REVISTA PRESEI - 25.02.2012

Willy Homner
Revista Presei / 25 februarie 2012

ADEVARUL

Explozie violentă într-un bloc din Iaşi: 16 apartamente distruse

O exolozie puternică a avut loc într-un bloc cu patru etaje din comuna Holboca, aflată în apropierea municipiului Iaşi. Silvia Spiridon, purtător de cuvânt ISU Iaşi, spune că sunt afectate 16 apartamente. "Momentan nu putem preciza cauzele exploziei, se fac cercetări la faţa locului", a spus Spiridon. Prefectul judeţului Iaşi, Dragomir Tomaşenschi, a declarat pentru România TV că autorităţile au luat toate măsurile necesare în urma exploziei din noaptea de sâmbătă spre duminică. Diana Cimpoieşu, coordonator SMURD Iaşi, a declarat că un bărbat este rănit şi a primit îngrijiri medicale. Victima, în vârstă de 36 de ani, a ajuns la spital cu arsuri de peste 30 la sută din suprafaţa corpului. Încălzirea apartamentelor din blocul afectat de explozie se făcea cu centrale de apartament alimentate cu gaz.

Programul informatic nu a reuşit să ne scape de bâlbele din sistem

Un raport al Curţii de Conturi a arătat că Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a fost prost conceput şi executat. Acest sistem informatizat este de fapt un soft implementat cu scopul de a centraliza activitatea operatorilor din sistemul de sănătate. Cu ajutorul lui, se dorea eliminarea eliberării de reţete către bolnavi inexistenţi, evitarea apariţiei pacienţilor fictivi ori internările nejustificate. Din păcate, astfel de probleme nu au dispărut. În raportul Curţii de Conturi se specifică faptul că sistemul nu are capacitatea de a procesa raportările de la diferiţi furnizori de servicii medicale fără eroare şi operează cu întârziere ieşirea unui bolnav dintr-o categorie atunci când nu mai îndeplineşte condiţiile legale.

România va împrumuta în acest an mai mulţi bani decât în 2011

Guvernul României are în acest an un necesar de finanţare de 17,2 miliarde de euro, comparativ cu 17,6 miliarde de euro anul trecut, însă statul va împrumuta în total 18 miliarde de euro, urmând să constituie o rezervă de 800 de milioane de euro, estimează agenţia de evaluare financiară Moody's. Dacă necesarul de finanţare pentru acoperirea deficitului bugetar coboară de la 6,2 miliarde de euro la 3,6 miliarde de euro, Guvernul va avea nevoie de mai mulţi bani pentru serviciul datoriei (inclusiv cea pe termen scurt). Astfel, necesarul de finanţare pentru plăţile în contul datoriilor urcă de la 11,4 miliarde de euro în 2011 la 13,6 miliarde de euro în acest an.

BERD: Europa de Est continuă să fie expusă la riscul unei crize de creditare

În condiţiile în care băncile occidentale reduc finanţarea pentru a respecta reglementările mai stricte referitoare la capital, chiar şi după ce Banca Centrală Europeană (BCE) le-a oferit împrumuturi avantajoase, Europa de Est continuă să fie expusă riscului unei crize de creditare, potrivit Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Criza datoriilor din zona euro s-a extins în estul continentului prin legăturile comerciale şi bancare, afectând redresarea Europei emergente din recesiunea din 2009. "Împrumuturile pe termen de trei ani, în valoare de 489 de miliarde de euro, acordate de BCE băncilor au contribuit la evitarea unui dezastru major, dar creşterea economică încetineşte, iar creditele sunt greu de obţinut", a declarat Piroska Nagy, director pentru strategie de ţară la BERD în Londra, într-un interviu acordat Bloomberg.

Preţul ţiţeiului este deja prea sus pentru a se mai justifica noi creşteri

Previziunile analiştilor în ce priveşte preţul ţiţeiului sunt împărţite. După scumpirile recente cauzate de sancţiunile impuse exporturilor iraniene de către statele occidentale, există pericolul ca rezervele de energie ale pieţelor emergente să fie afectate. Îngrijorările asupra economiilor statelor vestice, mai ales în privinţa Europei, ar putea determina stagnarea preţului, notează CNBC. "Chiar dacă toată lumea iubeşte pe toată lumea, preţul ţiţeiului nu prea are cum să scadă. Pieţele nu au suficiente rezerve şi suntem cam strâmtoraţi. Acum ne permitem să renunţăm la ţiţeiul din Iran, însă în al treilea şi al patrulea trimestru nu ne vom mai permite", a spus Johannes Benigni, director al JBC Energy.

Şefa de la Achiziţii Publice aruncă bomba: 13 judeţe nu şi-au licitat deszăpezirea

Cristina Trăilă, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că 13 judeţe nu apar în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice cu contracte pentru serviciile de deszăpezire. Cele 13 judeţe sunt: Argeş, Braşov, Caraş-Severin, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Ialomiţa, Neamţ, Sibiu, Suceava, Vâlcea şi Vaslui.

P&G va concedia 5.700 de angajaţi

Procter & Gamble (P&G) va concedia 5.700 de angajaţi care nu lucrează la operaţiunile de producţie ale grupului, reprezentând 10% din personalul acestor departamente, măsură încadrată într-un plan de reducere a costurilor cu 10 miliarde de dolari până la sfârşitul anului 2016, transmite Reuters. Cea mai mare companie de produse de larg consum are circa 57.000 de angajaţi în afara operaţiunilor de producţie, dintr-un total de 129.000 de persoane. Compania a anunţat anterior că vrea să elimine 1.600 de locuri de muncă în actualul an fiscal. Joi, P&G a arătat că va renunţa la alţi 4.100 de angajaţi în anul fiscal 2012-2013, care va începe în iulie. Compania anticipează că va economisi 800 milioane de dolari datorită concedierilor, au declarat directorii P&G prezenţii la o conferinţă în Florida.

Benzina se scumpeşte şi la Rompetrol, chiar mai mult decât la Petrom

După scumpirea anunţată ieri de Petrom, a venit şi rândul companie Rompetrol să anunţe că scumpeşte carburanţii. Majorările sunt chiar mai mari faţă de cele operate de Petrom. Un litru de benzină 95 Efix s-a scumpit cu 16 bani, de la 5,59 lei pe litru, la 5,75, iar Alto 101 costă 6,4 lei pe litru, de la 6,24 lei. La motorină preţurile au crescut cu 12 bani pentru Efix Diesel, de la 5,82, la 5,94 lei pe litru, iar la Diesel Alto 55 preţul a crescut cu 11 bani pe litru, de la 6,13, la 6,24 lei pe litru. Acestea sunt preţuri de referinţă, preţurile la pompă putând varia cu 5% faţă de aceste niveluri. Compania, al doilea jucător de pe piaţa românească a carburanţilor, nu mai modificase preţurile de la jumătatea lunii ianuarie. Motivul scumpirii, acelaşi: cotaţiile internaţionale ale produselor petroliere.

Ucraina, pândită de faliment

Ucraina este următoarea ţară, după Grecia, care este ameninţată să intre în incapacitate de plată, consideră analiştii de la Agenţia Bloomberg. Potrivit experţilor Bloomberg, Fondul Monetar Internaţional se îndoieşte că Ucraina va face faţă datoriei externe, care a atins cifra de 12 miliarde de dolari. Printre analişti sunt păreri contrare, mulţi văzând în această declaraţie un substrat politic. Fondul Monetar Internaţional a blocat creditele către Ucraina încă din martie anul trecut pentru că Kievul nu îndeplinise condiţiile impuse de instituţia financiară internaţional cu sediul la Washington. Principalul punct cerut Ucrainei şi neîndeplinit viza creşterea tarifelor la energie pentru consumatori. Guvernul ucrainean a refuzat, deoarece spera să obţină de la Moscova finanţele necesare pe seama unor reduceri la preţul gazului.

Statul italian poate deveni co-inculpat în cazul naufragiului navei Costa Concordia

Ancheta cauzelor naufragiului navei de croazieră Costa Concordia, care a avut loc pe data de 13 ianuarie în largul coastelor insulei Giglio, poate lua o nouă turnură. Potrivit publicaţiei "Il Messaggero", care citează expertiza tehnică făcută de anchetatori, serviciile portuare pot deveni co-inculpate în acest caz penal. Conform declaraţiilor martorilor şi concluziilor expertizei tehnice, navele de croazieră italiene s-au apropiat cel puţin de 10 ori de mal, la o distanţă interzisă de regulile de navigaţie. Aceste manevre se făceau pentru reclamă turistică, iar angajaţii direcţiei de management a portului nu puteau să nu ştie despre ele.

Cheltuielile Guvernului: peste un milion euro pentru călătorii în străinătate şi convorbiri la mobil

Guvernul a încheiat deja, aproape exclusiv prin cumpărare directă, în perioada care a trecut de la începutul anului, contracte de aproape cinci milioane lei (peste 1,1 milioane euro) pentru călătorii în străinătate, convorbiri la mobil, televiziune prin cablu, servicii de protocol pentru demnitari, bidoane cu apă şi aranjamente florale. Contractele au fost încheiate aproape exclusiv prin cumpărare directă şi negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare la licitaţie. Banii vor fi astfel cheltuiţi pentru administrarea şi protejarea bazei materiale destinată activităţii de reprezentare şi protocol şi servicii de telefonie mobilă pentru demnitari, precum şi pentru achiziţie de bidoane apă potabilă şi pahare de unică folosinţă, lentă tricoloră, ştampile cu autotuşare şi etichete autocolante tip hologramă.

Premierul Ungureanu l-a demis pe secretarul de stat în MAE Doru Costea

Premierul Răzvan Ungureanu l-a demis pe Doru Costea din funcţia de secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe. Îl locul lui Doru Costea a fost numită Luminiţa Odobescu, transmite Antena 3. Şeful Executivului a semnat joi numirea noului secretar în MAE, precum şi decizia privind eliberarea din funcţia de secretar de stat în Ministerul de Externe a lui Doru Costea, aceasta fiind publicată tot vineri în MO. Pe 31 octombrie 2011, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul privind acreditarea secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Externe Doru Costea în funcţia de ambasador al României în Republica Populară Chineză.

CSM anchetează ştergerea condamnării lui Dinel Staicu!

Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii s-a autosesizat după sentinţa dubioasă dată de Curtea de Apel Bucureşti. Hotărârea a trei judecătoare de la Curtea de Apel Bucureşti de a-i şterge cu lui Dinel Nuţu Staicu o condamnare de şapte ani de închisoare conduce la o anchetă la CSM. Inspectorii s-au autosesizat în legătură cu anula executarea condamnării la şapte ani de închisoare primită de Dinel Nuţu, fost Staicu, în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR). "Serviciul de inspecţie judiciară pentru judecători urmează a efectua verificări prealabile", se arată într-un comunicat al CSM

EVENIMENTUL ZILEI

RAED ARAFAT, un anticorp pentru "virusul" OPRESCU

Candidatura doctorului de la SMURD este singura care îi dă fiori primarului general al Capitalei. Doctorul Raed Arafat candidat independent la primăria Capitalei. Este un scenariu de lucru discutat în PDL, dar şi în UNPR. Strategii democrat-liberalilor au identificat candidatul care are potenţialul să-l învingă pe Sorin Oprescu în cursa pentru Bucureşti: "părintele SMURD", un tehnocrat cu o cotă mare de popularitate în rândul românilor. Ideea candidaturii lui Arafat a fost exprimată public pe 17 ianuarie. Senatorul PDL Mihaela Popa declara despre subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii că ar putea fi un candidat foarte bun, "poate chiar contracandidatul doctorului Sorin Oprescu".

"Demisia lui Băsescu", un scenariu tip Fraţii Grimm

Ultima ipoteză vehiculată de Sebastian Lăzăroiu este contrazisă atât de analiştii politici, cât şi de liderii PDL: preşedintele nu va demisiona. Scenariul prezentat de Sebastian Lăzăroiu, fostul consilier prezidenţial, care a prognozat demisia preşedintelui Traian Băsescu pentru a se organiza alegeri prezidenţiale anticipate în acelaşi timp cu cele parlamentare, nu are legătură cu realitatea politică. Asta susţin atât liderii democrat-liberali, cât şi analiştii consultaţi de EVZ. Păreri şi scenarii demne de "o Lady Gaga delirantă", a reacţionat purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, la aserţiunile sociologului privind o eventuală retragere de la Cotroceni a preşedintelui Traian Băsescu.

Victor Ponta: Nu văd niciun motiv pentru care USL să meargă în Parlament pentru a-l asculta pe Traian Băsescu

Preşedintele PSD, Victor Ponta a declarat că nu consideră că este nevoie ca parlamentarii USL să asiste la discursul preşedintelui Traian Băsescu în Parlamentul României, ce va avea loc pe 7 martie. "Nu are rost să mergem acum în Parlament, din cauza lipsei totale de dialog din partea puterii, care a urmat după votul de investitură al Guvernului Ungureanu. Eu am întins atunci o mână, pentru care am primit multe critici chiar din opoziţie, iar în schimb nu am primit decât insulte şi atacuri", a susţinut liderul PSD. Victor Ponta a mai precizat însă, că o decizie urmează a fi luată în cadrul şedinţei USL de luni.

Fiscul e sub presiune: Stârpiţi evaziunea!

S-a scurs o săptămână din cele două luni în care responsabilii trebuie să scoată mai mulţi bani din economia neagră. Ce s-a întâmplat? Timpul trece, iar premierul Mihai Răzvan Ungureanu aşteaptă rezultate spectaculoase în lupta împotriva evaziunii fiscale. A trecut o săptămână de când şeful noului guvern a cerut ministerelor Justiţiei, Finanţelor, Internelor, Economiei, precum şi DNA, Poliţiei, Fiscului, Vămii şi Gărzii Financiare să majoreze încasările la buget din evaziune cu 1,5% din PIB în două luni. Ce se întâmplă în aceste instituţii? La ANAF, "sunt acţiuni zilnice, în cadrul cărora sunt confiscate bunuri, produse, mijloace de transport, se fac sesizări la Parchet, se indisponibilizează asigurator bunuri care trebuie să ajungă la societăţile comerciale de fantomă sau la societăţi care nu au comandat mărfurile respective şi nu recunosc tranzacţiile", a declarat, pentru EVZ, Sorin Blejnar, şeful ANAF.

Cătălin Predoiu: "Arhiva SIPA se poate topi"

Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie (SIPA) din Ministerul Justiţiei a fost desfiinţat în 2005 de Monica Macovei. Principala acuzaţie a fost aceea că în mandatul pesedistei Rodica Sănoiu serviciul ar fi desfăşurat activităţi de poliţie politică, prin culegerea ilegală de info­rmaţii despre vieţile private ale unor personalităţi din sistemul judiciar pe care le-ar fi folosit în scop de şantaj. "SIPA este o problemă moştenită pe care intenţionez să o rezolv. Sunt de fapt două probleme: arhiva SIPA şi necesitatea informării privind infracţionalitatea din mediul penitenciar. Arhiva ar putea fi transferată la Arhivele Naţionale sau, pur şi simplu, topită. Ministerul Justiţiei nu are nevoie de arhivă si nu are ce face cu ea", a declarat, pentru EVZ, ministrul Cătălin Predoiu.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb