii, Mariana Campeanu, declaratie de avere cu iz penal

Remus Campeanu, fiul ministrului Muncii Mariana Campeanu, refuza sa declare toti banii care-i intra in casa dintr-un motiv incredibil: nu-l lasa nevasta. Aceasta detine o firma specializata in afaceri cu fonduri europene, operatiuni ce nu apar in declaratia de interese a consilierului general. Pe plan profesional, Remus Catalin Campeanu pare un om realizat: este baiatul ministrului Muncii, a ocupat functia de consilier parlamentar la Camera Deputatilor, iar in prezent este consilier PNL in Consiliul General al Municipiului Bucuresti si sef de cabinet la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).

Ianis Stavrositu, sef cu cantec la Sibex

Fuga brokerului Cristian Sima de la carma bursei din Sibiu i-a picat manusa sotului deputatei Maria Stavrositu. Acesta a fost numit administrator la Sibex, si a ajuns acum sa controleze doua companii care au acelasi profil: speculatiile bursiere. Iancu Adrian Stavrositu, alias Ianis, sotul deputatei PDL Maria Stavrositu, este de cateva zile administrator la Sibex. Astfel, el a ajuns acum sa dirijeze, simultan, si Sibex, si activitatea firmei sale, SSIF Interfinbrok Corporation SA. Asta desi regulamentele CNVM stipuleaza clar faptul ca el ar trebui sa nu faca parte din conducere, sa nu fie administrator sau angajat la un alt operator de piata sau operator de sistem.

Experimentul Oltenia: Jandarmii, pusi sa refaca ordinea in Politie!

Se anunta vremuri grele pentru Politia Romana. Pe langa iminenta avalansa de schimbari de la varful IGPR, angajatii institutiei vor fi loviti in moalele capului si de efectele unei initiative legislative privind acordarea acelorasi drepturi pentru politistii locali ca si ale "gaborilor" pe bune. Insa toate acestea sunt doar varful icebergului care poate scufunda cu totul corabia Politiei Romane. Iar spaima cea mare a politistilor este ca vor ajunge sa isi ia papara de la dusmanii de moarte, jandarmii. La propriu...

Ponta da startul coabitarii cu Basescu

Dascalit de europeni sau influentat poate de ultimele gafe facute de Crin Antonescu, Victor Ponta s-a hotarat sa o ia pe calea coabitarii. Premierul ii va solicita presedintelui Traian Basescu mandatul necesar pentru a participa el la summit-ul CE extraordinar programat sa aiba loc la sfarsitul lunii noiembrie. Anuntul a fost facut chiar de Victor Ponta, dupa intalnirea avuta cu ambasadorii tarilor Uniunii Europene.

Cutremur in lumea stiintifica: Seismologi italieni, la inchisoare pentru ca n-au tinut cont de "indicii empirice"!

Seful Comisiei pentru Riscuri Majore din Italia, Luciano Maiani, si-a dat demisia dupa ce un judecator i-a condamnat ieri la sase ani de inchisoare pe sapte responsabili cu prevenirea dezastrelor. Toti cei sapte condamnati faceau parte din Comisia Nationala pentru Prevenirea Dezastrelor (CNPD), in care calitate, a considerat judecatorul, au dat asigurari ca nu se va produce niciun cutremur major in 2009. Insa, la 6 aprilie, in L`Aquila, un cutremur de 6,3 pe scara Richter a ucis 309 persoane. Judecatorului i-au trebuit numai trei ore de gandire pentru a da sentinta. Apararea celor sapte a mers pe ideea ca nu exista metode stiintifice de anuntare a cutremurelor astfel incat autoritatile sa ia masuri speciale, eventual de evacuare a populatiei. Judecatorul a luat insa in considerare ca cei sapte specialisti au indus populatia in eroare cand au dat asigurari ca nu se va produce niciun cutremur.

PUTEREA

Candidaţii la şefia Parchetului General şi DNA, interviuri cu uşile închise la Ministerul Justiţiei. Examen oral cu Mona Pivniceru

Interviurile pentru ocuparea funcţiilor de procuror general şi şef al DNA au început, ieri, la sediul Ministerului Justiţiei (MJ), în faţa comisiei formate din ministrul Mona Pivniceru şi patru specialişti prezentându-se primii cinci candidaţi. Doi dintre aceştia, respectiv procurorul militar Gheorghe Cornescu şi şeful Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF) Claudiu Constantin Dumitrescu, au declarat că nu sunt de acord cu controlul parlamentar asupra Parchetelor. Interviurile nu au fost publice, iar ceilalţi trei candidaţi au stat departe de ochii presei.

Victor Cionga: Cazul Sima nu a avut nicio legătură cu piaţa de capital românească

Cazul Sima nu a avut nicio legătură cu piaţa de capital din România, dar a afectat imaginea pieţei locale, din cauză că a fost mediatizat exagerat şi într-un mod greşit, a declarat, marţi, directorul general al bursei de Valori Bucureşti, Victor Cionga. El a precizat că Cristian Sima a acţionat pe pieţe de capital străine, prin vehicule de investiţie străine, pe care le-a alimentat din conturi ale unor bănci care nu sunt în comunitatea europeană.

Justiţie. ANAF, bună de plată

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a fost obligată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la plata unor dobânzi de întârziere, ca urmare a nesoluţionării la termen a unor deconturi de TVA, a anunţat firma de avocatură Biriş Goran, într-un comunicat, precizează Agerpres. Suma pentru care ANAF a fost obligată să plătească penalităţi în urma procesului este de peste un milion de lei, dintr-un volum total de deconturi de TVA de 2,48 milioane de lei. Penalităţile sunt datorate unor dezvoltatori imobiliari. Potrivit comunicatului, soluţia instanţei a venit după 5 ani de procese.

ROMANIA LIBERA

Candidatura lui William Brânză, RESPINSĂ de Comisia de Etică a ARD

William Brânză, deputat de diaspora, nu a trecut testul Comisiei de Etică a Alianţei România Dreaptă. Numele său figurează printre cel 32 de candidaţi respinşi de comisia Monicăi Macovei. Decizia poate reprezenta o lovitură pentru PDL, în condiţiile în care Brânză era considerat unul dintre parlamentarii cu cele mai mari şanse de a fi reales, dat fiind că se bucură de simpatia românilor din străinătate.

Mona Pivniceru vrea să CONTROLEZE activitatea ANI. Scopul: dezincriminarea confllictului de interese şi împingerea politicenilor "pătaţi" pe listele de candidaţi

Ministerul Justiţiei vrea să intervină în legislaţia privind regimul incompatibilităţilor şi al conflictelor de interese în cazul demnitarilor şi funcţionarilor, domeniu în care competenţa aparţine Agenţiei Naţionale de Integritate. Modificările ar urmări mai degrabă relaxarea interdicţiilor care există în prezent decât înăsprirea acestora. Ministerul Justiţiei vrea să publice un "codex" cu texte legislative referitoare la regimul juridic al incompatibilităţii şi conflictului de interese. În acest sens, ar fi fost identificate 305 acte normative referitoare la acest domeniu. Iniţiativa a fost luată fără însă a fi consultată şi Agenţia Naţională de Integritate, care se ocupă de investigarea averii politicienilor şi descoperirea acestor delicte.

România, dată în judecată pentru 6 miliarde euro. Cum s-a ajuns aici

Moştenitorii francezi ai brevetului care a revoluţionat industria petrolului - forajul rotativ prin rotaţie percutantă - cer statului român despăgubiri de 6 miliarde euro, considerându-se "jefuiţi" de fostul regim comunist. În octombrie 2011, statul român, prin Ministerul Economiei, a fost dat în judecată de Brigitte Magdalene Liselotte Stentzel, Marie Jeanne Violette Thibaudet, Jean Marie Thibaudet, Madeleine Marie Thibaudet şi Jean Yves Marie Tribaudet, miza constituind-o recuperarea unei sume uriaşe de bani. Povestea începe în 1934. Atunci, inginerul român Ion Basgan a înregistrat un brevet petrolier revoluţionar - "forajul rotativ prin rotaţie percutantă", sistem care a îmbunătăţit exploatarea de petrol şi a fost folosit în întreaga lume, scrie Mediafax, citând media din Hexagon.

