• ADEVARUL
• Klaus Iohannis, la Iaşi: "Ideea alegerii primarilor in doua tururi este foarte buna"
In ciuda gerului, sute de oameni s-au prins in hora la Iaşi, de ziua Unirii. Invitaţi de onoare au fost preşedintele Klaus Iohannis si premierul Dacian Ciolos. Preşedintele Klaus Iohannis si premierul Dacian Ciolos, s-au prins in hora, alături de sute de romani care au ieşit in strada sa sărbătoreasca unirea. Politicienii au asistat si la defilarea trupelor de la Ministerul Apărării si a Ministerul de Interne. Klaus Iohannis a dat mana cu ieşenii si a răspuns zâmbind si unor înţepături. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, duminica, la Iaşi, ca este necesara o autostrada care sa lege Moldova de restul tarii si al Europei, iar acest obiectiv ar trebui sa fie unul prioritar. Iohannis a mai declarat ca ideea alegerilor pentru functia de primar in doua tururi de scrutin este foarte buna, el adăugând ca schimbarea legii actuale depinde de partidele parlamentare si de Guvern si le doreşte acestora sa găsească "cea mai înţeleapta soluţie".
• De ce sunt vitale alegerile în două tururi?
Prezenţi la Iaşi, la manifestaţiile ce au avut loc de Ziua Unirii, preşedintele şi premierul au părut să dea înapoi în chestiunea alegerilor în două tururi şi ne aşteptăm ca în curând să treacă şi la acţiune. Până acum, cei doi au părut împăcaţi cu ideea reieşită din blatul legal PNL-PSD realizat, anul trecut, în Parlament. Dacă alegerile regionale din Franţa s-ar fi desfăşurat anul trecut într-un singur tur de scrutin, partidul de extremă dreapta condus de Marine Le Pen ar fi câştigat, detaşat, alegerile. Am fi asistat, cu ochii mari şi neputincioşi, la preluarea puterii de către un partid anti-european, rasist şi xenofob într-unul dintre motoarele Uniunii Europene. Acest partid ar fi preluat puterea locală în Franţa fără legitimitatea unui vot de peste 50% dar asta nu i-ar fi împiedicat să-şi impună politicile extreme şi anti-europene. Oricând frustrarea menţinerii României de ani buni în afara Schengen se poate transforma într-un discurs anti-european care, surpriză, va fi şi prizat de un public destul de numeros care n-a simţit încă beneficiile aderării la Uniunea Europeană.
• Cât de abuzaţi trebuie să fie copiii în România pentru a fi luaţi, în sfârşit, de stat
Cazul familiei Bodnariu, căreia statul norvegian i-a luat cei cinci copii, existând suspiciuni de violenţă fizică asupra minorilor, a stârnit reacţii acide din partea a mii de români din ţară, dar şi de peste hotare. Oamenii consideră măsura ca fiind prea dură. La polul opus, în România, sute de copii abuzaţi abia ajung în atenţia statului. Un exemplu este la Centrului de primire a copilului în regim de urgenţă din Constanţa. Când intră pe uşa instituţiei, micuţii luaţi de lângă părinţii abuzivi sunt plini de păduchi, nespălaţi, cu lacrimi în ochi. Nu ştiu să citească, să se spele, n-au auzit niciodată de un coş de gunoi şi se tem chiar şi atunci când trebuie să facă baie. Şapte frăţiori din Constanţa, cu vârste între unu şi 17 ani, în urmă cu un an, au fost luaţi de stat de lângă părinţi, din cauza vieţii îngrozitoare pe care erau obligaţi să o suporte.
• De ce a primit Florin Popescu doar 2 ani de puşcărie
Deputatul Florin Popescu a avut noroc cu carul atunci când a primit doar 2 ani de închisoare în dosarul puilor grill, împărţiţi alegătorilor în campania electorală din 2012. Judecătorii au văzut latura "caritabilă" a personalităţii lui Popescu: puii luaţi aproape cu japca de la Avicola Crevedia au fost daţi săracilor. În decembrie 2015, deputatul Florin Popescu, supranumit "baronul puilor", a primit 2 ani de închisoare într-un dosar în care a fost judecat pentru folosirea influenţei sau autorităţii de către o persoană cu funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Concret, în 2012, Popescu, preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa şi lider local PDL în acea perioadă, l-a determinat pe patronul Avicolei Crevedia să-i dea peste 60 de tone de pui grill, pe care apoi le-a distribuit alegătorilor în campania electorală.
• Tot Voiculescu încasează chiria pe sediul Antenei 3
O luptă juridică crâncenă are loc în aceste zile departe de ochii presei pentru recuperarea sau mai bine zis nerecuperarea prejudiciului uriaş din dosarul ICA-Voiculescu. Sunt în joc mai mult de 60 de milioane de euro. După un an şi jumătate de la sentinţa definitivă de condamnare şi confiscare, statul român a reuşit să recupereze doar 1 la sută din valoarea întregului prejudiciu din dosarul lui Voiculescu. Mogulul Antenelor şi televiziunile sale au deschis o sumedenie de procese în instanţele civile de la Tribunalul Bucureşti prin care au blocat procesul de recuperare. Potrivit Fiscului, judecătorii de la Tribunal au ignorat sentinţa penală de confiscare şi au recunoscut Antenei 3 dreptul de folosinţă asupra sediului din Băneasa, chiar dacă imobilul a trecut în patrimoniul statului încă din septembrie 2014. Instanţele de la Tribunal au recunoscut şi valabilitatea contractelor de închiriere dintre fosta ICA şi Antene.
• Pentru 2016, ni se promit 95 de kilometri de autostrăzi noi
Pentru acest an, Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale are un buget total de 4,2 miliarde de lei. Va inaugura 95 de kilometri de autostrăzi noi şi va lansa în lucru alţi 467 de kilometri. După ce în 2015 a trecut milimetric pe lângă ruşinea de a avea mai puţini kilometri de autostradă decât în anul anterior, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) se va mobiliza, în 2016, astfel încât să adauge aproape 100 de kilometri de şosele de viteză noi. Potrivit unor statistici şi planificări bugetare pentru acest an, CNADNR are la dispoziţie 4,23 miliarde de lei (sumă apropiată de cea din 2015), din care 1,73 miliarde de lei sunt pentru construcţia de autostrăzi, 948,8 milioane de lei sunt pentru reabilitarea drumurilor naţionale şi 740,5 milioane de lei sunt pentru variantele de ocolire. Pentru reabilitările de poduri şi pasaje pentru drumuri naţionale, CNADNR alocă 145,1 milioane de lei.
• Dacian Cioloş: Luăm în calcul toate posibilităţile, inclusiv asumarea răspunderii în cazul alegerilor locale
La ieşirea de la biserica Trei Ierarhi din Iaşi, unde a participat la o slujbă religioasă, premierul Dacian Cioloş a fost întrebat de jurnalişti dacă ia în calcul posibilitatea emiterii unei ordonanţe de urgenţă pe tema alegerilor locale în două tururi, Cioloş răspunzând că sunt luate în calcul toate posibilităţile, potrivit Mediafax "Studiem toate posibilităţile", a precizat premierul, el referindu-se inclusiv la varianta asumării răspunderii în Parlament pe această temă. Dacian Cioloş a declarat că va avea o discuţie cu partidele politice în ceea ce priveşte sistemul de vot care va fi adoptat pentru alegerile locale din acest an.
• Bogdan Diaconu, ales preşedinte al PRU la primul congres al formaţiunii
Deputatul Bogdan Diaconu, ales duminică în funcţia de preşedinte al Partidului România Unită (PRU), la primul congres al partidului, ţinut la Romexpo, a anunţat că va candida pentru postul de primar general al Bucureştiului şi că partidul său va merge singur la alegeri. Formaţiunea politică a anunţat şi crearea "Patrulei lui Vlad Ţepeş", aripă a partidului care are drept obiectiv "apărarea românilor". Liderii PRU le-au propus membrilor de partid aflaţi în sală să facă întruniri la ei acasă temporar, până se rezolvă problema sediilor în teritoriu, pentru a convinge alţi oameni să se alăture mişcării sale.
• Miliardarul Michael Bloomberg ia în calcul o candidatură independentă la preşedinţia SUA
Miliardarul Michael Bloomberg ia în calcul o candidatură independentă la preşedinţia Statelor Unite, pe fondul avansului înregistrat de candidaţi precum Donald Trump, în tabăra republicană, şi Bernie Sanders, în cea democrată. Potrivit The New York Times, Bloomberg le-a cerut consilierilor săi să schiţeze un plan privind inscrierea în cursa prezidenţială ca independent. Consilierii şi apropiaţii săi spun că magnatul este "iritat" de faptul că, în tabăra republicană, cursa pentru desemnarea unui candidat este dominată de Donald Trump, iar în rândul democraţilor, Hillary Clinton începe să piardă teren în faţa lui Bernie Sanders. Bloomberg, care a fost primar al oraşului New York ca republican, a mai luat în calcul în trecut o eventuală candidatură în afara celor două mari partide, însă a ajuns mereu la concluzia că nu ar avea şanse să câştige. O serie de evenimente din 2016 i-ar putea revitaliza, însă, planurile prezidenţiale.
• Americanii instalează o bază militară în nord-estul Siriei
Forţele americane amenajează o bază aeriană militară în nord-estul Siriei, unde se află îndeosebi zeci de consilieri în cadrul luptei împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI), au afirmat sâmbătă surse siriene militare. Vicepreşedintele american, Joseph Biden a declarat că SUA şi Turcia sunt pregătite pentru o "soluţie militară" împotriva reţelei teroriste Stat Islamic, în Siria, dacă negocierile de pace de la Geneva vor eşua.
• BANCHERUL
• Ratingul României nu poate fi majorat din cauza relaxării politicii fiscale
Agenţia americana de rating Fitch a anunţat ca menţine ratingul României la BBB- si nu îmbunătăţeşte perspectiva de creştere a acestuia de la stabila la pozitiva, cum a făcut Moodys, in luna decembrie, o decizie anticipata de analişti. "Direcţia relaxării fiscale in 2016-2017 reprezintă un risc", motivează Fitch neschimbarea ratingului tarii. Acelaşi risc a fost luat in calcul si de către Moodys, dar cu toate acestea aceasta agenţie a considerat, luna trecuta, ca e cazul sa modifice perspectiva de creştere a ratingului de la stabila la pozitiva: "Exista riscul ca relaxarea fiscala prevăzută in noul Cod Fiscal sa afecteze indicatorii fiscali si competitivitatea preturilor, daca salariile cresc mai repede decât productivitatea muncii".
• Banca Centrala Europeana (BCE) luptă din greu cu deflaţia din zona euro
Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), a dezvăluit in conferinţa de presa de săptămâna trecuta ca in decembrie a fost tipărită o suma uriaşa de euro, nu mai puţin de 680 de miliarde de euro, pentru a se cumpăra titluri de stat ale tarilor din zona euro, dar si obligaţiuni ale băncilor si firmelor private, in cadrul programului tip quantitative easing (QE), denumit Asset Purchase Programme - APP. Suma reprezintă trei sferturi din valoarea iniţială a programului, a precizat Draghi, adăugând: "Nu cred ca s-a observat suficient de bine dimensiunea acestei sume, care este semnificativa". Si cu toate acestea, acum este nevoie de si mai mulţi bani pentru a contracara noile probleme apărute la începutul anului: scăderea economiei chineze, recesiunea din Brazilia si Rusia, precum si riscurile geo-politice, toate provocând căderea burselor si creşterea volatilităţii pieţelor. O alta problema majora este scăderea puternica a preţului petrolului, care afectează serios inflaţia, rămasa la 0,1-0,2% din octombrie 2015, cu aproape doua puncte sub ţinta BCE, de sub, dar aproape de 2%.
• CAPITAL
• Negocierile au eşuat. Gunoaiele nereciclate, aruncate în braţele lui Cioloş
Bomba ambalajelor nereciclate va exploda în preţurile la raft. Producătorii şi importatorii din industria alimentară, după negocieri eşuate cu autorităţile de Mediu, ameninţă cu falimente şi scumpiri imediate de până la 30% a tuturor produselor. Aceştia trebuie să plătească, săptămâna aceasta, sume colosale. Conserve de legume-fructe, sucuri, vin, miere, bere, apă minerală, peşte, lapte, converse de carne şi multe alte produse care se regăsesc în coşurile de cumpărături ale românilor se vor scumpi în perioada imediat următoare pentru că ambalajele lor poluează. Statul a aşteptat prea mult pentru a rezolva problema reciclării iar acum a venit decontul. Păcat că va fi resimţit de populaţie. Operatorii care au primit bani să se ocupe de reciclare nu au fost controlaţi la timp de Fondul de Mediu, iar frauda este de peste 50 de milioane de euro, conform procurorilor DNA.
• George Soros: Lumea se îndreaptă spre o situaţie pe care nu o poate stăpâni
George Soros este destul de dezamăgit. "Repetăm situaţia din 2008", a declarat miliardarul american la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveţia, într-un interviu acordat Bloomberg TV. În opinia lui George Soros, cauza principală a crizei este diferită de data asta. În 2008, a fost criza subprime din America. De data aceasta, este vorba despre China şi forţele deflaţioniste, iar situaţia se transmite în toată lumea. "Este grav", a spus Soros. "Iar chinezii au lăsat să treacă prea mult timp pentru a aborda modelul de creştere care trebuia adoptat - investiţii, exporturi şi producţie internă. În aceste condiţii, o aterizare dură este, practic, inevitabilă". Problemele Chinei sunt transmise către restul lumii. "Este una dintre sursele de deflaţie", a spus Soros. Soros a spus că sunt 80 de ani de când lumea s-a confruntat ultima dată cu un mediu deflaţionist şi lumea nu ştie cum să se descurce cu o astfel de situaţie.
• Capital TV: Ce creştere economică va avea România în anul electoral 2016?
Banca Mondială estimează pentru România creşteri economice de 3,9% în 2016 şi 4,1% în 2017. Care sunt argumentele pro şi contra acestor previziuni - a fost subiectul Capital TV de vineri, emisiune dinfuzată de B1 şi moderată de Claudiu Şerban. Emisiunea este difuzată în reluare, astăzi, de la ora 13:00, pe B1TV. Dan Bădin, partener Deloitte România, a enumerat problemele pe care le întâmpină economia României. În viziunea acestuia, problemele de ordin extern ţin de criza imigranţilor, evenimentele din spaţiul ex-sovietic, economia Chinei, evoluţia preţului la petrol. În ce priveşte influenţele interne, Bădin a amintit că anii electorali (aşa cum este şi 2016) au adus "fie tăieri de investiţii, fie deficite bugetare, fie certuri politice care ţin investitorii departe". Cristina Chiriac, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Antreprenorilor a amintit că în anii electorali, au beneficiat de creşteri de venituri mai multe categorii de bugetari, fără ca aceste creşteri să fie corelate cu o productivitate ridicată
• CURENTUL
• Manipularea lui VASILE CIURCHEA demontată de cifrele oficiale
În data de 25 mai 2015, Vasile Ciurchea făcea pentru Mediafax bilanţul celor 25 de zile de funcţionare a sistemului informatic unic integrat al CNAS: "cardul de sănătate funcţionează mai bine decât ne aşteptam". Aşadar la început a mers ca uns. Lunile au trecut şi până în luna decembrie 2015 s-a ajuns ca de la zero întreruperi în lunile iunie şi iulie, sistemul să se blocheze în 11 zile din cele 16 monitorizate de Societatea Medicilor de Familie în luna decembrie. Perioada blocărilor coincide cu expirarea contractului de mentenanţă a sistemului pe care Ciurchea nu s-a învrednicit să-l reînnoiască. Aşadar manipularea lui Ciurchea că angajaţii CNAS asigură acum mentenanţa cardului este evidentă. Această mână de IT-işti de la CNAS deşi fac eforturi supraomeneşti nu au capacitatea să asigure mentenanţa unui sistem atât de complex. Însuşi Ciurchea recunoştea la TVR că sistemul se acţionează manual ceea ce face ca repornirea sistemului să dureze 4 ore.
• Vals, horă - de Tia Şerbănescu
Ziua Unirii Principatelor, mica Unire, cum i se spune, s-a serbat ca de obicei la Iaşi deşi s-a înfăptuit la Bucureşti. Degeaba îl alegea Moldova pe Cuza domnitor dacă nu-l alegea şi Bucureştiul. În fine, asta e. Preşedintele Iohannis şi premierul Cioloş au zburat cu acelaşi avion la Iaşi spre "a învârti hora frăţiei pe pământul României". Ceilalţi învârtiţi au stat în prezidiu ascultând pioşi cuvântările despre Unire - într-un moment în care se vorbeşte destul de des despre Unirea cu Republica Moldova, ca unică soluţie de salvare a acesteia de reocupaţia rusească şi în care şi despre Europa se vorbeşte de ocupaţia islamică. Premierul francez Manuel Valls a avertizat chiar că "Europa ar putea muri". Ce vals funebru! Titanic vals. În timp ce la Iaşi valsul învârtea hora, Bucureştiul era ameninţat de invazia militarilor rezervişti (dar deloc rezervaţi) ai col Dogaru care anunţa un protest cu 25000 de pensionari MapN şi MAI. Astăzi preşedintele Iohannis e cel care susţine că "România poate sta cu capul sus în UE". Şi cu căciula pe cap, să nu răcească la picioare.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Italienii pot pleca, autostrada demolată a fost achitată integral
Statul român face cadouri financiare italienilor de la Salini-Impergilo, care ne-au lăsat cu autostrada Orăştie-Sibiu demolată şi după rezilierea contractului. Înainte de a pleca din România, aceştia au lăsat oficialilor Companiei Naţionale de Autostrăzi (CNADNR) o ultimă factură în valoare de aproximativ 600.000 de euro. Mai exact, cu o zi înainte de anunţul privind rezilierea contractului, Salini-Impregilo a depus o factură în valoare de circa 2,78 milioane de lei, pentru lucrări executate, în vara anului trecut, la autostrada Orăştie-Sibiu. Odată achitată factura depusă de italieni, reprezentanţii CNADNR au grijă să plătească integral valoarea contractului. Până în prezent, Salini-Impregilo a încasat 99,7% din valoarea contractului, respectiv 602,5 milioane de lei.
• Economia Rusiei împărţită între export de petrol şi gaz, respectiv de arme
O evaluare strategică a situaţiei economice a Federaţiei Ruse ridică îngrijorări globale din ce în ce mai pregnante. Economia rusă a fost construită pe baza companiilor energetice majore, conduse de reprezentanţii organelor de forţă, care să le exploateze şi să alimenteze conturile potentaţilor momentului. Cum afacerile au început să nu mai meargă, la prăbuşirea preţului barilului de petrol, există o mişcare masivă spre a privilegia complexul militar- industrial şi vânzările de armament în schimb. La problemele pieţei energetice, care sunt departe de final, din cauza intrării pe piaţă a Iranului şi a coborârii barilului de petrol şi mai jos, se vor adăuga cele ale complexului militar industrial. Astăzi au fost relansate conflictele, unele direct cu contribuţia Rusiei, în Crimeea, Donbas, Siria. Dar mâine, când Putin va fi istorie, aventurile militariste vor fi date uitării şi conflictele se vor fi estompat, aceste evoluţii vor afecta din nou industria de apărare.
• Efectele scăderii preţului petrolului: Kazahstanul mizează acum pe exportul de lapte praf de iapă
Kazahstanul, lovit greu de scăderea preţului la petrol, spera sa-si crească veniturile din export, oferind un nou produs pe piaţa internaţionala: laptele praf de iapa, notează Reuters. ''Laptele procesat de la numai 100.000 de iepe poate aduce venituri in valoare de 1 miliard de dolari pe an'', a declarat vineri ministrul kazah al agriculturii, Asaljan Mamatbekov. El a adăugat că există aproape doua milioane de cai in Kazahstan, o ţară de mărimea Europei de Vest, situata într-o zona de stepa. Veniturile in valuta ale Kazahstanului au scăzut cu doua treimi din cauza prăbuşirii preturilor la petrol, anunţa banca sa centrala săptămâna aceasta. In Rusia, pe de alta parte, retailerii au anunţat ca au rămas fără iPhone-uri, după ce consumatorii s-au grăbit sa le achiziţioneze înainte ca preturile sa fie ajustate pentru a reflecta deprecierea record a rublei in raport cu dolarul, transmite Bloomberg.
• JURNALUL NATIONAL
• Cinci ani de procese pe marca Zoia Ceauşescu
Cinci ani de deliberări le-au trebuit instanţelor de judecată pentru a pronunţa un verdict în procesul prin care ginerele fostului cuplu dictatorial Elena şi Nicolae Ceauşescu l-a intentat fostului director al Televiziunii Române, Stelian Tănase, pe vremea când acesta realiza o emisiune la postul Realitatea TV. Mircea Oprean i-a cerut lui Tănase daune în valoare de 100.000 de lei, pentru că a utilizat numele, fotografii şi informaţii despre Zoia Ceauşescu, devenită, din 2010, marcă înregistrată pe numele soţului ei supravieţuitor. Deşi, iniţial, procesul a fost suspendat, apoi pierdut la instanţele inferioare, judecata a continuat până la sfârşitul săptămânii trecute, când instanţa supremă a decis să închidă acest litigiu, printr-un fel de "remiză". Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, vineri, să pună punct litigiului dintre Mircea Oprean şi Stelian Tănase, respingând ca nefondate recursurile formulate de ambele părţi în dosarul prin care fostul soţ al fiicei lui Nicolae şi Elena Ceauşescu cerea daune de 100.000 de lei. Decizia este irevocabilă.
• Primim un miliard de euro, pentru 19 km de metrou
Mai bine de 1,32 de miliarde de euro vor fi investiţi în metroul bucureştean, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. Banii vor fi alocaţi pentru şapte proiecte, dar dintre acestea, două vor primi cea mai mare sumă, peste 953 de milioane de euro. Potrivit Ministerului Fondurilor Europene, primul proiect mare este cel al Magistralei 6 (1 Mai - Otopeni), care va avea o lungime de 14,5 km şi nouă staţii. Investiţia în acest caz se ridică la 600 de milioane de euro, iar lucrarea are termen de finalizare sfârşitul anului 2020. Lucrările ar putea începe anul viitor, asta dacă se reuşeşte semnarea primelor contracte în prima parte a anului 2017. Al doilea proiect este Magistrala 5 (Piaţa Iancului - Eroilor), care va avea cinci staţii înşirate pe 4,5 km. În acest proiect se vor investi 353 de milioane de euro, lucrarea urmând să se termine în 2020.
• NATIONAL
• Liderii poliţiştilor caută stăpâni pentru a intra in Parlament!
Liderii celor mai influente sindicate ale poliţiştilor, Iulian Surugiu, Dumitru Coarna si Vasile Lincu, s-au lipit de studiourile televiziunilor ca marca de scrisoare, nedându-se duşi de la emisiuni nici măcar când se vorbeşte despre sport, modă sau cure de slăbire. Că doar "tablagii" din ei se pricep la toate, certându-l pe Messi ca nu a dat pasa in ultimul minut, pe Elena Udrea că poartă taioare prea strâmte sau pe sunniti că nu-i lasă si pe şiiţi in pelerinaj la locurile sfinte.
• Blaga îl pune pe Avocatul Poporului in coasta preşedintelui
Co-liderul PNL Vasile Blaga propune ca instituţia Avocatului Poporului sa fie condusa de o persoana aleasa prin vot direct de popor, nu de una "numita politic". Nemulţumit total de prestaţia actualului ocupant al funcţiei, Victor Ciorbea, Vasile Blaga lansează pe piaţă ideea alegerii Avocatului Poporului de către toţi romanii: "Avocatul Poporului ar trebui sa fie ales prin vot direct, de naţiunea romana. Este singura instituţie din tara asta care ar putea opri o Ordonanţă de Urgenta, daca i se pare ca aceasta încalcă Constituţia. Nu am văzut ca in cazuri flagrante domnul Ciorbea sa atace. Aşa cum a fost cu OUG 55 (cea care a permis migraţia aleşilor locali - n.r.). Personal, cred ca e o instituţie cu adevărat importanta". Problema este ca, in cazul in care ideea lui Blaga prinde contur legislativ, Avocatul Poporului ii va face practic concurenta preşedintelui tarii - singurul care este ales prin vor direct de către toţi romanii.
• Războiul deşeurilor blochează economia si generează inflaţie
Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) considera necesara luarea de urgenta a unor masuri pentru prevenirea blocajului complet al gestionarii deşeurilor de ambalaje, cu atât mai mult cu cat consultările cu autorităţile au avut loc foarte târziu, deşi au fost solicitate încă din septembrie 2015. In contextul economic de astăzi, aproximativ 5.000 de companii din domenii precum industria alimentara si serviciile conexe, agricultura, bunuri de larg consum, comerţ, construcţii, farmaceutic, energie etc se afla in situaţia de a plăti o contribuţie împovărătoare si imprevizibila care va duce la creşterea inflaţiei. Costurile pe care le poate genera blocarea sistemului se ridica la peste 700.000 euro pe zi pentru industrie.
• Germania ii educa pe refugiaţi cu benzi desenate
In 2015, Germania a primit peste un milion de refugiaţi. Din păcate, aceştia au adoptat un comportament deloc pe placul ţării gazdă. Ultima metoda a autorităţilor este un ghid de buna conduita pentru refugiaţi publicat de serviciul public al audiovizualului din Bavaria, sub forma de benzi desenate. Imigranţii sunt dăscăliţi sa respecte femeile, homosexualii si sa nu agreseze copiii. Ghidul indica si ca in Germania "conflictele nu pot fi rezolvate prin violenta", aceasta ducând la expulzare sau chiar la pedepse cu închisoarea. Ghidul a fost publicat înainte de violentele ce au izbucnit in Köln. Mişcarea anti-islam Pegida pregăteşte manifestaţii de mare amploare in 6 februarie, a informat Tatjana Fasterling, conducătorul organizaţiei. Manifestaţii vor avea loc in Germania, Polonia, Cehia, si in alte state UE, in total 14, informează AFP
• PUTEREA
• Cum este lovită mafia panseluţelor
Mafia "panseluţelor" are şanse să moară. Acestea vor dispărea de pe străzi şi vor putea fi văzute doar în curţi şi grădini private. Primele victime sunt primarii de sector, care nu vor mai putea risipi banii publici pe flori care "mor la prima ploaie", pe plante şi arbori exotici. Un proiect de hotărâre al Consiliului General prevede obligarea Administraţiei Lacuri Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) şi a Administraţiilor Domeniului Public (ADP) de sector să planteze numai plante perene, iar amenajarea spaţiilor verzi să se facă în baza unui plan de amenajare peisagistică. Propunerea se află pentru a doua oară pe ordinea de zi a aleşilor. Sorin Oprescu a încercat elaborarea unei decizii asemănătoare, care a fost blocată la insistenţele primarilor de sector.
• Portul Constanţa câştigă de pe urma atacurilor teroriste din Istanbul
În 2015, două atentate au zguduit Franţa: în ianuarie a fost masacrată redacţia săptămânalului satiric Charlie Hebdo, iar în noiembrie, în mai multe locuri din Paris, terorişti islamişti au ucis 130 de persoane şi au rănit alte sute. S-a instaurat panica, iar efectele s-au văzut imediat. În special după ultimul atac armat, turişti din întreaga lume au renunţat la vacanţa programată din timp. Afectată a fost nu doar în Franţa, ci şi alte ţări unde au existat atacuri sau ameninţări teroriste, în special Italia, Belgia, Turcia. Tour operatorii consultaţi de PUTEREA spun că, în prezent, cel mai sigur tip de turism îl reprezintă croazierele. Şi, cum companiile internaţionale de croaziere au anunţat deja că suspendă escalele în porturi din Turcia "până la noi ordine", România profită, fără să vrea, de această situaţie. Şi asta datorită faptului că escalele prevăzute iniţial la Istanbul şi Izmir sunt înlocuite cu cele în Portul Constanţa.
• ROMANIA LIBERA
• Spaţiul Schengen se îndreaptă spre moarte clinică?
La Davos, liderii importanţi ai lumii, reuniţi la Forumul Economic Mondial, şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la riscurile care ameninţă Europa, iar viitorul nu a fost privit cu optimism. Pierderea controlului statului, fragilitatea instituţiilor europene, ascensiunea populismului - toate pot declanşa un proces de dezintegrare a spaţiului Schengen, a zonei euro şi "chiar a pieţei unice", se poate citi în raportul pe 2016 asupra riscurilor mondiale, publicat anual în ajunul Forumului Economic Mondial din Elveţia. Unii politicieni europeni estimează că aceste forţe centrifuge ce afectează UE s-ar putea agrava în acest an, iar un referendum privind Brexit va înrăutăţi peisajul. Dar tema recurentă la summitul de la Davos a fost criza refugiaţilor, care destabilizează Europa. Premierul francez, Manuel Valls, a declarat că Europa nu poate prelua toţi migranţii care fug din zonele de război din Siria şi Irak, iar criza va pune în mare pericol conceptul european.
• Frigul din România îngheaţă producţia Renault din Algeria
Echipele de montaj sunt în şomaj tehnic de câteva zile în contextul în care livrările de elemente componente au întârzieri din cauza viscolului care a afectat partea de sud a României, afirmă surse citate de site-ul cotidianului Liberté Algerie. Şomajul tehnic a fost instituit de câteva zile la Uzina Renault Algerie Production (RAP), situată în zona Oued Tlélat (Oran, nord-vestul Algeriei). Potrivit unor surse din cadrul întreprinderii, din cauza vremii nefavorabile din România, livrările de elemente componente pentru fabricarea vehiculelor marca Renault Symbol au avut întârzieri, astfel că producţia a fost suspendată. Reluarea activităţii ar urma să se producă în ultima săptămână din ianuarie, precizează cotidianul Liberté Algerie.
• ZIARUL FINANCIAR
• Barilul de 30 $ pune on hold proiectul Petrom City, o investiţie de 130 mil. euro
Compania Petrom nu şi-a anunţat planurile pentru anul acesta, dar bugetul va fi calibrat pe noile condiţii de piaţă în care barilul de petrol a ajuns la minimul ultimului deceniu. Petrom, singurul producător local de petrol şi gaze, intenţionează să completeze proiectul Petrom City, din zona de nord a Bucureştiului, la Străuleşti, acolo unde din 2010 au fost mutaţi mai bine de 2.500 de angajaţi ai companiei, dar barilul ieftin a pus pe lista de aşteptare şi această investiţie. De anul trecut, Petrom a pornit la drum cu un buget de investiţii cu 30% mai mic faţă de nivelul de un miliard de euro pe care compania l-a menţinut constant din 2004, efectele devenind deja vizibile în producţia firmei în a doua parte a anului. Petrom îşi va anunţa rezultatele de anul trecut pe 18 februarie.
• La cinci ani de la listare, o treime din capitalul Fondului Proprietatea s-a mutat la Londra
Azi se împlinesc cinci ani de la listarea Fondului Proprietatea (FP) la bursa de la Bucureşti, interval în care s-au produs schimbări majore: 33% din capital este împachetat sub formă de GDR-uri tranzacţionate pe bursa de la Londra, fondul american de hedging Elliott Associates este cel mai mare acţionar, şi nu statul român, iar averea fondului a scăzut cu 3,2 miliarde de lei în principal ca urmare a vânzărilor de active derulate de managerul FP - Franklin Templeton. Listarea FP la bursa din Bucureşti din 25 ianuarie 2011 a fost o operaţiune tehnică, fără vreo ofertă de acţiuni, şi a fost asumată de statul român încă de la înfiinţarea fondului în 2005. Prin listare, foştii proprietari alături de cumpărătorii de drepturi litigioase de la ANRP, adică peste 5.300 de persoane fizice şi juridice, şi-au putut încasa despăgubirile primite în acţiuni FP pe o piaţă reglementată.
• La ce cost s-ar putea împrumuta România în euro pe piaţa externă?
România are în prezent o imagine bună pe pieţele externe şi ar putea profita de această fereastră de oportunitate pentru a lansa obligaţiuni în euro, la costuri mai scăzute, având în vedere potenţialele riscuri interne - politice şi fiscale, precum şi tensiunile de pe pieţele financiare externe, 2016 anunţându-se destul de imprevizibil, susţin unii analişti. Ministerul Finanţelor analizează oportunitatea lansării eurobondurilor, însă rămâne de văzut dacă va testa în premieră şi maturitatea de 30 de ani sau va opta pentru scadenţe mai scurte. Obligaţiunile cu scadenţa la 20 de ani reprezintă cea mai lungă maturitate pentru titluri în euro vândute de statul român până în prezent. În toamna anului trecut, Ministerul Finanţelor a lansat în premieră titluri în euro pe 20 de ani la un randament sub 4%, respectiv 3,93%. De asemenea, a lansat concomitent şi eurobonduri pe 10 ani, la care a obţinut un randament minim istoric de 2,84%. România a testat în premieră în 2014 piaţa americană cu obligaţiuni pe 30 de ani.