Justiţia a decis: IPS Pimen, informator. Întrebările rămân

Decizia de ieri, irevocabilă, a instanţei supreme, în privinţa IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, este că aceasta a colaborat cu Securitatea. Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a avut ieri, pentru presă, un singur răspuns, sec - "Nu comentăm", cu promisiunea însă a unui comunicat oficial, în zilele următoare. De-a lungul timpului, IPS Pimen a respins acuzaţiile pe care CNSAS i le-a adus, potrivit cărora ar fi făcut poliţie politică înainte de 1989. Se ştie că în 2007, prin decizia 3.370 din 9 octombrie, CNSAS a arătat că Vasile Zainea - IPS Pimen Zainea - ar fi fost titularul unor dosare SIE în care era scris că "a fost utilizat ca informator de IJ Suceava, sub numele conspirativ Sidorovici, în perioada 1975-1977". Potrivit acestor documente, "în perioada cât a funcţionat la Putna, a fost folosit uneori de organe în culegerea de informaţii despre unele elemente străine ce vizitau sau erau cazate la mânăstire". Datele astfel obţinute ar fi fost furnizate verbal către "organe".

ZIARUL FINANCIAR

Dezvăluirile unui head-hunter de top: Unii expaţi sunt "parcaţi" în România pentru că nu li se găseşte job în alte ţări

Aproape un sfert dintre cei mai importanţi 1.000 de executivi aflaţi la conducerea celor mai mari companii şi bănci locale sunt străini. "O parte din expaţi, din păcate şi pentru noi, şi pentru ei, sunt < parcaţi > în organizaţiile locale, leadershipul lor este unul neinteresant, nu adaugă valoare şi nu fac altceva decât să intrige organizaţia locală", afirmă Oana Ciornei, unul dintre cei mai cunoscuţi headhunteri locali, care este managing partner al firmei de executive search Amrop România, cu afaceri de peste 500.000 de euro anul trecut. Ea spune că există mai multe categorii de expaţi care vin în România şi că, pe lângă cei "parcaţi" de multinaţionale în România, mai sunt şi cei care vin pentru misiuni dificile, care adau­gă valoare organizaţiei.

În primele opt luni din 2012 s-au angajat 100.000 de români, dar economia mai are de recuperat încă 510.000 de joburi pierdute în criză

Angajatorii au creat 103.300 de noi locuri de muncă în primele opt luni ale acestui an, numărul de salariaţi depăşind 4,3 milioane de persoane în august, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Economia mai are de recuperat încă 510.000 de joburi pierdute din 2008 încoace, cel mai afectat fiind sectorul industriei. Cele mai multe angajări au fost făcute anul acesta de către companiile care activează în domeniul construcţiilor, care au raportat cu 37.600 de salariaţi mai mulţi de la începutul anului, în industrie (+17.900 de angajări de la începutul anului) şi în agricultură (+10.400 de salariaţi).

Top cinci restaurante din Centrul Istoric al Capitalei după încasări

Caru' cu Bere, restaurantul-berărie Curtea Berarilor, localul cu specific turcesc Divan, Lacrimi şi Sfinţi şi City Grill sunt restaurantele cu cele mai mari încasări din Centrul Vechi al Capitalei, potrivit estimărilor jucătorilor din domeniu. Astfel, cele cinci localuri au afaceri anuale cumulate de 10-12 milioane de euro, respectiv 5-7% din totalul businessului estimat pe care îl reprezintă Centrul Istoric. Restaurantul Caru' cu Bere, unul dintre cele mai cunoscute din România, care are în spate o istorie de peste un secol, conduce topul cu încasări de 5-6 milioane de euro pe an. Localul este operat de compania Trotter Prim, operată de antreprenorul Dragoş Petrescu care mai deţine un restaurant în top cinci, respectiv City Grill.

Portretul celui mai bogat om din Rusia, Viktor Vekselberg: De la inginerie la afaceri cu petrol şi nanotehnologie

O mutare spectaculoasă pe tabla de şah a colosalului sector energetic rus aduce începând cu această săptămână titlul de cel mai bogat om din Rusia lui Viktor Vekselberg, un inginer care a pus bazele unui conglomerat industrial cu afaceri în sectorul chimic, petrolier, al mineritului, construc­ţiilor, telecomunicaţiilor şi nano­tehnologiei. Cu o avere de 18 miliarde dolari, Vekselberg l-a detronat pe magnatul rus Alisher Usmanov, cunoscut mai ales pentru că este un acţionar important la clubul britanic de fotbal Arsenal. Vekselberg este propulsat pe primul loc al topului miliardarilor de acordul prin care grupul de petrol şi gaze naturale Rosneft, controlat de stat, preia pentru 54,8 miliarde dolari partici­paţia avută de British Petroleum la producă­torul de petrol TNK-BP, la care mil­i­ar­darul deţine acţiuni prin consorţiul AAR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb